Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

Eborg wrote:Zna li iko je li bilo više arheloških otkrića tokom ovih radova na autoputevima?
Znam da su kod Kaknja bili pronašli stećke pod slojem zemlje te su ih izmjestili te su bile otvorene neke sonde sa strane oko Bilješeva.
Ipak je ovaj potez Zenica-Kakanj srce bosanske države i naseljen hiljadama godina (Obre, Vranduk, Kraljeva Sutjeska)...
U drugim evropskim državama, kod izgradnje infrastrukturalnih objekata ako bude pronađen makar jedan ertefakt koji ukazuje na postojanje arheološkog nalazišta, trenutno se zasutavljaju svi radovi dok se sve ne ispita...

U BiH samo se pošalje bager da "teške kamene stijene" dislocira, i izgradnja se nastavlja punom parom, jer se kulturno istorijsko nasljeđe ne može porediti sa značajem autoputa :oops:
Eborg

#202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Eborg »

U tom jednom slučaju je zaista bila zaustavljena gradnja na tom dijelu. E sad, mene je više strah da poučeni iskustvom samo zabageraju ako šta nađu. :(
burekodsira

#203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

Eborg wrote:U tom jednom slučaju je zaista bila zaustavljena gradnja na tom dijelu. E sad, mene je više strah da poučeni iskustvom samo zabageraju ako šta nađu. :(
tako se radi i u evropskim zemljama... paze dobro da ih kakva komisija ne skonta i ofustura :mrgreen:
Ateista

#204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ateista »

poznanik wrote:
Eborg wrote:Zna li iko je li bilo više arheloških otkrića tokom ovih radova na autoputevima?
Znam da su kod Kaknja bili pronašli stećke pod slojem zemlje te su ih izmjestili te su bile otvorene neke sonde sa strane oko Bilješeva.
Ipak je ovaj potez Zenica-Kakanj srce bosanske države i naseljen hiljadama godina (Obre, Vranduk, Kraljeva Sutjeska)...
U drugim evropskim državama, kod izgradnje infrastrukturalnih objekata ako bude pronađen makar jedan ertefakt koji ukazuje na postojanje arheološkog nalazišta, trenutno se zasutavljaju svi radovi dok se sve ne ispita...

U BiH samo se pošalje bager da "teške kamene stijene" dislocira, i izgradnja se nastavlja punom parom, jer se kulturno istorijsko nasljeđe ne može porediti sa značajem autoputa :oops:
Osim ako je u pitanju neka dzamija, onda se radovi prekidaju i gradi se nova dzamija na mjestu gdje je bila stara nevezano za to da li tu stvarno ima potrebe za dzamijom ili ne...
Comrad

#205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Vjerovatno cu naici na negodovanje, ali hebe mi se vise za ertefakte, stecke i ostalo. Hocu put i hocu da ne slusam vijesti da nam za vikend pogine 7 ljudi. :-) Pogledajte malo koliko ljudi gine na nasim cestama. Na stranu losa auta, brza voznja...putevi su qrac i to je glavni razlog. A koliko ljudi se bavi tim stecima, koga u evropi oni zanimaju, koja je to populacija koja dolazi i obilazi to...dajte ba, vrijeme je da dodjemo sebi i da se skonta da te stvari nikog zivog ne zanimaju, te da od njih nema fajde..da zanimaju mi bi sad bili turisticki centar evrope, a ne pariz, london, rim i sl...

p.s. A inace mi je historije na vrh glave, da se pitam taj predmet bih ukinuo. Historija majka znanja, jest moj qrac. Jos smo mi ucili iole normalnu historiju, sta ce sad ova djeca jbt... Odoh previse off... :D
Nacionalniid_BOSANCI

#206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Comrad wrote:Vjerovatno cu naici na negodovanje, ali hebe mi se vise za ertefakte, stecke i ostalo. Hocu put i hocu da ne slusam vijesti da nam za vikend pogine 7 ljudi. :-) Pogledajte malo koliko ljudi gine na nasim cestama. Na stranu losa auta, brza voznja...putevi su qrac i to je glavni razlog. A koliko ljudi se bavi tim stecima, koga u evropi oni zanimaju, koja je to populacija koja dolazi i obilazi to...dajte ba, vrijeme je da dodjemo sebi i da se skonta da te stvari nikog zivog ne zanimaju, te da od njih nema fajde..da zanimaju mi bi sad bili turisticki centar evrope, a ne pariz, london, rim i sl...

p.s. A inace mi je historije na vrh glave, da se pitam taj predmet bih ukinuo. Historija majka znanja, jest moj qrac. Jos smo mi ucili iole normalnu historiju, sta ce sad ova djeca jbt... Odoh previse off...
:D
Ne slazem se sa tvojim stavovima. Sto kazu bez istorije nema ni buducnosti, nemati svoja drzavna arheoloska nalazista i nepoznavati svoju drzavnu istoriju je isto kao nemati i nepoznavati svoje roditelje i stabla i korjena iz kojeg potices. To je isto kao stablo bez korjena. Arheoloska nalazista su jedini dokaz svake drzave da je ona ta i ta drzava i da ima istorisko pravo na tu teritoriju i svoju drzavu. Arheologija je veoma interesantna i sa privredno/turistickog aspekta jer zbog starih arheoloskih izvora (ljudski i zivotinjski skeleti, itd), zdanja, razni objekti i drugi predmeti privlace veliku paznju cijelog svijeta i koriste se jako mnogo u razvoju turizma.

Da to nije tako nebi postojao ni UNESCO niti bilo koja institucija na svijetu koja radi za dobrobit ljudi i drzava i cuvanju istorijskih i arheoloskih izvora i objekata. Da nije tako svaka drzava na svijetu bi unistila i svoju istoriju i svoja arheoloska nalazista i objekte. Kao sto vidis i sve drzave u nasem okruzenju kao sto su izmedju ostalog Hrvatska i Srbija strahovito se trude da pronadju, dokazu i zastite njihova istoriska i arheoloska nalazista i objekte jer znaju da bez takvih bitnih stvari nebi mogli nikada dokazati i imati svoj teritorijalni, drzavni, kulturni i svaki drugi identitet.

Naravno da su za svaku drzavu svijeta bitni i arheologija i autoputevi ali nikako jedno na stetu drugog kao sto ti ovdje preferiras. Ako nemas vremena i ako te ne interesuje istorija i arheologija tvoje drzave Bosne i Hercegovine onda ti je najbolje da je napustis i odes da zivis u neku drugu drzavu koja vec ima kompletno izgradjen ne jedan nego mrezu autoputeva.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by stetoskop »

Ma vala sam i ja istog stava ko' i Comrad.
Ja bih svoju BiH volio da više vidim sa izgrađenim autoputevima, nego sa stečcima svuda oko nas.
A ti naši naši arheolozi neka idu u Visoko i vide šta onaj Semir kopa, jer neki vrag ima tamo, a oni samo naglabaju i ništa ih ne zanima.
Da im ja nađem stečke, nebi ih zanimalo ni 5 %, ali ako treba zaustaviti izgradnju autoputa, e onda im je to interesantno. Sve se to radi zbog para i svojih guzica, kakva istorija i kakva kultura.
slobodni armirach

#208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by slobodni armirach »

Comrad wrote:Vjerovatno cu naici na negodovanje, ali hebe mi se vise za ertefakte, stecke i ostalo. Hocu put i hocu da ne slusam vijesti da nam za vikend pogine 7 ljudi. :-) Pogledajte malo koliko ljudi gine na nasim cestama. Na stranu losa auta, brza voznja...putevi su qrac i to je glavni razlog. A koliko ljudi se bavi tim stecima, koga u evropi oni zanimaju, koja je to populacija koja dolazi i obilazi to...dajte ba, vrijeme je da dodjemo sebi i da se skonta da te stvari nikog zivog ne zanimaju, te da od njih nema fajde..da zanimaju mi bi sad bili turisticki centar evrope, a ne pariz, london, rim i sl...

p.s. A inace mi je historije na vrh glave, da se pitam taj predmet bih ukinuo. Historija majka znanja, jest moj qrac. Jos smo mi ucili iole normalnu historiju, sta ce sad ova djeca jbt... Odoh previse off... :D
:thumbup:

i kad bi pronasli kakve starudije, onda bi se ti isti arheolozi izvlacili na pricu, kako nema posjeta turista, jer nemamo izgradjene auto ceste.

mene ne interusuju turisti, samo promet roba,... turizam je usputna ekonomska racunica od koje ozbiljne drzave ne zive.
i da se ne lazemo nas 90% bi slozilo pare na odmor uz muziku i zene, a ne u blejanje nekakvih zidina u koje se ni arheolozi ne razumiju kako treba. te rusevine samo idu gledat penzioneri jer nemogu karat,pit zestoko i jest masnu hranu :D
heckler

#209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by heckler »

Eto kako se diskusija razvije u pogresnom pravcu bez i jednog jedinog dokaza.

Cinjenica 1) Do sada je koliko se zna iz medija postojao bar jedan slucaj gdje se tokom izgradnje naslo na arheolosko nalaziste koje je obradjeno po evropskim standardima.

Cinjenica 2) Koliko je siroj javnosti poznato nakon toga se nije naslo nista novo.

E sad, kako na bazi te 2 cinjenice neki uspjevaju donijeti zakljucak da

Namjerno ne stavljam ime uz citat jer je to nebitno. Ova izjava samo najbolje ilustrira o cemu govorim.

Dakle ili znate gdje se to konkretno ugrozilo arheolosko nalaziste izgradnjom autoceste ili ne znate. Ako znate podijelite vase dokaze sa nama da znamo i mi. Ako ne znate odakle vam pravo onda da tvrdite takve stvari?
slobodni armirach

#210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by slobodni armirach »

heckleru, znas ti kako te samovoljne kosntatacije ide, 'samo kod nas' 'jedini na svijetu', zadnji u evropi,... i jos milion nekakvih zakljucaka koje veze nemaju sa stvarnoscu.

to je samo pokazuje na koji nacin se mase pale na neistine, ... sto veca laz vise ce ljudi povjerovati
Comrad

#211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

slobodni armirach wrote:heckleru, znas ti kako te samovoljne kosntatacije ide, 'samo kod nas' 'jedini na svijetu', zadnji u evropi,... i jos milion nekakvih zakljucaka koje veze nemaju sa stvarnoscu.
Ova ima. Ustvari borimo se Albanijom.

Jbg. To pokazuju cinjenice.
poznanik

#212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

heckler wrote:Cinjenica 1) Do sada je koliko se zna iz medija postojao bar jedan slucaj gdje se tokom izgradnje naslo na arheolosko nalaziste koje je obradjeno po evropskim standardima.

Cinjenica 2) Koliko je siroj javnosti poznato nakon toga se nije naslo nista novo...

1.- Na osnovi kojih argumenata tvrdiš da je arheološko nalazište odrađeno po evropskim standardima?
2.- Koji su to arheološki evropski standardi, zar ne postoji zakon u BiH koji propisuje pravila u sličnim situacijama?
3.- Znaš li da je BiH vodeća država u Evropi po zastupljenosti korupcije u svim poljima društva, zašto bi prikrivanje nekog manjeg arheološkog nalazišta bio izuzetak? Zar na provjerenoj arheološkoj trasi, s izvođačima radova na autoputu ne bi trebao biti prisutan makar jedan arheolog, kao stručna osoba koja će znati prepoznati i procijeniti nalazište? Koliko šira javnost uopšte zna...zar nije očit dokaz prikrivanja podataka i informacija od javnosti nedavni MOR (Shell), koji je objavljen tek nakon pritiska javnosti i Transparency International?

Najjednostavnije je "filozofirati" po forumu... :-)
ins

#213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Kakanj - Biljesevo (decembar 2011):

Image

Image

Image

Image

Image
Comrad

#214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

E jest, eto treba nam jos i arheolog da se uhljebi i pametuje. Hebote ispadose svi naki zaljubljenici u stecke, a siguran sam da ih je 90% iste vidjelo na slikama. Pa na prste se moze sad izbrojat kolko ljudi to uopste obilazi i pazi.

Pored svi prepreka koje imamo, samo nam to treba. Ako nadju isarani kamen, stavi sa strane na livadu i radi dalje. :D
ReD aka Socijalista

#215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ReD aka Socijalista »

Je li samo ona desna traka sto je asfaltirana autoput ili i ona lijeva vec koristena?

Image
burekodsira

#216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

valjda prave prvo onu u sredini kao desnu traku autoputa, usporedo s tim prave i lijevo novu magistralnu/lokalnu cestu i kad zavrse prebacice na nju saobracaj i baciti se na posalo na lijevoj traci (sadasnji put)...
Halcyon

#217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Halcyon »

U vrhu fotografije ona krivina mi izgleda poprilično oštra za autocestu. Čini mi se ili je to zaista tako?

I da li je ovo uredu da ta nova regionalna/magistralna cesta ide uz samu autocestu?
kurty

#218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Halcyon wrote:U vrhu fotografije ona krivina mi izgleda poprilično oštra za autocestu. Čini mi se ili je to zaista tako?

I da li je ovo uredu da ta nova regionalna/magistralna cesta ide uz samu autocestu?
mislim da im je projektna brzina 120, a za tu brzinu Rmin je 700metara... a mozda se islo na veci poprecni nagib

a sto se tice magistralne ceste... mislim da nema tu nekog pravila... kako teren dozvoljava, tako se i trasa pruza

imas ocit primjer na relaciji josanica - visoko... negdje je blizu, a negdje daleko
IRELAND

#219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by IRELAND »

Image
ReD aka Socijalista

#220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Kakanj - Biljesevo update (novembar 2011)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
veleno

#221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veleno »

Načelnik Jašarspahić: 1970 stanovnika tri mjesne zajednice u nemilosti JP „Autoceste F BiH

Načelnik Jašarspahić uputio je JP „Autoceste F BiH“ pismo u kojem se kaže: „Konsternirani konstantnim ignoriranjem apsolutno opravdanih zahtjeva koje Vam pismeno šaljemo, na koje gotovo nikada ne dobijamo odgovore, niti se na terenu stanje poboljšava, pod sve većim pritiskom javnosti, odnosno stotina mještana, privrednih subjekata, škole, pošte, zdravstvene ustanove, mjesnih zajednica i drugih korisnika lokalnih puteva i infrastrukture, ponovo šaljemo upozorenje za otklanjanje nedostataka na dionici Koridora Vc, tačnije u i oko naselja Bilješevo.

Izvodeći radove na ovom dijelu Koridora 1970 stanovnika tri mjesne zajednice u nemilosti su Vas i izvođača radova već nekoliko mjeseci. Bezbroj je upućenih telefonskih poziva i upozorenja predstavnicima izvođača, predstavnicima investitora, kao i drugim predstavnicima subjekata koji su u nekim vezama sa ovim radovima (Primorje, Etnea, Deela i sl.), pa je naprosto nevjerovatno da se na ista niko gotovo ne osvrće.

Problemi su se posebno usložili kada se počelo sa radovima na tunelu Vijenac. Sva postojeća lokalna infrastruktura naselja Gornji i Donji Lučani, Polje, Bilješevo je pokidana i desecima dana mještani ostavljeni da se snalaze kako znaju i umiju, ugrožavajući vlastitu i sigurnost drugih ljudi i imovine koja se nađu na ovom prostoru.

Sva ova problematika manje više je Vama poznata, jer se o istoj nekoliko puta usmeno i pismeno izvještavalo. Očito da Vas, izvođače radova i druge uopće ne brine sigurnost djece koja dolaze u osnovnu školu u Bilješevo gazeći po blatu i kaljuži presijecajući po nekoliko puta autoput, prolazeći kroz samo gradilište, jer su se ranije postojeći propusti zatvorili ili potpuno blokirali.

O slojevima blata ili prašini, ukinutim autobuskim stajalištima, prolazima ispod autoputa, ne postojanju trotoara, rupama na cesti koju ste digli, devastiranoj rasvjeti, nepostojanju saobraćajne signalizacije suvišno je govoriti i pisati jer slike o stanju sve govore.

Uključenje i isključenje sa magistralne ceste prava je zagonetka i avantura, jer ako se na jednom mjestu ujutru isključi poslije podne ne može, pa jedino preostaje da se preko isključka uključujete, praveći prekršaje i svjesno stavljajući vlastitu sigurnost na rizik.

Obzirom da je od ranije strpljenje i razumijevanje mještana na izmaku, da je trenutno stanje apsloutno neizdrživo, hitno tražimo da se do kraja godine:

- obezbijede sigurni prilazi djeci u OŠ Bilješevo, mještanima do pošte, matičnog ureda, ambulante i autobuskih stajališta,

- deseci centimetara blata skinu sa ceste i mosta preko rijeke Bosne,

- propusti ispod magistralne ceste dovedu u prohodno stanje,

- tamponira cesta koju ste digli od škole do pružnog prelaza,

- izrade staze za nesmetano kretanje pješaka,

- postavi saobraćajna signalizacija,

Ukoliko se u ostavljenom roku ovi nedostaci ne otklone, snosit ćete punu odgovornost za bezbjednost ljudi i njihove imovine, te ćete od strane organizovanih grupa biti obustavljeni u daljnejm izvođenju radova u ovakvim uslovima“.
ReD aka Socijalista

#222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Kravice-Bijaca update (decembar 2011)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
The Realist

#223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The Realist »

Moram priznati da kako gledam ove fotografije da mi postaje jasnije zašto se neke stvari odvijaju sporije, nego bi mi to željeli. Stvarno tu ima puno posla koji se mora obaviti.
xDenisx

#224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by xDenisx »

Red, svaka cast na trudu....
Comrad

#225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Znam da danas masine sve rade, ali sablasno je vidjeti na ovolikom prostoru 3-4 covjeka i 2-3 bagera, kamiona. :roll:

Nisam neki strucnjak, ali mi logika govori vise ljudi + vise opreme = vise uradjenog posla. A ovdje bas ima posla. U cemu je problem? Pare, koliko znam para ima. Masine? Pa brate ako fali, rentaj.
Post Reply