Hrvatska brigada - Kralj Tvrtko i HVO Sarajevo

Post Reply
nosara

#201 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

Sve i da nesto od vasih SUBJEKTIVNIH ocjena ima smisla, pitanje je jednostavno, da li poginulim braniteljima Sarajeva treba podic spomenik...! Samo to, nista vise...

Ili, na drugi nacin, zbog cinjenice da je bio clan agresorske vojske, da li je Srdjan Aleksic zlocinac...?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#202 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

istjerani wrote:Jedno pitanje za Katarinu....ja sam ti napisao sta sam znao o hvo-u jucer i ti si me napala da nema pojma jer sam ranije pobjegao, da nisam bio tu, da nisam iz Sarajeva, da nije istina sto govorim o sklanjanju u hvo...prestao sam jer nisam htjeo da se vise nadmudrujem sa tobom i nosarom , danas hrasno iznosi svoje misljenje/iskustvo opet on nevaljaja...ima jos par diskutanata ( izmedju ostalih i post momka na pocetku rasprave o hvo-u) koji pisu dosta ralno i opet svi oni nevaljaju samo ti i nosara ste u pravu.
nemogu da skontam zasto.....
Ne možeš da skontaš zašto, jer ne znaš istinu, i jer si očito bio daleko od mjesta događaja, a nije ti ko ni imao prepričati. I nisam tebi napisala ni da si pobjegao, ni da nisi ... to ništa nije bilo upućeno tebi. Ja nemam običaj pisati o linijama u Maglaju i ratu tamo, jer pojma nemam. O Sarajevu, Mejtašu , HVO-u tih godina, imam...
Zato sam ja u pravu što sam vidjela :shock: i što nisam zaboravila...
vrtlar

#203 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by vrtlar »

hrasno38 wrote:
Woody wrote:@hrasno38:
A sto se tice dezertera.......pa zar nije prvi Bakir medju njima pa onda kad bi skupili na hrpu sve one koji su familija bosnjackim politicirama bio bi puno veci broj nego sto je bilo Hrvata. Ali dobro ja nikoga ne osudjujem osim onih koji su pobjegli tada ili su tek rodjeni a sada sole pamet onima koji su prosli to sto su prosli.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Međutim, u ta doba nije nimalo bilo lako biti Hrvat u Sarajevu. Ostavljen od svoje baze, kojoj se živo jebalo šta se dešava Hrvatima u Sarajevu. Na početku, jedina naoružana i koliko-toliko logistički potpomognuta jedinica, iza 1993 ostavljena na milost i nemilost svakom lokalnom mahalskom šerifu da ih maltreitira i piša im po glavi. Po policijskom satu, jedino su HVO-ovci ostavljani da čame u stanicama do prestanka istog, bez šanse da ih oslobodi VP, za razliku od ostalih jedinica, isto kao i najobičnije civile. Na stalnom nišanu odvođenja na kopanje, jer njihove vojne knjižice/iskaznice niko nije jebavo ni 2%. U takvoj situaciji, i ja bih se počešao po glavi kad bi bio u mogućnosti da se ispalim preko Miljacke.
Ali, jedna stvar je izvjesna, koliko se god to nekome sviđalo ili ne - bili su jedina prava multi-etnička jedinica na prostoru čitave BiH.
O HOS-u? Nemoj kakiti više o tom HOS-u, sreće ti. Ispašće da su oni jedini sveci u ovom ratu. Sve HOS-ovce koje sam upoznao u ratu bili su patološki tipovi: od zla oca i od gore matere, školski primjeri sadističkih manijaka. Uostalom, takav im je i program bio. Ti su više jada nanijeli, nego što Miljacka može oprati. Za njih su Tutini Kažnjenički Bojovnici bili hipici, vjeruj mi.
Da zaključim, nije nama HVO bio kriv što su nam logističari bili seoske varalice, pa nismo imali hljeba da pojedemo. A da je HVO najebo u Sarajevu 1993 - najebo je i to žestoko. Nakon toga, dobro je da je ijedan Hrvat ostao u Sarajevu, a možda je to bio i cilj?
Kako si posijao tako ces i poznjet! Niko njih niti je dirao niti je maltretirao dok se nisu pokazali kao izdajnici i jedinica u kojoj je vecina tzv "boraca" bolila ona stvar hoce li monstrumi sa brda uci u Sarajevo ili ne. Lijepo je u ratu imati privilegije borca a ne mrdnuti dalje od svoje komande koja je uzgred receno podaleko od prvih borbenih linija. Nabijes markirane cvike, pancir, dobru pusku sjednes pred obdaniste i lagano se kurcis. Jeste HOS bio skupina svakakvih tipova ali dok ih nisu sjebali ti svakakavi tipovi su se kenfali za svoj grad. A da, 92 godine su na Stupu u Delminijumu i te kako uzivali u drustvu onih koji su ubijali djecu po Sarajevu

A "nasi" kao nisu sjedili u delminijumu i trgovali.Napad na cetnicke linije oko Dogloda desio se samo zbog toga sto pojedinci nisu bili u talu ili su ih zeznuli.Kao na primjer Juka dan prije je sjedio sa svima u delminijumu a sutradan napao.Bio sam pripadnik MUP BIH i znam sta pisem.Taj dan kad su pali Doglodi u delminijumu su ostali njih oko 15 pripadnika policije Novi Grad zadnji su se izvukli sa nekim civilima.Sa mnom su u pokusaju zaustavljanja cetnickog napredovanja bili mnogi pripadnici HVO Stup,Jukini.itd.A o dezerterstvu pa sjecali se neko kad je Igman padao gdje su bili A Bih oko Trnova nisu se zadrzali u Hrasnici nego su bjezali do Visokog,Breze itd.Ima vikicevac o tome na svom blogu.Zasto cetnici u Doglodima ubise porodice Bagaric i druge ako su imali saradnju.NA Stupu u Hvo bilo je bar oko 70% onih koji su se zeljeli boriti ali su oni drugi bili jaci.Uzmimo za primjer Juku ko je njemu nesto mogao na pocetku rata.Tako je bilo i u Hvo.Hajde da kazem Sarajevski Hvo je bio dio odbranbenih snaga ABIH i zasluzuju sve privilegije kao i pripadnici ABIH i MUPA BIH.A po meni svaki gradjanin koji je ostao u Sarajevu je heroj.
KatarinaKosaca

#204 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

vrtlar wrote:A "nasi" kao nisu sjedili u delminijumu i trgovali.Napad na cetnicke linije oko Dogloda desio se samo zbog toga sto pojedinci nisu bili u talu ili su ih zeznuli.Kao na primjer Juka dan prije je sjedio sa svima u delminijumu a sutradan napao.Bio sam pripadnik MUP BIH i znam sta pisem.Taj dan kad su pali Doglodi u delminijumu su ostali njih oko 15 pripadnika policije Novi Grad zadnji su se izvukli sa nekim civilima.Sa mnom su u pokusaju zaustavljanja cetnickog napredovanja bili mnogi pripadnici HVO Stup,Jukini.itd.A o dezerterstvu pa sjecali se neko kad je Igman padao gdje su bili A Bih oko Trnova nisu se zadrzali u Hrasnici nego su bjezali do Visokog,Breze itd.Ima vikicevac o tome na svom blogu.Zasto cetnici u Doglodima ubise porodice Bagaric i druge ako su imali saradnju.NA Stupu u Hvo bilo je bar oko 70% onih koji su se zeljeli boriti ali su oni drugi bili jaci.Uzmimo za primjer Juku ko je njemu nesto mogao na pocetku rata.Tako je bilo i u Hvo.Hajde da kazem Sarajevski Hvo je bio dio odbranbenih snaga ABIH i zasluzuju sve privilegije kao i pripadnici ABIH i MUPA BIH.A po meni svaki gradjanin koji je ostao u Sarajevu je heroj.
Istina sve.

Očito su došli novi sugrađani i očito im smeta puno toga oko ovog grada.. :(
Vitez Koja

#205 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Vitez Koja »

nosara wrote:
Vitez Koja wrote: Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.
Pitanja... Kako su u komandi znali koja linija ce bit ili nece bit napadnuta, nemirna, ugrozena...? Neki deal sa agresorom...?

I drugo, ako su Hrvati Sarajava bili "tanki" borci, zasto su mobilisani u HBKT nakon nicim izazvanog napada na sarajevski HVO...? Gdje je tu logika...?
To pitanje postavi clanovima tih komandama, a ne meni.Samo pisem jednu cinjenicu, da poslije juna-jula 1992.godine, nakon iseljenja kasarne marsal Tito, gotovo do kraja rata, na ovoj liniji nije bilo nekih ozbiljnih ratnih dejstava.I svi su ovu liniju, bez obzira, koja je jednica ovdje bila smejstena, zvali "banja".Ovo znam, jer sam imao priliku da pricam sa mnogim momcima iz tih jedinica. Takodje, napisao sam, da je u kasarnoj, uvijek bilo jedinica Armije R BiH ( do 1994.godine, u kasarnoj je bila smejstena gardijska brigada A RBiH). Vjerovatno znas, da je ovu liniju na vilsonovom djelilo od kasarne jedna ulica i da su tu ulicu u roku od manje 5 minuta, mogle doci, kao ispomoc, jedinice Armije koje su bile smjestene u kasarnoj.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#206 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by hrasno38 »

KatarinaKosaca wrote:
istjerani wrote:Jedno pitanje za Katarinu....ja sam ti napisao sta sam znao o hvo-u jucer i ti si me napala da nema pojma jer sam ranije pobjegao, da nisam bio tu, da nisam iz Sarajeva, da nije istina sto govorim o sklanjanju u hvo...prestao sam jer nisam htjeo da se vise nadmudrujem sa tobom i nosarom , danas hrasno iznosi svoje misljenje/iskustvo opet on nevaljaja...ima jos par diskutanata ( izmedju ostalih i post momka na pocetku rasprave o hvo-u) koji pisu dosta ralno i opet svi oni nevaljaju samo ti i nosara ste u pravu.
Ne možeš da skontaš zašto, jer ne znaš istinu, i jer si očito bio daleko od mjesta događaja, a nije ti ko ni imao prepričati. I nisam tebi napisala ni da si pobjegao, ni da nisi ... to ništa nije bilo upućeno tebi. Ja nemam običaj pisati o linijama u Maglaju i ratu tamo, jer pojma nemam. O Sarajevu, Mejtašu , HVO-u tih godina, imam...
I nakon ove nebuloze ja bih tebe trebao kao da shvatam kao ozbiljnog i odraslog sugovornika?! Ti si vidjela.....i nisi zaboravila! A ja sam kreten sto sam dozivio i srecom prezivio i to moje nije tacno. Ipak si ti malo puno vise ufurana nego sto ti i rijeci govore!!!!!! Ne mozes ti meni braniti uslovno receno "moje" od mene iz razloga sto to tako treba jer bi trebalo da su "moji". Ako su jeli govna neka su sto puta "moji" ne valjaju i gotovo. I sreco nemoj mi molim te vise opisivati rat u Novom Sarajevu iz perspektive pogleda sa prozora, TV primjenika, radio primjenika ili one najtacnije pijacne "rekla-kazala" jer ja dok sam god ziv cu kako ti kazes "reklamirati" svoju borbu jer ja se sa tim ponosim i nikada nisam niti imam namjeru da pisem o izmisljenim dogadjajima nego samo o onom kroz sta sam licno prosao. Mene od tog reklamiranja s vremena na vrijeme boli sve zivo a tebe izgleda samo jezik.
Vitez Koja

#207 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Vitez Koja »

Rasporedjeni su sa razlogom, jer se znalo da borbena vrijednost HVO-a nije bila velika. Kao, sto sam ranije napisao linija na vilsonovom, poslije juna-jula, nije bila "vruca", odnosno, nije imala, bezbjednosno, neki veliki znacaj. Zato je HVO tamo i rasporedjen.Takodje, moras imati u vidu, da su na skupstini i drvno tehnickoj skoli, kao i u kasarnoj marsal Tito, su bile uvijek rasporedjene druge jednice Armije R BiH. HVO je cuvao mali dio linije, odprilike od drvne skole do skupstine.[/quote]

Postoje li podaci o broju ranjenih i poginulih boraca-bojovnika HVO brigade na svojoj liniji odbrane u Vilsonovom?

Koliko su ostale gradske linije bile čuvanije od ove HVO u Vilsonovu šetalištu, odnosno - zašto i koliko su druge periferne linije bila značajnije za VRS, a ne linija na Vilsonovom, koja se nalazila u centru grada, na poziciji, čijim bi zaposjedanjem, bila ugrožena sigurnost i stabilnost cijelog grada?

Da je VRS zaposjela položaje HVO i da je zauzela položaje od Vrbanje do Mosta BiJ, mnogo, mnogo muke bi trebalo da ih se vrati na početne položaje. Ne tvrdim da su HVO borci neke posebne junačine, ali ne mogu se složiti s tvrdnjom da su, zbog svoje vojničke nesposobnosti ili manje vrijednosti, dobili "najstabilniju", najsigurniju (posebnim žargonom rečeno - "najslabiju") liniju, bilo bi me sramota i pomisliti tako što, obzirom da je 80-tak boraca-bojovnika izgubilo živote u odbrani Sarajeva, kao da je život vreća krompira, pa je svejedno...[/quote]

Ne sjecam se, da je u periodu u kojem je HVO bio rasmjesten na ovoj liniji neko poginuo ili da je bio ranjen. Znam, da se to nije spominjalo. Na Vrbanjin mostu, odnosno, na skupstini HVO nije bilo. Oni su bilio razmjesteni u zemaljskom muzeju, zgradi "Dijamant" i Masinskom fakultetu. Ranije sam pisao, da su u ovim objektima, samim tim, i liniju cuvale jedinice, koje su u predhodnim borbama imale velike gubitke. Obicno bi se na ovoj liniji rasporedjivale da se malo odmore. Tako sam naveo podatak, da je na ovoj liniji bila razmjestena 2. ceta vikicevaca( ranije sam spomenuo i 1.cetu, ali mislim da oni nisu ovdje bili razmjesteni), nakon velikih gubitaka koje je imala u borbama na Otesu, Doglodima i Stupu.Takodje, ovdje su bile u tom nekom periodu razmjestene i jednice iz sastava 102.motorizovane brigade ( ne mogu se sjetiti koji je bataljon bio u pitanju).Znaci, ja ovdje iznosim svoje misljenje o toj liniji na Vilsonovom, a ne generalno o HVO.. Ranije sam napisao, da je odvje bila razmjestena i jedna jedninica iz sastava Armije, koja je imala nazive "Leptirice", za koju ja nisam imao neko visoko misljenje.
I molim te, nemoj mi drzati predavanje o tome, kakav odnos trebam da imam prema poginulim braniocima ovog grada i drzava, jer iz svog licnog iskustva, znam da poginuli borac nije "vreca krompira"....
Takodje, ovdje cu ponoviti, svoj vec izreceni stav, da tim momcima, koji su poginuli kao pripadnini HVO-a, treba podici spomenik i to sa sahovnicom (nemam protiv toga nista i pogotovo ako je to zelja jedne majke koja je izgubila svog sina u toj jedinici).
istjerani

#208 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by istjerani »

KatarinaKosaca wrote:
Katarina...sa vise od pola ljudi koji su presli na Grbavicu iz HVO-a sam isao u skolu, odrasli smo zajedno...prije nego sto su presli znali smo da se steli grupa da bude u istoj smjeni da bi se moglo preci,tacan datum nisam znao jer nisam bio sa njima u jedinici ali sam znao par sedmica pije nego sto su presli da se nesto sprema...neke od tih sto su presli vidjao sam skoro svaki dan, komsije mi bili
I sad ja nemogu da skontam jer neznam istinu, jer hrasno nezna jer niko nezna samo ti znas...stvarno koliko te onda moze covjek uzet kao ravnopravnog sugovornika
Sad sto se tice podizanja spomenika...zasto da ne...mozda je malo diskutabilno da se spomenik pravi kod pravoslavne crkve u pofalicima umjesto na Stupu gdje je i vecina nastradala ali to nije do mene
KatarinaKosaca

#209 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

istjerani wrote:Katarina...sa vise od pola ljudi koji su presli na Grbavicu iz HVO-a sam isao u skolu, odrasli smo zajedno...prije nego sto su presli znali smo da se steli grupa da bude u istoj smjeni da bi se moglo preci,tacan datum nisam znao jer nisam bio sa njima u jedinici ali sam znao par sedmica pije nego sto su presli da se nesto sprema...neke od tih sto su presli vidjao sam skoro svaki dan, komsije mi bili
I sad ja nemogu da skontam jer neznam istinu, jer hrasno nezna jer niko nezna samo ti znas...stvarno koliko te onda moze covjek uzet kao ravnopravnog sugovornika
Sad sto se tice podizanja spomenika...zasto da ne...mozda je malo diskutabilno da se spomenik pravi kod pravoslavne crkve u pofalicima umjesto na Stupu gdje je i vecina nastradala ali to nije do mene
Sve ti kao znaš, ali otvoreno kažeš da si zaboravio ili ne znaš dva događaja koja obilježavaju HVO, odnosno razoružanje..
To što si ponekog znao ko je prešao Miljacku ne znači ništa... jako puno događaja nedostaje, što nije kraj svijeta, ali jeste kada se tvrdi da se zna, pa krene u proizvoljne subjektivne konstatacije.

hrasno38 wrote:I nakon ove nebuloze ja bih tebe trebao kao da shvatam kao ozbiljnog i odraslog sugovornika?! Ti si vidjela.....i nisi zaboravila! A ja sam kreten sto sam dozivio i srecom prezivio i to moje nije tacno. Ipak si ti malo puno vise ufurana nego sto ti i rijeci govore!!!!!! Ne mozes ti meni braniti uslovno receno "moje" od mene iz razloga sto to tako treba jer bi trebalo da su "moji". Ako su jeli govna neka su sto puta "moji" ne valjaju i gotovo. I sreco nemoj mi molim te vise opisivati rat u Novom Sarajevu iz perspektive pogleda sa prozora, TV primjenika, radio primjenika ili one najtacnije pijacne "rekla-kazala" jer ja dok sam god ziv cu kako ti kazes "reklamirati" svoju borbu jer ja se sa tim ponosim i nikada nisam niti imam namjeru da pisem o izmisljenim dogadjajima nego samo o onom kroz sta sam licno prosao. Mene od tog reklamiranja s vremena na vrijeme boli sve zivo a tebe izgleda samo jezik.
Pobijesnio si, pa koristiš i moderatorsku boju. Kao prvo, ti u svom putopisu kojim si valjda nekoga htio ganuti, ništa nisi rekao o temi.Baš ništa. Samo si još jednom napisao post tako tipičan za tebe, rekao da bi neistomišljenike na otok :D (izostavio si tvoje čuveno da ti nikakve knjige ne trebaju da sve znaš :-) ), ali o temi baš ništa. I ja sam samo to rekla. A glede mog nisam zaboravila odnosi se na nit diskusije kada je @istjerani tvrdeći da sve zna o dešavanjima sa HVO na pitanje kako je Čombe poginuo (događaj koji obilježava i skreće sva kasnija dešđavanja), rekao da ne zna, da je zaboravio. Jeste, kao što si ti gledao Lorisovu zgradu ili gdje si već bio kažeš, tako ja gledala HVO. I naravno da znam i da se sjećam. I naravno da ste mi onda smiješni svi koji iskrivljujete činjenice , a za neke bi dala ruku da nisu ni bili u Sarajevu ili su imali manje od 5 godina.
O Novom Sarajevu nisam ni govorila, a najmanje sam rat vidjela sa tv prijemnika, jer za tvoju info u Sarajevu je struja bila rijetkost ;-)

A ovo je vrhunac
Ne mozes ti meni braniti uslovno receno "moje" od mene iz razloga sto to tako treba jer bi trebalo da su "moji".
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) A i nastavak... nek su sto puta moji :D
Nele9

#210 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Nele9 »

KK

Pa hocemo li vec jednom saznati koja hulja ubi Combeta? Ja taman kad kontam evo ga sad ce se otkriti, ili ti skrenes s puta ili te neko dekoncentrise.
Fakat k'o turske serije hoce l' je, nece l' je?

Hajde reci nam... sve znamo samo reci ko, koooo?

Evo ti jedan veliki pozdrav. ;-)
KatarinaKosaca

#211 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

Nele9 wrote:KK

Pa hocemo li vec jednom saznati koja hulja ubi Combeta? Ja taman kad kontam evo ga sad ce se otkriti, ili ti skrenes s puta ili te neko dekoncentrise.
Fakat k'o turske serije hoce l' je, nece l' je?

Hajde reci nam... sve znamo samo reci ko, koooo?

Evo ti jedan veliki pozdrav. ;-)
To bi oni koji se busaju u prsa svjedočanstvoma iz prve ruke, trebali znati.. :roll:
istjerani

#212 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by istjerani »

KK
ja se nemogu sjetit tacnog dana kad je ko poginuo ili kad je ko sta uradio...pa zeno draga proslo je od toga 20 godina , previse se stvari desilo da se sve zapamti,datumi se zaboravljaju...ostaju ti tvoji licni dogadjaji ono sto te nije direktno doticalo polako izbljedi, ostanu generalni detalji koji se lakse pamte ali datumi se stope.
I to tvoje pominjanje jednog covjeka kao da je on bio nadcovjek, poginuo je steta za njega i njegovu familiju...ali ako se vec pozivas na njega onda objasni u detalje ko ga je ubio i kako...objasni nama sto smo zaludjeni, mozda i mi dodjemo "tobe".
Ispade hrasno, woody , ja i ostali smo svi u krivu samo si ti u pravu.
Prosvjetli nas ili fakat nema razloga vise sa tobom raspravljat
KatarinaKosaca

#213 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

istjerani wrote:KK
ja se nemogu sjetit tacnog dana kad je ko poginuo ili kad je ko sta uradio...pa zeno draga proslo je od toga 20 godina , previse se stvari desilo da se sve zapamti,datumi se zaboravljaju...ostaju ti tvoji licni dogadjaji ono sto te nije direktno doticalo polako izbljedi, ostanu generalni detalji koji se lakse pamte ali datumi se stope.
I to tvoje pominjanje jednog covjeka kao da je on bio nadcovjek, poginuo je steta za njega i njegovu familiju...ali ako se vec pozivas na njega onda objasni u detalje ko ga je ubio i kako...objasni nama sto smo zaludjeni, mozda i mi dodjemo "tobe".
Tebe očito treba prosvijetliti jer pojma nemaš o temi o kojoj diskutiraš. dakle, ne radi se o jednom čovjeku niti nadčovjeku nego o ubojstvu zamjenika komandanta HVO od strane ABIH što kompletno utiče na cjelokupan tok događaja kasnije.
Nemaš šta doći tobe, samo i jednostavno ne treba čovjek tvrditi da zna ono što ne zna. Tako jednostavno. :roll:
Eskimko

#214 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Eskimko »

Vozdra raja....Nisam iz Sarajeva iz Bosanske sam Posavine i bivsi pripadnik 101. Bosansko Brodske ..i odmah da kazem sto mislim o spomen obiljezju....Kao sto vecina normalnih kazu jesam za postavljanje tog spomen obiljezja i u onim obliku kako prizeljkuju obitelji nastradalih u odbrani Sarajeva a samim time i nase Bosne i Hercegovine....ALI ima tu jedna druga stvar koja me kopka i boli a to je da ne nenadjoh nikakvu zvanicnu reakciju bilo kakve udruga silnih jedinica HVO..sa bilo kojeg podrucja BiH...nikakve reakcije bar pojedinaca i vojnika tih postrojbi,nikakve reakcije rodbine nastradalih u borbama sa cetnicima....na ucesce kompletnog Hrvatskog politickog zbora na proslavi 20-snjice RS...Pa zar je moguce da takva "sitnica" promace a da niko ni a ne rece....a ovdje ovoliko stranica povodom jedne spomen ploce. Zar je moguce da Covic&co iz HDZ-a,crkvenom vhuskom svojim prisustvom na onom balu vampira vrse sve nuzde na kosti poginulih u borbama sa cetnicima...Za skutoriju me i neiznenadjuje ali da niko iz moje Posavine ne osudi to hrvatsku izaslanstvo ili barem neupita za koji je onda racku ginula ona mladost 92 u Posavine....za Covice i slicne....Znam da sam otisao daleko od teme ali fakat mi nije jasno da neko normalan moze otici na proslavu necega sto je stvoreno preko zrtava iz redova njihovog naroda..ono ako im nije stalo do nevinih muslimanskih zrtava u proteklom ratu kako se neudostojise prema vlastitim zrtvama...i sto je jos gore ta ista gamad ce sutra biti u spicu onih koji ce grmiti kako su hravti opet ugrozeni u Sarajevo a koliko im je stalo do tih istih hrvata (citaj obicnih smrtinka) su pokazali u BanjaLuci 9.1.....i opet na kraju iz postovanja svim nastradalim u odbarani Sarajeva pa da ih je bilo i dvojica treba im podoci u znak zahvalnosti to spomen obiljezje jer ako nam sahovnica nije smetala onda kad su ubijeni pod njom netreba ni sada kad im treba odati zahvalnost i pocast....Pozdrav svim dobronamjernima koji Bosnu I hercegovinu dozivljavaju kao svoju domovinu ....
KatarinaKosaca

#215 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

@Eskimko... A kakve veze imaju poginuli branitelji HVO sa tim što su Krišto i Čović nazočili u Banja Luci? Kakve veze?????
Eskimko

#216 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Eskimko »

KatarinaKosaca wrote:@Eskimko... A kakve veze imaju poginuli branitelji HVO sa tim što su Krišto i Čović nazočili u Banja Luci? Kakve veze?????

Draga Katarina....a kakve nemaju...pa svi znamo gdje je i kako nastala ta rs...svi znamo kolika je cijena placena za njeno stvaranje pogotovu mi iz Posavine...znaci za tebe je OK da cjelokupno rukovodstvo hravtskog puka svojim prisustvom uvelicava obljetnicu necega sto je nastalo izmedju ostalih i ubijanjem pripadnika Hrvatskog naroda...to je za mene blago recene bizarno...Odurno je bilo gledati Covica i ostale pogotovu gosp Komaricu kojeg iznimno cijenim a koji je najbolji svjedok stradanja njegovog naroda na tim prostorima....Za mene bi bilo nepojmivo da se vrhuska nekakvog muslimanskog rukovodstva za 20 godina pojavi na recimo proslavi "oslobadjanje" Srebrenice...........Nemoj mi samo sada reci kao ono mir mir niko nije kriv......to moze reci Covic i druga bagra koja nije izgubila nikoga u obitelji ali po meni niko normalan nemoze slaviti svoje ubijene...a to su oni svojom naznocoscu ucinili...doduse indirektno ali su ipak to ucinili za radi ostavrivanja svojih nekakvih ambicija i ciljeva a zanemarivajuci ono sto se desilo prije 20 godina......Onog cetnika borucorbu nemogu smisliti ali moram priznati da je ipak bio u pravu u jednom a to je ono kad je reko ...da za ideale ginu budale......
KatarinaKosaca

#217 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by KatarinaKosaca »

Eskimko wrote:.znaci za tebe je OK da cjelokupno rukovodstvo hravtskog puka svojim prisustvom uvelicava obljetnicu necega sto je nastalo izmedju ostalih i ubijanjem pripadnika Hrvatskog naroda...to je za mene blago recene bizarno...
A gdje sam ja to napisala? :-) :-) :-) Ne valja izmišljati.
Samo sam pitala kakve veze imaju sa tim poginuli branitelji HVO i opet to pitam... :-x
istjerani

#218 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by istjerani »

KatarinaKosaca wrote:
istjerani wrote:KK
Tebe očito treba prosvijetliti jer pojma nemaš o temi o kojoj diskutiraš. dakle, ne radi se o jednom čovjeku niti nadčovjeku nego o ubojstvu zamjenika komandanta HVO od strane ABIH što kompletno utiče na cjelokupan tok događaja kasnije.
Nemaš šta doći tobe, samo i jednostavno ne treba čovjek tvrditi da zna ono što ne zna. Tako jednostavno. :roll:

U redu Katarina nemogu da se sjetim njega, rekao sam ranije sta sam znao o HVO i kako je bio tretiran barem od ljudi koje sam ja znao i kako su se prema HVO jedinicama odnosili oni sto su bili u istim ali i oni koji nisu, kakvo je misljenje vladalo ( a i sad vlada sudeci prema vecini komentara). Ti sad iznosis podatke da je zamjenik ubijen i direktno optuzujes Arbih....u redu ali bi bilo posteno i fer da to objasnis i kako pogibja/ubistvo zamjenika komadanta moze popravit cjelokupni utisak o ucescu i ponasanju HVO jedinica na Sarajevskom ratistu?
A jos bolje bi bilo kad bi objasnila koji su razlozi doveli do njegove likvidacije.
Pitam posto si ti strucnjak za HVO .Mozda mi otvoris oci pa skontam onda zasto su moje komsije zdusile preko miljacke
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#219 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by hrasno38 »

Ne @KatarinaKosaca...vrhunac svega je tvoj nadmeni stav, tvoje arogantno pisanje na svakoj temi gdje su svi budale a ti pametna, gdje su svi nepismeni a ti pismena. U najmanju ruku kao da si 92 godine ti branila moju guzicu a ne ja tvoju. Ali to nije rijetka pojava da ljudi sa linija u odnosu na one koji tamo bili nisu nemaju pojma o dogadjajima u ratu i da se velicaju oni koji su najmanje zasluzni za ovo malo sto su se istinski borci uspjeli izboriti. Ja citavo vrijeme pricam o jedinici HVO u Novom Sarajevu jer sa Trga se nije 92 godine tako lako moglo doci do grada i Mejtasa gdje si ti svojim pametnim okicama promatrala jedinicu HVO-a u Centru i sakupljala podatke o njihovim "uspjesima". Sta ce mi knjige kad su najbolje knjige zivi ljudi i ja sam covjek prakticar a ne teoreticar. Ja sam covjek iz naroda a ne nadobudni "croata" koji je do 92 govorio hiljada a onda odjednom presao na tisucu. A sto se tice godina sa svojih sada skoro 47 budi sigurna da imam o cemu pricati i tebi i tebi slicnima. Rekao sam ti ono sto si slusala u ratu po pijacama pola baci u vodu mada ocito je kako nacionalni ponos i damar puca iz sve snage za odbranu necega sto se ne moze braniti obrazom.
Nekako s proljeća

#220 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Nekako s proljeća »

:)
Mogu li i ja da se uključim :?:
muflon1977

#221 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by muflon1977 »

hrasno38 wrote:Ne @KatarinaKosaca...vrhunac svega je tvoj nadmeni stav, tvoje arogantno pisanje na svakoj temi gdje su svi budale a ti pametna, gdje su svi nepismeni a ti pismena. U najmanju ruku kao da si 92 godine ti branila moju guzicu a ne ja tvoju. Ali to nije rijetka pojava da ljudi sa linija u odnosu na one koji tamo bili nisu nemaju pojma o dogadjajima u ratu i da se velicaju oni koji su najmanje zasluzni za ovo malo sto su se istinski borci uspjeli izboriti. Ja citavo vrijeme pricam o jedinici HVO u Novom Sarajevu jer sa Trga se nije 92 godine tako lako moglo doci do grada i Mejtasa gdje si ti svojim pametnim okicama promatrala jedinicu HVO-a u Centru i sakupljala podatke o njihovim "uspjesima". Sta ce mi knjige kad su najbolje knjige zivi ljudi i ja sam covjek prakticar a ne teoreticar. Ja sam covjek iz naroda a ne nadobudni "croata" koji je do 92 govorio hiljada a onda odjednom presao na tisucu. A sto se tice godina sa svojih sada skoro 47 budi sigurna da imam o cemu pricati i tebi i tebi slicnima. Rekao sam ti ono sto si slusala u ratu po pijacama pola baci u vodu mada ocito je kako nacionalni ponos i damar puca iz sve snage za odbranu necega sto se ne moze braniti obrazom.
Fino napisano ja tek sad cuo o toj bjezaniji pa sklopio pricu davno od nekog straijeg 40-snjaka Sarajlije,on je meni tad tvrdio da je pobjego nikad nisam ukapiro kako mu je to uspilo,pa se pitam sto ne pobjegnu drugi kaze on nemogu.Ali mi je govorio o nekom malretiranju i pogibiji vojnika cak je tvrdio da su ginuli pod cudnim okolnostima pogodjeni od pozada niti ja niti on nije strucnjak dokazivati sto takvo.Kad malo promislimo koje zapovjednike je ubilo od brigade.K.Tvrtko ?nije cudno kad je onaj iz Bihaca fasovo isto pa i Totic jedva zivu glavu izvuko ja mislim da je tu imala prste svoje i tajna sluzba ovi ljudi koji napuste porodicu i tutanj na liniju siguran sam da tako nebi uradio komsiji bio on strasljiv ili ne.A o pisanju sa hiljade na tisucu nista cudno kad ste mnogi sa dobro jutro presli na merhaba,kad ste mnogi sa prije omascenim brkovima od svinjetine najedanput prestali,i kad sve manje i manje alkohola ima da se zalije ova tuga a ti sad jos malo podbadaj na nisko i dobit ces odgovor.Za odbranu grada zahvaliti onima kojih nema cini mi se da i ti malo h....cu sviras
HAVANA

#222 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by HAVANA »

Nekako s proljeća wrote::)

Rado bih procitao vasa zapazanja. :D
muha_sa

#223 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
Nekako s proljeća wrote::)

Rado bih procitao vasa zapazanja. :D
što to ne spavaš ohrndino stara :? :lol:
adoking

#224 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by adoking »

Živ'lo multi kulti Saraj'vo :bih:
Nekako s proljeća

#225 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Nekako s proljeća »

Velimir Marić
Image

Uploaded with ImageShack.us

Previranja
Image

HVO Sarajevo- unutarnji preustroj
Image

Akcija-reakcija.
Image

Samo HVO ima pravo da brine o Hrvatima, nitko drugi ...
Image

Pritisci u ionako teškoj situaciji-opsadi Sarajeva.
Image

Tipkamo se... :bih:
Post Reply