Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
poznanik

#201 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

butragenjo0 wrote:za pocetak pitanje za poznanika:
posto vidim da baratas kartama obiljezi mi tacnu lokaciju gdje si bio 3 i 4 oktobra 95 i opisi?
mozda sam ja bio sa druge strane....
dosta znas ali i ne znas...evo odmah grijesis kada mislis da nas je bilo oko 40-50
Linija na LP pukla je bas na mjestu gdje sam ja bio.Nismo imali popunu ni municije a kamoli sta drugo.Licno ja sam se povukao sa LP sa 15 metaka.Izvukao sam se 30-ak metara ividio da vasi zauzimaju grudobran ,ne rov ,grudobran.Rovovi su bili prema nikolinim stijenama,,,,,,,toliko zasada
Prije svega - pozdrav i dobrodošlica na ovaj forum.

Na Lupoč misliš, 3. i 4. oktobra? Tada je pao Lupoč...

Bio sam na sjevernoj strani, pogled na Trnovo. Ispod vaših grudobrana na 50-tak m. na kosi iznad one provalije, više prema istoku...

Da, grudobrani su bili visoko iznad nas, ali izuzetno dobro tehnički izgrađeni, i dobro uvezani bajtama. Rovovi o kojima ti pišeš jesu bili daleko gore, na platou Lupoča, i bili su tako dobro postavljeni i izgrađeni, da im ni 10 dana artiljerijske kanonade ne bi moglo ništa..
Seawolf

#202 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Seawolf »

poznanik wrote:
posto vidim da baratas kartama obiljezi mi tacnu lokaciju gdje si bio 3 i 4 oktobra 95 i opisi?
dosta znas ali i ne znas...evo odmah grijesis kada mislis da nas je bilo oko 40-50
Linija na LP pukla je bas na mjestu gdje sam ja bio.Nismo imali popunu ni municije a kamoli sta drugo.Licno ja sam se povukao sa LP sa 15 metaka.Izvukao sam se 30-ak metara ividio da vasi zauzimaju grudobran ,ne rov ,grudobran.Rovovi su bili prema nikolinim stijenama,,,,,,,toliko zasada

Bio sam na sjevernoj strani, pogled na Trnovo. Ispod vaših grudobrana na 50-tak m. na kosi iznad one provalije, više prema istoku...

Da, grudobrani su bili visoko iznad nas, ali izuzetno dobro tehnički izgrađeni, i dobro uvezani bajtama. Rovovi o kojima ti pišeš jesu bili daleko gore, na platou Lupoča, i bili su tako dobro postavljeni i izgrađeni, da im ni 10 dana artiljerijske kanonade ne bi moglo ništa..
Prema dokumentima, zatečenim na Lupoču, vaši koji su bili gore u trenutku napada su iz Foče, zar ne @butragenjo0.

U sjećanju su mi ostala prozorska stakla na vratima i zidovima nekih bajti. To nisam vidio nigdje drugdje. Pametno, da čovjek ne nazebe od propuha.

A, odakle zemlja za grudobran, ako se iza njega ne nalazi iskopan rov.
butragenjo0

#203 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by butragenjo0 »

poznanik wrote:

sad mi je jasna tvoja lokacija,jer sam ja bio na juznoj strani LP ,desno su nam bile nikol.stijene i livada spasovaca,ispod nas je bio onaj pat koji ste uzeli (oko 500 m).Culi smo detonaciju tog jutra i shvatili smo sta se desava,moja bajta je bila oko 200-250 m iznad pat-a,mi smo vezali sa komandnom bajtom(udaljenom 200-250 m) i svijesni da se tu ne mozemo odrzati povukli smo se ka istoj.Ispod mene je bila vasa grupa od nzn 10-ak ljudi.Razdaljina izmedju nas svega 15 m,i tu su *radile*samo bombe.I tu je linija pukla 4-og predvece ako nije negdje prije.Odmah nam je jasno bilo da ste nam ostavili prolaz ,jer ni vi niste u pocetku znali koliko nas je na LP.
Ujedno odgovor i za Seawolf-a:
pa druze grudobran moze biti i od kamena,a rovovi su mi bili iza ledja 50-ak m gdje je nasa linija bila načičkana(zgusnuta)
tacno da su bili sve focaci.
Jedno pitanje,znate li sta o grupici nasih ljudi,koliko znam osmorica, koji su 3 ili 4 -og upali u rejon trougla kobiljaca-lupoc-nikoline stijene?
poznanik

#204 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

butragenjo0 wrote:...Culi smo detonaciju tog jutra i shvatili smo sta se desava,moja bajta je bila oko 200-250 m iznad pat-a,mi smo vezali sa komandnom bajtom(udaljenom 200-250 m) i svijesni da se tu ne mozemo odrzati povukli smo se ka istoj.Ispod mene je bila vasa grupa od nzn 10-ak ljudi.Razdaljina izmedju nas svega 15 m,i tu su *radile*samo bombe.I tu je linija pukla 4-og predvece ako nije negdje prije.Odmah nam je jasno bilo da ste nam ostavili prolaz ,jer ni vi niste u pocetku znali koliko nas je na LP.
Ujedno odgovor i za Seawolf-a:
pa druze grudobran moze biti i od kamena,a rovovi su mi bili iza ledja 50-ak m gdje je nasa linija bila načičkana(zgusnuta)
tacno da su bili sve focaci.
Jedno pitanje,znate li sta o grupici nasih ljudi,koliko znam osmorica, koji su 3 ili 4 -og upali u rejon trougla kobiljaca-lupoc-nikoline stijene?
Grudobrani na sjevernoj strani vaše linije su bili skoro neosvojivi, dobro zaštićeni strmim nagibom terena, jer je nemoguće napadati i osvajati teren uzbrdo, posebno kada neprijatelj s visine ima dobar pregled terena i mogućnost unakrsne paljbe. Uz to, postavljeni su bili tako da im je i nemoguće bilo prići i ubaciti bombu. Pa i kad smo dobili signal za zaposjedanje vaših položaja, pred sami mrak, duša nam je poiskakala iz nas, jer smo morali forsirati trčanje uzbrdo i preskakati taj grudobran od kamenja, i ne znajući šta nas očekuje iza. U nekoliko bajti smo naslijepo ubacili bombe, dok nismo shvatili da su položaji potpuno prazni, ali opet nismo ulazili u bajte, plašeći se miniranja. Moja četa je tu noć prespavala odmah iza te vaše sjeverne linije, na livadi, mislim čak da je i stražar zaspao, jer skoro dva dana i dvije noći nismo spavali. Tek sutradan smo pročešljali Lupoč, i ono što sam vidio iznenadilo me je: odbrana je bila izuzetno profesionalno postavljena, dobro utvrđena i za zauzimanje Lupoča trebalo je mnogo mnogo truda...
Lupoč je, tog 3. i 4. oktobra napao kompletan Manevarski bataljon 1. Bošnjačke brigade. To znači da tvojoj vojsci nije bilo spasa, nije vam moguće ni na kakav način odbraniti ga od našeg zaposjedanja, taman da vam je u pomoć došao bilo ko... Posebno tih dana, u ofanzivi i moralnom usponu naše vojske, mnogo više nego logističkoj pripremi. Naš bataljon je malo vremena prije dobio samo nešto uniformi i čizama, i malo je ishrana bila poboljšana, ništa više nego godinu prije. Drugi su dobijali mnogo više, pristigla je i davala nam podršku artiljerija, bilo je podosta minobacača, bilo je i haubica koje su dejstvovale iz naše pozadine, ali glavninu tereta i zasluga za oslobađanje tog područja pripada Manevarcima 1.BB i Fočanskoj brigadi.
Da nije nesretno poginuo Zaim Imamović, Rogoj bi pao nekoliko dana nakon Lupoča. Pa mi smo došli dan nakon pada Lupoča do pred selo Boljanoviće, ali smo dobili naredbu da se povučemo...

Ja ne znam za tvojih 8 saboraca, ali i da ih je bilo mnogo više, ne bi mogli napraviti veću štetu i vrlo brzo bi bili likvidirani. Mi smo te jeseni '95. jednostavno bili prejaki na tom području.

I mene zanima nešto slično: U borbama za oslobađanje tog područja godinu prije, u rejonu Grkarice ili Gojčinove ravni, ne sjećam se dobro, nakon razbijanja vaših linija i napuštanja položaja, u sumrak, među grupu naših vojnika ušao je makadamskom cestom jedan Puch, iz kojeg ih je kroz prozor neki stariji čovjek pitao koje su vojska, iz koje čete. Kad je dobio odgovor, kažu ovi naši, kao da se iznenadio, ali se brzo snašao i izdao im naredbu, čini mi se da ne puše i da bolje paze, ovako nešto, naredio vozaču da se okrene, i nestao... Znaš li možda više o ovom događaju, naši vojnici misle da je neki vaš oficir zalutao u naše položaje...
Last edited by poznanik on 26/08/2012 23:09, edited 1 time in total.
poznanik

#205 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

Seawolf wrote:...U sjećanju su mi ostala prozorska stakla na vratima i zidovima nekih bajti. To nisam vidio nigdje drugdje. Pametno, da čovjek ne nazebe od propuha...

Da, tačno je, na bajtama su imali ugrađena prozorska stakla. Bio si gore tada?
Seawolf

#206 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Seawolf »

poznanik wrote:
Seawolf wrote:...U sjećanju su mi ostala prozorska stakla na vratima i zidovima nekih bajti. To nisam vidio nigdje drugdje. Pametno, da čovjek ne nazebe od propuha...

Da, tačno je, na bajtama su imali ugrađena prozorska stakla. Bio si gore tada?
Dan, ili dva poslije tebe.

Nakon što ste ti i tvoji sve odradili, mi smo k'o izletnici došli stazicom kroz šumu, od Velikog jezera. Pravo u rovove i bajte. Zbog toga se i ne sjećam kamenih grudobrana, koje ste ti i @butragenjo0 spominjali.
ChipyChips

#207 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ChipyChips »

Moj Milane Simoviću,jabuko sa grane :)

@poznanik sto pitaš za onaj slucaj sa dzipom,kazu navodno da je bio licno Srđan Knežević ako im je vjerovati.Valjda bio zalutao i brzo se snašao,te dok su ovi skontali ko je,on je već bio zdušio...
butragenjo0

#208 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by butragenjo0 »

@poznanik sto pitaš za onaj slucaj sa dzipom,kazu navodno da je bio licno Srđan Knežević ako im je vjerovati.Valjda bio zalutao i brzo se snašao,te dok su ovi skontali ko je,on je već bio zdušio...
ChipyChips

eeeeeeeee chips chips ,siđe lanbo .....
jesi li i ti od onih sto "setaju"ovakvim sajtovima i prepricavju tudje price,,,,,a mozda i nisi?
ChipyChips

#209 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by ChipyChips »

butragenjo0 wrote:@poznanik sto pitaš za onaj slucaj sa dzipom,kazu navodno da je bio licno Srđan Knežević ako im je vjerovati.Valjda bio zalutao i brzo se snašao,te dok su ovi skontali ko je,on je već bio zdušio...
ChipyChips

eeeeeeeee chips chips ,siđe lanbo .....
jesi li i ti od onih sto "setaju"ovakvim sajtovima i prepricavju tudje price,,,,,a mozda i nisi?

Nauči bolan prvo kako se citira neko,pa tek onda dodji na ovaj GRADSKI forum da diskutujes :-D

JePo ga ti,ti naučio na onome vasem seljackom,sokolačkom forumu da pises,gdje nema opcija citiranja pa sad odmah kontas ko biva ti znas i po ovim gradskim forumima pisati :lol: :lol:

Ne znas bolan,ne znas...Nije zvaka za seljaka :-D

Evo tvoje izjave,citiram:
'' treskavica 73152-27.08.2012 : Milan Simovic Foca
IMA NA NETU NEKI SAJT GDJE TIP IZNOSI REFERAT O NAPADU NA LP,SA PRAVCEM NJIHOVOG KRETANJA OBILJEŽENIM NA KARTI I BROJEM NJIHOVIH SNAGA,ALI NISU NAM ONI BITNI''
kraj citata

Pa kad ti nismo bitni,što dolazite onda na ovaj sajt? I ti i druge tvoje pajde,ako treba da i njih prozovem :D

(Haj kad budete pili kafu u Miljevini,zovite i mene,ja cu iz Jeleča časkom doci :-D )
butragenjo0

#210 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by butragenjo0 »

chips chips
ma jaro nemam namjeru da se stobom raspravljam,ma popicemo mi tu kavu ne sekiraj se.
a i ti si mi gradjanin sa jeleča........jebo ga ti sto si neurozan ,popi tabletu
a picemo mi tu kavu....
_Reds_

#211 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

poznanik wrote:
sten_MK_II wrote:
poznanik wrote:Grebak nije bjelašničko-treskavičko ratište, a nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije klanjala na ovaj način kako je to snimljeno i prikazano @Sarajmenovom fotografijom. Pitanje je da li je i područje sa slike na ovom ratnom rejonu o kojem se piše ovdje, tako da objema fotografijama na ovoj temi nije mjesto.
nego na koji ? :-)
Na način da je desetine vjernika u zajedničkoj molitvi koristilo livadu za vjerski obred, posebno uz činjenicu da nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije mogla sastaviti u jednom trenutku onoliki broj vjernika koji je prikazan na fotografiji, pa možda da ih i ukupno nije bilo toliko... :oops:

Ne vjerujem da si ti drugačije pomislio kad si pročitao "način" :-)
Ja mislim da je ona slika u Sinanovicima zaista, tj. na platou malo iznad Sinanovica, tamo gdje je bio heliodrom, ili je pak u Gluhaci.

Ja sma u ratu bio dijete, ali sam neposredno poslije rata, prepjesacio dosta ovog podrucja, nedavno i Treskavicu, pa mi je ovo fakat zanimljivo.

Inache moze li mi ko reci odakle su se sve vojnici nalazili u sastavu Bocnjacke brigade ? Inache o njima sam cuo sve najbolje.
argyle

#212 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by argyle »

poznanik wrote:
sten_MK_II wrote:
poznanik wrote:Grebak nije bjelašničko-treskavičko ratište, a nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije klanjala na ovaj način kako je to snimljeno i prikazano @Sarajmenovom fotografijom. Pitanje je da li je i područje sa slike na ovom ratnom rejonu o kojem se piše ovdje, tako da objema fotografijama na ovoj temi nije mjesto.
nego na koji ? :-)
Na način da je desetine vjernika u zajedničkoj molitvi koristilo livadu za vjerski obred, posebno uz činjenicu da nikad nijedna vojna formacija Bošnjačke ili Fočanske brigade nije mogla sastaviti u jednom trenutku onoliki broj vjernika koji je prikazan na fotografiji, pa možda da ih i ukupno nije bilo toliko... :oops:

Ne vjerujem da si ti drugačije pomislio kad si pročitao "način" :-)
izvor: Prva Fočanska Brigada Facebook profil

https://www.facebook.com/media/albums/? ... 1427518792

Image
_Reds_

#213 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

Sarajmen wrote:Hvala, ''šumnjaci'' su bili dobri borci. A Šaju pljunite kada ga sretnete, i u moje ime ...@poznanika razumite da ga frustrira sve što ima veze sa islamom a proteže se kroz A RBiH. Ipak, borio se je za ovu državu pa imajte razumijevanja i respekta za tu činjenicu.
:run:
Koji je to Šaja, onaj pajdaš Bakira ??

Inace koliko je ljudi brojala 1BB i FB ??
poznanik

#214 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

argyle wrote:izvor: Prva Fočanska Brigada Facebook profil

@argyle, pregledao sam kompletan profil, nigdje ne nađoh ovu fotografiju za koju tvrdiš da su je postavili Fočaci kao svoju :-)

Poznajem mnogo boraca te fočanske brigade, sretali smo se često gore po brdima, tvrdim da se od njihove kompletne brigade ni jedan cijeli saf nije mogao skupiti kako bi otklanjali molitvu, a ne ovoliki broj boraca :D

I da je fotografija snimljena na Igmanu ili Bjelašnici, mogla je nastati samo od sastava brigada koje su iz Srednje Bosne dolazile u pomoć nama gore...

Gluhača nije sigurno, tamo nije bilo fočanske brigade, zaravan iznad Sinanovića takođe ne bi trebala biti, jer je ona otvorena, bez zelenog drveća, a i rijetko je da se tu vojska duže zadržavala, to je bio više logistički centar.

Sumnjam da je lokacija ove fotografije igmanska ili bjelašnička :-)
_Reds_

#215 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

Poznanik vojske je puno bilo u Gluhaci, kao i ispod Visocice u Jelenaci, tj. ispod Puzima. I uopce izmedju te dvije zaravni. Bile su bolnice, kuce od drveta i sta sve ne, pravi kamp, to je sve bilo ostalo do iza rata, i onda je razvaljeno, steta prava, danas bi bila turisticka atrakcija.
poznanik

#216 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

_Reds_ wrote:Poznanik vojske je puno bilo u Gluhaci, kao i ispod Visocice u Jelenaci, tj. ispod Puzima. I uopce izmedju te dvije zaravni...
Gluhača mi je bila mjesecima druga kuća, i po mjesec i po, dva, u kontinuitetu, Igman, Bjelašnica i Treskavica takođe, tako da znam ko je gdje i koliko boravio gore. Rijetko kome je na pamet padala molitva, i na prste ruku se nije moglo nabrojati onakvih vjernika, kao na onoj propagandnoj fotografiji :-)
argyle

#217 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by argyle »

poznanik wrote:

@argyle, pregledao sam kompletan profil, nigdje ne nađoh ovu fotografiju za koju tvrdiš da su je postavili Fočaci kao svoju :-)
album: Fočanska, razne slike
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 792&type=3

opis slike: Džuma u Sinanovićima, ljeto 1994.

_Reds_

#218 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

argyle wrote:
poznanik wrote:

Rekoh ja da je to oko Sinanovica.
poznanik

#219 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by poznanik »

argyle wrote:
poznanik wrote:

ja ne mogu da ostvarim prikaz te fotografije nakon što kliknem na linkove koje si dao, dobijem poruku:

Ovaj sadržaj je trenutno nedostupan
Stranica koju tražite trenutno ne može biti prikazana. Možda je privremeno nedostupna, veza na koju ste kliknuli je istekla ili nemate dopuštenje da vidite ovu stranicu.

Image

Image

I dalje tvrdim da ona fotografija klanjanja ne pripada treskavičko-bjelašničkom području, odnosno vojnim jedinicama koje su svoje zone odgovornosti imale na tim područjima, 1. Fočanskoj brigadi ili 1. Bošnjačkoj brdskoj brigadi. Pa čak i da je postavljena na nekakav FB profil pripadnika te brigade, ne znači nužno i da pripada njima :-)
Focak-ja

#220 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Focak-ja »

Fotografija je iz sinanovica 94 g. Dzuma a klanjaju pripadnici 182 viteske (1 Focanske)
Focak-ja

#221 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Focak-ja »

.
Last edited by Focak-ja on 03/09/2012 13:38, edited 1 time in total.
Focak-ja

#222 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Focak-ja »

.
Last edited by Focak-ja on 04/09/2012 00:56, edited 5 times in total.
Focak-ja

#223 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Focak-ja »

Poznanice, poslije bitke svi su junaci. Diverzanti 1.bosnjacke ni manevarci nisu oslobodili pasinu planinu.
irenko

#225 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by irenko »

[quote="igmanac"]Velika akcija na Hojti je pocela 29.10.1994 ujuttro u 6.00h
Tada je zauzeto cca 100 km2 teritorije.
Veliki posao je odradila Bosnjacka i kako sam cuo kasnije Cupini diverzanti koji su u toku noci usli iza ledja cetnicima.
Oni su uzeli i onu kolonu tenkova i transportera kod Trnova...

Ja sam ucestvovao u akciji citave 3 min, jer sam na Predavici naletio na nekog g-dina sa 84-kom...
Kasnije su nasi dosli do Ledica gdje se desio onaj kretenski potez naseg k-danta koji je smjenu sveo livadom u Ledice u pola bijela dana.

Bio sam tad na Predavici, sa druge strane priče i tačno znam gdje si naletio na 84-orku, ja sam bi rov do nje (put nas je razdvajao) i znam koliko nam je značilo njeno štektanje :)

Poprilično je tačno to šta si opisao i sjećam se dobro kako se naša linija raspala, kako smo se 30. ujutru povlačili do Dejčića. Koliko se sjećam napredovanje prema Trnovu je zaustavljeno na brdu Kilavac (mislim da se tako zove). Da je Kilavac pao, teško da bi se Trnovo odbranilo, jer pomoći nije bilo niotkuda, vojska u rasulu. Sjećam se kako je PAT sa Hojte tukao po nama u Dejčićima, čak i tenk. Ubrzo sam dobio smjenu i nikada više nisam otišao u rov...
Post Reply