Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
herbert mekfjuger

#201 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

BISCANIN2 wrote:Plin dogovoren u subotu ,čekam termin za servo booster pregledaću i disk pličice i pakne ,muzika vec unutar ,ide polako .
:thumbup:

samo ne daj da te prave budalom ovi ovlašteni "majstori" :D
BISCANIN2

#202 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

herbert mekfjuger wrote:
BISCANIN2 wrote:Plin dogovoren u subotu ,čekam termin za servo booster pregledaću i disk pličice i pakne ,muzika vec unutar ,ide polako .

Daj mi malo detalja pls ,šta si htio reći ????
herbert mekfjuger

#203 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

BISCANIN2 wrote:
herbert mekfjuger wrote:

Daj mi malo detalja pls ,šta si htio reći ????
ma ne znaju baš dobro svoj poso, samo naplatit znaju :D mislim znaju ono regularno osnovno, promijenit ulje, filtere, te sitnice, al za krupnije probleme, oko mjenjača, reduktora, pogona, senzora kakvih i šta ja znam... slabo :D Al prema opisima ti još uvijek i nemaš tih problema, pa ne sikiraj se :D
kreso_atac

#204 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Eh evo uhvatio sam vremena za malo pisanje na forumu opet. Zadnjih 5-6 dana sam radio na Grandu ZJ, naime preradu modela 2wd na 4wd. Mnogo ljudi se boji to odraditi, ali nije nešto zahtjevno niti skupo, mada naravno ako se uzima vozilo prvi put, preporučujem verziju sa već ugrađenim 4x4 pogonom, jer nije neka razlika u cijeni kod polovnih auta, a nema posla oko dorada nekih. Ali recimo ovaj čovjek je već dosta uložio na granda i ne bi mu se isplatilo prodati ga, pa se odlučio za ovu modifikaciju. Pa eto možda će nekome biti zanimljivo čitati, a moguće da ima i mehaničara kojima će dobro doći neki detalji.

Znači, grand cherokee 1993 godina, 4.0 motor i 42re mjenjač (sa overdriveom za 2wd). Od prerada se moralo raditi sljedeće otprilike: dio centralne konzole, ručica reduktora, linkage, reduktore 249 i 231, i overdrive pretvarač od 4wd 42re mjenjača, zadnji kardan druge dužine, električni vodovi i instalacije (part time indikator na instrument tabli, vodovi do PCM-a radi dijagnostike), krstovi zadnjeg kardana.
Pa da krenemo. Prije dizanja vozila, može se uraditi sve što treba unutra: izvadili smo kompletnu centralnu konzolu vani, gdje je jednostavnije raditi sa el. vodovima itd. Prostor za ručicu reduktora je tvornički ostavljen, i samo treba izvaditi poklopac. Naravno ispod je lim kojeg ćemo isjeći kasnije.
Image
Image

Uzeli smo korištenu ručicu reduktora od 249 reduktora (komplet zajedno sa vodilicama, postoljem i nosačem), iscrtali smo na kartonu i skružili šablon kojeg ćemo precrtati na lim ispod konzole i isjeći da bismo mogli staviti ručicu. Treba paziti ne ići duboko sa pilom, jer su kablovi odmah ispod.

Image
Image
Image
Image

I evo kako izgleda napakovana ručica u konzolu. Naravno silikonirali smo ivice, da ne bi voda slučajno odozdo ulazila, a i radi izolacije.
Image

Odozdo to izgleda ovako:
Image

Eh dalje vrijeme je za otići ispod auta, prije svega ispustiti kompletno ulje iz mjenjača (iz overdrive pretvarača također, jer može napraviti haos po radionici ako prsne svuda). Kako "neobično" izgleda podvozje jeepa bez reduktora : )

Image

A ovo je mjenjač sa kojeg sam skinuo overdrive, i kojeg sam namontirao na ovaj "stari" 42re 2wd. Morao sam skloniti i reduktor da vidim koja osovina je unutra. Radi se o 249 sa .840” ulaznom osovinom.

Image

treba zamijeniti ulaznu osovinu. uzeo sam planetare ulazne osovine iz 249 i stavio ih u 231 (kojeg sam imao u "rezervnim" dijelovima, izvađeno sa cherokeeja iz 2000). morao sam to uraditi da prilagodim 231 reduktor sa izlaznom osovinom na 4wd mjenjaču. 93-95 godište 4wd 42re mjenjač ima ulaznu osovinu sa udubljenjem koji ide unutar reduktora. Kod 231 iz 2000 godine, kardan je iste dužine kao 95 ali sam morao mijenjati planetare da bih ga mogao prilagoditi mjenjaču (93-95 42re).

Dalje, skinemo zadnji kardan i demontaža mjenjača ide.
Image

Ovdje ide glavni dio posla, do sada je bila samo kozmetika. Potrebno je skinuti overdrive. 7 vijaka od 11mm drže overdrive pretvarač. Prvo isključiti senzor overdrivea, skinuti brzinomjer i odvojiti ga od overdrivea. Treba neku polugu (ako je auto dignuto visoko) ili dizalicu staviti ispod mjenjača, manje je opterećenje na nosače i spoj motora sa mjenjačem, ali ne previše dignuti jer može gurnuti radijator i hladnjak ako se podigne previše. Kada se vijci izvade, uzmemo overdrive i čvrsto ga pomjeramo u lijevu-desnu stranu i vučemo lagano prema zadnjem dijelu auta dok se ne odvoji od mjenjača. Kad se to uradi imamo ovako neko stanje:

Image
Image

ova najbliža poluga je za parking, i ako ikad budete radili ovo sigurno ćete je zamrziti :-D koliko samo problema može napraviti :-D Ovdje se vidi dihtung, koji se može opet iskoristiti ako se bude dovoljno pažljivo prilikom skidanja overdrivea. Btw, može se primijetiti boja ulja u mjenjaču kakva mora biti ako je sve uredu, i ako želimo da sve ostane uredu, znači čisto crvena.

Image

Sada sa mjenjača "donora" skidamo overdrive koji ide na naš stari 42re. za ovaj zahvat nije potrebno uzeti kompletan mjenjač, nego samo overdrive (i veze ručice sa jedinicom, a treba paziti na činjenicu da 93-95 mjenjači nisu isti kao 96-98, tj razlikuju se nosači i mjesta nekih vijaka, što je dovoljno da se ne mogu miješati), ali mi smo igrom slučaja imali kompletan. Na isti način ga skidamo i odvajamo od ostatka mjenjača. Najlakše je to uraditi ako se mjenjač stavi u položaj ovako kao na slici, da pretvarač ide prema gore.
Image

I evo razlike između ova dva overdrivea (2 i 4wd mjenjača). 4wd je lijevo, 2wd desno.
Image

Eh zašto sam rekao da parking poluga pravi problem, zato što se mora smjestiti u ovaj otvor u 4wd overdriveu u donjem desnom uglu na slici, pa tu dosta pokušaja treba : ) Ali može se.

Ovdje ide ta parking poluga:
Image

Eh dalje je manje-više jednostavno. Reduktor se prikači na mjenjač, 6 vijaka tu ide.
Image
Image

Na kraju provjeriti sve uglove ("pinion angle"), balans osovina, krstove itd, da ne bi bilo neočekivanih vibracija itd, a spajanje prednjeg kardana je klasika, s tim da se mora uzeti druga prednja osovina i diff, a onda kardan ide od reduktora, ali to je samo "plug and play" :-D Nećemo o tome ovoga puta.
sheikh

#205 Re: Terenci i mehanika

Post by sheikh »

Jaruga,svaka ti cast za slike i objasnjenje :)
nek je sa srecom novi pogon :)
kreso_atac

#206 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ma nije na mojem Jeepu, oba moja ipak imaju tvornički 4x4, radio sam drugom liku, ali svejedno mislio sam da će biti zanimljivo čitati i možda nešto novo saznati.
BISCANIN2

#207 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Da nam je makar PO jedan Krešo u svakom kantonu ili bar tri u Bosni.
Izvini Krešo nisam mogao da ne primjetim ali ovaj jeep sto si radio izgleda da je služio za prevoz otpada i da se nije očistio od kad je kupljen :D .
Pa mogo ga je makar malo otrati prije nego ga dovede do majstora.
Krešo ti očigledno imaš servis za jeepove u svedskoj .
kreso_atac

#208 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma nije to jeep servis, nego eto mehaničarska radionica gdje radim onako kada nisam na poslu, i uglavnom terence samo radim, s tim da Jeepove najviše volim, i najviše sam u štosu sa njima.
BISCANIN2

#209 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Danas u praonici dok sam cekao čiru pridje covjek i pita gdje bi se mogao nabaviti procesor za ajnšpric 4.0 motor ,kaže da su ga ovi naši majstori uspijeli spaliti , pa ako ko ima kakvu infornmaciju da pomognemo covjeku ,sutra ujtro plin weeeeeee :-) .
kreso_atac

#210 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Može se nabaviti kod mene, koje godište auto? Sretno sa plinom, i ne daj da ti stave bakarnu cijev cijelom dužinom 6 mm, možda će ti reći da je takav trend da se stavlja i da su takvi isparivači, ali pod velikim opterećenjem će ti trokirati motor i palit će se CHECK ENGINE. Znači cijev 8 mm, a pri ulazu u isparivač može prelaz na 6 mm. I isprarivač minimum minimuma 140 kW, poželjno je 170 kW ali sumnjam da će imati. Jer motor je 135 kW, a isparivač mora biti jači barem 10-20 kW ako ništa više.
BISCANIN2

#211 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Može se nabaviti kod mene, koje godište auto? Sretno sa plinom, i ne daj da ti stave bakarnu cijev cijelom dužinom 6 mm, možda će ti reći da je takav trend da se stavlja i da su takvi isparivači, ali pod velikim opterećenjem će ti trokirati motor i palit će se CHECK ENGINE. Znači cijev 8 mm, a pri ulazu u isparivač može prelaz na 6 mm. I isprarivač minimum minimuma 140 kW, poželjno je 170 kW ali sumnjam da će imati. Jer motor je 135 kW, a isparivač mora biti jači barem 10-20 kW ako ništa više.
Znači bakrena cijev 8 mm i isparivač 140kw ok ,ovog lika sam sad kontaktirao kaže da je čiro 95 godište .
Cijenu molim te da mi pošalješ ako imaš i kako prebaciti.

To Care ovo mi puno znači :
isprarivač minimum minimuma 140 kW, poželjno je 170 kW ali sumnjam da će imati.

Tražiću 140kw ili 170 ako sad nemaju nek nabave pa da zamjenim kad nabave .
Čuje mi se pozada zujanje mislim da je pumpa za gorivo ali nisam siguran takođe nekad osjećam da bolje vuče a nekad moram vise gasa stisnut čini mi se da mi je pumpa rika ,ako bude zatrebalo imasli za prodaju jednu pumpu za gorivo .
kreso_atac

#212 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Može se nabaviti sve, samo javi ako bude trebalo. Što se tiče PCMa za cherokee, on je od 120 do 200 dolara zavisi od tzv part numbera. A gdje mu je problem sa PCM? Je li radi check engine, ima li problema sa toplim/hladnim startom, smjesom goriva ili sa cim vec?
BISCANIN2

#213 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Izgleda da je on mrtav totalno ,ne može da upali ,nazvacu ga sutra da vidimo , sta ti treba od podataka ?
kreso_atac

#214 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

VIN, godina proizvodnje i simptomi.
BISCANIN2

#215 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

WEEEEEEEEEEEEE instaliran ,sad malo na plinu da kuham ..ups vozim :-D ....6cilindara 6 različitih svijecica ,koji cirkus ,filtera za zrak nije bilo nikako, i puče mi totalno gnjili remen od vodene pumpe .
U ponedjeljak svijećice ,i booster ili kočioni cilindar .Do kraja sedmice gume . :thumbup:
Cijev 8mm i rasplinjač od 200 hp sad cemo da vidimo potrosnju plina.
kreso_atac

#216 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Svjećice moraju imati zazor .035 (cooper, platinum nebitno). Nekada ih je teško naći kod nas, pa znaju tražiti i po 10ak € za kom, ako bude takvih problema javi, dat ću ti savjet gdje ih možeš dobiti jeftinije. Preporučujem Denso, Autolite ili NGK. Kada staviš filter zraka provjeri da li će se zauljiti, možda je svjesno sklonjen da se prikrije to. Očekuj potrošnju 17-18 l plina gradske vožnje, a isparivač idealno jak. jesi li ti morao insistirati na ugradnji jačeg ili su ti sami ponudili?
BISCANIN2

#217 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Svjećice moraju imati zazor .035 (cooper, platinum nebitno). Nekada ih je teško naći kod nas, pa znaju tražiti i po 10ak € za kom, ako bude takvih problema javi, dat ću ti savjet gdje ih možeš dobiti jeftinije. Preporučujem Denso, Autolite ili NGK. Kada staviš filter zraka provjeri da li će se zauljiti, možda je svjesno sklonjen da se prikrije to. Očekuj potrošnju 17-18 l plina gradske vožnje, a isparivač idealno jak. jesi li ti morao insistirati na ugradnji jačeg ili su ti sami ponudili?
Ugradnju plina mi drži jaran i jutros sam mu spomenuo cijev od 8 mm a on je samo dodao na to i raspršivač od 200 hp da se podrazumjeva.
Tako da barem za to nema problema .
Struja mi ne valja pa kad stanem na semaforu znam mi malo da vibriria .
Krešo jeli ovo stvarno relavantan podatak :
17-18 l plina gradske vožnje
jer ću ga uzet za referencu ako bude išlo preko 20 l ,20 i ispod 20 l mi je sasvim ok ako bude preko moraću ga štelati .
Stvarno nema nikakve razlikeu vožnji osim kad je u D na semaforu tad mi nemirnije radi .
U ponedjeljak napunicu ga punog plina napraviti 100 km pogradu i ponovo napuniti do kraja da vidim koliko ce uzeti .
kreso_atac

#218 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

200 HP ili 200 kW? 200 hp je ono ajde minimum neki ali može proći. ne bi trebao nikada nemirnije raditi na plinu, trebaš ga malo produvati, da injektori prorade kako treba, prvi kilometri tako rade. par kilometara ga pritisni u veće obrtaje, recimo u 2 brzinu ga stavi pa vozi na preko 2000 obrtaja, ili isključi overdrive pa tako ga u trećoj tjeraj po magistrali u većim obrtajima. Nakon toga trebalo bi biti sve ok. što se tiče potrošnje, ne bi smio po gradu definitivno iznad 20. Normalnom vožnjom naravno, trka od semafora do semafora ne spada u tu normalnu. ja imam malo težu nogu na gasu, pa po gradu uzima 18-19 litara, otvoreno 13-14, a redukovano i na terenu 25-35 sve zavisi.
BISCANIN2

#219 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:200 HP ili 200 kW? 200 hp je ono ajde minimum neki ali može proći. ne bi trebao nikada nemirnije raditi na plinu, trebaš ga malo produvati, da injektori prorade kako treba, prvi kilometri tako rade. par kilometara ga pritisni u veće obrtaje, recimo u 2 brzinu ga stavi pa vozi na preko 2000 obrtaja, ili isključi overdrive pa tako ga u trećoj tjeraj po magistrali u većim obrtajima. Nakon toga trebalo bi biti sve ok. što se tiče potrošnje, ne bi smio po gradu definitivno iznad 20. Normalnom vožnjom naravno, trka od semafora do semafora ne spada u tu normalnu. ja imam malo težu nogu na gasu, pa po gradu uzima 18-19 litara, otvoreno 13-14, a redukovano i na terenu 25-35 sve zavisi.
18l po gradu bi mi bilo sasvim ok ,a 13 na otvorenom vrh vrhova ,što se tiče vožnje nije d a ga gladim možda malo i uiživam u čarima 4.0 motora ali ne trkanje i pretjerivanje ,ukratko sve preko 20 l bi trebalo na štelanje ali otom potom .
kreso_atac

#220 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

uglavnom, to je 4.0: auto iz 1989 godine i motor koji, najblaže rečeno nije mažen i pažen, znači motor od 22 godine, totalno zapušten i neodržavan, bez filtera, svjećice haos, a još uvijek ne pokazuje nikakve znakove slabosti, i još uvijek se ne žali ni na kakva opterećenja - to je taj linijski šestak o kojem sam uvijek govorio, i neprevaziđen motor što se izdržljivosti tiče. pravio je jeep u cherokeeja i V6, ali daleko je to od ovog linijskog.

btw, mislim da sam ostao dužan slike mojega ćire. Evo kako je nekada izgledao (prošle godine i ranije):

Image
Image

i kako sada izgleda:
Image
Bullet Tooth Tony

#221 Re: Terenci i mehanika

Post by Bullet Tooth Tony »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
iceman ze

#222 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

@Kreso, respect za Cherokee..... :thumbup:

Razmisljam o ugradnji plina, ne zelim da mi ga rade u BiH. Raspitao sam se i svi su me uputili na BRC plinsku instalaciju. Najbliza ugradnja je u Beogradu i Zagrebu.....cca 3000 KM. Zanima me tvoje misljenje...... :)

Da li u BiH ima prodavnica, da mogu uzeti kvalitetno uze za slepanje, ne uzima mi se obicna iz putnickog programa....hvala... :wink:
kreso_atac

#223 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

BRC jest definitivno najbolja opcija (i najskuplja), ali da sam na tvom mjestu ja ne bih išao na to iz razloga što u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji slaba je podrška za to, nema servisera koji znaju servisirati u slučaju belaja. Ali sistem kao sistem jeste najbolji.

btw, da "kompletiram" što se slika tiče, evo i granda kojeg vozim, ali manje po trkama i ekstremima, više "light", ali zna i on dokačiti blata :) Limited oprema, nekad je bio 4.7 motor i petostepeni automatik, sad je 4.0 i četverostepeni automatik, quadra drive reduktor, lsd naprijed i nazad, 2'' rough country lift, bfg winter slalom gume su tu na slici, ali sad je situacija drukčija, čelične felge sa bfg all terrain malo agresivnijim profilom jer sam znao ići po blatnjavijem terenu. bit će slike i toga ako nekog zanima :-D

Image
za_sada_bez_dobrog_nicka

#224 Re: Terenci i mehanika

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

iceman ze wrote:@Kreso, respect za Cherokee..... :thumbup:

Razmisljam o ugradnji plina, ne zelim da mi ga rade u BiH. Raspitao sam se i svi su me uputili na BRC plinsku instalaciju. Najbliza ugradnja je u Beogradu i Zagrebu.....cca 3000 KM. Zanima me tvoje misljenje...... :)

Da li u BiH ima prodavnica, da mogu uzeti kvalitetno uze za slepanje, ne uzima mi se obicna iz putnickog programa....hvala... :wink:
http://www.zenteren.hr/
kreso_atac

#225 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

www.4x4.hr

4x4 performance shop, Dr Jeep
Post Reply