Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post Reply
limeni

#201 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by limeni »

maradonic wrote:nije ni rusija sto je nekad bila u pravu si.
ali rusija i dalje ima pravo veta u un,i dalje je druga vojna sila na svijetu koju ne moze poraziti ni prva sila svijeta,,
pa i to sa ukrajinom ti dokazuje da rusija ipak jeste sila
aneksira krim zahvaljuci bas tome sto je sila
pa rusi i sad konrolisu pola ukrajine ako uzmemo u obzir da je ukrajina duplo veca od turske ili jedne ukrajine,
pa uzmemo u obziru velicinu bjelorusija pa samu velicinu rusije vidjeces da rusi drze pod kontrolom 1 trrecinu cijele zemaljske kugle toliko ne drzi ni jedan narod,,ni kineski ni americki.
ta un ti je lakrdija i obicno zamazivanje ociju javnosti..prvi primjer ti je srebrenica a drugi iracki rat 2003 gdje su sad i protiv volje un-a napali..ne sporim ja da su rusi i dalje bitna zemlja ali je danas stanje takvo da svako ko smeta americi dobije po nosu..pogotovo manje zemlje tipa bih, srbija..
mi smo svakako dio evrope samo sto to nije ozvaniceno..ali neka mozda je i bolje tako barem ce biti kakve takve stabilnosti bez rata..dovoljno smo mi ratovali zadnjih 200 godina.
nego daj da mi dovucemo investicije ovamo, pa nek nam svi budu braca i turci, rusi, ameri, svabe, koreja :D
VCorp

#202 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

Zaštitu će nam dati majka Turska koja je Srbendama po jeftinijim tarifama prodavala gorivo da idu na nas :lol: Ako se kome moramo direktno ulizivati onda neka to bude Amerika i Njemačka, kakvi Turci, kakvi bakrači ...
arslanbey

#203 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by arslanbey »

Jaka Turska bosnjacima ide u korist
Kikibombona

#204 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Kikibombona »

Lokman wrote:
Bošnjaci osim savezništva sa Turskom nemaju alternative. Na srednji rok na ovim prostorima rata većeg intenziteta neće biti, borba će se voditi na diplomatskom planu. Saveze neće deterministai emocije nego interesi energetske diplomatije, jer onaj blok zemalja koji kontroliše Balkan, kontroliše i energetske koridore iz Azije, turskog commonweltha (Azerbejdžan, Turkmenistan, Kaspijsko more...Iran?) prema Evropi. Postoje dva bloka. Jedan blok je savez Njemačka-Gazprom kojoj je interes da blokira svaku alternativu ruskim energentima i drugi blok je Amerika-Britanija-Turska koja nastoji razbiti taj monopol i samim time njemačku hegemoniju u EU. U Kontekstu BiH tio znači njemačku i rusku podršku Republici Srpskoj, dok američka i turska diplomatija podržavaju integraciju BiH u NATO. Jasan dokaz tome je poziv Dodika i Vučića Njemačkoj da pod parolom stabilnosti regije interveniše protiv turskih (američkih-to je jedno te isto)interesa u BiH.
Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Njemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbjednosti.
Zaista mislis da su Amerima vazniji Turci od Svaba? :D

Njemacka je srce Evrope, najuticajnija i najbogatija drzava. Za Njemacku je ekonomski vezana cijela Evropa.

U srazu sa Evropom Turska nema nikakve sanse. Ako plinovod ili bilo sta slicno bude islo prema Njemackoj sa BI, to ce biti interes Njemacke.

Previse si romantican jarane.
jefferson

#205 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
Lokman wrote:
Bošnjaci osim savezništva sa Turskom nemaju alternative. Na srednji rok na ovim prostorima rata većeg intenziteta neće biti, borba će se voditi na diplomatskom planu. Saveze neće deterministai emocije nego interesi energetske diplomatije, jer onaj blok zemalja koji kontroliše Balkan, kontroliše i energetske koridore iz Azije, turskog commonweltha (Azerbejdžan, Turkmenistan, Kaspijsko more...Iran?) prema Evropi. Postoje dva bloka. Jedan blok je savez Njemačka-Gazprom kojoj je interes da blokira svaku alternativu ruskim energentima i drugi blok je Amerika-Britanija-Turska koja nastoji razbiti taj monopol i samim time njemačku hegemoniju u EU. U Kontekstu BiH tio znači njemačku i rusku podršku Republici Srpskoj, dok američka i turska diplomatija podržavaju integraciju BiH u NATO. Jasan dokaz tome je poziv Dodika i Vučića Njemačkoj da pod parolom stabilnosti regije interveniše protiv turskih (američkih-to je jedno te isto)interesa u BiH.
Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Njemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbjednosti.
Zaista mislis da su Amerima vazniji Turci od Svaba? :D

Njemacka je srce Evrope, najuticajnija i najbogatija drzava. Za Njemacku je ekonomski vezana cijela Evropa.

U srazu sa Evropom Turska nema nikakve sanse. Ako plinovod ili bilo sta slicno bude islo prema Njemackoj sa BI, to ce biti interes Njemacke.

Previse si romantican jarane.
Amerima vazniji Turci od SVaba, i obratno?
Tito dragi kakva su djeca ovdje.
Hajmo samo par primjera uzeti.
Njemacka se moze ljutiti na SAD zbog spijunaze, ali pazi ovo:
340 miliona amrikanaca, od toga 65% na anti-depresivima. Jedan od najvaznijih farmacetskih igraca u SAD je Bayer.
Hajmo malo auto, eto kinezu su sada najvece automobilsko trziste, sto je bilo neminovno s obzirom na broj stanovnika.
Ali niti jedna zemlja ne proguta vise Audija, BMW-a i Mercedesa od Njamacke, i pazi sad, od SAD!
S druge strane, Kina niej najveci trgovinski partner SAD< nego EU, primarno njmeacka. Gradjevinske masine, avioni, softveri, vojna industrija, sve to SAD izvozi u njemacku.
I onda djeca pocnu pricati o Turskoj?
Malo manje youtubea, vise knjiga!
VCorp

#206 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by VCorp »

Ma u Tursku vjeruju samo ovi naši hardcore muslići, svakome je jasno da bi nam oni u slučaju rata i novog genocida nad nama pomogli '' izjavama o zabrinutosti o bošnjačkom narodu '' te bi '' osuđivali napade ''. Turska je bliže geografski od Amerike ali Jenkiji su odmah tu do svih u svijetu.
joe_black

#207 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by joe_black »

Kakva Turska...Nemojte biti naivni.
Prije svega treba shvatiti da se sve na svijetu svodi na INTERES I Ekonomsku racunicu.
Turska ima debeli Trgovinski suficit Sa BiH I Muslim da vise vole zbog toga nego zbog toga sto smo muslimani...
Cim vise NE nude interesa PA PA TURSKA...
Cak I da he izjava Erdogana ISTINITA...pa zar netko treba biti naivan da pored svega sto je svijet ulozio u BiH da dopusti avanturu Kao sto je rat...da sve ulozeno propadne...
madner

#208 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Ne da malo fulas, nego puno fulas. Interesna zona Njemacke je sve istocno od Njemacke do Rusije.

BiH je recimo cvrsto u istoj i zato nam nema previse napretka, jer se jos uce igranja vanjske politike.
madner

#209 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Trebao bi se informisati o ovom Francusko Njemackom projektu koji je poceo oko 1950, imao je razna imena a trenutno je poznat kao EU.
To ti je tako reci jedan od nacina sirenja uticaja bez da ti treba vojska, jer drustvo, ekonomiju i politiku kreiras po svojim zeljama i interesima.
madner

#210 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Jao gluposti :lol:

Pa ti nisi knjigu procitao a supljiras :D
madner

#211 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Sve sto si napisao. :roll:
madner

#212 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Ne znam kako si mogao, ali u svakom slucaju predlazem knjige. Samo pocni lagano, nisi bas visoki kapacitet za upijanje znanja.
madner

#213 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Rekao si dovoljno, trazi da ti se izbrise nalog kako te niko ne bi tuzio za zaglupljivanje.
no_mani=no_fjučr

#214 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by no_mani=no_fjučr »

madner wrote:Rekao si dovoljno, trazi da ti se izbrise nalog kako te niko ne bi tuzio za zaglupljivanje.
madner wrote:Ne znam kako si mogao, ali u svakom slucaju predlazem knjige. Samo pocni lagano, nisi bas visoki kapacitet za upijanje znanja.
opalica21
Za Njemacku su to recimo Austrija, Nizozemska pa i Danska. To su tradicionalne Germanske zemlje koje grafitiraju Njemackoj. Njemackoj BiH ili Albanija ne padaju ni na kraj pameti. Niti ti narodi vide u Njemackoj nekog zastitnika.
Stvarno madner, ti dok shvatis ko sa djecom spava zapishan se budi....Ovoga sam jucer naslutio, nisam imao volje i zelje, al' zanimljivo je da kaze da Danci, Nizozemci i Austrijanci , rade grafite u Njemackoj?
madner

#215 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Ma znao sam, ali reko da se malo zabavim.

No nema covjeke osnove.
Grafiti su najmanji problem. :D
no_mani=no_fjučr

#216 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

madner wrote:Ma znao sam, ali reko da se malo zabavim.

No nema covjeke osnove.
Grafiti su najmanji problem. :D
Upali u oko, da ga uclanimo u klub citalaca, taj da procita nesto, diktator?
no_mani=no_fjučr

#217 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

opalica21- wrote:Bolje pricati bosanski ko siptar nego engleski ko ispijac kafica. :lol:

no mani no fjucr. :D
Sta da se radi, tebi je bolje.
madner

#218 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Pa dobro nemoj citat knjige, bar procitaj wikipediju. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#219 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by pici »

PA NE RAZBIJJJJ FFFIIIIIIIIIII OPOPOPOPOP !!! :thumbup: :sinbad:
Hafis

#220 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Ma ja....i sve tako mic po mic prema Balkanu, do poraza pred Neumom.
Mene stid zbog njih...ipak mi žao ljudi, baš su se bili obradovali :stidljiv:
Kikibombona

#221 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Kikibombona »

Opalica, dijete drago, uozbilji se..... Idi trazi curu, mani se politike.

Hoces da ti dodje Chisum sa pricom o Choco lipsu, strateskom brendu Republike Turske. :D

Turska se polako budi i ide lagano naprijed. Nadam se da ce se taj proces nastaviti i da ce pomoci bracu po vjeri, Arape, da i oni konacno krenu naprijed.

Kada padnes na dno, logicno je da ces nekada krenuti prema gore, posebno ako si Turska, velika drzava i nacija. Napreduje Indija, Brazil i mnoge druge drzave. Samo je pitanje kada ce udariti u zid.
Kikibombona

#222 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Kikibombona »

opalica21- wrote:Stvar je u tome sto Turska netreba biti super sila i prva sila svijeta da bi popunila vakuum koju su Amerikanci ostavili u BiH.
Na koji nacin ce popuniti?

Ti koliko sam upratio ne govoris samo o BiH, vec o cijelom Balkanu.

Aj reci na koji nacin ce Turska ovladati Balkanom.
Hafis

#223 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Sad si nas sve zbunio. Tko će nas više konačno poklopiti?

Znači:
1. da mi ovdje počnemo polahko učiti turski jezik?...
2. Ili da počnemo vježbati grlo i lomljenje jezika, pa se bacimo na učenje arapskog jezika?
Hafis

#224 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

opalica21- wrote:
Hafis wrote:Sad si nas sve zbunio. Tko će nas više konačno poklopiti?

Znači:
1. da mi ovdje počnemo polahko učiti turski jezik?...
2. Ili da počnemo vježbati grlo i lomljenje jezika, pa se bacimo na učenje arapskog jezika?
Turci su ukljucili arapi u projekat koji njihov ministar vanjskih poslova naziva "strategijska dubina". Sta ti tu nije jasno? Dovoutoglu je bar to opsirno opisao u svojoj knjizi.
Pa nije mi jasno tko će nas na kraju zapasati. Turci ili Arapi?
Hafis

#225 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Meni se čini, u ovim svim tvojim varijantama nama kjafirima degenek ne gine :sad:

Nego reci mi kako Turci u vas u Olandiji stoje. Kupuju li i tamo hotele i marine, ili se standardno bave kebabom i preprodajom polovnih automobila?
Post Reply