Sarajevski standard zivota

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
snowflake_

#201 Re: Sarajevski standard zivota

Post by snowflake_ »

Iskreno zlo mi je vise od slusanja "osjecam se kao gradjanin druge klase" ... kakve druge klase? Zivim vani, studiram, radim i nikad ama bas nikad nisam osjetila da me neko pogledao ovako ili onako samo zato sto sam "stranac". Vise od pola dijaspore ako ne i 80% ima strano drzavljanstvo, a sumnjam da se u zemljama gdje ima puno imigranata gleda ko je stranac a ko nije. Zaista mi je zlo od price osjecam se ovako onako. Ako ti brate ne valjda gdje si, vrati se u Bosnu i suti.
Onaj ko se zna snaci, ko hoce raditi, napredovati skolovati se moze uspjeti i u Svedskoj, Americi, Australiji...gdje god. Ne mozes ti ocekivati da te tretiraju kao domaceg ako ne pricas jezik i nista ne radis da sebi stvoris zivot. Kakvi su domacini, pa takvi su..prihvati ih i zdravo. Na kraju krajeva ti si tu dosao ako ti se ne svidja, znas put svojoj domovini.

Sto se tice nasih ljudi ovdje, vecina starijih ljudi prica kako ovdje nema gdje za mlade izaci nemaju sta raditi...sve su to gluposti. Opet kazem ko se zna snaci njemu je dobro gdje god bio. Lahko je kuci sjediti ili ici raditi na crno a socijala opet dolazi, onda pricati ne valja drzava osjecam se ovdje kao gradjanin drugog reda :roll: :roll: :roll:

Studiram, radim sve medju strancima...i zaista nikada nisam osjetila ni trunku toga da sam stranac. Tako da zaista ne znam o cemu se prica ovdje...vise sam se u Bosni osjecala kao stranac kad sam dosla u posjetu.

Chill out ljudi i ako vam se ne svidja tu gdje jeste, najlakse je kupiti kartu i nazad u domovinu. :bih:

:run: :run: :run:
gilbert

#202 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Snowflake barska scena cvijeta al eto nema se gdje izaci :-) ja jos nisam cuo da je bar/club propao al eto neizlaze ljudi .
Otvori kafic bilo gdje ima vise od 100 Bosanaca i neboj se neces propasti samo neka drma "nasa" muzika eto para jos ako ima dobar parking da se mogu pokazati masine .
muha_sa

#203 Re: Sarajevski standard zivota

Post by muha_sa »

snowflake_ wrote:Iskreno zlo mi je vise od slusanja "osjecam se kao gradjanin druge klase" ... kakve druge klase? Zivim vani, studiram, radim i nikad ama bas nikad nisam osjetila da me neko pogledao ovako ili onako samo zato sto sam "stranac". Vise od pola dijaspore ako ne i 80% ima strano drzavljanstvo, a sumnjam da se u zemljama gdje ima puno imigranata gleda ko je stranac a ko nije. Zaista mi je zlo od price osjecam se ovako onako. Ako ti brate ne valjda gdje si, vrati se u Bosnu i suti.
Onaj ko se zna snaci, ko hoce raditi, napredovati skolovati se moze uspjeti i u Svedskoj, Americi, Australiji...gdje god. Ne mozes ti ocekivati da te tretiraju kao domaceg ako ne pricas jezik i nista ne radis da sebi stvoris zivot. Kakvi su domacini, pa takvi su..prihvati ih i zdravo. Na kraju krajeva ti si tu dosao ako ti se ne svidja, znas put svojoj domovini.

Sto se tice nasih ljudi ovdje, vecina starijih ljudi prica kako ovdje nema gdje za mlade izaci nemaju sta raditi...sve su to gluposti. Opet kazem ko se zna snaci njemu je dobro gdje god bio. Lahko je kuci sjediti ili ici raditi na crno a socijala opet dolazi, onda pricati ne valja drzava osjecam se ovdje kao gradjanin drugog reda :roll: :roll: :roll:

Studiram, radim sve medju strancima...i zaista nikada nisam osjetila ni trunku toga da sam stranac. Tako da zaista ne znam o cemu se prica ovdje...vise sam se u Bosni osjecala kao stranac kad sam dosla u posjetu.

Chill out ljudi i ako vam se ne svidja tu gdje jeste, najlakse je kupiti kartu i nazad u domovinu. :bih:

inte broo zaboravit svoj jezik :D
slobodni armirach

#204 Re: Sarajevski standard zivota

Post by slobodni armirach »

Norveški radnici u toaletu mogu biti samo osam minuta

Sindikat radnika u osiguravajućoj kući DNB u Norveškoj bori se protiv alarmnog sistema koji obavještava nadređene ukoliko su radnici predugo na pauzi. Alarm se pokrene ukoliko su radnici više od osam minuta u toaletu.

Menadžeri su obaviješteni o odsustvu radnika tako što lampica kod njegovog radnog stola svijetli. Sindikati i organizacije za zaštitu radnika pisali su DNB-u da smatraju da je to veliko narušavanje privatnosti i prava radnika.

"Svaki radnik ima drugačije potrebe. Ograničiti posjete toaletu, pauze za cigarete ili lične telefonske pozive na samo osam minuta je vrlo striktno i to treba prestati“, rekao je glasnogovornik Sindikata, prenosi Telegraph.

Nekoliko kompanija je imalo slične restriktivne poteze, tako je jedna firma naredila svim ženama i djevojkama da nose crvene narukvice kada imaju menustraciju, kako bi opravdale češći odlazak u toalet. Druga kompanija je tražila od uposlenika da se upisuju u knjigu posjete toaletu, a treća firma je uposlenicima dala elektronske kartice za praćenje odlaska u toalet.

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /120201022

mozel malo objasnjenja od ovih norvezana bosanskog porijekla, o cemu se to ovdje radi, jel vam stvarno ne daju da serete koliko hocete :D
Emi_Nevermind

#205 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

slobodni armirach wrote:Norveški radnici u toaletu mogu biti samo osam minuta

Sindikat radnika u osiguravajućoj kući DNB u Norveškoj bori se protiv alarmnog sistema koji obavještava nadređene ukoliko su radnici predugo na pauzi. Alarm se pokrene ukoliko su radnici više od osam minuta u toaletu.

Menadžeri su obaviješteni o odsustvu radnika tako što lampica kod njegovog radnog stola svijetli. Sindikati i organizacije za zaštitu radnika pisali su DNB-u da smatraju da je to veliko narušavanje privatnosti i prava radnika.

"Svaki radnik ima drugačije potrebe. Ograničiti posjete toaletu, pauze za cigarete ili lične telefonske pozive na samo osam minuta je vrlo striktno i to treba prestati“, rekao je glasnogovornik Sindikata, prenosi Telegraph.

Nekoliko kompanija je imalo slične restriktivne poteze, tako je jedna firma naredila svim ženama i djevojkama da nose crvene narukvice kada imaju menustraciju, kako bi opravdale češći odlazak u toalet. Druga kompanija je tražila od uposlenika da se upisuju u knjigu posjete toaletu, a treća firma je uposlenicima dala elektronske kartice za praćenje odlaska u toalet.

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /120201022

mozel malo objasnjenja od ovih norvezana bosanskog porijekla, o cemu se to ovdje radi, jel vam stvarno ne daju da serete koliko hocete :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:
Romanija

#206 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Romanija »

Ja sam gastarbajter vec skoro 5 godina u najjebenijoj zapadnoevropskoj zemlji za gastarbajtere - doduse niko me nije ni tjer'o da dolazim ovdje, pa se ni ne zalim - ali svaki novi dolazak u Sarajevo mi ucvrscuje misljenje da se mnogo bolje zivi nego sto se zasluzuje. A sto se tice pitanja Sarajevo - ostatak zemlje, da parafraziram mog havera sa faxa s kojim sam nekad davno studirao. ''ja da se moram vratiti u Zavidovice nakon 16 godina ovdje, ja bih se ubio, ako mi moja zena ili djeca ne bi prije dosli glave'.
vjesticanametli

#207 Re: Sarajevski standard zivota

Post by vjesticanametli »

snowflake_ wrote:Iskreno zlo mi je vise od slusanja "osjecam se kao gradjanin druge klase" ... kakve druge klase? Zivim vani, studiram, radim i nikad ama bas nikad nisam osjetila da me neko pogledao ovako ili onako samo zato sto sam "stranac". Vise od pola dijaspore ako ne i 80% ima strano drzavljanstvo, a sumnjam da se u zemljama gdje ima puno imigranata gleda ko je stranac a ko nije. Zaista mi je zlo od price osjecam se ovako onako. Ako ti brate ne valjda gdje si, vrati se u Bosnu i suti.

dra te hell mala naš
Emi_Nevermind

#208 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

pahuljice ti sto ako si otisla na zapad nisi zaboravila kako se cita- ja sam se vec v-r-a-t-i-l-a. Nisam uopste imala naseg drustva, druzila se iskljucivo sa Svedima jer ne podnosim nas hibridni mentalitet vani, ljudi bez identiteta (no ofens, chil aut..). Svi su me prihvatali kao svoju, cak do te mjere da su zaboravljali da sam stranac, e tek onda bi poceli s komentarima o strancima. Neki su potpuno operisani od toga, divni ljudi, ali ja sam na faksu dobijala 10-ke, i opet kad predas za CV misle da trazis posao u kaficu firme samo zato sto ti vide ime. Cak su radili i istrazivanja o tome- predavali identicna 4 CV-a (napucana naravno) od kojih su 3 pripadala strancima, a pozivali samo Sveda sa istim CV-om. Da su ih uopste procitali shvatili bi da se radi o testu jer se radilo o elitnim skolama, itd, sto znaci da i ne citaju CVove stranaca obicno. Tolika je diskriminacija bila da su cak i u zakonu morali regulisati da svako radno mjesto mora imati odredjen broj stranaca kako bi firme htjele da ih zaposljavaju. Ako radis u kaficu, brises penzionerima dupe ili ih setkas ulicom, ovakva vrsta diskriminacije ti vjerovatno ne smeta jer je ne primjetis, meni eto smeta. Da dolazim u BiH i kukam ljudima ili opet zivim od kredita kako bih se hvalila svojim prividnim statusom mi ne pada na pamet, pa sam se vratila medju svoj narod, u zemlju koju volim. Ja tu nikad nisam bila, niti cu biti, stranac. Ti ako se osjecas kao stranac u BiH, je vjerovatno zato sto to i jesi. Poprilmila si njihov mentalitet, i to je ok stvar ako si ti zadovoljna. Zato ti medju svoje, ja medju svoje i mirna Bosna.

I baj d vej, znam ja desetine ljudi koji su prezadovoljni u inostranstvu. Jednom mi rece jedan "zemljak", iako je bila svjetlosna godina izmedju nas, ali eto zemljak-

"Neb´se ja vratio u Bosnu nema tog kruha, bog te tamo ne mres nidje vidjat mercedesa ni audija a kamol ga vozat, moras po vodu na bunar, pa ti se gu´ica smrzne kad odes vani u halu, bogumi ja volim svoju svecku, neb ja nazad u Bosnu nema samse". Taj isti se doduse vratio na kraju, otisao za roditeljima koji su pozeljeli livade i bosanske have, ali ima njih puno kojima su i rat i SveCka dobro dosli. Ima nas svakakvih, ja licno imam vise kad sam kuci. Vise u dusi, u srcu, u dzepu kako kad, a kad imam manje, bar imam manje medju svojim ljudima. Tako pahuljice, znam da te tudji mentalitet gradio, ali moras znati da svako ima pravo na svoje misljenje...
BHF_Manijak

#209 Re: Sarajevski standard zivota

Post by BHF_Manijak »

Ne vidim kakve bas zadnji postovi imaju sa sarejvskim standardom, ali kad ste vec krenuli...

Prvo, imam rodbine vani i nema mi nista mrze od one suplje "joooj ne znate vi kako je nama tamo"....Hej mozes mislit, ne znamo mi kako je njima TAMO na socijali zivjet ko ovdje na punoj plati, i jos ako stagod na crno ubere - dobro je! :zzzz: :oops: Svakom tom sam reko, bujrum brate, ako je tako tesko fino se ovdje vratis i svima nam pokazes kako se zivi, jer obicno ta prica dijaspore ide "ma necete vi ovdje da radite, ima posla ali lijeni ste", pa eto kome god je lose vani nek se fino ovdje vrati i nek pokaze kako se to dobro zivi! :zzzz: A sad o nasem narodu posebno, o mentalitetu, krizi ili gubitku identita itd, ne bih, to je vec skroz druga tema a i iznervirat cu se bezze!
Na zapadu je prednost sto imas vise mogucnosti i bolje uslove, koliko toliko si siguran od nepotzima, mita i korupcije, ali evo vidim jedna forumasica napisa da i tamo ima saranja kad su primanja na poso u pitanju, ne gledanje cv-ova strancima itd, ali opet vjerujem da je mnogo bolje i uredjenije nego kod nas, a vala to i nije tesko... :roll: Ali, gdje god da bili, mora se radit ako hoce da se ima, to je neminovnost, nigdje nema para iz have, sem ako nisi ratni profiter ili bar babo ti. :zzzz:
ljubav_aha

#210 Re: Sarajevski standard zivota

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ne vidim kakve bas zadnji postovi imaju sa sarejvskim standardom, ali kad ste vec krenuli...

Prvo, imam rodbine vani i nema mi nista mrze od one suplje "joooj ne znate vi kako je nama tamo"....Hej mozes mislit, ne znamo mi kako je njima TAMO na socijali zivjet ko ovdje na punoj plati, i jos ako stagod na crno ubere - dobro je! :zzzz: :oops: Svakom tom sam reko, bujrum brate, ako je tako tesko fino se ovdje vratis i svima nam pokazes kako se zivi, jer obicno ta prica dijaspore ide "ma necete vi ovdje da radite, ima posla ali lijeni ste", pa eto kome god je lose vani nek se fino ovdje vrati i nek pokaze kako se to dobro zivi! :zzzz: A sad o nasem narodu posebno, o mentalitetu, krizi ili gubitku identita itd, ne bih, to je vec skroz druga tema a i iznervirat cu se bezze!
Na zapadu je prednost sto imas vise mogucnosti i bolje uslove, koliko toliko si siguran od nepotzima, mita i korupcije, ali evo vidim jedna forumasica napisa da i tamo ima saranja kad su primanja na poso u pitanju, ne gledanje cv-ova strancima itd, ali opet vjerujem da je mnogo bolje i uredjenije nego kod nas, a vala to i nije tesko... :roll: Ali, gdje god da bili, mora se radit ako hoce da se ima, to je neminovnost, nigdje nema para iz have, sem ako nisi ratni profiter ili bar babo ti. :zzzz:
Manijak,bjezi od takvih,to su davezi koji su dosadni i kod kuce u inostranstvu,najgora sorta kojoj je jedina tema " ko je zaradio i kako je zaradio,kao i utrka sa kupovinom auta,kuca.Od takvih bjezim vrlo rado :lol:
snowflake_

#211 Re: Sarajevski standard zivota

Post by snowflake_ »

AmirEmira wrote:
snowflake_ wrote:
pahuljice ti sto ako si otisla na zapad nisi zaboravila kako se cita- ja sam se vec v-r-a-t-i-l-a. Nisam uopste imala naseg drustva, druzila se iskljucivo sa Svedima jer ne podnosim nas hibridni mentalitet vani, ljudi bez identiteta (no ofens, chil aut..). Svi su me prihvatali kao svoju, cak do te mjere da su zaboravljali da sam stranac, e tek onda bi poceli s komentarima o strancima. Neki su potpuno operisani od toga, divni ljudi, ali ja sam na faksu dobijala 10-ke, i opet kad predas za CV misle da trazis posao u kaficu firme samo zato sto ti vide ime. Cak su radili i istrazivanja o tome- predavali identicna 4 CV-a (napucana naravno) od kojih su 3 pripadala strancima, a pozivali samo Sveda sa istim CV-om. Da su ih uopste procitali shvatili bi da se radi o testu jer se radilo o elitnim skolama, itd, sto znaci da i ne citaju CVove stranaca obicno. Tolika je diskriminacija bila da su cak i u zakonu morali regulisati da svako radno mjesto mora imati odredjen broj stranaca kako bi firme htjele da ih zaposljavaju. Ako radis u kaficu, brises penzionerima dupe ili ih setkas ulicom, ovakva vrsta diskriminacije ti vjerovatno ne smeta jer je ne primjetis, meni eto smeta. Da dolazim u BiH i kukam ljudima ili opet zivim od kredita kako bih se hvalila svojim prividnim statusom mi ne pada na pamet, pa sam se vratila medju svoj narod, u zemlju koju volim. Ja tu nikad nisam bila, niti cu biti, stranac. Ti ako se osjecas kao stranac u BiH, je vjerovatno zato sto to i jesi. Poprilmila si njihov mentalitet, i to je ok stvar ako si ti zadovoljna. Zato ti medju svoje, ja medju svoje i mirna Bosna.

I baj d vej, znam ja desetine ljudi koji su prezadovoljni u inostranstvu. Jednom mi rece jedan "zemljak", iako je bila svjetlosna godina izmedju nas, ali eto zemljak-

"Neb´se ja vratio u Bosnu nema tog kruha, bog te tamo ne mres nidje vidjat mercedesa ni audija a kamol ga vozat, moras po vodu na bunar, pa ti se gu´ica smrzne kad odes vani u halu, bogumi ja volim svoju svecku, neb ja nazad u Bosnu nema samse". Taj isti se doduse vratio na kraju, otisao za roditeljima koji su pozeljeli livade i bosanske have, ali ima njih puno kojima su i rat i SveCka dobro dosli. Ima nas svakakvih, ja licno imam vise kad sam kuci. Vise u dusi, u srcu, u dzepu kako kad, a kad imam manje, bar imam manje medju svojim ljudima. Tako pahuljice, znam da te tudji mentalitet gradio, ali moras znati da svako ima pravo na svoje misljenje...

Mislim zaista da nema potrebe da me napadas. Samo sam rekla svoje misljenje. Nije mene tudji mentalitet gradio, niti ovdje cistim i vozim mercedese, niti se pravim aman zaman kad dodjem u Bosnu…a niti sam Bogme dosla sa nekog sela pa mi je uzasno i pomisliti da se vratim.

Ko je bio hadzija u svojoj zemlji, bice hadzija gdje god da ode. Kako je u Svedskoj, Njemackoj i ostalim evropskim zemljama ne znam…zivim na drugoj strani planete. Znam da ovdje gdje sam ja niko mene ne gleda kao stranca niti se osjecam tako. Od prvog dana kad sam se “vratila” u dijasporu osjecala sam se skoro kao kuci…tako da…
Sto se tice zivota u Sarajevu vratit cu se jednog dana, jos o tome ne razmisljam. Svoja dva ljeta sam provela radno (ne cistim, ne konobarisem, ne cuvam dede i nane), ne zivim od kredita ni od socijale.
Nije mi cilj postati neka Jessica, niti zaboraviti na svoj identitet.

Helem da se ne oduzi rasprava…ugodan dan zelim :) :bih:
Emi_Nevermind

#212 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

Pa tako reci,ako si preko bare, naravno da te ne gledaju kao straca, kad su svi stranci, I meni je sestra tamo, kaze da se po prvi put negdje osjeca kao kod kuce.. Mislim da tamo ljude generalno objerucke primaju, ako si preko bare sve napisano ne vazi za tebe, i vjeruj mi, zivjela sam u evropskim zemljama, ne moze se to ni porediti. ni stil zivota, ni finansijski, niti sto se tice gostoprimstva.. Ako si tamo samo uzivaj i budi sretna sto nisi zapela na evropskom zapadu :-) :-D
JThomas

#213 Re: Sarajevski standard zivota

Post by JThomas »

jeben taj evropski zapad, inače ti mi ovdje za diskriminaciju znamo samo preko zapadnih horor filmova...
sinuhe

#214 Re: Sarajevski standard zivota

Post by sinuhe »

Amerika i Evropa jesu Zapad, ali nisu jedno te isto.
JThomas

#215 Re: Sarajevski standard zivota

Post by JThomas »

a kod nas te diskriminacije nema. naročito pri zapošljavanju.
detroit-mercy

#216 Re: Sarajevski standard zivota

Post by detroit-mercy »

AmirEmira wrote:

Tipicno ublehasko proseravanje, "ima njih kojima je rat dobro dosao". Pa je li krivica nekoga/necija sto se rodio u Lukomiru ili Gluhoj Bukovici a ne u centru Sarajeva. Gospojice moras biti svjesna da je u BiH dosta ljudi koji nemaju tekucu vodu (vodovod) da je bilo mjesta bez struje. Proputujes li malo po BiH, jesi li mozda vidjela po kakvim cukama ljudi zive ili su zivjeli, jesi li svjesna koliko su se ti ljudi mucili da bi prezivjeli. I u cemu je njihova krivica u tome sto i se dedo i babo zadesio tu, sto nisu drugdje imali otici, mogli otici i td i td.
Ovako kada citas kako se ljudi ibrete ako neko kaze da mu je bolje vani nego u BiH, ti ko da su operisani od realnosti. Pa hebote nisu svi iz centra niti su svi radili u Energoinvestu ili Telekomu.
Pa koliko puta kada vozis po Bosni sam sebi kazes, nema boga da bi ja ovdje zivio :skoljka: i onda se ko pojedini cude kada neko kaze bolje mu je negdje drugo.
I naravno, bitno je da je razlika u svjetlosnim godinama izmedju tebe i "zemljaka", jer zemljak je i drugo lice BiH a ne samo ono, ja sam urbano dijete :zoka: .
madner

#217 Re: Sarajevski standard zivota

Post by madner »

Pa nema frke, ali neka nas onda ne ubjedjuje da je bolje zato sto ima toplu vodu. Isto tako su neki i prije rata vozali Njemacka auta, imali podno grijanje na plin. :D
detroit-mercy

#218 Re: Sarajevski standard zivota

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa nema frke, ali neka nas onda ne ubjedjuje da je bolje zato sto ima toplu vodu. Isto tako su neki i prije rata vozali Njemacka auta, imali podno grijanje na plin. :D
Ne razumijem uopste sta hoces da kazes plus ne uzimaj previse ozbiljno ove koji pogdno gledaju na zemljake koji nisu izvan kruga M.Dvor-Carsija :mrgreen: .
Onako iz prica sa ljudima, i koji kazu da im je bolje vani nego u BiH, vecina bi rekla " radio sam ko sivonja a nista od toga nisam vidio", posebno ljudi koji dolaze iz pasivnijih krajeve. Ja jos nikada nisam cuo da je rekao da mu je bolje zato sto se vamo vozaju Mercedesi, helikopteri, k...i palci, nego upravo suprotno, mogu da radim i vidim zasto radim.
Ne znam koliko si star, ali evo jedna stvar, 60-70 posto djece iz mog komsiluka (prije rata) nije nikada vidjelo mora (iskljuci skolske ekskurzije). Na drugu stranu, popricaj malo sa ljudima koji dolaze sa sela, pa od te djece niko nije isao na more (osmi kada bi ih vojska bacila). To je bila misaona imenica, da ne pricamo da su sva ta djeca radila o malih nogu na imanjima. I onda se ko neko cudi kako to, ovako covjek kada cita ovaj forum rekao bi da su sve sama direktorska djeca sa iz uze jezgre grada. I sada, kada neko moze da pruzi sebi ili svojoj djeci bolji zivot, vise perspektive, odjednom se ljudi ibrete na to, pa kako pa kako je to moguce pa zar je to istina.
Malo realnosti ipak treba baciti na sve.
I posebno na sta sam alergican, je kada neko za nekoga ko je protjeran kaze kako mu je rat valj'o. Eto rat je valj'o onom u Sveckoj sto niti sta uzima od tebe niti ti je sta duzan a nije valj'o masi onih u BiH koji dusu povadise narodu.
Al lakse je hebavat majku zemljaku u SveCkoj nego ovim lokalnim lopovima i gulikozama.
Emi_Nevermind

#219 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

Slazem se ja potpuno, ne krivim ja nikoga, da je mene zapalo da zivim na takvom mjestu, naravno da bih bila sretnija vani,niti me cudi sto je nekome bolje vani, ako cu iskreno, skoro svi nasi ljudi koji zive vani smatraju da im je tamo sada bolje nego sto im je bilo u BiH prije rata. ALI takodjer znam ljudi koji su zadovoljni vani sa minimalnom "izbjeglickom" platom i nikad se ne bi vratili jer misle da kod nas doktor ima 600 KM platu (jednom pozaniku je to rekla tetka koja je doktorica, valjda da izvuce para od glupog dijasporca, sto ovaj i jeste..), a ovdje bi mogli zivjeti solidno samo da nasoj lijepoj zemlji daju sansu. Ovo naravno ne vazi za povratak u ruralne djelove, jer shvatam da je tamo situacija zainsta puno teza. Nije poenta da osudim nikoga, ali kada neko prica koliko im je bolje vani, osjecam da nas ovdje smatraju bjednicima, dok mi u sustini ovdje bolje "zivimo". Kad ovo kazem mislim istinski zivimo- druzimo se smijemo se, preci nam je cejf nego materijalne stvari, a i stvari nabavimo kad bas zelimo. Ako neko smatra da je zivjeti samo materijalna stvar, naravno ima pravo na to, ali to nije ono sto ja podrazumijevam pod zivotom. Naravno da neko ko nema jesti bi radije imao za hranu nego "zivio" po mojoj definiciji, ali ja sada kazem iz ugla nekog ko ne gladuje, kao ni vecina ovdje, jer predpostavljam da bi izabrali hranu ispred interneta i kompjutera da je tako.

Takodjer mislim da ljudi u dijaspori mozda imaju nesto vise finansijske sigurnosti, ali sto se tice para u banci, mislim da u mnogo slucajeva nema vece razlike od nas. Takodjer treba spomenuti da vecina nasih ne posjeduje svoje domove u dijaspori, vec renta citav zivot.. ( Bar u Svedskoj, u Holandiji znam skoro samo studente, pa nisam potpuno sigurna.)Ovo je beskrajna diskusija, ja samo zelim da kazem da vani nije dobro koliko se prica. Vecina ljudi u dijaspori su iskomplexirani, svakodnevno dozivljavaju neku vrstu diskriminacije (i da , ima je i kod nas, ali nije to tema..), pa se osjecaju manje vrijedni, zaradjuju manje od domacih, ne znaju sta ce biti sutra itd, i onda osjecaju da bar mogu biti ovdje hadzije Zato samo kazem da ne treba nasjedati na svakakkve price. Jedan mi je covjek pricao kako njegov rodjak doktor lijeci svedskog kralja. Naravno laz, ali to je ta vrsta lijecenja kompleksa.. Ma svako ima svoje misljenje, meni je bilo ok u Svedskoj, a i u Holandiji, ovdje mi je jos bolje, samo kazem da nije sve onako kako ovi "bljesteci" dijasporci to predstavljaju.. U Svedskoj evo uvode penziju tek od 75-e godine, a ako se razbolite prije ste potpuno nezasticeni. U Holandiji jedna od najvecih stopa smrtnosti novorodjencadi, pretpostavljam zato sto se poradjaju kod kuce, a to je iz razloga sto porod u bolnici kosta podosta , jer osiguranje ne pokriva porod jer to nije bolest. Majka ima slobodno manje od 4 mjeseca, znaci ako uzme mjesec dana u trudnoci, ostane joj manje od 3 mjeseca s bebom. Kod nas naravno ima i gorih slucajeva, ali za zemlje koje se hvale sa tolikim standardom, ovo je tezno. Poenta- svugdje ima dobrih i losih stvari- ne treba nista idealizirati, niti previse kuditi..
sinuhe

#220 Re: Sarajevski standard zivota

Post by sinuhe »

JThomas wrote:a kod nas te diskriminacije nema. naročito pri zapošljavanju.
Pa ima, ali to su bosanske perverzije na koje se Bosanci navikavaju od osnovne skole a da ni prstom ne mrdnu da bi im u vlastitoj zemlji bilo bolje.
detroit-mercy

#221 Re: Sarajevski standard zivota

Post by detroit-mercy »

AmirEmira wrote:Slazem se ja potpuno, ne krivim ja nikoga, da je mene zapalo da zivim na takvom mjestu, naravno da bih bila sretnija vani,niti me cudi sto je nekome bolje vani, ako cu iskreno, skoro svi nasi ljudi koji zive vani smatraju da im je tamo sada bolje nego sto im je bilo u BiH prije rata. ALI takodjer znam ljudi koji su zadovoljni vani sa minimalnom "izbjeglickom" platom i nikad se ne bi vratili jer misle da kod nas doktor ima 600 KM platu (jednom pozaniku je to rekla tetka koja je doktorica, valjda da izvuce para od glupog dijasporca, sto ovaj i jeste..), a ovdje bi mogli zivjeti solidno samo da nasoj lijepoj zemlji daju sansu. Ovo naravno ne vazi za povratak u ruralne djelove, jer shvatam da je tamo situacija zainsta puno teza. Nije poenta da osudim nikoga, ali kada neko prica koliko im je bolje vani, osjecam da nas ovdje smatraju bjednicima, dok mi u sustini ovdje bolje "zivimo". Kad ovo kazem mislim istinski zivimo- druzimo se smijemo se, preci nam je cejf nego materijalne stvari, a i stvari nabavimo kad bas zelimo. Ako neko smatra da je zivjeti samo materijalna stvar, naravno ima pravo na to, ali to nije ono sto ja podrazumijevam pod zivotom. Naravno da neko ko nema jesti bi radije imao za hranu nego "zivio" po mojoj definiciji, ali ja sada kazem iz ugla nekog ko ne gladuje, kao ni vecina ovdje, jer predpostavljam da bi izabrali hranu ispred interneta i kompjutera da je tako.

Takodjer mislim da ljudi u dijaspori mozda imaju nesto vise finansijske sigurnosti, ali sto se tice para u banci, mislim da u mnogo slucajeva nema vece razlike od nas. Takodjer treba spomenuti da vecina nasih ne posjeduje svoje domove u dijaspori, vec renta citav zivot.. ( Bar u Svedskoj, u Holandiji znam skoro samo studente, pa nisam potpuno sigurna.)Ovo je beskrajna diskusija, ja samo zelim da kazem da vani nije dobro koliko se prica. Vecina ljudi u dijaspori su iskomplexirani, svakodnevno dozivljavaju neku vrstu diskriminacije (i da , ima je i kod nas, ali nije to tema..), pa se osjecaju manje vrijedni, zaradjuju manje od domacih, ne znaju sta ce biti sutra itd, i onda osjecaju da bar mogu biti ovdje hadzije Zato samo kazem da ne treba nasjedati na svakakkve price. Jedan mi je covjek pricao kako njegov rodjak doktor lijeci svedskog kralja. Naravno laz, ali to je ta vrsta lijecenja kompleksa.. Ma svako ima svoje misljenje, meni je bilo ok u Svedskoj, a i u Holandiji, ovdje mi je jos bolje, samo kazem da nije sve onako kako ovi "bljesteci" dijasporci to predstavljaju.. U Svedskoj evo uvode penziju tek od 75-e godine, a ako se razbolite prije ste potpuno nezasticeni. U Holandiji jedna od najvecih stopa smrtnosti novorodjencadi, pretpostavljam zato sto se poradjaju kod kuce, a to je iz razloga sto porod u bolnici kosta podosta , jer osiguranje ne pokriva porod jer to nije bolest. Majka ima slobodno manje od 4 mjeseca, znaci ako uzme mjesec dana u trudnoci, ostane joj manje od 3 mjeseca s bebom. Kod nas naravno ima i gorih slucajeva, ali za zemlje koje se hvale sa tolikim standardom, ovo je tezno. Poenta- svugdje ima dobrih i losih stvari- ne treba nista idealizirati, niti previse kuditi..
Jaranice, tebi bi stvarno bilo bolje da se ostavis pisanja jer ti stvarno ne ide od ruke :skoljka: . Svaki novi post je u principu gomila generalizacija, insinuacija, vrijedjanja, zabadanja nosa u tudje zivote i sta jos ne.
madner

#222 Re: Sarajevski standard zivota

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Pa nema frke, ali neka nas onda ne ubjedjuje da je bolje zato sto ima toplu vodu. Isto tako su neki i prije rata vozali Njemacka auta, imali podno grijanje na plin. :D
Ne razumijem uopste sta hoces da kazes plus ne uzimaj previse ozbiljno ove koji pogdno gledaju na zemljake koji nisu izvan kruga M.Dvor-Carsija :mrgreen: .
Onako iz prica sa ljudima, i koji kazu da im je bolje vani nego u BiH, vecina bi rekla " radio sam ko sivonja a nista od toga nisam vidio", posebno ljudi koji dolaze iz pasivnijih krajeve. Ja jos nikada nisam cuo da je rekao da mu je bolje zato sto se vamo vozaju Mercedesi, helikopteri, k...i palci, nego upravo suprotno, mogu da radim i vidim zasto radim.
Ne znam koliko si star, ali evo jedna stvar, 60-70 posto djece iz mog komsiluka (prije rata) nije nikada vidjelo mora (iskljuci skolske ekskurzije). Na drugu stranu, popricaj malo sa ljudima koji dolaze sa sela, pa od te djece niko nije isao na more (osmi kada bi ih vojska bacila). To je bila misaona imenica, da ne pricamo da su sva ta djeca radila o malih nogu na imanjima. I onda se ko neko cudi kako to, ovako covjek kada cita ovaj forum rekao bi da su sve sama direktorska djeca sa iz uze jezgre grada. I sada, kada neko moze da pruzi sebi ili svojoj djeci bolji zivot, vise perspektive, odjednom se ljudi ibrete na to, pa kako pa kako je to moguce pa zar je to istina.
Malo realnosti ipak treba baciti na sve.
I posebno na sta sam alergican, je kada neko za nekoga ko je protjeran kaze kako mu je rat valj'o. Eto rat je valj'o onom u Sveckoj sto niti sta uzima od tebe niti ti je sta duzan a nije valj'o masi onih u BiH koji dusu povadise narodu.
Al lakse je hebavat majku zemljaku u SveCkoj nego ovim lokalnim lopovima i gulikozama.
Nisam iz tog kruga ali sada ti zakljucujes na osnovu tvog uzorka. Tema je Sarajevski standard, koji je prije rata po nekim izvorima bio 3 puta visi nego republicki prosjek (gdje je isti znatan dio tog prosjeka pa onda skontaj kolika je razlika bila).

Nisam na tom potezu, ali iz mog prijeratnog razreda jedno ili dvoje "problematicnih" nije islo na more. Ostali su se hvalili koliko dugo su mogli biti, pa je vjerovatno tu i bilo nekih lovackih prica ali to tada jos nisam mogao ocijeniti. :roll:

Sada, sit gladnom ne vjeruje, pa se tako vrtimo u krug. Samo imali smo i prije rata dijasporu, samo se tada znalo gdje se ide raditi i sta je standard.

I ja sam alergican na tu pricu da je nekome rat valjao ko je protjeran sa svog, dodje mi da mu ucinim istu uslugu i unistim sve pa eto, mozda ga to motivise.
madner

#223 Re: Sarajevski standard zivota

Post by madner »

Da jos nesto dodam, znalo se poprilicno tacno kako koji kvart stoji. Ali Pasino je svoju reputaciju tada izgradilo jer su to bile socijalni stanovi za donji sloj, znalo se gdje firauni stanuju itd... Ali isto tako se znalo gdje su stanovi FAMOSa, ili ZRAKa i ti ljudi su itekako vidili more.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#224 Re: Sarajevski standard zivota

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:
JThomas wrote:a kod nas te diskriminacije nema. naročito pri zapošljavanju.
Pa ima, ali to su bosanske perverzije na koje se Bosanci navikavaju od osnovne skole a da ni prstom ne mrdnu da bi im u vlastitoj zemlji bilo bolje.

Nemoj tako, stalno kukaju na forumu :D A i prošla vlast je bila kriva, sad više nije, sad je samo naslijeđe od prošle :D
U pravu si potpuno, bosanske perverzije i da mi valjamo lako bismo smijenili njih 10 ili 20 gore.
gilbert

#225 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Ja stvarno neznam puno o Sarajevskom standardu jer sam iz Zenice , imam neke familije u SA na Breci /Breki neznam sta je ispravno i znam da su dosta dobro zivjeli i prije i poslije rata ali sa obzirom na zanimanja mislim da bi zivjeli svugdje dobro.

Ko kaze da mu je bolje vani nego u SFRJ ja ga stvarno zalim bar iz moje perspektive . Ja zivim u Americi supruga i ja imamo sigurne visoko obrazovane dobro placene poslove . Kao sto se vidi iz mog prisustva na forumu lomim se od posla :-D Ali ja sam stvarno dobro zivjeo u SFRJ imalo se moglo se . Sada da li se u Americi zivi bolje nego u ratnoj i postratnoj Bosni bar u onih prvih 5 godina vjerovatno vecina zivi bolje posebno kada se radi o ljudima kojima egzistencija ovisi o fabrici . Isao sam u skolu sa par socijalno ugrozenih ali smo svi ostali isli po moru , po Vlasicu po svojim vikendicama . AmiraEmira vec sam ti rekao pa pola drzave su gradjani nekog reda u svojoj zemlji . Kao sto si rekla da preko bare je drugi pristup pa mozda ja to nevidim iz perspektive nekoga ko je bio po evropi ali ja ti ponavljam u Bosnu se vraca radi rahatluka i mezetluka a ne da kao sto ti rece nepijes , nepusis , zdravo jedes prevodi se kao nepalis rostilj a pricas o druzenju veselji i sreci . Mozda je tih 18 godina utjecalo na tebe vise nego sto mislis ali u Bosni nema srece i veselja bez rostilja i flase pri tome nemislim na onu sto se nosi u halu :-D
Kao sto meni ljetos kaza moj dobar drug :"Isto bi vi zivjeli u Bosni nista drukcije nego u Americi bar sto se standarda tice ali ti je tamo bolje zbog djece. "Bar smo postedjen parade ravnoglavaca , Mevlidovih radova na exterijeru ambasada, izjava Mile svercera iz Gluhe Bukovice .

I sto se tice te trudnice u Swedskoj u Americi se to nebi desilio
Locked