treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked

treba li ukinuti vjeronauku u skoli

treba
104
65%
ne treba
55
34%
neodlucan sam
2
1%

Total votes: 161

nosara

#201 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

Germ-x wrote:Mi smo drustvo gdje zive razlicite vjere, i sto prije to shvatimo i prihvatimo te nase razlike to bolje.
Kriti i potiskivati razlike moze samo odvesti u zlo.
Sta onda bi unazad 20 godina...? Dobro...? A bas smo se fino izrazlikovali... :D
Bloo
Globalna šefica

#202 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:Mi smo drustvo gdje zive razlicite vjere, i sto prije to shvatimo i prihvatimo te nase razlike to bolje.

niko ne krije niti potiskuje...da se krije i ppotiskuje ne bi bilo ezana niti kicenja jelke pred katedralom niti pokladnih maskara kroz grad...
nosara

#203 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by nosara »

avicena wrote:
nosara wrote:
callmethebreeeze wrote:ja mislim da u jednom komplikovanom i mjesovitom drustvu poput bosanskog, gdje ima dosta neznanja, predrasuda i mrznje, djeca treba da uce sta te vjere imaju zajednicko, kakvih jos vjera i nevjera ima i kakvu funkciju iste vrse u drustvu. to ce im, mozda, pomoci da kriticki posmatraju svijet oko sebe. a u crkvama i dzamijama i, mozda, sinagogama, mogu da uce sto je bas njihova vjera najbolja.
Jos jedno hvale vrijedno misljenje...
Pa uče...prelistaj kurikulum...

http://www.vjeroucitelji.ba/
Ovo mi upade u oko...
Islamsku vjeronauku pohađa preko 90% bošnjačke djece

Radikalne ateističke skupine iz medija, politike i nevladinog sektora posljednjih godina vode izrazito negativnu kampanju protiv islamske vjeronauke. Islamska vjeronauka u Sarajevu je najviše na udaru.
Kako je moguce da u tako vjerskoj sredini radikalni ateizam jebe koncepciju...? Ili je racun netacan, ili je radikalni ateizam ubleha za plasenje malih vjernika, pred spavanje... :D
avicena

#204 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

nosara wrote: kako je moguce da u tako vjerskoj sredini radikalni ateizam jebe koncepciju...?
To je manja grupa, ali vrlo glasna...pa da se prisjetimo posljedica...inercija valjda... :roll: :mrgreen:

DANI: Zašto je vlast u BiH bila najmračnija i najrepresivnija?

DANILOVIĆ: U Bosni je zaista bilo najmanje slobode zato što je tamošnji establishment na taj način slao poruku da je centar jugoslovenskog komunizma koji će, putem represije i gušenja slobodne reči, sačuvati jugoslovenske narode na okupu. Kakva je to bila glupost!
Bloo
Globalna šefica

#205 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

avicena wrote:
nosara wrote: kako je moguce da u tako vjerskoj sredini radikalni ateizam jebe koncepciju...?
To je manja grupa, ali vrlo glasna...pa da se prisjetimo posljedica...inercija valjda... :roll: :mrgreen:

DANI: Zašto je vlast u BiH bila najmračnija i najrepresivnija?

DANILOVIĆ: U Bosni je zaista bilo najmanje slobode zato što je tamošnji establishment na taj način slao poruku da je centar jugoslovenskog komunizma koji će, putem represije i gušenja slobodne reči, sačuvati jugoslovenske narode na okupu. Kakva je to bila glupost!

jah

ugrozeni vjernici...od ateista

Bajram ne radi moj faks CITAV, ne rade drzavne institucije, nista ne radi za taj vjerski praznik

ev ne cujem te od dernjave ateista
avicena

#206 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by avicena »

Bloo wrote: ev ne cujem te od dernjave ateista
Pa nije baš toliko decibela, ali trude se. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#207 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

avicena wrote:
Bloo wrote: ev ne cujem te od dernjave ateista
Pa nije baš toliko decibela, ali trude se. :mrgreen:

da ih tek vidis sto unistavaju za vjerske praznike ukrase po gradu :D pobjesnjela rulja krvolocnih ateista :D a tek sto napadaju one sto idu sa serijatskog vjencanja, te masu onijem zelenim zastavama :D
Margita81

#208 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Margita81 »

radikalni ateisti :D
Zestoki sam protivnik vjeronauke u skoli a ako je vec MORA biti onda izvolite molim lijepo u svakoj skoli ponuditi i cas islamske i katolicke i pravoslavne vjeronauke jer je ovo zemlja tri vjere i naroda.
Moje dijete nece ici ni na jednu vjeronauku podrazumijeva se :)

ps: gdje je sjediste radikalnih ateista da se odmah uclanim? :-D
Germ-x

#209 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

nosara wrote:
Sta onda bi unazad 20 godina...? Dobro...? A bas smo se fino izrazlikovali... :D
Sta bi 1992 nakon sto su se vjera i razlicitosti potiskivali i krili 50 godina?
Bloo
Globalna šefica

#210 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:
nosara wrote:
Sta bi 1992 nakon sto su se vjera i razlicitosti potiskivali i krili 50 godina?

evo sad se ne potiskuje vec cvjeta na svakom koraku...i jel nam bolje?
Germ-x

#211 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Smijesni su mi ovi sto su ko fol protiv vjeronauke, a sa druge strane podrzavaju rad KSC-a skole koja u svom nazivu ima vjerski predznak i takodje vjeronauku u planu i programu. :roll:

Kada mali Ahmed ode na cas vjeronauke, to je uzasno. A kada mali Mirko ode na cas vjeronauke u katolicnoj skoli, e to je ok i to nije podjela djece. :-) :roll:
Germ-x

#212 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Bloo wrote:
hajde ne kenjaj, ko fol si protv vjere i vjeronauke a iso si u skolu sa vjerskim predznakom. ne seri ko foka.
Bloo
Globalna šefica

#213 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:Smijesni su mi ovi sto su ko fol protiv vjeronauke, a sa druge strane podrzavaju rad KSC-a skole koja u svom nazivu ima vjerski predznak i takodje vjeronauku u planu i programu. :roll:

Kada mali Ahmed ode na cas vjeronauke, to je uzasno. A kada mali Mirko ode na cas vjeronauke u katolicnoj skoli, e to je ok i to nije podjela djece. :-) :roll:

ne bih ja dala ni Mirku i Žarku da idu na cas vjeronauke :D
Margita81

#214 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Margita81 »

Germ-x wrote:Smijesni su mi ovi sto su ko fol protiv vjeronauke, a sa druge strane podrzavaju rad KSC-a skole koja u svom nazivu ima vjerski predznak i takodje vjeronauku u planu i programu. :roll:

Razlika je u samom nazivu. Naime u KATOLICKOJ skoli vjeronauka je nesto prirodno zar ne? Ali u drzavnim skolama joj nije mjesto!
Imajte islamske, katolicke, jevrejske, harekrisnovske i ine skole meni je to skroz okej ali u drzavnoj skoli postedite sve ostale.
Bloo
Globalna šefica

#215 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:
Bloo wrote:
hajde ne kenjaj, ko fol si protv vjere i vjeronauke a iso si u skolu sa vjerskim predznakom. ne seri ko foka.

šta ću

bila najbliza skola
najbolji plan i program
super profesori
:D

jest da i dan danas imam traume zbog predznaka
bijela

#216 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by bijela »

Germ-x wrote:
Bloo wrote:
:-)
zašto tebe na vjeronauci nisu naučili da ne valja lajat 8-)
fatamorgana

#217 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by fatamorgana »

bijela wrote:
Germ-x wrote:
Bloo wrote:
:-)
zašto tebe na vjeronauci nisu naučili da ne valja lajat 8-)
Garant bio bolestan taj čas kad se to učilo!
Germ-x

#218 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Margita81 wrote:
Razlika je u samom nazivu. Naime u KATOLICKOJ skoli vjeronauka je nesto prirodno zar ne? Ali u drzavnim skolama joj nije mjesto!
Imajte islamske, katolicke, jevrejske, harekrisnovske i ine skole meni je to skroz okej ali u drzavnoj skoli postedite sve ostale.
KSC se finansira iz budzeta. Dakle, i to je drzavna skola.
Za tebe nije ok da se sjeca dijete u jednoj skoli, ali je ok da se dijele na nase(drzavne) i njihove(katolicke) skole? Zar to nije segregacija djece od prvih skolskih dana?
Germ-x

#219 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Bloo wrote:

šta ću

bila najbliza skola
najbolji plan i program
Eto vidis, svako bira ono sto mu godi. Tako i roditelji hoce da im djeca imaju vjeronauku u drzavnim skolama.
I super ti je taj plan i program koji podstice segregaciju, a ovamo si fol protiv podjela.
bijela

#220 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by bijela »

i medresa se finansira iz budžeta.
sjo, nemam vremena da napišem post kako treba, moje isprike.
Germ-x

#221 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

bijela wrote:i medresa se finansira iz budžeta.
Da, ali je medresa za srednjoskolce i to je vjerska skola, za djecu koja vec imaju izgradjen stav i odgoj.
Dok u KSC idu mali katolici prvacici, a u ostale skole ostala djeca. Segregacija.

Ko fol nevalja vjeronauka, ali je ok imati vjerske predznake na skoli. :roll:
Bloo
Globalna šefica

#222 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

hajd ti fino Peri Sudaru, i reci mu da promjeni naziv skole, jer se uglavnom finansira iz budzeta, bez obzira sto su skolu osnovale casne sestre, ima on skolu da nazove Bosanskohercegovacki/Unitaristicki skolski centar, te da ga odma' iskljuci iz svjetskog udruzenja katolickih skola

ko im dade za pravo sestrama...pingvini jedni, skolu da osnivaju

sam naziv skole nije bitan, oznacava generalno ko ju je osnovao
Margita81

#223 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Margita81 »

O cemu bolan ti? Drzavne skole u navodno sekularnoj drzavi treba da imaju mogucnost izbora za svako dijete i roditelja. Dakle ako ja ne zelim da mi dijete ide na vjeronauku hocu da imam izbor nekog drugog predmeta ili aktivnosti pa da mi dijete ne sjedi na hodniku dok oni unutra sprovode svoje doktrine na zbunjenoj djeci.
Dalje. Posto zivis u BiH u svakoj skoli (drzavnoj) treba da postoje sve tri vjeronauke. Dakle nista ja ne odvajam jer su mozgovi vec poodvajali i podijelili sve sto su mogli pa i djecu. Ako je vjeronauka za Ahmeda onda u drugoj ucionici nek bude i za Slavka i Mirka.
Bloo
Globalna šefica

#224 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Bloo »

Germ-x wrote:
bijela wrote:i medresa se finansira iz budžeta.
Da, ali je medresa za srednjoskolce i to je vjerska skola, za djecu koja vec imaju izgradjen stav i odgoj.
Dok u KSC idu mali katolici prvacici, a u ostale skole ostala djeca. Segregacija.

Ko fol nevalja vjeronauka, ali je ok imati vjerske predznake na skoli. :roll:

:shock:

the Force is no longer with me...smijem opsovat jednom :D?
Germ-x

#225 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli

Post by Germ-x »

Margita81 wrote:O cemu bolan ti? Drzavne skole u navodno sekularnoj drzavi treba da imaju mogucnost izbora za svako dijete i roditelja. Dakle ako ja ne zelim da mi dijete ide na vjeronauku hocu da imam izbor nekog drugog predmeta ili aktivnosti pa da mi dijete ne sjedi na hodniku dok oni unutra sprovode svoje doktrine na zbunjenoj djeci.
Dalje. Posto zivis u BiH u svakoj skoli (drzavnoj) treba da postoje sve tri vjeronauke. Dakle nista ja ne odvajam jer su mozgovi vec poodvajali i podijelili sve sto su mogli pa i djecu. Ako je vjeronauka za Ahmeda onda u drugoj ucionici nek bude i za Slavka i Mirka.
Vjeronauka nije obavezan predmet, vec je izborni.
Ako si protiv podjela, zasto si ZA skolu koja ima vjerski predznak i u koju idu uglavnom hrvatska djeca -KSC??
Locked