obelix1 wrote:nosara wrote:Masa se oblikuje i na njoj se radi svo vrijeme, a ne samo par dana godisnje... Pa kakav je to sindikat ciji sef je cesce sa sefom bivseg sdp-a nego sa radnicima...?quasar wrote: Jel mislis da postoji kriticna masa nezadovoljstva da se napravi takav skup u hladnim i kisnim danima?
Ovdje sindikat mora raditi drugacije. Prosle godine za 1.maj pozvao je sve radnike da dodju na protest zbog ne znam cega vise. Suncano, a nije ni vruce, slobodan dan, niko obaveza nema, ljepota. Dosli delegati iz podruznica po sluzbenoj duznosti, jedva 100 ljudi. Ostali su vise voljeli rostiljanje i pivo negdje na livadi.
Ovdje prvo covjek mora postati svjestan da moze nesto promijeniti, pa da onda pokusa. Sad se mora raditi drugacije i korak po korak. U tom smislu je i jucerasnje "zauzimanje" zgrade sindikata.
Zauzimanje zgrade sindikata sve govori... Ljudi osjecaju gdje je problem...
o kakvoj masi se priča, ovdje nema mase ovdje su samo ovce koje idu za frulom medija (čito u novinama, gledo na TVu)
Zanimljivo je to što radnici u Grasu štrajkuju (fino ljudi kažu da nemaju buseva,trola, rezervnih djelova) a mi im j..emo majku sandžačku i poslije pričamo kako se linije propuštaju, autobusi nevoze isl.
Vodovod traži veču cijenu vode jer je ugroženo vodonsbdjevanje grada mi im je.emo majku lopovsku i gle nema usljed suše im opet j.bemo majko kako nema alternativnih izvorišta vode.
Juče radnici namjenske industrije traže da im se ovjere knjižice mi danas blejimo po forumima, sutra kad budu blokirali grad ili se počnu od muke ubijati je,at će mo ima majku što nas uznemiravaju.
Mani se javnih preduzeca, to su zlatne koke... Ko radi u vik-u, gras-u itd je na konju... Hem monopol, hem dobre plate i jaki mehanizmi samozastite (ugasi, zavrni, blokiraj)...
Ali i to je do sindikata i drzave... Koji siti spavaju...