Meni je uzeo 80 KM ali se baš potrudio, čistio je 2 sata, malo više.
I čistim ga svake godine pred grijnu sezonu.
Pa za toliki stan i ako ti je stalno 20 stepeni, znači i navčer, mislim da je to očekivano.miki.ba wrote:394 KM za novembar - 86 m2, a stalno mi je na 20 stepeni.
Predao sam zahtjev za promjenu brojila pa ćemo vidjeti ima li kakve promjene.
Mislim da cijena te usluge ne bi smjela preci 100km.mirnisan wrote:meni za ciscenje uzme 200 do 230km.mnogo,bas mnogo.VjecitiStudent wrote:Da priupitam, koliko vas redovno odrzava plinski bojler, tj. dovede majstora da ocisti kamenac, provjeri je li sve podeseno kako treba itd.?
Jer lose podesen bojler u cijim se cijevima nakupio kamenac moze napraviti nevjerovatne gubitke.kakva su vasa iskustva?
Danas je neki delegat na skupštini KS tražio da se dostave rezultati kvaliteta plina. Valjda će nešto biti od toga... Meni je za novembar došlo 150KM, a s obzirom da mi bojeler ne radi bas najbolje, pa ni često, mnogo je.mirnisan wrote:samo za razliku od nas, kod njih se govori javno i neko bi mogao dobiti po nosu. kod nas ove lopuze deru kako hoce,imaju plate vece od ministara a nama ostaje da placamo sve vece racune u sve hladnijim stanovima.starii wrote:http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/grad ... -veci.html
evo nije rijedak plin samo kod nas
Izvini ali ja ne vidim razliku između ovih termostata. Moj termostat radi na potpuno isti način, samo što mi ne smanjuje automatski temperaturu na 19, več ja okrenem na 19 (recimo, kad krenem spavati stavim na 19, ustanem ujutro stavim na 22 i on isto tako održava temperaturu, bojler se pali i gasi kad padne, odnosno kad postigne zadatu temperaturu). Jedina razlika koju ja vidim da mi se može desiti da zaboravim smanjiti grijanje kad krenem spavati, a tu si programirao da se on recimo u 11 naveće automatski spusti na 19. Ili ja nešto nisam dobro skontalastruja1968 wrote:Ako hoćete da uštedite plin potrebno je instalirati digitalni termostat kod kojeg se, za razliku od klasičnog bimetalnog, može definisati i donja temperaturna granica (tzv. eko temperatura). Na taj način možete npr. postaviti donju temperaturu na 19 C, a gornju na 21,5. Onda postavite vremenske intervale po vlastitom nahođenju, npr: od 5-8 h, pa onda od 16-23 h. Na ovaj način temperatura nikada neće pasti ispod 19 stepeni (bojler će se upaliti ako temperatura padne ispod 19 stepeni i ako je po postavkama trebao biti ugašen, recimo u 12 sati i ugasiti kada postigne 19 C). Na ovaj način se izbjegava velika potrošnja energije u vrijeme dostizanja zadane temperature, što je kompromis u stavovima koji su ovdje izneseni. Ovo predstavlja i dodatni komfor, jer se postiže da je stambeni prostor ugrijan prilikom dolaska, recimo sa posla.
kralju jel ti bojler shaffoteaux ?mirnisan wrote:meni za ciscenje uzme 200 do 230km.mnogo,bas mnogo.VjecitiStudent wrote:Da priupitam, koliko vas redovno odrzava plinski bojler, tj. dovede majstora da ocisti kamenac, provjeri je li sve podeseno kako treba itd.?
Jer lose podesen bojler u cijim se cijevima nakupio kamenac moze napraviti nevjerovatne gubitke.kakva su vasa iskustva?
zakonpera wrote:kralju jel ti bojler shaffoteaux ?mirnisan wrote:meni za ciscenje uzme 200 do 230km.mnogo,bas mnogo.VjecitiStudent wrote:Da priupitam, koliko vas redovno odrzava plinski bojler, tj. dovede majstora da ocisti kamenac, provjeri je li sve podeseno kako treba itd.?
bojleri su nema dalje..ja jednog vec koristim 7 godina..al kad zarko ili slavko dodju na servis (jedini serviseri ovih bojlera u gradu)..oderu me ko mraz boraniju. Na primjer za ciscenje je jednom uzeo 200 km..nekom hemikalijom. Ne znam jel ima neko jos iskustva sa tim. Bojler je jos jednom da napomenem zvijer..imam jedan i vailant al ne moze ni blizu ovom. Jos nesto..jednom mu je nekakav procesor crko i to je bilo 300 km..ne znam da li je to normalno al odrzavanje je stvarno skupo. Jedan kvar moze da izadje i na trecinu cijene samog bojlera..al eto..vazno je da dobro ugrije. Imam elektronski termostat i temperaturu sam podesio od 6 do 23 h da bude 22 stepena, od 23 do 6 ujutro 19. Dobra je izolacija pa ne pada ni navece ispod 21. Grijem 150 kvadrata kuce (tri sprata) sa dva bojlera. Za novembar je racun 380 km. Ovi mi iz sarajevogasa opasno tuknu. Nemam vremena da ispipavam da li je ovo pljacka. Novembar nije bio nesto hladan posebno+uz dobru izolaciju..mozda mallo i previse racuna ?
Kod mene je isti bojler, i vjerovatno zovemo istog servisera, koji me uvijek "odere", svaki moguci put oko 200 KM "racun" bude.....zakonpera wrote:Safoto bojleri prema ocjeni javnosti u Europskoj uniji su jako kvalitetni..kod nas u gradu postoji samo jedan serviser pa obilato raju deru na servisima. Jos nesto je zanimljivo..da majstori koji razvode grijanje i radijatore imaju "preporuke" za bojlere..koje nas kasnije uvijek zavale. Moja preporuka za buduce kupce..ne safoto bojleru i ne cicku i zarki u ruke te bojlere. Ovo nije nikakvo ogovaranje, ovo je moje iskustvo..ti isti serviseri su mi do sad na popravke iz dzepa izvukli dva puta vrijednosti bojlera. Famozna "kiselina" kojom cica serviser cisti bojler je kako rece 30 km po litru. Za ciscenje mi je trazio 250 km..sto u najmanju ruku nije normalno. Tri sprata su u pitanju po 50 kvadrata. Dva su bojlera.. sada da li postoji mogucnost da se na jedan bojler griju sva tri sprata jer bilo bi kud i kamo isplativije..bar sto se servisera tice. Bio sam u prilici da vidim jedan vailantov bojler koji grije cijelu kucu od 300 kvadrata. Posto sam jedan sprat naknadno uradio a jedan bojler vise nije bio dovoljno jak. Kakva su iskustva i preporuke ?
Iz nekog razloga ti nisu mogli očitati stanje za novembar pa su ti poslali te 2 KM što predstavlja (pretpostavljam) održavanje plinskog seta ili slično. Prije nego pogledaš prvi sljedeći račun koji će obuhvatati zajedno novembar i decembar, izvadi Persen iz džepa i popij, potom sjedi i pogledaj cifru.bumbe wrote:Poz raja...ulazim sad u kucu kad racun stoji....na racunu pise da je dug 2 KM :S ? wtf... ??? u periodu od 30.11 do 31.12
ma kakav persen blag je on za ovo,bez tramala i pive nistaSarayman wrote:Iz nekog razloga ti nisu mogli očitati stanje za novembar pa su ti poslali te 2 KM što predstavlja (pretpostavljam) održavanje plinskog seta ili slično. Prije nego pogledaš prvi sljedeći račun koji će obuhvatati zajedno novembar i decembar, izvadi Persen iz džepa i popij, potom sjedi i pogledaj cifru.bumbe wrote:Poz raja...ulazim sad u kucu kad racun stoji....na racunu pise da je dug 2 KM :S ? wtf... ??? u periodu od 30.11 do 31.12
Znaci vec su poceli dijeliti racune za decembar ... nista, i ja ocekujem toliku cifru, ako ne i vecu.Ambrozija wrote:Meni doslo 300 KM, tacno 300 KM ni dole ni gore za decembar....
Meni doslo...ocekivala sam ovako nesto tako da nije bio pretjeran sokNeyDan wrote:Znaci vec su poceli dijeliti racune za decembar ... nista, i ja ocekujem toliku cifru, ako ne i vecu.Ambrozija wrote:Meni doslo 300 KM, tacno 300 KM ni dole ni gore za decembar....
Jesi se smrz'o ili ...?!maxell_sarajevo wrote:Racun za decembar 62KM, stan 51m2.
maxell_sarajevo wrote:Racun za decembar 62KM, stan 51m2.
ako je imo nakurnjaka koliko je kaemova platio račun, onda nijeburek_in_space wrote:Jesi se smrz'o ili ...?!maxell_sarajevo wrote:Racun za decembar 62KM, stan 51m2.