Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Locked
sumirprimus

#201 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by sumirprimus »

sajkaca je ba tu najmanji od problema,.,.
ocivgleno je da proces dehumanizacije(poruke u navijackim pjesmama),nepogodnih u srbiji jos nije mrtav....
sporta najmanje ima,ustvari sporta bez politike ovde nema,i zadugo ce jos biti tako..
lijek-za-sve

#202 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by lijek-za-sve »

nellington wrote:
lijek-za-sve wrote:
Ne moras se ti slagati ali bilo gdje u svijetu izadji na ulicu sa bradicom kratkim hlacama i puskom da vidimo sta ce ti se desiti i kako ce to okarakterisati,nemoras ni metka opaliti niti ikoga krivo pogledati,samo izadji i presetaj i onda ces znati ima li veze ili nema sa onim sto si pitao
Šta ćeš ti sa puškom na ulici?
Pitanj njega on je iznio i slavi ,samo neznam sta
Last edited by lijek-za-sve on 30/01/2012 21:36, edited 1 time in total.
jasko_ba

#203 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by jasko_ba »

samo ce budala ili neki ublehas reci da je pravoslavlje problem da izazove neke reakcije
al to nije tema ;-)
sumirprimus

#204 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by sumirprimus »

znaci,kad odvadimo emocije,vrelu krv, i sve ostalo nebitno,ostaje i dalje..
poruka koja uz svo nase iskustvo nije nimalo naivna,kad ti 20.000 ljudi ,a nisu s marsa pali,pri punoj svijesi i savjesti kaJe,ubi zakolji,(i ostalu poetsko prozaicni sado naci dekor)i niko na to ne reaguje,naravno da imamo problem..razumijes..
sajkaca,tri prsta,krstenje,sve to je nebitno i skrece s pravog problema...
Ripicipi

#205 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Ripicipi »

Pa sto se onda 10 strana prica o sajkaci kao udaru na Bosnjake?? :roll:
I to zamisli, stavio sajkacu u sred Beograda :-?
nellington

#206 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by nellington »

Taj problem ne poričem i slažem se da je on glavna žila. Znači, da na tren zaboravimo i hrvatsku mati sa terena, i Noletovo krštenje, i kape svih oblika i veličina, ostaje tribina.

A tribina je epruveta za psihologiju mase, za demonstraciju koliko je individua slaba i podložna utjecaju mase oko sebe. Baš kao što se sinhronizujemo u aplauzu u pozorištu potpuno nesvjesno, tako svjesno u udaru krvi u mozak dozvolimo da nas povedu maloumni (ti su uvijek najglasniji, zar ne?). Od tog problema ne bježim.

Ali istovremeno ne bježim ni od problema gotovo shizoofrenih paranoika kakvih ima i na ovom forumu i koji u svemu vide prijetnju za sigurnost miliona i poziv na klanje zubima. Ne može se ni tako živjeti, boj se ovna, boj se *ovna.
lijek-za-sve

#207 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by lijek-za-sve »

Zato sto hoce da se pokaze nacin na koji se to ispoljava.Niko ovde nije rekao da ako se pravoslavlje,krstenje,sajkaca i ostalo koristi za sebe i svoju dusu nekome stvara problem, ali ako se to koristi da bi nekoga uvrijedilo i isprovociralo a to se koristilo kao paravan za razne zlocine e to je problem,i siguran sam da ovde 90% raje nema protiv toga nista ako nije provokacija
Ripicipi

#208 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Ripicipi »

lijek-za-sve wrote:Zato sto hoce da se pokaze nacin na koji se to ispoljava.Niko ovde nije rekao da ako se pravoslavlje,krstenje,sajkaca i ostalo koristi za sebe i svoju dusu nekome stvara problem, ali ako se to koristi da bi nekoga uvrijedilo i isprovociralo a to se koristilo kao paravan za razne zlocine e to je problem,i siguran sam da ovde 90% raje nema protiv toga nista ako nije provokacija
A ti si ono u Bg-u vidio kao provokaciju? Kome?
vivaldi

#209 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by vivaldi »

zagazaga wrote:Nebitno sto se komentariše, pokušavam održati temu o upotrebi sporta u svrhu isticanja (pjevanja, ikonografije..) zluradih obilježja da bi se uvrijedio ili ponizio onaj drugi. Meni je najlakše zaključati temu ali problem postoji a vi ste se uhvatili šajkače pa malo-malo skrenete sa teme.

Evo jedno pitanje. Pjevaju li se pjesme ...recimo ''spremte se spremte...'' na utakmicama između zvezde i partizana-lupam?

Navijacima, ustvari huliganima je uvijek cilj poniziti jedni druge - na medjusobnim utakmicama zvijezde i partizana, dinama i hajduka...ne samo da se spominju majke kao kurve, vrijedja na svim mogucim osnovama vec je bukvalno palo desetine mrtvih glava. Ne vrijedjaju se jedino na nacionalnoj osnovi jer pripadaju istom narodu pa ne mogu sami sebe psovat. Nacija je tu samo novi prostor za uvrede.
nellington

#210 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by nellington »

zagazaga wrote:
Evo jedno pitanje. Pjevaju li se pjesme ...recimo ''spremte se spremte...'' na utakmicama između zvezde i partizana-lupam?
Pjevalo se 1990. Neko drugo vrijeme i neki drugi motivi, kad su skupa rušili bivšu državu.
lijek-za-sve

#211 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by lijek-za-sve »

potres_mozga wrote:
lijek-za-sve wrote:Zato sto hoce da se pokaze nacin na koji se to ispoljava.Niko ovde nije rekao da ako se pravoslavlje,krstenje,sajkaca i ostalo koristi za sebe i svoju dusu nekome stvara problem, ali ako se to koristi da bi nekoga uvrijedilo i isprovociralo a to se koristilo kao paravan za razne zlocine e to je problem,i siguran sam da ovde 90% raje nema protiv toga nista ako nije provokacija
Jos cu ti ovo odgovoriti i necu vise a vezacu se i za zagazaga-ino pitanje,nebi je vidio da je to bilo koja druga utakmica bilo to zvezda i partizan jer je to u njihovoj kuci,ali kada je to u pitanju finale i gleda milioni ljudi a iza te kape ili slicne toj se krio neko ko je sad u Hagu onda je moj odgovor DA i to kao provokaciju svim Bosancima Hercegovcima Hrvatima Slovencima Crnogorcima i svima onima koji su bili dio tog koji je nosio tu kapu ili slicnu njoj....toliko
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#212 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:Nebitno sto se komentariše, pokušavam održati temu o upotrebi sporta u svrhu isticanja (pjevanja, ikonografije..) zluradih obilježja da bi se uvrijedio ili ponizio onaj drugi. Meni je najlakše zaključati temu ali problem postoji a vi ste se uhvatili šajkače pa malo-malo skrenete sa teme.

delije sad pjevaju "da me vidi babo"
Skijaš

#213 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Skijaš »

Tih provokacija ima, ne dižu svi tri prsta samo da iskažu radost zbog pobjede sportske reprezentacije. Ali te su provokacije simptom bolesti. Bolesna ideologija velikosrpstva još uvijek ima jaku političku podršku u Beogradu i sve dok se na relaciji Beograd-Banja Luka zaobilazi službeno Sarajevo, sve dok nas srbijansko tužilaštvo omalovažava ovim uvredljivim odnosom prema Sudu BiH, normalno je očekivati i da nas se provocira sa "nižih" nivoa. To političko pitanje treba riješiti, a narod će, kao i uvijek, slijediti.
Ripicipi

#214 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Ripicipi »

lijek-za-sve wrote:
potres_mozga wrote:
Jos cu ti ovo odgovoriti i necu vise a vezacu se i za zagazaga-ino pitanje,nebi je vidio da je to bilo koja druga utakmica bilo to zvezda i partizan jer je to u njihovoj kuci,ali kada to u pitanju finale i gleda milioni ljudi a iza te kape ili slicne toj se krio neko ko je sad u Hagu onda je moj odgovor DA i to kao provokaciju svim Bosancima Hercegovcima Hrvatima Slovencima Crnogorcima i svima onima koji su bili dio tog koji je nosio tu kapu ili slicnu njoj....toliko
Pa i ono finale je u njihovoj kuci, oni ga organizuju, prije toga su bili plesaci sa sajkacama, sto se tad nisi zalio??
Znaci i njihovo kulturno-umjetnicko drustvo bi trebalo prestati koristiti sajkace po priredbama?
vivaldi

#215 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by vivaldi »

zagazaga wrote:Evo. Kome je ovo ''silovanje'' upućeno?

btw. vi muškarci teško možete odvojiti sport od bilo čega
Pa od milion raznih politickih i uvredljivih poruka koje se mogu cuti, ova uopste ne pripada toj grupu. Ne znam jesi pogresno shvatila, ali ovo ima veze sa onim "najjaci smo najjaci, kar.mo sve redom i sl". Ovo je tipicno navijacki slogan koji apsolutno se ne moze porediti sa noz zica srebrenica, vukovar, jasenovac itd.
valterbranisarajevo

#216 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by valterbranisarajevo »

Partizanska kapa -titovka je također dio srpske tradicije pa nikome nije palo na pamet da je stavi na glavu, nit će, na nekoj sportskoj manifestaciji - kada već pričamo o kapama. Što li? Ja imam svoju viziju zašto je to tako. Ovdje se kapa ne tretira kao dio folklora nego kao obilježje jedne ideologije, veoma mračne, koju su noseći te kape obilježili mladić, draža ili zloglasni batko na Grbavici a koja se u Srbiji svakodnevnim rehabilitacijama kvislinga vraća na velika vrata...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#217 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by plain vanilla »

vivaldi wrote:

Pa od milion raznih politickih i uvredljivih poruka koje se mogu cuti, ova uopste ne pripada toj grupu. Ne znam jesi pogresno shvatila, ali ovo ima veze sa onim "najjaci smo najjaci, kar.mo sve redom i sl". Ovo je tipicno navijacki slogan koji apsolutno se ne moze porediti sa noz zica srebrenica, vukovar, jasenovac itd.
bojim se da si ti pogresno shvatio

spominje se Angelina i silovanje, nema greske
slobodni armirach

#218 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by slobodni armirach »

neko je corav i pored ociju

ovo nije šajkača ovo je neki modni detalj istocne srbije

Image
Skijaš

#219 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:

Piše "sad stvarno silujemo". Jel' ti to ne vidiš ili provociraš ?
lijek-za-sve

#220 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by lijek-za-sve »

valterbranisarajevo wrote:Partizanska kapa -titovka je također dio srpske tradicije pa nikome nije palo na pamet da je stavi na glavu, nit će, na nekoj sportskoj manifestaciji - kada već pričamo o kapama. Što li? Ja imam svoju viziju zašto je to tako. Ovdje se kapa ne tretira kao dio folklora nego kao obilježje jedne ideologije, veoma mračne, koju su noseći te kape obilježili mladić, draža ili zloglasni batko na Grbavici a koja se u Srbiji svakodnevnim rehabilitacijama kvislinga vraća na velika vrata...
Moj Valtere nekima ovde nesto nemozes objasniti ni da nacrtas...zalosno.....
Last edited by lijek-za-sve on 30/01/2012 22:07, edited 1 time in total.
dalmatinka

#221 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by dalmatinka »

vivaldi wrote:

Možeš li mi malo pojasniti sličnosti ova tri pojma? Nož. žica, Srebrenica i Jasenovac je nešto najodvratnije što se pojavljuije na utakmicama od Srba i Hrvata, međutim što je toliko uvredljivo u Vukovaru kada to viču Hrvati?
vivaldi

#222 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by vivaldi »

plain vanilla wrote:bojim se da si ti pogresno shvatio

Bojim se da ti gledas na navijace kao na pozorisnu publiku.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#223 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by -LIBERO- »

Ali radi se o ZVANICNOJ FB stranici rukometnog saveza Srbije :-)

Danas sam nesto nacuo,kasno prebacio na HRT..da postoji mogucnost da se ispred rukometnog saveza hrvatske pokrene postupak za kaznjavanje,valjda organizatora prvenstva, zbog vrijedjanja vjerskih i nacionalnih osjecaja,kao i na propagiranju sovinizma i netrpeljivosti sa tribina dvorana u Srbiji.

Jer,mnogi ovdje zaboravljaju po meni jako bitu cinjenicu. Nisu to bile neke lokalne utakmice,prijateljske..liga regiona ili jedne zemlje..ovo je bilo zvanicno prventsvo Evrope u rukometu.

Pa ja vjerujem da vecina prati kako se UEFA razracunava sa slicnim ispadima,pjesmama i skandiranjima na fudbalskim stadonima. To su drakonske kazne.
Last edited by -LIBERO- on 30/01/2012 22:10, edited 1 time in total.
Skijaš

#224 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Skijaš »

slobodni armirach wrote:neko je corav i pored ociju

ovo nije šajkača ovo je neki modni detalj istocne srbije

Image
To je drugo, i to je ono o čemu sam maloprije pisao. Velikosrpstvo kao politički projekat je živ u javnom životu Srbije, četnici su rehabilitovani a nas se tretira kao Indijance i srbijansku koloniju. Kada se to riješi, a sa Tihićem, Sadikom Ahmetovićem i Merlinom neće ubrzo, tada će i ovakvih stvari biti manje.
Skijaš

#225 Re: Balkanska politika kroz sport, umjetnost, kulturu...

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
plain vanilla wrote:bojim se da si ti pogresno shvatio

Bojim se da ti gledas na navijace kao na pozorisnu publiku.
Bojim se da ti sve dublje toneš.
Locked