Kako popraviti zeljezo u krvi???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Op3r4t0r

#201 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

Digla_da_kreci wrote:
Op3r4t0r wrote:Doduse nisam procitao sve postove ali koliko vidim vecinom jedni drugima preporucujete sta bi trebali jesti da popravite zeljezo, medjutim nisam naletio na post u kojem pise sta nebi trebali jesti ili piti svi oni koji imaju ovih problema jer postoje i one stvari koje uveliko umanjuju apsorpciju zeljeza u organizmu. Svi vi koji imate ovaj problem trebali bi da sto vise izbjegavate ili potpuno uklonite iz upotrebe bar 5 glavnih krivaca za losu apsorpciju zeljeza a to su: kahva, caj, mlijeko, jaja i vino.
Ovo je istina. Ja imam poviseno zeljezo i malo sam se informisala oko ove apsorpcije i donekle ga uspijevam regulisati.
U rutinskim nalazima koje radim redovno uz vadjenje krvi mi pise ovako:
Normalna kolicina zeljeza 35 - 155
Kod mene u zadnje vrijeme: prvi nalaz - zeljezo 201
Drugi nalaz: zeljezo 104
Treci nalaz (radjen prosli mjesec): 148
E sad, ovaj zadnji iako sam u okvirima normalne kolicine, opet sam blizu gornje granice i nisam zadovoljna, ja bih to jos stpustila na nize i ako imas neki savjet bila bih zahvalna. :-D
Da radim suprotno od ovog sto popravlja zeljezo ili nastavim balansirati apsorpcijom? Poslije jela popijem zeleni caj ili kafe, crveno meso ne jedem cesto i kolicinski vrlo malo, zdravo povrce i namirnice koje sadrzi puno zeljeza svesti na minimum?
Uglavnom, vise nemam pojma sta da jedem. :D
Manje vise sama sebi si odgovorila :) da ti je konstantno poviseno zeljezo pitao bih te o nekim simptomima pa bi ti mogao dati i neke savjete, s obzirom da nije konstantno poviseno vjerovatno i nemas neke posebne simptome i bice sasvim dovoljno da regulises hranom, ne jesti previse hranu koja ima puno zeljeza, ni u kom slucaju takvu hranu mjesati sa c vitaminom, uz ishranu popijes kahvu ili casu mlijeka itd itd, znaci upravo sve obrnuto od ostalih.

Desi li se da ti je zeljezo konstantno poviseno i da imas odredjene simptome otidji doktoru i on ce ti najvjerovatnije uraditi venepunkciju, odnosno uzeti krv iz vene i moze se desiti da ce to morati ponoviti vise puta u narednom periodu.
Digla_da_kreci

#202 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Digla_da_kreci »

Hvala ti mnogo. :-D Mozes li mi molim te reci koji su simptomi, cisto da znam radi predostroznosti.
Nastavit cu sa balansiranjem prehrane i redovnim pregledima, valjda nece ici na gore. Hvala jos jednom. :)
Big Ang

#203 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Cu viska zeljezo. :shock:
Digla_da_kreci

#204 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Digla_da_kreci »

Big Ang wrote:Cu viska zeljezo. :shock:
Hoces malo? :D :kiss:
A da, stvarno je to rijetkost, obicno vecina ljudi ima manjak zeljeza, ne znam otkud meni toliko...
Big Ang

#205 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Digla_da_kreci wrote:
Big Ang wrote:Cu viska zeljezo. :shock:
Hoces malo? :D :kiss:
A da, stvarno je to rijetkost, obicno vecina ljudi ima manjak zeljeza, ne znam otkud meni toliko...
Hocu. U stvari ne znam. Ko zna kako bi mi organizam reagovao na tolko zeljeza . :D Al fala. :D :kiss:
Op3r4t0r

#206 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

Digla_da_kreci wrote:Hvala ti mnogo. :-D Mozes li mi molim te reci koji su simptomi, cisto da znam radi predostroznosti.
Nastavit cu sa balansiranjem prehrane i redovnim pregledima, valjda nece ici na gore. Hvala jos jednom. :)
Nema na cemu :wink:

Povracanje, nizak pritisak (mada nizak pritisak moze biti i od drugih stvari), letargija, umor, malaksalost, bolovi u zglobovima, bol u gornjem desnom dijelu stomaka (tamo gdje je jetra), problemi sa ciklusom.
Emi_Nevermind

#207 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Emi_Nevermind »

digla da kreci - ja ti ne bih preporucila venosekcije jer tu krv samo skartiraju, zasto jednostavno ne doniras krv u periodima u kojima preporucuju venosekcije (iako sam sigurna da ti sa sadasnjim vrijednostima ne bi odobrili). Ja ti preporucujem da izbjegavas crveno meso, pahuljice, jer su obogacene ogromnim kolicinama zeljeza ( jeste sherbe, od pahuljica ti je 100%) ali nemoj izbjegavati voce i povrce jer ostale aspekte zdravlja tj potrebe svog tijela ne smijes zanemariti, jedino c vit nemoj uz obrok, tipa djus uz rucak. Jesi li crvenokosa majke ti? Mislila sam da je to samo za Irce :D
Digla_da_kreci

#208 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Digla_da_kreci »

Hahah nisam crvenokosa, kakva je to specificnost za Irce? :D
Vidjecu ako budem mogla izbjeci venepunkciju i donirati krv, bilo bi dobro. Super je prijedlog hvala ti, razgovarat cu sa doktorom o tome.
Ma necu izbjegavati voce i povrce, na tome zivim. :D Pahuljice i opcenito cereals iz prodavnica ne jedem, samo cistu zob, jecam, cijele zitarice, sto bi moja nana rekla 'kceri pa to konji jedu' :lol:
Sokove ne pijem i ne volim, samo voda i caj i solja kafe (bez ikakvih secera), meso vrlo malo.
Trudim se uciniti sve sto je u mojoj moci da to regulisem, evo spinata i brokule nisam okusila mjesec dana i sve bogato zeljezom sam svela na minimum pa cu kroz naredni period opet raditi nalaze. Osjecam se dobro, nemam ni jedan od simptoma koje je napisao Operator, osim katkad blazi umor/slabost.
Ironije radi, puno mi ljudi komentarise da sam anemicna jer sam bledunjava i mrsava, a kada im kazem da pucam od zeljeza ne vjeruju mi. :lol:
Op3r4t0r

#209 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Op3r4t0r »

Emi_Nevermind wrote:digla da kreci - ja ti ne bih preporucila venosekcije jer tu krv samo skartiraju, zasto jednostavno ne doniras krv u periodima u kojima preporucuju venosekcije (iako sam sigurna da ti sa sadasnjim vrijednostima ne bi odobrili). Ja ti preporucujem da izbjegavas crveno meso, pahuljice, jer su obogacene ogromnim kolicinama zeljeza ( jeste sherbe, od pahuljica ti je 100%) ali nemoj izbjegavati voce i povrce jer ostale aspekte zdravlja tj potrebe svog tijela ne smijes zanemariti, jedino c vit nemoj uz obrok, tipa djus uz rucak. Jesi li crvenokosa majke ti? Mislila sam da je to samo za Irce :D
To ona ne moze da bira, venepunkcija i doniranje krvi su dvije razlicite stvari, onog momenta kad doktor nekom preporuci venepunkciju tad ta krv sigurno nije za doniranje.
Mirinela

#210 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Mirinela »

Ja sam uvijek nekako za prirodne preparate. Znam da su zaista dobre grozdjice, smjesa od cvekle, meda i mrkve :)
medam

#211 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by medam »

čula sam da je dobar domaći pekmez od jabuka, prave ga kod nas ljudi - pravi bosanski, naravno cvekla :D
i više preferiram kiseli, ima i slatka verzija, znala sam nekad uzeti kašiku i razmutiti sa vodom i tako piti...mada opet draža mi je cvekla :)
ludacha

#212 Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Pozdrav svima,
Zeljezo i ja se uglavnom ne volimo otkad postojim...

Tremutno pijem ampule tot'heme. Kako citam, Dosta ga ljudi hvale po ucinkovitosti.

Medjutim, strasno mi pada na zeludac. Nakon sto ga popijem uz mucninu (koja malo duze traje) zaboli me glava, vrti mi se, imam osjecaj kao da me netko necim tupim bubnuo po glavi. Praceno proljevom i poskalivanjem srca. generalno se slabo osjecam, al prodje kroz satak.

Eh sad, moja dr.je na godisnjem jos 7dn, a glupasto mi trcati nekom drugom na eventualne konzultacije.

Jel ovo spada pod nekakve uobicajene reakcije?
Big Ang

#213 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Iskreno....ne bih rekla. Prejake su ti reakcije. I ja pijem tothemu a nemam bas nikakvih nuspojava.
Ne znam. Da sam na tvom mjestu ja bih je prestala piti a pocela piti Feroglobin B12. Sirup. Odlican je. Probaj. Mozda ce ti odgovarati.
ludacha

#214 Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Tnx na odgovoru..i meni se cini da je pretjerano... Ono mucnina ok, al ostalo....
Big Ang

#215 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Vala ni mucnina nije ok. I svakako uzimaj c vitamin. Ja do sada nisam. Mislila sam da je ono sto kroz hranu unesem dovoljno. Ocito nije jer nakon ko zna koliko kutija totheme ja svoje zeljezo sa 3 dignem na 6. Ja uspjeha :lol: :cry:
Ocito mi se zeljezo ne veze. A mesozder sam. Dakle c vitamin. Ja nisam u skorije vrijeme provjeravala zeljezo ali se bolje osjecam....mislim da pomaze c vitamin.
Da mi je samo dobaciti do minimalnih 8. Bar jednom u zivotu :sretan:
ludacha

#216 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Ide mi postanje na nerve,!

2posta odose u nepoznatio
aladin

#217 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by aladin »

Naravno da trebate popraviti zeljezo u krvi , ali mislim da vama svima koji imate nedostatak zeljeza ne bi bilo lose da razmislite o razlogu zasto imate nedostatak. Doktorima pogotovu nasim je najlakse da kazu da organizam ne apsorbuje zeljezo u dovoljnoj kolicini i da tabletama ili ishranom trebaju nadoknaditi nedostatak , dok u pozadini postoji bolest koja dovodi do tog stanja. Poznajem par osoba (zenskih) koje su godinama imale takve probleme , da bi se nakraju ispostavilo nesto sasvim drugo. Znaci drage moje prvo nadjite nekog dobrog ginekologa mozda vam netreba dodatna ishrana. :-)
Big Ang

#218 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Ma jok. Relativno sam redovna kod gnklg. Nije to. I ja sam se rodila vaka. Od kad znam za sebe anemicna sam.
aladin

#219 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by aladin »

Mozda jesi kod ginekologa redovna , ali to ne znaci da si kod dobrog ginekologa. Glavni uzroci nedostatka zeljeza je krvarenje koje moze nastati - zna se gdje kod zena , a razlog je tumor maligni ili benigni. Ali i u probavnom traktu :gastritis , ulcerosni kolit, angiodisplasia,ili tumor. Nemam namjeru da vas plasim ali trebate pregledati detaljno da nije nesto od ovih stvari koje nisu ni malo bezazlene pa tek onda reci da vam organizam ne prihvata zeljezo, jer to je tek nakkon svih ovih bolesti. Na kraju krajeva svaki ozbiljni doktor ce prvo da vam uzme uzorke krvi i po njima da utvrdi da li je jedno ili drugo.
Nadam se da barem cu nekom pomoci sa ovom informacijom.
P.s.
Nemam namjeru da vas plasim ali oprez nije na odmet. :roll:
Big Ang

#220 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Fala tebi ali da je nesto tako ozbiljno davno bih ja umrla. Od djetinjstva sam anemicna. A sad imam 154 godine. :D
ludacha

#221 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Ahahahahahaha upravo kako big ang veli ahaha
aladin

#222 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by aladin »

Hahhh onda vam je najbolje da se napucate cvekle kad za bolje ne znate.
ludacha

#223 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Pa covjece ako je tako knda dobro li sam ikako ziva...ako se borim sa zeljezom vec preko 20godina. (Da, nisam u cvijetu mladosti).
I sad bi me kao trebala biti frka jer si nsm ti rekao da moze bit i tumor itd.
A to sto se neredovno i uglavnom manje kvalitetno hranim, sto bas i ne jedem meso...to sve nema veze, jelde?

Da, sigurni me nesto gadno muci i "jede"iznutra
ludacha

#224 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ludacha »

Eh i da, sigurno mi ni ginekolog nevalja, jer mi kaze da je sve odlicno, kao kod djevojke...da dodjem k tebi na pregled nebi li mi nasao kakav tumor, il eto cistu bar?
Big Ang

#225 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Big Ang »

Vidi je :lol:...pusti ga bona nb....hos secer da fasujes?

Nekim ljudima je najbitnije da su u pravu. Po cijenu svega. To je tako. Brige te
Post Reply