psi lutalice ....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zonbirile

#201 Re: psi lutalice ....

Post by zonbirile »

@sitno
pa imaš gore fotke šta čovjek uradi čovjeku,ali to ne znači da svijetom treba vladati anarhija i bezakonje.Mislim da je ovako nekontrolisano stanje,pogubno upravo za pse,samo oni se ne mogu pitati,vidiš ljudi kao smislena bića traže za sebe eutanaziju,za pse Vi ljubitelji ste zbog lične promocije i neznanja učinili medvjeđu uslugu,pa ih izložili još gorem životu i kalvariji i prolaze gore negop da su eutanizirani.Zakon je donešen,normalno bez zatvorene konstrukcije finansiranja,bez shvaćanja funkcije azila i sada nakon svega još imate hrabrosti kenjkati o svemu.Od 1.1 2011godine,bilo je 100 registrovanih ujeda,a ide ljeto kada će se situacija pogoršati,a stiće i još jedan okot.Krajnje neodgovorno,mediokritetski, u ime ljubavi činiti pakao i psima i sugrađanima,bez razumijevanja stanja zemlje i nemogućnosti preslikavanja nekih boljih riješenja iz nekih sretnijih zemalja.Odrastite jednom i shvatite da se pas nekad mora uspavati,čak i kućni ljubimac.
smurf

#202 Re: psi lutalice ....

Post by smurf »

Stvarno grozne slike i za svake osude, medjutim, lutalicama nije mjesto na ulici i kapak. I odakle cemo znati da je ovo neki covjek uradio? Mozda ga je drugi pas napao :shock: Mozda vuk? Mozda se desila situacija da ga je Mile sa kombajnom pokupio :shock:
amy85

#203 Re: psi lutalice ....

Post by amy85 »

oko moje zgrade ima jedan poveci copor pasa...oni po cjeli dan tu stoje, po noci laju ko ludi ne može se spavati....imam malo djete i nema sanse da je smijem izvesti vani.....i svaki dan ih je više. neki dan ih je bilo 15 evo sada ih brojim 19....i šta sada sa tim....ja nisam da se ubijaju na onaj staromodni nacin....ali pod hitno treba nešto riješiti jer ovo je nemoguce.....za koji dan ce se umnožiti i eto tako dalje
zonbirile

#204 Re: psi lutalice ....

Post by zonbirile »

amy85 wrote:oko moje zgrade ima jedan poveci copor pasa...oni po cjeli dan tu stoje, po noci laju ko ludi ne može se spavati....imam malo djete i nema sanse da je smijem izvesti vani.....i svaki dan ih je više. neki dan ih je bilo 15 evo sada ih brojim 19....i šta sada sa tim....ja nisam da se ubijaju na onaj staromodni nacin....ali pod hitno treba nešto riješiti jer ovo je nemoguce.....za koji dan ce se umnožiti i eto tako dalje
-------------------------------
pa ono bilo bi pošteno da zagovorenici Zakona objave adrese,pa im ih odvesti pred kuću,lijepo bi bilo i psima i ljubiteljima.
Alhemicarkaa

#205 Re: psi lutalice ....

Post by Alhemicarkaa »

A-R-N-I wrote:
i pas je zivotinja, ali je na mnogo vecem intelektualnom i emitivnom nivou od ostalih zivotinja (samo naznalice porede psa i kravu), a vidjevsi neke komentare ovdije, i od mnogo ljudi... jednostavmo, pas je jedina zivotinja koja konta, zato ga treba postovati..
A ostale ne treba poštovati, jer su na nižem intelektualnom i emotivnom nivou? :shock: :roll:
Je li tako misliš i za ljude, osobe sa mentalnom retardacijom su na nižem intelektualnom i emotivnom nivou, da li to znači da ih ne trebamo poštovati?
delightful

#206 Re: psi lutalice ....

Post by delightful »

samo da vam pozelim dobro jutro. ovo je generalna opomena svima. SVAKI SLJEDECI POST SA KRVOLOCNIM IDEJAMA, PRIJEDLOZIMA I SLICNIM BIT CE AUTOMATSKI SANKCIONISAN BANOM OD MINIMUM MJESEC DANA. hvala i ugodno forumanje.
GAU8

#207 Re: psi lutalice ....

Post by GAU8 »

"Napadi pasa u KS sve su učestaliji zbog nerazumijevanja građana prema tim životinjama. Na žalost građani stalno govore da su psi krivi što napadaju ljude, a nikada ne postavljaju sebe u tu poziciju. Znači, moramo biti svjesni situacije da smi mi ti koji smo doveli pse na ulicu," dodao je Aldin Pašić, iz udruženja “Av- Mau“.
Nisam JA taj koji je doveo lutalice vec upravo ovakav debilni zakon.

Ovi nazovi zastitari (cast izuzecima) su u mnogome krivi za situaciju.
Pasiflora

#208 Re: psi lutalice ....

Post by Pasiflora »

zonbirile wrote:@sitno
pa imaš gore fotke šta čovjek uradi čovjeku,ali to ne znači da svijetom treba vladati anarhija i bezakonje.Mislim da je ovako nekontrolisano stanje,pogubno upravo za pse,samo oni se ne mogu pitati,vidiš ljudi kao smislena bića traže za sebe eutanaziju,za pse Vi ljubitelji ste zbog lične promocije i neznanja učinili medvjeđu uslugu,pa ih izložili još gorem životu i kalvariji i prolaze gore negop da su eutanizirani.Zakon je donešen,normalno bez zatvorene konstrukcije finansiranja,bez shvaćanja funkcije azila i sada nakon svega još imate hrabrosti kenjkati o svemu.Od 1.1 2011godine,bilo je 100 registrovanih ujeda,a ide ljeto kada će se situacija pogoršati,a stiće i još jedan okot.Krajnje neodgovorno,mediokritetski, u ime ljubavi činiti pakao i psima i sugrađanima,bez razumijevanja stanja zemlje i nemogućnosti preslikavanja nekih boljih riješenja iz nekih sretnijih zemalja.Odrastite jednom i shvatite da se pas nekad mora uspavati,čak i kućni ljubimac.
Redom boldirano:
1. Nemam potrebu da se licno promovisem, kao ni vecina ljudi koji rade to sto rade. Ovo me samo kosta zivaca i vremena i moga vlastitog novca za koji ustajem svako jutro u 6h. Napisano se odnosi i na ostale ljude koje znam, a koji su na bilo koji nacin aktivni vezano za pomoc napustenim psima.
2. Zakon je donesen zbog EU - ako je bilo kome tesko to shvatiti, nakon sto je milion puta receno - ja nema nacina da bilo koga u to uvjerim. Znas kada bi nas zakonodavac donio takav zakon da nije morao? - NIKAD!
3. Da, stici ce jos jedan i jos jaaako puno okota ako se ne budu provodile sterilizacije. Godinama imam psa i godinama je i meni (pogotovo zimi) bilo grozno izlaziti sa psom zbog gladnih copora koji su se spustali sa okolnih brda u grad. Prosle jeseni smo sterilisali nase kvartovske pse i odgovorno tvrdim da se osim njih niti jedan pas ove zime nije pojavio u nasem kvartu. Kvartovske lutalice su i vakcinisane i redovno hranjene, tako da ne predstavljaju opasnost ni za koga - osim par debila koji naprosto nisu u stanju proci pored njih, a da ih ne udare ili povrijede na bilo koji nacin. Kad su bile besplatne sterilizacije, najvise pasa je dovedeno iz naseg kvarta, a najmanje iz Centra. Eto vam zasto je Ferhadija puna pasa. Zbog vase ljenosti.
4. Nezrelost nije pomaganje psima, nego tvrdoglavost u svome stavu - procitaj malo vise, razgovaraj sa ljudima koji pomazu psima, vidi na koji nacin se to radi (iz vlastitog novcanika i vremena) - nije grijeh promijeniti stav, vec iako si svesan da grijesis, insistirati na tome.

I jos bih dodala - ove gore pse su povrijedili bolesni idioti. Njih se uzasno bojim - puno vise nego bilo kojeg psa na ulici.
Slazem se apsolutno i totalno da psima nije mjesto na ulici, ali nije rijesenje ni ubijanje. Sami smo krivi sto su oni tu i sada MI moramo naci rjesenje. Ovdje ne mislim na udruzenja (nisam clan niti jednoga) koja vode rovovsku bitku da se smanji broj pasa na ulicama, vec mislim na sve one koji su ubjedjeni da ako galame i udaraju pse da ce problem nestati sam od sebe. Raditi treba ljudi, raditi!
Pasiflora

#209 Re: psi lutalice ....

Post by Pasiflora »

smurf wrote:Stvarno grozne slike i za svake osude, medjutim, lutalicama nije mjesto na ulici i kapak. I odakle cemo znati da je ovo neki covjek uradio? Mozda ga je drugi pas napao :shock: Mozda vuk? Mozda se desila situacija da ga je Mile sa kombajnom pokupio :shock:
Koliko je meni poznato kombajni se bas ne vozaju po gradu. Postoje strucni nalazi da je to uradnio neki bolesni papak. Ono je "ljudskih" ruku (NE)djelo, vjeruj mi. Pa ti sad vidi sa kakvim bolesnicima imamo posla.
Taj ce sutra necijem djetetu ugurati petardu usta ili odrezati nogu!!!!!
teAMICA

#210 Re: psi lutalice ....

Post by teAMICA »

sitno wrote:
Redom boldirano:
1. Nemam potrebu da se licno promovisem, kao ni vecina ljudi koji rade to sto rade. Ovo me samo kosta zivaca i vremena i moga vlastitog novca za koji ustajem svako jutro u 6h. Napisano se odnosi i na ostale ljude koje znam, a koji su na bilo koji nacin aktivni vezano za pomoc napustenim psima.
2. Zakon je donesen zbog EU - ako je bilo kome tesko to shvatiti, nakon sto je milion puta receno - ja nema nacina da bilo koga u to uvjerim. Znas kada bi nas zakonodavac donio takav zakon da nije morao? - NIKAD!
3. Da, stici ce jos jedan i jos jaaako puno okota ako se ne budu provodile sterilizacije. Godinama imam psa i godinama je i meni (pogotovo zimi) bilo grozno izlaziti sa psom zbog gladnih copora koji su se spustali sa okolnih brda u grad. Prosle jeseni smo sterilisali nase kvartovske pse i odgovorno tvrdim da se osim njih niti jedan pas ove zime nije pojavio u nasem kvartu. Kvartovske lutalice su i vakcinisane i redovno hranjene, tako da ne predstavljaju opasnost ni za koga - osim par debila koji naprosto nisu u stanju proci pored njih, a da ih ne udare ili povrijede na bilo koji nacin. Kad su bile besplatne sterilizacije, najvise pasa je dovedeno iz naseg kvarta, a najmanje iz Centra. Eto vam zasto je Ferhadija puna pasa. Zbog vase ljenosti.
4. Nezrelost nije pomaganje psima, nego tvrdoglavost u svome stavu - procitaj malo vise, razgovaraj sa ljudima koji pomazu psima, vidi na koji nacin se to radi (iz vlastitog novcanika i vremena) - nije grijeh promijeniti stav, vec iako si svesan da grijesis, insistirati na tome.

I jos bih dodala - ove gore pse su povrijedili bolesni idioti. Njih se uzasno bojim - puno vise nego bilo kojeg psa na ulici.
Slazem se apsolutno i totalno da psima nije mjesto na ulici, ali nije rijesenje ni ubijanje. Sami smo krivi sto su oni tu i sada MI moramo naci rjesenje. Ovdje ne mislim na udruzenja (nisam clan niti jednoga) koja vode rovovsku bitku da se smanji broj pasa na ulicama, vec mislim na sve one koji su ubjedjeni da ako galame i udaraju pse da ce problem nestati sam od sebe. Raditi treba ljudi, raditi!
htjedoh vako nešto napisati, ali me prestiže...
@sitno - :thumbup:
madner

#211 Re: psi lutalice ....

Post by madner »

Kako neko moze tvrditi da su kvartovske lutalice ne predstavljaju opasnost ni za koga :roll:

Imam dva psa, ali ne mogu tako nesto tvrditi ni za njih dvojicu. :roll:
muniza

#212 Re: psi lutalice ....

Post by muniza »

sitno wrote:
smurf wrote:Stvarno grozne slike i za svake osude, medjutim, lutalicama nije mjesto na ulici i kapak. I odakle cemo znati da je ovo neki covjek uradio? Mozda ga je drugi pas napao :shock: Mozda vuk? Mozda se desila situacija da ga je Mile sa kombajnom pokupio :shock:
Koliko je meni poznato kombajni se bas ne vozaju po gradu. Postoje strucni nalazi da je to uradnio neki bolesni papak. Ono je "ljudskih" ruku (NE)djelo, vjeruj mi. Pa ti sad vidi sa kakvim bolesnicima imamo posla.
Taj ce sutra necijem djetetu ugurati petardu usta ili odrezati nogu!!!!!
Pa upravo je maćehinski odnos zaštitnika prema lutalicama doveo do ove situacije da svaki psihopata može da iživljava svje perverzne maštarije na njima. Zbog takvog odnosa ih sada moramo gledati jadne osakaćene, izmasakrirane, otrovane, autom pregažene pored ceste. Sjećam se jesenas u samo par dana sam vidio 5-6 lešina pored ceste, koliko njih uzrokuje udes iskačući pred auto!?

Mislim da je vrijeme da svi shvatimo da je na žalost kasno za neko humano rješenje koliko god nama bilo krivo.
Krivce treba tražiti u organizacijama koje su mislile da udomljavanjem i sterilizacijom mogu riješiti ovaj problem koji je već tada bio van njihovog dometa a kamoli sad.
GAU8

#213 Re: psi lutalice ....

Post by GAU8 »

sitno wrote:
Redom boldirano:

Zasto da gradjani vode lutalice na sterilizaciju?
Neko jednostavno ne zeli da ima posla s tim... Nemas pravo zvati nikog lijenim, ako samo zeli grad bez pasa.

Eno jesenas su ljudi samoinicijativno pokusali odvesti lutalice na drugu lokaciju, i pametnjakovici se nasli da ih spijece.
Neka bar stoje po strani, neka ne smetaju... Svaka cast volonterima na sterilizaciji, svaka cast na trudu vremenu, ali je cinjenica da se broj lutalica povecava, a ne smanjuje.
metronom

#214 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

Samo porez i kazne... Uvesti sljedece u zakon:

- 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
- kazna za drzanje neregistrovanog kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- kazna za napustanje kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- akcize na hranu za kucne ljubimce 10-20%
- kazna za neciscenje izmeta kucnih ljubimaca sa svih javnih povrsina u gradu - 200-500 KM
- kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
- kazna za napad kucnog ljubimca na covjeka (osim u slucaju namjernog napada na zivotinju) - eutanazija zivotinje, vlasniku kazna od 200 do 1500 KM ili kazna zatvora ako ima elemenata krivicnog djela (huskanje zivotinje na napad na covjeka koji kao posljedicu ima izazivanje straha, dusevne boli, tjelesne ozljede ili smrti)

Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.

Ovo je jedini realan nacin da se problem sa divljim coporima koji haraju nasim gradom, rijesi brzo i efikasno!
Pasiflora

#215 Re: psi lutalice ....

Post by Pasiflora »

@metromon - ODLICNO :!: :thumbup:
uz male korekcija :)

@teAMICA - hvala :-D
The 51st State

#216 Re: psi lutalice ....

Post by The 51st State »

metronom wrote:Samo porez i kazne... Uvesti sljedece u zakon:

- 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
- kazna za drzanje neregistrovanog kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- kazna za napustanje kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- kazna za neciscenje izmeta kucnih ljubimaca sa svih javnih povrsina u gradu - 200-500 KM
- kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
- kazna za napad kucnog ljubimca na covjeka (osim u slucaju namjernog napada na zivotinju) - eutanazija zivotinje, vlasniku kazna od 200 do 1500 KM ili kazna zatvora ako ima elemenata krivicnog djela (huskanje zivotinje na napad na covjeka koji kao posljedicu ima izazivanje straha, dusevne boli, tjelesne ozljede ili smrti)

Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.

Ovo je jedini realan nacin da se problem sa divljim coporima koji haraju nasim gradom, rijesi brzo i efikasno!
tek tad bi vidio vau-mau kuknjave...
SinjaD

#217 Re: psi lutalice ....

Post by SinjaD »

Metronom, konkretni prijedlozi, aferim.
Ali...
metronom wrote: - 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
Mislim da ovo ne bi bilo dobro jer bi se tada još manje ljudi odlučilo za to da ima psa. Zar ne bi ustvari trebalo učiniti nešto da se ta želja afirmiše pa da se što više pasa udomi a ne ubije?
metronom wrote: - kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
U tom slučaju bi takve površine trebale postojati. Ako već postoje ja se izvinjavam jer za to zaista ne znam.
metronom wrote: Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.
Zašto bi azil finansirali samo ljudi koji drže životinje?
10 dana životnog kredita pa smrt - strašno...
madner

#218 Re: psi lutalice ....

Post by madner »

Kakve veze imaju lutalice sa ljudima koji imaju pse? :roll:
amrica

#219 Re: psi lutalice ....

Post by amrica »

madner wrote:Kakve veze imaju lutalice sa ljudima koji imaju pse? :roll:

I ja se pitam. :?

Ako je dosad bilo para za sinteraj, znaci da ih ima i sada (mada je debela kriza :roll: ) koje se mogu preusmjeriti na azil, kastraciju, strucno i humano hvatanje lutalica i odvodjenje u azil, itd...
metronom

#220 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

SinjaD wrote:Metronom, konkretni prijedlozi, aferim.
Ali...
metronom wrote: - 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
Mislim da ovo ne bi bilo dobro jer bi se tada još manje ljudi odlučilo za to da ima psa. Zar ne bi ustvari trebalo učiniti nešto da se ta želja afirmiše pa da se što više pasa udomi a ne ubije?
Ovaj porez ima konkretnu svrhu, a to je da se novac koji se prikupi iskoristi osim za finansiranje azila i za oznacavanje parkova koji su namijenjeni za rekreaciju pasa recimo, cipovanje, odrzavanje baze podataka kucnih ljubimaca i sl. U ostalom treba svakom biti jasno da posjedovanje kucnog ljubimca sa sobom nosi odredjenu dozu odgovornosti. Ako nemate da platite 200 KM godinje za njega, od cega mislite da ga hranite? Hoce li onda nakon par mjeseci zavrsiti na ulici jer vise nema novca za hranu...
SinjaD wrote:
metronom wrote: - kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
U tom slučaju bi takve površine trebale postojati. Ako već postoje ja se izvinjavam jer za to zaista ne znam.
Sada nema, ali se to vrlo lako odredi. To se treba i mora uraditi jer definitivno ne zele svi da im se djeca igraju tamo gdje slobodno trckaraju potencijalno opasne zivotinje.
SinjaD wrote:
metronom wrote: Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.
Zašto bi azil finansirali samo ljudi koji drže životinje?
10 dana životnog kredita pa smrt - strašno...
Zato sto su oni sto su drzali zivotinje i odgovorni za njihovo pustanje na ulicu. Nas covjek jedino razumije kad ga opalis po novcaniku. Mora se znati da drzanje pasa u gradskoj sredini ne predstavlja dobrobit za zivotinju i sluzi iskljucivo da bi vlasnik popunio odredjene emocionalne praznine. Zbog toga treba da plate.

Ja ne drzim nijednog kucnog ljubimca u zatocenistvu i nisam odgovoran ni za jednog napustenog kucnog ljubimca te ne vidim nijednog razloga zbog kojeg bi ja morao placati takvo nesto. Gore navedene stvari su sasvim uobicajene na zapadu, ne vidim sta se sad cudis. Ne moze se pozivati samo na prava, ima i obaveza...
poznanik

#221 Re: psi lutalice ....

Post by poznanik »

Šta ćemo sa psima koji "preko Vraca" dođu u grad... :-) ponovo amnestirati javašluk i nerad komunalnog kantonalnog preduzeća, kojem je zakonska obaveza prikupljanje pasa lutalica i smještaj u svoje boxove?

Iz gornjeg prijedloga prihvatljivo je jedino drastično povećanje kazni za neodgovorne vlasnike pasa (pravila i propisi ponašanja su već određeni), i prethodno evidentiranje (čipovanje) svih kućnih ljubimaca, pa kad ga vlasnik napusti, da se zna ko plaća kaznu.
madner

#222 Re: psi lutalice ....

Post by madner »

Felericna logika za tih 200 kermi. Da li neko moze platiti taksu nije razlog da se taksa uvede. I zasto samo za gradske sredine i sta su gradske sredine?
Pasiflora

#223 Re: psi lutalice ....

Post by Pasiflora »

Vrlo je zanimljivo u kom pravcu je diskusija krenula :D I pohvalno, moram reci. Konstruktivan razgovor.
@GAU kaze da nije lijen jer ne zeli sudjelovati u rjesavanju ZAJEDNICKOG problema - diskutabilo
@madner iako ima pse ne zeli placati taxu...
Svi bi da se problem rijesi, ali rijetki su spremni i raditi na tome.
Nema nerijesivih problema, hajmo ljudi, mozemo mi to :-)
zonbirile

#224 Re: psi lutalice ....

Post by zonbirile »

@sitno
joj odrona,država zbog EU propisala Zakon.Daj ba @sitno ti baš misliš da je neko sisao vesla.Boli qurac EU,nismo ni u predvorju,sem toga ima jedno 10000 zakona u 30-tak poglavlja,niko ništa ne traži niti radi i sada prvo odmah zakon o životinjama.To što vi ljubav,frustraciju,idealizam i ne znam što već ispoljavate na pogrešan način,u pogrešnoj zemlji u pogrešno vrijeme nuštrb ostalih,pa to je vama na dušu,nisam zlurad ,ali za očekivati je nesreću sa smrtnim ishodom.Jednostavno je napravljen dil,Vlast bi za marku mater prodala i sakrili su se iza Zakona i uštedili 600 000KM u buđetu,vi dobili Zakon,grad pakao i nerješiv problem.Stanite na zemlju,niko ih ne mrzi,ali zarad ostalih,mora se riješiti to pitanje.Ponuđena riješenja ne vode nikamo,azil je bez udomljavanja utopija,udomljavanje je ovde nemoguće i tako u krug.
metronom

#225 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

poznanik wrote:Šta ćemo sa psima koji "preko Vraca" dođu u grad... :-) ponovo amnestirati javašluk i nerad komunalnog kantonalnog preduzeća, kojem je zakonska obaveza prikupljanje pasa lutalica i smještaj u svoje boxove?

Iz gornjeg prijedloga prihvatljivo je jedino drastično povećanje kazni za neodgovorne vlasnike pasa (pravila i propisi ponašanja su već određeni), i prethodno evidentiranje (čipovanje) svih kućnih ljubimaca, pa kad ga vlasnik napusti, da se zna ko plaća kaznu.
Oni sto dodju preko vraca isto u azil 10 dana i ako ih niko ne usvoji - eutanazija.

Porez za posjedovanje kucnog ljubimca je vec dugogodisnja praksa na zapadu, a ne neka moja inovacija. Hoces psa - platis godisnji porez. Moze vam se ne svidjat, ali tako je. Ni meni se ne svidja sto moram placat registraciju za auto, a za nju nista ne dobivam osim rupa na cesti, ali niko me ne pita.

Gradske sredine se mogu definisat kao naselja, naseljena mjesta i sl. To moze zakonodavac urediti na nacin kako je to najprakticnije i najbolje.
Locked