Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
nOrMaLaC

#201 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nOrMaLaC »

Vozdra svima! :D
Pošto nisam iz Sarajeva prošlog mjeseca odlučih s burazom da potražim tunel spasa u Sarajevu.
Vidli smo putokaz ja i buraz kod aerodroma ali tu je samo napuštena kuća(kasnije smo skontali da treba otići u Butmir :)
Elem, mi tako pitasmo neku ženu gdje je ulaz u tunel a ona pokaza prema pravcu foče onaj mag.put i veli naprijed i uskoro će te skrenuti :-)
I mi tako lijepo krenusmo tražiti.....
Prvo smo pretražili kod Eufor:ove baze put za Butmir a oni vele nemožete ovamo već se vračajte....
Na kraju stigosmo u Vojkoviće :) gdje buraz uletih u benz.pumpu i reče:Znal iko od vas gdje Tunel spasa
Priča meni to buraz i kaže nešto ga sumnjivo pogledaše 2 radnika i rekoše nismo čuli za to..... :-)
poznanik

#202 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by poznanik »

smurf wrote:Pa napravili su drugi tunel, paralelno, izbetoniran i koliko se sjecam da su bile isto sine ali smo kroz njega prosli jednom ili dva puta... Znam da je bio osvjetljen kao Bozicna jelka... Ne znam tacno kada se zavrsio, nekako pred kraj rata...
Čini mi se da su pred kraj rata započeti radovi na probijanju i trećeg tunela, za provoz kamiona srednje veličine.

Vjerovatno investicija sarajevskih ratnih trgovaca :oops:

Svakako je i kroz postojeće tumene prednost i prioritet u prolazu imala trgovačka roba. Doduše i ranjenici, uz članove vlasti. Vojska zadnja... :-) :(
karanana

#203 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

zeznuto ga je malo naci, a zaista onaj putokaz na cesti pokraj aerodroma buni jer pokazuje na D stranu tunela u kojoj se nema nista vidjeti.

a znaci taj drugi veci tunel je bio u funkciji? o tome se nesto i ne prica puno. pa gdje su njegovi ulazi? jeli sada nema nista od njega?
radet

#204 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

poznanik wrote:
smurf wrote:Pa napravili su drugi tunel, paralelno, izbetoniran i koliko se sjecam da su bile isto sine ali smo kroz njega prosli jednom ili dva puta... Znam da je bio osvjetljen kao Bozicna jelka... Ne znam tacno kada se zavrsio, nekako pred kraj rata...
Čini mi se da su pred kraj rata započeti radovi na probijanju i trećeg tunela, za provoz kamiona srednje veličine.

Vjerovatno investicija sarajevskih ratnih trgovaca :oops:

Svakako je i kroz postojeće tumene prednost i prioritet u prolazu imala trgovačka roba. Doduše i ranjenici, uz članove vlasti. Vojska zadnja... :-) :(
Nidje veze
nOrMaLaC

#205 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by nOrMaLaC »

karanana wrote:zeznuto ga je malo naci, a zaista onaj putokaz na cesti pokraj aerodroma buni jer pokazuje na D stranu tunela u kojoj se nema nista vidjeti.

a znaci taj drugi veci tunel je bio u funkciji? o tome se nesto i ne prica puno. pa gdje su njegovi ulazi? jeli sada nema nista od njega?
Jeste to, ali meni komično što buraz krenuo tražiti tunel po Vojkovićima :lol:
smurf

#206 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Nemam pojma za taj treci tunel, ovaj drugi je imao ulaz iz C5, prekoputa kafica (King men' se cini), velika metalna vrata... Sada je tu napravljena nova zgrada, u stvari vise njih pa mozda zaklanja pogled, odavno ne prodjoh tuda. Sjecam se i ja price o tunelu kroz koji ce ici vozila ali obzirom da smo non stop negdje "zujali" slabo smo o tome mahalali, kada smo vidjeli ovaj "novi" skontali smo da ce to ipak biti specijalizovana sinska vozila.

A sto radet "ni'dje veze"? Na zalost tako je bilo, nelogicno i apsurdno kao mnogo sta u proteklom "cirkusu". Valjda nam zato i sluzi ova i slicne teme da se neke stvari iskristalisu, da se dobije prava slika.
poznanik

#207 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by poznanik »

smurf wrote:...A sto radet "ni'dje veze"? Na zalost tako je bilo, nelogicno i apsurdno kao mnogo sta u proteklom "cirkusu". Valjda nam zato i sluzi ova i slicne teme da se neke stvari iskristalisu, da se dobije prava slika.
Da, dobro sam napisao - vojska zadnja :(

Jednom smo, nakon mjesec dana "planinarenja" po Igmanu i pucačina po Proskoku i dalje, morali čekati pred tunelom da se završi provoz trgovačke robe, a još kiša padala, sve dok jedan vojnik nije počeo pucati u vazduh, pa smo onda svi nagrnuli i zaprijetili oružjem... i na kraju prošli :oops:

Od tada smo morali ostavljati puške u logoru kad bismo imali odmor :D
radet

#208 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

bio je i taj drugi tunel malo širi i viši od prvog, ovo govorim iz iksustav, ali je prokopan kasno
Urlanje dozvoljeno

#209 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Urlanje dozvoljeno »

neko je pitao za da m.krleze i focanskih propisa na D1.

ja sam zivio do 12.04.1992. na focanskim propisima i dobro se sjecam kako je tada u nas haustor usla JNA (tacnije 3 bradata cetnika) i natjerali nesrbe da se pakiramo za 5 minuta i da idemo u "muslimanski dio" ili cemo u logor. ja sam bio tada 8, moja sestra 12 a nas dvoje smo bili sa mamom, stari je bio na mojmilu u to vrijeme kod rahmetli nane. spasili smo glavu i nekako dosli do aerodroma i usli u prvi avion, koji je letio za beograd. sta se kasnije desilo sa nasim stanom necu ni znam... tamo smo se vratili 2001. i sad tamo zivi moja sestra s muzom. nove komsije (i srbi i bosnjaci i hrvati), koji su izgleda svi ok.
trambusek88

#210 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Sarajmen wrote:
trambusek88 wrote:
Ja se sjećam u toku rata (1993/94) hljeb je dovozio Crveni Zastava kamion, imao je neke oklope na prozorima, naprijed je imao samo mali otvor da vozač može vidjeti naprijed i još manji otvor za suvozača. Naprijed je pisalo "Dobrinja"
Na ljeto ili Jesen 1995 je završio na antisnajperskoj barikadi na ulazu u ulicu Dobrinjske bolnice kod obdaništa.

Ima li ko sliku tog kamiona?
''Kulin ban''
Image

Uploaded with ImageShack.us
Koliko vidim ovo je neka improvizacija na tamiću. Sjećam se da je s jednog ovako oklopljenog kamiona, oklop završio kod pumpe za vodu u ul. Salke Lagumdžije.
Collector604

#211 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Collector604 »

Ja bih da dodam.Da su me geleri na dobrinji 2 (gdje i danas zivim) fulili za desetak centimetara i pogodili u pijesak.

Mislili mene,eheh klinac vam 8-) :dance:
vinnie_jones

#212 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

trambusek88 wrote:
Sarajmen wrote:
trambusek88 wrote:
Ja se sjećam u toku rata (1993/94) hljeb je dovozio Crveni Zastava kamion, imao je neke oklope na prozorima, naprijed je imao samo mali otvor da vozač može vidjeti naprijed i još manji otvor za suvozača. Naprijed je pisalo "Dobrinja"
Na ljeto ili Jesen 1995 je završio na antisnajperskoj barikadi na ulazu u ulicu Dobrinjske bolnice kod obdaništa.

Ima li ko sliku tog kamiona?
''Kulin ban''
Image

Uploaded with ImageShack.us
Koliko vidim ovo je neka improvizacija na tamiću. Sjećam se da je s jednog ovako oklopljenog kamiona, oklop završio kod pumpe za vodu u ul. Salke Lagumdžije.
nije "Kulin ban" ovaj je bio naš domaći sa Dobrinje :mrgreen:
bio je natpis na njemu bijelim slovima otprilike "Bosna 1050 ili T-850" ili tako nešto nisam više siguran, klasični tamić oklopljen čeličnim pločama sa dezenom ala šatorsko krilo, nadam se da će kolega @Sarajmen pronaći negdje sliku u svojoj zlatnoj arhivi :thumbup:
Gile Šampion

#213 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

Bio sam voljan da se uključim na ovu temu i da na jedan normalan način prodiskutujemo o desavanjima u i oko Dobrinje 92-95 godina,međutim izrevoltiran postovima nekih uhljupa,gnjida i tastatura junaka,napisao sam bio što sam napisao i bio banovan do 10.08.2011 godine...

Da ja ne bih dobivao isključenja sa foruma,gubio živce sa ''generalima poslije bitke'',i onima koji ''sve znaju'',kulturno se povlačim sa ove teme :)

Normalnoj raji stojim na raspolaganju o nekim informacijama na PP

Sve najbolje :thumbup:

i tebi. vidimo se za 7 dana jer vrijedjanje sagovornika nije dozvoljeno
karanana

#214 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

ne zajebajite nego pisite ako imate kakvih prica vezanih za ovu interesantnu temu.
Gile Šampion

#215 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

obelix1 wrote:
drndalo wrote:
fixer wrote:Ko je ovaj S.A.?
Moze PP
Zasto na PP ? Ako je zaista bio tako "pozitivan" lik, neka i imena i prezimena...
Nego šta nego je bio pozitivan lik, pozitivan koliko je moga biti jedan vozač bagera ili krana (ne sječam se više)patriota i član SDA kojem su povjerili da nas vodi u ratu u tom 3.bataljonu V motorizovane brigade.
Dobro je slušao Ismeta Hadžića ali čim ovog raniše on i H.B. skontaše da bi bilo red da i mi dobrinjci budemo slavna ili možda viteška i hajmo u akciju.
Fino smo krenuli čak i jednog smo zarobili baš po onoj karti koju je neko postao stim da smo i zauzeli i bočne poslovne prostore gdje je sad pizzeria dino došli smo do sad je tu automehaničarska radnja prije je to bio mislim da se zvao Lamex, i do tad niko nije bio poginu ni ranjen sem Č.komadira voda.
Onda su naši vrli komandanti odlučili da se povučemo i tad smo bezveze izginuli i izranjavani a sve uz konstataciju da pretrčavajući cest Akifa Šeremeta nemožemo zadžati dio koji smo oslobodili.
Sljedeće što su naši stratezi smislili je da se kopaju dva tunela jedan iz ulice A.Šeremeta a drugi iz ulice sad se zove Andreja Andrejevića umno zaključijući da treba donjeti razglas i puštati muziku da se nečuje kopanje a za to angažaovao je radni vod koji je mislim do kraja rata sav zdušio preko linije u RS.
PS
Poslje ove naše akcije iz 92 godine 93 su angažovane Laste, Vikićevci i Delta ali ni oni nisu više napredovali od nas samo što je njih nekoliko za tu akciju dobilo Zlatnog ljiljana a kod nas samo S.A. I Z.K.
KAKO NAS JE ZAVALIO U LEDIĆIMA NEKOM DRUGOM PRILIKOM
Na ovo mogao bih mnogo toga reći,ali počnem pa izbrišem...Likovi poput onoga @igmanac mi strašno idu na vrh K... pa ne bih zbog takvih želio da ulazim u duele i primam banove,koji lupaju gluposti a bili su 100 km od svih tih dešavanja.
Što se tiče ove akcije koju spominjes 18.12.1992 godine učestvovao sam u njoj,i znam od najmanjeg detalja do kraja akcije.Nije jedan,već dvojica zarobljena-Z. J. i D+++++ prezimena se ne sjećam,porijeklom iz N.Travnika,visok krupan,brada velika,gunj na sebi nosio i vunene čarape dokoljenke...(ovo pišem detalje jer ako si bio tu,znat ćeš o čemu pišem) 8-) Z.K. nije dobio zlatnog ljiljana za tu akciju,vec za uspjesno unistavanje 1 tenka i 2 transportera M-80...i jos nesto,prvi koji je ranjen u toj akciji je bio A.B-od gelera bombe koju je ovaj zarobljeni cetnik bacio medju nas...

Ako se slažeš sa dosadašnjom mojom konstatacijom ,da nastavim? :-D :D

@karamazov...ti možeš pričati šta god želiš,ali ja ipak mislim da ti ne pričaš istinu.OK,možda ti jesi bio u ilidzanskoj jedinici,ali isto tako NIKADA aerodrom nije bio pod nasom kontrolom,jedinice samostalnog lukavickog bataljona i kasindolskog bataljona JESU ucestvovale u napadu na Aerodromsko naselje,5 maja JESTE UNISTEN oklopni transporter M-60 koji je kupio civile,izmedju ostalog rahmetli Džemala Slobodu čije tijelo NIKADA nije pronađeno,CIGO JESTE ranjen u tom pogođenom transporteru,ti bi možda volio i da ti kažem ko ga je pogodio??? E to ti neću reći :D ...

Dalje pričaš o napadu na naselje? Pa VAŠI oficiri su priznali gubitak od 36 mrtvih u prva dva dana borbi(pukovnik Milošević),a da ne govorimo o 21.06 kad ste dozivjeli totalni krah...Hoćeš da ti na ovoj karti obilježim mjesta pogibije par vasih vojnika? Hoćeš da ti obilježim mjesta unistenih oklopnjaka? Hoćeš da ti obilježim mjesto gdje vas je ZIJANIO pun kombi ford tranzit i golf?(cirka 10-15 ljudi)...Samo reci šta hoćeš...sve ću da ti lijepo objasnim,dokažem,nacrtam...i ako budeš kulturan,možda ti pokažem svasta nesto sto bi te interesovalo :dance:

I za one koji razmisljaju o onoj slici gdje su 3 doktora na njoj...jedan od njih(prvi s desna) jeste dr.Hadžir,prvi s lijeva je dr.K.F,a ne znam ko je onaj u sredini...

@fixer S.A. ti je Safet Alihodža,prijeratni kranista,odgovoran za pogibiju XY ljudi klasičnom metodom zavaljivanja.Sin mu radi kao security na terma bazenima,pa ako se nekad razumis i vidis lika koji liči na krapinca a na termama je u funkciji obezbjeđenja,znaj to je taj...a i otac mu ne odudara puno...
trambusek88

#216 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

18.12.1992 godine dolazi ''naredba'' za napad/upad u zgrade koje koje su držali četnici.Ovom prilikom nazvat ćemo je ''Vukas zgrada'' pošto su joj to ime dali lokalni mještani po istoimenom granapu koji se prije rata nalazio u njoj.
Uglavnom prva zamisao Safeta Alihodže (sjeme mu se zatrlo daBog da) bila je da se u oklopnom TAMiću,koji je posjedovao dotični bataljon,ekipa dobrovoljaca,pri velikoj brzini ubaci u središte naselja i koristeći faktor iznenađenja otpočne borbu sa neprijateljem !??? Prijeratni kranista,ratni komadant bataljona,previše gledao filmova...
Elem da bi se od toga scenarija za napad odustalo,ali uglavnom da se napad izvrši.Patrioti,dobrovoljci,ljudi herojskog srca koji nisu žalili svoje živote skupili se,odabrana grupa koja će prva upasti u Vukas zgradu,nakon što upadnu obećana im podrška u svakom smislu da bi se moglo nastaviti sa čišćenjem naselja dalje,i šta se dešava? Ljudi upali u zgradu,iskoristili faktor iznenadjenja i ostvarili početni uspjeh,Safet Alihodža u svemu tome se izgubio,(moram napomenuti da je komandovao iz svog staba koji je bio u C-5,1 km udaljen od mjesta zbivanja)nastala pometnja u našim redovima jer ljude nije imao ko da dalje organizuje i povede,i tako par sati dok se četnici nisu pribrali,napravili kontranapad,i da bi na kraju dana bilans bio 1 četnik ubijen,1 zarobljen,1 ranjen(to je ono što 100% znam),a na našoj strani 7 poginulih,26 ranjenih...
http://www.blogger.ba/komentari/127552/2205279
Hormasica

#217 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Hormasica »

Gile Šampion wrote:Bio sam voljan da se uključim na ovu temu i da na jedan normalan način prodiskutujemo o desavanjima u i oko Dobrinje 92-95 godina,međutim izrevoltiran postovima nekih uhljupa,gnjida i tastatura junaka,napisao sam bio što sam napisao i bio banovan do 10.08.2011 godine...

Da ja ne bih dobivao isključenja sa foruma,gubio živce sa ''generalima poslije bitke'',i onima koji ''sve znaju'',kulturno se povlačim sa ove teme :)

Normalnoj raji stojim na raspolaganju o nekim informacijama na PP

Sve najbolje :thumbup:
Opet vrijedjas ljude koji diskutuju tako što ih nazivas uhljupima gnjidama i tastatura junacima. Mislim da nema smisla da se tako ponasas sto sam ti rekao da nisi mogao biti ucesnih ratnih desavanja kao pripadnik bilo koje vojske jer nemas dovoljno godina za to. To sto si sada promjenio godine nista ne mjenja moje misljenje o tebi a mislim ni misljenje ostalih ucesnika ove rasprave
Gile Šampion

#218 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

trambusek88 wrote:
18.12.1992 godine dolazi ''naredba'' za napad/upad u zgrade koje koje su držali četnici.Ovom prilikom nazvat ćemo je ''Vukas zgrada'' pošto su joj to ime dali lokalni mještani po istoimenom granapu koji se prije rata nalazio u njoj.
Uglavnom prva zamisao Safeta Alihodže (sjeme mu se zatrlo daBog da) bila je da se u oklopnom TAMiću,koji je posjedovao dotični bataljon,ekipa dobrovoljaca,pri velikoj brzini ubaci u središte naselja i koristeći faktor iznenađenja otpočne borbu sa neprijateljem !??? Prijeratni kranista,ratni komadant bataljona,previše gledao filmova...
Elem da bi se od toga scenarija za napad odustalo,ali uglavnom da se napad izvrši.Patrioti,dobrovoljci,ljudi herojskog srca koji nisu žalili svoje živote skupili se,odabrana grupa koja će prva upasti u Vukas zgradu,nakon što upadnu obećana im podrška u svakom smislu da bi se moglo nastaviti sa čišćenjem naselja dalje,i šta se dešava? Ljudi upali u zgradu,iskoristili faktor iznenadjenja i ostvarili početni uspjeh,Safet Alihodža u svemu tome se izgubio,(moram napomenuti da je komandovao iz svog staba koji je bio u C-5,1 km udaljen od mjesta zbivanja)nastala pometnja u našim redovima jer ljude nije imao ko da dalje organizuje i povede,i tako par sati dok se četnici nisu pribrali,napravili kontranapad,i da bi na kraju dana bilans bio 1 četnik ubijen,1 zarobljen,1 ranjen(to je ono što 100% znam),a na našoj strani 7 poginulih,26 ranjenih...
http://www.blogger.ba/komentari/127552/2205279
Odgovorio sam covjeku na blogu i sta s tim? Na istom blogu imas tamo mojih XY postova...pogledaj malo bolje pa ces vidjeti;)
Kaligrafija

#219 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Kaligrafija »

Niko da spomene "mladu" nanu Fatu , sram Vas bilo :) ... Niko da spomene nas "domaci" HOS :D ,pa i oni su ratovali u sklopu Armije BiH na Dobrinji, vecinom su bili muslimani u njemu, a na pocetku su bili najbolje opremljeni, niko da kaze kako se navodilo unistavanje tenkova na brdu Mojmilu , niko da isprica o pogibiji djece na turniru u malom fudbalu , niko da spomene hrabre bolnicare sa Dobrinje , niko da spomene kako su nasa groblja i mezarja bila po Dobrinjskim parkovima , jer nije bilo moguce ljude ukopati u gradu...Niko da spomene kako je vojska razvalila Alemka na tunelu , kad je isti provozio svoju robu , a ranjenici cekali da prodju...Niko da isprica, kako se ona budala igrala sa bombom u kasarni-skoli , pa mu ekslodirala...Niko da isprica kako se pjevalo i svirala harmonika i pravili derneci od nicega, kao da je mir, a ne rat...Niko da isprica kako su se tad ljudi volili i da je svaki covjek bio vazan, a ne ko danas... Jos jedna stvar , Dobrinju , Olimpijsko , Nedzarici linija, Vojnicko su odbranila raja iz naselja , nikakvi specijalci to nisu uradili , oni bi dosli , napravili akciju jedan dan i razgulili...Jer su i oni i mi i cetnici bili svjesni, da zauzimanje jedne zgrade znaci bruku mrtvih i ranjenih , zato su linije do kraja rata , haman pa ostale ne promijenjene...Kljuc je bio brdo Mojmilo-rezervoar, da je Mojmilo ostalo njihovo i da su se gore utvrdili nebi bilo ni Dobrinje, a pitanje je da li bi bilo i grada Sarajeva, sreca je samo sto cetnici nisu imali muda za nesto vise...
Gile Šampion

#220 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

U pravu si :thumbup: ...

Samo izvini o kojem navođenju uništavanja tenkova na Mojmilu pričaš? Pošto su četnici sami sebi tenkove uništili,pa mi sad nije baš jasno to što spiminješ...

A za HOS u Dobrinji si u pravu.I moj prijatelj s kojim sam odrastao je bio u HOS-u,i nažalost kasnije je poginuo/podlegao,nakon što je ranjen treći put pod misterioznim okolnostima,i podlegao je ranama :sad:
igmanac

#221 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by igmanac »

slusaj balavac
jednom sam te opomenuo da se s ovim ne igras , nije ti ovo play station
i ne maslaj na ovoj temi bubuljicavi
nece ti trebat ban slijedeci put
i taj sto ti prica sta je bilo veze nema

prijetnje nisu dozvoljene. trajni ban
ODVRATAN_i_GADAN

#222 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Tenkove na Mojmilu su Cetnici sami unistili zbog ne mogucnosti komunikacije na relaciji Vodovod-Lukavica i Vodovod-Nedzarici, a sa njima i svoje ljude. Cisti vojnicki cin racionalnog razmisljanja vojnog komandanta koliko god brutalno zvucalo. To je cinjenica, a ko vjeruje u nasu artiljeriju tog vakta je stvarno neozbiljan.
Nego da ja vas nesto pitam, prvenstveno ove sa Dobrinje, kako se sjecate tih svih datuma? Meni sve kao neka ravna linija tj. sjecam se dogadjaja i dozivljaja ali datuma nema nigdje! Pocesto neznam ni koje je godine nesto bilo!
Uzgred, zamolio BiH vas za civilizovanu diskusiju i bez teskih rijeci koje ne donose dobro nikomome iiiiiiii ako je moguce sto realnije poglede na desavanja jer ovi mladji treba nesto i da nauce. Svi mi imamo svoje istorije ali...
Sociolog

#223 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Sociolog »

Dosta toga sam procitao , u knjizi Kerima Luacrevica, kako su oni, njih 30-40 u noci, preko mojmila, i minskih polja, dosli u Dobrinju, i sprijecili upad, Gusara.(iz unutrasnjosti srbije, i nesto crnogorci)...(teski panciri, ko kornjace)...dosta detaljno je opisano, a moguce je dosta toga vjerovati Doktoru!
karanana

#224 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

cast doktoru i ne sumnjam da je odigrao veliku ulogu, ali neke stvari iz knjige mu izgledaju vanzemaljski.
davno sam je citao, ali mislim da je spominjao i da su on i njegovi unistili i tenkove i transportere na mojmilu.

a evo nekoliko postova iznad, ljudi tvrde da mi uopste nismo unistili taj oklop nego sami cetnici, sto je i meni novost i pomalo iznenadjujuce.
ODVRATAN_i_GADAN

#225 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Ne citam te i takve herojske knjige pa da pitam jeli opisuje i "borbene" zadatke na pisti? Sa ovim ne zelim da umanjujem prvi efekat ali...

P.s. Specijalni specijalci su sve sprijecili, a ne Muha, Himzo, Kalem... Neka im je lahka zemlja!

p.s.1 Koliko bi minsko-eksplozivnih sredstava trebalo za postavljanje minskog polja na Mojmilu?
Post Reply