Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post Reply
casobuke

#201 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by casobuke »

Liora wrote:Ja lijepo kažem, nama treba Revolucija svijesti građanstva koje će se uspješno bataliti prošlosti i stvoriti viziju za budućnost. Od bajatog hljeba se niko nije najeo, pa tako ni svi nostalgičari za prošlim , a niti istomišljenici sadašnjeg sistema.

Casobuke - srdačan pozdrav! :D :D :D
Otkud se ti stvori :D .
Komrad

#202 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Komrad »

Liora wrote:Ja lijepo kažem, nama treba Revolucija svijesti građanstva koje će se uspješno bataliti prošlosti i stvoriti viziju za budućnost. Od bajatog hljeba se niko nije najeo, pa tako ni svi nostalgičari za prošlim , a niti istomišljenici sadašnjeg sistema.

Naravno ... popljuvati i zaboraviti sve ono sto je bilo juce jel?
casobuke

#203 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

Komrad wrote:
casobuke wrote:
To su uradili komunisti i svaka im čast na tome. Na društvu koje su stvorili nakon revolucije ja im ne mogu čestitati jer sam protivnik takvih društava, kao što si ti vjerovatno pobornik.

Pa tu je problem koliko je neko u nečemu indoktriniran i ograničen i koliko je spreman nešto slijepo slijediti. Postoje stvari koje kod tog pokreta jako cijenim, kao i one s kojima se ne slažem, iako tu ideologiju suštinski ne podržavam. Vi koji stvari posmatrate crno-bijelo na svaku kritiku reagujete odgovorom tipa: kako te nije stid, oni su ti oslobodili zemlju, tandara, mandara...

Kao da jedno dobro može opravdati drugo zlo.
Ali to sto su drustva kakva ti zelis i na koja se ti pozivas cinili mnogo vece zlocine od zlocina partizana te ne sprijecava da ih podrzavas
Kanada i Australija činile zlo? :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#204 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Chmoljo »

casobuke wrote: Već su dozvoljene te organizacije. Ja bih imao obraza. Vidjeli smo gdje nas je cenzura tvojih istomišljenika odvela, vas na smetljište historije osim repova poput tebe koji se još uvijek povlače. Državu u racku.

Ako si ti stvarno toliko ograničen da i nakon detaljnog pojašnjenja još uvijek insistiraš na tome da bih ja nešto zabranjivao, nije do mene majke mi, nego do tvog IQ-a.

Ok, onda je potpuno opravdano komunističke organizacije potpuno zabraniti u poljskoj, bugarskoj... Ko da im dozvoli djelovanje i javno okupljanje pored onolikog zla koje su napravili tim zemljama. Nijedan komunist na poljskoj zemlji nema šta da traži.
dozvoljene su u svojim torovima misliš? to nije dozvola, to je opravdavanje prošlog rata.

što se tiče ovog drugog, prvo napišeš da ja imam problem sa IQ, a onda mi kao argument o zabrani u našoj zemlji guraš zemlje koje su imale veze sa nama koliko i neredi na Tibetu. dogovori se sam sa sobom, jesi li protiv komunizma, Staljina, Tita, zločinaca...

ili samo furaš new age principijelnost, jer misliš da je kul, i misliš da je svemu krivac loša interpretacija historije.
Komrad

#205 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Komrad »

casobuke wrote: Ko je dao narodu oružje? Milošević, Karadžić, Šešelj, Arkan DB sin partizanskog prvoborca, sve odani članovi partije :mrgreen: :mrgreen: ?

Mladić? To onaj general iz naše JNA koja će da brani naše narode? :D :D

Jeste, svako ko je počinio bilo kakav zločin je zločinac.

Ne brini, doći će i dan kad će se i ovaj napaćeni narod riješti vašeg komunističkog jarma i štetnog svjetonazora, a tad će biti svedeni na onaj nivo kome i pripadate- marginalnoj aleternativnoj skupini frustriranih adolescenata. Nešto slično poziciji u kojoj su anarhisti sad.
Naravno mi cemo biti na margini :) Dok cete vi sa Seseljima, Draskovicima, Tudzmanima, odredjivati nasu sudbinu :)
Komrad

#206 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Komrad »

casobuke wrote:
Komrad wrote:
casobuke wrote:
To su uradili komunisti i svaka im čast na tome. Na društvu koje su stvorili nakon revolucije ja im ne mogu čestitati jer sam protivnik takvih društava, kao što si ti vjerovatno pobornik.

Pa tu je problem koliko je neko u nečemu indoktriniran i ograničen i koliko je spreman nešto slijepo slijediti. Postoje stvari koje kod tog pokreta jako cijenim, kao i one s kojima se ne slažem, iako tu ideologiju suštinski ne podržavam. Vi koji stvari posmatrate crno-bijelo na svaku kritiku reagujete odgovorom tipa: kako te nije stid, oni su ti oslobodili zemlju, tandara, mandara...

Kao da jedno dobro može opravdati drugo zlo.
Ali to sto su drustva kakva ti zelis i na koja se ti pozivas cinili mnogo vece zlocine od zlocina partizana te ne sprijecava da ih podrzavas
Kanada i Australija činile zlo? :?
Ah ah sta je bilo sa Britanijom i SADom? Sad su ti kanada i australija uzori ... pa nije ni to lose s obzirom da se radi o otetim teritorijama domicijelnog stanovnistva
Liora

#207 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Liora »

Komrad wrote:

Naravno ... popljuvati i zaboraviti sve ono sto je bilo juce jel?

Mislim na prošlost uzrokovanu smrdljivim Balkanskim sindromom koji očito neki previše njeguju u svojim glavicama. Isto tako smatram da se trebamo bataliti jugonostalgije i , ako već hoćemo, uspostaviti režim koji će zadovoljavati osnovne kriterije čovjeka . Jer ovaj sistem trenutno je za majmune koji ne znam da li više poštuju teokraciju ili više poštuju nostalgiju. Ako vama predstavlja duševnu satisfakciju da uživate u prošlosti, slobodno. Ali probajte da stvorite viziju budućnosti, to malo teže ide, zar ne?
casobuke

#208 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

Komrad wrote:
casobuke wrote: Ko je dao narodu oružje? Milošević, Karadžić, Šešelj, Arkan DB sin partizanskog prvoborca, sve odani članovi partije :mrgreen: :mrgreen: ?

Ne brini, doći će i dan kad će se i ovaj napaćeni narod riješti vašeg komunističkog jarma i štetnog svjetonazora, a tad će biti svedeni na onaj nivo kome i pripadate- marginalnoj aleternativnoj skupini frustriranih adolescenata. Nešto slično poziciji u kojoj su anarhisti sad.
Naravno mi cemo biti na margini :) Dok cete vi sa Seseljima, Draskovicima, Tudzmanima, odredjivati nasu sudbinu :)
Ma jok, nemoj da budeš tako zlonamjeran. Istina da ćete biti postrojeni ali s nekim novim Rokfelerima, Gejtsima, Trumpovima i sličnim :mrgreen: .
BiH-x

#209 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by BiH-x »

x2
Komrad

#210 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Komrad »

Liora wrote:

Mislim na prošlost uzrokovanu smrdljivim Balkanskim sindromom koji očito neki previše njeguju u svojim glavicama. Isto tako smatram da se trebamo bataliti jugonostalgije i , ako već hoćemo, uspostaviti režim koji će zadovoljavati osnovne kriterije čovjeka . Jer ovaj sistem trenutno je za majmune koji ne znam da li više poštuju teokraciju ili više poštuju nostalgiju. Ako vama predstavlja duševnu satisfakciju da uživate u prošlosti, slobodno. Ali probajte da stvorite viziju budućnosti, to malo teže ide, zar ne?
Jel to svaki covjek koji postuje svoju proslost automatski znaci da zivi u proslosti?
Komrad

#211 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Komrad »

casobuke wrote:
Komrad wrote:

Ma jok, nemoj da budeš tako zlonamjeran. Istina da ćete biti postrojeni ali s nekim novim Rokfelerima, Gejtsima, Trumpovima i sličnim :mrgreen: .
jah :)
Sajama, Cengicima, Gasijima :)
Liora

#212 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Liora »

Komrad wrote:
Liora wrote:

Jel to svaki covjek koji postuje svoju proslost automatski znaci da zivi u proslosti?

Ako iznova evocira uspomene, zapostavlja sadašnjost, samim time i budućnost. I ja se sjetim svoje prošlosti kad je vrijeme za to, pamtiti ali i koračati naprijed. Očito da ne razumijete poentu "Revolucije svijesti". Lijepi Stalin!
casobuke

#213 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

Chmoljo wrote:
casobuke wrote: Već su dozvoljene te organizacije. Ja bih imao obraza. Vidjeli smo gdje nas je cenzura tvojih istomišljenika odvela, vas na smetljište historije osim repova poput tebe koji se još uvijek povlače. Državu u racku.

Ako si ti stvarno toliko ograničen da i nakon detaljnog pojašnjenja još uvijek insistiraš na tome da bih ja nešto zabranjivao, nije do mene majke mi, nego do tvog IQ-a.

Ok, onda je potpuno opravdano komunističke organizacije potpuno zabraniti u poljskoj, bugarskoj... Ko da im dozvoli djelovanje i javno okupljanje pored onolikog zla koje su napravili tim zemljama. Nijedan komunist na poljskoj zemlji nema šta da traži.
dozvoljene su u svojim torovima misliš? to nije dozvola, to je opravdavanje prošlog rata.

što se tiče ovog drugog, prvo napišeš da ja imam problem sa IQ, a onda mi kao argument o zabrani u našoj zemlji guraš zemlje koje su imale veze sa nama koliko i neredi na Tibetu. dogovori se sam sa sobom, jesi li protiv komunizma, Staljina, Tita, zločinaca...

ili samo furaš new age principijelnost, jer misliš da je kul, i misliš da je svemu krivac loša interpretacija historije.
Vjerovatnoća da će ravnogorski pokret doći pred spomenik ubijenoj djeci da orgija, ravna je vjerovatnoći da ćeš postati vlasnik multinacionalne korporacije. Dakle nikakva, poređenja su ti za becka. A ravnogorski pokret je registriran i već legalno djeluje.

Taj argument je bio samo ironija na tvoje maestralno poređenje o "zabrani okupljanja". Ali opet nisi skontao. Šta ću ti ja.

Ma jok, furam s jednom sisatim plavušom. Nikad bolju pičku nisam imao.
kojeime

#214 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 06/06/2011 02:36, edited 2 times in total.
Liora

#215 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Liora »

casobuke wrote:
Chmoljo wrote:

Vjerovatnoća da će ravnogorski pokret doći pred spomenik ubijenoj djeci da orgija, ravna je vjerovatnoći da ćeš postati vlasnik multinacionalne korporacije. Dakle nikakva, poređenja su ti za becka. A ravnogorski pokret je registriran i već legalno djeluje.

Taj argument je bio samo ironija na tvoje maestralno poređenje o "zabrani okupljanja". Ali opet nisi skontao. Šta ću ti ja.

Ma jok, furam s jednom sisatim plavušom. Nikad bolju pičku nisam imao.

Jesi je napuhao? :mrgreen:
casobuke

#216 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

Komrad wrote:[
Naravno mi cemo biti na margini :) Dok cete vi sa Seseljima, Draskovicima, Tudzmanima, odredjivati nasu sudbinu :)[

Ma jok, nemoj da budeš tako zlonamjeran. Istina da ćete biti postrojeni ali s nekim novim Rokfelerima, Gejtsima, Trumpovima i sličnim :mrgreen:

jah :)
Sajama, Cengicima, Gasijima :)
Katastrofalan izbor elite stvorene na kriminalnim temeljima. Niko nas nije glave košta kao politika SDA, barem što se tiče "naših". Jednog dana će ti ustupiti mjesto progresivnijim i naprednijim, jer neće uvijek društvo funkcionisati na kriminalu. To će se desiti kad tad.
casobuke

#217 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by casobuke »

Komrad wrote:
Liora wrote:

Dijametralno su suprotne stvari poštovati prošlost i poznavati je i stalno napadno potencirati život u prošlosti koji je bio savršen, divan, lijep, napredan za razliku od ovog sadašnjeg groznog, a pritom ne raditi ništa da promijeniš život u sadašnjosti da ne bi bio tako grozan. Možda ti ne shvataš, ali taj balast i slika o prošlom divnom životu stvara ljudima nezadovoljstvo i onemogućuje ih da naprave nešto od svog trenutnog života. Takvog kakav je.
kojeime

#218 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 06/06/2011 02:36, edited 4 times in total.
Komrad

#219 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Komrad »

casobuke wrote:
Dijametralno su suprotne stvari poštovati prošlost i poznavati je i stalno napadno potencirati život u prošlosti koji je bio savršen, divan, lijep, napredan za razliku od ovog sadašnjeg groznog, a pritom ne raditi ništa da promijeniš život u sadašnjosti da ne bi bio tako grozan. Možda ti ne shvataš, ali taj balast i slika o prošlom divnom životu stvara ljudima nezadovoljstvo i onemogućuje ih da naprave nešto od svog trenutnog života. Takvog kakav je.
Otkud ti znas da ovdje neko ko brani komunizam, tita i jugoslaviju neradi nista da promijeni zivot u sadasnjosti?
Pa jel ovdje tema kako promijeniti zivot u sadasnjosti ili nesto drugo? Kada se prica o proslosti logicno je da ce se praviti komparacije i sa sadasnjosti a i sa periodom prije te proslosti :)
Komrad

#220 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by Komrad »

casobuke wrote:
Katastrofalan izbor elite stvorene na kriminalnim temeljima. Niko nas nije glave košta kao politika SDA, barem što se tiče "naših". Jednog dana će ti ustupiti mjesto progresivnijim i naprednijim, jer neće uvijek društvo funkcionisati na kriminalu. To će se desiti kad tad.
Iz tvojih usta u Allahove usi ...
Samo da znas da Saja nije ekonomista po struci
casobuke

#221 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

kojeime wrote:
casobuke wrote:
1. Od Kine su te zapadne korporacije napravile ekonomsku velesilu. Što bi nekom vlasniku trebalo biti stalo da kineskih ljudi ako ih već vlastita država tretira kao stoku.

2. Vlast tretira svoje građane kao stoku. Nek mijenjaju vlast.

3. Država zakonom regulira minimalna primanja.

4. Zato komunjare u Kini jedva čekaju da otjeraju zapadne korporacije koliko im štete donose.

Ima i poštenih i nepoštenih, opet generalizacija o zlim kapitalistima :-). Ono, klasni neprijatelji, hajmo ih pobiti :-)
Uhhhh

U jednoj Evropskoj zemlji, nedavno izasloj iz komunizma, danas u EU, sjeverno od nas (ne istocno), dosaoprije izvjesnog broja godiina prijedlog zakona da najmanje 50% filmskog programa (i javnih i privatnih televizija) mora biti evropske produkcije i najmanje 25% filmskog programa mora biti produkcija te zemlje.

Udruzenje filmskih producenata SAD upotrijebilo uticaj na Svjetsku Banku da toj zemlji kaze ako usvoje taj zakon od jednog velikog dogovorenog kredita nema nista.

To je uticaj o kojem govorim.

1. Kinu ne bi napravili navecom silom da je kineza bilo 100.000 bogatih. Trebala im je jeftina radna snaga, ogromno trziste i nedostatak zakona. Nisu otisli tamo sto vole Kinu, vec sto mogu poslovati bez standarda koji vaze u uredjenim zemljama.
2. To je arogantno. Mi smo bili pod Turcima 500 godina pa se nismo pobunili. Nije to tako lako kao sto ti mislis.
3. Korporacije kroz medjunarodne innstitucije i na druge nacine natjeraju zemlje da ukinu minimalne plate i druge zakone. Ne rade sve te zemlje to same od sebe, ucjene ih novcem i vojskom.
4. Pa, stvari se mijenjaju u Kini :)

Americke kompanije se pocinju povlaciti iz Kine jer se povecavaju plate radnicima. Ali Kina je posebna prica.

Da su kapitalisti casni, oni bi rekli ovako: "U ovoj zemlji nema zakona i standarda u mnogim oblastima. Nema veze, mi cemo u nasoj kompaniji postovati visoke ekoloske standarde, standarde zastite na radu, zdravstvene zastite radnika i ostale standarde, a ustedjecemo na niskim platam radnika". Da su htjeli, ali koga biga u kapitalizmu za ljude i prirodu neke zemlje. Da, kapitalisti su zli, ostavili ljude u svojim zemljama bez posla da ne bi morali davati visoke plate i postovati standarde poslovanja koji vaze u SAD ili EU i slicno.

A čekaj, šta vi očekujete. Da neko ko je najjači bude solidaran, human, uvijek miroljubiv....?! Da je takav bio ne bi nikad ni postao najjači. Onaj ko je jači taj i tlači, to je ljudska priroda, ljudi su takvi i treba se pomiriti s tim. Zašto Amerika da ne iskoristi svoj utjecaj kako bi ostvarila interese na globalnom planu. Jer nije pravedno? Gdje ti živiš. Ti da si u mogućnosti za svoju zemlju to ne bi učinio?

1. Ne bi, da je bilo 100 000 bogatih Kina bi samu sebe napravila velikom silom. Ali u Kini je bilo samo milijardu i po siromašnih. Hvala komunisti!

2. Pokušali su pa su ih tenkovi gazili. U Kini ono komunisti vladaju je li?

3. Svijetom bi tekao med i mlijekom samo da nije zlih korporacija. Nosiš Nike?

4. Kad bi otjerali strane "zle kapitaliste" vratili bi se tamo gdje su bili prije njih. Ni kineskoj vlasti ni radnicima koji radi za mizerne plate to ne pada na pamet. E skontaj kako je onda tek bilo bez "zlih kapitalista".

Da je baba deda imala bi..... Šta je vama, život je borba vukova u kome janjad bivaju zaklana. Ne zvuči lijepo ali je tako.
erni3

#222 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by erni3 »

osnovni problem demokratije je to sto i onaj ko ne misli ima pravo na misljenje

ne sjecam se gdje sam ovo procitao, al se slazem :D
casobuke

#223 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by casobuke »

Komrad wrote:
casobuke wrote:
Iz tvojih usta u Allahove usi ...
Samo da znas da Saja nije ekonomista po struci
Šta očekivati kad od Piljara praviš uglednog biznismena. Dobiješ poludivljeg Šaju uglednog građanina.

Haj se sad vrati par stranica unazad pa pročitaj onu moju priču o profesoru i frizeru. Zamisli Šaju koji od frizera preko noći postaje profesor, i probaj shvatiti širu dubinu toga.
Liora

#224 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?

Post by Liora »

Komrad wrote:
casobuke wrote:
Otkud ti znas da ovdje neko ko brani komunizam, tita i jugoslaviju neradi nista da promijeni zivot u sadasnjosti?
Pa jel ovdje tema kako promijeniti zivot u sadasnjosti ili nesto drugo? Kada se prica o proslosti logicno je da ce se praviti komparacije i sa sadasnjosti a i sa periodom prije te proslosti :)

Negacije se pišu odvojeno. :D
Pa pogledajte samo, koliko marimo za komunizam kada se prvi SDP uvezao sa SDA , teokratičarima i kriminalcima koji su nam 20 godina uspjeli unazaditi zemlju da smo dobili 3 predsjednika, tri dijela države i slično. Pa gori smo od Izraela postali, oni barem imaju ekonomsku i političku moć!
Evo, ja sam antifašista. I smatram samu sebe paradoksom. Zašto? Izjašnjavam se na nacionalnoj osnovi, imam nacionalnost , a smatram da je nacionalizam bolest! Logika?
kojeime

#225 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

Post by kojeime »

casobuke wrote: 3. Svijetom bi tekao med i mlijekom samo da nije zlih korporacija. Nosiš Nike?
Ne nosim. Ni Nestle proizvode ne koristim, niti neke druge :) Nosim obucu kompanije koja kaze da posluje eticno, a ja do sada nisam nasao ni na internetu ni drugdje informacije da se ta kompanija spominje kao neetican poslodavac.

Naravno, ne mogu to uvijek ispostovati jer je izbor proizvoda koji se mogu kupiti u BIH ocajno mali, ali kada god mogu, trudim se da izbjegnem proizvode dokazano neeticnih korporacija.
Last edited by kojeime on 06/06/2011 02:41, edited 1 time in total.
Post Reply