Brze bolje skini i gledi gaP.Starck wrote:hajd poslije 8 strana o jednom filmu,
valjal ovaj film šta?nijesam ga još gledio.
Prometheus (2012)
Moderator: _BataZiv_0809
-
pravosudni2011
#201 Re: Prometheus (2012)
- jasko_ba
#202 Re: Prometheus (2012)
brkas kritiku i pljuvanjekaranana wrote:pa recimo ni meni shawshank redemption niti godfather nisu nesto.
jesam li glup, jeli nemam pojma o filmu? ja to za sebe ne bih rekao. na ovom forumu se cesto stice dojam da je za neke filmove zabranjeno reci da ne valjaju. ako to kazes onda si na meti. ja to volim nazvati sindromom carevog novog ruha. kud svi turci tu i mali mujo.
recimo, volim pogledati filmove sto postave npr. johnnykola il black swan, al na sto bi izgledalo recimo da na svaku njihovu mogucu preporuku kazem da je nevidjeno sranje i promasaj?
treba malo popustiti
- mayab
#203 Re: Prometheus (2012)
Konacno nasao na netu DVD rip, i konacno pogledao, od mene vise od 6 od 10 nece dobiti (glasao na IMDB-u), tehnicki film je manje vise u redu; glavna zamjerka je sto je po meni razvodnjen, a sve zbog namjere da se snimi nastavak ili nastavci
, tako da ovo dodje kao da pocnes gledati seriju i odgledao si prvu epizodu i nisi nigdje stigao, i sada valja cekati godine dok vidis dalje....
- zecko_kupuz
#204 Re: Prometheus (2012)
I ja ću se konačno tuspasiti, sinoć sam odgledao kvalitetnu kopiju i ostao pomalo začuđen. Film se iz SF avanture radikalno pretvara u recimo SF horor (iako je i taj epitet upitan, ali meni je scena operacije i heftanja reza bila više nego dovoljna
). Gluma je prilično neujednačena i složiću se da ima dosta otrcanih scena i nekoliko do bola iritantnih likova, stereotipne naravi k'o iz knjige.
Priča ostavlja klasične repove što jest jest, međutim, meni više smeta iznenadna navala krvoločnih stvorenja i silne scene nasilja koje nisu baš vješto uvezane da bi gledaoca uputile na bilo kakav jasan zaključak, sve do samog kraja, kada zapravo nastaje taj velik rep.
Vjerovatno najprijatnije iznenađenje je pojava proto-aliena, ili kako li ga već zovu.
Priča ostavlja klasične repove što jest jest, međutim, meni više smeta iznenadna navala krvoločnih stvorenja i silne scene nasilja koje nisu baš vješto uvezane da bi gledaoca uputile na bilo kakav jasan zaključak, sve do samog kraja, kada zapravo nastaje taj velik rep.
Vjerovatno najprijatnije iznenađenje je pojava proto-aliena, ili kako li ga već zovu.
- roki
#205 Re: Prometheus (2012)
Film je dosta dobar iako ima nekoliko propusta koje su vec vise puta spomenute. Medutim kod vecine filmova koje sam pogledao u zadnje vrijeme a sci-fi su zanra ima dosta inforsiranih i potpuno nepotrebno ubacenih scena. Evo recimo Matrix 2. dio.Sami pocetak, Leo izlazi iz zgrade i docekuju ga agenti sa kojima se on bori i pobjeduje. Scena je tako nakaradno i bespotrebno ubacena a samo da bi se podsjetilo gledatelje(valjda) da je Leo postao superioran naspram agenata na kraju prvog dijela.
Kod prometheusa me najvise nervirao onaj izbrijani geolog,ja mislio neki drogeras i panker.Kada je on sa jos onim jednim cikicom odlucio da se vrati na brod prije ostalih samo sam cekao da se izgube,i eto izgubise se.
Onda onaj kapetan broda kada pita onu plavojku bil mu dala pi***, i ona mu govori za 10 minuta u mojoj sobi,potpuno isforsirana konverzacija i nakaradno ubacena u sve to.
Jos sto me je iznerviralo je to sto nakon sto je obavljena operacija vadenja elijena iz stomaka Elizabeth niko na nju ne obraca paznju,niko je ne pita sta joj je bilo,svako neku svoju politiku na onom brodu vodi.Kapetam samo ponavlja da je on kapetan i da on nezna nista.Po 10 puta: Ja sam samo kapetan broda.
Da se razumijemo,film nije los,ali je izgleda postala praksa da se ne obracaja paznja na detalje,spiskaju se milioni dolara a naprave elementarne greske.Ko sto neko rece,kakvi bi bili savremeni filmovi da nema specijalnih efekata. Nijedan nema pricu,dusu i nesto sto smo imali prije 20 godina
Kod prometheusa me najvise nervirao onaj izbrijani geolog,ja mislio neki drogeras i panker.Kada je on sa jos onim jednim cikicom odlucio da se vrati na brod prije ostalih samo sam cekao da se izgube,i eto izgubise se.
Onda onaj kapetan broda kada pita onu plavojku bil mu dala pi***, i ona mu govori za 10 minuta u mojoj sobi,potpuno isforsirana konverzacija i nakaradno ubacena u sve to.
Jos sto me je iznerviralo je to sto nakon sto je obavljena operacija vadenja elijena iz stomaka Elizabeth niko na nju ne obraca paznju,niko je ne pita sta joj je bilo,svako neku svoju politiku na onom brodu vodi.Kapetam samo ponavlja da je on kapetan i da on nezna nista.Po 10 puta: Ja sam samo kapetan broda.
Da se razumijemo,film nije los,ali je izgleda postala praksa da se ne obracaja paznja na detalje,spiskaju se milioni dolara a naprave elementarne greske.Ko sto neko rece,kakvi bi bili savremeni filmovi da nema specijalnih efekata. Nijedan nema pricu,dusu i nesto sto smo imali prije 20 godina
- EmiRem
#206 Re: Prometheus (2012)
Film je copy/paste Alien 1
- roki
#207 Re: Prometheus (2012)
kratko jasnoEmiRem wrote:Film je copy/paste Alien 1
- ExNihilo
#208 Re: Prometheus (2012)
Nastavak sam teme "Gledali ste film, preporučite ga"
Tamo sam već pomenuo da mi se čini da je Ridley bio mnogo inspiriran kultnim klasikom Odiseja 2001, te da je pokušao u Prometeja inkorporirat neke slične poruke. Već sam malo o tome pisao na IMDB forumu, pa ću i ovdje:
- Scena s početka kada upoznajemo Davida. David priča sa kompjuterom broda, koji ima identičan glas kao HAL-9000. Al identičan
- Scena, opet s početka, kad David vježba, jede i gleda tv. Skoro identična sceni iz Odiseje gdje David Bowman trči, jede i gleda tv prilog o HALu.
- Sam David je mješavina HALa (jer je robot) i David Bowmana (po imenu).
- Crna tekućina u Prometeju ima sličnu funkciju kao monolit u odiseji - neka vrsta evolucijskog okidača.
- Tema umjetne inteligencije koja evoluira do granica vlastite svijesti.
- Stari prdonja iz Prometheus izgleda mnogo kao stari David Bowman
- Početna scena u oba filma govori o nastanku čovjeka. Samo je kod prometheus u pitanju kreacija, a u odiseji prelomna tačka evolucije.
Tamo sam već pomenuo da mi se čini da je Ridley bio mnogo inspiriran kultnim klasikom Odiseja 2001, te da je pokušao u Prometeja inkorporirat neke slične poruke. Već sam malo o tome pisao na IMDB forumu, pa ću i ovdje:
- Scena s početka kada upoznajemo Davida. David priča sa kompjuterom broda, koji ima identičan glas kao HAL-9000. Al identičan
- Scena, opet s početka, kad David vježba, jede i gleda tv. Skoro identična sceni iz Odiseje gdje David Bowman trči, jede i gleda tv prilog o HALu.
- Crna tekućina u Prometeju ima sličnu funkciju kao monolit u odiseji - neka vrsta evolucijskog okidača.
- Početna scena u oba filma govori o nastanku čovjeka. Samo je kod prometheus u pitanju kreacija, a u odiseji prelomna tačka evolucije.
- dale cooper
#209 Re: Prometheus (2012)
David je najbolji dio Prometheusa, sa tim se jedino mogu složiti. Jedini lik koji nije jednodimenzionalniEllinor wrote:Nastavak sam teme "Gledali ste film, preporučite ga"![]()
- Scena s početka kada upoznajemo Davida. David priča sa kompjuterom broda, koji ima identičan glas kao HAL-9000. Al identičan![]()
stereotip, već kompleksan karakter.
sa druge teme:
Kada nas nisu mogli naučiti toleranciji onda su odlučili da nas pobiju? Kako jebeno prosvjetljenoEllinor wrote:
Ma mislio sam između sebe. I nas su htjeli naučiti toleranciji međusobno. Mi (ljudi) očito smo ih raspizdili do te mjere da su razvijali oružje da nas zbrišu. Hajd pređem ja na temu Prometheus, da ovdje ne spamamo i ne nerviramo ljude. Tamo ću iznijeti još neka razmišljanja.
od njih.
Što će reći da smo neke falinke vjerovatno naslijedili i od njih.
Last edited by dale cooper on 23/09/2012 21:01, edited 2 times in total.
- Altsa
#210 Re: Prometheus (2012)
film je sasvim OK. nista spektakularno ali se ne moze reci da je sranje
- ExNihilo
#211 Re: Prometheus (2012)
DNA je 100% identična, kao što se u filmu spominje.dale cooper wrote:
Kada nas nisu mogli naučiti toleranciji onda su odlučili da nas pobiju? Kako jebeno prosvjetljeno
od njih.Posebice ako se uzme u obzir da smo njihova "djeca" i da nosimo dio njihove DNA.
Pazi, mi ne znamo zbog čega su oni nas uopće stvorili niti zbog čega su odlučili da nas unište. Ovo što sam, na prethodnoj temi, naveo za Isusa samo je jedno od mogućih razmišljanja, kako kaže Ridley. Ipak, razlog zašto se nije opredijelio da to mišljenje inkorporira u film je, vjerovatno, revolt i kontraverze koje bi izazvalo.
Odgovor na ova pitanja se, možda, krije u Davidovoj opasci: "Sometimes to create, one must first destroy". Šta su to inžinjeri htjeli stvoriti, pa smo im mi stajali na putu? Saznat ćemo u drugom dijelu
Ne znam da li ste primjetili, ali u prostoriji sa onim urnama punim crne tekućine na zidu ima mural Aliena razapetog poput Isusa. Jesul njega pokušavali stvoriti? Ili su ga obožavali?
- dale cooper
#212 Re: Prometheus (2012)
Nisam posebno obraćao pažnju na taj mural zato što su mi "naučnici" išli na živce načinom na kojiEllinor wrote:DNA je 100% identična, kao što se u filmu spominje.dale cooper wrote:
Kada nas nisu mogli naučiti toleranciji onda su odlučili da nas pobiju? Kako jebeno prosvjetljeno
od njih.Posebice ako se uzme u obzir da smo njihova "djeca" i da nosimo dio njihove DNA.
Pazi, mi ne znamo zbog čega su oni nas uopće stvorili niti zbog čega su odlučili da nas unište. Ovo što sam, na prethodnoj temi, naveo za Isusa samo je jedno od mogućih razmišljanja, kako kaže Ridley. Ipak, razlog zašto se nije opredijelio da to mišljenje inkorporira u film je, vjerovatno, revolt i kontraverze koje bi izazvalo.
Odgovor na ova pitanja se, možda, krije u Davidovoj opasci: "Sometimes to create, one must first destroy". Šta su to inžinjeri htjeli stvoriti, pa smo im mi stajali na putu? Saznat ćemo u drugom dijelu.
Ne znam da li ste primjetili, ali u prostoriji sa onim urnama punim crne tekućine na zidu ima mural Aliena razapetog poput Isusa. Jesul njega pokušavali stvoriti? Ili su ga obožavali?
su istraživali onu prostoriju.
- ExNihilo
#213 Re: Prometheus (2012)
Dobro, to jest bilo glupo. Lik geologa je, generalno, iritantan.dale cooper wrote:Nisam posebno obraćao pažnju na taj mural zato što su mi "naučnici" išli na živce načinom na kojiEllinor wrote:DNA je 100% identična, kao što se u filmu spominje.dale cooper wrote:
Odgovor na ova pitanja se, možda, krije u Davidovoj opasci: "Sometimes to create, one must first destroy". Šta su to inžinjeri htjeli stvoriti, pa smo im mi stajali na putu? Saznat ćemo u drugom dijelu.
su istraživali onu prostoriju.
- ExNihilo
#215 Re: Prometheus (2012)
Tačno.jOFLA wrote:Nije mi jasna ta negativna reakcija zbog neodgovorenih stvari u Prometheus. Pa i Alien iz 1979-e bilo je isto neodgovorenih stvari koje se nisu ni pokušale objasniti u tom filmu, čak ni u nastavcima.
Recimo, otkud taj svemirski brod gdje se spustila posada iz Alien 1 ? Čiji je ? Otkud ona životinja (Alien) što je polagala jaja u unutrašnjosti broda ? Zašto je brod pao ili se u kvaru spustio na tu planetu ? Kako je životinja dospjela u brod ? Kuda je išao brod ? Odakle je došao ? Ko je fosilizirani ili okoštali veliki lik sa početka filma Alien 1 koji je sjedio za komandama u unutrašnjosti broda ? A na tome je izgrađen čitav film Alien 1.
Na neka od tih pitanja nije odgovoreno u trideset godina u nastavcima, niti u ovom filmu Prometheus.
Na neka pitanja iz Alien 1 odgovorilo se tek djelimično u Prometheusu. Ali danas kad je tokom protekle tri decenije Alien osmi putni iz 1979 postao jedan od kultnih SF filmova, na neodgovorene stvari niko se više ne obazire.
Poslije Prometheusa i svih prethodnih nastavaka Alien, opet nema odgovora na sva pitanja postavljena u Alien 1. Pa niko to ne uzima za zlo ili na bilo koji način smatra negativnim. Mnogi dobri filmovi nose neku misteriju, tajnu koja nije otkrivena u filmu što mu i daje draž i ostavlja gledaoce da pitaju, čude se, traže odgovor sami, pretpostavljaju... kao što je je i legendarni Alien iz 1979.
Nema filma koji ne možeš rastavit na proste faktore cjepidlačenjem.
- dale cooper
#216 Re: Prometheus (2012)
Uspjeh i privlačnost Aliena je što uopšte nije bio zamišljen kao film koji će postavljati
neka duboka filozofska pitanja. To je bio jako dobro osmišljen i izveden horror thriller,
koji je od početka do kraja držao gledaoca prikovanog u raljama tenzije i straha.
I to je uglavnom to, ništa manje i ništa više.
Sva ova mitologija oko njega je došla kasnije kako je film (i njegovi nastavci) polako
postajao kultni uradak.
neka duboka filozofska pitanja. To je bio jako dobro osmišljen i izveden horror thriller,
koji je od početka do kraja držao gledaoca prikovanog u raljama tenzije i straha.
Sva ova mitologija oko njega je došla kasnije kako je film (i njegovi nastavci) polako
postajao kultni uradak.
- karanana
#218 Re: Prometheus (2012)
da. da li je scott prije 30 godina znao da ce za 20-30 godina napraviti prequel gdje ce objasniti neke stvari iz aliena 1? ja isto mislim da nije, ali se tada ljudi nisu pitali otkud ovo ovde, otkud ono onde, otkud onaj tamo. ali eto potrefilo se fino da je ostavio taj pocetak otvorenim i sada ga koristi.
-
LSD
#219 Re: Prometheus (2012)
Da je on snimio Prometeja, tamo negdje pocetkom 80-tih , pa objasnio Aliena (ko covjek i na vrijeme) i sve te plot holove - pa ni pola muke....nego sad mi našao objašnjavati u 2012
....puu đubre jedno kapitalisticko nezasito
nestalo žita, pa hajmo po stare dane guliti naivne bosance....e ne'š više dobiti pare od mene, a nek mami svojoj snima nastavke Prometeja, nek sam sebi otvara pitanja i odgovara na ista...neceš nama prosipati reciklažu....yebala ga njegova otvorena pitanja i odgovori.
- dale cooper
#220 Re: Prometheus (2012)
Poenta je što u originalnom Alienu naglasak nije bio na tim stvarima, već na pukom preživljavanjujOFLA wrote:dale cooper wrote:Uspjeh i privlačnost Aliena je što uopšte nije bio zamišljen kao film koji će postavljati
postajao kultni uradak.
To nisu filozofska pitanja. Hajde bez gledanja Prometheusa odgovori na pitanja čiji je svemirski brod koji je slao signal ? Zašto je bio tamo ? Otkud životinja u brodu ? Ko je okoštali lik za komandama broda ? Otkud je došao brod ?
Ulaz u strani svemirski brod koji je slao radio signal, sve što su vidjeli u njemu, životinja u brodu, napad raka iz jajeta koji se priljubio uz lice, ništa se o tome ne zna. A to nepoznato čini trideset minuta filma Alien1. Trećina filma.
grupe ljudi u mračnom i vlažnom prostoru u kojem vas vreba smrtonosni neprijatelj. Sve ove
ostale stvari su bile kao dodatak tome i bile su interesantne misterije, ali ništa više od toga.
Alien je bio poput Ralja ili prvog Halloweena. Film sa jednostavnom idejom, izvedenom na
savršen način.
Dok Ridley nije došao na ideju da pokuša da ponudi oficijelan odgovor na sve te misterije (godinama
se među fanovima špekulisalo da su space jockeys kreirali facehuggere i ostala stvorenja u originalnom
Alienu). I to je ok, ali je pogriješio što je krenuo da to radi sa nekom filozofskom premisom, a nije
bio dovoljno spreman da u to ide dovoljno duboko, vjerovatno znajući da bi raspizdio Holivudske producente
koji su samo htjeli još jednu uspješnicu poput Aliena. Pa smo dobili ovo što smo dobili.
Niti dovoljno inteligentno za fanove filozofskog sci-fi-a, niti dovoljno strašno za fanove Alien filmova.
- karanana
#221 Re: Prometheus (2012)
od star warsa nekih 90ih, prequeli su u modi jer se tu moze napraviti jos hrpa materijala na uspjesnim filmovima koji su zavrsili pricu ili su pomalo dosadili sa pricom sa prednje strane.
a svak ce poletiti da vidi sta je bilo prije.
-
LSD
#222 Re: Prometheus (2012)
Ma tih prequeli i rimejci su najvece sranje, zlo, pošast (pogotovu ovi koji su po 20 years after)....totalni manjak tj. nedostatak ideja, inspiracije, kvalitetnog scenarija, pa hajmo reciklirati nešto što je nekad bilo hit....ukratko naprđivanje.
Pa neces Ridli majcin sine guliti napacenu bosansku sirotinju....evo me ko Reis

Pa neces Ridli majcin sine guliti napacenu bosansku sirotinju....evo me ko Reis
- dale cooper
#223 Re: Prometheus (2012)
George Lucas zaslužuje posebno mjesto u paklu, zbog sjebavanja lijepih uspomena iz djetinjstva.karanana wrote:od star warsa nekih 90ih, prequeli su u modi jer se tu moze napraviti jos hrpa materijala na uspjesnim filmovima koji su zavrsili pricu ili su pomalo dosadili sa pricom sa prednje strane.
Jebo ga prequeli i taj opsesivno kompulzivni poremećaj da svako malo drka nešto po originalnoj
trilogiji.
- ExNihilo
#224 Re: Prometheus (2012)
I od tad ih je, također, u modi mrziti.karanana wrote:od star warsa nekih 90ih, prequeli su u modi jer se tu moze napraviti jos hrpa materijala na uspjesnim filmovima koji su zavrsili pricu ili su pomalo dosadili sa pricom sa prednje strane.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#225 Re: Prometheus (2012)
pa hajde, nije toliko loš bio zadnji u nizu. bar meni