harač wrote:VerticalHairFactor wrote:Nauči se da kad nemaš odgovora, ne kompromitiraš sa tim "nahlama", ko god da su. Inače ti stoji ono što sam ti rekao. Ja sam odgojen u strogo ateističkoj porodici, prikane, k'o vojnika su me od malena učili da nema i zašto nema boga, ali moje osobno iskustvo i upoznavanje sa kulturama i filozofijama semitske provnijencije, ovih ostalih malo manje, naučilo me je da ne budem selektivan, i da kad o nečemu govorim znam šta i kako govorim. Pitanje da li ima ili nema boga je isključivo filozofske prirode i osobnog doživljaja, ali govoriti o društvenim normama i evoluciji društva bez elementarnih znanja i sa polazišta mržnje za mene je oduvijek bilo vrlo odurna pojava.
očito ne čitaš pažljivo. nisam tvrdio da ono što si napisao nije danas prihvaćeno tumačenje - to sam ti i priznao, ukazujući da je o tome već vođena rasprava. također sam ti kazao zašto sam isto citirao bez ulaska u diskusiju. ubuduće: čitati prije odlaska u veći offtopic
inače, drago mi je što si se "našao". "u mene" je suprotna situacija [što je opet vezano za prvi paragraf]
[ne poštovanje velikog/malog slova je namjerno]
Savjetujem ti ne budi zajedljiv i ne budi ironičan to ponajprije izjeda tebe, kao i ta bezrazložna mržnja koju osjećaš, nisam se ja nigdje "našao", lafe, samo sam kritičan i otvoren u duhu "dinamičkog jedinstva stvarnosti" (oliti univerzalne ljudske misli u datoj stvarnosti) i nemoj se sa mnom igrati iskustva, prežvakanog razgovora i znanja na vjerske teme bilo koje provenijencije.
I griješiš, upravo ovo sada nije prevalentno tumačenje kod ortodoksnih muslimana, ono je bukvalističko i atribut "našiz" izjednačava se sa ovim " 'asi", a praksa pokazuje da su muslimani većinom divljaci u modernom vremenu kada je odnos prema ženama u pitanju.
Saudijci ne daju ženama da voze, a Aiša je jahala kamilu. Ne daju im da putuju, a ona je putovala. Ne daju im da učestvuju u vlasti, a Omer nije donio ni jednu odluku bez Aišinog savjeta, kao zvaničnog savjetnika halife, itd.
Samo sam ti htio ukazati na činjenicu da se praksa i interpretacija u većini slučajeva razlikuju od prvobitnog značenja i teksta, odnosno prakse, i nije tu islam, kršćanstvo, hinduizam, komunizam ili bilo koja druga ideja iznimka.
Ono što ja ne shvatam jeste odakle toliko mržnje, zaista nema potrebe za njom. Pa pogledaj, ljudi stave za znak golublju nogu, pa kažu ovaj je konj, onaj krava, itd. OK, ovo je forum, ali zar ga ne bi bilo bolje učiniti malo edukativnijim i umjerenijim, makar od strane onih koji nešto izgleda i čitaju.