Pa kad nam je država k'o qratz, pa mafija radi šta hoće.respo wrote:ma ovdje naftasi vise i ne gledaju cijenu nafte na svjetskom trzistu
nego naraste cijena hard diskova oni povecaju cijenu nafte
poraste cijena secera nafta gore
poraste cijena kavijara nafta gore itd
Aaaaaaaaaa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Halcyon
#201 Re: Aaaaaaaaaa
- Halcyon
#202 Re: Aaaaaaaaaa
Halcyon wrote:23. novembar 2011:
Brent: 108.43 $
WTI (New York): 97.71 $
24. novembar:
Brent: 107.96 $
WTI (New York): 95.87 $
- Halcyon
#203 Re: Aaaaaaaaaa
c/p: PortalCijena nafte u padu
Cijena nafte na svjetskom tržištu je u padu usljed zabrinutosti zbog dužničke krize u Evropi koja je uticala i na slabljenje eura u odnosu na dolar.
U Londonu je cijena sirove nafte "Brent" iz Sjevernog mora pala za 1,72 dolara i sada je 106,6 dolara po barelu. U Njujorku je barel svijetle nafte manji za 14 centi i sada iznosi 96,03 dolara.
Euro je pao na najniži iznos u odnosu na dolar za proteklih nekoliko sedmica zbog nesuglasica oko načina rješavanja dužničke krize u eurozoni.
"Neprestano se organizuju neki razgovori, ali ništa se ne dešava", rekao je analitičar iz kompanije "Global Risk Management" Torbjorn Bak Jensen.
Mi, naravno, naftu dobavljamo s Jupitera pa cijena raste zbog troškova prijevoza.
-
Wind
#204 Re: Aaaaaaaaaa
ma i ja nesto ne kontam..citam naslove, ja na pumpu kad dizel 2.45KM!

fakat, sta treba da se desi da malo popuste sa cijenama......
fakat, sta treba da se desi da malo popuste sa cijenama......
- Halcyon
#205 Re: Aaaaaaaaaa
Nafta koju mi sipamo je posebna, oplemenjena pohlepom bosanske mafije.
-
leo_
#206 Re: Aaaaaaaaaa
i dobro ljudi, jel' ko raspolozen za kakav bojkot? za strajk
, za ponuditi kakvo rijesenje ili cemo samo puniti prostor na serverima bespotrebnom supljom?
Last edited by leo_ on 26/11/2011 10:17, edited 1 time in total.
- Abu FEED el-Castro
#207 Re: Aaaaaaaaaa
Hehe, strajk velis 
- shlauf
#208 Re: Aaaaaaaaaa
Ma treba jedno 30-40 auta da stane na svakoj benzinskoj i da naspe goriva za 2,oo KM. Stvoriti im redaljku pa neka se čude a moraju nam nasuti. Još im dati cvaju i čekati kusur.
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#209 Re: Aaaaaaaaaa
Znam da se šališ ali ovo uopšte nije loša ideja!shlauf wrote:Ma treba jedno 30-40 auta da stane na svakoj benzinskoj i da naspe goriva za 2,oo KM. Stvoriti im redaljku pa neka se čude a moraju nam nasuti. Još im dati cvaju i čekati kusur.![]()
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee![]()
-
leo_
#210 Re: Aaaaaaaaaa
Abu FEED el-Castro wrote:Hehe, strajk velis
dobro, ne bas strajk, ali treba Him dohakati. a mogu strajkovati i ovi sto rade na pumpama, pa i oni vozaju.
Last edited by leo_ on 26/11/2011 10:18, edited 1 time in total.
-
leo_
#211 Re: Aaaaaaaaaa
Bas tako, ali svi smo mi svjesni prvo da niko nece, drugo da njih opet briga, jer jedan dan on moze i da ne radi. svaki dan ici na pumpe i traziti goriva za dvije KM je vec druga prica. i dati cvaju ili dati stojanku odmah, pa nek vraca kako zna.Romeo 80 wrote:Znam da se šališ ali ovo uopšte nije loša ideja!shlauf wrote:Ma treba jedno 30-40 auta da stane na svakoj benzinskoj i da naspe goriva za 2,oo KM. Stvoriti im redaljku pa neka se čude a moraju nam nasuti. Još im dati cvaju i čekati kusur.![]()
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee![]()
-
leo_
#212 Re: Aaaaaaaaaa
2,50 KM litar dizela na OMW-u, pa stvarno vishe nema smisla.

- Halcyon
#213 Re: Aaaaaaaaaa
Nemoj tako, situacija na Planetu X postaje uzavrela, a i južnoameričke prašume su u teškoj situaciji.leo_ wrote:2,50 KM litar dizela na OMW-u, pa stvarno vishe nema smisla.![]()
![]()
![]()
- Better Man
#214 Re: Aaaaaaaaaa
Jos jedan dokaz da se danas uopce ne isplati kupti diesel vozilo, jer ono sto ustedis na gorivu potrosices na placanje istog, tako da ce te isto kostati vozio benzinca ili diesela.
-
goran16v
#215 Re: Aaaaaaaaaa
Zavisi sta tacno kupujes, razlika nekih modela disele vs benzinac su postale tako male da se jos uvijek isplati kupiti dizela bez obzira sto je cijena goriva ista. Ne brinem ja za prodaju dizelasa, sve to neko prati i kalkulise, cim skoci cijena nafte padne cijena dizelasa ili izbace novu generaciju motora koja trosi znacajno manje.
- hogar strasni
#216 Re: Aaaaaaaaaa
koja je logika fakat ja danas u bijeljini nafta 2.25, kad sto blize sarajevu sve vise raste i vrhunac omv 2.50. ja ne znam dokle vise ovako, a citam jucer atest za plinske uradjaje na autu 400 i kusur mara, zapalicu ih sve.
-
leo_
#217 Re: Aaaaaaaaaa
ma ja ne kontam uopste sto narod suti. stvarno smo idioti nevidjeni, uzima nas lopatom ko god hoce. da me hoce samo pustiti iz ove drzave, pristajem da potpisem da nikad nisam ni rodjen u ovom smetljarniku europe.
- AmADin_gospo
#218 Re: Aaaaaaaaaa
i ja kažem, a litra plina 1.15 mamu im spomenemleo_ wrote:2,50 KM litar dizela na OMW-u, pa stvarno vishe nema smisla.![]()
![]()
![]()
stvarno nema smisla
problem sad generalno tržišta u svijetu je veliki rast potražnje dizela, zato je dizel tako skup i cijena mu raste nesrazmjerno s benzinom.goran16v wrote:Zavisi sta tacno kupujes, razlika nekih modela disele vs benzinac su postale tako male da se jos uvijek isplati kupiti dizela bez obzira sto je cijena goriva ista. Ne brinem ja za prodaju dizelasa, sve to neko prati i kalkulise, cim skoci cijena nafte padne cijena dizelasa ili izbace novu generaciju motora koja trosi znacajno manje.
a evo vam i "muštuluka", naime, prije 2 mjeseca na sastanku u briselu, odlučeno je da do 2018te taxe na dizel, benzin i LPG izjednače , cijena plina bude ista benzinu jer u EU na 1 tonu dizela se plača 345 EUR taxi, na benzin oko 120 EUR a na plin 20 EUR. politika je da se prave hibridi i da se više koristi struja.
-
goran16v
#219 Re: Aaaaaaaaaa
Sve zavisi od toga s koje "strane" dolazi nafta tj nabavne cijene i kvalitete i cijene transporta. Nije isti trosak dovesti cisternu goriva negdje blizu granice ili dodatnih 300 km do Sarajeva, a koliko sam uspio upratiti gorivo za OMV preko Doljana dovozi Kopex Sarajlic. Mislim da su marze distributera i akcize fiksne, a da krajnju cijenu odredjuje nabavna cijena + transport + nameti i akcize na taj iznos + marza + PDV pa koliko ispadne.hogar strasni wrote:koja je logika fakat ja danas u bijeljini nafta 2.25, kad sto blize sarajevu sve vise raste i vrhunac omv 2.50. ja ne znam dokle vise ovako, a citam jucer atest za plinske uradjaje na autu 400 i kusur mara, zapalicu ih sve.
- AmADin_gospo
#220 Re: Aaaaaaaaaa
pa OMV i jeste kopex sarajlić koji je zakupio licencu "OMV"a
-
goran16v
#221 Re: Aaaaaaaaaa
Mislim da nije bas tako ali je slicno. Koliko se ja sjecam tacno prije 10-ak godina je OMV Austrija osnovao Interolil d.o.o. Srebrebik kojem je Kopex Sarajlic prodao posao oko maloprodaje nafte i svoje benz. pumpe tako da vlasnik OMV pumpi u BiH OMV Austrija, a ne Kopex Sarajlic i nema tu niakve licence. Uglavno, iako se prestao baviti maloprodajom nafte i naftnih derivata Kopex Sarajlic je nastavio snabdjeva da Interoilove (OMV-ove) benz pumpe, e sad iskreno ne znam da ih snabdjeva u smislu da prodaje i prevozi ili samo prevozi.AmADin_gospo wrote:pa OMV i jeste kopex sarajlić koji je zakupio licencu "OMV"a
- Better Man
#222 Re: Aaaaaaaaaa
Ono sto sam htio da kazem je to da je diesel gorivo znatno skuplje od benzina i ti sa dieselom ces manje potrositi goriva, npr. potrosis za odredjenu kilometrazu 40 litara diesela ali ga platis zbog skupoce isto kao 45 litara benzina za istu tu kilometrazu i jos na to dodas da samo diesel auto platis skuplje kad ga kupujesgoran16v wrote:Zavisi sta tacno kupujes, razlika nekih modela disele vs benzinac su postale tako male da se jos uvijek isplati kupiti dizela bez obzira sto je cijena goriva ista. Ne brinem ja za prodaju dizelasa, sve to neko prati i kalkulise, cim skoci cijena nafte padne cijena dizelasa ili izbace novu generaciju motora koja trosi znacajno manje.
-
goran16v
#223 Re: Aaaaaaaaaa
Razumijem i istina je da nekadasnja pravila igre da je u svakom slucaju dizel znatno jeftiniji od benzina i da se u svakom slucaju u nekoj konacnici isplati kupiti dizela sa vise ne vrijede.Better Man wrote:Ono sto sam htio da kazem je to da je diesel gorivo znatno skuplje od benzina i ti sa dieselom ces manje potrositi goriva, npr. potrosis za odredjenu kilometrazu 40 litara diesela ali ga platis zbog skupoce isto kao 45 litara benzina za istu tu kilometrazu i jos na to dodas da samo diesel auto platis skuplje kad ga kupujesgoran16v wrote:Zavisi sta tacno kupujes, razlika nekih modela disele vs benzinac su postale tako male da se jos uvijek isplati kupiti dizela bez obzira sto je cijena goriva ista. Ne brinem ja za prodaju dizelasa, sve to neko prati i kalkulise, cim skoci cijena nafte padne cijena dizelasa ili izbace novu generaciju motora koja trosi znacajno manje.
Ja jos uvijek smatram da su auto industrija i naftna industrija u izravnoj sprezi i da uvijek imaju aduta u rukavu da im nikakav scenario vezan za cijene naftenece narusiti prodaju.
Evo sta se desava, skace cijena dizela, a oni obaraju cijenu dizel modela (npr. pogledaj cjenovnik Skode Octavia diesel vb benzinac istih/slicnih karakteristika) i usput izbacjuju diesel motore sa manjom potrosnjom (negdje cuh da sa promivosu valjda neki VW Bluemotion sa nekih cca 13 0-140 KS i 300 Nm sa potrosnjom od nekih 4-5 lit/100km, cime prosjecnu potrosnju spustaju za 40% prosjecne potrosnje jednog benzinca i opet popravljaju isplativost kupovine bez obzira na cijenu goriva. Vjerujem da ce cijena diesel auta automatski skociti ako ikad cijena diesela padne u odnosu na benzin.
- van Basten
#224 Re: Aaaaaaaaaa
a evo turci hoće da se povuku i naftnog tržšta zemlje naše jer eto kao posluju sa gubitkom
oni bi volili da su nam cijene kao kod njih gdje država ima 200-300% nekakvih nameta na litru goriva
oni bi volili da su nam cijene kao kod njih gdje država ima 200-300% nekakvih nameta na litru goriva
- mayab
#225 Re: Aaaaaaaaaa

Cijene sa slike puta 0.8 i dobije se u KM.Strasne cijene, a ne bih bas rekao da im je standard visok poput Njemačke ili Norveske, tim vise sam bio iznenadjen relativno povoljnim cijenama prevoza njihovim minibusevima-"dolmušima", kad sam bio na odmoru-znaci da rade za sitnu zaradu, *eben život bogme!