kazna odsjecanja ruke /amputacija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#201 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by NIN »

@ljubav, mogul' i ja jedno pitanje forumskom auditoriju :?:

Jel' dosta ovog cirkusa od teme :?:
RespectLifeBH

#202 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by RespectLifeBH »

ljubav_aha wrote: ti kao vjernik,mozes biti svjestan toga,ali ipak vjerujes da je Bozija Rijec
A ti bi mogla napokon shvatiti i postati svjesna da Šerijat potiče od Allaha Mudrog, subhanahu ve te'ala. On je, dobro poznavajući ljudsko stanje, objavio Svoje zakone koji su savršeno univerzalni i važe za sve narode i sva vremena.

Također, bitno je znati da krajnji cilj kažnjavanja nije neumorno hvatanje izvršioca nedjela kako bi se nad njima izvršila odmazda, već uspostavljanje mira i reda, a to se može ilustrirati i činjenicom da u islamskom krivičnom sistemu gotovo i ne postoje policija, zatvori i profesionalni dželati.

Hudud (šerijatske kazne) mogu izgledati okrutne u očima onih koji se kolebaju pod uticajem lažnih osjećanja, ali ljudsko iskustvo pokazuje da, ako kazna trebala da djeluje 'preventivno', onda ona mora da bude oštra i da služi kao primjer i prijetnja ostalim potencijalnim prijestupnicima.

Život ne može biti bezbjedan ako su nepopravljivi kriminalci neadekvatno kažnjeni. Mnogo je bolje biti oštar prema kriminalcima da bi se sačuvali pošteni ljudi, nego biti nepotrebno blag i time staviti živote miliona drugih ljudi u opasnost.

Islamske kazne, koje naravno djeluju preventivno, možda izgledaju okrutne na prvi pogled. Međutim, one su namijenjene samo za "one nepopravljive prijestupnike koji predstavljaju realne prepreke zdravom razvoju ljudskog društva" i time "predstavljaju vitalan instrument u dinamici izgradnje novog društvenog poretka", tj. radikalno su ukinule i izmijenile predislamske sisteme u kojima su nečovječnost i osveta bile svakodnevene pojave.

Određene šerijatske kazne mogu pojedincima da izgledaju okrutne, ali su ipak strožije striktne islamske 'procedure' kojih se treba pridržavati prije nego što neki čovjek bude osuđen. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Izbjegavajte hudud koliko god je to moguće. Oslobodite optuženog gdje god postoji čak i blaga šansa jer je oslobađanje greškom od strane sudije bolje od kažnjavanja greškom". (Tirmizi) Na osnovu ovih riječi , u stvarnoj praksi se pokazalo da je „veoma malo onih koji su dobili propisane kazne".

I na kraju da ponovim, Islam je paket aranžman koji su muslimani dužni da slijede, a Allah Uzvišeni vjernicima iz svoje neizmjerne milosti i u ovakvim situacijama nudi izlaz i utjehu u svom Kur'anu časnom pa kaže:
Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani,

Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju,

koji pored Allah drugog boga uzimaju; i znat će oni!

Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore,

zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i sedždu obavljaj,

i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!
Elhamdulillah.
dr.Gonzo

#203 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by dr.Gonzo »

Meni je ova kazna u 21. vijeku djeluje prilicno nemoralno.
BHF_Manijak

#204 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: kinezi su odsjecali ruke bez problema i bez savjeta Svete Knjige

u Kur'an je kradja defitivno osudjena,naravno,to svako podrzava,ali stepen kazne je upravo dokaz kako je takva vrsta krminala nepozeljna u drustvu,razumljivo;upravo sam spomenula Bibliju u kojoj je grijeh i znacaj desne ruke;stoga se moze zakljuciti da su u obe Svete Knjige pokusale obratiti paznju na fizicki gubitka tjela i svijest drustva prema istom

da,serijat jeste modificiran i zakoni se mjenjaju,ako imas suprotne dokaze,slobodno napisi,pisala sma ti raniej o tome , OK

pitanje o vrijednosti tadasnji i danasnjih 3 dinara nema cilj sa izjednacavanjem kazne danas,prije bih podvukla vrijednost 3 dinara u tadasnjem drustvu
jesi dosadna pravo da ti kazem sa Kinezima, ne pricamo o Kinezima vec o Serijatu kao zakonu, i kakve to veze ima sto je kod Kineza ta kazna prije bila pa time kao automatski se iskljucuje mogucnost da je to Bozija objava?! Sta time hoces da kazes, da taj "part" iz Kur'ana je ubaceni element jel?! :roll:

Sto se Serijata tice, pa normalno da mora biti u skladu sa vremenom, prije nije bilo hajde uzmimo primjer osigurajavucjih kuca i sasvim je logicno da nije bilo ni serijatskog stava o tome, ali to ne znaci da se danasnji serijat nece baviti tim stvarima i da ga se nece ticati! Ti prvo treba da naucis na osnovu cega se donose serijatski propisi i na koji nacin pa onda da pricas o samom serijatu, osnova su Kur'an i sunnet tako da nema potrebe da potenciras tu svoju pricu "ljudi su ga modificarali", da jesu ali na koji nacin i na osnovu cega, proizvoljn?! Kako im se cejfne?! De ne budali... :oops:
Sto se tice dirhema, vrlo je lahko ustanoviti u danasnjem vremenu kolika je vrijednost toga te donijeti "nisab"(vrijednost) ukradne robe koja je potrebna da bi ti ruka letila...

I svaki put se nanovo pitam, jesi li fakat blesava toliko ili se samo pravis, tebi ba zivot prodje u gubljenju vremena baveci se time je li tamo negdje nesto moralno ili ne i jeli humano ili ne, sta glumis dezurnu majku terezu bona, nit te se tice nit te je briga cime se ko vladati i sta ce ko slijediti, zato ne gubi ni ovdje vrijeme jer ponovit cu ti sa poetka teme, muslimanu smatraju validnom kaznu koju je Allah sam propisao i gotovo, nema rasprave bona kako ne kontas?! Nit je prevod los nit ima "milionsko" slojna inerpretacija ajeta, kaze se sijeci ruku i vozdra! I razumijem te, za tebe je to barbarsko djelo, ok, idemo dalje, mi smo ba(e)rbari inace po profesiji! 8-)
BHF_Manijak

#205 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

dr.Gonzo wrote:Meni je ova kazna u 21. vijeku djeluje prilicno nemoralno.
I meni poprilicno nemoralno djeluje kad mi frajer na stanici tramvajskoj uzme 70KM pa ko me pita... :oops: Nemoralno mi je i kad starici isto tako penziju kompletnu uzmu, a da ne kazem kako je nemoralno kad banku opljackaju i necije pare uzmu!
sjenanamjesečini

#206 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by sjenanamjesečini »

BHF_Manijak wrote:
dr.Gonzo wrote:Meni je ova kazna u 21. vijeku djeluje prilicno nemoralno.
I meni poprilicno nemoralno djeluje kad mi frajer na stanici tramvajskoj uzme 70KM pa ko me pita... :oops: Nemoralno mi je i kad starici isto tako penziju kompletnu uzmu, a da ne kazem kako je nemoralno kad banku opljackaju i necije pare uzmu!
a kako bi tek nemoralno bilo da recimo neki pljačkaš sa fantomkom na glavi koji je sa oružjem upao u banku upuca čovjeka onako slučajno, ni krivog ni dužnog, samo eto belaj što se ovaj našao na krivom mjestu u krivo vrijeme dok je ovaj ''jadničak'' nad kojim se ovi lažni moralisti sažalijevaju, pljačkao tuđu imovinu, i onako serbest upuca čovjeka (ili čaki i nekoliko ljudi) koji je došao po svoju pošteno zarađenu platu.. :sad:
Ciprol

#207 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Ciprol »

haj NIN, zaključavaj, osevapi se :mrgreen:
dr.Gonzo

#208 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by dr.Gonzo »

O kakvom laznom moralu govorite?

Ja mislim da je kazna nemoralna jer umjesto da djeluje popravno, djeluje tako da pojedinca koji je pogrijesio trajno hendikepira, i tako mu oduzima sanse za kvalitetan zivot nakon sto se iskupi. Nije ni svaki zlocin isti. Ljudski je grijesiti. Neljudski je, ako alternativne mogucnosti postoje, te greske drakonski kaznjavati.

O smrtnoj kazni da ne govorim. To je tek strasno nemoralno iz danasnje perskeptive. Ubistvo treba da je generalno drustveno neprihvatljivo, a ne da drzava na njega ima monopol.
I meni poprilicno nemoralno djeluje kad mi frajer na stanici tramvajskoj uzme 70KM pa ko me pita... Nemoralno mi je i kad starici isto tako penziju kompletnu uzmu, a da ne kazem kako je nemoralno kad banku opljackaju i necije pare uzmu!
Nemoralno je i meni, i podrzavam da se to ponasanje sakcionise na odgovarajuci nacin.
fatamorgana

#209 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by fatamorgana »

"BHF_Manijak"

jesi dosadna pravo da ti kazem sa Kinezima, ne pricamo o Kinezima vec o Serijatu kao zakonu, i kakve to veze ima sto je kod Kineza ta kazna prije bila pa time kao automatski se iskljucuje mogucnost da je to Bozija objava?! Sta time hoces da kazes, da taj "part" iz Kur'ana je ubaceni element jel?! :roll:
Šta ti sad imaš protiv Kineza, :wink: , :lol:
BHF_Manijak

#210 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by BHF_Manijak »

fatamorgana wrote:
"BHF_Manijak"

Šta ti sad imaš protiv Kineza, :wink: , :lol:
Nece ba sad odmah to pitat, cekaj dok se na ovo odgovori pa ce onda kasnije negdje iz naftalina ovaj citat izvuc i bice

A sta to ti imas protiv Kineza :?: :!:

:mrgreen:
IHAVEDREAM

#211 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by IHAVEDREAM »

[quote] I na kraju da ponovim, Islam je paket aranžman Islam je paket aranžman koji su muslimani dužni da slijede, a Allah Uzvišeni vjernicima iz svoje neizmjerne milosti i u ovakvim situacijama nudi izlaz i utjehu u svom Kur'anu časnom pa kaže:

Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani,

Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju,

koji pored Allah drugog boga uzimaju; i znat će oni!

Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore,

zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i sedždu obavljaj,

i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!

Elhamdulillah.

.......Koja svremena Management terminologija..... :-)
ljubav_aha

#212 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: kinezi su odsjecali ruke bez problema i bez savjeta Svete Knjige

u Kur'an je kradja defitivno osudjena,naravno,to svako podrzava,ali stepen kazne je upravo dokaz kako je takva vrsta krminala nepozeljna u drustvu,razumljivo;upravo sam spomenula Bibliju u kojoj je grijeh i znacaj desne ruke;stoga se moze zakljuciti da su u obe Svete Knjige pokusale obratiti paznju na fizicki gubitka tjela i svijest drustva prema istom

da,serijat jeste modificiran i zakoni se mjenjaju,ako imas suprotne dokaze,slobodno napisi,pisala sma ti raniej o tome , OK

pitanje o vrijednosti tadasnji i danasnjih 3 dinara nema cilj sa izjednacavanjem kazne danas,prije bih podvukla vrijednost 3 dinara u tadasnjem drustvu
kazna je primjenjena takodjer u arabiji u paganskom periodu,znaci,prije pocetka islamskog perioda

spoj religijskih i tradicionalnih elementa postoji

taokodjer,danas se i dalje desava dilema razumejvanja rijeci iz Bozije Knjige,naravno da su zakoni krojeni prema shvatanju/razumjevanju/prevodjenju od strane osoba
ljubav_aha

#213 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

sjenanamjesečini wrote:
ljubav_aha wrote:
zar ti stvrano ne kuzis pitanje :!:

ako je kazna starija od islama,kako se moze uopste podrazumjevati da je rijec od Boga :?:

ti kao vjernik,mozes biti svjestan toga,ali ipak vjerujes da je Bozija Rijec

to je sad drugi par rukava..neki dovode u pitanje vjerodostojnost cijelog Kur'ana kao riječi Božije a ne samo jedan njegov dio...ali to bi već bila druga tema

ne, ja kao vjernik ne dovodim to u pitanje..jednostavno..jer sam vjernik..jer vjerujem da je Kur'an Božija riječ, cijeli Kur'an a ne samo neki njegovi djelovi...zato imam i puno dokaza no bojim se da bi nas to odvelo, ako bi ih navodio, daleko od teme o kojoj trenutno razgovaramo..ako vjerujem da je to Božija riječ onda vjerujem da je ispravna i da joj se se treba pokoravati..jer Bog NE MOŽE pogriješiti, inače kakav bi to bio Bog koji griješi ??
naravno,ne potecniram da promjenis misljenje

kako uopste razlikovati osobu kojoj je ruka amputirana putem kazne i osobu koja je takodjer amputirala ruku iz potpuno drugih razloga :!: :?:
ljubav_aha

#214 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

RespectLifeBH wrote:Islamske kazne, koje naravno djeluju preventivno, možda izgledaju okrutne na prvi pogled. Međutim, one su namijenjene samo za "one nepopravljive prijestupnike koji predstavljaju realne prepreke zdravom razvoju ljudskog društva" i time "predstavljaju vitalan instrument u dinamici izgradnje novog društvenog poretka", tj. radikalno su ukinule i izmijenile predislamske sisteme u kojima su nečovječnost i osveta bile svakodnevene pojave.
to je bio prelazni period iz paganstva,radikalne promjene su bile u skladu sa tadsnjim drustvenim uslovima ,standardima,krtirijumima i sl.;danas takve kazne nisu neophodne
IHAVEDREAM

#215 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by IHAVEDREAM »

Covjek koji izaziva moje divljenjei bezgranicno postovanje... :thumbup: :)
RespectLifeBH

#216 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by RespectLifeBH »

ljubav_aha wrote: to je bio prelazni period iz paganstva,radikalne promjene su bile u skladu sa tadsnjim drustvenim uslovima ,standardima,krtirijumima i sl.;danas takve kazne nisu neophodne
To je tvoje mišljenje, a mi nismo dužni da vjerujemo u tvoje obmane. Mi muslimani vjerujemo u Allaha a Njegove Riječi smatramo vrhuncom istine i pravde; Pa pogledaj šta Gospodar svih Svjetova u Svojoj knjizi objavljuje :

[quote]Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džinnova koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli – a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju –

i da bi srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju bila sklona tome i zadovoljna time, i da bi počinili grijehe koje su počinili.

Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur'an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako!

Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti i On sve čuje i sve zna.

Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili; oni se samo za pretpostavkama povode i oni samo neistinu govore.

Gospodaru tvom su dobro poznati oni koji su skrenuli s Njegova puta i On dobro zna one koji su na pravom putu.

(Al-An’-am 112-117)
[/quote][/color]

Da završim, Kur'an je objava i uputa svim svjetovima do Sudnjeg Dana a Allah je obećao i uzeo sebi u obavezu da će Kur'an zaštiti od takvih ljudi i nikada neće biti promjenjeno ni jedno slovo, oduzeto ili dopisano u Kur'an.
arzuhal

#217 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by arzuhal »

Meni, ha neko počne pričat o reformi Kur'ana, ja počnem nešta šaptat i puhat u njegovom pravcu...valjda paganski ostaci u mene mi :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#218 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by Truba »

uvijek se možete preseliti u zemlje gdje je običaj skraćivanje udova za krađu :)
arzuhal

#219 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by arzuhal »

komi wrote:uvijek se možete preseliti u zemlje gdje je običaj skraćivanje udova za krađu :)
Znaš kako kaže hazreti Mevlana Dželaludin Rumi: Ako ćeš krasti, nemoj krasti iglu - ukradi biser! Ako ćeš blud učiniti, nemoj ga činiti sa služavkom - učini ga sa kraljicom!

Ako ćeš već kršiti Božije propise i nastradati zbog toga - uradi to bar kvalitetno, iskoristi to što najbolje možeš, da znaš razlog svoje propasti. Nije neki problem ako zbog krađe ode ruka, problem je kad zbog oholosti ode glava na oba svijeta.
metronom

#220 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by metronom »

ljubav_aha wrote:kazna je primjenjena takodjer u arabiji u paganskom periodu,znaci,prije pocetka islamskog perioda

spoj religijskih i tradicionalnih elementa postoji

taokodjer,danas se i dalje desava dilema razumejvanja rijeci iz Bozije Knjige,naravno da su zakoni krojeni prema shvatanju/razumjevanju/prevodjenju od strane osoba
Islamski period za covjeka pocinje od Adema a.s. i Bozji zakoni za njega vrijede od tada. Mnoge tradicije su i nastale od Bozijih zakona tako da si tu u pravu, samo sto ti to gledas s pogresne strane.

Bog je odredio ovu kaznu i hvala Bogu ona se provodi tamo gdje je u upotrebi serijatsko pravo. Kao sto neko rece, Islam je "paket aranzman", nece vas niko tjerat da budete muslimani, ali trebas biti svjestan da je Islam nepromjenjiv, neprilagodljiv, onakav je kakvog ga je Allah dz.s. napravio i nema tu nekog "moderniziranja" nema prilagodjavanja. Ako je kazna za kradju bila prije 1000 godina odsijecanje ruke, onda je i danas takva i bice aBd do sudnjeg dana. Ako iskreno prihvatis Islam, onda ces podrzati ovu kaznu, kako je Bog odredio, nedvosmisleno.
odiol

#221 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by odiol »

Interesantno je da krscani, kojima smeta kazna odscijecanja ruke, ne znaju za neke kazne iz Biblije, tj. Starog zavjeta, kao npr:

2Ako se u tvojoj sredini - u bilo kojem tvojem gradu što ti ga dade Jahve, Bog tvoj - nađe čovjek ili žena da učini što je zlo u očima Jahve, Boga tvoga, i krši njegov Savez: 3otišavši da iskazuje štovanje drugim bogovima te se pokloni njima, suncu, mjesecu ili bilo čemu od nebeske vojske, a što sam ja zabranio, 4i tebi se to javi i ti to čuješ, onda pomno istraži; i bude li istina i doista se ta grozota učinila u Izraelu, 5onda toga čovjeka ili tu ženu koji učiniše takvu opačinu izvedi na gradska vrata te ih kamenuj da poginu.
Ponovljeni zakon 17

18Ako tko imadne opaka i nepokorna sina koji neće da sluša ni oca ni majke - pa ni onda pošto ga kazne - 19neka ga njegov otac i njegova mati odvedu starješinama svoga grada, na vrata svoga mjesta, 20i neka kažu gradskim starješinama: 'Ovaj naš sin opak je i nepokoran; neće da nas sluša; ništarija je i pijanica.' 21Potom neka ga svi ljudi, njegovi sugrađani, kamenjem zasiplju dok ne pogine. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine: sav će Izrael to čuti i bojat će se.
Ponovljeni zakon 21

20Ali ako optužba - da se na mladoj ženi nije našlo djevičanstvo - bude istinita, 21neka djevojku izvedu na kućna vrata njezina oca pa neka je ljudi njezina grada kamenjem zasiplju dok ne umre, jer je počinila besramnost u Izraelu odajući se bludu u očevu domu. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine.
Ponovljeni zakon 22

22Ako se koji čovjek zateče gdje leži sa ženom udatom za drugoga, neka oboje - i čovjek koji je ležao sa ženom i sama žena - budu smaknuti23Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, 24oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a čovjeka što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine. 25Ako čovjek u polju naiđe na zaručenu djevojku i silom legne s njom, onda neka se pogubi samo taj što je s njom legao; .
Ponovljeni zakon 22

Ako je Isus Bog, kao sto krscani tvrde, onda je on takodjer autor ovih naredjenja jer je Bog oduvijek i zauvijek. No, koliko krscana zna za ove stihove? Koliko vas kojima smeta odsijecanje ruke u islamu zna za ovo? Koliko vas zna za sta se u Bibliji naredjuje odsijecanje ruke:

11Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram, 12odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje.
Ponovljeni zakon 25

Da li razumijete ovaj kontekst? Ako zena pomogne muzu kojega je recimo neko napao, i pri tome uhvati napadaca za polni organ i tako pomogne muzu, njoj se treba odscijeci ruka! Smeta li vam ovo? Znate li za katekizam Katolicke crkve u kojem stoji da je Stari zavjet vjecan, i da nikada nije dokinut, sto ce reci, da bi se ovo i danas trebalo primjenjivati!?
fatamorgana

#222 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
komi wrote:uvijek se možete preseliti u zemlje gdje je običaj skraćivanje udova za krađu :)
Znaš kako kaže hazreti Mevlana Dželaludin Rumi: Ako ćeš krasti, nemoj krasti iglu - ukradi biser! Ako ćeš blud učiniti, nemoj ga činiti sa služavkom - učini ga sa kraljicom!

Ako ćeš već kršiti Božije propise i nastradati zbog toga - uradi to bar kvalitetno, iskoristi to što najbolje možeš, da znaš razlog svoje propasti. Nije neki problem ako zbog krađe ode ruka, problem je kad zbog oholosti ode glava na oba svijeta.
A šta ako je služavka turbo vitaminka a kraljica garib?
horion_bosona

#223 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by horion_bosona »

arzuhal wrote:

pa tek sad nakon toliko godina, shvatio sam "logiku" kojom su se vodili ovi ultra vjernici okupljeni oko mladomuslimanske bratije... :D a mislio sam da se radi samo o obicnim kriminalcima... :roll:
sjenanamjesečini

#224 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by sjenanamjesečini »

ljubav_aha wrote:
sjenanamjesečini wrote:
ljubav_aha wrote:
zar ti stvrano ne kuzis pitanje :!:

ako je kazna starija od islama,kako se moze uopste podrazumjevati da je rijec od Boga :?:

ti kao vjernik,mozes biti svjestan toga,ali ipak vjerujes da je Bozija Rijec

to je sad drugi par rukava..neki dovode u pitanje vjerodostojnost cijelog Kur'ana kao riječi Božije a ne samo jedan njegov dio...ali to bi već bila druga tema

ne, ja kao vjernik ne dovodim to u pitanje..jednostavno..jer sam vjernik..jer vjerujem da je Kur'an Božija riječ, cijeli Kur'an a ne samo neki njegovi djelovi...zato imam i puno dokaza no bojim se da bi nas to odvelo, ako bi ih navodio, daleko od teme o kojoj trenutno razgovaramo..ako vjerujem da je to Božija riječ onda vjerujem da je ispravna i da joj se se treba pokoravati..jer Bog NE MOŽE pogriješiti, inače kakav bi to bio Bog koji griješi ??
naravno,ne potecniram da promjenis misljenje

kako uopste razlikovati osobu kojoj je ruka amputirana putem kazne i osobu koja je takodjer amputirala ruku iz potpuno drugih razloga :!: :?:
ne znam, da im možda po nekim savremenim trendovima koji su takoreći bili jučer u nekim zemljama ''moderne i napredne'' Europe damo trake koje će nositi...recimo narandžaste za one koji su postali invalidi na radu, u ratu, zbog bolesti a onima kojima je zbog krađe odsječena ruka trake crvene, nek se zna kako je ko ruku izgubio.. :roll:

nego da ja tebe pitam..hajd nam pojasni jel veći barbarizam odsjeći ruku čovjeku koji krade, pljačka, uznemirava društvo, remeti time javni red i mir, a vrlo često te pljačke se izvode uz oružje što za posljedicu ima nekada i brojne žrte, što ranjene što poginule ili sankcionisati takvog čovjeka i spriječiti sve to tako što će mu se ''barbarski'' amputirati ruka ...

ili recimo ovako, zamisli pošalješ ti svog sinčića ili kćerkicu u prodavnicu da kupi hljeb i mlijeko..sinčić poslušan majci odmah svrati do obližnje prodavnice, i dok on ugodno ćaska sa trgovcem Mehom o sinoćnoj tekmi upadne neki
čarapaš sa pištoljem i traži sve pare od Mehe..Meho ters čoj'k, nije se lako dao ni četnicima koji su ga gađali haubicama i tenkovima a sad da se povuče pred nekim balavim napušenim džeparošem kojemu je zatrebalo i za jedne doze iz šprice..zdrpe se njih dvojica, i dok se čampaju pištolj opali i raznese glavu tvog sinčića...ispade hljeb i mlijeko..pomiješano sa krvlju i raznesenim mozgom tvog sina...

joj jesam okrutan...kakva morbidan um imam jel da ? :-)
hele, tu večer slušamo vijest da je u razbojništvu koji se dogodilo stradao jedan 8-godišnji dječak, slučajna žrtva tog kriminalca..u vijesti se dalje kaže da je počinilac već od ranije bio poznat policijskim organima po sličnim djelima, da je bio uhvaćen zbog džeparenja u tramvaju prije 15-tak dana ali je ubrzo nakon toga pušten na slobodu.. :-)
ljubav_aha

#225 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija

Post by ljubav_aha »

odiol wrote:Interesantno je da krscani, kojima smeta kazna odscijecanja ruke, ne znaju za neke kazne iz Biblije, tj. Starog zavjeta, kao npr:

2Ako se u tvojoj sredini - u bilo kojem tvojem gradu što ti ga dade Jahve, Bog tvoj - nađe čovjek ili žena da učini što je zlo u očima Jahve, Boga tvoga, i krši njegov Savez: 3otišavši da iskazuje štovanje drugim bogovima te se pokloni njima, suncu, mjesecu ili bilo čemu od nebeske vojske, a što sam ja zabranio, 4i tebi se to javi i ti to čuješ, onda pomno istraži; i bude li istina i doista se ta grozota učinila u Izraelu, 5onda toga čovjeka ili tu ženu koji učiniše takvu opačinu izvedi na gradska vrata te ih kamenuj da poginu.
Ponovljeni zakon 17

18Ako tko imadne opaka i nepokorna sina koji neće da sluša ni oca ni majke - pa ni onda pošto ga kazne - 19neka ga njegov otac i njegova mati odvedu starješinama svoga grada, na vrata svoga mjesta, 20i neka kažu gradskim starješinama: 'Ovaj naš sin opak je i nepokoran; neće da nas sluša; ništarija je i pijanica.' 21Potom neka ga svi ljudi, njegovi sugrađani, kamenjem zasiplju dok ne pogine. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine: sav će Izrael to čuti i bojat će se.
Ponovljeni zakon 21

20Ali ako optužba - da se na mladoj ženi nije našlo djevičanstvo - bude istinita, 21neka djevojku izvedu na kućna vrata njezina oca pa neka je ljudi njezina grada kamenjem zasiplju dok ne umre, jer je počinila besramnost u Izraelu odajući se bludu u očevu domu. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine.
Ponovljeni zakon 22

22Ako se koji čovjek zateče gdje leži sa ženom udatom za drugoga, neka oboje - i čovjek koji je ležao sa ženom i sama žena - budu smaknuti23Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, 24oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a čovjeka što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine. 25Ako čovjek u polju naiđe na zaručenu djevojku i silom legne s njom, onda neka se pogubi samo taj što je s njom legao; .
Ponovljeni zakon 22

Ako je Isus Bog, kao sto krscani tvrde, onda je on takodjer autor ovih naredjenja jer je Bog oduvijek i zauvijek. No, koliko krscana zna za ove stihove? Koliko vas kojima smeta odsijecanje ruke u islamu zna za ovo? Koliko vas zna za sta se u Bibliji naredjuje odsijecanje ruke:

11Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram, 12odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje.
Ponovljeni zakon 25

Da li razumijete ovaj kontekst? Ako zena pomogne muzu kojega je recimo neko napao, i pri tome uhvati napadaca za polni organ i tako pomogne muzu, njoj se treba odscijeci ruka! Smeta li vam ovo? Znate li za katekizam Katolicke crkve u kojem stoji da je Stari zavjet vjecan, i da nikada nije dokinut, sto ce reci, da bi se ovo i danas trebalo primjenjivati!?
srecom,dokinut je ,o tome se takodjer pise ,tacnije o serijatskom zakonu koji danas takodjer prakticira istu kaznu
Locked