Manje vise sama sebi si odgovorilaDigla_da_kreci wrote:Ovo je istina. Ja imam poviseno zeljezo i malo sam se informisala oko ove apsorpcije i donekle ga uspijevam regulisati.Op3r4t0r wrote:Doduse nisam procitao sve postove ali koliko vidim vecinom jedni drugima preporucujete sta bi trebali jesti da popravite zeljezo, medjutim nisam naletio na post u kojem pise sta nebi trebali jesti ili piti svi oni koji imaju ovih problema jer postoje i one stvari koje uveliko umanjuju apsorpciju zeljeza u organizmu. Svi vi koji imate ovaj problem trebali bi da sto vise izbjegavate ili potpuno uklonite iz upotrebe bar 5 glavnih krivaca za losu apsorpciju zeljeza a to su: kahva, caj, mlijeko, jaja i vino.
U rutinskim nalazima koje radim redovno uz vadjenje krvi mi pise ovako:
Normalna kolicina zeljeza 35 - 155
Kod mene u zadnje vrijeme: prvi nalaz - zeljezo 201
Drugi nalaz: zeljezo 104
Treci nalaz (radjen prosli mjesec): 148
E sad, ovaj zadnji iako sam u okvirima normalne kolicine, opet sam blizu gornje granice i nisam zadovoljna, ja bih to jos stpustila na nize i ako imas neki savjet bila bih zahvalna.![]()
Da radim suprotno od ovog sto popravlja zeljezo ili nastavim balansirati apsorpcijom? Poslije jela popijem zeleni caj ili kafe, crveno meso ne jedem cesto i kolicinski vrlo malo, zdravo povrce i namirnice koje sadrzi puno zeljeza svesti na minimum?
Uglavnom, vise nemam pojma sta da jedem.
Desi li se da ti je zeljezo konstantno poviseno i da imas odredjene simptome otidji doktoru i on ce ti najvjerovatnije uraditi venepunkciju, odnosno uzeti krv iz vene i moze se desiti da ce to morati ponoviti vise puta u narednom periodu.