BMW, AUDI ILI MERCEDES
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#201 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Napisao sam vec za USA
1.9% Audi, 7 i S oko 28%
Kina je drugo najvaznije trziste poslje USA, i to je opet S klasa daaaaaleko ispred.
Na kraju, produkcija sve kaze Audija se godisnje proizvede manje od 25%.
1.9% Audi, 7 i S oko 28%
Kina je drugo najvaznije trziste poslje USA, i to je opet S klasa daaaaaleko ispred.
Na kraju, produkcija sve kaze Audija se godisnje proizvede manje od 25%.
-
vratnik
#202 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Duplo manje Panamera prodato od A8, to je dovoljno da neko sad izvuce neki genijalni zakljucak.
@madner: nemoj mi reci da si nasao negdje zvanicne brojeve iz Kine?
@madner: nemoj mi reci da si nasao negdje zvanicne brojeve iz Kine?
-
vratnik
#203 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
I Samo jos jednu neistinu da korigujemo: kad se spominju brojevi bmw-a, misli se i na mini i na RR. (BMW group).
- madner
#204 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Da da, imas na Mercedesovoj stranici
Za Kinu:
The S-Class delivered a total of 25,000 units in 2010, a 67% increase compared with last year, thus reinforcing China's position as its largest market in the world. With its unparalleled heritage of luxury, technology and comfort, it remains the best premium automobile in China and is indeed worthy of the "Best Imported Premium Sedan" title recently awarded by the Beijing Times.
Ukupna proizvodnja A8 u svijetu:
2008: 20,140
2009: 8599
2010: 22,435
Za Kinu:
The S-Class delivered a total of 25,000 units in 2010, a 67% increase compared with last year, thus reinforcing China's position as its largest market in the world. With its unparalleled heritage of luxury, technology and comfort, it remains the best premium automobile in China and is indeed worthy of the "Best Imported Premium Sedan" title recently awarded by the Beijing Times.
- johntra
#205 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Prodaja Njemačka 2011, znači matično tržište svetog trojstva:
1. Mercedes 3.986.528 vozila, rast od 1,5 posto u odnosu na 2010
2. BMW+Mini 3.044.585 vozila, rast od 3,7 posto u odnosu na 2010
3. Audi 2.728.221 vozila, rast od 2,6 posto u odnosu 2010
-
vratnik
#206 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
mercedesova stranica, yeah.madner wrote:Da da, imas na Mercedesovoj stranici
Za Kinu:
Ali nebitno (mada ces se valjda sloziti sa mnom da se mozda radi o nekoj sopstvenoj statistici?), ja vise mislim na poredjenje c / 3 / a4 te e / 5 / A6. Ta s-klasa mi je nekako van konkurencije. Mada ni onaj ogromni lexus nije los.
-
vratnik
#207 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
johntra wrote:Prodaja Njemačka 2011, znači matično tržište svetog trojstva:
Nisam provjeravao, ali nekako mi to puno izgleda, skoro deset miliona vozila samo u Njemackoj? Da nije previse to?
- madner
#208 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Proizvodnja je sa VWove stranice.
Pa rekao sam vec, ali premium brand se definise na osnovu te gornje klase. Nije BMW i Mercedes premium jer prodaju 1 i B klasu
Kada kupujes manje kupujes imidz i prestiz vecih, dok kod Audija kupujes malo boljeg passata.
Pa rekao sam vec, ali premium brand se definise na osnovu te gornje klase. Nije BMW i Mercedes premium jer prodaju 1 i B klasu
Kada kupujes manje kupujes imidz i prestiz vecih, dok kod Audija kupujes malo boljeg passata.
-
vratnik
#209 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Znaci da su oni koji voze c klase kompleksasi koji bi u stvari voljeli s-klasu, ali makar posjeduju djelic iste?madner wrote:Proizvodnja je sa VWove stranice.
Pa rekao sam vec, ali premium brand se definise na osnovu te gornje klase. Nije BMW i Mercedes premium jer prodaju 1 i B klasu![]()
(ja mislio ljudi koji si to mogu priustiti kupe ono sto im najvise odgovara, sem naravno u bosnjikistanu gdje se a8 sa ispravnim papirima i stvarnih 13000 km mijenja hladno za pola). Ili da vozaci neke 3 nece da osjete uzitak u voznji, vec da ih to malo potsjeti na
U stvari nije bas. kupovinom audija za velike pare se izbjegne nacin da se kupi jeftiniji a isti pasat?
Jeste sjedili vi u tim automobilima, vozili iste, stvarno uporedili? Ili svi imate starijeg brata s polom?
- johntra
#210 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Hoćeš da provjeravamo zajedno?vratnik wrote:johntra wrote:Prodaja Njemačka 2011, znači matično tržište svetog trojstva:
Nisam provjeravao, ali nekako mi to puno izgleda, skoro deset miliona vozila samo u Njemackoj? Da nije previse to?
Zašto bi bilo puno, kad se radi o njemačkim markama, a ukupno tržište je progutalo oko 43 miliona automobila...
-
vratnik
#211 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Postoji li nesto sto se zove vremenski period na ovim statistikama? Znaci 43 miliona automobila prodato u jednoj godini u drzavi sa 80 miliona stanovnika.. Evo ovako: ja imam jedno, zena isto tako, imam i sluzbeno. znaci 0,5 (odokativno) po glavi stanovnika.. Sto znaci da svake druge godine mijenjam auto.. Jeben standard neki.johntra wrote:Hoćeš da provjeravamo zajedno?vratnik wrote:johntra wrote:Prodaja Njemačka 2011, znači matično tržište svetog trojstva:
Nisam provjeravao, ali nekako mi to puno izgleda, skoro deset miliona vozila samo u Njemackoj? Da nije previse to?![]()
Zašto bi bilo puno, kad se radi o njemačkim markama, a ukupno tržište je progutalo oko 43 miliona automobila...
Jesi i dalje siguran?
- johntra
#212 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Znači ti sad sumnjaš u zvanične statistike o prodaji?
Koliko god tebi bilo čudno, ovo je čak i jedna od najlošijih godina njemačke prodaje automobila, znao je ovaj broj biti i veći....fakat im je jeben standard....sad mi nije samo jasno na koju se stranu ti svrstavaš? je li to i ti braniš Audi, pa ti je čudno kako Mečka more obrnuti skoro četiri miliona automobila za godinu?
Koliko god tebi bilo čudno, ovo je čak i jedna od najlošijih godina njemačke prodaje automobila, znao je ovaj broj biti i veći....fakat im je jeben standard....sad mi nije samo jasno na koju se stranu ti svrstavaš? je li to i ti braniš Audi, pa ti je čudno kako Mečka more obrnuti skoro četiri miliona automobila za godinu?
-
vratnik
#213 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Ne sumnjam ako su zvanicni, samo mi to puno izgleda. U stvari, evo rezultata potrage, tako da stvarno sumnjam:johntra wrote:Znači ti sad sumnjaš u zvanične statistike o prodaji?
http://www.kba.de/nn_124584/DE/Statisti ... __nnn=true
Treba pomoc s prevodom?
A sto se tice svrstavanja, pa odgojen sam da volim bmw. Promijenio sam nekoliko razlicitih marki posto nemam neku omiljenu, a ni love za snove. Presao sam xxxxkm po serpentinama i autobanovima bas ovim navedenim markama, i nekako mi je pitanje pobjednika uvijek imalo veze s raspolozenjem, nekad audi, nekad bmw, nikad mercedes. (imali smo samo ove ciganske, c klasa plafon, jednom sam cak morao koristiti a klasu s poluautomatskim mjenjacem, bljak, fuj). Mada mi je recimo krivo sto sam godinama potcjenjivao audi.
- johntra
#214 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
prvo, ovo su ti podaci za 2010. godinu, ja imam za 2011. godinu od iste firme...samo što sam ja izdvojio prodaju putničkih automobila, kojih je prodato skoro 43 miliona, nisam ubrajao i privredna vozila...i dalje misliš da je to puno?
-
vratnik
#215 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
ilanz des Fahrzeugbestandes am 1. Januar 2011
Der Kraftfahrzeugbestand in Deutschland ist auf 50,9 Millionen Einheiten angewachsen (+1,4 %). Darunter sind 42,3 Millionen Personenkraftwagen (Pkw). Außerdem waren am 1. Januar 2011 4,8 Millionen Nutzfahrzeuge, 6,1 Millionen Kfz-Anhänger, 3,8 Millionen Krafträder sowie 2,0 Millionen Fahrzeuge mit Versicherungskennzeichen gemeldet.
Mehr
Zahlen zum 1. Januar 2011 im Überblick
Fahrzeugbestand (Kraftfahrzeuge und Anhänger, ohne Fahrzeuge mit Versicherungskennzeichen) 57 Millionen
Anteil deutscher Marken 65,6 Prozent
Pkw mit Euro 5 7,1 Prozent
Anteil an weiblichen Pkw-Haltern 32,7 Prozent
Anteil an Pkw-Haltern über 60 Jahre 26,4 Prozent
Durchschnittsalter der Pkw 8,3 Jahre
Fahrzeugdichte in Deutschland 622 Kraftfahrzeuge auf 1.000 Einwohner
podebljao sam neke stvari koje mi se cine bitnim:
42,nesto miliona osobnih automobila. Sve skupa. Nema veze da li 2009 / 10 / ili 11. (+- neka mizerija od postotka)
Prosjek starosti automobila, te daleke 2009 godine, je 8,3 godine. Po tvojoj teoriji o prodaji 10 miliona njemackih automobila svake godine svi imamo po nekoliko, i najmanje 1 je nov.
Ali, nikakav problem, samo otvoris stranicu, pogledas, procitas, razumijes, i to je to.
Der Kraftfahrzeugbestand in Deutschland ist auf 50,9 Millionen Einheiten angewachsen (+1,4 %). Darunter sind 42,3 Millionen Personenkraftwagen (Pkw). Außerdem waren am 1. Januar 2011 4,8 Millionen Nutzfahrzeuge, 6,1 Millionen Kfz-Anhänger, 3,8 Millionen Krafträder sowie 2,0 Millionen Fahrzeuge mit Versicherungskennzeichen gemeldet.
Mehr
Zahlen zum 1. Januar 2011 im Überblick
Fahrzeugbestand (Kraftfahrzeuge und Anhänger, ohne Fahrzeuge mit Versicherungskennzeichen) 57 Millionen
Anteil deutscher Marken 65,6 Prozent
Pkw mit Euro 5 7,1 Prozent
Anteil an weiblichen Pkw-Haltern 32,7 Prozent
Anteil an Pkw-Haltern über 60 Jahre 26,4 Prozent
Durchschnittsalter der Pkw 8,3 Jahre
Fahrzeugdichte in Deutschland 622 Kraftfahrzeuge auf 1.000 Einwohner
podebljao sam neke stvari koje mi se cine bitnim:
42,nesto miliona osobnih automobila. Sve skupa. Nema veze da li 2009 / 10 / ili 11. (+- neka mizerija od postotka)
Prosjek starosti automobila, te daleke 2009 godine, je 8,3 godine. Po tvojoj teoriji o prodaji 10 miliona njemackih automobila svake godine svi imamo po nekoliko, i najmanje 1 je nov.
Ali, nikakav problem, samo otvoris stranicu, pogledas, procitas, razumijes, i to je to.
- madner
#216 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Jah jah, meni se cini da su to podaci za ukupnu prodaju marki na cijelom svijetu.
- johntra
#217 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Dobro, do mene je i moja je greška, radi se o 43 miliona registrovanih automobila...
ali, opet mislim da poredak ovog svetog trojstva nije drugačiji, uz, naravno, manji broj prodatih auta...
lako se i to može izvući...
ali, opet mislim da poredak ovog svetog trojstva nije drugačiji, uz, naravno, manji broj prodatih auta...
-
vratnik
#218 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
To moze biti. S tim da je gore bmw grupa, ovih minija novih pun q, pravi automobil za individualiste,madner wrote:Jah jah, meni se cini da su to podaci za ukupnu prodaju marki na cijelom svijetu.
Otprilike 1/4 ovih gore brojeva otpada na mini varijacije.
-
vratnik
#219 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
johntra wrote:Dobro, do mene je i moja je greška, radi se o 43 miliona registrovanih automobila...![]()
ma ucinilo mi se puno nesto, zato i proguglah..
-
jefferson
#220 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Pa da, ja kad an svom passatu skinem poklopac s motora pise VW/Audi!madner wrote:Proizvodnja je sa VWove stranice.
Pa rekao sam vec, ali premium brand se definise na osnovu te gornje klase. Nije BMW i Mercedes premium jer prodaju 1 i B klasu![]()
Najbolja je caka u SAD koju kroiste pri zamjeni ulja.
U VW sipaju Castrol 5W40 proizveden u SAD koji se dobiva iz mineralne baze i mjenjaju ga na 5,000 milja ili 7,500km.
u audije s istim motorom sipaju evropski Castrol koji je dobiven iz sinteticke baze, i proizveden u njemackoj ili austriji. kako je ulje daleko kvalitetnije mjenja se svaki 10,000 milja ili 16,000km, onako kako se mjenja i u VW, Skodi, Audiju u evropi.
Ali u SAD to pravdaju da je kao Audi "premium" marka. Ono, sto bi se reklo, prodaju muda za bubrege.
-
emko1234
#221 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
http://balkans.aljazeera.net/makale/ras ... ila-u-kini
"Kompanija Audi, lider prodaje luksuznih kola u Kini, očekuje da će zahvaljujući tom tržištu ostvariti cilj i nadmašiti BMW na mjestu svjetskog lidera u prodaji skupih vozila u 2015. godni. Audi je prestigao grupu Daimler ove godine na drugom mjestu globalnog prodavca luksuznih vozila."
johntra* ti si jedan jako nepouzdan izvor s obrzirom kakve gluposti lupas.sve stranice koje se bave pracenjem prodaje ova 3 branda su napisala da je audi prodao vise auta od mercedesa ove godine i da ga je prestigao.bmw je prvo a mercedes treci.prema tome prije nego pocnes da stavljas ove rezultate ajde budi dobar pa mi daj link te stranice gdje to citas,tj gdje pisu ove nebuloze.
"Kompanija Audi, lider prodaje luksuznih kola u Kini, očekuje da će zahvaljujući tom tržištu ostvariti cilj i nadmašiti BMW na mjestu svjetskog lidera u prodaji skupih vozila u 2015. godni. Audi je prestigao grupu Daimler ove godine na drugom mjestu globalnog prodavca luksuznih vozila."
johntra* ti si jedan jako nepouzdan izvor s obrzirom kakve gluposti lupas.sve stranice koje se bave pracenjem prodaje ova 3 branda su napisala da je audi prodao vise auta od mercedesa ove godine i da ga je prestigao.bmw je prvo a mercedes treci.prema tome prije nego pocnes da stavljas ove rezultate ajde budi dobar pa mi daj link te stranice gdje to citas,tj gdje pisu ove nebuloze.
-
vratnik
#222 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
jefferson wrote:Pa da, ja kad an svom passatu skinem poklopac s motora pise VW/Audi!madner wrote:Proizvodnja je sa VWove stranice.
Najbolja je caka u SAD koju kroiste pri zamjeni ulja.
U VW sipaju Castrol 5W40 proizveden u SAD koji se dobiva iz mineralne baze i mjenjaju ga na 5,000 milja ili 7,500km.
u audije s istim motorom sipaju evropski Castrol koji je dobiven iz sinteticke baze, i proizveden u njemackoj ili austriji. kako je ulje daleko kvalitetnije mjenja se svaki 10,000 milja ili 16,000km, onako kako se mjenja i u VW, Skodi, Audiju u evropi.
Ali u SAD to pravdaju da je kao Audi "premium" marka. Ono, sto bi se reklo, prodaju muda za bubrege.
Dobro, ja vozim audija A6 koji ima skoro iste farove kao veyron. Kako bugatti prodaje svijetu muda pod bubrege, hahaha.
Sta je tvoja poenta? Da je tvoj pasat u stvari audi, samo se ti nisi dao zajebat, jel' to? Slusaj, pasat je regularno auto, za te pare sigurno bolji od opela insignije, ili skoro toliko dobar kao hyundai i40, ili novi mondeo. Ali sam pokusaj usporedbe s audijem (s kojim bi ga ti uporedio, sa a4?) je smijesan. Been there, done that.
Pasat u svojoj najludjoj, samo za zagrizene fanove varijanti ima koliko konja, koju dodatnu opremu? Audi A4 ima sigurno preko 300 (ma i necu da guglam), Bose sound u autu, sjedista koji isti prave kao i za porschea.. Ti si naveo poklopac na kojem pise audi, goran spominje retrovizor.. Sad razumijem u stvari kad neko stavi onu naljepnicu turbo na yugu misli, ali stvarno to misli, da ima zvijer. Jebi ga, pise turbo.
Ali u redu, prilikom odabira auta nisam dosad obracao paznju na kvalitet ulja, te interval izmjene istog, valjda zato nemam pojma o premijum segmentu.
PS: na zalost ne vozim
-
goran16v
#223 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Da li bi mi mogao neko objasniti zasto je broj prodatih jedinica agrument u ocjeni ko je "najpremium" od 3 predluzena premium brenda? Emko je dao podatak da je BMW prodao najvise, da je Audi drugi, Merc treci. Zaci li to da je BMW najbolji??? Ako ne znaci onda svaki agrument koji pominje proj prodatih pada u vodu. Uzimati KInu u bozir kao najvece trziste u ekspanziji ima smisla, a da li neko moze garantovati da jedan od razloga za to nije cinjenica da VW, odnosno Audi vec decenijama ima fabriku u Kini, te da nema nikakvih poticaja prilikom kupvine Audia Made in China u odnosu na ostale?
-
vratnik
#224 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Pa u raspravi u kojoj se ovo naziva argumentom, citat: "A8 audi neki dan lik davao burazeru za Pola kljuc za kljuc, toliko o premiumu... A8 2.8 benzin 1997 za pola 2001 GTI dosta covjeku premiuma" (kraj citata) je broj prodanih jedinica jedan od boljih.goran16v wrote:Da li bi mi mogao neko objasniti zasto je broj prodatih jedinica agrument u ocjeni ko je "najpremium" od 3 predluzena premium brenda? Emko je dao podatak da je BMW prodao najvise, da je Audi drugi, Merc treci. Zaci li to da je BMW najbolji??? Ako ne znaci onda svaki agrument koji pominje proj prodatih pada u vodu. Uzimati KInu u bozir kao najvece trziste u ekspanziji ima smisla, a da li neko moze garantovati da jedan od razloga za to nije cinjenica da VW, odnosno Audi vec decenijama ima fabriku u Kini, te da nema nikakvih poticaja prilikom kupvine Audia Made in China u odnosu na ostale?
Mada se slazem s tobom, nije nikakav. Ali ni onaj sa retrovizorom nije nesto. Kvalitet izrade, kvalitet materijala, motor, performance, cijena, te isto tako bitna, cijena polovnog, to su argumenti. Ali mislim da to nije za ovog foruma, pa ne bi niko post napisao danima.
-
goran16v
#225 Re: BMW, AUDI ILI MERCEDES
Pa dobro, ovo je otvoreno za svacije misljenje i za svaciji agrument, ali eto covjek se nekako trudi naci neku logiku, pa mi to oko br. prodatih nema puno logike. Takodjer, praviti rez i smatrati da je se u obzir uzimaju samo modeli iz zadnjih 2-3-5 god, a ne stariji, ili 30% komplete proizvodne game takodjer nema logike, jer se najmladji medju njima svrstava u premium klasu zadnjih 20-25 god i cjelokupna "slika" utice na ocjenu, bez obzira sviodjalo se to nekome ili ne. Ne kazem da nece narednih 25 god anulirati minuse iz proslih 25 god i pobiti konkurenciju ali...vratnik wrote:goran16v wrote:
Pa u raspravi u kojoj se ovo naziva argumentom, citat: "A8 audi neki dan lik davao burazeru za Pola kljuc za kljuc, toliko o premiumu... A8 2.8 benzin 1997 za pola 2001 GTI dosta covjeku premiuma" (kraj citata) je broj prodanih jedinica jedan od boljih.
Mada se slazem s tobom, nije nikakav. Ali ni onaj sa retrovizorom nije nesto. Kvalitet izrade, kvalitet materijala, motor, performance, cijena, te isto tako bitna, cijena polovnog, to su argumenti. Ali mislim da to nije za ovog foruma, pa ne bi niko post napisao danima.
Vidi, to natezanje sa retrovizorom mozda "na oko" nije argument ali zar nesto sto je premium brend ne bi trebalo biti 100% premium i evo da uklopimo retrovizor u tvoje argumente:
Kvalitet materijala - Ne ulazeci u raspravu da li je kvalitetan ili ne, ali da li je cinjenica da se jedan retrovizor, kljuc skakavac i xy ostalih djelova auta premium koriste i u autima koja nisu premium klase, minus ili plus u odnosu na konkurenciju kod koje to nije slucaj? Koliko god da su to nebitne sitnice i detalji upravo ti detalji cine razliku pa je pomalo komicno da neko ko ponosno baci na sto kljuc premium brend auta koje je platio 70k KM ugleda isti takav kljuc ali od skodice placene 3 x manje?
Motor - Slicno kao i kod tog mog nesretnog retrovizora, da li je cinjenica da xy motora koji pokrecu auto premium branda, istoveremno pokrecu i motore ne premium, pa cak i economy branda, da li je to minus ili plus?
Preformanse - Da li je pozitivna ili negativna cinjenica da se za manje novaca u ne premium brandu mogu dobiti jednake ili bolje osnovne preformanse od onih u premium brandu. Eto hipotetski uprediti Audi A4 1,9 TDI iz 2006. god sa Skodom Octaviom 2,0 TDI iz iste godine. Svestan sam ja da postoji i S4 i RS4 koji ce najjacu Skodu strpati u dzep, ali i taj 1,9 TDI je jedako Audi i jednako premium kao i RS.