Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
harač

#201 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

VerticalHairFactor wrote:Nauči se da kad nemaš odgovora, ne kompromitiraš sa tim "nahlama", ko god da su. Inače ti stoji ono što sam ti rekao. Ja sam odgojen u strogo ateističkoj porodici, prikane, k'o vojnika su me od malena učili da nema i zašto nema boga, ali moje osobno iskustvo i upoznavanje sa kulturama i filozofijama semitske provnijencije, ovih ostalih malo manje, naučilo me je da ne budem selektivan, i da kad o nečemu govorim znam šta i kako govorim. Pitanje da li ima ili nema boga je isključivo filozofske prirode i osobnog doživljaja, ali govoriti o društvenim normama i evoluciji društva bez elementarnih znanja i sa polazišta mržnje za mene je oduvijek bilo vrlo odurna pojava.
očito ne čitaš pažljivo. nisam tvrdio da ono što si napisao nije danas prihvaćeno tumačenje - to sam ti i priznao, ukazujući da je o tome već vođena rasprava. također sam ti kazao zašto sam isto citirao bez ulaska u diskusiju. ubuduće: čitati prije odlaska u veći offtopic

inače, drago mi je što si se "našao". "u mene" je suprotna situacija [što je opet vezano za prvi paragraf]

[ignorisanje velikog/malog slova je namjerno]
VerticalHairFactor

#202 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by VerticalHairFactor »

harač wrote:
VerticalHairFactor wrote:Nauči se da kad nemaš odgovora, ne kompromitiraš sa tim "nahlama", ko god da su. Inače ti stoji ono što sam ti rekao. Ja sam odgojen u strogo ateističkoj porodici, prikane, k'o vojnika su me od malena učili da nema i zašto nema boga, ali moje osobno iskustvo i upoznavanje sa kulturama i filozofijama semitske provnijencije, ovih ostalih malo manje, naučilo me je da ne budem selektivan, i da kad o nečemu govorim znam šta i kako govorim. Pitanje da li ima ili nema boga je isključivo filozofske prirode i osobnog doživljaja, ali govoriti o društvenim normama i evoluciji društva bez elementarnih znanja i sa polazišta mržnje za mene je oduvijek bilo vrlo odurna pojava.
očito ne čitaš pažljivo. nisam tvrdio da ono što si napisao nije danas prihvaćeno tumačenje - to sam ti i priznao, ukazujući da je o tome već vođena rasprava. također sam ti kazao zašto sam isto citirao bez ulaska u diskusiju. ubuduće: čitati prije odlaska u veći offtopic

inače, drago mi je što si se "našao". "u mene" je suprotna situacija [što je opet vezano za prvi paragraf]

[ne poštovanje velikog/malog slova je namjerno]
Savjetujem ti ne budi zajedljiv i ne budi ironičan to ponajprije izjeda tebe, kao i ta bezrazložna mržnja koju osjećaš, nisam se ja nigdje "našao", lafe, samo sam kritičan i otvoren u duhu "dinamičkog jedinstva stvarnosti" (oliti univerzalne ljudske misli u datoj stvarnosti) i nemoj se sa mnom igrati iskustva, prežvakanog razgovora i znanja na vjerske teme bilo koje provenijencije.
I griješiš, upravo ovo sada nije prevalentno tumačenje kod ortodoksnih muslimana, ono je bukvalističko i atribut "našiz" izjednačava se sa ovim " 'asi", a praksa pokazuje da su muslimani većinom divljaci u modernom vremenu kada je odnos prema ženama u pitanju.
Saudijci ne daju ženama da voze, a Aiša je jahala kamilu. Ne daju im da putuju, a ona je putovala. Ne daju im da učestvuju u vlasti, a Omer nije donio ni jednu odluku bez Aišinog savjeta, kao zvaničnog savjetnika halife, itd.
Samo sam ti htio ukazati na činjenicu da se praksa i interpretacija u većini slučajeva razlikuju od prvobitnog značenja i teksta, odnosno prakse, i nije tu islam, kršćanstvo, hinduizam, komunizam ili bilo koja druga ideja iznimka.

Ono što ja ne shvatam jeste odakle toliko mržnje, zaista nema potrebe za njom. Pa pogledaj, ljudi stave za znak golublju nogu, pa kažu ovaj je konj, onaj krava, itd. OK, ovo je forum, ali zar ga ne bi bilo bolje učiniti malo edukativnijim i umjerenijim, makar od strane onih koji nešto izgleda i čitaju.
harač

#203 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

VerticalHairFactor wrote:
harač wrote:

[ne poštovanje velikog/malog slova je namjerno]
Savjetujem ti ne budi zajedljiv i ne budi ironičan to ponajprije izjeda tebe, kao i ta bezrazložna mržnja koju osjećaš, nisam se ja nigdje "našao", lafe, samo sam kritičan i otvoren u duhu "dinamičkog jedinstva stvarnosti" (oliti univerzalne ljudske misli u datoj stvarnosti) i nemoj se sa mnom igrati iskustva, prežvakanog razgovora i znanja na vjerske teme bilo koje provenijencije.
I griješiš, upravo ovo sada nije prevalentno tumačenje kod ortodoksnih muslimana, ono je bukvalističko i atribut "našiz" izjednačava se sa ovim " 'asi", a praksa pokazuje da su muslimani većinom divljaci u modernom vremenu kada je odnos prema ženama u pitanju.
Saudijci ne daju ženama da voze, a Aiša je jahala kamilu. Ne daju im da putuju, a ona je putovala. Ne daju im da učestvuju u vlasti, a Omer nije donio ni jednu odluku bez Aišinog savjeta, kao zvaničnog savjetnika halife, itd.
Samo sam ti htio ukazati na činjenicu da se praksa i interpretacija u većini slučajeva razlikuju od prvobitnog značenja i teksta, odnosno prakse, i nije tu islam, kršćanstvo, hinduizam, komunizam ili bilo koja druga ideja iznimka.

Ono što ja ne shvatam jeste odakle toliko mržnje, zaista nema potrebe za njom. Pa pogledaj, ljudi stave za znak golublju nogu, pa kažu ovaj je konj, onaj krava, itd. OK, ovo je forum, ali zar ga ne bi bilo bolje učiniti malo edukativnijim i umjerenijim, makar od strane onih koji nešto izgleda i čitaju.
vrtimo se u krug i opet ne čitaš; u prvom odgovoru sam ti napisao da je to "umjereno" tumačenje zastupljeno večinom, a naročito kod nas. možda griješim da je zastupljeno večinom, ali ukoliko je to tačno, ukoliko najveći dio muslimana prihvata bukvalističko tumačenje, onda moj citat, kojem nedostaje široka hermeneutika, ima samo još veću legitimost: najveći broj ljudi čita onako kako piše ["prvobitnog značenja i teksta" - što nije bezvrijedno ako je riječ boga] i ne ulazi u detaljna tumačenja, taman da su ona i tačna

tema je već začatovana do besvijesti i predlažem brzo brisanje
VerticalHairFactor

#204 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Kaže se veĆinom, ali te neću više za.ebavati za č i ć.
Jasno sam naveo ortodoksni muslimani u većini, pošto ovi ostali od vjere imaju duhovnost i utjehu - jedino što možeš zaključiti je da su večina :D ortodoksnih muslimana neznalice, i to ti zdušno mogu potvrditi.
Sam si je začatao postajući segmente islamskih tekstova, nevezanih za temu, kompromitirajući ih svojevoljnim tumačenjem bez da si se upoznao sa objektivnim interpretacijama, za nepoznavanje arapskog imaš ispriku, ali se onda kloni rasprave gdje nisi svoj na svome.
harač

#205 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

VerticalHairFactor wrote:Kaže se veĆinom, ali te neću više za.ebavati za č i ć.
Jasno sam naveo ortodoksni muslimani u većini, pošto ovi ostali od vjere imaju duhovnost i utjehu - jedino što možeš zaključiti je da su večina :D ortodoksnih muslimana neznalice, i to ti zdušno mogu potvrditi.
Sam si je začatao postajući segmente islamskih tekstova, nevezanih za temu, kompromitirajući ih svojevoljnim tumačenjem bez da si se upoznao sa objektivnim interpretacijama, za nepoznavanje arapskog imaš ispriku, ali se onda kloni rasprave gdje nisi svoj na svome.
da ne bude zabune nigdje nisam tvrdio da ti, i pored prepotentnog mišljenja o sebi i svojim znanjima [uključujući i onaj offtopic kojim si ti začatao ovu temu u smrt :D, k'o po običaju] , bolješ poznaješ istoimenu materiju od miliona drugih koji se bave istom aktivnošću tumačenja [taman oni bili i vehabije]. recimo da sam, u najmanju ruku, agnostik u tom pogledu, što je dovoljan razlog za prvobitni citat
VerticalHairFactor

#206 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

harač wrote:
da ne bude zabune nigdje nisam tvrdio da ti, i pored prepotentnog mišljenja o sebi i svojim znanjima [uključujući i onaj offtopic kojim si ti začatao ovu temu u smrt :D, k'o po običaju] , bolješ poznaješ istoimenu materiju od miliona drugih koji se bave istom aktivnošću tumačenja [taman oni bili i vehabije]. recimo da sam, u najmanju ruku, agnostik u tom pogledu, što je dovoljan razlog za prvobitni citat
Nisam prepotentan, stvarno dobro poznajem temu, i da malo ubiješ svoj ego i mržnju (koju ne znam odakle crpiš - mržnju prema islamu i muslimanima, kako mi se čini, ostali te ne tangiraju i ne smetaju ti) mogao si me iskoristiti - u znanstvenom smislu, naravno. 8-)

Kakve vehabije, ja imam jako mnogo poznanika Saudijaca, priroda posla u Zaljevu, znam ljude od Teherana do Londona - Emirati su čudo, i kad bih im rekao "ente wehhabi, e lejse kedhalike", to je isto kao kad bi ti rekao nekom svom jaranu: "Ti si balija, zar ne?" Wehhabi je pogrdan naziv za Saudijce, oni su u suštini hanbelijskog fikhskog pravca i uvjetno hanbelijskog teozofskog pravca, koji se oslanja na nauk Ibn-Tejmije isključivo.

Ne prebacuj na mene odgovornost za off, sama tema je hejterska, a odmah ste na početku ti i par ti drugova počeli, blago rečeno, off topic, pljuvati isključivo po lokalnim hodžama (da makar imaju kakvog utjecaja, nego blećci k'o i sve ovdje), k'o da oni hapse ove Indonežane.
harač

#207 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

harač wrote:
Nisam prepotentan, stvarno dobro poznajem temu, i da malo ubiješ svoj ego i mržnju (koju ne znam odakle crpiš - mržnju prema islamu i muslimanima, kako mi se čini, ostali te ne tangiraju i ne smetaju ti) mogao si me iskoristiti - u znanstvenom smislu, naravno. 8-)

Kakve vehabije, ja imam jako mnogo poznanika Saudijaca, priroda posla u Zaljevu, znam ljude od Teherana do Londona - Emirati su čudo, i kad bih im rekao "ente wehhabi, e lejse kedhalike", to je isto kao kad bi ti rekao nekom svom jaranu: "Ti si balija, zar ne?" Wehhabi je pogrdan naziv za Saudijce, oni su u suštini hanbelijskog fikhskog pravca i uvjetno hanbelijskog teozofskog pravca, koji se oslanja na nauk Ibn-Tejmije isključivo.

Ne prebacuj na mene odgovornost za off, sama tema je hejterska, a odmah ste na početku ti i par ti drugova počeli, blago rečeno, off topic, pljuvati isključivo po lokalnim hodžama (da makar imaju kakvog utjecaja, nego blećci k'o i sve ovdje), k'o da oni hapse ove Indonežane.
nedvosmisleno sam egalitaran sam u svojoj "mržnji", ali se možda ne primijeti jer na teheran-x :D i nema baš ostalih :lol:

imaš, inače, veoma liberalno shvatanje "hejterstva", naročito za naše krajeve gdje je mržnja sasvim konkretna stvar. ako tema išta dokazuje, onda je to ta hipersenzitivnost
despina

#208 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

VerticalHairFactor & harač

a šta mislite da odete na kafu pa se ko ljudi ispričate? :D
VerticalHairFactor

#209 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Ne drug, neeee... Pogrešno i dalje. Ja sam veoma liberalan i otvoren tip, štaviše debelokožac i spreman da gledam kad neko iz svog nekog tripa pusti da mu se krava pokaki na prag, ja njega razumijem, ja shvatam procese koji se odvijaju u njegovoj nutrini i hiži, ali ne volim demagogiju i neistinu potaknutu ličnim "pitanjem", ili ovco-blejaćim stilom.
Ateizam je cool, bleeee!.... Vjera je cool, bleeeee!...
Ako je ateizam je cool, bleeeeee - par ispranih hejterskih floskulica.
ako je vjera je cool, bleeeeee - opet isto.
Gdje je tu razum, gdje je kritičnost... Ne, drug..
VerticalHairFactor

#210 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

despina wrote:VerticalHairFactor & harač

Ovo je meni kafa, puno posla, još mi ovo ostaje samo da vježbam što se čitalo i da se proveselim malo...
harač

#211 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

Plodonosan chat, pomalo depresivan. Iako je prošla čafirska Nova godina, pravim resolution da se klonim "Religije" u sljedećih par dana i prelazim na "Umjetnost i kulturu".

Nakon mene potop :D
fatamorgana

#212 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

i to dužu, :wink:
despina

#213 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

harač wrote:Plodonosan chat, pomalo depresivan. Iako je prošla čafirska Nova godina, pravim resolution da se klonim "Religije" u sljedećih par dana i prelazim na "Umjetnost i kulturu".

napravi sebi temu "umjetnost i kultura religija" :D
VerticalHairFactor

#214 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

fatamorgana wrote:

Ako ne prestanete na ovoj temi koristiti ove snobovske smajliće, reći ću vam svašta ružno. Tebi prvom.
Ti se samo smijuljiš. I nisi brate tolerantan, k'o da gledam, ovaj Indonežanin bi .ajeba. da ga se ti dočepaš.

Za ovo njegovo da Boga nema, objesio bi ga za donje ekstremitete. Pa da kontemplira svu pogubnost svojih opačina i zlih misli.
harač

#215 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

despina wrote:
harač wrote:Plodonosan chat, pomalo depresivan. Iako je prošla čafirska Nova godina, pravim resolution da se klonim "Religije" u sljedećih par dana i prelazim na "Umjetnost i kulturu".

napravi sebi temu "umjetnost i kultura religija" :D
"Alternativni predmet" :D

ok, odlazim :run:
VerticalHairFactor

#216 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Kaže se po miladu u nas, nije čafirska a ni ćafirska. :D
.eb. ga, kad ne razlikuješ glasove. Otvori temu o hard rocku i njegovim atributima, i tu jedem malu djecu, a imam sjajan doktorat o harmonijama u heavy metalu iz Helsinkija a možemo se zakačiti i oko toga je li bolji Blackmore ili Page. Iako nisam uz većinu, i tu ću svakog sahraniti od prve.
despina

#217 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

fatamorgana wrote:

Ako ne prestanete na ovoj temi koristiti ove snobovske smajliće, reći ću vam svašta ružno.
Tebi prvom.
Ti se samo smijuljiš. I nisi brate tolerantan, k'o da gledam, ovaj Indonežanin bi .ajeba. da ga se ti dočepaš.

Za ovo njegovo da Boga nema, objesio bi ga za donje ekstremitete.
Pa da kontemplira svu pogubnost svojih opačina i zlih misli.

kakve ti prenose imaš?
VerticalHairFactor

#218 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Šala mala. Izvinjavam se ako je neukusna.
despina

#219 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by despina »

VerticalHairFactor wrote:Šala mala. Izvinjavam se ako je neukusna.

šala za smajliće ili vješanje za donje ekstremitete?
VerticalHairFactor

#220 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

despina wrote:
VerticalHairFactor wrote:Šala mala. Izvinjavam se ako je neukusna.

šala za smajliće ili vješanje za donje ekstremitete?
Obje su neukusne.
fatamorgana

#221 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:

Ako ne prestanete na ovoj temi koristiti ove snobovske smajliće, reći ću vam svašta ružno. Tebi prvom.

Za ovo njegovo da Boga nema, objesio bi ga za donje ekstremitete. Pa da kontemplira svu pogubnost svojih opačina i zlih misli.
Ko ružio, ;-)
VerticalHairFactor

#222 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Evo njega opet sa ovim indonezijskim smajlićem... :lol:
fatamorgana

#223 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by fatamorgana »

VerticalHairFactor wrote:Evo njega opet sa ovim indonezijskim smajlićem... :lol:
:thumbup: ..... :lol:
Ateista

#224 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

Marketa24 wrote:
Karl Hungus wrote:
Marketa24 wrote:
Ako stvari posmatras sa cisto legalistickog stajalista - sve sto su uradili - je OK - ateizam po njihovom zakonu nelegalan
on to zna svjesno sirio ateisticke poglede ljudi ga uhapsili i to je to
dupli standardi su kad mi razmisljamo da ono sto fercera kod nas je jednako dobro za sve ljude i svaki kutak na planeti
to je uostalom sto svi misleci ljudi na planeti spocitavaju Americi - pokusaj da demokratiju koja funkcionise kod njih (manje vise al nebitno za ovu temu) pokusavaju preslikati i nametnuti cijelom svijetu
Znaci zabranis ateizam i onda je u redu zatvarati ih.
Sto otvara mogucnost da se negdje na drugim mjestima zabrani religija.
Kako ljudi uvijek uspiju jasno izrecenu misao pogresno interpretirati
nisam uopste govorio da li je zakon ok ili ne - nego da li je zakon ili nije - ako jeste postovati ili razguliti - ako nije
lahko se odbraniti na sudu ako te uhapse zbog toga

niti omalovazavam Indonezijce sto su uveli zakon protiv ateizma kao sto ne omalovazavam francuze zbog zabrane slobodnog ispoljavanja religije (i milion drugih primjera istog ili slicnog sadrzaja)
Ko sam ja da kazem indonezijcima pametno vam ovo ili francuzima pametno vam ono
ako su se oni prema svojim shvatanjima usaglasili da to i to treba da bude zakon to je to
Interesantno je kako neki ovakvu temu okrenu na pricu kako je taj kriv sto nije postovao zakon... :-)

Nije pitanje jeli on postovao zakon, nego kakav je to zakon koji ne postuje osnovna ljudska prava.
Ateista

#225 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
harač wrote:
arzuhal wrote:Da sam ja ateista koji drži do principa, ja bih se solidarisao sa Aleksom i tražio da i ja idem u zatvor. Ili našao još trojicu, pa nek' nam svima odrežu po jednu godinu. Al' jok, današnji ateisti bi sve bez motike, samo plandovat i pričat kako je to sve bezze...

Čuj, 5 godina zatvora :-) :lol:
ideja da bi "Indonesian Council of Ulema" imala milosti samo zato što sad imaju posla s krdom ateista je malo, pa recimo optimistično :D
Jel ti vjeruješ da bih ja, kada bi tebe tako uhapsilo (ili @Ateistu), prvi išao na prosvjede? :mrgreen:
:thumbup: :thumbup:
Locked