Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#201 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:
beautyfool wrote:
duboka_misao wrote:ma iskreno vise dojadilo, iako je sve uredu, opet ona suhva cim predje termin da nesto nije ok, cim nije na vrijeme al et vidjecemo !
ma nemogu oni nikad znati kad je tacno vrijeme, i ja sam presla termin, doduse samo 2 dana.
Na osnovu CTG-a oni u zadnjim danima vide jeli sve uredu, ako je sta problematicno zadrzali bi te ili bi ti provocirali porod, eto vec je krenulo, jeli imas kakve bolove ili nesto ?

ctg idem svaki drugi dan. sve ok, junior se kicka neumorno, imam samo bolove u karlici kao da sam vozila biciklo pa se upalili mishici al to je vise dosadno nego bolno :D

@wewa ova sedmica sad je 42-ga tako da smo jos u tom nekom roku,nisam ja panicar nego svi pitaju a sto en izlazi ko da se mora roditi u dan, mislim da ih djete bojkotuje namjerno ! :D
zato beba i ne izlazi, jer ti svi redom stvaraju pritisak. obicno beba krene kad mama digne ruke od svega :D

probaj ga istjerati dimom :lol: nego, fakat, jesi probala narodne lijekove? paprenu hranu, hodanje po stepenicama, muza? 8-)
duboka_misao

#202 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

wewa wrote:
probaj ga istjerati dimom :lol: nego, fakat, jesi probala narodne lijekove? paprenu hranu, hodanje po stepenicama, muza? 8-)
mahali smo parama, karticama, raznom hranom ga mamili, trcali gore dole stepenicama,junior je ters na mamu :D i krupan na tatu :D btw tata nesmije da nam pridje, strah ga je :lol:
wewa

#203 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:
wewa wrote:
mahali smo parama, karticama, raznom hranom ga mamili, trcali gore dole stepenicama,junior je ters na mamu :D i krupan na tatu :D btw tata nesmije da nam pridje, strah ga je :lol:
bolje tata, nego gel i drip - sapni tati od ceg se pravi gel za indukciju pa ces ga zacas ubijediti :evil:
tvile

#204 Re: Trudnjače online

Post by tvile »

wewa wrote:eh, ako cemo o generalijama, imala bih i ja sta pitati :)

ali me ponajvise zanima: ima li kod nas ginekologa koji slijede smjernice WHO kad je porodnistvo u pitanju? pritom mislim na izbjegavanje ucestalih invazivnih procedura u toku pracenja trudnoce i poroda, smanjenje broja uzv pregleda u normalnoj trudnoci, na preferiranje neometanog fizioloskog poroda, izbjegavanje rutinske epiziotomije, postivanje principa prvi sat za podoj, itd itd itd...
Mislim da se u Općoj bolnici pridžavaju dosta stvari od ovih navedenih. Ja sam sve ovo uspjela postići, doduše na vlastiti zahtjev :-D izuzev ovog posljednjeg. Nisam mogla dojiti odmah jer se beba nagutala plodne vode. Zamjeram jedino što mi to nisu odmah rekli nego je izgledalo kao da nešto nije uredu pa su mi to bili najgori sati isčekivanja u životu :x. Govorili su mi da se trebam odmoriti a da je beba na "toplom" :shock: :?: ... Ali to nas svejedno nije omelo da dojimo jako dugo... ;-)
encian

#205 Re: Trudnjače online

Post by encian »

@duboka_misao: otkad imas te bolove u misicima?
btw, meni je doktor predlagao da uzmem ricinus kao prirodnu provokaciju. takodjer mi je dva puta pomakao vodenjak sa grlica, iliti "strip membranes". mozda wewa zna da li to rade kod nas.

@bihnela: u belgiji :sad: . sve bih dala da je gdje kod nas.
Bihnela

#206 Re: Trudnjače online

Post by Bihnela »

@encian trebala si to onda napomenuti u onom postu :sad:

ja se ponadala u nekoj od nasih bolnica
duboka_misao

#207 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

encian wrote:@duboka_misao: otkad imas te bolove u misicima?
btw, meni je doktor predlagao da uzmem ricinus kao prirodnu provokaciju. takodjer mi je dva puta pomakao vodenjak sa grlica, iliti "strip membranes". mozda wewa zna da li to rade kod nas.

@bihnela: u belgiji :sad: . sve bih dala da je gdje kod nas.
ma evo zadnjih pola mjeseca, kazu kako se glavonja spustio skroz :D skroz je angaziran kako doktor kaze tj glava je na pravom mjestu, ricinus ? nisam to cula ni probala :D vidjecemo nakon danasnjeg pregleda
djana h

#208 Re: Trudnjače online

Post by djana h »

Eh,drage moje trudnice,posto sam pregurala tri trudnoce da vam i ja koju velim ;-)
Dakle,@duboka misao,ne brini nista,i ja sam trecu bebicu ocekivala i ocekivala,bila sam isto otvorena 3 cm danima,beba zna svoje vrijeme,a mi mozemo samo nagadjati kada je to.Glavno da si dobro,da je beba dobro i samo se lijepo psihicki pripremaj na porod.
Sto se tice dojenja,neko je pitao da li biramo mjesto,ukratko ne.Gdje god se zadesim i kad god beba zeli jesti,ja se ne ustrucavam,a ne bi trebala nijedna dojilja.Trebamo biti ponosne,a ne stidjeti se svoje mogucnosti da hranimo bebu najprirodnijim putem.
Ja sam se sva tri puta porodila u "Centru za majku i dijete" u Mostaru.Prezadovoljna sam,nista nisam imala da im prebacim,ni najmanju sitnicu.Cistoca je na nivou,ljubaznost,strucnost,mozda mali nedostatak osoblja.Nudjeno mi je od strane doktorice da muz bude sa mnom za vrijeme drugog poroda,a za vrijeme treceg sam zbog slabih trudova imala malo duzi porod tako da nisam ni trazila da on bude uz mene,vaznije mi je bilo da bude kuci uz stariju djecu.
Cim se porodite bebica je u vasim rukama i odmah vam savjetuju dojenje,nema nikakvog nosanja beba od mame.Beba je stalno uz mamu,a osoblje je tu u svakom trenutku.
Samo hrabro ;-)
suza81

#209 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

Help!

Na danasnjem pregledu doktor mi je savjetovao da kupim pojas za trudnice, tek izlazim iz 7. mjeseca a stomak se poceo spustati :? Sta to znaci? Kad se on inace spusta? Gdje da kupim pojas? Da li to znaci da ce mozda doci do prijevremenog poroda?! Je li neko imao slicna iskustva???
duboka_misao

#210 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

suza81 wrote:Help!

Na danasnjem pregledu doktor mi je savjetovao da kupim pojas za trudnice, tek izlazim iz 7. mjeseca a stomak se poceo spustati :? Sta to znaci? Kad se on inace spusta? Gdje da kupim pojas? Da li to znaci da ce mozda doci do prijevremenog poroda?! Je li neko imao slicna iskustva???

do not panic! pojas imas po boljim apotekama i to samo znaci da nosis bebu `nisko` pa mozes imati bolove jer vise smeta za razliku od ovih kojima je stomak do zuba :D tj visoko takodje lakse i za ledja jer stomak je potezak , preporucuju ga nositi i nakon poroda ako osjetis potrebu.
suza81

#211 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

Uh hvala... vec sam malo i sa prijateljicama procavrljala o tome, jedna je takodjer nosila pojas i imala sasvim normalan i na vrijeme porodjaj. Sutra u potragu za pojasom!
beautyfool

#212 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

suza81 wrote:Uh hvala... vec sam malo i sa prijateljicama procavrljala o tome, jedna je takodjer nosila pojas i imala sasvim normalan i na vrijeme porodjaj. Sutra u potragu za pojasom!
prije par mjeseci vidjela sam taj pojas i u BBI, gore u onoj radnji gdje imaju jastuke i tako te djidje nesto ala top shop, to je na spratu gdje je "torte i to", frizerski salon, cini mi se 5. sprat. A to sto ti se stomak spusta i sto se spustio jos bolje, brze ces se poroditi, moja beba bila visoko tako da je na porodu bilo tako reci skakanja po stomaku da sidje :D
suza81

#213 Re: Trudnjače online

Post by suza81 »

Znam tacno na koju radnju mislis, hvala, pogledat cu! Dobila sam jos info da ih ima u nekim apotekama za 30-ak KM i u Chiccovim radnjama oko 100 KM!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#215 Re: Trudnjače online

Post by PipiDugaDevetka »

Kada se otvori ova stranica ne vidi se baš najbolje ovaj tekst, pa sam samo kopirao ovu obavijest. Valjda, neka greška na stranici:
Ove subote 26. marta bazarska ponuda u BBI Centru / ispred Baby Centra, nivo -1
3. humanitarni GuGu bazar
U subotu, 26. marta od 12-14 sati dodjite na 3. GuGU humanitarni bazar. Još bolja proljetna bazarska ponuda sa mnogo zabave, iznenadjenja i najvažnije dobrih djela koja će izmamiti osmjehe djece korisnika GuGu fonda.
beautyfool

#216 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

Imal' habera o duboka_misao, :? ili su jos 2 u 1 ? :?
:D hajde ocekujemo mustuluk i slatku :D :D
:sax:
Bihnela

#217 Re: Trudnjače online

Post by Bihnela »

opet ja sa nekim obavijestima :-D

Pozivamo Vas na svečanu promociju knjige "Dojenje - poklon za cijeli život" koja će se održati u prostorijama Udruženja DjeCa, Luja Pastera 2A, u Sarajevu u subotu 02.aprila 2011. godine sa početkom u 17:00 sati.

http://www.djeca.org/zajednica/events/v ... ?groupid=2
duboka_misao

#218 Re: Trudnjače online

Post by duboka_misao »

beautyfool wrote:Imal' habera o duboka_misao, :? ili su jos 2 u 1 ? :?
neko je vec na drugoj temi maznuo mustuluk a ja cu ovdje 23.03 u 12:20 rodilo se, sa svojih mashala 5,600 grama i 62 cm ! Moja radost je dosla kuci a ostalim trudnicama zelim isto :kiss: !
japo

#219 Re: Trudnjače online

Post by japo »

čestitam :razz: :razz: :bih: :bih: :D :-)
žena

#220 Re: Trudnjače online

Post by žena »

duboka_misao wrote:
neko je vec na drugoj temi maznuo mustuluk a ja cu ovdje 23.03 u 12:20 rodilo se, sa svojih mashala 5,600 grama i 62 cm ! Moja radost je dosla kuci a ostalim trudnicama zelim isto :kiss: !
masala,cestitam i ja :)
beautyfool

#221 Re: Trudnjače online

Post by beautyfool »

duboka_misao wrote:
Cestitam !!!! :kiss:
Image
wewa

#222 Re: Trudnjače online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:
wow i masala! :-) :thumbup: :bih: cestitam od srca :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#223 Re: Trudnjače online

Post by Pera Trta »

duboka_misao wrote:
Čestitam! :)
Mašala, bebica može u školu pravo :D Carski rez, pretpostavljam po težini bebe?
Važno je da je dobro i zdravo ;-)
encian

#224 Re: Trudnjače online

Post by encian »

:-D :-D :-D cestitaaam!!! :-D :-D :-D

i na dimenzijama, umalo ne padoh sa stolice :D :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#225 Re: Trudnjače online

Post by PipiDugaDevetka »

duboka_misao wrote:
:-D Čestitam! :-D
Post Reply