Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
true

#201 Re: Android OS

Post by true »

moj savjet kanite se lopova i njihove 3gmreze free wifi !!!:D
Amar_Sa

#202 Re: Android OS

Post by Amar_Sa »

kone wrote:Niko ne odgovori za onih 10MB free na postpaid paketima(pretplatnici BHT)....Kako oni to obracunavaju,jer vidim da sma u proslom mjesecu skinuo nesto vise od 13MB i koliko vidim na stanju racuna,oni ce meni sve to obracunati...Zar ne bi trebalo da mi obracunaju samo 3MB prekoracenja???

ps.nije mi racun jos dosao....
Sacekaj racun pa kukaj...
kone

#203 Re: Android OS

Post by kone »

Amar_Sa wrote:
kone wrote:Niko ne odgovori za onih 10MB free na postpaid paketima(pretplatnici BHT)....Kako oni to obracunavaju,jer vidim da sma u proslom mjesecu skinuo nesto vise od 13MB i koliko vidim na stanju racuna,oni ce meni sve to obracunati...Zar ne bi trebalo da mi obracunaju samo 3MB prekoracenja???

Novak ohani malo.....Ako nemas sta pametno reci,protataj loma....
Qler

#204 Re: Android OS

Post by Qler »

meni jos ni jednom do sada nisu naplatili tih 10MB. Kad mi je prvi put dosao racun, vidim nije mi naplatio internet, ja se iznenadio pravo. Odem na stranicu i tamo negdje nadjem da je dzaba, i opet ne vjerujem, nego nazovem 1444 i pitam ih, kaze Boga mi tako ti je :) e reko od koga je dosta je :)
fed

#205 Re: Android OS

Post by fed »

Pozz. Kupio sam HTC wildfire - odličan mobitel s Androidom. Samo me interesuje ima li ko isti mobitel i je li updateovao Android 2.1 (ecclair) na 2.2 (froyo). Čitao sam po nekim forumima da se može desit da se telefon brikuje tj. zaključa i da prestane raditi, ukoliko update se ne izvrši normalno (treba updateovati HTC preko wirelessa tj. preko Wi-Fi mreže, jer skida dosta podataka). Također se neki korisnici Wildfirea žale na slabiju bateriju nakon updatea na 2.2, kao baterija se brže prazni i mora se puniti nakon nekoliko sati?! Da li je vrijedan Android 2.2 i da li nudi zaista velika poboljšanja?
Distortion

#206 Re: Android OS

Post by Distortion »

Imam HTC Wildfire i dosad se nisam usudio preci na Froyo 2.2. tako da nisam kompetentan da ti odgovorim na pitanje u vezi nadogradnje na 2.2.
beco

#207 Re: Android OS

Post by beco »

Ja imamam HTC Legend sa Froyom (2.2) i primjetio sam da mi je usporen OS pogotovo sa puno aplikacija instaliranih. Nisam nikad probao Legend na Ecleru, ali kazu da je mnogo brzi sa njim odnosno da je optimiziran za isti (jer je prvobitno i dolazio sa 2). Dok recimo Desire je super na Froyu ne steka. Je li Wildfire slabija verzija Legenda ili ti ga prepokovani Hero??
Dodatni problem je sto se vrlo teško vraca sa Froya (2.2) na Ecler (2.1), odnosno ja nisam nasao frajera koji to u Sa od ovih servisera radi (mada malo ko od njih i zna puno od Androidu, odnosno mogu se kladiti da se radi o nekim klincima sa 15-16 g. koji su to sa neta ucili). Ja sam zaintersovan za stavljanje custom ROM-va ali me nesto strah da probam a isto tako da se stavi custom rom prvo se mora Legend vratiti na Eclair. Imaju detaljna upustva na netu ali nisam siguran da li se isplati. Opet kontam garancija mi istekla sta se brinem :D ako cu vec dobiti bolji telefon :D
Aurea Mediocritas

#208 Re: Android OS

Post by Aurea Mediocritas »

fed wrote:Pozz. Kupio sam HTC wildfire - odličan mobitel s Androidom. Samo me interesuje ima li ko isti mobitel i je li updateovao Android 2.1 (ecclair) na 2.2 (froyo). Čitao sam po nekim forumima da se može desit da se telefon brikuje tj. zaključa i da prestane raditi, ukoliko update se ne izvrši normalno (treba updateovati HTC preko wirelessa tj. preko Wi-Fi mreže, jer skida dosta podataka). Također se neki korisnici Wildfirea žale na slabiju bateriju nakon updatea na 2.2, kao baterija se brže prazni i mora se puniti nakon nekoliko sati?! Da li je vrijedan Android 2.2 i da li nudi zaista velika poboljšanja?
Imam Samsung i5800 koji je prvotno dosao sa Eclair 2.1. Prije 30-tak dana uradio sam update na 2.2 Froyo bez ikakvih problema. Mobitel radi brze, do sada nemam nikakvih zamjerki. Aucelje je bolje, ljepse, dodje jos nekih aplikacija kao sto su task manager, mogucnost instalacije aplikacija na SD karticu, baterija traje nesto duze koliko sam ja primijetio, GPS vise ne šteka ( Na Eclairu je znao zaštekati) i još neke stvarcice su nove, ali ne mogu se sad svega sjetiti.

Dakle, moja iskustva sa update-om su pozitivna,....Eto, ako sam ti sta pomogao, drago mi je...
strong69

#209 Re: Android OS

Post by strong69 »

beco wrote: Ja sam zaintersovan za stavljanje custom ROM-va ali me nesto strah da probam a isto tako da se stavi custom rom prvo se mora Legend vratiti na Eclair. Imaju detaljna upustva na netu ali nisam siguran da li se isplati. Opet kontam garancija mi istekla sta se brinem :D ako cu vec dobiti bolji telefon :D
Druze, ni ja nemam bas mnogo vremena od posla ali sam prateci jednostavne intrukcije sa xda developers foruma instalirao custom ROM na svoj GALAXY S i sve radi savrseno. Zaista sam bio u zabludi slijepo se drzeci pretpostavke da je najbolji originalni i oficijelni ROM.

Ja sada imam root-ovan tel, imam Darky´s ROM instaliran i lagfix aktivan. Telefon nije bio spor ni los sa Froyo update-om ali sada radi mnogo bolje, brze i pouzdanije.

Sto se garancije tice, veoma je lako na Galaxy S vratiti originalni SW pa u slucaju problema ne brinem.
iPod

#210 Re: Android OS

Post by iPod »

strong69 wrote:
beco wrote: Ja sam zaintersovan za stavljanje custom ROM-va ali me nesto strah da probam a isto tako da se stavi custom rom prvo se mora Legend vratiti na Eclair. Imaju detaljna upustva na netu ali nisam siguran da li se isplati. Opet kontam garancija mi istekla sta se brinem :D ako cu vec dobiti bolji telefon :D
Druze, ni ja nemam bas mnogo vremena od posla ali sam prateci jednostavne intrukcije sa xda developers foruma instalirao custom ROM na svoj GALAXY S i sve radi savrseno. Zaista sam bio u zabludi slijepo se drzeci pretpostavke da je najbolji originalni i oficijelni ROM.

Ja sada imam root-ovan tel, imam Darky´s ROM instaliran i lagfix aktivan. Telefon nije bio spor ni los sa Froyo update-om ali sada radi mnogo bolje, brze i pouzdanije.

Sto se garancije tice, veoma je lako na Galaxy S vratiti originalni SW pa u slucaju problema ne brinem.
Darky ima najbolje rom-ove za Samsung Galaxy S i9000 , a supercurio voodoo lag fix je po meni najbolji, jer ima i fix za BLN ( Backlight notifications, da kada ti dodje mail ili sms, da blinkaju touch tipke za back i menu :D ) . Takodjer ko god je na BH Telecomu uzeo Galaxy S i9000 , radi i onaj besplatni app za unlock, tako da se moze koristiti na svim mrezama, veoma jednostavno, a i isprobano.

@HTC Wildfire

Pogledajte malo na forum.xda-developers.com , oni su najbolja baza za pocetnike, sa uputama i svim dostupnim verzijama. Cak ima dosta "Leak" verzija za sve HTC Telefone, tako da cete sa sigurnoscu lako updatovati Vas telefon. Naravno, ne zaboravite da updatujete prvo boot loader, da stavite neki Recovery za svoj telefon, i nema nikakvih problema.
strong69

#211 Re: Android OS

Post by strong69 »

iPod wrote: Darky ima najbolje rom-ove za Samsung Galaxy S i9000 , a supercurio voodoo lag fix je po meni najbolji, jer ima i fix za BLN ( Backlight notifications, da kada ti dodje mail ili sms, da blinkaju touch tipke za back i menu :D ) . Takodjer ko god je na BH Telecomu uzeo Galaxy S i9000 , radi i onaj besplatni app za unlock, tako da se moze koristiti na svim mrezama, veoma jednostavno, a i isprobano.
Supercurio je gigant :) Probao si Voodoo app u kojoj je zvuk na Galaxy S doveo do savrsenstva? U novoj verziji aplikacije moze se kontrolisati i lagfix ;-)
iPod

#212 Re: Android OS

Post by iPod »

strong69 wrote:
iPod wrote: Darky ima najbolje rom-ove za Samsung Galaxy S i9000 , a supercurio voodoo lag fix je po meni najbolji, jer ima i fix za BLN ( Backlight notifications, da kada ti dodje mail ili sms, da blinkaju touch tipke za back i menu :D ) . Takodjer ko god je na BH Telecomu uzeo Galaxy S i9000 , radi i onaj besplatni app za unlock, tako da se moze koristiti na svim mrezama, veoma jednostavno, a i isprobano.
Supercurio je gigant :) Probao si Voodoo app u kojoj je zvuk na Galaxy S doveo do savrsenstva? U novoj verziji aplikacije moze se kontrolisati i lagfix ;-)
Jesam jesam, decko je stvarno ok, i prima savjete i reklamacije, samo mu šibneš na PP na xda-dev. i to je to :)
Qler

#213 Re: Android OS

Post by Qler »

beco wrote:Ja imamam HTC Legend sa Froyom (2.2) i primjetio sam da mi je usporen OS pogotovo sa puno aplikacija instaliranih. Nisam nikad probao Legend na Ecleru, ali kazu da je mnogo brzi sa njim odnosno da je optimiziran za isti (jer je prvobitno i dolazio sa 2). Dok recimo Desire je super na Froyu ne steka. Je li Wildfire slabija verzija Legenda ili ti ga prepokovani Hero??
Dodatni problem je sto se vrlo teško vraca sa Froya (2.2) na Ecler (2.1), odnosno ja nisam nasao frajera koji to u Sa od ovih servisera radi (mada malo ko od njih i zna puno od Androidu, odnosno mogu se kladiti da se radi o nekim klincima sa 15-16 g. koji su to sa neta ucili). Ja sam zaintersovan za stavljanje custom ROM-va ali me nesto strah da probam a isto tako da se stavi custom rom prvo se mora Legend vratiti na Eclair. Imaju detaljna upustva na netu ali nisam siguran da li se isplati. Opet kontam garancija mi istekla sta se brinem :D ako cu vec dobiti bolji telefon :D

U opcijama telefona, pod mislim applications, imas USB DEBUGGING, to ukljuci, drasticno poboljsanje performansi telefona. To im je neki bug sa 2.2, na 2.1 toga nema, tj telefon radi normala.
beco

#214 Re: Android OS

Post by beco »

Qler wrote:
beco wrote:Ja imamam HTC Legend sa Froyom (2.2) i primjetio sam da mi je usporen OS pogotovo sa puno aplikacija instaliranih. Nisam nikad probao Legend na Ecleru, ali kazu da je mnogo brzi sa njim odnosno da je optimiziran za isti (jer je prvobitno i dolazio sa 2). Dok recimo Desire je super na Froyu ne steka. Je li Wildfire slabija verzija Legenda ili ti ga prepokovani Hero??

U opcijama telefona, pod mislim applications, imas USB DEBUGGING, to ukljuci, drasticno poboljsanje performansi telefona. To im je neki bug sa 2.2, na 2.1 toga nema, tj telefon radi normala.
Znam bas sam taj fazon neki dan uradio. A problem ide ovako, kad tek upalis telefon sve je ok, negdje nakon jedan dan upotrebe telefon pravo uspori iako ima dovoljno rama slobodnog recimo 100 mb, ali procesor je stalno 100% i onda sam ja poceo testirati razne aplikacije zaustavljo, gasio i brisao aplikacije i nista nije pomoglo. Medutim kad upalih usb debugging automatski mi je proccesor usage pao na nekih 25% i ono normala krece se zavisno po potrebi odnosno opterecenosti. Sad je normalno brz telefon ali free ram stalno nizak oko 40 mb. :mrgreen:
iPod

#215 Re: Android OS

Post by iPod »

Ljudi ja mislim da USB Debugging nema veze sa ovim sto vi pricate. U SDK dokumentaciji koja se distribuira sa svakim SDK za Android pocevsi od ( 1.5 do 2.3 i 3.0 ) android os verzije, USB Debugging sluzi ako zelite da nekom aplikacijom pristupit Telefonu, recimo aplikacije za Flashanje ili otkljucavanje, jer onda direktno aplikacija moze da posalje signal telefonu da se reboota u recovery i slicne modove.

Meni taj vas problem vise lici sa nedostatkom RAM memorije na telefonu pa je sve usporeno. Takodjer svako ko posjeduje Android 2.2 na telefonu moze instalirati i App2SD dodatak, a to je da sve aplikacije budu na Micro SD kartici a ne u memoriji telefona.
Qler

#216 Re: Android OS

Post by Qler »

a eto mi nismo prerovili net trazeci rjesenje problema, nego onako, ofrlje rekli koju opciju ukljuciti.

Znam sta je debuging i znam za sta se koristi, i ne znam zasto ga bas ta opcija rastereti, ali mobitel tek poslije toga prodise. I rekao ti je covjek da RAM-a ima dovoljno, da je CPU jednostavno u full load-u. Dok se ne nadje neko bolje rjesenje, ovo je u opticaju.
stubborn_d0nkey

#217 Re: Android OS

Post by stubborn_d0nkey »

iPod wrote:Ljudi ja mislim da USB Debugging nema veze sa ovim sto vi pricate. U SDK dokumentaciji koja se distribuira sa svakim SDK za Android pocevsi od ( 1.5 do 2.3 i 3.0 ) android os verzije, USB Debugging sluzi ako zelite da nekom aplikacijom pristupit Telefonu, recimo aplikacije za Flashanje ili otkljucavanje, jer onda direktno aplikacija moze da posalje signal telefonu da se reboota u recovery i slicne modove.

Meni taj vas problem vise lici sa nedostatkom RAM memorije na telefonu pa je sve usporeno. Takodjer svako ko posjeduje Android 2.2 na telefonu moze instalirati i App2SD dodatak, a to je da sve aplikacije budu na Micro SD kartici a ne u memoriji telefona.
To je cilj USB debugging-a, ali nije pristup tako jednostavan, tj. zasto bi neke aplikacije (npr titanium backup) trazil da je ukljuceno?

I da, pazite sta stavljate na SD. Nekim stvarima stvarno nije mjesto tu, npr launcheri.

@lik koji ima i5800 pretpostavljam da imas jpf? izasli su jos noviji u zadnje vrijeme plus ima nesto i custom romova. "Community" se dosta ubrzao u zadnji mjesec dana
beco

#218 Re: Android OS

Post by beco »

Qler wrote:a eto mi nismo prerovili net trazeci rjesenje problema, nego onako, ofrlje rekli koju opciju ukljuciti.

Znam sta je debuging i znam za sta se koristi, i ne znam zasto ga bas ta opcija rastereti, ali mobitel tek poslije toga prodise. I rekao ti je covjek da RAM-a ima dovoljno, da je CPU jednostavno u full load-u. Dok se ne nadje neko bolje rjesenje, ovo je u opticaju.
Ovo sto ti kazes bas mi je prodisao telefon zadnjih 5 dana kako sam ukljucio usb debuging :D

http://www.blackdroid.net/forum/

Dobar forum ima masu dobrih "free" aplikacija. :D
Last edited by beco on 13/03/2011 19:36, edited 1 time in total.
beco

#219 Re: Android OS

Post by beco »

:D
jemsovic

#220 Re: Android OS

Post by jemsovic »

Dali neko ima originalni i9000 rom od BHT sad mi je darky's ali mi treba original da testiram gprs. nece mi ni na jednom da radi a radio je na originalu. isporuci postavke prihvati instalira mi samo mms, ako rucno namjestim nista se nedesava. Hvala.
strong69

#221 Re: Android OS

Post by strong69 »

@jemsovic,

Jesi li probao rucno unijeti postavke za GPRS? Settings>Wireless and Networks> Mobile networks > Access point names > New APN.

Ja imam Darky´s ROM i nemam problema. Probaj sa ovom zadnjom Darky verzijom ROM-a, 9.5...
jemsovic

#222 Re: Android OS

Post by jemsovic »

probao sam na par romova rucno nece a mms hoce. jesili ti dirao modem i csc ili samo pda.

Imao sam darky 9.4 i 9.5 i danavil i stock romove više verzija i starijih i novijih.

Hvala

Evo sad radi bilo do bhtelecoma nesto kod njih.

Hvala u svakom slućaju.
TarikSA

#223 Re: Android OS

Post by TarikSA »

kone wrote:
Amar_Sa wrote:

Novak ohani malo.....Ako nemas sta pametno reci,protataj loma....
Frustracija se rjesavaj negdje drugo "tata" i pusti ljude da komentarisu sta i kako hoce... :x sto mrzim ove sto u "glavni" na forumu... :x
strong69

#224 Re: Android OS

Post by strong69 »

jemsovic wrote:probao sam na par romova rucno nece a mms hoce. jesili ti dirao modem i csc ili samo pda.

Imao sam darky 9.4 i 9.5 i danavil i stock romove više verzija i starijih i novijih.

Hvala

Evo sad radi bilo do bhtelecoma nesto kod njih.

Hvala u svakom slućaju.
Drago mi je da je proradilo. Nisam imao problema sa GPRS nikada bez obzira na CSC. Samo sam morao rucno podesavati GPRS i MMS.
damar

#225 Re: Android OS

Post by damar »

danas sam uzeo od BHtelecom-a Samsung galaxy S i ako moze neko da mi kaze koja aplikacija trazi konekciju na internet jer kad kod upalim mobitel on je konektovan.Sta mi jecini? hvala unaprijed.
Post Reply