elSaik wrote:Pa šta se ima argumentovati s tobom kad izjavljuješ ko yebe ženu koja živi od 300 makara što sebi ne nađe bolje?letacina wrote:elSaik wrote:Tužno. Jako tužno.
Ovo ja zovem argumentovanom raspravom
Ja ti kažem da je kapitalizam baziran na tome da onaj ko ima kapital istrebljuje radnika dajući njemu ono minimalno a sebi ubire sav profit iako sam sa proizvodnjom nema veze. Kapitalizam je onaj sistem u kojem caruju banke koje države uvaljuju u dubiozu, a potom su građani ti koji kroz povećanje poreza vade stvari iz govana, ni krivi ni dužni. Kapitalizam je taj sistem zbog kojeg ljudi u Indiji rade za 2 dolara mjesečno da bi guzonja u Americi mogao hladiti muda na svojoj novoj jahti. Kapitalizam je taj koji je doveo do toga da više para dobija onaj koji kaže "vidi tamo u čošku ima posla da se uradi" od onog koji zaista ode i uradi taj posao. Kapitalizam je taj koji je omogućio da je raspon u prihodima između petine svjetskog stanovništva koja se nalazi u vrhu po primanjima i petine na dnu 30:1 u 1960-toj., 60:1 u 1990-toj i 74:1 u 1999.-toj. Krajem 90-tih godina 20. stoljeća, 200 najbogatijih ljudi svijeta udvostručili su vrijednost svoje imovine za svega nekoliko godina.
Ali ti ćeš naravno svu svoju argumentaciju sročiti u prostu "ko ih yebe, što se nisu snašli."
Bjež' ba, produktivnije mi je sat vremena u zid gledati nego s tobom "argumentirano diskutovati."
Navodiš mi primjer imaginarne žene s margine društva i šta ja trebam reći?
Nije ni meni ništa palo s neba, nego se snalazim u životu kako znam i pritom ne vrištim na sistem i državu jer oni meni kao nešto uskraćuju. A uskraćuju mi mnogo toga, posebno ova država, ali treba ostvariti najviše u okviru mogućeg. Pa evo, kad je tek tako lako biti kapitalist, zašto ti ne stigneš do toga nivoa, pokreneš firmu zaposliš radnike pa počne sebi prisvajati višak vrijednosti. Ili pak nisi sposoban za to. Problem vas radikalnih ljevičara je što ste stalno u sukobu s činjenicama i pritom se ponašate kao da je privrednicima bogatstvo palo s neba. Da bi neko ostvario neki privredni poduhvat mora biti izuzetno sposoban i nadljudski vrijedan, a to su samo rijetki u stanju. A za to i postoji država kao mehanizam koji treba zaštiti radnike i osigurati im sva prava.
Kapitalizam izrabljuje nerazvijeni svijet i koristi jeftinu radnu snagu, ali da nije stranih kompanije koje ulažu kapital ti ljudi ne bi radili za 2 dolara, nego ne bi radili uopšte.
Naravno, ja i ne sumnjam da se tebi život svodi na buljenje u zid