Plinaši, gdje ste sada...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#201 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Gubiš garanciju ako ne ugradiš kod ovlaštenog dilera, a boca može umjesto rezervne gume.
- SirOliver1
#202 Re: Plinaši, gdje ste sada...
benzin 2,50 km,plin 1,20 km (trenutno a ljete ce bit jeftiniji) pa ti sam skontaj isplatil se...zizithestrasni wrote:Zanima me isplati li se na renola fluenca 1.6 benzin osnovni motor ugraditi plin....gdje bi boca legla i dali se gubi garancija na vozilo kod ovlastenog servisera...hvala za info
e sad za garanciju gotovo sam siguran da ces je izgubiti,osim ao renault nema opciju da to uradis u njihovom servisu (znam da npr. ASA ima)....
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#203 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Lada Niva duga sekvent plin - dostavna, privatno BMW kad ne budem imao za benzina kupiti cu si jeftinije auto.
Cijela me tema podsjeti na ovo http://www.youtube.com/watch?v=kHSKCmOm ... re=related
Cijela me tema podsjeti na ovo http://www.youtube.com/watch?v=kHSKCmOm ... re=related
-
Did
#204 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Može li se plin ugraditi baš u svakog benzinca ili postoje neka ograničenja?
- ElRe
#205 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Kod japanaca (možda i korejaca) postoje neka ogranicenja, potrebni su aditivi kako bi motor podnio plin. Za ostale nema problema.
- daxon
#206 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Može u svako vozilo sa benzinskim motorom, međutim, zbog povišenih temperatura do kojih dolazi izgaranjem plina, a koje neki motori konstrukcijski ne podnose (kao npr. većina Tojoti, Fordova, a naročito zetec motori), dakle, u takve motore bi bilo dobro preventivno ugraditi flashlube (podmazivač ventila)
-
530i
#207 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Nisam siguran da li, barem ovdje kod nas, ugrađuju plin u auta sa direktnim ubrizgavanjem goriva, to su motori tipa gdi, jts, fsi, itd.
- AmADin_gospo
#208 Re: Plinaši, gdje ste sada...
kako mi jednom davno rece predstavnik BRCa u srbiji "sine, bilo koji motor koji trosi bilo kakvo gorivo i bilo kakve konstrukcije moze da se konvertuje na plin, samo je pitanje isplativosti konverzacije"
- mayab
#209 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Fino u taj ovlasteni servis I pitaj,mislim da ce ti oni to uraditi,i ostaje garancija, samo moguce da bude nesto skuplje nego kod nezavisnih plin servisa
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
- muha_sa
#210 Re: Plinaši, gdje ste sada...
http://auto-simanic.ba/index.php?option ... Itemid=106Did wrote:Može li se plin ugraditi baš u svakog benzinca ili postoje neka ograničenja?
- muha_sa
#211 Re: Plinaši, gdje ste sada...
bagra skontala da raja masovno plin ugradjuju pa poceli dizat cijene plina
vec-- 1,30 km
vec-- 1,30 km
- AlienBiH
#212 Re: Plinaši, gdje ste sada...
muha_sa wrote:bagra skontala da raja masovno plin ugradjuju pa poceli dizat cijene plina![]()
vec-- 1,30 km
Ma to je bilo za ocekivat.
Ako raste potraznja, raste i cijena.
bilo je lijepo dok je trajalo...
- AmADin_gospo
#213 Re: Plinaši, gdje ste sada...
past će cijene kad ugrije.
a i po ovim cijenama, OPET je jeftinije na plin voziti
- muha_sa
#214 Re: Plinaši, gdje ste sada...
jašta vec jeftinije neg me nervira ovaj lopovlukAmADin_gospo wrote:past će cijene kad ugrije.
- AmADin_gospo
#215 Re: Plinaši, gdje ste sada...
bolje nego dizel, on samo raste
joj što bolim vaditi mast ovim "znalcima" i "profesorima" što su dizel okivali u zvjezde ko jeftin, a sad kukaju ko sinje kukavice
joj što bolim vaditi mast ovim "znalcima" i "profesorima" što su dizel okivali u zvjezde ko jeftin, a sad kukaju ko sinje kukavice
-
Miro Spiro
#216 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Jos su veci "znalci" oni koji hoce da voze svemirske brodove pa onda guraju plinaru u autu.Dobro se zna za sto sluzi plin.Ako se nema love ili se uzme manji auti ili se vozi samo vikendom.
- AmADin_gospo
#217 Re: Plinaši, gdje ste sada...
što bi vozio samo vikendom, kad mogu da vozim svaki dan više nego s dizelašem, i opet mi ostane više para u đepu 
ma neka raste gorivo i na 5aka
ma neka raste gorivo i na 5aka
-
Miro Spiro
#218 Re: Plinaši, gdje ste sada...
"Pametno" razmišljanje 
- boogy
#219 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Što ti je naš mentalitet. Ako sam platio auto 50000 KM onda treba i da trošim na gorivo ko hadžo, ha ja šta ima veze. Čovječe dat ću za auto i 70000 KM, 3.0 ili 4.2 motor, platit ću registraciju preko 1000KM, al ću voziti na plin. Jeftinije je, motor duže i bolje radi i ne zagađujem okolinu.
-
Miro Spiro
#220 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ima ona stara pokrij se koliko ti je dug jorgan
-
IcedFlame
#221 Re: Plinaši, gdje ste sada...
U drustvu u kojem je prosjecna plata 800 KM (a prosjek su nam nabili oni sto imaju plate po 3000+), davati vise od trecine plate za gorivo (cak i za auto od 1000 KM, a koje je potreba, a ne luksuz) nije nikakvo pokrivanje koliko je dug jorgan. Gdje su tu jos i servisi, redovno odrzavanje, registracija...Miro Spiro wrote:Ima ona stara pokrij se koliko ti je dug jorgan
Po tvojoj logici, pravo da se voze bi trebali imati samo privilegovani, budzetski korisnici ili kriminalci. Ili mozda oni koji imaju rijeseno stambeno pitanje, nemau nikakav kredit, imaju sve sto im treba, a nemaju nikakvih drugih interesa ni hobija, pa od plate nemaju nista pametnije da rade osim da sipaju gorivo. Ostalima auto nije potrebno.
- Bullet Tooth Tony
#222 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Što ti je naš mentalitet.Dat će za auto 70000 KM i gledati šta je jeftinije.boogy wrote:Što ti je naš mentalitet. Ako sam platio auto 50000 KM onda treba i da trošim na gorivo ko hadžo, ha ja šta ima veze. Čovječe dat ću za auto i 70000 KM, 3.0 ili 4.2 motor, platit ću registraciju preko 1000KM, al ću voziti na plin. Jeftinije je, motor duže i bolje radi i ne zagađujem okolinu.
- quasar
#223 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Evo dogovorio ugradnju kod darkoma. 60 litara mjesecno benzina trosio, sad cu 70 litara plina.
Motor 1.6 16V, usteda cca. 60-70 maraka mjesecno. Sve sto treba za certifikaciju takodjer uz pomoc forumasa saznao i obezbjedio. Ukupna investicija 1100 maraka, a povrat u roku 10.000 kilometara sto ce vjerovatno biti u kracem vremenskom roku nego prosta matematika kaze, jer ce se sad i voziti vise. Pola Evrope se kotrlja na butanu, u Italiji pola miliona vozila imaju bi-fuel, u Srbiji sve lade imaju bojler u gepeku, Opel ima sad i poseban odjel za razvoj bi-fuel vozila, tako da mislim da je ono staro vrijeme kad su taksisti uz pomoc rucne pumpe pretakali plin iz boce, proslo. Sad je tu elektronika, naprednije tehnologije i cista racunica. I ja sam se jedva halalio sa rezervnom gumom i sad cu da je vozam kao prtljag dok ne nabavim set za opravku ili nesto slicno. Uglavnom, da sam na ovo auto sada staro 12 godina, odmah ugradio plin kad sam ga kupio prije 5 godina, ustedio bih razliku na cijeni goriva za 50.000 kilometara. Po danasnjim cijenama, vise nego amortizovan gubitak vrijednosti vozila na starost. cak i mali plus.
Ne vidim nijedan razlog protiv ugradnje, osim suhve sto je plin u gepeku (a benzin u rezervoaru je kao bezopasan inace?), i sto ne znam sta cu sa rezervnim tockom.
Motor 1.6 16V, usteda cca. 60-70 maraka mjesecno. Sve sto treba za certifikaciju takodjer uz pomoc forumasa saznao i obezbjedio. Ukupna investicija 1100 maraka, a povrat u roku 10.000 kilometara sto ce vjerovatno biti u kracem vremenskom roku nego prosta matematika kaze, jer ce se sad i voziti vise. Pola Evrope se kotrlja na butanu, u Italiji pola miliona vozila imaju bi-fuel, u Srbiji sve lade imaju bojler u gepeku, Opel ima sad i poseban odjel za razvoj bi-fuel vozila, tako da mislim da je ono staro vrijeme kad su taksisti uz pomoc rucne pumpe pretakali plin iz boce, proslo. Sad je tu elektronika, naprednije tehnologije i cista racunica. I ja sam se jedva halalio sa rezervnom gumom i sad cu da je vozam kao prtljag dok ne nabavim set za opravku ili nesto slicno. Uglavnom, da sam na ovo auto sada staro 12 godina, odmah ugradio plin kad sam ga kupio prije 5 godina, ustedio bih razliku na cijeni goriva za 50.000 kilometara. Po danasnjim cijenama, vise nego amortizovan gubitak vrijednosti vozila na starost. cak i mali plus.
Ne vidim nijedan razlog protiv ugradnje, osim suhve sto je plin u gepeku (a benzin u rezervoaru je kao bezopasan inace?), i sto ne znam sta cu sa rezervnim tockom.
- AmADin_gospo
#224 Re: Plinaši, gdje ste sada...
sretno quasare, nečeš se pokjati ni za izbor servisa ni za mjesečni izdatak za gorivo
poslje do ac quattra na atest i ravno ti do mora
poslje do ac quattra na atest i ravno ti do mora
-
Miro Spiro
#225 Re: Plinaši, gdje ste sada...
IcedFlame wrote:U drustvu u kojem je prosjecna plata 800 KM (a prosjek su nam nabili oni sto imaju plate po 3000+), davati vise od trecine plate za gorivo (cak i za auto od 1000 KM, a koje je potreba, a ne luksuz) nije nikakvo pokrivanje koliko je dug jorgan. Gdje su tu jos i servisi, redovno odrzavanje, registracija...Miro Spiro wrote:Ima ona stara pokrij se koliko ti je dug jorgan
Po tvojoj logici, pravo da se voze bi trebali imati samo privilegovani, budzetski korisnici ili kriminalci. Ili mozda oni koji imaju rijeseno stambeno pitanje, nemau nikakav kredit, imaju sve sto im treba, a nemaju nikakvih drugih interesa ni hobija, pa od plate nemaju nista pametnije da rade osim da sipaju gorivo. Ostalima auto nije potrebno.
Danas svako ima auto,ali za platiti rezije, zdravstveno osiguranje itd nema jer boze moj doktor treba raditi djabe, grijanje,voda struja treba da budu djabe a registraciju i gorivo MORAM da platim ako hocu da se vozim.