takodje nebi bilo lose vidjeti hafiz aziz alili-ja iz zagreba na toj poziciji..
Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
- nikad_vise
#201 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
da se ja pitam bio bi zukorlic..posto se ja ama bas nista ne pitam svejedno mi
- NightSkyWalker
#202 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Hafiz Bugari ?? 
- Lakat Jebić
#203 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ma daj se uozbiljite 
- therrarrius
#204 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Sumnjam, nema nihovih serija na nasim teleFizijamaSocijalista wrote:a arapski, nista?therrarrius wrote:Turski tečno, jbg svi gledaju Šeherzadu i OnuraSocijalista wrote:KOji od ovih poznaje najvise jezika?
- Socijalista
#205 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Sumnjam, nema nihovih serija na nasim teleFizijama
pa ima li ona nasa al-dzazira
- Ja_Ja
#206 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
A ovaj sto je sutio je nesto bolji? (sutnja je znak odobravanja)...Jedini koji se oglasio javno (pitanjem Kardaviju na Al Dzaziri) je bio dr. Safvet Halilovic. Ovo ostalo je bilo sve suplje i nesto stidno bez jasnog stava.Falcon wrote:Aferim njemu, drag mi je, ali covjek koji je aminovao Turabija, ne moze biti moj Reis.NightSkyWalker wrote:Hafiz Bugari ??
Sto se reisa tice mislim da ce Grabus uletiti posto se na zadnjim izborima ista bitka vodila. Ovaj tuzlanski tesko da moze sta da uradi ako nista drugo onda zbog nacina vodjenja kampanje u proslim izborima.
- Bosnolog
#207 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
-
GOLFER
#208 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Neki ljudi su dobri profesori, hodze, efendije, predavaci i oni treba da ostanu i rade to u cemu su dobri, a ne stavljat ih na neku funkciju gdje nece moci raditi ono u cemu su dobri a ono sto trebaju da radite laicki i lose...
Evo npr...
Bugari ima svoj dzemat pomaze odredjenom broju ljudi, ima uticaja, drzi zanimljiva predavanja itd... ali on ne bi bio nikakav reis, Prvo ne bi mogao raditi ovo sto je do sad radio, a drugo posao reisa ne bi dobro radio jer jednostavno nije tip za to...
Evo npr...
Bugari ima svoj dzemat pomaze odredjenom broju ljudi, ima uticaja, drzi zanimljiva predavanja itd... ali on ne bi bio nikakav reis, Prvo ne bi mogao raditi ovo sto je do sad radio, a drugo posao reisa ne bi dobro radio jer jednostavno nije tip za to...
-
El_comadante
#209 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
zanimljiva situacija, mnogi ateisti o ovme raspravlaju a kao eto vjera ih neinteresuje, onda kao problem je Cerić i koliko treba biti mandata a slabo igdje vidim priču npr. u pravoslavnoj crkvi su izabrani doživotno pa nema rasprave plus još što se biraju relativno stari. Cerić i nije toliko star odnosno relativno je mlad, za razliku recimo od pape koji ima preko 80 i izabran je doživotno. a recimo to petljanje u politiku a vjera Islam je sveobuhvatna, odnosno da je muslimanima odgovor kako se treba postaviti prema svemu pa tako i prema politici i normalno da u tom smislu i treba Reis da priča o politici. još dodatno političaru utiču i na živote muslimana u BiH, bez obzira što bi neki voljeli da nema muslimana u BiH, pa prema tome mora reći efendija na hutbi a i Cerić ovako za koga glasati, a ja nikada nisam čuo na hutbi da je efendija reko ime kandidata za koga glasati. preiča je da trebamo rasmisliti i to je to.
-
zonbirile
#210 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
----------------------------El_comadante wrote:zanimljiva situacija, mnogi ateisti o ovme raspravlaju a kao eto vjera ih neinteresuje, onda kao problem je Cerić i koliko treba biti mandata a slabo igdje vidim priču npr. u pravoslavnoj crkvi su izabrani doživotno pa nema rasprave plus još što se biraju relativno stari. Cerić i nije toliko star odnosno relativno je mlad, za razliku recimo od pape koji ima preko 80 i izabran je doživotno. a recimo to petljanje u politiku a vjera Islam je sveobuhvatna, odnosno da je muslimanima odgovor kako se treba postaviti prema svemu pa tako i prema politici i normalno da u tom smislu i treba Reis da priča o politici. još dodatno političaru utiču i na živote muslimana u BiH, bez obzira što bi neki voljeli da nema muslimana u BiH, pa prema tome mora reći efendija na hutbi a i Cerić ovako za koga glasati, a ja nikada nisam čuo na hutbi da je efendija reko ime kandidata za koga glasati. preiča je da trebamo rasmisliti i to je to.
joj komadante ovim postom si se degradiro u kaplara.Moj kaplare ta priča,jebati ćemo im mater ovde ,jer jebu oni našima tamo kod sebe ne pali u "firmama" sa tradicijom od 1000g i više.Reci brate,ti bi da MuCe bude muslimanski papa,a ko bi za muda prepipao i to nam reci,pošto puno znaš.
-
popajic
#211 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
ovdje si se "malo " izgubioEl_comadante wrote: ..., pa prema tome mora reći efendija na hutbi a i Cerić ovako za koga glasati, a ja nikada nisam čuo na hutbi da je efendija reko ime kandidata za koga glasati. preiča je da trebamo rasmisliti i to je to.
Mora reci za koga glasati, ali nikad nisi cuo da je rekao za koga
Ja brate, jasno i glasno cuo njegovu " diskretnu" preporuku - za FahrA ! Kako ti je to promaklo
-
GOLFER
#212 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ma ateisti koji se kace na IZ i reisa vecinom to rade iz ciste zlonamjere prema IZ opcenito... i da Ceric bude dozivotni reis, kakve to veze ima i sa cim, nikakve, a posebno nikakve sa ateistima, zato popustite malo... zivjeliEl_comadante wrote:zanimljiva situacija, mnogi ateisti o ovme raspravlaju a kao eto vjera ih neinteresuje, onda kao problem je Cerić i koliko treba biti mandata a slabo igdje vidim priču npr. u pravoslavnoj crkvi su izabrani doživotno pa nema rasprave plus još što se biraju relativno stari. Cerić i nije toliko star odnosno relativno je mlad, za razliku recimo od pape koji ima preko 80 i izabran je doživotno. a recimo to petljanje u politiku a vjera Islam je sveobuhvatna, odnosno da je muslimanima odgovor kako se treba postaviti prema svemu pa tako i prema politici i normalno da u tom smislu i treba Reis da priča o politici. još dodatno političaru utiču i na živote muslimana u BiH, bez obzira što bi neki voljeli da nema muslimana u BiH, pa prema tome mora reći efendija na hutbi a i Cerić ovako za koga glasati, a ja nikada nisam čuo na hutbi da je efendija reko ime kandidata za koga glasati. preiča je da trebamo rasmisliti i to je to.
- madame
#213 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Da se razumijemo nije svako mišljenje protiv reisa mišljenje "ateista", koji su zaboga tako zli i tako protiv IZ, i koji ustvari nemaju ni pravo da pričaju, jer zaboga, šta oni već znaju o ičemu? To je klasična diskriminacija. Kao građanin imaš pravo na mišljenje o svemu i svačemu, posebice o javnim ličnostima. Da se osvrnem na ovo što je el_commandante napisao, da reis TREBA pričati o politici, jer je islam sveobuhvatna vjera me je stvarno slatko nasmijalo. Sjetimo se prvih riječi upućenih muslimanima od strane Allaha dž.š.:"IKRE, UČI", dakle ne treba muslimanu reis reći ništa o politici, nego musliman treba kovati svoje mišljenje čitajući, informišući se sveobuhvatno i onda donijeti svoju odluku samostalno. Nemoj da se osvrnem na temu Gluhe Bukovice, i šta se tu sve vidjelo i moglo shvatiti iz reisovih govora. Da budemo realni, religiji u politici nema mjesta, ona je privatna stvar koja čovjeka treba "odgojiti" u moralno, zdravorazumno biće koje može samostalno razlikovati dobro od zla.GOLFER wrote:Ma ateisti koji se kace na IZ i reisa vecinom to rade iz ciste zlonamjere prema IZ opcenito... i da Ceric bude dozivotni reis, kakve to veze ima i sa cim, nikakve, a posebno nikakve sa ateistima, zato popustite malo... zivjeliEl_comadante wrote:zanimljiva situacija, mnogi ateisti o ovme raspravlaju a kao eto vjera ih neinteresuje, onda kao problem je Cerić i koliko treba biti mandata a slabo igdje vidim priču npr. u pravoslavnoj crkvi su izabrani doživotno pa nema rasprave plus još što se biraju relativno stari. Cerić i nije toliko star odnosno relativno je mlad, za razliku recimo od pape koji ima preko 80 i izabran je doživotno. a recimo to petljanje u politiku a vjera Islam je sveobuhvatna, odnosno da je muslimanima odgovor kako se treba postaviti prema svemu pa tako i prema politici i normalno da u tom smislu i treba Reis da priča o politici. još dodatno političaru utiču i na živote muslimana u BiH, bez obzira što bi neki voljeli da nema muslimana u BiH, pa prema tome mora reći efendija na hutbi a i Cerić ovako za koga glasati, a ja nikada nisam čuo na hutbi da je efendija reko ime kandidata za koga glasati. preiča je da trebamo rasmisliti i to je to.
- zateznistub
#214 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Kolko vidim po rezultatima glasanja, ovaj sadzo muftija nabrao dosta boba. Ako on izbori mjesto reisa eto belaja u BiH.
Jos da priupitam jel to onaj sto je sa tri bjesna auta dosao u Potocare a na zabranjenom forumu trunio kako se u sandzaku tesko zivi
Jos da priupitam jel to onaj sto je sa tri bjesna auta dosao u Potocare a na zabranjenom forumu trunio kako se u sandzaku tesko zivi
- Rimad
#215 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
E, pa, čitajući i razmišljajući, zaključio sam da muslimani moraju biti jedinstveni. Zahvaljajujući svojoj razjedinjenosti, spali smo na ti da nas ubijaju po čitavom svijetu. Jedinstvenost se može postići samo ako imamo vođu (ili dovoljno jak autoritet). Reis Cerić je pokazao da se ne plaši da bude autoritet, ali ni vođa. Zato, ne bih imao ništa protiv da Cerić bude doživotni reis. To što reis Cerić, možda ponekad napravi grešku (mada se ne sjećam da sam uočio ijednu veću), ne znači da je loš. Ko radi taj i griješi.madame wrote: ... Da se osvrnem na ovo što je el_commandante napisao, da reis TREBA pričati o politici, jer je islam sveobuhvatna vjera me je stvarno slatko nasmijalo. Sjetimo se prvih riječi upućenih muslimanima od strane Allaha dž.š.:"IKRE, UČI", dakle ne treba muslimanu reis reći ništa o politici, nego musliman treba kovati svoje mišljenje čitajući...,
Da,da. To muslimanski dušmani bi najviše voljeli (ne kažem da ti spadaš u tu grupu ljudi). Da se muslimani zabiju između 4 zida i tu i ostanu. Plašim se da takva vremena, polahko prolaze. U politiku se itekako treba miješati.madame wrote:informišući se sveobuhvatno i onda donijeti svoju odluku samostalno. Nemoj da se osvrnem na temu Gluhe Bukovice, i šta se tu sve vidjelo i moglo shvatiti iz reisovih govora. Da budemo realni, religiji u politici nema mjesta,
A, šta se to moglo zaključiti iz reisovih govora, kad je u pitanju GB ?
Islam ima veoma izraženu i društvenu komponentu. Zato i smeta zapadu.madame wrote:ona je privatna stvar koja čovjeka treba "odgojiti" u moralno, zdravorazumno biće koje može samostalno razlikovati dobro od zla.
- Rimad
#216 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
zateznistub wrote:Kolko vidim po rezultatima glasanja, ovaj sadzo muftija nabrao dosta boba. Ako on izbori mjesto reisa eto belaja u BiH.
Bio bih zahvalan, kad bi malo pojasnio zašto bi bilo belaja ?
Šta, treba da dođe u golfu 2 ?zateznistub wrote:Jos da priupitam jel to onaj sto je sa tri bjesna auta dosao u Potocare a na zabranjenom forumu trunio kako se u sandzaku tesko zivi
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#217 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ma ko se treba mijesati u politiku?Rimad wrote:
Da,da. To muslimanski dušmani bi najviše voljeli (ne kažem da ti spadaš u tu grupu ljudi). Da se muslimani zabiju između 4 zida i tu i ostanu. Plašim se da takva vremena, polahko prolaze. U politiku se itekako treba miješati.
Kako ih nije strah Boga, dijeliti propagandni stranacki materijal u dzamijama!!!
Nek se srame
- zateznistub
#218 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Odgovor na prvo pitanje:Rimad wrote:zateznistub wrote:Kolko vidim po rezultatima glasanja, ovaj sadzo muftija nabrao dosta boba. Ako on izbori mjesto reisa eto belaja u BiH.
Bio bih zahvalan, kad bi malo pojasnio zašto bi bilo belaja ?
Šta, treba da dođe u golfu 2 ?zateznistub wrote:Jos da priupitam jel to onaj sto je sa tri bjesna auta dosao u Potocare a na zabranjenom forumu trunio kako se u sandzaku tesko zivi
Po svim izjavama koje sam cuo od njega na tv-u nista miroljubivo nisam cuo
drugo pitanje:
nemam sta da komentarisem o vjeodostojnicima koji se na takav nacin pojavljuju pred masom koja oplakuje svoje najblize a on dolazi sa tri bijesna BMV-a. Samo mo jos papamobil fali, a ponavljam prica po z.forumu kako se u sandzaku tesko zivi, pa sto ne proda makar jedan taj auto pa ne nahrani koja gladna usta.
Pitam ja tebe: Zasto bas sa tri auta u potocare, jel se to boji atentata pa mu treba pratnja ili je stvar marketinga?
- madame
#219 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Rimad wrote:E, pa, čitajući i razmišljajući, zaključio sam da muslimani moraju biti jedinstveni. Zahvaljajujući svojoj razjedinjenosti, spali smo na ti da nas ubijaju po čitavom svijetu. Jedinstvenost se može postići samo ako imamo vođu (ili dovoljno jak autoritet). Reis Cerić je pokazao da se ne plaši da bude autoritet, ali ni vođa. Zato, ne bih imao ništa protiv da Cerić bude doživotni reis. To što reis Cerić, možda ponekad napravi grešku (mada se ne sjećam da sam uočio ijednu veću), ne znači da je loš. Ko radi taj i griješi.madame wrote: ... Da se osvrnem na ovo što je el_commandante napisao, da reis TREBA pričati o politici, jer je islam sveobuhvatna vjera me je stvarno slatko nasmijalo. Sjetimo se prvih riječi upućenih muslimanima od strane Allaha dž.š.:"IKRE, UČI", dakle ne treba muslimanu reis reći ništa o politici, nego musliman treba kovati svoje mišljenje čitajući...,
Da,da. To muslimanski dušmani bi najviše voljeli (ne kažem da ti spadaš u tu grupu ljudi). Da se muslimani zabiju između 4 zida i tu i ostanu. Plašim se da takva vremena, polahko prolaze. U politiku se itekako treba miješati.madame wrote:informišući se sveobuhvatno i onda donijeti svoju odluku samostalno. Nemoj da se osvrnem na temu Gluhe Bukovice, i šta se tu sve vidjelo i moglo shvatiti iz reisovih govora. Da budemo realni, religiji u politici nema mjesta,
Islam ima veoma izraženu i društvenu komponentu. Zato i smeta zapadu.madame wrote:ona je privatna stvar koja čovjeka treba "odgojiti" u moralno, zdravorazumno biće koje može samostalno razlikovati dobro od zla.
E, pa, čitajući i razmišljajući, zaključio sam da muslimani moraju biti jedinstveni. Zahvaljajujući svojoj razjedinjenosti, spali smo na ti da nas ubijaju po čitavom svijetu. Jedinstvenost se može postići samo ako imamo vođu (ili dovoljno jak autoritet). Reis Cerić je pokazao da se ne plaši da bude autoritet, ali ni vođa. Zato, ne bih imao ništa protiv da Cerić bude doživotni reis. To što reis Cerić, možda ponekad napravi grešku (mada se ne sjećam da sam uočio ijednu veću), ne znači da je loš. Ko radi taj i griješi.
Eh, ovako, prvenstveno bih kazala da muslimani jesu jedinstveni, na našim prostorima barem. Sjetimo se belaja sa sunitima i šiitima, to je tek razjedinjenost. Kod nas je recimo sve relativno koherentno, samo ima jedan problem: našem narodu treba zajednički dušmanin, i onaj koji najjače viče je vođa. Nisu muslimani, uz dužno poštovanje, stado ovaca pa da im treba neki autoritet kako bi se oni znali ponašati. Da se sad ne osvrćem na to klanje, ta me je rečenica jako iznervirala. Samo ću ti kazati da ne možeš razjedinjenost jednog naroda kriviti za agresiju nad našom državom, nego izvor trebaš tražiti dublje, ne zaboravivši da su se za ovu državu borili i jedni i drugi i treći i da su svi puštali živote na istoj strani (o omjerima i procentima ne bih da pričam, al' budimo realni, ovo su činjenice). To da reis "malo griješi", je stvar subjektivnog doživljaja i neću uopće da te okrivljujem za bilo šta, poštujem tvoje mišljenje! No, želim da znaš da ja ne želim da shvatim njegove javne istupe konkretno oko gore pomenute sex afere, gdje je maloljetnicu priupitao je li uzbudila efendiju i indirektno ju pokušao okriviti za događaje. Čak je predlagao kazne kamenovanja, koje su po šerijatu svojstvene takvom jednom "nedjelu". Šerijatu na našim prostorima nema mjesta, da budemo realni i da ne zaboravimo historiju naše države i našeg pravnog sistema.
Niko od muslimana, katolika, pravoslavaca, budista, hinduista, i dr., ne traži da se zabiju u četiri zida, nego da ih religija čini dobrima, moralnijima, jačima i da poštuju "bližnjeg svog" (neka te ne iritira ovaj citat, na um pao mi je u sekundi).
I evo za kraj šlag na tortu:
-
L@BuD
#220 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Evo nešto interesantno šta danas piše Srbijanski PRESS
Umesto Cerića novi reis biće Silajdžić ili Zukorlić!
Lider SBiH Haris Silajdžić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić glavni su kandidati za naslednika reisa Mustafe Cerića. Poznavaoci prilika u IZ upozoravaju da to znači dalju radikalizaciju situacije u BiH, ali i Srbiji
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najozbiljniji su kandidati da naslede odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafu efendiju Cerića!
Kako za Press RS ističe sagovornik iz Rijaseta i Sabora IZ BiH, Haris Silajdžić i sandžački muftija Muamer Zukorlić su odmah, pošto je reisu-l-ulema Islamske zajednice Cerić najavio da ne namerava doživotno biti na ovoj funkciji, istakli svoje kandidature i obojica već uveliko lobiraju za mesto poglavara IZ BiH.
- Postojale su naznake da će na poslednjem Saboru IZ BiH krajem decembra prošle godine Cerić biti proglašen za doživotnog reisu-l-ulemu (početkom 2012. ističe mu drugi i po važećim propisima IZ poslednji sedmogodišnji mandat), ali se Cerić usprotivio donošenju takve odluke - kaže naš izvor.
Trka udvoje
Cerić, objašnjava sagovornik Pressa RS, polaže velike nade u to da će Islamska svetska konferencija u najskorije vreme doneti odluku o otvaranju evropskog muftijstva.
- Aktuelni reis IZ BIH na sve načine pokušava da dobije tu funkciju - otkriva izvor Pressa RS.
Kako saznajemo, iz trke za Cerićevog naslednika još na startu su ispali aktuelni zamenik poglavara IZ BiH naibu-reis Ismet Spahić i tuzlanski muftija Husein Kavazović. Tuzlanski muftija, ali i naibu-reis Spahić uživaju veliki autoritet u Rijasetu i Saboru IZ, ali nisu miljenici sujetnog reisa Cerića. Zato su već sada isključeni iz trke.
Izvor Pressa RS u IZ BiH objašnjava da se Zukorlić poslednjih godina nametnuo kao osoba koja ne preza od otvorenog mešanja u politička pitanja.
- To ga preporučuje za legitimnog Cerićevog naslednika, jer i sam Cerić nikad nije prezao od toga da se meša u najvažnija državna i politička pitanja. Osim toga, Zukorlić ne krije da za svoje političke akcije u Sandžaku i traženje bošnjačke autonomije uživa veliku podršku reisa Cerića. Pošto je muftijstvo u Sandžaku sastavni deo IZ BiH, ne postoje čak ni formalne prepreke da Zukorlić postane novi reis - tvrdi naš izvor.
Kad je reč o aspiracijama Harisa Silajdžića da preuzme mesto muslimanskog verskog poglavara, izvori Pressa RS navode da lidera Stranke za BiH za ovu poziciju pre svega preporučuje njegovo visoko obrazovanje, stečeno na prestižnim islamskim fakultetima. Osim toga, Silajdžić ima i identična politička gledišta s aktuelnim reisom u pogledu državnog uređenja BiH.
- Silajdžić ispunjava sve uslove da bude novi reis, jer ima neophodno versko obrazovanje. On je završio čuveni Islamski fakultet u Bengaziju. Uzimajući u obzir i potpuni krah Silajdžićeve političke karijere, nije isključeno da upravo on nasledi Cerića - tvrde naši sagovornici.
Idealni naslednici
Verski analitičar i magistar pravnih nauka Mehmedalija Nuhić kaže da su saznanja našeg lista tačna i da su Zukorlić i Silajdžić zaista glavni pretendenti da zamene Mustafu Cerića kao poglavara IZ BiH. On, ipak, nešto veće šanse daje sandžačkom muftiji, prvenstveno zbog toga što je Zukorlić „klasičan plod Cerićevih napora o uspostavljanju tzv. 'zelene islamske transverzale'". Pored toga, Nuhić smatra da će i jedan i drugi kandidat u slučaju pobede prvenstveno raditi na daljoj radikalizaciji političkih prilika.
- U IZ BiH na sceni je jačanje radikalnih struja na račun onih umerenijih. Zato su i Zukorlić i Silajdžić u trenutnom odnosu snaga idealan izbor za Cerićeve naslednike. U slučaju da Ceriću propadne plan da postane evropski muftija, za njega neće biti zime. On je najavio da će posle penzionisanja u IZ nastaviti s aktivnijim bavljenjem politikom - kaže Nuhić.
Politički analitičar Gostimir Popović smatra da će, ako na Cerićevo mesto zaista uskoče Muamer Zukorlić ili Haris Silajdžić, neizbežno doći do dalje radikalizacije stanja u zemlji.
- IZ BiH, koju predvodi reis Cerić, već davno je postala klasična politička organizacija koja se najmanje bavi pitanjima vere. Bez obzira na to ko će da nasledi Cerića, bilo da to bude njegov najbolji đak Muamer Zukorlić, ili Haris Silajdžić, možemo očekivati dalje pogoršanje verskih i međunacionalnih odnosa u BiH i regionu - ocenjuje Popović.
http://pressonline.rs/sr/vesti/republik ... rlić!.html
Umesto Cerića novi reis biće Silajdžić ili Zukorlić!
Lider SBiH Haris Silajdžić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić glavni su kandidati za naslednika reisa Mustafe Cerića. Poznavaoci prilika u IZ upozoravaju da to znači dalju radikalizaciju situacije u BiH, ali i Srbiji
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najozbiljniji su kandidati da naslede odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafu efendiju Cerića!
Kako za Press RS ističe sagovornik iz Rijaseta i Sabora IZ BiH, Haris Silajdžić i sandžački muftija Muamer Zukorlić su odmah, pošto je reisu-l-ulema Islamske zajednice Cerić najavio da ne namerava doživotno biti na ovoj funkciji, istakli svoje kandidature i obojica već uveliko lobiraju za mesto poglavara IZ BiH.
- Postojale su naznake da će na poslednjem Saboru IZ BiH krajem decembra prošle godine Cerić biti proglašen za doživotnog reisu-l-ulemu (početkom 2012. ističe mu drugi i po važećim propisima IZ poslednji sedmogodišnji mandat), ali se Cerić usprotivio donošenju takve odluke - kaže naš izvor.
Trka udvoje
Cerić, objašnjava sagovornik Pressa RS, polaže velike nade u to da će Islamska svetska konferencija u najskorije vreme doneti odluku o otvaranju evropskog muftijstva.
- Aktuelni reis IZ BIH na sve načine pokušava da dobije tu funkciju - otkriva izvor Pressa RS.
Kako saznajemo, iz trke za Cerićevog naslednika još na startu su ispali aktuelni zamenik poglavara IZ BiH naibu-reis Ismet Spahić i tuzlanski muftija Husein Kavazović. Tuzlanski muftija, ali i naibu-reis Spahić uživaju veliki autoritet u Rijasetu i Saboru IZ, ali nisu miljenici sujetnog reisa Cerića. Zato su već sada isključeni iz trke.
Izvor Pressa RS u IZ BiH objašnjava da se Zukorlić poslednjih godina nametnuo kao osoba koja ne preza od otvorenog mešanja u politička pitanja.
- To ga preporučuje za legitimnog Cerićevog naslednika, jer i sam Cerić nikad nije prezao od toga da se meša u najvažnija državna i politička pitanja. Osim toga, Zukorlić ne krije da za svoje političke akcije u Sandžaku i traženje bošnjačke autonomije uživa veliku podršku reisa Cerića. Pošto je muftijstvo u Sandžaku sastavni deo IZ BiH, ne postoje čak ni formalne prepreke da Zukorlić postane novi reis - tvrdi naš izvor.
Kad je reč o aspiracijama Harisa Silajdžića da preuzme mesto muslimanskog verskog poglavara, izvori Pressa RS navode da lidera Stranke za BiH za ovu poziciju pre svega preporučuje njegovo visoko obrazovanje, stečeno na prestižnim islamskim fakultetima. Osim toga, Silajdžić ima i identična politička gledišta s aktuelnim reisom u pogledu državnog uređenja BiH.
- Silajdžić ispunjava sve uslove da bude novi reis, jer ima neophodno versko obrazovanje. On je završio čuveni Islamski fakultet u Bengaziju. Uzimajući u obzir i potpuni krah Silajdžićeve političke karijere, nije isključeno da upravo on nasledi Cerića - tvrde naši sagovornici.
Idealni naslednici
Verski analitičar i magistar pravnih nauka Mehmedalija Nuhić kaže da su saznanja našeg lista tačna i da su Zukorlić i Silajdžić zaista glavni pretendenti da zamene Mustafu Cerića kao poglavara IZ BiH. On, ipak, nešto veće šanse daje sandžačkom muftiji, prvenstveno zbog toga što je Zukorlić „klasičan plod Cerićevih napora o uspostavljanju tzv. 'zelene islamske transverzale'". Pored toga, Nuhić smatra da će i jedan i drugi kandidat u slučaju pobede prvenstveno raditi na daljoj radikalizaciji političkih prilika.
- U IZ BiH na sceni je jačanje radikalnih struja na račun onih umerenijih. Zato su i Zukorlić i Silajdžić u trenutnom odnosu snaga idealan izbor za Cerićeve naslednike. U slučaju da Ceriću propadne plan da postane evropski muftija, za njega neće biti zime. On je najavio da će posle penzionisanja u IZ nastaviti s aktivnijim bavljenjem politikom - kaže Nuhić.
Politički analitičar Gostimir Popović smatra da će, ako na Cerićevo mesto zaista uskoče Muamer Zukorlić ili Haris Silajdžić, neizbežno doći do dalje radikalizacije stanja u zemlji.
- IZ BiH, koju predvodi reis Cerić, već davno je postala klasična politička organizacija koja se najmanje bavi pitanjima vere. Bez obzira na to ko će da nasledi Cerića, bilo da to bude njegov najbolji đak Muamer Zukorlić, ili Haris Silajdžić, možemo očekivati dalje pogoršanje verskih i međunacionalnih odnosa u BiH i regionu - ocenjuje Popović.
http://pressonline.rs/sr/vesti/republik ... rlić!.html
-
GOLFER
#221 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Ma koji god reis da bude u ovakvom jadnom politickom stanju u kojem se bosnjaci nalaze, IZ ce imati duznost i obavezu da se aktivnije ukljci u politicke tokove. Naravno svaki svjesni gradjanin treba da bude ukljucen, zasto oda ne mozete skontati da jedna organizacija poput IZ koja ima veliku odgovornost treba da se ukljuci u to sve...
- Ahmmed
#222 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Uz sve što sam već napisao o ovoj temi, važno je istaći sljedeće:
Izlazak islama na javnu, društvenu scenu je ireverzibilan proces. U zadnjih dvadesetak godina bilo je mnogo nesnalaženja u tom procesu, pretjerivanja, licemjerja,i čega sve ne.
No, islam više nikada neće biti zatvoren u četiri zida. Riječ je o dinamičnoj ideji, ideji koja svoju punoću, po samoj prirodi stvari, ne ostvaruje u četiri zida, obeharaloj avliji i bajramskom ručku kod nane.
Važno je , u svemu navedenom, naći mjeru. A o tome sam već pisao, pa da se ne ponavljam.
Izlazak islama na javnu, društvenu scenu je ireverzibilan proces. U zadnjih dvadesetak godina bilo je mnogo nesnalaženja u tom procesu, pretjerivanja, licemjerja,i čega sve ne.
No, islam više nikada neće biti zatvoren u četiri zida. Riječ je o dinamičnoj ideji, ideji koja svoju punoću, po samoj prirodi stvari, ne ostvaruje u četiri zida, obeharaloj avliji i bajramskom ručku kod nane.
Važno je , u svemu navedenom, naći mjeru. A o tome sam već pisao, pa da se ne ponavljam.
-
zulfo
#223 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Netreba nama nikakav uvozni efendija imamo mi dovoljno pametnih .A što se tiče Cerića Rezultat njegovog reisovanja je sljedeći :
- da su muslimani U BiH danas najpodjeljeniji narod,
- da su džamije osim petkom poluprazne
- da se pojedine efendije petljaju gdje im nije mjesto (predizborna hutbe)
-da smo imali i slučaj GLUHA BUKOVICA
- da smo imali priznate i nepriznate džamije.......
Zbog svega navedenog mislim da je vrijeme da ode sa ove funkcije.
-
zonbirile
#224 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
pa idealna rokada,Lepi Hari za Reisa ,MuCe u politiku,Bosna u MP3
- asurbanipal
#225 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012
Sve to stoji i još bih dodao da su muslimani u BiH danas moralno i politički najzapušteniji narod...zulfo wrote:Netreba nama nikakav uvozni efendija imamo mi dovoljno pametnih .A što se tiče Cerića Rezultat njegovog reisovanja je sljedeći :