Hadis - obavezan ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#201 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by fatamorgana »

Kabir Bedi, legenda! :)
sandokann

#202 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sandokann »

sarajlija_ba wrote:
sandokann wrote:
- Prvi citirani hadis, (Sahih el-Buhari; 5.l58)

- Drugi citirani hadis (Sahih Muslim; vol.4, str.158)

Nije valjda da sumnjas u te dvije zbirke hadisa?
Ne sumnjam ja u Buhariju i Muslima r.a. nego u tebe a jasno je to i tebi samo se praviš da ne kontaš.
Nego, odgovori ti meni ono što sam te pitao.
Ta dva hadisa aludiraju da se takav brak upraznjavao za vrijeme Poslanika, s. a. w. s, i sve dok takav brak nije dokinuo Omer, r. a.

Nadam se da sam pomogao u razumjevanju.
arzuhal

#203 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

sandokann wrote: Ta dva hadisa aludiraju da se takav brak upraznjavao za vrijeme Poslanika, s. a. w. s, i sve dok takav brak nije dokinuo Omer, r. a.

Da, pored hadisa u kojem Poslanik, alejhi-selam, zabranjuje muta-brak koji je nekad bio dozvoljen.

Isto kao što znamo - i iz Kur'ana i hadisa - da su muslimani u nekom dobu (za života Muhammeda, alejhi-selam) slobodno pili vino, ili klanjali okrenuti prema Kudsu, a ne Ka'bi, ili postili od akšama do akšama, a ne od zore do akšama, itd.

Dakle, pitanje za tebe nije da li je uopće bilo muta-braka (što je sasvim jasno svakome) i da li je on bio dozvoljen u jednom periodu i obzirom na okolnosti, nego: da li je sva islamska, sunijska ulema, uključujući i četvoricu imama mezheba pa sve do danas, prihvatila činjenicu da je muta-brak zabranjen? Da li je ta ulema imala znanja i uvida u ove argumente koji se iznose ZA muta-brak, pa su ih oborili jačim argumentima ILI su ih zanegirali, okrećući prkosno glavu i nastavljajući po omerovskom? Ako je, recimo, Omer zabranio na svoju ruku, pa su ga se svi plašili i niko mu nije u tome smio da se suprotstavi, pa čak ni hazreti Alija b. Ebi Talib (obzirom da čujem kako neki govore da je hazreti Alija - jedan od dokazano najhrabrijih ashaba ikad i ljudi koji nikad ne bi podržali nepravdu i neistinu, pogotovo ako je riječ bila o kršenju jasne Allahove naredbe, pa bio to Omer ili neko drugi - šutio i primjenjivao tekijju za vrijeme hilafeta Ebu Bekra Es-Siddika i Omera), šta je to spriječilo većinu islamske uleme da POSLIJE Omerove smrti ponovo pokažu i dokažu kako je muta-brak dozvoljen do Sudnjeg dana?
Da li, ako je ta brojna ulema znala i dan-danas zna, da je Omer učinio nedozvoljenu stvar (zabranio nešto što su Allah i Njegov poslanik učinili trajno dozvoljenim), ta ulema ima ikakav kredibilitet i da li su svi griješni?

De mi ovo malo raspakuj, ne bilo ti zapoviđeno...
sandokann

#204 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sandokann »

arzuhal wrote:
Da, pored hadisa u kojem Poslanik, alejhi-selam, zabranjuje muta-brak koji je nekad bio dozvoljen.

Isto kao što znamo - i iz Kur'ana i hadisa - da su muslimani u nekom dobu (za života Muhammeda, alejhi-selam) slobodno pili vino, ili klanjali okrenuti prema Kudsu, a ne Ka'bi, ili postili od akšama do akšama, a ne od zore do akšama, itd.

Dakle, pitanje za tebe nije da li je uopće bilo muta-braka (što je sasvim jasno svakome) i da li je on bio dozvoljen u jednom periodu i obzirom na okolnosti, nego: da li je sva islamska, sunijska ulema, uključujući i četvoricu imama mezheba pa sve do danas, prihvatila činjenicu da je muta-brak zabranjen? Da li je ta ulema imala znanja i uvida u ove argumente koji se iznose ZA muta-brak, pa su ih oborili jačim argumentima ILI su ih zanegirali, okrećući prkosno glavu i nastavljajući po omerovskom? Ako je, recimo, Omer zabranio na svoju ruku, pa su ga se svi plašili i niko mu nije u tome smio da se suprotstavi, pa čak ni hazreti Alija b. Ebi Talib (obzirom da čujem kako neki govore da je hazreti Alija - jedan od dokazano najhrabrijih ashaba ikad i ljudi koji nikad ne bi podržali nepravdu i neistinu, pogotovo ako je riječ bila o kršenju jasne Allahove naredbe, pa bio to Omer ili neko drugi - šutio i primjenjivao tekijju za vrijeme hilafeta Ebu Bekra Es-Siddika i Omera), šta je to spriječilo većinu islamske uleme da POSLIJE Omerove smrti ponovo pokažu i dokažu kako je muta-brak dozvoljen do Sudnjeg dana?
Da li, ako je ta brojna ulema znala i dan-danas zna, da je Omer učinio nedozvoljenu stvar (zabranio nešto što su Allah i Njegov poslanik učinili trajno dozvoljenim), ta ulema ima ikakav kredibilitet i da li su svi griješni?

De mi ovo malo raspakuj, ne bilo ti zapoviđeno...
Kur'an je svojim tekstom derogirao alkohol, odnosno Allah, dz.s., je zabranio alkohol. Tako da to poredjenje nije na mjestu.
Muta' brak je spomenut u Kur'anu i njegova upotreba je zabiljezena za vrijeme Poslanika, s.a.w.s, i u vremenu prve dvoji halifa, kako to prenose Buharija i Muslim u svojim zbirkama.
Ne stoji da su se ashabi i nakon njih ulema slozili o zabrani muta' braka.
Iz sledecih razloga:

Ashab Ibn Abas:

- "Urwa Ibn Zubeyr prenosi da je Abdullah Ibn Zubeyr ustao (i adresirajuci) u Mekki govoreci:
Allah je ucinio slijepim srca nekih ljudi kako sto ih je lišio vida jer daju fetwe u korist privremenog braka, aludirajuci na jednu osobu (Ibn Abbasa.)
Ibn Abbas ga pozvao i rece: Ti si neucitiva osoba koja nema razuma. Tako mi života, Mut'a je praktikovan za vrijeme zivota vodje pobožnih (misli na Allahovog poslanika, s.a.w.s), a Ibn Zubeyr mu reče: Uradi ti sam onda to, i tako mi Allaha, ako to uradis ja ću te kamenovati sa tvojim kamenjem ". ... Muslim, knjiga 8, hadis 3216.

- Rekao je Ata: Dosao je Dzabir ibn Abdulah na umru, pa smo mi dosli kod njega da bi ga ljudi pitali o nekim stvarima i pomenuli su onda muta´ brak, on je rekao: ´Da, mi smo za vrijeme Poslanika (saws), Ebu Bekra i Omera vodili muta´ brak" (Sahih Muslim; vol.4, str.158)
Kako je moguce ako je poslanik (s. a. w.s) zabranio muta´ brak da ga ashabi praktikuju za vrijeme Ebu Bekra i Omera kao sto kaze gornji hadis???

- Imam Ahmed ibn Hanbel je zabjelezio:
Ibn Abas je rekao: "Poslanik je radio muta´," pa je Urve ibn el-Zubejr rekao: "Ebu Bekr i Omer su to zabranili", pa je Ibn Abas rekao: "Sta kaze mali Urve", rekao je: On kaze da su Ebu Bekr i Omer zabranili to, na sto je Ibn Abas rekao: "Propasce oni, ja kazem poslanik (saws) je rekao to je dozvoljeno, a oni kazu Ebu Bekr i Omer su to zabranili". (Musned E1-Imam Ahmed ibn Hanbel, vol.l, str.337).

- Takodje u Sahihu od Tirmizija se prenosi da je Abdulah ibn Omer bio pitan u vezi muta´ za vrijeme hadzdza, i rekao je da je to halal. Oni koji su ga pitali su onda rekli:
"Ali tvoj otac je to zabranio. "On je rekao, "Zar da ja slijedim oca ako je poslanik (saws) to dozvolio"?, ljudi su rekli, "Ne, nego mi trebamo slijediti poslanika (saws) (Sahih el-Tizmizi, vol.l str.l57).
( zabrana muta' braka i hadzdza je dosla istovremeno izjavom Omera, r.a: "Za vrijeme Allahova Poslanika i Ebu Bekra su postojala dva muta´a koja ja zabranjujem i kaznicu svakog ko ne poslusa moja naredjenja. Ova dva muta´a su muta´ u vezi hadzdza i muta´ u vezi zene". )

- Muta´ je bio rahmet od Allaha. A da nije Omer to zabranio, niko od musliman ne bi radio blud osim oni nesrecni (Al-Tefsir el-Kebir od Th´alebija, u knjizi Al-Tefsir el-Kebir od Tabarija u tefsiru ajet muta v8, p178, hadis 9042, Al-Tefsir el-Kebir od Fakhr al-Razi, Tafsir al-Durr al-Manthoor, od al-Suyuti, 2.140).

- Hafiz ibn - Kesir u svom tefsiru...

- al-shejh al-Tahir ibn Ashur, Tuniski muftija sa al- Zejtunija u svom tefsiru;

Stav Alije, r.a., o ovome pitanju ne znam, nisam do sada uspio doci do toga stava, ali to vrijeme je i bilo prekretnica u mnogim medjumuslimanskim podjelama nakog cega ulema i nema usaglasene stavove po mnogim pitanjima, a na sta ti aludiras u svome postu.

P.S. Znas li za ijednu dozvolu koja je izrecena Kur'anskim tekstom, a da je zabranio Muhammed, s. a. w.s?
sarajlija_ba

#205 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

sandokann wrote: Ta dva hadisa aludiraju da se takav brak upraznjavao za vrijeme Poslanika, s. a. w. s, i sve dok takav brak nije dokinuo Omer, r. a.

Još uvijek mi nisi odgovorio na pitanje o TVOJIM hadisima koji su kontradiktorni jedan s drugim.
Vidim da si zaključio da je Omer r.a. ukinuo ono što je (po TVOM mišljenju) Poslanik s.a.v.s. smatrao dozvoljenim.
Opštepoznata je mržnja i iznošenje neistina na trojicu pravednih halifa Ebu Bekra, Osmana i Omera r.a. u šitskoj propagandi a da Aišu r.a. ne spominjemo...
Nego, odgovori mi na treći put postavljeno pitanje o TVOJIM hadisima.
sandokann

#206 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sandokann »

sarajlija_ba wrote:

Još uvijek mi nisi odgovorio na pitanje o TVOJIM hadisima koji su kontradiktorni jedan s drugim.
Vidim da si zaključio da je Omer r.a. ukinuo ono što je (po TVOM mišljenju) Poslanik s.a.v.s. smatrao dozvoljenim.
Opštepoznata je mržnja i iznošenje neistina na trojicu pravednih halifa Ebu Bekra, Osmana i Omera r.a. u šitskoj propagandi a da Aišu r.a. ne spominjemo...
Nego, odgovori mi na treći put postavljeno pitanje o TVOJIM hadisima.
Nisu to MOJI hadisi, vec hadisi koji se nalaze u Buharijinoj i Muslimovoj zbirci, a gore sam citirao i hadise iz Tirmizijine i Hanbelove zbirke.

Muta' se odobrava Kur'anom.
"i onima od kojih tra‍zite zadovoljstvo (istamtatum, istog korijena kao muta ) - z‍eneći se njima, - dajte njihov dio kao dug.(Nisa : 24)

Muta' se spominje kao dozvoljen brak u sahih hadisima
- u vremenu Poslanika, s. a. w. s,
- u vremenu prvog halife ebu Bekra, r. a, i drugog halife Omera, r. a,
- muta' se zabranjuje za vrijeme Poslanika, s. a. w. s
- muta' se zabranjuje u vrijeme drugog halife.

Sta je od ovoga u hadisima tacno i kako se mjeri ta vjerodostojnost ako su svi hadisi sahih?

P. S.
Ibn el-Kajjim (Muhammed ibn Ebi Bekr, umro 751. h.g.) u knjizi Zadul-Me'ad 2/158, 204 kaze:
"Muslimani na Hejbaru se nisu privremeno zenili zenama Jevrejkama niti su za tako šta od Poslanika, sallallahu alejhi ve alihi ve sellem, trazili dozvolu, te kada je u pitanju Bitka na Hejbaru niko nije ništa prenio o sklapanju braka pa se tu i ne spominje privremeni brak ni njegovo dozvoljavanje, niti pak zabranjivanje, jer na Hejbaru nije bilo zena muslimanki, tamo su samo bile Jevrejke. Medjutim, u to vrijeme još uvijek nije bilo Seriatom dozvoljena zenidba sa pripadnicama ranije objavljenih nebeskih knjiga, tj. Jevrejkama, kršcankama.
To se poslije Serijatom odobrilo.
sandokann

#207 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sandokann »

sarajlija_ba wrote:

Opštepoznata je mržnja i iznošenje neistina na trojicu pravednih halifa Ebu Bekra, Osmana i Omera r.a.
Vidim da si ovdje pobrkao redosljed, nadam se slucajno. Prva trojica halifa su:
- Ebu Bekr, r. a,
- Omer, r. a,
- Osman, r. a.

Znaci, Osman, r. a, je treci halifa nakon Poslanika, s. a. w. s, a ne kao sto si naveo.
Ciprol

#208 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Ciprol »

sandokann wrote:
sarajlija_ba wrote:

Opštepoznata je mržnja i iznošenje neistina na trojicu pravednih halifa Ebu Bekra, Osmana i Omera r.a.
Vidim da si ovdje pobrkao redosljed, nadam se slucajno. Prva trojica halifa su:
- Ebu Bekr, r. a,
- Omer, r. a,
- Osman, r. a.

Znaci, Osman, r. a, je treci halifa nakon Poslanika, s. a. w. s, a ne kao sto si naveo.

Neces vjerovati, ali nije mu bio cilj da ih nabraja po redu, nego samo da ih spomene.
Osvrnuo si se na redosljed, a nisi se osvrnuo na prvi dio posta, ko bi se tome nadao od tebe..
sandokann

#209 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sandokann »

[quote="CiprolNeces vjerovati, ali nije mu bio cilj da ih nabraja po redu, nego samo da ih spomene.
Osvrnuo si se na redosljed, a nisi se osvrnuo na prvi dio posta, ko bi se tome nadao od tebe..[/quote]

Osvrnuo sam se u gornjem postu na ponovno pitanje.

Redosljed halifa je jako bitan kada se govori o muta' braku. Zasto?
Taj "zabranjeni" brak se spominje, gle cuda, u vjerodostojnim zbirkama da su ga upraznjavali ashabi za vrijeme prvog i drugog halife. Kako je to moguce ako ga je Poslanik, s. a. w. s, zabranio?
Ili ashabi nisu bili upoznati sa zabranom ili nisu drzali do iste?
Ili su se Buhariji i Muslimu potkrali nevjerodostojni hadisi?
Sto je vrlo moguce obzirom da se praksom prikupljanja zapocinje znatno kasnije od vremena Poslanika, s. a. w. s.

P.S. Koji hadisi u vjerodostojnim zbirkama imaju tacnost:

- Oni koji govore da je Allah, dz.s, dozvolio muta' brak do sudnjeg dana;
- Oni koji kazu da ga je zabranio Poslanik, s. a. w. s;
- Oni koji kazu da ga je zabranio Omer, r.a?
sarajlija_ba

#210 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by sarajlija_ba »

sandokann wrote: Muta' se odobrava Kur'anom.
"i onima od kojih tra‍zite zadovoljstvo (istamtatum, istog korijena kao muta ) - z‍eneći se njima, - dajte njihov dio kao dug.(Nisa : 24)
An-Nisa:24 (Žene)
"i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene, ako želite da im vjenčane darove date i da se njima oženite, a ne da blud činite. A ženama vašim s kojima ste imali bračne odnose podajte vjenčane darove njihove kao što je propisano. I nije vam grehota ako se, poslije određenog vjenčanog dara, s njima nagodite. Allah zaista sva zna i mudar je. "

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

Odakle ti citiraš ajete živ bio ?
svojnasvom

#211 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by svojnasvom »

seldzuk wrote:
Eborg wrote:Zamolio bih da mi neko razjasni nekoliko nedoumica. Naime, kao što u namazu postoje farzi (obavezni dio) i sunneti (dodatni, opcionalni, bonus dio), tako i u svakodnevnom životu postoje farzi i sunneti pa mi neke stvari nisu baš jasne.

Jeste u svakodnevnom životu postoje farzi i sunneti tj. u terminologiji koja je više sinonim za nešto drugo, ali ne i pravna.
. Ovdje kad se kaže sunneti obicno se misli na mustehabe, nafile, ono što nije obavezno. Pojednostavljeno u našem hanefijskom mezhebu stvari mogu biti ili farzovi ( strogo naređene obaveze kategoricno potvrđenim tekstom koji kategoricno upucuje na obavezu. Kategoricno potvrđen tekst je svaki Kur'anski tekst, jer Kur'an je sav prenesen autenticno i nema sumnje niti u jedno slovo. Međutim nije svaka Kur'anska naredba kategoricna u smislu svog upucivanja na obaveznost
, ako nije takva onda se spušta na niži rang koji se naziva Vadžib. Kategorican hadis je onaj hadis koji je dosegao stepen tevatura. Mutevatir hadis ima više od definicija, ali ona uopćena jeste da je to hadis koji u svakoj generaciji prenosi veliki broj prenosilaca tako da je nemoguće da su se složili na laži. Međutim nije svaki mutevatir hadis svojim tekstom eksplicitan u smislu da je djelo strogo naređeno. Ako je hadis mutevatir, a nije eksplicitan u naredbi onda se gleda na jezicku formu našza upucuje na obavezu pohvalno djelo i slicno. Primjer farza jeste 5 dnevnih namaz koji su potvrđeni eksplicitnim Kur'anskim i hadiskim tekstovima.
Vadžib je ono što je naređeno, ali sam izvor naredbe je manjeg stupnja iz dva razloga. Jedan je: tekst je možda eksplicitan u naredbi, ali nije kategoricno potvđen ili je kategoricno potvrđen, ali nije eksplicitan u naredbi.

Ono što slijedi iza toga jeste ono što se naziva sunnetima u svakodnevnoj terminologiji ( ima to i zašto ) ali se drugacije naziva u islamskom fiqhu. neke ga pravne škole zovu mendubom i mustehabom, dok hanefijska to zove potvrđenim i nepotvrđenim sunnetom, to su djela koja je Poslanik s.a.v.a. radio, a ako ih je ustaljeno radio onda su potvrđeni sunneti ( ne i strogo naredio, tako da ko ih ostavi nije griješan ) ili nepotvđeni ( one koje je ponekada ostavlja a neka cinio ). Svakako ovo je sve abeceda metodologije islamskog prava. I to znaju djeca u mektebu u periodu između 7 i 8 razreda.

1) Mene sad zanima da li je ono što je Muhammed a.s. radio samo nešto što je poželjno raditi zarad dobrih djela ili nešto što treba raditi ali nije grijeh to ne raditi. Sad ću banalizovati maksimalno. Ako je npr. Muhammed a.s. rekao da se petkom nosi bijelo onda ću dobiti "bodove" ako to uradim. Međutim ako to ne uradim imam li ikakvu "sankciju"? Ili se "sankcija" dobija samo za ono što je rečeno u Kur'anu?

Ovakve stvari obicno spadaju u nepotvrđene sunnete, mustehabe, fina djela i nema sankcija. Dakle u islamu i metodologiji islamskog prava postoji nešto što se zove "mqtedal hitab" , a to je da li se neko djelo traži, naređuje ili zabranjuje ili preporućuje, i kojim rijecima i kako,i na osnovu toga se izvodi kategorija nekog propisa. Ovo ako je Kur'an, a ako je hadis onda se još gleda da li je vjerodostojan ili nije, ako je vjerodostojan da li je mutevatir ( gore objašnjeno šta je mutevatir ), jer nisu svi vjerodostojni hadisi stepena da se ne mogu poreci ili pobiti, za razliku od mutevatir hadisa. Stoga postoje pravne škole koje su nastale u prva tri stoljeca a koje su odvagivale na osnovu metodologije koju je slijedila svaka u vaganju hadisa. Zato obicni musliman pita svog hodžu, odnosno slijedi jednu od pravnih škola kada je u pitanju neki propis, a ne uzima direktno iz hadisa. Osim kada su u pitanju onako neke pohvalne stvari. Zašto zato što sve i da si studirao islamsko pravo i stekao sve reference prof. dr. ja ti garantujem da nisi obuhvatio sve finese, da bi sam do kraja vršio dedukciju. Stoga npr. naš fetva el Emin i pored što je prof Dr. ne pravi nikakvu svoju pravnu školu nego slijedi već jednu od utemeljenih. Ovo nemoj brkati sa knjigama koje citaš o islamskom modernizmu, jer treba dosta hape pojesti pa da se shvati, na što su ovi ljudi aludirali, kao npr reformisti sa Azhara ili Džozo kod nas. Ako si vjernik onda neceš nasjedati na trice Senada Hadžifejzovica koji o islamu zna ko i ja o Korejskoj lubenici i njegovim pricama o tradicionalistima i modernistima, nego fino upiši vanredno medresu i sve će ti biti lakše shvatljivo.

2) E sad, vjerujem da će se možda dežurni klerici naljutiti ali molio bih da pokušaju shvatiti puno značenje mojih riječi. Naime, meni jako jako smeta forsiranje hadisa i djela Muhammeda a.s. kao osnove islamske vjere. Slažem se da to treba poštovati ali slijepo pratiti sve što je radio nekako mi nema logike, valjda je Kur'an izvor svega. Ako ćemo realno, Božiji poslanik nije bio sam božanstvo već čovjek koji je i sam pravio grijehe i nadao se da će mu to Allah dž.š. oprostiti. Ako je on jednom prilikom uradio/rekao nešto i mi to slijepo pratimo kako mi znamo da je to ispravno a ne njegov grijeh? :?

Niko tebe neće ružiti vjeruj mi :-D
Kur'an eksplicitno kaže da je uloga Poslanika da pojasni ono što mu se objavljuje. Li tubejjine linnasi ma unzile/da ljudima pojašniš ono što ti se objavljuje.
U tim pojašnjenjima Poslanik je neke stvari objasnio da su obavezne, neke da su pohvalne itd. Da nije Poslanikovih objašnjenja mi danas ništa ne bi znali. Ni kako klanjati ni kako postitit.itd. jer Kur'an ie došao uopcen a Poslanik ga je pojasnio. ( Podatka radi jedini vjerski propis koji je došao detaljno u Kur'anu jeste onaj o nasljednom pravu koliko kome pripada, upravo iz razloga što su ljudi na imetku lakoni i skloni tumaciti sebi u korist. U drugim stvarima islam je ostavio neki oblik širine, ali upravo zato što imetak zavađa ljude, kida rodbinske veze i razdvaja ljude kao ništa drugo, oko njegove podjele skoro da nema par hadisa, sve se temelji na Kur'anu. )

Neke su nam stvari prenesene tevaturom. npr. nacin klanjanja, zato se nijedna školaislama ne razlikuje po broju rekjata, neke su nam stvari prenesene u hadisima koji ne dosežu taj stupanj a i Poslanik je naglasio da te stvari nisu obavezne, zato neki klanjaju spuštenih ruku, neki vežu ispod pupka, dok drugi iznad... itd.

3) I zašto je sunnet kao takav "poželjan" u pasivnoj formi? Shvatam da ako je Muhammed a.s. bio darežljiv prema djeci da je to lijepo djelo i da to treba raditi. Ali neke "beskorisne" stvari poput puštanja brade nemaju uporište u vjeri, zašto bi takve stvari bile nagrađivane od Boga?

Puštanje brade je Poslanik preporucio, dakle ne samo nosio. I zavisno od pravne škole neki je smatraju pohvalnom neki obaveznom. U svakom slucaju obrijati je nije katastrofa, jer se iz preporuke ne razumije i stroga naredba. Govorim o našoj pravnoj školi. hanefijskoj. Cilj teme nije da bude pretenciozna niti zlonamjerna nego da mi neko pokuša razjasniti ove stvari za koje nisam uspio pronaći odgovor na drugim mjestima. :)

Hvala! :thumbup:
Da ti pojednostavim, kupi
knjigu fikhul ibadat od Serdarevića. to je knjiga koja se kod nas izucavala u medresama
iz obredoslovlja, cijeli prije ratni period a možda i danas. U samom uvodu knjige naci ceš terminologiju koja te zbunjuje. I savjet ako želiš da budeš vjernik pragmaticar i interesuje te vjera, onda se ne zalijeci po sajmovima, danas svi štampaju knjige i vehabije i šije, i lijepi i ružni, nego zatraži u magazi nešto iz islamske terminologije u duhu tradicionalne škole koju slijede bosanski muslimani i oi će ti dati. Ako pak želiš samo onako čitat islamsku filozofiju ili hadise, Poslanikovu biografiju itd, onda nema veze ko je iza.
:bih:
dezurni_ucenik

#212 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by dezurni_ucenik »

...
Crni pijjuun

#213 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Crni pijjuun »

Hadis nije obavezan. :)

Kako je Poslanik sws slijedio Kuran i nista nije radio po svome nahodjenju, a kroz vijekove ljudska prenosenja Poslanikovih radnji su se pobrkala, pa tako danas imamo, izmisljene hadise, lijepe hadise, i vjerodostojne.
Vjerodostojni su samo oni koji se slazu sa Kuranom svi ostali su upitni.

Prema tome, Kuran je jasan dokaz i mozes se voditi samo Kuranom, ali cinjenica je da ces kroz Kuran zavoljeti i Allahovog swt Poslanika, pa ce ti biti drago procitati i nesto vise iz sire.

Da se razumijemo, Allah je na prvom mestu, i samo on moze zabraniti ili dozvoliti nesto.
Poslanik je na drugom mjestu i primjere iz njegova zivota mozemo uzimati vise kao pouku a ne ono sto moramo raditi jer nema smisla da se pored nas i njegov vijek zivljenja.

Ostaje suština.
bijela

#214 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by bijela »

Crni pijjuun wrote: i mozes se voditi samo Kuranom
r u sure?
i primjere iz njegova zivota mozemo uzimati vise kao pouku
ti misliš da su hadisi zapravo (i samo) primjeri iz Poslanikovo, alejhi-selam, života?
Ostaje suština.
i maximalni redukcionizam vjere (islama)?

već neko vrijeme mislim i govorim da će ispit odnosa prema hadisu biti jedan od najvažnijih ispita za muslimane u budućnosti, na kojima će mnogi pasti, upravo zbog parole "Kur'an je sasvim dovoljan".
nellington

#215 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by nellington »

bijela wrote: već neko vrijeme mislim i govorim da će ispit odnosa prema hadisu biti jedan od najvažnijih ispita za muslimane u budućnosti, na kojima će mnogi pasti, upravo zbog parole "Kur'an je sasvim dovoljan".
Redukcionizam je zakon: neki se operisaše od zdravog razuma veleći Kur'an i sunnet su dovoljni - idžma i kijas su višak valjda? - pa je logičan korak svođenje samo na Kur'an?! Na kraju se možemo svesti i na onu Goetheovu "Ako islam znači predanost Bogu, u islamu živimo i umiremo svi".

Opasnost vreba upravo tu - nije život jednostavniji što više suziš skup pravila po kom ga živiš. Samo postaje nemogućniji za život i rigidniji za shvatanje.

EDIT: ah da, još nešto. Blagi antagonizam prema sunnetu koji nažalost postoji je posljedica posmatranja onih prvih, koji zanemaruju idžmu i kijas. Zato sunnet izgleda kao fundamentalizam, jer uz njega nisu logika, prirodno zaključivanje i slijeđenje principa. Dodajmo calgon i voda više neće biti tako tvrda kako vam izgleda.
bijela

#216 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by bijela »

nellington wrote: Opasnost vreba upravo tu - nije život jednostavniji što više suziš skup pravila po kom ga živiš. Samo postaje nemogućniji za život i rigidniji za shvatanje.

EDIT: ah da, još nešto. Blagi antagonizam prema sunnetu koji nažalost postoji je posljedica posmatranja onih prvih, koji zanemaruju idžmu i kijas. Zato sunnet izgleda kao fundamentalizam, jer uz njega nisu logika, prirodno zaključivanje i slijeđenje principa. Dodajmo calgon i voda više neće biti tako tvrda kako vam izgleda.
to je to.

intelektualna i duhovna slabost ljudi koji žele biti muslimanski mislioci je razlog zbog kojeg je lakše minimizirati važnost sunneta (izbacujući jedan po jedan izvor šerijata, ostavljajući samo Kur'an. a ukoliko se prihvati ta tendencija, hoće li i Kur'an u konačnici ostati pošteđen redukcionizma?)

reaktualizirati hadis, shvatiti duh sunneta i primjeniti ga u današnjim okolnostima je mnooogo teži posao, zato se i bježi od njega! on zahtijeva mnogo više svekolike unutrašnje snage, sintetičkog pogleda na našu Tradiciju i trenutih/budućih izazova, iznalaženja principa koji će pomoći u praktičnoj primjeni sunneta (a za to treba imanska snaga i intelektualna snaga).

(tragom ovoga, predlažem čitanje M.N.Attasa)

oni koji zagovaraju ideju "Kur'an sam je dovoljan" ili ne poznaju Kur'an/šerijat ili im nije stalo do Kur'ana/šerijata.

mi nemamo luksuz da se odričemo ijednog segmenta naše Tradicije.
kako bi rekao jedan: "ne brinite, svaka ideja ima šansu. jer - kriza je odgromna!"
amoninan

#217 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by amoninan »

bijela wrote:
nellington wrote: Opasnost vreba upravo tu - nije život jednostavniji što više suziš skup pravila po kom ga živiš. Samo postaje nemogućniji za život i rigidniji za shvatanje.

to je to.

intelektualna i duhovna slabost ljudi koji žele biti muslimanski mislioci je razlog zbog kojeg je lakše minimizirati važnost sunneta (izbacujući jedan po jedan izvor šerijata, ostavljajući samo Kur'an. a ukoliko se prihvati ta tendencija, hoće li i Kur'an u konačnici ostati pošteđen redukcionizma?)

reaktualizirati hadis, shvatiti duh sunneta i primjeniti ga u današnjim okolnostima je mnooogo teži posao, zato se i bježi od njega! on zahtijeva mnogo više svekolike unutrašnje snage, sintetičkog pogleda na našu Tradiciju i trenutih/budućih izazova, iznalaženja principa koji će pomoći u praktičnoj primjeni sunneta (a za to treba imanska snaga i intelektualna snaga).

(tragom ovoga, predlažem čitanje M.N.Attasa)

oni koji zagovaraju ideju "Kur'an sam je dovoljan" ili ne poznaju Kur'an/šerijat ili im nije stalo do Kur'ana/šerijata.

mi nemamo luksuz da se odričemo ijednog segmenta naše Tradicije.
kako bi rekao jedan: "ne brinite, svaka ideja ima šansu. jer - kriza je odgromna!"
:thumbup:
Crni pijjuun

#218 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Crni pijjuun »

bijela wrote:
Crni pijjuun wrote: i mozes se voditi samo Kuranom
r u sure?
Sigurna sam jer Allah swt tako kaze :)
i primjere iz njegova zivota mozemo uzimati vise kao pouku
ti misliš da su hadisi zapravo (i samo) primjeri iz Poslanikovo, alejhi-selam, života?
Ja da mislim, nebih bila ovdje :)
Ostaje suština.
i maximalni redukcionizam vjere (islama)?

već neko vrijeme mislim i govorim da će ispit odnosa prema hadisu biti jedan od najvažnijih ispita za muslimane u budućnosti, na kojima će mnogi pasti, upravo zbog parole "Kur'an je sasvim dovoljan".
Ko voli Kur'an, i Boga, voljet' ce i Poslanika sws i sve druge ljude jer :

"I zamalo da te oni odvrate od onoga sto ti objavljujemo da bi protiv nas nesto drugo iznio i tada bi te oni
smatrali prijateljem" .

"Ja ne mogu ni samom sebi neku korist pribaviti ni od sebe kakvu stetu odkloniti, biva onako kako On hoce. A da znam pronicati u tajne stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene. Ja samo donosim opomene i radosne
vijesti ljudima koji vjeruju".

"Reci: Ja vas opominjem objavom ali gluhi ne cuju poziv kad se opominju".

"Poslanik nas je jedino duzan da jasno objavljuje".

"Reci: Ja slijedim samo ono sto mi se objavljuje".

"Allah objavljuje najljepsi govor. Knjigu slicnu po smislu cije se pouke ponavljaju. Ona je Allahov pravi put na koji On ukazuje kome On hoce". :)

Jasno je da je Poslanik sws bio zivi Kuran :) i jasno je da je bas on Poslan da ljudima pomogne i da bude licni primjer Kurana. Ovde niko ne spori Poslanika sws :) Kako ce neko sporiti Poslanika sws ako ga Allah swt spominje, nema smisla :) Ako malo bolje procitate Kuran, naci cete da je zaista dovoljan i naci cete mnoge primjere u koje nema sumnje, iz Poslanikovog zivota. Moja preporuka je sto vise Kurana ;-)
Fabridjijo

#219 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Fabridjijo »

gdje se nalazi dova Subhanneke Allahume ve bi hamdike...? U Kuranu ili Hadisu - nikako da pronadjem :/

off je ali neda mi se radi toga otvarat novu temu

unaprijed zahvalan na odgovoru
nellington

#220 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by nellington »

Fabridjijo wrote:gdje se nalazi dova Subhanneke Allahume ve bi hamdike...? U Kuranu ili Hadisu - nikako da pronadjem :/

:lol: :lol: :lol: Vid' sad, ni klanjat' bez hadisa ne možeš :(
Fabridjijo

#221 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Fabridjijo »

nellington wrote:
Fabridjijo wrote:gdje se nalazi dova Subhanneke Allahume ve bi hamdike...? U Kuranu ili Hadisu - nikako da pronadjem :/

Ne kontam :?
nellington

#222 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by nellington »

Fabridjijo wrote:
nellington wrote:

Ne kontam :?
Ironiziraš tobožnjim znatiželjnim pitanjem da bi ukazao na činjenicu da ni namaz nije isključivo kur'anski tekst (da ne naglašavamo još dodatno i činjenicu da naš način činjenja namaza proizilazi iz Poslanikove tradicije).
Fabridjijo

#223 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by Fabridjijo »

Nista ja ne ironiziram i neka me Allah kazni ako lazem. Pitao sam jer sam trazio na netu i nisam mogao naci.

Ne mozes pitanje jedno postavit a da u startu ne krene u pogresnom smjeru, Allah nam se smilovao :sad:
nellington

#224 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by nellington »

Fabridjijo wrote:Nista ja ne ironiziram i neka me Allah kazni ako lazem. Pitao sam jer sam trazio na netu i nisam mogao naci.

Ne mozes pitanje jedno postavit a da u startu ne krene u pogresnom smjeru, Allah nam se smilovao :sad:
Meni baš zgodna bila ta ironija - iskreno bilo mi je žao što se sam nisam sjetio takvog kontraargumenta :D Naime, pretraga Kur'ana online lahko pokaže da subhaneke nije iz Kur'ana. Izvini ako si pogrešno shvatio.
arzuhal

#225 Re: Hadis - obavezan ili ne?

Post by arzuhal »

Dobro Sabit reče, onomad:

Kada bi se danas među nama pojavio poslanik Muhammed, alejhi-selam, neki bi mu profesori rekli:''Čekaj da ti mi objasnimo šta je to islam!''
Post Reply