Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#201 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

lako ću ja za žene one će se udati :mrgreen:

a za muške ostaje uvijek bauštel :roll: :roll: :roll:
Truba

#202 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

u redu je lingvista položio si :mrgreen:
_Sarajka

#203 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by _Sarajka »

Ne mora biti samo mjesto gradnje,nego i rušenja i popravka:)
floki

#204 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by floki »

jedna tamo wrote:zato nam i jeste ovakva država ..što svak radi tuđi posao, niko skoro ne radi za šta se školovao al hajd :roll:
vjesticanametli wrote:ne radim u struci jer ne zelim a razlog je neslaganje sa NPP-om i odnosom prema djeci, obimom koji moraju da usvajaju a prije svega nacinom usvajanja, zapostavljanjem djece, odnosom roditelja prema skolovanju iiiiiiii svasta jos..........skolstvo fuj :(
radim nesto 10 i imam i privatluk poslije posla pa ide za sada dok ne krepem za kompom :-? a aktivirala sam i bastu pa kopam i sijem ..............necu vise ni da kupujem ono sto mogu sama da uradim :D

BLOO ideja je super :thumbup:
Molim bez ljutnje ali citirah vas, čisto da se nadovežem, dakle nekako s 14 godina ( manje-više ) trebaš se odlučiti za profesiju kad su ti u najmanju ruku kondori u glavi. S 19 godina ( manje-više ) imaš pravo predomislit se prvi put jer si kao odrastao pa već znaš šta voliš i šta želiš, s 35 godina skontaš da se vidiš u 100 % drugoj branši, ali to je život. Neću reći jao uložila sam toliko novca truda vremena, to je samo + jer se nadograđuješ kao osoba.
Nakon završetka školovanja, nisam se mogla upisati na fax koji sam htjela, narednih 10 godina na birou, poslovi se ređali koji nemaju veze ni sa mojom strukom, a ponajmanje sa mojom ličnošću, ali nugatino i mašta mogu svašta.
Nada zadnja umire, valjda će i nas Bosance i Hercegovce nekad sunce obasjati, ljudi će se pronaći u svojoj koži, dotad mora se ovako i na ovaj način živjeti....

PS nekad su zemljoradnici i čobani dolazili u grad trbuhom za kruhom, čini mi se da ovi iz grada sve više bježe i teže ka prirodi.
int21

#205 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by int21 »

I pored komentara vezanih za pismenost koja ovdje nije tema, Dino je 100% u pravu. Ako ste ganjali fakultete radi posla, onda je vecina promasila. Pravnika, ekonomista, arheologa, astronoma na pretek.

Svi bi nesto da sjede i malo kuckaju na kompjuteru i da budu menadzeri ili notari, i tresu pare. Ili upisati medicinu ili stomatologiju jer je to dobra para, a ne sto volimo da lijecimo ljude. E zbog toga mi imamo drzavu kakvu imamo, a ne zbog toga sto stavko radi tudji posao.

Ne mislim pritom da za neke stvari nije potrebno odvojiti vrijeme da bi se specijalizirale. Samo malo je bezze prica da neko sa faxom nece da radi posao u pekari jer je iz ponizenja.

Ja sam matematicar po struci, i volim matematiku, i studirao sam je zato sto je volim i nisam se nadao da ce mi profesorska plata biti 10000km. Sad radim kao programer, radio kao WEB developer.... Nidje veze sa matematikom. Ali i dalje sam matematicar. Za sebe. I znam jos 1000 slucajeva gdje su se ljudi diametralno prekvalifikovali iz raznih razloga. I sretni su.

Zao mi je sto ljudi nemaju posla, i stvarno se nadam da ce svi nekad naci posao, ali ovi komentari vezano za fax me malo....znate.....nerviraju....
Truba

#206 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Truba »

recimo ja sam sve mogao naučiti osim matematike (kemija, latinski, engleski, njemački, povijest, filozofija pa i teorija iz fizike uz osnovne zadatke za prolaz, obožavam računare, obožavam umjetnost)
šta sad ja i meni slični trebamo čitav život ispaštati što ne znamo matematiku
jebem sistem u kojemu samo matematičari i programeri mogu pošteno do posla :roll:
a ostali trebaju ići prodavati paštete?

nije pošteno

treba ukinuti škole i faxove koji generiraju nezaposlene
država je opet zakazala
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#207 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Pera Trta »

vjesticanametli wrote:ne radim u struci jer ne zelim a razlog je neslaganje sa NPP-om i odnosom prema djeci, obimom :
Šuplja.
vjesticanametli

#208 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by vjesticanametli »

ako ti tako kazes neka bude jer eto ti znas :roll:
Alhemicarkaa

#209 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Alhemicarkaa »

Ne vjeruje sit gladnome, uvijek bilo. Radim, ali bila sam u situaciji da tražim posao dugo (još sam inženjer) i savjeti koji ti daju ljudi koji su zaposleni, naročito oni koji nisu dugo tražili posao i ne u današnje vrijeme su niđe veze.
Cuj onog svaki pekar ce primiti na edukaciju. NEĆE. Neće više ljudi ni volontere da primaju - da bi neko bio u poslovnom prostoru svaki dan, mora ga provesti kroz neke papire, u pekari mu mora obezbijediti sanitarni pregled. Bilo šta da se desi toj osobi za vrijeme dok je u pekari - pekar je odgovoran i niko neće da riskira. Pored toga, objektivno mu smetaš, vrzmaš se, blejiš a on se slomi od posla i uvijek mu fali prostora - u bilo kojem poslu. Postoje neki standardi i zakoni, pa ako ih poslodavac i ne poštuje, ne poštuje zbog radnika od kojeg dobiva rad i neće riskirati zbog nekog ko će biti tu šest mjeseci "nako" i otići i još mu možda napraviti konkurenciju. A vezano za komentar nijedna se pekara nije zatvorila - jeste, u Hotonju, odmah kod glavne ceste. Još nisu imali konkurencije blizu.
Nema posla ni za jednu struku, i zanati teško opstaju. Razlika je samo što se za neke struke nezaposlenost broji u desetinama, negdje u stotinama, a negdje u hiljadama.
Savjet koji ja mogu dati nezaposlenima je kada odu na razgovor i pitaju za iskustvo ne libite se da kažete sve što ste radili, pa makar to ne bilo dokumentovano, to je dokaz poslodavcu da ste spremni raditi i ne bojite se nikakvog posla - iz iskustva, to znači, naročito kod privatnika. I ono što vam je najgluplje - prekucavao maturske, radio na utovaru bilo šta.
int21

#210 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by int21 »

Nisam rekao da trebas znati matematiku. Samo sam pokusao reci da prekvalifikacija nije problem.

Jao, nemam posla kao arheolog, ali mi problem raditi kao pekar. (znate li koliko je vremna i para ulozeno u arheologiju?)

Kao sto sam rekao, skola ti ne daje pravo da se zaposlis, ona ti treba samo omoguciti da naucis nesto da radis. A kod nas ljudi misle, ha zavrsicu ekonomiju pa cu odmah dobiti posao. A to sto zavrsi jos 10000 ljudi to nema veze, sve ih treba zaposliti.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#211 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Pera Trta »

komi wrote:

država je opet zakazala
Ova ti je pametna, i to se zove planiranje srednjeg i visokog obrazovanja obzirom na potrebe tržišta rada. U mom mjestu su se tako dozvali pameti, pa konačno prije 2 godine ukinuli smjer "medicinska sestra-tehničar" na srednjoj školi, obzirom da je isti svake godine izbacivao bataljon ljudi koji su morali ili iči na biro, ili se baviti lijevim stvarima, ili studirati (uglavnom društvene fakultete). Realno, obzirom da je prosjek godina i trenutno zaposlenih medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama na mom kantonu vjerovatno ne veći od 30, za dugo vremena je time riješeno pitanje srednjeg medicinskog kadra. Tako sam bio sretan da su konačno ukinuli taj smijer, bez obzira što sam na istom predavao (honorarno, nisam ostao bez posla :) ...a i prestao sam malo prije toga).
_Sarajka

#212 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by _Sarajka »

int21 wrote:I pored komentara vezanih za pismenost koja ovdje nije tema, Dino je 100% u pravu. Ako ste ganjali fakultete radi posla, onda je vecina promasila. Pravnika, ekonomista, arheologa, astronoma na pretek.

Svi bi nesto da sjede i malo kuckaju na kompjuteru i da budu menadzeri ili notari, i tresu pare. Ili upisati medicinu ili stomatologiju jer je to dobra para, a ne sto volimo da lijecimo ljude. E zbog toga mi imamo drzavu kakvu imamo, a ne zbog toga sto stavko radi tudji posao.

Ne mislim pritom da za neke stvari nije potrebno odvojiti vrijeme da bi se specijalizirale. Samo malo je bezze prica da neko sa faxom nece da radi posao u pekari jer je iz ponizenja.

Ja sam matematicar po struci, i volim matematiku, i studirao sam je zato sto je volim i nisam se nadao da ce mi profesorska plata biti 10000km. Sad radim kao programer, radio kao WEB developer.... Nidje veze sa matematikom. Ali i dalje sam matematicar. Za sebe. I znam jos 1000 slucajeva gdje su se ljudi diametralno prekvalifikovali iz raznih razloga. I sretni su.

Zao mi je sto ljudi nemaju posla, i stvarno se nadam da ce svi nekad naci posao, ali ovi komentari vezano za fax me malo....znate.....nerviraju....

Pa dobro ipak se nisi prekvalfikovao za pekara ili trgovca poslije završenog studija matematike.Gledao si da to budu u principu "manje bolno"i da "kuckaš"ipak na PC.Inače, zanati su takođe ok,ali ne možeš ocekivati od nekog ko je dobar dio mladosti utrošio na studiranje i učenje, jednostavno sve to da odbaci, zaboravi i zaposli se u trgovinini ili pekari.Uz sve to još treba biti sretan!
vjesticanametli

#213 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

od have se ne zivi ali ko zeli neka proba :roll:
ne trebas zaboraviti ono za sta si se skolovala ali ako nemas nikakav posao onda prihvati bilo kakav..........ako ti treba
int21

#214 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by int21 »

Pa dobro, nisam. Ali ako mi ikad ovo dosadi, a vec jeste, mozda se i jos ostrije zaokrenem.

Gospodja kozmeticarka, kod koje je moja zena isla godinama je po fakultetskoj struci inzenjer gradjevine. I onda joj pukao film i prekvalifikovala se zena za kozmeticare. I sretna. I jako poznata u Sarajevu.

A tamo nekom balavcu koji zavrsi fax i ima 0 dana staza, ispod casti raditi nesto sto nije u njegovoj struci. A i ta struka je upitna, jer je poznato koliko prakse imamo na nasim faxovima.
_Sarajka

#215 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by _Sarajka »

Ne govorim kratkoročno vještice i da treba živjeti od have. Moj post se odnosio na dugoročne životne planove,prekvalifikaciju i sl.

Sve je moguće int21,ne sporim da čovjek ne može biti uspiješan u više zanimanja.Samo hoću reći da ne mislim da je svima sa faxom ispod časti raditi kao pekar,konobar ili trgovac..Već da ljudi ne vide sebe u tome na duge staze.Studij traje,onda se par godina baviš poslom nevezanim za struku.U drugoj polovini tridesetih i ako se pojavi posao u struci,nemaš radnog iskustva.Ćorsokak!
Last edited by _Sarajka on 19/05/2011 11:03, edited 2 times in total.
Pera Trta

#216 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Pera Trta »

int21 wrote:Pa dobro, nisam. Ali ako mi ikad ovo dosadi, a vec jeste, mozda se i jos ostrije zaokrenem.

Gospodja kozmeticarka, kod koje je moja zena isla godinama je po fakultetsko struci inzenjer gradjevine. I onda joj pukao film i prekvalifikovala se zena za kozmeticare. I sretna. I jako poznata u Sarajevu.

A tamo nekom balavcu koji zavrsi fax i ima 0 dana staza, ispod casti raditi nesto sto nije u njegovoj struci. Ai ta struka je upitna, jer je poznato koliko prakse imamo na nasim faxovima.
"Nisam ja fakultet završav'o da bi rinto..." :roll:
Kao ona ćafiraginica, ona još kaže da je ulagala i davala pare za dodatne edukacije.
Prijatelji dragi, na dodatne edukacije, seminare, specijalizacije...ide se NAKON što se nađe posao. Tada si već u struci i znaš otprilike makar šta ti leži, ili koji profil stručnjaka tvojoj firmi treba, pa se u tom pravcu dodatno educiraš. Da ne govorim da uvijek postoji mogućnost da ti firma u kojoj radiš (ili neka druga sa kojom sarađuješ) plati bar dio troškova edukacije.
ExNihilo

#217 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by ExNihilo »

komi wrote:recimo ja sam sve mogao naučiti osim matematike (kemija, latinski, engleski, njemački, povijest, filozofija pa i teorija iz fizike uz osnovne zadatke za prolaz, obožavam računare, obožavam umjetnost)
šta sad ja i meni slični trebamo čitav život ispaštati što ne znamo matematiku
jebem sistem u kojemu samo matematičari i programeri mogu pošteno do posla :roll:
a ostali trebaju ići prodavati paštete?

nije pošteno

država je opet zakazala
:thumbup:
Alhemicarkaa

#218 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Alhemicarkaa »

Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci. :roll:
vjesticanametli

#219 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

lako je tuĐŽim
int21

#220 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by int21 »

Alhemicarkaa wrote:Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci. :roll:

Izvini, ti rece da te nece ni jedan pekar primiti? Jesi to obisla sve pekare u Sarajevu pa znas ili samo onako iz svoje stolice, za kompjuterom komentarises?
Last edited by int21 on 19/05/2011 11:14, edited 2 times in total.
_Sarajka

#221 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by _Sarajka »

DinoZe wrote:Takvo je vrijeme doslo da covijek ne smije biti ogranicen. Drzava nije tu da nadze nekome posao, onda je samo tu da obezbijedi skolovanje.

Ja sam se prije 11 godina bio prijavio za donaciju sjemena krompira koji se poslije toga upotrebljavao za cips.
Iako veze nemam sa poljoprivredom niti imam svoga poljoprivrednog zemljista , ali me nije bilo stid prijaviti se i odraditi to.

Pomago mi jaran koji je za to vrijeme studirao poljoprivredu . Hvala Bogu super nam je sve ispalo.
Ja da se upustim u sličnu akciju vjerovatno bi mi neka nova sorta "podzemnih krušaka" rodila :D
Alhemicarkaa

#222 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Alhemicarkaa »

int21 wrote:
Alhemicarkaa wrote:Interesantno je da se nije javio nijedan prekvalifikovani pekar ili trgovac sa završenim fakultetom, već sve to savjetuju ljudi koji ili rade u struci, ili nešto blisko struci. :roll:

Izvini, ti rece da te nece ni jedan pekar primiti? Jesi to obisla sve pekare u saajevu pa znas ili samo onako iz svoje stolice, za kopmjuterom komentarises?
Nisam pekare, ali sam obišla druge ustanove, pa čak i obrazovne i ponudila se da budem "priručni mali" i ucim gledajući, bilo šta da radim, samo da nisam u kući i dobila sam odgovor koje bi ti i pekar dao, a navela sam ih već.
Uz to radim i znam šta bi značilo da sad u bilo koje sektoru imamo nekog ko sjedi i gleda nas da ne bi sjedio kući (a u firmi nam je klasifikacija poslova od osnovnog obrazovanja pa do magistra).
Klodovik

#223 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Klodovik »

Struku/studij sam dva puta mijenjao. Potpuno. Natjerao me rat i situacija. Sutra, da me opet natjera, ne bih ni sekunde čekao.
Klodovik

#224 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by Klodovik »

Koliko znam, čovjek koji drži sarajevosushi je inžinjer, građevinac. A nešto mi je u glavi i da je nekadašnji vlasnik slastičarne "Egipat" također bio inžinjer, mašinac.
int21

#225 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje

Post by int21 »

Alhemicarkaa wrote:
int21 wrote:

Izvini, ti rece da te nece ni jedan pekar primiti? Jesi to obisla sve pekare u saajevu pa znas ili samo onako iz svoje stolice, za kopmjuterom komentarises?
Nisam pekare, ali sam obišla druge ustanove, pa čak i obrazovne i ponudila se da budem "priručni mali" i ucim gledajući, bilo šta da radim, samo da nisam u kući i dobila sam odgovor koje bi ti i pekar dao, a navela sam ih već.
Uz to radim i znam šta bi značilo da sad u bilo koje sektoru imamo nekog ko sjedi i gleda nas da ne bi sjedio kući (a u firmi nam je klasifikacija poslova od osnovnog obrazovanja pa do magistra).
Radis. Znaci nasla si posao hodajuci okolo. Bilo u struci bilo mimo nje.

Meni nije namjera nikom pametovati. Ono sto sam ja pokusao reci je da prekvalifikacija nije problema ako stvarno trebas posao. A meni se cini da vecini i dalje nije neophodan posao. A to se vidi iz sljedeceg: kompjuter, internet, mobitel, cigare (opcionalno)...to su sve luksuzne stvari i pored toga je bezze spominjati poslovicu "Sit gladnom ne vjeruje"....jer ako ima neko za cigare nije gladan.
Post Reply