Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gauchos

#201 Re: Raiffeisen banka

Post by Gauchos »

rahmanjin wrote:
Čudna sorta wrote:Ja danas malo gledala na njihovoj stranici Shopping karticu, ono sve ne zvuči loše ali da pitam za iskustva... Ima je neko? Isplati li se izvaditi je?
Nemoj da te prvare, pise tamo nema kamata ali su to oni odradili na suptilniji nacin. imas stavku vođenje racuna ili ne znam ni ja kako se zove usluga, uglavnom dobijas obavijest svakog mjeseca koliki ti je iznos ostao da platis i to kosta 5 maraka. To ne mozes otkazati da kazes ja to necu, vodim ja racuna o tome ne treba te mi vi. Znaci to ti je 5 maraka mjesecno i onda za godinu 12x5=60 maraka. I sad uzmi npr. da si uzeo nesto za 600 KM na godinu, dođe te da imas kamatu 10%. Znaci,ni u stare babe nema dzabe :)
odakle ti ova informacija da ti za sms uslugu uzimaju 5 km
kamate nema kada kupujes sa ovom karticom ali ima ako podizes kes sa nje, na taj iznos ti se obracunava kamata
drndalo

#202 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

@baja

Kada placas Unicreditom na POSu ili na web-u, u stranoj valuti, nemas provizije, samo kursna razlika od tog dana, kod RBA plus 2% naknade za koristenje u inostranstvu... Cak mi je i na e-kuponu zbog procesuiranja u Crnoj Gori na 40 KM, doslo 0.80 provizije za "vani"...
iceman ze

#203 Re: Raiffeisen banka

Post by iceman ze »

@baja i drndalo,

ma na drive in RBA terminalu samo pitao za debitnu, evo ista osoba me vec zove 2 puta u par dana, da neke pakete dobijam, bla, bla....nisam je ni slusao....a nisam ni kod nje predao za debitnu, iskopala me na racunaru, sve cile-mile...... :D Znam da ne trebam nista prihvatiti, ni potpisivati, zato je jos nisam podigao, da znam unaprijed, sta necu....thx :D
baja

#204 Re: Raiffeisen banka

Post by baja »

mene ubise za RB soping....ma bjaaazi
alibegoa

#205 Re: Raiffeisen banka

Post by alibegoa »

Ja imam charge i credit card i jednom prilikom uplate mi objasne, što imam tarifu za njih dvije (3.99) bolje neka jedinstvena usluga, jedinstvena tarifa, mnoštvo benefit-a, elektronsko bankarstvo. Tako mi uvale to, dobijem i token, shopping karticu i naredni mjesec 8.49.
Vratim se i kažem ukidam ovu uslugu, i opet pola sata kako mi je ova nova usluga mnogo povoljnija. Kao sve usluge zajedno bi bile preko 10km. Ali meni one ne trebaju, ako dobijem sve to za ispod 3.99 onda u redu. I tako ih konačno ubijedim da me vrate na staro stanje.
4m3l

#206 Re: Raiffeisen banka

Post by 4m3l »

pratim.
iceman ze

#207 Re: Raiffeisen banka

Post by iceman ze »

Danas preuzeo karticu, uvalili su mi i PIN za SMS provjeru stanja. Uglavnom, paket "Klasik" sa setom bankarskih i nebankarskih usluga, koje mi u potpisanom ugovoru, nisu naveli, uglavnom naveli su da ne odgovaraju za eventualni nekvalitet usluga, to su naglasili jasno. E sad, doticnu u banci sam pitao, kol'ko para ovo kino, rece da je 3,99 KM. Takoder, mi je dala da popisem neki Uniqa formular, nisam dobio kopiju, pojma nemam sta sam potpisao, a nije mi ni objasnila. Provjerio sam stanje na racunu, sada je -1,20 KM.

Od nebankarski usluga, jeste osiguranje u slucaju smrti, pokrivaju do potrosene sume od 5000KM.Takoder u ovom paketu nude, bez upisnine i clanarine u slucaju otvaranja kreditne kartice.

Kontam, nista ne nude puno u odnosu na obicni paket "Start" koji kosta mjesecno 1,99 KM.
motorola01

#208 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

iceman ze wrote:Danas preuzeo karticu, uvalili su mi i PIN za SMS provjeru stanja. Uglavnom, paket "Klasik" sa setom bankarskih i nebankarskih usluga, koje mi u potpisanom ugovoru, nisu naveli, uglavnom naveli su da ne odgovaraju za eventualni nekvalitet usluga, to su naglasili jasno. E sad, doticnu u banci sam pitao, kol'ko para ovo kino, rece da je 3,99 KM. Takoder, mi je dala da popisem neki Uniqa formular, nisam dobio kopiju, pojma nemam sta sam potpisao, a nije mi ni objasnila. Provjerio sam stanje na racunu, sada je -1,20 KM.

Od nebankarski usluga, jeste osiguranje u slucaju smrti, pokrivaju do potrosene sume od 5000KM.Takoder u ovom paketu nude, bez upisnine i clanarine u slucaju otvaranja kreditne kartice.

Kontam, nista ne nude puno u odnosu na obicni paket "Start" koji kosta mjesecno 1,99 KM.
Evo i ja citam ovo sto si napisao i kontam sto si ti to uopste uzeo :D Potpisao si nesto,a ne znas ni sta.Koliko sam shvatio ne trebaju ti njihove suloge osim kartice i dizanja sa bankomata.Znaci dzabe im dajes 2 KM viska.

Mene zanima druga stvar.Najavljuju prebacivanje slanja izvoda sa kucne adrese na mail.Da li ce onda skinuti one 2KM sto sad naplacuju za izvod i njegovo slanje postom ili ce to i dalje naplacivati?
perfect_guy

#209 Re: Raiffeisen banka

Post by perfect_guy »

motorola01 wrote: Evo i ja citam ovo sto si napisao i kontam sto si ti to uopste uzeo :D Potpisao si nesto,a ne znas ni sta.Koliko sam shvatio ne trebaju ti njihove suloge osim kartice i dizanja sa bankomata.Znaci dzabe im dajes 2 KM viska.

Mene zanima druga stvar.Najavljuju prebacivanje slanja izvoda sa kucne adrese na mail.Da li ce onda skinuti one 2KM sto sad naplacuju za izvod i njegovo slanje postom ili ce to i dalje naplacivati?
i dalje se te 2 KM naplaćuju
motorola01

#210 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

perfect_guy wrote:
motorola01 wrote: Evo i ja citam ovo sto si napisao i kontam sto si ti to uopste uzeo :D Potpisao si nesto,a ne znas ni sta.Koliko sam shvatio ne trebaju ti njihove suloge osim kartice i dizanja sa bankomata.Znaci dzabe im dajes 2 KM viska.

i dalje se te 2 KM naplaćuju
Ako je tako,onda cu ih fino nazvati i traziti da mi i dalje salju na kucnu adresu.Nema hljeba bez motike.Neka i postari imaju sta raditi,a ne da nase pare prebacuju u centralu bez ikakve usluge i troska.
Sed

#211 Re: Raiffeisen banka

Post by Sed »

motorola01 wrote:Mene zanima druga stvar.Najavljuju prebacivanje slanja izvoda sa kucne adrese na mail.Da li ce onda skinuti one 2KM sto sad naplacuju za izvod i njegovo slanje postom ili ce to i dalje naplacivati?
Gdje si našao to za e-mail?
A ova SMS opcija je pravo korisna (bar meni) jer za pola minute možeš provjeriti stanje računa bilo gdje. Znači nisi ograničen bankomatima, wirelessom, vremenskim uslovima ili šta već.
motorola01

#212 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Sed wrote:
motorola01 wrote:Mene zanima druga stvar.Najavljuju prebacivanje slanja izvoda sa kucne adrese na mail.Da li ce onda skinuti one 2KM sto sad naplacuju za izvod i njegovo slanje postom ili ce to i dalje naplacivati?
Gdje si našao to za e-mail?
A ova SMS opcija je pravo korisna (bar meni) jer za pola minute možeš provjeriti stanje računa bilo gdje. Znači nisi ograničen bankomatima, wirelessom, vremenskim uslovima ili šta već.
Dolazi non stop obavijest na izvodima da od juna ili jula se prelazi na slanje izvjestaja na mail.Ukoliko neko zeli da mu se i dalje dostavlja na adresu treba ih nazvati i to potvrditi.Znaci zele da uzmaju jos vise nego sto su dosad uzimali.Ne zele nikakve troskove,ali zato zele i dalje one 2 KM.I vidis kako se kulturno radi(krade).Oni automatski prelaze na mail,ako se ne javis.Zasto nisu rekli da ko zeli na mail da mu salje,da ih obavijesti,a ne obratno.Znaju da ogromna vecina naroda nece skontati niti htjeti se "zahebavati" :-) oko zvanja.
iceman ze

#213 Re: Raiffeisen banka

Post by iceman ze »

Malo sam listao na njihovoj stranici, onaj papir Uniqa osiguranja, mogao bi se jedino protumaciti, kao osiguranje u slucaju smrti korisnika. Pokrivaju do 5000 KM, sto je po defaultu u Klasik paketu.

Pokusao sam veceras na PayPalu registrovati karticu kao i koristtii sms uslugu, nijedno niti drugo nisam uspio, mada mi je danas sluzbenica rekla da ce za 10 min. biti kartica aktivna.
Saka

#214 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Ne naplaćuju oni slanje izvoda poštom već vođenje računa. :) Znači, dolazio ti - ne dolazio, ti plaćaš te dvije marke mjesečno. Lopine su to, čuj vođenje računa. Još im daš svoje pare da njima raspolažu i obrću još ti to naplate.

Al najgenijalniji su sa plaćanjem računa preko interneta. Hem što usluka k... ne valja, hem je naplaćuju 4KM mjesečno što je više nego u npr. Švedskoj (gdje ti daju usluge koje su ovdje naučna fantastika), hem ti osim toga naplate i svaki nalog isto onoliko koliko bi i platio na šalteru banke. Pa koji k... onda plaćati preko interneta? Pomažeš im i smanjuješ im redove, vrijeme procesiranja naloga, fizički rad službenika itd. a oni te za to kazne naplaćujući to ekstra. Svašta u bosanskoj avliji...
Sed

#215 Re: Raiffeisen banka

Post by Sed »

motorola01 wrote: Dolazi non stop obavijest na izvodima da od juna ili jula se prelazi na slanje izvjestaja na mail.Ukoliko neko zeli da mu se i dalje dostavlja na adresu treba ih nazvati i to potvrditi.Znaci zele da uzmaju jos vise nego sto su dosad uzimali.Ne zele nikakve troskove,ali zato zele i dalje one 2 KM.I vidis kako se kulturno radi(krade).Oni automatski prelaze na mail,ako se ne javis.Zasto nisu rekli da ko zeli na mail da mu salje,da ih obavijesti,a ne obratno.Znaju da ogromna vecina naroda nece skontati niti htjeti se "zahebavati" :-) oko zvanja.
Uljepšao si mi ovu subotu :) Jerbo meni ti izvodi idu kući, u rodni grad, a ja došao u Sarajevo da studiram i stvarno mi mrsko otići u banku da mijenjam adresu. Tako da će mi dobro doći to sa e-mailom. A one dvije marke moraš halaliti. I ćevapi te dođu isto htio ti luk ili ne :D

Je li iko imao problema sa njihovim bankomatima? Ja sam nedavno sreo tipa kojemu je bankomat na Otoci ostao dužan deset marki.
perfect_guy

#216 Re: Raiffeisen banka

Post by perfect_guy »

Sed wrote:
motorola01 wrote: Dolazi non stop obavijest na izvodima da od juna ili jula se prelazi na slanje izvjestaja na mail.Ukoliko neko zeli da mu se i dalje dostavlja na adresu treba ih nazvati i to potvrditi.Znaci zele da uzmaju jos vise nego sto su dosad uzimali.Ne zele nikakve troskove,ali zato zele i dalje one 2 KM.I vidis kako se kulturno radi(krade).Oni automatski prelaze na mail,ako se ne javis.Zasto nisu rekli da ko zeli na mail da mu salje,da ih obavijesti,a ne obratno.Znaju da ogromna vecina naroda nece skontati niti htjeti se "zahebavati" :-) oko zvanja.
Uljepšao si mi ovu subotu :) Jerbo meni ti izvodi idu kući, u rodni grad, a ja došao u Sarajevo da studiram i stvarno mi mrsko otići u banku da mijenjam adresu. Tako da će mi dobro doći to sa e-mailom. A one dvije marke moraš halaliti. I ćevapi te dođu isto htio ti luk ili ne :D

Je li iko imao problema sa njihovim bankomatima? Ja sam nedavno sreo tipa kojemu je bankomat na Otoci ostao dužan deset marki.
meni se recimo znalo desiti da ma bankomatu na ekonomiji ne mogu napraviti transakciju. Odem 30m dalje do sarajevotekstila i odradim bez problema
motorola01

#217 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Saka wrote:
Ne naplaćuju oni slanje izvoda poštom već vođenje računa. :) Znači, dolazio ti - ne dolazio, ti plaćaš te dvije marke mjesečno. Lopine su to, čuj vođenje računa. Još im daš svoje pare da njima raspolažu i obrću još ti to naplate.

Al najgenijalniji su sa plaćanjem računa preko interneta. Hem što usluka k... ne valja, hem je naplaćuju 4KM mjesečno što je više nego u npr. Švedskoj (gdje ti daju usluge koje su ovdje naučna fantastika), hem ti osim toga naplate i svaki nalog isto onoliko koliko bi i platio na šalteru banke. Pa koji k... onda plaćati preko interneta? Pomažeš im i smanjuješ im redove, vrijeme procesiranja naloga, fizički rad službenika itd. a oni te za to kazne naplaćujući to ekstra. Svašta u bosanskoj avliji...
Pretpostavio sam to,ali bolje da pitam ko je sto posto siguran.Zato cu i traziti da mi i dalje salju na kucnu adresu.Malo im extra profita i oni bi extra extra profita :dance: .E ne MERE..

A i to placanje preko neta.Ispada dajes te 4 KM samo da ne bi hodao.Ostalo ti sve kulturno naplate kao i da si na salteru.Shvatio bih da recimo naplacuju 50 posto od usluge na salteru,pa da imas neku ustedu ali ovako :-)
Dady

#218 Re: Raiffeisen banka

Post by Dady »

iceman ze wrote:Malo sam listao na njihovoj stranici, onaj papir Uniqa osiguranja, mogao bi se jedino protumaciti, kao osiguranje u slucaju smrti korisnika. Pokrivaju do 5000 KM, sto je po defaultu u Klasik paketu.

Pokusao sam veceras na PayPalu registrovati karticu kao i koristtii sms uslugu, nijedno niti drugo nisam uspio, mada mi je danas sluzbenica rekla da ce za 10 min. biti kartica aktivna.
Nazovi ti njih i reci da ti nisu dali kopiju osiguranja. Ja sam to uredno dobio. To je osiguranje u slucaju kradje , gubitka kartice, ili smrti vlasnika da se pokriju eventualni minus po kartici. U slucaju kradje ili gubitka mislim da se pokriva i reizdavanje nove kartice kao i svih licnih dokumenata.
Dady

#219 Re: Raiffeisen banka

Post by Dady »

Saka wrote:

Ja sam prije 3 godine, kako sam presao na internet bankarstvo trazio da mi ne salju printane izvode, vec da mi salju izvod mailom. To je bila nemoguca misija. Zali boze toliko nepotrebno unistenog papira i drveca.

Vezano za internet bankarstvo, naknada po transakcji je 0.5 KM ako je racun u RBBA, a 0.75 suprotno.Na salteru je naknada mislim 1 KM . Mjesecno imam obicno 20-25 transakcija, tako da ustedim tu mjesecnu naknadu za Trendi plus.
Ukoliko cesto placas u inostranstvu bjezi od RB, provizija 2,5%. Kako sam radi placanja vani presao na AMEX dobar sam barem 200 KM godisnje. Ako ti neko uplacuje iz inostranstva na karticu, onda idi preko kartice RB jer si u ovom slucaju ti dobar za 2.5% provizije.
Saka

#220 Raiffeisen banka

Post by Saka »

Dady wrote:Vezano za internet bankarstvo, naknada po transakcji je 0.5 KM ako je racun u RBBA, a 0.75 suprotno.Na salteru je naknada mislim 1 KM . Mjesecno imam obicno 20-25 transakcija, tako da ustedim tu mjesecnu naknadu za Trendi plus.
Ukoliko cesto placas u inostranstvu bjezi od RB, provizija 2,5%. Kako sam radi placanja vani presao na AMEX dobar sam barem 200 KM godisnje. Ako ti neko uplacuje iz inostranstva na karticu, onda idi preko kartice RB jer si u ovom slucaju ti dobar za 2.5% provizije.
Nije, i na salteru je 0.75KM tako da apsolutno nista ne stedis vec si samo na gubitku 48KM godisnje (4KM mjesecno).
Saka

#221 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Neki dan prebacih 27KM sa jednog RBBH racuna na drugi tekuci racun u UniCredit banci preko interneta. Znate koliko su mi skinuli provizije? 5KM! Svakim danom sve vise se ne mogu nacuditi idiotizmima ove banke. Zatvaram sve kod njih odmah poslije praznika.
zahvalan

#222 Re: Raiffeisen banka

Post by zahvalan »

Saka wrote:Neki dan prebacih 27KM sa jednog RBBH racuna na drugi tekuci racun u UniCredit banci preko interneta. Znate koliko su mi skinuli provizije? 5KM! Svakim danom sve vise se ne mogu nacuditi idiotizmima ove banke. Zatvaram sve kod njih odmah poslije praznika.
vala si silu para prebacio bolje da si podigao pare i uplatio na racun u Unicredit-u

svakakvih ljudi ima kod nas
:run:
perfect_guy

#223 Re: Raiffeisen banka

Post by perfect_guy »

Saka wrote:
Dady wrote:Vezano za internet bankarstvo, naknada po transakcji je 0.5 KM ako je racun u RBBA, a 0.75 suprotno.Na salteru je naknada mislim 1 KM . Mjesecno imam obicno 20-25 transakcija, tako da ustedim tu mjesecnu naknadu za Trendi plus.
Nije, i na salteru je 0.75KM tako da apsolutno nista ne stedis vec si samo na gubitku 48KM godisnje (4KM mjesecno).
Kad sam u septembru neke stvari plaćao, na šalteru je bilo 1 KM unutar banke
Saka

#224 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

zahvalan wrote:vala si silu para prebacio bolje da si podigao pare i uplatio na racun u Unicredit-u

svakakvih ljudi ima kod nas
:run:
Naravno da je bolje sad kad znam da ce skinuti 5 maraka za obicni transfer. Ali upravo zato i postoji internet bankarstvo, da ne moram ici i skidati s bankomata i uplacivati na salterima. Tako da ti je komentar glup ko k...
Saka

#225 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

perfect_guy wrote:Kad sam u septembru neke stvari plaćao, na šalteru je bilo 1 KM unutar banke
Eto meni je bilo 0.75. I to je problem jer nijedna banka u BiH nece da stavi jasan cjenovnik usluga i provizija na svoju stranicu ili bilo gdje da imas uvid nego naplacuju kako zele i mijenjaju cijene po svojoj volji a mi smo na to pristali potpisujuci ugovor. I to kod nas prolazi bez problema...
Post Reply