Plin ili Dizel?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElDzidziIbnDzo

#201 Re: Plin ili Dizel?

Post by ElDzidziIbnDzo »

530i wrote:Ugradnja, atestiranje, održavanje...zajebancija s majstorima...plus što normalni benzinci mogu i manje da troše od tih 9 litara.
Ugradis jednom i gotovo.Pa ne ugradjujes instalaciju svake sedmice.
Atestiranje,kad mu je i vakat.Nista posebno.
Odrzavanje? Cega odrzavanje? Servis svakih 10-15 hiljada kosta 15 maraka.
Zajebancija sa majstorima? Sto? Ako ti auto ne valja imat ces zajebanciju,ako je dobro ustimano na benzinu,nema problema ni na plinu.

I za kraj,koji su to normalni a koji nenormalni benzinci? Ako taj "normalni" trosi 9 litara benzina,sta fali da onda trosi 9 litara plina???
530i

#202 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

Dobra ugradnja košta hiljadu maraka.
Atest je do 200. Ako ne promjene nešto u međuvremenu.
Održavanje nije 15 maraka i to znate svi vrlodobro, to je cijena možda jednog filtera.
Zajebancija jeste sa majstorima kod održavanja i popravka...bez plinske instalacije toga ne bi bilo.
Upitno je naći dobrog ugrađivača i servisera plina...

Plus na sve moje argumente dodajem:
smanjene performanse auta
ograničenja za LPG vozila, npr. zabrana u nekim garažama i slično
smanjenje prostora u prtljažniku
smanjenje korisne nosivosti vozila

Što se tiče potrošnje, trenutno vozim benzinca koji troši 7 litara prosječno i s obzirom na godišnju kilometražu tog vozila za plinom apsolutno nema potrebe.

Plin je dobar sa ekonomske i ekološke strane, ali nije uvijek isplativ kako vi tvrdite...računica se treba lijepo razraditi, posebno za auta koja se ne koriste za veće kilometraže.
obuzdan

#203 Re: Plin ili Dizel?

Post by obuzdan »

530i wrote:Dobra ugradnja košta hiljadu maraka.
Atest je do 200. Ako ne promjene nešto u međuvremenu.
Održavanje nije 15 maraka i to znate svi vrlodobro, to je cijena možda jednog filtera.
Zajebancija jeste sa majstorima kod održavanja i popravka...bez plinske instalacije toga ne bi bilo.
Upitno je naći dobrog ugrađivača i servisera plina...

Plus na sve moje argumente dodajem:
smanjene performanse auta
ograničenja za LPG vozila, npr. zabrana u nekim garažama i slično
smanjenje prostora u prtljažniku
smanjenje korisne nosivosti vozila

Što se tiče potrošnje, trenutno vozim benzinca koji troši 7 litara prosječno i s obzirom na godišnju kilometražu tog vozila za plinom apsolutno nema potrebe.

Plin je dobar sa ekonomske i ekološke strane, ali nije uvijek isplativ kako vi tvrdite...računica se treba lijepo razraditi, posebno za auta koja se ne koriste za veće kilometraže.
Ja bih se s tobom slozio u nekim dijelovima, ali u nekim nikad. Npr ovo za ogranicenja?-Nikad cuo...
Smanjenje prostora u prtljazniku isto. Znaci nista nisio smanji ni najamanje(Govorim o ugradnju umjesto rezervne gume, koju po zakonu ionako nisi duzan imati).

Plin je itekako ispaltiv cak i sa manje kilometara voznje tj ako ne prelazis mnogo kilometara. Ovdje vise vidim problem sto svako od nas, i ja prvi, gleda isplativost u roku od 1, max 2 godine. Kamo srece da svi mozemo mijenjati auto tako cesto... A racunica je vrlo jednostavna...Govorim o racunici benzin+odrzavanje vs. plin+odrzavanje...
A interesuje me (bez sprdancije jer sam fakat ozbiljan) koje auto vozis kada trosis 7l?
rovac13

#204 Re: Plin ili Dizel?

Post by rovac13 »

7 l na 100km = 16,8 KM benzina,odnosno 6,93 KM plina na brcko gas gdje ja sipam najcesce.

Na 15 000 km treba potrositi 2520 KM benzina 1039,5 KM plina.
Godisnja usteda je 1480,5 KM.
Ako vozis tako 5 godina ustedis 7402,5 KM na gorivu.
A platis ugradnju od 400KM do 1000KM zavisno gdje ugradjujes i koji je auto u pitanju.

Mene sad zanima moze li se potrositi ostalih 6000KM na odrzavanje plina za 5 godina,ja sam za to vrijeme promijenio nekoliko puta svjecice (5KM po komadu) jednom kablove,jednom finger,jednom poklopac na razvodniku paljenja,godisnje filter (3KM),par puta otisao kod radica da mi ustima smjesu (20KM).

-Ovo je crno na bijelo usteda na auto koje trosi 7 litara i prelazi 15 000 KM.
-ja prelazim 20 000 km godisnje
-moze i ovaj auto trosit 7 litara ali u avgustu ako se kuhas jer ti je zao upalit klimu,i ako vozis samo magistralnim putevima i to pazis kako ubrzavas.Inace ako se malo opustis na gasu ili nedaj boze moras vozit po gradu onda potrosnja ide lagano na 8l pa na 9l,pa jos ako dodje zima onda 10l itd itd......

Znaci nije plin savrsenstvo,niko ga ne zeli u autu sto ga voli,razlog protiv moze biti neke druge prirode........ali kad se radi o racunici ne lupajte dzaba..........ustede su velike..........a mislim da ga svako ugradi u auto samo radi ustede
530i

#205 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

Najjeftinije je pješke hodati...

Ograničenja za LPG vozila postoje u EU npr. Ulaz u podzemne garaže nije dozvoljen vozilima na LPG. O dostupnosti plina i drugačijim štekerima za točenje po inostranstvu da ne pričam. Poenta je da LPG nije 100% dobar i treba lijepo izračunati kome se šta isplati i na kakve kompromise hoćemo i možemo pristati...
NediM17

#206 Re: Plin ili Dizel?

Post by NediM17 »

U Visokom postoji jedna podzemna garaza na kojoj jasno pise da je ulaz vozilima koja imaju LPG zabranjen. Koji je tacno razlog tome, ne bih znao.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#207 Re: Plin ili Dizel?

Post by mali_milojica »

U garazu BBI i Hotela Europa ne mozes uci sa autom na plin. Ima znak zabrane. Sve podzemne garaze u EU takodze se ne moze uci. Da li se neko sverca,to je drugi par opanaka.
Da li je isplativ?
Jeste,bez rasprave,ali za kilometraze vece od 10k km i voznju od najmanje 3 godine.
530i

#208 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

mali_milojica wrote:U garazu BBI i Hotela Europa ne mozes uci sa autom na plin. Ima znak zabrane. Sve podzemne garaze u EU takodze se ne moze uci. Da li se neko sverca,to je drugi par opanaka.
Da li je isplativ?
Jeste,bez rasprave,ali za kilometraze vece od 10k km i voznju od najmanje 3 godine.

Tako nekako :thumbup:
obuzdan

#209 Re: Plin ili Dizel?

Post by obuzdan »

530i wrote:Najjeftinije je pješke hodati...

Ograničenja za LPG vozila postoje u EU npr. Ulaz u podzemne garaže nije dozvoljen vozilima na LPG. O dostupnosti plina i drugačijim štekerima za točenje po inostranstvu da ne pričam. Poenta je da LPG nije 100% dobar i treba lijepo izračunati kome se šta isplati i na kakve kompromise hoćemo i možemo pristati...
Koliko cesto se vozis po Evropi? Za tih nekoliko puta vjerujem da si mozes priustiti benzin jer ces najveci dio isto potrositi na putovanju od tacke a do tacke b u evropi i to vozeci autoputem ili otvorenom cestom gdje je potrosnja ionako nigdje veze.

Tako da nemoj to velicati kao neki aman zaman argument...

I ne rece nam koje auto vozis od 7l?
530i

#210 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

Vozim najobičniji 14 benzin i prosječna potrošnja mi je 7 litara. Upravo na takvim putovanjima trošak goriva je izuzetan i plin bi trebao biti prednost. Ali, nema ga na svakoj pumpi, štekeri su drugačiji, za adapter traže 25 ili više eura kaucije, engleski jezik im slabo ide itd. A ja prođem npr. bez razmišljanja o tome. To je cijena uštede, pa ko hoće i ko voli - neka izvoli.
obuzdan

#211 Re: Plin ili Dizel?

Post by obuzdan »

530i wrote:Vozim najobičniji 14 benzin i prosječna potrošnja mi je 7 litara. Upravo na takvim putovanjima trošak goriva je izuzetan i plin bi trebao biti prednost. Ali, nema ga na svakoj pumpi, štekeri su drugačiji, za adapter traže 25 ili više eura kaucije, engleski jezik im slabo ide itd. A ja prođem npr. bez razmišljanja o tome. To je cijena uštede, pa ko hoće i ko voli - neka izvoli.
Ne vidim niti jedan valjan argument protiv plina.

Ako hoces iskreno i ja sam protivnik plina (iz vise razloga), ali moram reci da je racunica jasna. I to ne samo plin vs.benzin nego i plin vs. benzin+disel. To sto smo mi svi sebi uglavi umislili disel, disel, vw i nista drugo to je druga prica...
530i

#212 Re: Plin ili Dizel?

Post by 530i »

Nisu to kontraargumenti nego stvari koje se trebaju uključiti u računici o isplativosti plina...
rovac13

#213 Re: Plin ili Dizel?

Post by rovac13 »

530i wrote:Vozim najobičniji 14 benzin i prosječna potrošnja mi je 7 litara. Upravo na takvim putovanjima trošak goriva je izuzetan i plin bi trebao biti prednost. Ali, nema ga na svakoj pumpi, štekeri su drugačiji, za adapter traže 25 ili više eura kaucije, engleski jezik im slabo ide itd. A ja prođem npr. bez razmišljanja o tome. To je cijena uštede, pa ko hoće i ko voli - neka izvoli.
Stvar izbora,tu se radi o nekim drugim stvarima a ne o isplativosti.
Jedan odlazak u njemacku i nazad znaci 200-300 KM skuplje na benzin nego na plin.
Ali nije svima stalo do para u dzepu.

Nema ga na svakoj pumpi kao i u bosni ali ga ne fali,nije ga tesko naci kao i ovdje.A to da im slabo ide engleski prvi put cujem u zivotu,ja inace slabo govorim njemacki ali gdje god sam dosao skoro svi su samnom pricali engleski.A tamo sam skoro svaki vikend.

To nebi trebao bit argument protiv plina nego protiv nas bosanaca koji hodamo kroz evropu a toliko smo azurni da necemo naucit malo njemackog da se sporazumijevamo normalno.

Il si mozda svabe bezobrazni sto nece da nauce bosanski da se mogu s nama sporazumijevat :lol: :lol: :lol:
preludezalude

#214 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

Trenutno ne postoji isplativija investicija. Ako se godisnje prelazi 15000km... mjesecno se daje na gorivo najmanje 90KM manje. Znaci ulozis u plin 1000KM i odmah od prvog mjeseca dajes 90KM manje za gorivo (ovisi od auta, sto veci motor to je ova cifra veca).
E sad pitanje pravo.
U koji posao danas se moze uloziti 1000KM i da odmah od prvog mjeseca se pocne vracati novac od najmanje 90KM?

Da neko ponudi ovakve uslove za biznis, svi bi poletili. Ali kad je u pitanju auto plin, onda neko kaze da nije isplativo.
Naravno da je isplativo, nekome se isplati za 6 mjeseci, nekome za 16 mjeseci.
Sodom1

#215 Re: Plin ili Dizel?

Post by Sodom1 »

Kakvi su ovi stekeri po Evropi a kakvi su kod nas? Kako to funkcionise kad hoces tankati npr u Slo ili Ger
zmajadaH

#216 Re: Plin ili Dizel?

Post by zmajadaH »

preludezalude wrote:Trenutno ne postoji isplativija investicija. Ako se godisnje prelazi 15000km... mjesecno se daje na gorivo najmanje 90KM manje. Znaci ulozis u plin 1000KM i odmah od prvog mjeseca dajes 90KM manje za gorivo (ovisi od auta, sto veci motor to je ova cifra veca).
E sad pitanje pravo.
U koji posao danas se moze uloziti 1000KM i da odmah od prvog mjeseca se pocne vracati novac od najmanje 90KM?

Da neko ponudi ovakve uslove za biznis, svi bi poletili. Ali kad je u pitanju auto plin, onda neko kaze da nije isplativo.
Naravno da je isplativo, nekome se isplati za 6 mjeseci, nekome za 16 mjeseci.

Ma računica jasna ko dan :
100 l LPG-a je 116 KM Istrabenz pored binga prije Breze je 105 KM
100 l Benzina je 241 KM....
Vala prosječne potrošnje svako potroši 100 litara mjesečno a 125 KM razlike nije uopšte zanemariv faktor.
Ja lično potrošim i više od tih 100 litara tako da nemam šta dalje razmišljati i diskutovati.
Na 12 mjeseci 1500 KM. Ako uzmemo da je trošak instalacije za 4 cilindra sve ukupno i sa vaganjem auta i pp aparatom 1035 KM nakon 12 mjeseci već si u plusu.
Jedino ko ima kratke relacije i hladne startove a da kilometraža/relacija ne prelazi više od 4-5 kilometara fakat nema konta za plin.
ElDzidziIbnDzo

#217 Re: Plin ili Dizel?

Post by ElDzidziIbnDzo »

Sodom1 wrote:Kakvi su ovi stekeri po Evropi a kakvi su kod nas? Kako to funkcionise kad hoces tankati npr u Slo ili Ger
Imam ja negdje stekere ostali mi od auta pa cu ti slikati.Razlika je za skandinaviju,Njemacku i zemlje u okruzenju.Mada na pumpama gdje tocis LPG,posudis nastavak/prelaz da bi mogao da dopunis LPG tako da to nije problem uopste.
milojicabrzi

#218 Re: Plin ili Dizel?

Post by milojicabrzi »

...ja opet kazem, ako je plin tako iplativ, sve firme redom bi trebale preci na ugradnju plina i to fabricku, a benzinske i diesel motore, zadrzati uz visoke cijene, nostalgicarima koji hoce na to da voze :)

Sve ima svoje, za i protiv, cijenu, isplativost itd.
preludezalude

#219 Re: Plin ili Dizel?

Post by preludezalude »

milojicabrzi wrote:...ja opet kazem, ako je plin tako iplativ, sve firme redom bi trebale preci na ugradnju plina i to fabricku, a benzinske i diesel motore, zadrzati uz visoke cijene, nostalgicarima koji hoce na to da voze :)

Sve ima svoje, za i protiv, cijenu, isplativost itd.
Auta na struju manje trose od auta na dizel, pa se opet ne prelazi u svijetu na to. Zasto, sta mislis?
Kao sto rece, sve ima svoje. I varas se ako mislis da je isplativo samo ako auta prelaze vise od 10k godisnje i nakon 3 godine.
goran16v

#220 Re: Plin ili Dizel?

Post by goran16v »

-
Last edited by goran16v on 20/10/2014 00:48, edited 1 time in total.
forum@sh

#221 Re: Plin ili Dizel?

Post by forum@sh »

Sodom1 wrote:Kakvi su ovi stekeri po Evropi a kakvi su kod nas? Kako to funkcionise kad hoces tankati npr u Slo ili Ger
Samo tražiš adaptere na kasi, i navrneš u rezervoar koji ti odgovara. S druge strane imaš ove široke navoje na koje ide pištolj, i to je sva mudrost. I da, negdje traže kauciju do 50 €, da im ne bi maznuli ove adaptere.

A što se tiče isplativosti, ne znam ko može tvrditi da je nema, kad je recimo u De prosjek LPG 0.7 € (kod nas 1.06 KM na Promingu), a benzin 1.6 €. Nek svako sebi računicu nađe..
A ovo sranje sa kojekakvim zabranama nije ništa drugo već šuplja.
goran16v

#222 Re: Plin ili Dizel?

Post by goran16v »

forum@sh wrote: A ovo sranje sa kojekakvim zabranama nije ništa drugo već šuplja.
Kojekakve zabrane itekako postoje, ali su suplja i sranje za za tipicnog predtavnika be-ha ucesnika u saobracaju sto je vec neka druga tema.
Last edited by goran16v on 20/10/2014 00:53, edited 1 time in total.
goran16v

#223 Re: Plin ili Dizel?

Post by goran16v »

obuzdan wrote:
530i wrote:Najjeftinije je pješke hodati...

Koliko cesto se vozis po Evropi? Za tih nekoliko puta vjerujem da si mozes priustiti benzin jer ces najveci dio isto potrositi na putovanju od tacke a do tacke b u evropi i to vozeci autoputem ili otvorenom cestom gdje je potrosnja ionako nigdje veze.
Mozes voziti i na kerozin ako hoces, ali sa LPG instalacijom u autu, sve i da nema kapi plina u njoj u podzemne garaze, parking ei sl ne smijes.
romeomoraprezivjeti

#224 Re: Plin ili Dizel?

Post by romeomoraprezivjeti »

Najisplativija auta su ona, koja se najmanje kvare;-)
forum@sh

#225 Re: Plin ili Dizel?

Post by forum@sh »

goran16v wrote:
forum@sh wrote: A ovo sranje sa kojekakvim zabranama nije ništa drugo već šuplja.
Kojekakve zabrane itekako postoje, ali su suplja i sranje za za tipicnog predtavnika be-ha ucesnika u saobracaju sto je vec neka druga tema.
Vidi nešto drug..
Ne možeš posmatrati svijet i donositi zaključke o tamo nekome/nečemu iz perspektive bh. državljanina, tj. vozača. To je osnovna greška, i ja sam često u takve zamke ulijetao ranije.

Moraš biti svjestan da je svijet malo veće selo od ovog u kojem mi živimo, kao i to da postoje ljudi (osim tebe) koji se kreću po svijetu. Tako da tvoje mišljenje i tvoja iskustva nisu apriori nužno pravilo. Uostalom, ima ovdje još ljudi koji će ti potvrditi isto. Ovo što sam napisao u prethodnom postu je lično iskustvo iz prve ruke, od Azije, preko Evrope do polarnog kruga, kroz duži vremenski period. I ne kažem da je to isključivo tako, ali nemam potrebu nikoga zbog toga da vrijedjam. To su samo moja iskustva, nekome možda budu od koristi.
Btw, očima svojim sam vidio (po Evropi) pun klinac auta i kombija (komercijalna, ne privatna vozila) kako preko puta mene tankaju plin. A pazi sad, benzinska je pozicionirana u stambenoj zgradi, na -1 nivou. I na takvim pumpama ljudi u odijelima i sasvim pristojnim godinama toče plin u BMW 7, ili Audi 6/8 (primjeri samo). Ili su na raznim lokacijama i parking-prostorima bili parkirani pored mene, a vjerovao ili ne, imali su LPG stiker nalijepljen posred karambolke, dimenzija onih nacionalnih stikera. A morali su ući na parking pored kamera i rampe, uz lika koji radi tu.
I kad god sam bio legitimisan, nikad i nigdje mi patrola (vani) nije tražila na uvid dokumentaciju od instalacije, ili bilo kakvu primjedbu vezanu za to.

Za razliku od tebe, ne insinuiram ništa i nisam navalentan, već isključivo dobronamjeran. Što se za tebe ne može reći, ne samo u ovom slučaju već po pravilu..
Post Reply