Srbi, iako su i neki vojni predstavnici ABiH povremeno iskazivali ambicije za Ploče.nemoguce vruce wrote: a ko je drzao pod kontrolom te dijelove BiH i u kojem periodu?
Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- wgo
#201 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
- wgo
#202 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
nemoguce vruce wrote: pa zasto je onda slao vojsku posavinu da bi je kasnije onako hinjski povukao i cjedilu ostavio posavlljake?
Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
-
nemoguce vruce
#203 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
a koji su to dijelovi i u kojem periodu?wgo wrote:Srbi, iako su i neki vojni predstavnici ABiH povremeno iskazivali ambicije za Ploče.nemoguce vruce wrote: a ko je drzao pod kontrolom te dijelove BiH i u kojem periodu?
-
nemoguce vruce
#204 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
hajd budi malo ozbiljan...wgo wrote:nemoguce vruce wrote: pa zasto je onda slao vojsku posavinu da bi je kasnije onako hinjski povukao i cjedilu ostavio posavlljake?
Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
naime dolazim iz tih krajeva, tako da znam s kim i protiv koga sam ratovao...
- wgo
#205 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Odakle?nemoguce vruce wrote:a koji su to dijelovi i u kojem periodu?wgo wrote:Srbi, iako su i neki vojni predstavnici ABiH povremeno iskazivali ambicije za Ploče.nemoguce vruce wrote: a ko je drzao pod kontrolom te dijelove BiH i u kojem periodu?
Pa to su opce poznate stvari i glupo mi je to nabrajati ali ukratko Dubrovnik je ugrozavan iz Trebinja, zapadnu Slavoniju je okupirao BL korpus, Slavonski Brod je u svoje vrijeme razaran iz Posavine, Zupanja od Brckog, etc...
Krajiska i VRS su manje/vise djelovali kao jedna te ista vojska.
- wgo
#206 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
A sta nije tocno?nemoguce vruce wrote:hajd budi malo ozbiljan...wgo wrote: Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
Ja bih se zapitao zasto ABiH nije dala podrsku od strane Gradacca kad je napadana Posavina.
-
nemoguce vruce
#207 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
nije tacno da HV nije ucestvovala u ratu u posavini.wgo wrote:A sta nije tocno?nemoguce vruce wrote:hajd budi malo ozbiljan...wgo wrote: Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
Ja bih se zapitao zasto ABiH nije dala podrsku od strane Gradacca kad je napadana Posavina.
odgovor na drugo pitanje bi trebao dati zeljko knez, u to doba komandant drugog korpusa...
- wgo
#208 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Pa ja sam to i prvi napisao - da se Silajdzic radi toga i bunio.nemoguce vruce wrote:nije tacno da HV nije ucestvovala u ratu u posavini.wgo wrote:A sta nije tocno?nemoguce vruce wrote: Niti tu nisi u pravu. I tu se Silajdzic bunio da nema sta HV raditi u BiH pa se moralo prijeci na dragovoljce.
hajd budi malo ozbiljan...
-
nemoguce vruce
#209 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
sasvim tacan odgovor.
znaci, cetnici deru maltene pola hrvatske, a francek i boban salju brigade iz splita, vinkovaca, osijeka u srednju bosnu...
pa zar mu nije bilo pametnije pomesti ispred praga?
znaci, cetnici deru maltene pola hrvatske, a francek i boban salju brigade iz splita, vinkovaca, osijeka u srednju bosnu...
-
nemoguce vruce
#210 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
napisao si da su bili dragovoljci, sto je tacno, ali i te kako HV. hoces da ti nabrojim brigade HV koje su ucestvovale u posavini?
nemoj biti smijesan...
nemoj biti smijesan...
- wgo
#211 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
U Hrvatskoj je tada primirje.nemoguce vruce wrote:sasvim tacan odgovor.
A Hrvatska se napada iz BiH.
- wgo
#212 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Lijepo sam ti napisao da se moralo prelaziti.nemoguce vruce wrote:napisao si da su bili dragovoljci, sto je tacno, ali i te kako HV. hoces da ti nabrojim brigade HV koje su ucestvovale u posavini?
nemoj biti smijesan...
Dakle snage su već bile tamo a moralo se početi čarobirati sa dragovoljcima.
-
nemoguce vruce
#213 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
pa sto onda nisu brigade HV-a slane na dijelove Bih iz kojeg su cetnici napadali hrvatsku?wgo wrote:U Hrvatskoj je tada primirje.nemoguce vruce wrote:sasvim tacan odgovor.
ne znam, mozda sam u te 4 godine rata, nesto propustio...
- wgo
#214 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Pa i jesu.nemoguce vruce wrote:pa sto onda nisu brigade HV-a slane na dijelove Bih iz kojeg su cetnici napadali hrvatsku?wgo wrote:U Hrvatskoj je tada primirje.nemoguce vruce wrote:sasvim tacan odgovor.
ne znam, mozda sam u te 4 godine rata, nesto propustio...
U to doba nije bilo rata HVO-ABiH.
-
CROkodil
#215 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Vidiš, ovakve bedastoće se izgovore ne zbog gluposti ili zlobe već zbog površnog poznavanja materije.duh_sa_sjekirom wrote:I ja bih volio da si u pravu, ali se bojim da nisi, jer rat nije gotov. Ubijanje i pucanje jeste zaustavljeno ali se rat za BiH i dalje vodi, samo drugim sredstvima. Sljedbenici, poštovaoci i štovatelji lika i djela Bobana i Karadžića i njihovih ideja i dalje aktivno rade na rušenju i etničkoj podjeli BiH.wgo wrote:Kako bilo da bilo - rat je gotov.
Hrvatska je imala pravo ući na teritorij BiH jer je bila ugrožavana sa tog teritorija a samo ostaje pitanje da li je i ako je, smjela ratovati sa ABiH.
HVO u Hercegovini (onaj pod direktnom komandom Bobana) je većim dijelom rata radio na kokošarenju tj. na zaustavljanju, otimanju i pljačkanju konvoja namijenjenih bošnjačkom stanovništvu, a jedan dio u sukobu sa ARBiH. Postojale su i jedinice HVO koje su zaista vodile teške bitke protiv velikosrpskog agresora u sadejstvu sa ARBiH, no nažalost, to je bio manji dio jedinica (u Sarajevu, oko Tuzle i Gradačca i sl.). Do augusta 92. postojao je i HOS, pod zapovjedništvom Blaža Kraljevića, no ubili su ga da bi spriječili njegovu pravednu borbu za BiH.
Tek tokom "oluje", dakle '95.g., HVO se malo značajnije uključio u borbu protiv vsrp agresora...
Pazi ovo: Akcija Zima 94
"Tom značajnom operacijom Hrvatska vojska ovladala je planinskim visovima oko Livanjskog polja, čime su stvoreni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja. Operacija Zima '94 odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima, po visokom snijegu, snježnoj oluji i uz vrlo niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva. Zbog neprekidnog boravka i borbenog djelovanja u takvim vremenskim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta (ruku i nogu) koji su im morali biti amputirani. Zbog toga je operacija Zima 94 u povijest Domovinskog rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija. U konačnici, napadi Srba na Bihać su oslabili i Bihaćki branitelji su dobili značajan predah. U narednim danima i tjednima Armija BiH i HVO Bihaća povratit će okupirana sela i odbaciti neprijatelja dalje od Bihaća. Time je sačuvana presudna Bihaćka enklava u dramatičnim trenucima Domovinskog rata i rata u BiH."
Sad uzmi kartu pa pogledaj gdje se nalazila "SAO krajina", gdje je RS i gdje je Bihać, pa zaključi što bi se dogodilo da je tada Bihać pao, a mogao je da nije došlo do ove akcije.
Što se tiče Posavine, evo dijela Tuđmanovog za BBC 23.10.1994 iz knjige "Hrvatska riječ u svijetu" str. 331
:
listopad 1992 godine. Pad bosanskog broda.izetbegovic je bio u zagrebu,o cemu ste u vezi s brodom razgovarali?
Tudman: ja se zaista detalja ne sjecam,ali postoje zapisnici o cemu smo mi tada razgovarali. Kad ste vec spomenuli bosanski brod,onda je tu veoma zanimljiva s povijesnog i politickog pa i medunarodnog gledista ova cinjenica; kao sto sam maloprije spomenuo,hrvatsko angaziranje u bosni na strani hrvata i muslimana,bilo je prisutno,ali trpjeli smo gubitke. Mi nismo mogli sprijeciti taj srpski koridor,a srbi su nam nanosili gubitke i imali smo takvu situaciju u hrvatskoj da smo mi iz hrvatske morali tamo upucivati pomoc u obranu hrvatskog stanovnistva u bosanskoj posavini,a muslimani i hrvati iz bosne su bjezali u hrvatsku. Vojnog sporazuma nismo imali,ratno stanje nije bilo objavljeno. Prema tome, hrvatski vojnici su se poceli pitati: zasto nas saljete u bosnu,poceli su cak i dezertirati. U toj i takvoj situaciji, ja sam naredio da ne salju hrvatske postrojbe u unutrasnjost bosne,sve tamo do dervente,doboja, nego da se ogranicimo na obranu hrvatskih podrucja od orasja do bosanskog broda,da ne napustimo bosanski brod,da imamo mogucnosti da bosanski brod branimo. Medutim, tu je nasuprot mojem naredenju stjecajem okolnosti,do danas jos sasvim nerazjasnjenih,doslo do toga da su hrvatske postrojbe,u onoj situaciji kakva je bila napustile bosanski brod,porusen je most na savi,i to u dane kada smo bili uspjeli diplomatskom akcijom postici sporazum da se srpske snage,jugoslavenska armija,povuku sa konavala i prevlake. Prema tome zakljucujem: prije sam rekao da je jugoslavenska vojska imala svoju mrezu na tlu citave hrvatske, i tog momenta je izgledalo kao da je tudman napustio bosanski brod i da je to bila nekakva trgovina za konavle,za prevlaku,sto jasno,nije bila istina. Ono smo postigli zato sto smo obranili dubrovnik cak i stolac,istocnu obalu neretve,znaci jednom ratnom akcijom i diplomatsko politickim pregovorima. A ovdje se trebalo odrzati i o tome nikakvih razgovora nije bilo sa srbima,nego je to bila nasa prosudba da se ne mozemo angazirati u unutrasnjosti bosne ali da zadrzimo obranu bosanskog broda. Medutim, o stjecaju okolnosti za koje jos nemam punu sliku tko je i kako je doslo do toga da bude napusten bosanski brod,a da tada,kada je jedna od hrvatskih postrojbi brod napustila,srpskih postrojbi nije ni bilo u blizini
Čitzati, čitati i samo čitati.
- wgo
#216 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
CROkodil wrote: Čitzati, čitati i samo čitati.
Tuđman i Milošević su definitivno razgovarali no pitanje je koliko su imali čvrst dogovor. Tome najbolje svjedoči suradnje ABiH i VRS u Mostaru. Jasno je da barem za to područje dogovora nije bilo ili ga je netko izigrao. I ne radi se o nekakvoj samovolji lokalnih zapovjednika, na razgovore u Mostar je navodno dolazio sam Mladić. Pored toga, niti jedan od ratnih zapovjednika niti sa hrvatske niti sa srpske strane nije potvrdio da je dobio nekakve zapovjedi koje bi bile u pravcu operacionalizacije tih dogovora.
-
kv99
#217 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Nisu se tu sukobili i nisu tu ratovali. Tu su prodavali oruzje na isti nacin kao sto su to radili npr u okolini Bihaca koje je koristeno bas protiv njih pa niko sa 5 grama mozga u glavi ne moze da tvrdi da su zbog toga cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smridje i genocidne stvorevine. Isto tako je i tzv hvo prodavo oruzje i municiju Armiji u Starom Vitezu a koje je onda Armija koristila protiv tzv hvo pa po tebi je onda i tzv hvo bio u skuobu sam sa sobomwgo wrote:kv99 wrote: Tako da se ne upadas na temu grlom u jagode ne bi postavi to pitanje i kada vec pazis toliko na detalje odgovori onda
gdje su bili sukobi snaga pod komadnom zagreba i beogarad u Bosni i Hercegovini u te duge 2 godine ?
U Mostaru.
Šifra: "kuća časti".
Pa opet ponavljam pitanje : kada toliko pazis na detalje , navedi gdje su se u te duge dvije godine sukobile snage pod komandom Zagreba i Beograda ? I ne samo da se nisu sukobili vec je bila i te kako organizovana saradnja na svom nivoima, a to sam vec ranije naveo pa kako se ovdje tvrdi da je ARBIH imala istu saradnju sa cetnicima neka to i navedu.
-
CROkodil
#218 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
To ti nije nikakav dokaz, jer ni nakon sarajevskog mira nema nekakvih velikih bitaka u RH, Srbi su dali "Krajinu" na čuvanje UNPROFOR-u, i vlada nekakav status quo.kv99 wrote:Nisu se tu sukobili i nisu tu ratovali. Tu su prodavali oruzje na isti nacin kao sto su to radili npr u okolini Bihaca koje je koristeno bas protiv njih pa niko sa 5 grama mozga u glavi ne moze da tvrdi da su zbog toga cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smridje i genocidne stvorevine. Isto tako je i tzv hvo prodavo oruzje i municiju Armiji u Starom Vitezu a koje je onda Armija koristila protiv tzv hvo pa po tebi je onda i tzv hvo bio u skuobu sam sa sobomwgo wrote:kv99 wrote: Tako da se ne upadas na temu grlom u jagode ne bi postavi to pitanje i kada vec pazis toliko na detalje odgovori onda
gdje su bili sukobi snaga pod komadnom zagreba i beogarad u Bosni i Hercegovini u te duge 2 godine ?
U Mostaru.
Šifra: "kuća časti".Hajde opet u klupu i probaj nesto novo da se naucis.
Pa opet ponavljam pitanje : kada toliko pazis na detalje , navedi gdje su se u te duge dvije godine sukobile snage pod komandom Zagreba i Beograda ? I ne samo da se nisu sukobili vec je bila i te kako organizovana saradnja na svom nivoima, a to sam vec ranije naveo pa kako se ovdje tvrdi da je ARBIH imala istu saradnju sa cetnicima neka to i navedu.
Je li ti isto dokaz dogovora?
Sad opet pitam, kako se u dogovor uklapa akcija Zima 94?
Ako je postojao dogovor, onda Tuđmanu ne bi bilo u interesu oslobađati Bihać, baš suprotno. Znao bi da Hrvatska nije u opasnosti, sukladno njihovom dogovoru, a oddgovaralo bi mu da u Bosni što više toga uzmu Srbi...
-
nemoguce vruce
#219 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
ovo je najjace...francekovi memoari u kojima kaze, da ne zna ko je naredio rusenje mosta na savi i ko je naredio povlacenje HV iz bosanskog broda... 
- wgo
#220 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
kv99 wrote: Nisu se tu sukobili i nisu tu ratovali. Tu su prodavali oruzje na isti nacin kao sto su to radili npr u okolini Bihaca koje je koristeno bas protiv njih pa niko sa 5 grama mozga u glavi ne moze da tvrdi da su zbog toga cetnici iz RSK bili u sukobu sa cetnicima iz smridje i genocidne stvorevine. Isto tako je i tzv hvo prodavo oruzje i municiju Armiji u Starom Vitezu a koje je onda Armija koristila protiv tzv hvo pa po tebi je onda i tzv hvo bio u skuobu sam sa sobomHajde opet u klupu i probaj nesto novo da se naucis.
Nije baš sam Mladić dolazio na nekakve kokošarske preprodaje na prvim linijama u Bihaću?
Ovo je ipak bila institucionalizirana suradnja BHdani spominju da je razvucena linija i da su bili "na vezi".
Svašta se priča, bošnjačka strana nastoji smanjiti priče oko te suradnje ali istina ili bar konture iste ipak probijaju:
- S naše strane učestvovali su: Džiho Šefkija, pomoćnik komandanta, Alikadić Alija, član Ratnog predsjedništva Opštine, Hofo Tima (Fatima Leho), član Komande Korpusa. Sa srpske strane bila je prisutna šestočlana delegacija s pukovnikom Miloševićem na čelu, pomoćnikom komandanta Hercegovačkog korpusa.
Kada je poslije žestokih napada HVO-a na Blagaj i Kočine kod Mostara Safet Oručević preko mostarskih Srba Milana Kovačevića Gare i Stojana Dakića uspostavio kontakt i sa samim Ratkom Mladićem i zatražio njegovu pomoć, ratni zločinac je 16. jula 1993. iz Bratunca emitirao vijest koju je prenio Tanjug. "Glas Srpske" je dan kasnije objavio: "Muslimani zatražili pomoć od Srba".
Mladić je s radošću izjavio da će "razmotriti apel muslimana". I zaista, nabavka artiljerijskih projektila od Srba trajala je mjesecima. Naravno, to se "masno" plaćalo. Pričalo se i o koferima novca koji su završili u srpskim bunkerima na Podveležju. Saradnja je toliko uznapredovala da je u septembru 1993. dogovoreno da srpski artiljerci cijelih sedam dana daju artiljerijsku podršku jedinicama Armije RBiH iz haubica. Srpski i borci Armije RBiH su čak spavali zajedno!
Uspostavljena je i "vruća linija", pa je bilo dovoljno da Komanda 4. korpusa zatraži određen broj granata i da ih odmah dobije. Srbi su "po narudžbi" ispaljivali granate na položaje HVO-a. Dešavalo se da njihovi artiljerci ispale i koju granatu više i kažu: "Ovo kuća časti". Pripadnici VRS su čak pucali i na veresiju. Za branioce Mostara posebno su navijali mostarski Srbi koji su neodoljivo željeli da se vrate u svoj grad.
Pa ipak, mnogi se i danas pitaju zašto Srbi nisu iskoristili težak položaj Armije RBiH i zajedno s HVO-om izvršili završne udare na Mostar. To je ponajveća misterija proteklog rata!
A evo i banalnosti koju spominješ:
Sve je dogovoreno "na vrhu"
Da je vojna pomoć vojske bosanskih Srba braniocima Mostara dogovorena na najvišem nivou, ilustrira i depeša koju je 17. avgusta 1995. Komandi 4. korpusa poslao komandant ARBiH, rahmetli general Rasim Delić.
- Obezbijedite da se Safet Oručević u Mostaru obavijesti da od četvrtka pa dalje očekuje poziv čovjeka kojem je prije sedam godina prodao zelenog "kedija". Ovaj čovjek će ga zvati motorolom s Brda i predstavit će se kao Mićov kum. Poruku prenesite HITNO! - navedeno je u Delićevoj depeši.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... ostar.html
- wgo
#221 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Dakle, imamo suradnju na najvisem nivou vojnih zapovjednika (Mladic - Delic), imamo liniju za vezu pa cak i zajednicko dijeljenje kreveta, imamo besplatno granatiranje a imamo i granatiranje koje traje 7 dana.
Ja bih to nazvao saveznistvom a samim tim i sukobom sa stranom koja je ostala van tog saveznistva, ti?
Ja bih to nazvao saveznistvom a samim tim i sukobom sa stranom koja je ostala van tog saveznistva, ti?
-
CROkodil
#222 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
Evo wgo sve lijepo postavio...
Opet pitam vezano za Z4.
Kako je moguće da srbi nisu prihvatili taj Z4 nakon što ga je Tuđman prihvatio.
Pusti sad Miloševića, poznato je da Martić nije želio taj dokument uopće pogledati, kamoli raspravljati o njemu.
Ajmo zamisliti scenarij da su srbi pristali na Z4. Imali bismo Krajinu, ne "Krajinu", zapravo državu u državi, sa svojom valutom, policijom, sudstvom...
U BiH bi imali ono što imamo i sada. Znači, Srbi bi dobili sve, Hrvati bi praktički izašli poraženi iz rata, bez države.
Ako znamo da najveća odgovornost za odbijanje Z4 leži na krajinskom vodstvu, kako se to uklapa u "dogovor"?
Opet pitam vezano za Z4.
Kako je moguće da srbi nisu prihvatili taj Z4 nakon što ga je Tuđman prihvatio.
Pusti sad Miloševića, poznato je da Martić nije želio taj dokument uopće pogledati, kamoli raspravljati o njemu.
Ajmo zamisliti scenarij da su srbi pristali na Z4. Imali bismo Krajinu, ne "Krajinu", zapravo državu u državi, sa svojom valutom, policijom, sudstvom...
U BiH bi imali ono što imamo i sada. Znači, Srbi bi dobili sve, Hrvati bi praktički izašli poraženi iz rata, bez države.
Ako znamo da najveća odgovornost za odbijanje Z4 leži na krajinskom vodstvu, kako se to uklapa u "dogovor"?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#223 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
@CROkodil:
Otkud ti ideja da je Tuđman prihvatio Z-4?
Plan Z-4 nikad nije bio prihvaćen ni od koga, jer je bio utopistički, pacifistički, nerealan. Galbraith ga je sastavio kao da je bilo u pitanju mirno razdruženje Češke i Slovačke, a ne rat koji je trajao od 1991. Tuđman je plan Z-4 samo deklarativno uzeo u "razmatranje", a ni na kraj pameti mu nije bilo da pokoloni RSK-u, pazi sad: zakonodavno tijelo, predsjednika, vladu, sudove, policiju, gospodarstvo, socijalnu politiku, kulturu, OPOREZIVANJE, turizam, ENERGETIKU, NOVČANU JEDINICU, održavanje međunarodnih veza, SKLAPANJA MEĐUNARODNIH UGOVORA, (...vidi ovo - isto kao RS). Pa nije bio baš toliko glup.
S druge strane, Martić ga nije ni uzeo u razmatranje, na Miloševićev nagovor, jer bi se u tom slučaju, inercijom, isto to moralo ponuditi i Kosovu.
Znači, Z-4 zzzzdrrrravo
Otkud ti ideja da je Tuđman prihvatio Z-4?
Plan Z-4 nikad nije bio prihvaćen ni od koga, jer je bio utopistički, pacifistički, nerealan. Galbraith ga je sastavio kao da je bilo u pitanju mirno razdruženje Češke i Slovačke, a ne rat koji je trajao od 1991. Tuđman je plan Z-4 samo deklarativno uzeo u "razmatranje", a ni na kraj pameti mu nije bilo da pokoloni RSK-u, pazi sad: zakonodavno tijelo, predsjednika, vladu, sudove, policiju, gospodarstvo, socijalnu politiku, kulturu, OPOREZIVANJE, turizam, ENERGETIKU, NOVČANU JEDINICU, održavanje međunarodnih veza, SKLAPANJA MEĐUNARODNIH UGOVORA, (...vidi ovo - isto kao RS). Pa nije bio baš toliko glup.
S druge strane, Martić ga nije ni uzeo u razmatranje, na Miloševićev nagovor, jer bi se u tom slučaju, inercijom, isto to moralo ponuditi i Kosovu.
Znači, Z-4 zzzzdrrrravo
-
zović
#224 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
15 godina od plana Z4
Danas uviđamo da prihvaćanjem plana ne bi bilo vojnih akcija. Srba bi u Krajini ostalo više nego što ih sada ima i što će ih ikada biti - kaže danas Dušan Vještica, nekadašnji poslanik u skupštini RSK čiji članovi nikada nisu imali prilike upoznati se sa tekstom mirovnog plana Z4.
Petnaest godina poslije dovršetka prijedloga mirovnog plana Z4 (kraj januara 1995. godine u Zagrebu) gotovi svi naši sagovornici slažu se u ocjeni da egzodusa srpskog stanovništva iz Krajine ne bi bilo da je taj plan bio prihvaćen.
Po mirovnom planu međunarodne zajednice, koji su predložili Piter Galbrajt, Leonid Kerestedžijanc i Jasuši Akaši, Srbima u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) nudila se široka autonomija, razrađena prema modelu Alanskih ostrva u Finskoj. Planom Z4 ponuđen je, mnogi bi rekli, status države u državi područjima u kojima su Srbi imali većinu prema popisu iz 1991. godine. Za zapadnu Slavoniju reintegracija je bila predviđena odmah, a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem predviđen je bio prelazni period u trajanju od pet godina. Plan Z4 sadržavao je i pravne institute učešća srpske zajednice u centralnoj vlasti u Zagrebu.
Krajina bi imala svoj parlament, vladu i predsjednika. Imala bi i pravo na svoju monetu, a obaveza centralne hrvatske banke bila bi da je štampa. Krajina bi imala pravo na sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma te na otvaranje međunarodnih predstavništava.
Martić "ne zna šta tu piše"
Plan Z4 Kninu je predložen kao rješavanje položaja UNPA zone, odnosno način reintegracije RSK u sistem Republike Hrvatske. Hrvatska Vlada i Sabor negativno su se izjasnili o planu, ali ga formalno nisu odbili.
- Bio je to jedan mudar državnički potez Franje Tuđmana, koji je dobro pretpostavio da plan Z4 neće prihvatiti Srbi u Kninu. Nikada nisam mislio da bi Tuđman, po svojoj politici i karakteru, prihvatio plan Z4 i još ga sproveo, ali njegov posao odlično su odradili loši političari u Kninu, koji su bili sposobni samo za pljačku - kaže Žarko Puhovski, dobar poznavalac tadašnjih političkih prilika i aktivist Hrvatskog helsinškog odbora.
Jedan od svjedoka događaja u Kninu, Dušan Vještica, tadašnji poslanik u skupštini i organizacijski sekretar SDS-a Krajine, ističe apsurd da jedan tako važan dokument uopće nije bio razmatran u skupštini.
- Z4 je bio mirovni plan o kome je unaprijed bilo zabranjeno raspravljati - kaže Vještica, naglašavajući da tokom pet godina rata nikada nije došlo do suštinskih statusnih pregovora između službenog Knina i Zagreba.
- Bili su to samo policijski pregovori o prekidu vatre koje Hrvatska uglavnom nije poštivala – napominje Vještica.
Da se u javnosti nije puno pričalo o planu Z4 sjeća se i Radovan Borović, tadašnji novinar Radio Knina, danas Radija slobodne Evrope.
Danas uviđamo da prihvaćanjem plana ne bi bilo vojnih akcija. Srba bi u Krajini ostalo više nego što ih sada ima i što će ih ikada biti - kaže danas Dušan Vještica, nekadašnji poslanik u skupštini RSK čiji članovi nikada nisu imali prilike upoznati se sa tekstom mirovnog plana Z4.
Petnaest godina poslije dovršetka prijedloga mirovnog plana Z4 (kraj januara 1995. godine u Zagrebu) gotovi svi naši sagovornici slažu se u ocjeni da egzodusa srpskog stanovništva iz Krajine ne bi bilo da je taj plan bio prihvaćen.
Po mirovnom planu međunarodne zajednice, koji su predložili Piter Galbrajt, Leonid Kerestedžijanc i Jasuši Akaši, Srbima u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) nudila se široka autonomija, razrađena prema modelu Alanskih ostrva u Finskoj. Planom Z4 ponuđen je, mnogi bi rekli, status države u državi područjima u kojima su Srbi imali većinu prema popisu iz 1991. godine. Za zapadnu Slavoniju reintegracija je bila predviđena odmah, a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem predviđen je bio prelazni period u trajanju od pet godina. Plan Z4 sadržavao je i pravne institute učešća srpske zajednice u centralnoj vlasti u Zagrebu.
Krajina bi imala svoj parlament, vladu i predsjednika. Imala bi i pravo na svoju monetu, a obaveza centralne hrvatske banke bila bi da je štampa. Krajina bi imala pravo na sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma te na otvaranje međunarodnih predstavništava.
Martić "ne zna šta tu piše"
Plan Z4 Kninu je predložen kao rješavanje položaja UNPA zone, odnosno način reintegracije RSK u sistem Republike Hrvatske. Hrvatska Vlada i Sabor negativno su se izjasnili o planu, ali ga formalno nisu odbili.
- Bio je to jedan mudar državnički potez Franje Tuđmana, koji je dobro pretpostavio da plan Z4 neće prihvatiti Srbi u Kninu. Nikada nisam mislio da bi Tuđman, po svojoj politici i karakteru, prihvatio plan Z4 i još ga sproveo, ali njegov posao odlično su odradili loši političari u Kninu, koji su bili sposobni samo za pljačku - kaže Žarko Puhovski, dobar poznavalac tadašnjih političkih prilika i aktivist Hrvatskog helsinškog odbora.
Jedan od svjedoka događaja u Kninu, Dušan Vještica, tadašnji poslanik u skupštini i organizacijski sekretar SDS-a Krajine, ističe apsurd da jedan tako važan dokument uopće nije bio razmatran u skupštini.
- Z4 je bio mirovni plan o kome je unaprijed bilo zabranjeno raspravljati - kaže Vještica, naglašavajući da tokom pet godina rata nikada nije došlo do suštinskih statusnih pregovora između službenog Knina i Zagreba.
- Bili su to samo policijski pregovori o prekidu vatre koje Hrvatska uglavnom nije poštivala – napominje Vještica.
Da se u javnosti nije puno pričalo o planu Z4 sjeća se i Radovan Borović, tadašnji novinar Radio Knina, danas Radija slobodne Evrope.
-
zemo_online
#225 Re: Video: Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?
z4 je odbio beograd a ne srbi u kninu,a tudjman ni jednu dobru stvar nije napravio nza svoju drzavu. naprotiv.