Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Macan Online

#201 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Macan Online »

Dobra tema...

Polazeći od činjenice da ajet koji govori da je Allah gospodar svih svjetova nije dovoljan kao direktan dokaz o postojanju vanzemaljaca, naša urođena radoznalost nas poziva da dalje istražujemo postojanje istih.
Pri tome misilm na vanzemaljace koji su fizička bića (opipljiva, vidljiva, tjelesna), a ne duhovna poput meleka.

Ko 100% zna da li postoje ili ne postoje vanzemaljci?
Bog, stvoritelj svemira.
Zbog toga treba tražiti odgovor u Božjoj knjizi, časnom Kur'anu.

U časnom Kur'anu ne piše nigdje jasno i direktno da postoje druga tjelesna bića na drugim planetama.
Ali mislim da postoji indirektan odgovor na to pitanje. A Allah zna najbolje.
Mislim da odgovor leži u ajetima i hadisima koji opisuju sljedeće:

1. Stvaranje ljudi i džina
2. Smak svijeta
3. Sudnji dan
4. Stanovnike pakla i raja
5. Najodabranije Allahovo stvorenje

Za manje upoznate sa vjerskim učenjima, smak svijeta, kijametski dan i sudnji dan nisu isto. To su tri različita događaja koji će se desiti u budućnosti, hronološki jedan iza drugog sa određenim vremenskim razmacima između njih: prvo smak svijeta zatim kijametski dan i konačno sudnji dan.

-Smak svijeta znači brz prestanak postojanja cijelog svemira (raspad, eksplozija, implozija - šta god od toga, nebitno).
-Kijametski dan znači ponovno stvaranje novih životnih uslova, proživljavanje svih ljudi koji su živjeli na bivšoj Zemlji i stajanje ljudi u iščekivanju početka sudnjeg dana (kijam = stajanje).
-Sudnji dan znači period u kojem će Uzvišeni Stvoritelj ljude ispitivati o njihovim djelima koja su počinili u bivšem životu i donošenje Njegovoe presude.

Vratimo se na temu :arrow:

1. Stvaranje ljudi i džina
- U časnom Kur'anu Allah kaže da je stvorio ljude i džine kao razumna bića kojima je darovao dovoljno razuma i slobodne volje da svjesno donose vlastite odluke. Tu se ne spominju druga inteligentna bića koja imaju razum i slobodnu volju.

2. Smak svijeta
- Uništenje cijelog svemira i svih živih bića koja postoje u njemu, uključujući i eventualne vanzemaljce.

3. Sudnji dan
- U ajetima i hadisima se unatoč uništenju cijelog svemira, ne spominje da će neka druga bića osim ljudi i džina biti pozvana na odgovornost.

4. Stanovnici pakla i raja
- U ajetima i hadisima se kao stanovnici pakla i raja spominju samo ljudi i džini.

5. Najodabranije Allahovo stvorenje
- Posljednji Božiji poslanik je najodabranije Allahovo stvorenje, a on pripada ljudskom rodu.

Rezime:
Možda postoje druga stvorenja u svemiru, ali gledano sa vjerske strane nisu u istoj kategoriji i položaju kod Boga kao ljudi jer se nigdje ne spominju kao relevantni za budući svijet. Možda postoje ali neće imati isti tretman kao ljudi nakon proživljenja.
Kao što rekoh, sve ovo se može smatrati samo indirektnim odgovorom na pitanje o postojanju vanzemaljaca.
Ne tvrdim da je tako, a ispravite me ako sam negdje pogriješio.

A Allah najbolje zna.
Last edited by Macan Online on 17/05/2013 23:05, edited 3 times in total.
andromeda101

#202 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Kllikker wrote:" a džinne i ljude sam stvorio samo zato da mi robuju..." - ez-zerijat, 56. Kur´an časni

ovaj ajet daje odgovore koga je Allah stvorio da mu robuju i koje dvije (jedine) kategorije će biti pitane za svoja (ne)djela...

vanzemaljci, gliste, konji, delfini, itd...će biti izuzeti obračuna
Po tebi je onda Bog stvorio ovaj svijet i sve planete samo zbog nas i naše planete?!

Znači od svih bića u svemiru nas, ljude, Bog jedino drugačije tretira?

Jesmo li mi nešto posebno i specifično u čitavom svemiru da naš primjerak bude dio svetog trojstva i da jedino mi Bogu odgovaramo?

Da li to vama izgleda ispravno i logično?

Ako nas kometa strefi i pomremo svi onda je smak svijeta bez obzira što ostatak svemira i dalje živi i funkcionira?

Šta ako pošaljemo 1000 ljudi na neku drugu planetu da žive i razmnožavaju se a našu pogodi kometa i pobije sav život na njoj, jel onda smak svijeta ili treba sačekati da i ti tamo pomru?

Je li Bog samo za našu planetu ili za čitav svemir?

Je li smak svijeta samo za našu planetu ili čitav svemir?

Jesmo li mi ljudi bitniji Bogu od drugih inteligentnih vrsta s drugih svjetova, planeta?

Inteligentnih, znači ne delfina, glisti itd. već potencijalno dosta inteligentnijih vrsti nego ljudi.

Ili kad su ljudi pisali vjerske knjige, nisu ni slutili da postoje vanzemaljci na drugim planetama, pa svu religiju bazirali oko ljudi i naše planete?

Ako je nešto istinito i od Boga, nema tog pitanja koje može dovesti do sumnje.

Je li od Boga ili od ljudi?

S druge strane religiozni ljudi se više razmnožavaju, pridržavaju se morala i zakona, jedino ako ne odu u ekstremizam, militantizam.

Dobro za natalitet, pogotovo što u BiH svake godine manje i manje ljudi.

EDIT:
P.S. Ja sam ubjeđen da Bog ili nešto slično postoji.

Uvjerio sam se dosta puta u životu.

Bog me je ponizio kad sam bio na visini.

Bog me je ohrabrio kad sam bio nisko.

Negdje sam sadaku podijelio pa spasio sebi glavu.

Nešto postoji, međutim pitanja su tu.
biofa

#203 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by biofa »

Smatram da je za vjernike čisto gubljenje vremena da i razmišljaju o ovoj temi, obzirom da je sve rečeno u Časnom Kur'anu, kada je u pitanju stvaranje "Svjetova". Još jedna "ljudska zabluda" u traženju "vanzemaljaca"na drugim planetama. Postoje "paralelni svjetovi" i o njima se u Časnom Kur'anu govori. I to što postoje "dokazi" o posjeti "vanzemaljaca", uglavnom se radi o "posjetama" iz "paralelnih svjetova" koji žive uporedo s nama, ali ih mi, iz Božije milosti, ne vidimo, ali, oni vide nas... Lično smatram da smo mi -"Zemljani" - jedini pravi "vanzemaljci" ;-) koje poznajemo ... obzirom da je prvi čovjek, Adem a.s. stvoren u Džennetu, a zatim "spušten" na Zemlju! Dakle, okrenimo se boljim, korisnijim temama i djelima.
andromeda101

#204 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Gubljenje vremena?

http://www.youtube.com/v/u595Y2xWPPI?st ... &version=3

Pa u časnom Kuranu je rečeno da nauka nije gubljenje vremena.

Ako je nauka gubljenje vremena, što koristiš auto, telefon, pušku, avion, internet, živi onako kako je u Kuranu opisano, jašući kamile ko na bliskom istoku.

Znači gubljenje vremena je istraživati?

Svemir i druge planete?

To je isto ko mi sad živimo u jednom selu. I nigdje ne mrdamo iz njega, jer je gubljenje vremena malo protegnuti noge i recimo otkriti neko drugo selo.

Jer neko je valjda reko da nema drugih sela osim našeg. Da ne dangubimo.

I mi sad recimo trebamo vjerovati tebi da nema potrebe da mrdamo iz našeg sela.
miki.ba

#205 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by miki.ba »

biofa wrote:Smatram da je za vjernike čisto gubljenje vremena da i razmišljaju o ovoj temi, obzirom da je sve rečeno u Časnom Kur'anu, kada je u pitanju stvaranje "Svjetova". Još jedna "ljudska zabluda" u traženju "vanzemaljaca"na drugim planetama. Postoje "paralelni svjetovi" i o njima se u Časnom Kur'anu govori. I to što postoje "dokazi" o posjeti "vanzemaljaca", uglavnom se radi o "posjetama" iz "paralelnih svjetova" koji žive uporedo s nama, ali ih mi, iz Božije milosti, ne vidimo, ali, oni vide nas... Lično smatram da smo mi -"Zemljani" - jedini pravi "vanzemaljci" ;-) koje poznajemo ... obzirom da je prvi čovjek, Adem a.s. stvoren u Džennetu, a zatim "spušten" na Zemlju! Dakle, okrenimo se boljim, korisnijim temama i djelima.
Pa ako cemo tom logikom vjernici uopšte ne trebaju razmišljati, jer za sve ima nek "odgovor" u kuranu.
andromeda101

#206 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

I ne trebaju ispitivati niti postavljati pitanja.

Jer pitanja mogu biti opasna.

Najbolje i neimati razum, nego biti ko robot.
andromeda101

#207 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Pa valjda je Bog svemoćan i neustrašiv i ne boji se pitanja.

Kakav je to Bog ako ne smiješ sam sebe ili nekog drugog upitati pitanje?

To je meni više ko neki glumac ili političar pa se dogovore u studiju kakva mu pitanja ili njoj smiju postaviti.

Pa jesi ti vjernik ili glumac?

Zamisli kad ti neko kaže Bog je svemoguć i sveznajući.

Sveznajući a ne smiješ postaviti pitanje.

I ti meni kažeš nema vanzemaljaca.

A ja se usudim i odem do neke druge planete i otkrijem vanzemaljce.

Šta ćeš onda?

A ti meni prije toga reko da ih nema.

Jesil me ti slago ili Bog?

Vjernik koji laže ili Bog koji laže?

Kako Bog može lagati?

Bolje pazi šta ti nama govoriš u ime Boga.

Haj ti malo bolje prouči onaj Kuran, da ne bi ispalo da nas je Bog slago.
biofa

#208 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by biofa »

andromeda101 wrote:Gubljenje vremena?

http://www.youtube.com/v/u595Y2xWPPI?st ... &version=3

Ako je nauka gubljenje vremena, što koristiš auto, telefon, pušku, avion, internet, živi onako kako je u Kuranu opisano, jašući kamile ko na bliskom istoku.

Znači gubljenje vremena je istraživati?

Svemir i druge planete?

To je isto ko mi sad živimo u jednom selu. I nigdje ne mrdamo iz njega, jer je gubljenje vremena malo protegnuti noge i recimo otkriti neko drugo selo.

Jer neko je valjda reko da nema drugih sela osim našeg. Da ne dangubimo.

I mi sad recimo trebamo vjerovati tebi da nema potrebe da mrdamo iz našeg sela.
Riječ nije o nauci i istraživanju svemira .... To svakako stoji, Obaveza vjernika je učiti, razmišljati, istraživati .... Ali, tema su "vanzemaljci", a koliko ja znam, niti u jednom ajetu ne postoji niti naznaka o njima. Govori se o paralelnim svjetovima i rečeno je ko u njima živi! .... Da li je korisnije "da se okrenemo jedni prema drugima", pomažući jedni drugima činimo dobra djela za koja ćemo biti nagrađeni ... Nego, da "gubimo vrijeme" razmišljajući da li postoje "vanzemaljci" ili ne ... A zamisli samo koliko se milijardi dolara utroši (dok istovremeno milijarde ljudi gladuje), koliko se nafte potroši (dok se istovremeno zbog nje milioni ljudi ubijaju), i još se pri tome malo po malo uništava ozanski omotač koji nas sve štiti! Ma hajde, neki "u ime nauke" tragaju za "nazovimo ih vanzemaljcima", a istovremeno uništavaju ovu planetu koja nam je svima dom! Sve je to još jedna "koska" bačena ljudima, da bi ljudi razmišljali o tome, dok istovremeno oni koji su kosku bacili + ostvaruju svoje ciljeve o kojima mi pojma nemamo!
biofa

#209 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by biofa »

andromeda101 wrote:I ne trebaju ispitivati niti postavljati pitanja.

Jer pitanja mogu biti opasna.

Najbolje i neimati razum, nego biti ko robot.
Svako pitanje je već korak prema odgovoru... Razmišljati, učiti i istraživati treba da bi spoznali, prije svega život i Božije stvaranje, te da bi svoju vjeru učvrstili u svakodnevnim iskušenjima sa onima koji ništa drugo ne rade do govore: Bog ne postoji! ... Ali, zato "vanzemaljci" sigurno postoje i potrošit ćemo milijarde dolara, i uništiti čak i planetu Zemlju, da bi to dokazali. Nauka koja ne koristi ljudima - je destruktivna, i nema koristi od nje, kao i atomska bomba. Zar treba sve što je "naučno" aminovati! Osim toga, i sama nauka se drži samo i potvrđuje samo ono u čemu postoji red, zakonitost, savršenstvo ... i sama je, milion puta, potvrdila da je Život, Svemir, ljudsko biće .... upravo to .... a da svako "inteligentno stvaranje" mora imati i Stvoritelja! Tj. indirektno je potvrdila postojanje Stvoritelja, a onda nam ništa drugo ne preostaje nego da Božija Riječ bude osnovna i početna u svim našim djelovanjima i našem životu! I ne znam zašto uvijek vjernike povezujete s "nepismenošću", "nerazmišljanjem" .... Očigledno ne znate da je jedna od glavnih obaveza u životu vjernika upravo "učenje". Dakle, očigledno je da, ili ne shvatate ono što vjernici pišu, ili ste, u biti protiv svega što vjernici napišu!
biofa

#210 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by biofa »

[quote="andromeda101"]

I ti meni kažeš nema vanzemaljaca.

A ja se usudim i odem do neke druge planete i otkrijem vanzemaljce.

Šta ćeš onda?

A ti meni prije toga reko da ih nema.

:lol: :lol: :lol: Samo se usudi ... Kad ih otkriješ ... Skidam kapu! :lol: :lol:
biofa

#211 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by biofa »

miki.ba wrote: Pa ako cemo tom logikom vjernici uopšte ne trebaju razmišljati, jer za sve ima nek "odgovor" u kuranu.

Postoje "paralelni svjetovi" i o njima se u Časnom Kur'anu govori. ... Ako već "neko" govori o posjetama "vanzemaljaca", zar ne bi bilo logičnije da su to "posjete" iz "paralelnih svjetova". ... Ali, kada bi se to "naučno" potvrdilo ... To bi značilo samo jedno: Nauka bi priznala postojanje Stvoritelja! .... Eto, zbog toga je "lakše" tražiti "vanzemaljce" i produžavati agoniju u kojoj živi ljudski rod! A kako bi život lijep bio kada bi se ljudski rod ujedinio u "vjeri", kada bi svi, baš svi priznali Stvoritelja .. i kada bi Božiji zakoni vladali, zakoni istine, pravde, ljubavi, mira ... Ali, nažalost, nekome to nije u interesu! Zato, agonija se produžava!
andromeda101

#212 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

biofa wrote:
miki.ba wrote: Pa ako cemo tom logikom vjernici uopšte ne trebaju razmišljati, jer za sve ima nek "odgovor" u kuranu.

Postoje "paralelni svjetovi" i o njima se u Časnom Kur'anu govori. ... Ako već "neko" govori o posjetama "vanzemaljaca", zar ne bi bilo logičnije da su to "posjete" iz "paralelnih svjetova". ... Ali, kada bi se to "naučno" potvrdilo ... To bi značilo samo jedno: Nauka bi priznala postojanje Stvoritelja! .... Eto, zbog toga je "lakše" tražiti "vanzemaljce" i produžavati agoniju u kojoj živi ljudski rod! A kako bi život lijep bio kada bi se ljudski rod ujedinio u "vjeri", kada bi svi, baš svi priznali Stvoritelja .. i kada bi Božiji zakoni vladali, zakoni istine, pravde, ljubavi, mira ... Ali, nažalost, nekome to nije u interesu! Zato, agonija se produžava!
Pa jeli tebi logičnije da postoje duhovi u tom selu pored ljudi ili da postoji još sela?

Što se tiče paralelnosti.

Ili po naški ti traži paralelne duhove, a ja ću tražiti druga sela.

Vidjećemo ko će šta prvo naći.
a da svako "inteligentno stvaranje" mora imati i Stvoritelja!
Slažem se.
Očigledno ne znate da je jedna od glavnih obaveza u životu vjernika upravo "učenje".
a ja napisao :arrow:
I prije svega ne znam šta se ljepiš za ovu temu ako nagovaraš druge da ne razglabaju ovdje. Ako ti je tema dosadna, zaobiđi. Pusti druge da razglabaju. Niko te ne tjera.
Last edited by andromeda101 on 18/05/2013 16:04, edited 1 time in total.
MyTao

#213 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by MyTao »

Na vanzemaljce gledam isto kao i na boga... Nema ih dok neko ne dokaze da postoje.

Mozemo mi donositi zakljucke onako bezveze (preveliki je svemir da nema nikog) al sve dok se ne otkriju ne treba vjerovati da postoje. Isto vazi i za boga... jos uvijek nema ni jedan jedini dokaz za njegovo postojanje, zasto onda vjerovati u njega?
andromeda101

#214 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

MyTao wrote:Na vanzemaljce gledam isto kao i na boga... Nema ih dok neko ne dokaze da postoje.

Mozemo mi donositi zakljucke onako bezveze (preveliki je svemir da nema nikog) al sve dok se ne otkriju ne treba vjerovati da postoje. Isto vazi i za boga... jos uvijek nema ni jedan jedini dokaz za njegovo postojanje, zasto onda vjerovati u njega?
Sad će ti ljudi reći, da kroz "vjerovanje" bez konkretnih dokaza, zaslužuješ sebi dženet.

Jer da svi vidimo Boga, onda nema potrebe "vjerovati".

Već bi "znali" i bilo bi lakše i jeftinije i ne bi zaradili dženet.

To je ta mantra.

Samo pitaj znam ja te fore i fazone.

"Vjeruješ" osiguran si. Ako ima u dobitku si ako nema nisi puno izgubio.

itd.
andromeda101

#215 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

I Kolumbo je vjerovao da je zemlja okrugla, dok nije dokazao. U stvari otkrio je Ameriku umjesto da dođe u Indiju.

Da je čekao na rakete i satelite, nebi se Amerika otkrila do 1950-tih.
andromeda101

#216 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Fazon je u tome što sam ja poslao ove vjernike da pregledaju Kuran.

Pošto u Kuranu piše da je Kuran, objava data ljudskoj rasi i džinima. T.j. ovoj planeti.

Možda su drugačije objave date drugim planetama, haj ga znaj. Nije definisano.

Ali mi se vratio samo i udario o "paralelnim svjetovima".

To mu je bila najbolja odbrana.

Zato im velim da se posvete više nauci, i da Kuran uzmu kao početnu tačku.

Pošto i oni tamo što studiraju Kuran, od napisanih riječi "traže" značenje. Napisane riječi su površne, poetske i nekad zahtjevaju putovanje u prošlost da bi se jasnije razumile.

Ali kao što rekoh, bolje im je da uzmu Kuran kao startnu tačku, a ne da se vraćaju na tu startnu tačku kao npr. Vehabije i Selafije.

Više nauke momci i đevojke!
Last edited by andromeda101 on 18/05/2013 16:24, edited 1 time in total.
fatamorgana

#217 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

A da nisu kak'i vanzemaljci otvorili ovu temu da unesu smutnju medju vjernike? :?
andromeda101

#218 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Znatiželja i pitanja....
Broly_the_Legend

#219 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Broly_the_Legend »

fatamorgana wrote:A da nisu kak'i vanzemaljci otvorili ovu temu da unesu smutnju medju vjernike? :?
:lol: :lol: :lol:

Koliko se ja sjecam u nasoj galaksiji ima oko 400 miliona planeta a galaksija ima negdje oko 100 milijardi u svemiru, otprilike tako nesto, cuo sam to na jednoj od onih emisija o svemiru na discovery science prije par mjeseci. Sve i da postoje alieni tesko da cemo se sresti jer bez obzira na naprednost civilizacije nemoguce je dizjanirati nesto sto bi imalo domet skeniranja s kraja na kraj svemira. A cisto sumnjam da njih ima toliko da se razlete po citavom univerzumu trazeci druge zivotne oblike (i da se mogu kretati toliko brzo ).
Isto tako sumnjam da ce ljudi opstati na ovoj planeti dovoljno dugo da u tehnickom smislu napreduju toliko da komotno putuju po svemiru jer cemo se poubijat prije toga. Svo ovo undercover naoruzanje koje se pravi ce se ipak morat jednom iskoristit.
Ono sto me ne bi iznenadilo je pojava kakvih bica iz one area 51 jer ko zna sta oni dole rade vec decenijama slobodni, neometani s ogromnim resursima. Sva ona testiranja letjelica koje tamo po americi koja oni rade vec dugo nisu uzalud.

Isto tako mislim da si ovi filmovi o vanzemaljcima i njihovo stalno pominjanje tamo imaju neku svrhu vecu od cisto zabavne i da se tamo kod njih nesto kuha. A kad ce se skuhat to ne bih znao.

Sto bi reko coolio u onoj gansta paradise pjesmi: "it`s going on in the kitchen but i don´t know what´s cooking".
sheilak

#220 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by sheilak »

andromeda101 wrote:Fazon je u tome što sam ja poslao ove vjernike da pregledaju Kuran.

Pošto u Kuranu piše da je Kuran, objava data ljudskoj rasi i džinima. T.j. ovoj planeti.

Pošto i oni tamo što studiraju Kuran, od napisanih riječi "traže" značenje. Napisane riječi su površne, poetske i nekad zahtjevaju putovanje u prošlost da bi se jasnije razumile.

Ali kao što rekoh, bolje im je da uzmu Kuran kao startnu tačku, a ne da se vraćaju na tu startnu tačku kao npr. Vehabije i Selafije.

:thumbup:

Koliko puta sam samo "napadnuta" (stavljam pod navodnike upravo zbog višeznačnosti riječi) kada bih ovo pokušavala objasniti ljudima, kada bi im samo pokušavala nagovijestiti mogućnost alegoričnog/metaforičnog tumačenja Kur'ana i Pa, zar se i u samoj Svetoj Knjizi ne potencira važnost nauke, saznanja i, napokon, spoznaje? I zar nam se ne kaže da je onaj koji više zna bliži samom Bogu? I da je razmišljanje o postanku svijeta/svemira, o njegovoj prirodi i zakonitostima vrsta ibadeta? Smatram da postoje različite vrste realnosti, naša materijalna je tek jedna i glupo je davati joj primat i pri tome kategorično negirati postojanje drugih, čak ni ne dozvoljavajuci mogucnost vlastite pogresne procjene.
fatamorgana

#221 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

Preporučujem oprez sa vanzemaljcima pogotovo kad su u pitanju naše žene ....

Image
TheMule

#222 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by TheMule »

sheilak wrote:
andromeda101 wrote:Fazon je u tome što sam ja poslao ove vjernike da pregledaju Kuran.

:thumbup:

Koliko puta sam samo "napadnuta" (stavljam pod navodnike upravo zbog višeznačnosti riječi) kada bih ovo pokušavala objasniti ljudima, kada bi im samo pokušavala nagovijestiti mogućnost alegoričnog/metaforičnog tumačenja Kur'ana i Pa, zar se i u samoj Svetoj Knjizi ne potencira važnost nauke, saznanja i, napokon, spoznaje? I zar nam se ne kaže da je onaj koji više zna bliži samom Bogu? I da je razmišljanje o postanku svijeta/svemira, o njegovoj prirodi i zakonitostima vrsta ibadeta? Smatram da postoje različite vrste realnosti, naša materijalna je tek jedna i glupo je davati joj primat i pri tome kategorično negirati postojanje drugih, čak ni ne dozvoljavajuci mogucnost vlastite pogresne procjene.
Vecina vjernika muslimana na zapadu, ne cita knjige.
Ja sam imo te argumente sa mladim muslimanima, i oni su me ubjedjivali da je Kur'an jedino potreban, a citanje drugih knjiga je trosenje vremena. Jedna mi djevojka rece da je bolje izaci u park i ozeti malo cistog zraka, nego citati. Ja nisam mogo vjerovati da postoje ovakvi nivoi gluposti medju omladinom.
Inace, za vasu informaciju, postoji predavanje gdje je Muhamed (savs) reko da na nebu ima mnogo zemalja, a na svakoj Muhamed. Tako nesto.
fatamorgana

#223 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

Klikeru, pa u to doba vazemaljci jos nisu bili nikom ni poznati, tek pojavom raznih sci-fi serija i filmova mi smo postali svjesni njihovog postojanja ....
bierkof

#224 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bierkof »

biofa wrote: Riječ nije o nauci i istraživanju svemira .... To svakako stoji, Obaveza vjernika je učiti, razmišljati, istraživati .... Ali, tema su "vanzemaljci", a koliko ja znam, niti u jednom ajetu ne postoji niti naznaka o njima. Govori se o paralelnim svjetovima i rečeno je ko u njima živi! .... Da li je korisnije "da se okrenemo jedni prema drugima", pomažući jedni drugima činimo dobra djela za koja ćemo biti nagrađeni ... Nego, da "gubimo vrijeme" razmišljajući da li postoje "vanzemaljci" ili ne ... A zamisli samo koliko se milijardi dolara utroši (dok istovremeno milijarde ljudi gladuje), koliko se nafte potroši (dok se istovremeno zbog nje milioni ljudi ubijaju), i još se pri tome malo po malo uništava ozanski omotač koji nas sve štiti!
Zamisli samo koliko se milijardi dolara utrosi u izgradnju dzamija i crkava, koliko se nafte potrosi da bi ljudi mogli autom da odu u dzamiju/crkvu i promrmljaju par stihova u sebi i vrate se kuci... zamisli samo koliko se vode potrosi da uzimanje abdesta dok stotine hiljada ljudi zivi bez pitke vode... zamisli koliko energije se utrosi na sve religijske aktivnosti, i koliko to doprinosi unistenju nase planete i ozonskog omotaca koji nas sve stiti.
U cilju borbe protiv globalnog zagrijavanja i ekoloske katastrofe, ja predlazem da zatvorimo sve dzamije, otkazemo sva hodocasca, hazd i sve molitve da bi smanjili emisiju CO2. Novac koji se tu ustedi moze da nahrani sve gladne na planeti. Hvala.
Sve je to još jedna "koska" bačena ljudima, da bi ljudi razmišljali o tome, dok istovremeno oni koji su kosku bacili + ostvaruju svoje ciljeve o kojima mi pojma nemamo!
Jeste.. jeste... a obama tu nesto zestoko muti, a ja ne znam jeli on u masonima ili templarima. Ja mislim da svi oni samo lazu da mi nebi skontali da su alien-i vec ovdje, znaju da smo im na tragu to potvrdjuju i piramide u visokom...

A sta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza? A? Cutimo? Cutimo!
Neprijavljeni Kinezi, 500 miliona, oni kopaju tunele, kopaju rupe, do Moskve, do Pariza, do Londona, do Vasingtona... Svetska globalizacija vodi specifican rat protiv cele planete.
Ko je srusio Berlinski zid?
Ko je izvrsio privatizaciju u Slovackoj, i gde je Isusova desna ruka???
TheMule

#225 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by TheMule »

Kllikker wrote:
fatamorgana wrote:A da nisu kak'i vanzemaljci otvorili ovu temu da unesu smutnju medju vjernike? :?
zašto vjernike? mi sa vanzemaljcima nemam problem. više mi se čini da si ti zbunjen!?

------------

@themule
ne samo vjernici, već cijela ljudska vrsta ne čita ili jako slabo čita knjige. pokušavaš vješto upakovati vjernicima nepismenost, isto kao i članica ispod jorgovana. čak ovdje, na ovim temama, neki članovi koji ne pripadaju vjerskoj grupaciji, pišu takve postove i daju takve argumente, da sam počeo zaglupljivati čitajući iste. mogu i ja da kažem da ateisti, agnostici, evolucionisti, bezbožnici, bla bla uopće ne čitaju knjige i jako su nepismmeni i nekulturni. generaliziranje nije nigdje dobro došlo.

ne znam sa kim imate priliku da razgovarate, ali ako je suditi po postovima ne možete se pohvaliti da se družite i razgovarate sa intelektualcima ili mislećim ljudima, već sa vjernicima čije riječi na žalost rijetko prate djela.

nedavno sam napisao da je albert ajnštajn rekao - nauka bez vjere je osakaćena, a vjera bez nauke je slijepa, i ne vidim da je pitanje nauke uopće sporno!? dapače, itekeko je dobrodošlo za ovakve rasprave jer upravo jedan od glavnih postulata vjere je učenje i nauka.

nego vidim da su sporni vanzemaljci. što se tiče njih, napisao sam kome je Allah objavio Kur'an i kome će se gledati dobra i loša djela. to je objavljeno vjernicima i oni u to vjeruju. vanzemaljci nisu spomenuti, nije nam o tome ništa poznato jer nismo obavješteni u objavi, a kada se pojavi prvi vanzemaljac zovnite me da mu prostrem crveni tepih, a onda ga vodim kod ferhatovića na cenera :D
Moj post se odnosio na vjernike muslimane. Upravu si za druge pojedince, ali muslimani su tema na koju sam odgovaro. U ostalom, to je jedina grupa koja tako misli i koje ne zeli da se obrazuje. Ljudi o kojima sam prico su mladi ljudi, totalni bukvalci, i balavci, koji misle da ne trebaju citati. U danasnjem vremenu, gdje imaju sve sto mogu imati, oni razmilsljaju tako primitivno, to je nesto nevjerovatno. Nisam sreo drugo grupaciju ljudi koji isto misle. Pojedince, da. Grupe ljudi -ne. Mozda oni veliki jevreji u Izraelu ili mormoni u Americi misle isto? Ne znam, ali kad muslimanska mladost misli kako misli, nije ni cudo gdje se nalazi islamski svijet.
Post Reply