posto cula- poto prodala
Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
- vazi
#201 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
cuh danas na radiu statisticke podatke da su na svijetu najbolje plate u neka dva - tri svicarska grad.
posto cula- poto prodala
posto cula- poto prodala
- bubavi1
#202 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
...zato u Zenevi nema dvosobnog stana ispod 2000chf to jest 3200KM mjesecno..i to kada nadjes a niko ti ne garantuju minimalnu platu ili onu najvisu nego onoliko koliko se dogovoris..pa sad ti izadji na kraj s stanarinom od 2000chf kada zaradjujes 4000..vazi wrote:cuh danas na radiu statisticke podatke da su na svijetu najbolje plate u neka dva - tri svicarska grad.
posto cula- poto prodala
Nije sve u plati, vec u troskovima i razno raznim taksama i porezima.
- Novi_Nick
#203 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
U pravu si da sve nije u velikoj plati ako su i troskovi veliki. Ali vlasti ili vlasnici zgrada/stanova racunaju da ce u tom dvosobnom stanu stanovati dvije osobe sa dvije plate a ne jedna. Znaci ako u tom dvosobnom stanu sa kirijom od 2000 chf stanuju minimalno dvije osobe sa dvije plate onda kirija stana i nije tako skupa. Sada ako u tom stanu stanuju 3 do 4 osobe koji su zaposleni i imaju plate onda je ta kirija jos jeftinija.bubavi1 wrote:...zato u Zenevi nema dvosobnog stana ispod 2000chf to jest 3200KM mjesecno..i to kada nadjes a niko ti ne garantuju minimalnu platu ili onu najvisu nego onoliko koliko se dogovoris..pa sad ti izadji na kraj s stanarinom od 2000chf kada zaradjujes 4000..vazi wrote:cuh danas na radiu statisticke podatke da su na svijetu najbolje plate u neka dva - tri svicarska grad.
posto cula- poto prodala
-
Melami
#204 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ne znam kakav je to stan u Genevi 2k? MOj tetak placa oko 4500. Zgrada je lijepa i stan je imao jednu veliku soavacu sobu i jedan ogroman dnevni boravak, sa kuhinjom i trpezarijom, oni su za pregradama dobili 3 manje sobe spavace i veliki dnevni boravak.Novi_Nick wrote:U pravu si da sve nije u velikoj plati ako su i troskovi veliki. Ali vlasti ili vlasnici zgrada/stanova racunaju da ce u tom dvosobnom stanu stanovati dvije osobe sa dvije plate a ne jedna. Znaci ako u tom dvosobnom stanu sa kirijom od 2000 chf stanuju minimalno dvije osobe sa dvije plate onda kirija stana i nije tako skupa. Sada ako u tom stanu stanuju 3 do 4 osobe koji su zaposleni i imaju plate onda je ta kirija jos jeftinija.bubavi1 wrote:...zato u Zenevi nema dvosobnog stana ispod 2000chf to jest 3200KM mjesecno..i to kada nadjes a niko ti ne garantuju minimalnu platu ili onu najvisu nego onoliko koliko se dogovoris..pa sad ti izadji na kraj s stanarinom od 2000chf kada zaradjujes 4000..vazi wrote:cuh danas na radiu statisticke podatke da su na svijetu najbolje plate u neka dva - tri svicarska grad.
posto cula- poto prodala
-
sha_ba
#205 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
evo iz prve ruke.
trenutno za 2000 fr tesko da mozes naci stan sa 2 spavace sobe (ili cetverosoban, kako ovdje kazu)... moze vjerovatno al u nekim lijevim dijelovima grada, ili van grada skroz
trenutno za 2000 fr tesko da mozes naci stan sa 2 spavace sobe (ili cetverosoban, kako ovdje kazu)... moze vjerovatno al u nekim lijevim dijelovima grada, ili van grada skroz
-
tarikBA
#206 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
svicarci, kakvo je stanje s radoloskim inzinjerima bacherol, kako se krecu plate, ima li posla 
- bubavi1
#207 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
nisam govorio o 2 spavace sobe nego o dvosoban stan koji podrazumije dnevni boravak i jednu sobu, i to 2000 je ono kada naletis..
-
sha_ba
#208 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
sorry bubavi, halalibubavi1 wrote:nisam govorio o 2 spavace sobe nego o dvosoban stan koji podrazumije dnevni boravak i jednu sobu, i to 2000 je ono kada naletis..
LP
-
musa_2004
#209 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
@tarikba
ima:
http://ch.jobrapido.com/?w=radiologe&l=bern&r=auto
ako sam jo dobro skontao radolog=radiolog?
ima i traze sa visom (HF) i tako to.
a za ove druge.. bjezite iz ti levatskih gradova kad su takve cjene.
ima hrpa ljepih drugih gradova sa normalnim cjenama
ima:
-
Trebam te
#210 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Bio na zimovanju par puta, skupa je svica ali sredjena zemlja postoji system i vrlo se moze lijepo zivjeti. Moras biti posten, vrijedan i uporan, ako imas sanse idi neces se pokajati.
-
sombra
- bubavi1
#212 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
U kantonu Bern prema Juri...sha_ba wrote:sorry bubavi, halalibubavi1 wrote:nisam govorio o 2 spavace sobe nego o dvosoban stan koji podrazumije dnevni boravak i jednu sobu, i to 2000 je ono kada naletis..ma ovdje broje sve u sobe pa nisam odmah skontala
jer dnevni boravak i soba kazu da je trosoban stan (kunja se racuna) i da, u pravu si za cijene... zadnjih 5-6 godina je bas perverzija... izvini gdje se ti nalazis, ako nije frka da kazes??
LP
- bubavi1
#213 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Sto je skup nije tajna, a ono sto ne kazu jest da nema minimalne plate, pa tako ima Baustelaca koji rade za 4500CHF a zive s roditeljima u stanu jer nemogu s tom platom naci recimo 3sobni stan i zivjet normalno, pa se guzvaju tamo gdje su svi stranci u blokovima...
Sad nas kada cuje 4500CHF odma pritvori u KM pa konta uh preko 7000KM mjesecno kao godisnja plata, a ono jedva da prezivljaje..
-
cupkoba
#214 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Pa brate kome se ne svidja Ch bujrum mu BH .bubavi1 wrote:Sto je skup nije tajna, a ono sto ne kazu jest da nema minimalne plate, pa tako ima Baustelaca koji rade za 4500CHF a zive s roditeljima u stanu jer nemogu s tom platom naci recimo 3sobni stan i zivjet normalno, pa se guzvaju tamo gdje su svi stranci u blokovima...
Sad nas kada cuje 4500CHF odma pritvori u KM pa konta uh preko 7000KM mjesecno kao godisnja plata, a ono jedva da prezivljaje..
-
tarikBA
#215 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
ja mislim da je to za doktora radiologa, a ja ucim za radioloskog inzinjera (radiograf, rtg nalaz i tomusa_2004 wrote:@tarikba
ima:
- bubavi1
#216 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
cupkoba wrote:Pa brate kome se ne svidja Ch bujrum mu BH .bubavi1 wrote:Sto je skup nije tajna, a ono sto ne kazu jest da nema minimalne plate, pa tako ima Baustelaca koji rade za 4500CHF a zive s roditeljima u stanu jer nemogu s tom platom naci recimo 3sobni stan i zivjet normalno, pa se guzvaju tamo gdje su svi stranci u blokovima...
Sad nas kada cuje 4500CHF odma pritvori u KM pa konta uh preko 7000KM mjesecno kao godisnja plata, a ono jedva da prezivljaje..![]()
![]()
Upravo tako, ali vjeruj da ih ima u BIH koje se bolje snalazu nego u CH..
- ODVRATAN_i_GADAN
#217 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ova prica o cijeni stanova u Zenevi i uopsteno Svajcarskoj vam je "nidje veze" tj. niko nikog ne prisiljava da zivi u stanu koji ima pogled na jezero (to se papreno placa), u centru ili slicno! Svugdje je isto tj. svaki se luksuz placa! Neznam dobro Zenevu pa cu poredjenje praviti sa Cirihom gdje je slicna cjenovna situacija... Sam grad je preskup (nekad' sam procitao da tu zivi 26% milionera) i za one gdje su dvije plate ali velika vecina i ne zivi tu nego u okolini sto je poznavajuci njihova prevozna sretstva sasvim uredu! U predgradjima je takodje relativno skupo ali puuuuuno prihvatljivije pa npr. umjesto 4000 u gradu platis pola u predgradju. Elem, ko hoce da se kur.. mora znati i letjeti!
-
sha_ba
#218 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
molim te prvo dobro provjeri informacije prije nekome kazes da mu je prica "nidje veze".... posto ne znas dobro Zenevu, rekla bih da ne znas niakko, al hajd nemoj onda ni davati svoj neki sud. ja za Cirih nisam nista spomenula, jer nemam iskustva sa cijenama stanova, a nije mi palo na pamet da odgovaram tako ostalim forumasima...ODVRATAN_i_GADAN wrote:Ova prica o cijeni stanova u Zenevi i uopsteno Svajcarskoj vam je "nidje veze" tj. niko nikog ne prisiljava da zivi u stanu koji ima pogled na jezero (to se papreno placa), u centru ili slicno! Svugdje je isto tj. svaki se luksuz placa! Neznam dobro Zenevu pa cu poredjenje praviti sa Cirihom gdje je slicna cjenovna situacija... Sam grad je preskup (nekad' sam procitao da tu zivi 26% milionera) i za one gdje su dvije plate ali velika vecina i ne zivi tu nego u okolini sto je poznavajuci njihova prevozna sretstva sasvim uredu! U predgradjima je takodje relativno skupo ali puuuuuno prihvatljivije pa npr. umjesto 4000 u gradu platis pola u predgradju. Elem, ko hoce da se kur.. mora znati i letjeti!
pa valjda svako zna koliko placa i gdje, i tako podijeli sa ostalima...
-
Melami
#219 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ma pusti ga neka baca bomb i neka zivi u predgradju za 2000 franaka ako moze.sha_ba wrote:molim te prvo dobro provjeri informacije prije nekome kazes da mu je prica "nidje veze".... posto ne znas dobro Zenevu, rekla bih da ne znas niakko, al hajd nemoj onda ni davati svoj neki sud. ja za Cirih nisam nista spomenula, jer nemam iskustva sa cijenama stanova, a nije mi palo na pamet da odgovaram tako ostalim forumasima...ODVRATAN_i_GADAN wrote:Ova prica o cijeni stanova u Zenevi i uopsteno Svajcarskoj vam je "nidje veze" tj. niko nikog ne prisiljava da zivi u stanu koji ima pogled na jezero (to se papreno placa), u centru ili slicno! Svugdje je isto tj. svaki se luksuz placa! Neznam dobro Zenevu pa cu poredjenje praviti sa Cirihom gdje je slicna cjenovna situacija... Sam grad je preskup (nekad' sam procitao da tu zivi 26% milionera) i za one gdje su dvije plate ali velika vecina i ne zivi tu nego u okolini sto je poznavajuci njihova prevozna sretstva sasvim uredu! U predgradjima je takodje relativno skupo ali puuuuuno prihvatljivije pa npr. umjesto 4000 u gradu platis pola u predgradju. Elem, ko hoce da se kur.. mora znati i letjeti!
-
musa_2004
#220 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
da se ne nagadjate oko cjena
engelski:
http://www.homegate.ch/rent/apartment-a ... bs=default
njemacki:
http://www.homegate.ch/mieten/wohnung-u ... ault&tid=1
ja cu uvjek radije u manjem gradicu zivjeti u super stanu i okolini, za 2000 i putovati 30min na posao
nego u sred grada gdje cu x puta vise placati (ili bezveze stan imatI) a na kraju isto tako dugo putujes
ali svako po ukusu naravno.
doduse u Bernu se da i u centru lijepih stanova do/oko 2000 naci.
engelski:
njemacki:
ja cu uvjek radije u manjem gradicu zivjeti u super stanu i okolini, za 2000 i putovati 30min na posao
nego u sred grada gdje cu x puta vise placati (ili bezveze stan imatI) a na kraju isto tako dugo putujes
-
aleksandar veliki 13
#221 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Kakva je situacija sa poslom za diplomirane inzinjere gradjevine i magistre gradjevine. Jel se moze naci ok posao, i naravno kakva su primanja (okvirno) 
-
Melami
#222 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Vrijeme je novac a i gorivo nije jeftino/musa_2004 wrote:da se ne nagadjate oko cjena
engelski:
njemacki:
-
musa_2004
#223 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Melami wrote: Vrijeme je novac a i gorivo nije jeftino/
to stoji naravno. ali opet razlika nije velika (par minuta) a komfort puno veci.
homeoffice ftw
- ODVRATAN_i_GADAN
#224 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Melami wrote:Ma pusti ga neka baca bomb i neka zivi u predgradju za 2000 franaka ako moze.sha_ba wrote:molim te prvo dobro provjeri informacije prije nekome kazes da mu je prica "nidje veze".... posto ne znas dobro Zenevu, rekla bih da ne znas niakko, al hajd nemoj onda ni davati svoj neki sud. ja za Cirih nisam nista spomenula, jer nemam iskustva sa cijenama stanova, a nije mi palo na pamet da odgovaram tako ostalim forumasima...ODVRATAN_i_GADAN wrote:Ova prica o cijeni stanova u Zenevi i uopsteno Svajcarskoj vam je "nidje veze" tj. niko nikog ne prisiljava da zivi u stanu koji ima pogled na jezero (to se papreno placa), u centru ili slicno! Svugdje je isto tj. svaki se luksuz placa! Neznam dobro Zenevu pa cu poredjenje praviti sa Cirihom gdje je slicna cjenovna situacija... Sam grad je preskup (nekad' sam procitao da tu zivi 26% milionera) i za one gdje su dvije plate ali velika vecina i ne zivi tu nego u okolini sto je poznavajuci njihova prevozna sretstva sasvim uredu! U predgradjima je takodje relativno skupo ali puuuuuno prihvatljivije pa npr. umjesto 4000 u gradu platis pola u predgradju. Elem, ko hoce da se kur.. mora znati i letjeti!
Prvo se naucite komunicirati i razumjevati sta je neko napisao, a onda pogledajte i sami...
http://www.immoscout24.ch/IS24Web/_V2/L ... 427&type=1
Nigdje nisam ni sporio da nema stanova u toj cjenovnoj klasi (ima ih i puno skupljih od onoga sto navodite) ali ti i takvi stanovi uglavnom nisu za "normalne" gradjane nego za one koji to finansijski mogu priustiti tj. zaradjuju mnogo vise od prosjecnog gradjanina! Sto bi rekao Balasevic: "Imate dvije permise, pa vi proturite konkluziju"!
P.s. Zürich je skuplji za zivjeti od Zeneve.
-
Melami
#225 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ako ces zivjeti u ovim stanovima ispod 2k onda ti se bolje vratiti u Bosnu.
I to da je Zurich skuplji okaci macku o rep.
I to da je Zurich skuplji okaci macku o rep.