Polazeći od činjenice da ajet koji govori da je Allah gospodar svih svjetova nije dovoljan kao direktan dokaz o postojanju vanzemaljaca, naša urođena radoznalost nas poziva da dalje istražujemo postojanje istih.
Pri tome misilm na vanzemaljace koji su fizička bića (opipljiva, vidljiva, tjelesna), a ne duhovna poput meleka.
Ko 100% zna da li postoje ili ne postoje vanzemaljci?
Bog, stvoritelj svemira.
Zbog toga treba tražiti odgovor u Božjoj knjizi, časnom Kur'anu.
U časnom Kur'anu ne piše nigdje jasno i direktno da postoje druga tjelesna bića na drugim planetama.
Ali mislim da postoji indirektan odgovor na to pitanje. A Allah zna najbolje.
Mislim da odgovor leži u ajetima i hadisima koji opisuju sljedeće:
1. Stvaranje ljudi i džina
2. Smak svijeta
3. Sudnji dan
4. Stanovnike pakla i raja
5. Najodabranije Allahovo stvorenje
Za manje upoznate sa vjerskim učenjima, smak svijeta, kijametski dan i sudnji dan nisu isto. To su tri različita događaja koji će se desiti u budućnosti, hronološki jedan iza drugog sa određenim vremenskim razmacima između njih: prvo smak svijeta zatim kijametski dan i konačno sudnji dan.
-Smak svijeta znači brz prestanak postojanja cijelog svemira (raspad, eksplozija, implozija - šta god od toga, nebitno).
-Kijametski dan znači ponovno stvaranje novih životnih uslova, proživljavanje svih ljudi koji su živjeli na bivšoj Zemlji i stajanje ljudi u iščekivanju početka sudnjeg dana (kijam = stajanje).
-Sudnji dan znači period u kojem će Uzvišeni Stvoritelj ljude ispitivati o njihovim djelima koja su počinili u bivšem životu i donošenje Njegovoe presude.
Vratimo se na temu
1. Stvaranje ljudi i džina
- U časnom Kur'anu Allah kaže da je stvorio ljude i džine kao razumna bića kojima je darovao dovoljno razuma i slobodne volje da svjesno donose vlastite odluke. Tu se ne spominju druga inteligentna bića koja imaju razum i slobodnu volju.
2. Smak svijeta
- Uništenje cijelog svemira i svih živih bića koja postoje u njemu, uključujući i eventualne vanzemaljce.
3. Sudnji dan
- U ajetima i hadisima se unatoč uništenju cijelog svemira, ne spominje da će neka druga bića osim ljudi i džina biti pozvana na odgovornost.
4. Stanovnici pakla i raja
- U ajetima i hadisima se kao stanovnici pakla i raja spominju samo ljudi i džini.
5. Najodabranije Allahovo stvorenje
- Posljednji Božiji poslanik je najodabranije Allahovo stvorenje, a on pripada ljudskom rodu.
Rezime:
Možda postoje druga stvorenja u svemiru, ali gledano sa vjerske strane nisu u istoj kategoriji i položaju kod Boga kao ljudi jer se nigdje ne spominju kao relevantni za budući svijet. Možda postoje ali neće imati isti tretman kao ljudi nakon proživljenja.
Kao što rekoh, sve ovo se može smatrati samo indirektnim odgovorom na pitanje o postojanju vanzemaljaca.
Ne tvrdim da je tako, a ispravite me ako sam negdje pogriješio.
A Allah najbolje zna.