Nasi ljudi u Libiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
actros_truck

#201 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by actros_truck »

nisu to brodovi koji primaju 100 ljudi,to su vojni brodovi koji mogu primiti hiljade ljudi,a ono sto mogu potvrditi jeste informacija od nasih ljudi tamo da su ti brodovi prisli bengaziju,i da se samo ceka dozvola libijske vlasti koja vlada u bengaziju i da se krene evakuacija...

Edit : trenutna libijska vlast ne moze garantirati sigurnost ulaska brodova u Benghazijsku luku,te da ce se sacekati jos....
cekacemo pa cemo viditi..... :-?
l1101100

#202 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by l1101100 »

eluna wrote:
actros_truck wrote:http://www.mfa.ba/aktuelnosti/saopstenj ... ageIndex=1

prema informacijama kojim raspolazem,istocni dio drzave ce morati ici na luke,a zapadni na aerodrome....
ovi turski brodovi nadam se bi trebali biti luka spasa za nase ljude.....
imam takodjer informaciju da ce i u Dernu uploviti brod,odakle ce pokupiti nase ljude......pripreme su u toku...
nadam se prije svega da nece do kakvih komplikacija......i da ce sretno se maknuti sa libijske teritorije....

to je ono cime ja raspolazem,ljudi,s obzirom na ratno stanje tamo,uvijek dolazi promjena informacija i stanja u libiji,
tako nemojte se cuditi ako bude kontra odluka,o nacinu,izmjestanja nasih ljudi.....

jedno je sigurno,svi se nadamo da niko od 1500 nasih tamo,nece biti zivotno ugrozen,te da ce bezbjedno stici u Bosnu i Hercegovinu.....

nisam baš sigurna za turske brodove ...... :( informacija iz turske kaže da su ih poslali samo za njihove ljude
Ja sam zvao krizni stab u Ankari. Rekli su mi da su brodovi prvenstveno za njihove drzavljane al' isto tako da ce na brodove moci uci i ostali u odredjenom broju. Uzimajuci u obzir da BiH ima dobro odnose sa Turskom i da su nasi stupili u kontakt sa turskim MVP-om (TR ambasadom u Tripoliju), ja vjerujem da ce se nasi ljudi ukrcati na te brodove...

Turska salje jos dva broda koja ce pored ova dva da idu od TR do LY dok bude bilo putnika...

Informacije sa:
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17088895.asp?gid=373
actros_truck

#203 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by actros_truck »

l1101100 wrote:
eluna wrote:
actros_truck wrote:http://www.mfa.ba/aktuelnosti/saopstenj ... ageIndex=1

prema informacijama kojim raspolazem,istocni dio drzave ce morati ici na luke,a zapadni na aerodrome....
ovi turski brodovi nadam se bi trebali biti luka spasa za nase ljude.....
imam takodjer informaciju da ce i u Dernu uploviti brod,odakle ce pokupiti nase ljude......pripreme su u toku...
nadam se prije svega da nece do kakvih komplikacija......i da ce sretno se maknuti sa libijske teritorije....

to je ono cime ja raspolazem,ljudi,s obzirom na ratno stanje tamo,uvijek dolazi promjena informacija i stanja u libiji,
tako nemojte se cuditi ako bude kontra odluka,o nacinu,izmjestanja nasih ljudi.....

jedno je sigurno,svi se nadamo da niko od 1500 nasih tamo,nece biti zivotno ugrozen,te da ce bezbjedno stici u Bosnu i Hercegovinu.....

nisam baš sigurna za turske brodove ...... :( informacija iz turske kaže da su ih poslali samo za njihove ljude
Ja sam zvao krizni stab u Ankari. Rekli su mi da su brodovi prvenstveno za njihove drzavljane al' isto tako da ce na brodove moci uci i ostali u odredjenom broju. Uzimajuci u obzir da BiH ima dobro odnose sa Turskom i da su nasi stupili u kontakt sa turskim MVP-om (TR ambasadom u Tripoliju), ja vjerujem da ce se nasi ljudi ukrcati na te brodove...

Turska salje jos dva broda koja ce pored ova dva da idu od TR do LY dok bude bilo putnika...

Informacije sa:
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17088895.asp?gid=373

zadnja moja informacija je ta da se ceka da se obezbjedi sigurnost tim brodovima da uplove u luku Benghazi pa ce onda krenut evakuacija....valja nam cekati...svejedno zahvaljujem i na vasoj informaciji...
l1101100

#204 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by l1101100 »

actros_truck wrote:nisu to brodovi koji primaju 100 ljudi,to su vojni brodovi koji mogu primiti hiljade ljudi,a ono sto mogu potvrditi jeste informacija od nasih ljudi tamo da su ti brodovi prisli bengaziju,i da se samo ceka dozvola libijske vlasti koja vlada u bengaziju i da se krene evakuacija...

Edit : trenutna libijska vlast ne moze garantirati sigurnost ulaska brodova u Benghazijsku luku,te da ce se sacekati jos....
cekacemo pa cemo viditi..... :-?
To su ti ovi "brodovi":
Image

Kapacitet: 1200 putnika + 225 vozila

Informacije sa:
http://www.ido.com.tr/index.cfm?page=Su ... am=7&ln=tr
actros_truck

#205 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by actros_truck »

ja sam dobio informaciju da su vojni brodovi,vidjet cemo,to me ne zanima,nek samo narod nas izvade odatle,kad bi se gliserima vratili.....

Edit:

Two Turkish ships that were sent to evacuate citizens were not allowed to dock at Tripoli, and one of them then sailed to Benghazi in an attempt to dock there, Anita McNaught, Al Jazeera's correspondent in Istanbul, reported

napeta je situacija,nadajmo se najboljem mogucem rjesenju,istakao bih,da bilo ko ko ima i raspolaze informacijama,da to objavi ovdje,dosta svijeta cita ovo,i prikuplja informacije za svoje najmilije preko ovog foruma....
Tripoli

#206 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Tripoli »

Image
Svetica

#207 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Svetica »

.
Last edited by Svetica on 05/03/2011 13:18, edited 1 time in total.
actros_truck

#208 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by actros_truck »

Ministarstva vanjskih poslova pokrenuo je aktivnosti sa BH Airlinesom i Turkish Airlinesom kako bi se organizovala evakuacija. Čeka se odobrenje libijskih vlasti za slijetanje na aerodrom u Tripoliju. Pored ovih aktivnosti poduzimaju se i dodatne radnje kako bi se oko 150 bh. državljana, koji se nalaze u Bengaziju i okolini, evakuisalo turskim ili hrvatskim brodovima koji čekaju dozvolu libijskih vlasti za uplovljavanje.

ftv.ba

ceka se ta dozvola za uplovljavanje,brodovi su nadomak luke u Benghaziju....cim stigne dozvola,vjerujem da ce krenuti i evakuacija nasih....vidicemo,pred nama je duga noc
cocochanel

#209 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by cocochanel »

u tripoliju mirno, normalan zivot se odvija
rosegirl

#210 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by rosegirl »

@cocochanel

jesi li dobila tel vezu s tripolijem? ili preko interneta? imas li jos informacija?
cocochanel

#211 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by cocochanel »

telefonskom vezom, ali danas je i internet radio..
Slika je skroz drugacija nego sto se prikazuje, barem to mogu reci za tripoli.
Mislim da je bolje cekati Libyano-a da prenese konkretne informacije.
MyCore

#212 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by MyCore »

Danas se cuo s prijateljem iz Tripolija, situacije je zajebana ali ocejkuju da ce veceras ili sutra izaci, preko Italije ili Srbije...
"ovdje je zajebano pravo, al nadam se da cemo se izvuci za dan, dva.Preselio sam u bolnicu,tu sad zivim,tu je ko najsigurnije, ma da su i ovdje mu sliku zapalili na ulazu u nhitnu tako ncujem,prije dva dana je bilo uzasno u hitnoj oko 50 dovezenih ranjenih i mrtvih, a drugoj centealnoj bolnici cujem za noc bilo 300 mrtvi, sinoc je bilo nprilicno mirtno u mom kraju sto je bilo cudno samo jedan ranjen"
Enticer

#213 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Enticer »

Direktno iz Tripolija. Stanje je mirno preko dana, tokom noci ima pucnjave i nimalo nije sigurno.
Na aerodromu je haos, na hiljadama ljudi se nalazi pred aerodromom.
vesna555

#214 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

Ja nemam nikakve informacije za tatu. Jutros u 4 je uspio poslati poruku da je dobro i to je sve sto znam. :( Ne znam ni kako ce izaci, ni kojim putem, nit da li avionom ili brodom, samo da dodje kuci i on i svi nasi :( Inace, nalazi se u gradicu Jalu.
Svetica

#215 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Svetica »

.
Last edited by Svetica on 05/03/2011 13:18, edited 1 time in total.
Libyano

#216 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

Libija mirna danas, nista se ne desava. Jedino prestraseni stranci zatrpali aerodrom, ima ih po nekim procjenama 50000.
Brodovi cekaju pred lukom, avion jedan sutra tokom dana, drugi mozda sutra, pored redovnog koji je srijedom na rasporedu. Iz Jalo-a ce sutra ujutro krenuti rano za Bengazi odakle ce brodom za Tursku. To su zadnje informacije.
Nafoora - situacija se normalizovala, proizvodnja se vraca u normalu, vracaju se radnici samo oni koji su na redovnoj rotaciji.
Desert Wind

#217 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Desert Wind »

previse se panici sa ljudima na terenu - evac bi trebao da se radi po prioritetima a ne horuk jeboga...

ako se neko nalazi u totalnoj nestabilnoj zoni izvuci ga kako znas i umijes tu fokusiraj resurse i veze autobuse helikoptere slepanje na brodove saltanje u egipat itd itd i to je to...
ovako se evakuisu isto i oni koji su opljackani i oni koje su pokupili ni krive ni duzne iz mirnih dijelova gradova...
Libyano

#218 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Libyano »

Desert Wind wrote:previse se panici sa ljudima na terenu - evac bi trebao da se radi po prioritetima a ne horuk jeboga...

ako se neko nalazi u totalnoj nestabilnoj zoni izvuci ga kako znas i umijes tu fokusiraj resurse i veze autobuse helikoptere slepanje na brodove saltanje u egipat itd itd i to je to...
ovako se evakuisu isto i oni koji su opljackani i oni koje su pokupili ni krive ni duzne iz mirnih dijelova gradova...
Kolega po forumu, postoji plan, prvo idu djeca, zene i starije osobe, odakle god da dolaze. U drugom avionu ce biti opet prioriteti poredani po kriterijima. Veceras se prave liste, tako da niko nece biti zakinut. :wink:
l1101100

#219 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by l1101100 »

Libyano wrote:
Desert Wind wrote:previse se panici sa ljudima na terenu - evac bi trebao da se radi po prioritetima a ne horuk jeboga...

Kolega po forumu, postoji plan, prvo idu djeca, zene i starije osobe, odakle god da dolaze. U drugom avionu ce biti opet prioriteti poredani po kriterijima. Veceras se prave liste, tako da niko nece biti zakinut. :wink:
Sta je sa 80ak radnika u Bengaziju, koji nemaju pasose a Turski brodovi ih ne zele da prime?! Situacija oko njih je uzasna... Sta covjek da radi, koga da kontaktira, kome da se obrati?
vesna555

#220 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by vesna555 »

Hvala Libyano na detaljnim informacijama.
Ne znam jesi li procitao, jutros je tata uspio poslati poruku oko 4 ujutro da je dobro i dobila je mama mail od njegovog kolege gdje pise da su tata i njegov kum dobro i da se nista ne sikiramo.
Samo da sve ovo prođe kako treba, a ti se molim te javljaj sa svim informacijama, nikad nisam ni pomislila da ce mi sarajevo-x forum ovoliko valjati, ali eto, izgleda da valja :sax:

Također, nadam se da ce ovih 80 radnika iz Bengazija sto prije dobiti dozvolu da se ukrcaju na Turski brod, stvarno mi je zao tih ljudi i njihovih porodica jer su oni mozda u najgorem polozaju.
Također, da li je iko pokusavao dobiti ovaj broj MVP gdje dobivamo informacije o evakuaciji? Ja sam pokusala, ali nemoguca misija djeluje dobiti taj broj.
l1101100

#221 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by l1101100 »

Citam u turskim novinama (vijesti preuzeli od Reuters-a) da su zatvorili pristanista, al da se ipak ocekuje da dva Turska broda pristanu u luku u Bengaziju oko 20h...

Izvor:
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17091208.asp?gid=373
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#222 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by anthraxQ »

koliko smo mi mali i nezreo narod...

uvijek na drugi trebaju gradjane izlvaciti... turci u egiptu, turci u libiji...

:-?
orange

#223 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by orange »

prvo, hvala vam ljudi na ovim informacijama, cijeli dan mi je ova tema otvorena i samo pratim, nemate pojma kako znaci kad se procitaju dobre vijesti kao sto je ovo za pravljenje spiskova za evakuaciju, hvala Bogu pa se radi nesto, a takodje i hvala nasoj ambasadi koja se zaista trudi...

ja sam uspjela nekako iz x-tog pokusaja dobiti ovaj broj MVP i momak, covjek, koji mi se javio kaze da se intenzivno radi na evakuaciji nasih gradjana, da su prema svim informacijama svi ok, niko ih ne dira (osim onoga u Bengaziju) i nema problema. takodjer kaze i da situacija ipak nije toliko predramaticna kako se prikazuje po medijima, daleko je od dobrog ali ipak nije ratno stanje.

jos jednom hvala za sve update i informacije, pogotovo od ljudi koji su dole na licu mjesta...
l1101100

#224 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by l1101100 »

anthraxQ wrote:koliko smo mi mali i nezreo narod...

uvijek na drugi trebaju gradjane izlvaciti... turci u egiptu, turci u libiji...

:-?
Nadajmo se da ce Turci da izvuku nase drzavljane, jer u nasem MVP-u samo znaju da kazu da se ne birnemo... :((
Fengluo

#225 Re: Nasi ljudi u Libiji

Post by Fengluo »

eluna wrote:
Fengluo wrote:Cuo sam se sa prijateljem Bosancem u Bengaziju prije 10 minuta. Cijelo vrijeme je bio u gradu ali naravno nije izlazio do nedavno. Uspostavljena je privremena vlast, ali nemaju punu kontrolu jer su se javile bande pljackasa kao i uvijek kad nastupi haos.
Turci imaju oko 4000 svojih ljudi u Bengaziju koji cekaju evakuaciju. Navodno dolazi nekoliko brodova. Na pitanje hoce li on moci da se evakuise sa njima, kaze :"Ganjam". Tu se veza prekinula.
Sta to znaci "ganjam" nemam pojma: s kim, sta, kako.... Nadam se da ce izganjati i doci kuci.

:( čuj šta znači ganjam ........ štelu, vezu, i koga znaš i koga ne znaš ..... plaćaj i moli se da imaš dovoljno love ...... i da se neko smiluje da primjeti baš tebe ......

zar smo već zaboravili kako to ide??? :(
Znas sta znaci to "ganjam"? Da ne postoji nikakav dogovor niti ikakva koordinacija o kojoj nasi ljudi iz Ambasade i Ministarstva pricaju vec je parola: snadji se, ganjaj sam pa sta ti Bog dadne. Cekaj sadaku.
Post Reply