http://mondo.rs/a759911/Kolumne/Mladen- ... -njoj.html

nju smo zaboravili...uvjek me je iritirala svojim glasom, pojavom i stavom.
tek kad je otišla, postao sam svjestan njene veličine...
Moderator: _BataZiv_0809

Vječita luda baba jugoslovenskog filmaradostan dan wrote:Diskretni šarm stare dame - Rahela Ferari
http://mondo.rs/a759911/Kolumne/Mladen- ... -njoj.html
nju smo zaboravili...uvjek me je iritirala svojim glasom, pojavom i stavom.
tek kad je otišla, postao sam svjestan njene veličine...
Meni prvo pada na pamet Jezdimir Uskoković, ali on je više televizijski lik.radostan dan wrote:a najpoznatiji -jeremija- yu filma?
radostan dan wrote:a najpoznatiji -jeremija- yu filma?
Bilo je još nekoliko glumaca koji kao da nikad nisu bili mladi, tj isto su izgledali i u filmovima iz 60-ih, 70-ih i 90-ih, pa su obično i igrali razne varijante deda i baba. Osim Počeka i takođe spomenute Rahele, padaju mi napamet i Mića Tomić, Dragomir Felba, Bata Paskaljević, Zaim Muzaferija, Nada Pani...ili najlegendarniji epizodista, Preža Milinković, koga je pogodilo "prokletstvo Minje Subote", tj. i u svojim 30-im i u 60-im izgledao je kao uvijek isti sredovječni lik.radostan dan wrote:taj, taj...ne može te čovjek zayebati nikako.
bravo, iz prve...
ne tako skoro preminuo...inače, utvrđeno je da je rođen sa 56 godina.
Naravnoradostan dan wrote:...poznat i pod nadimkom dezmond. vjerujem da znaš zašto.

Da, na žalost, takvih glumaca više nema, nema šarmantnih epizodista, svi bi htjeli glavne uloge.radostan dan wrote:on i muzaferija su baš -intrigantne ličnosti- yu filma...ono - ljubav bez granica spram kamere.
inače, za dezmonda su, za razliku od dušana počeka koji se rodio sa 56 godina, govorili da se - rodio dva dana prije glavne uloge-...
dobar fazon, u milimetar tačan.
to je bio legenda ex ju glumista,nema u kojem filmu ga nije bilo kao sporedna ulogaradostan dan wrote:on i muzaferija su baš -intrigantne ličnosti- yu filma...ono - ljubav bez granica spram kamere.
inače, za dezmonda su, za razliku od dušana počeka koji se rodio sa 56 godina, govorili da se - rodio dva dana prije glavne uloge-...
dobar fazon, u milimetar tačan.
radostan dan wrote:ne znam za taj podatak da je umro u siromaštvu, a moguće da je tačan...
znam da je svu lovu koju je zaradio ulagao u sebe - knjige, putovanja...nema gdje nije bio i sa kim, od o. velsa do h. kisindžera.
tečno govorio 3 jezika...
interesantna životna priča.
I ja sam to pročitao. Vjerujem da glumački honorari u Jugi nisu bili bogzna šta, i ako se neko situirao od glume (a obogatio se vjerujem nije niko), to je moglo biti vjerovatno od koprodukcija. Čak i Žarko Laušević u svojoj knjizi kada spominje da mu je advokat Rajko Danilović tražio 10 000 DM za odbranu kaže da ukupno nije zaradio za svojih 10 godina karijere toliko para (a čovjek glumio Miloša Obilića, uz sve drugo).radostan dan wrote:ne znam za taj podatak da je umro u siromaštvu, a moguće da je tačan...
znam da je svu lovu koju je zaradio ulagao u sebe - knjige, putovanja...nema gdje nije bio i sa kim, od o. velsa do h. kisindžera.
u pravu si...necko_hz wrote:https://www.youtube.com/watch?v=IX5Flr9rPuI
Nevjerovatno mi je da neko ovako dobro odglumi ovo.![]()
Svaka riječ, svaka gestikulacija, provala sama od sebe.
'Nemoj ovaj kafez da pišeš'.
zato su svi, osim par najtraženijih (živojinović, samardžić i sl.) bili za stalno zaposleni u raznim pozorištima, a film je takvima bio -tezga- i dodatni izvor prihoda.julisiz es grant wrote:I ja sam to pročitao. Vjerujem da glumački honorari u Jugi nisu bili bogzna šta, i ako se neko situirao od glume (a obogatio se vjerujem nije niko), to je moglo biti vjerovatno od koprodukcija. Čak i Žarko Laušević u svojoj knjizi kada spominje da mu je advokat Rajko Danilović tražio 10 000 DM za odbranu kaže da ukupno nije zaradio za svojih 10 godina karijere toliko para (a čovjek glumio Miloša Obilića, uz sve drugo).radostan dan wrote:ne znam za taj podatak da je umro u siromaštvu, a moguće da je tačan...