ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Moderator: anex
- JThomas
#201 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
vi nemate pojma i potpuno ste izolovani od realnosti ako stvarno mislite da PROSJEČNI MALI TRGOVAC zarađuje pet-šest cigli mjesečno ili 60-70 godišnje.
nikakva škola ni matematika ne treba, samo pogledati oko sebe...
nikakva škola ni matematika ne treba, samo pogledati oko sebe...
-
talić
#202 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
ima jedan sistem bolji od fiskalizacije. Bilo kojom cestom da krenete kroz BiH pokraj puta vidite objekte od par hiljada kvadrata, kovane ograde, vozni park. Takvih je "kućica" bar 10.000 u BiH. Uglavnom se radi o nekim trgovinama, švercalo se u ratu a i poslije rata. Treba uposliti 1000 inspektora koji će sve fino obići i odraditi na proviziju od 1% (dakle inspektorima 1% otkrivene utaje) tražiti dokaze o porjeklu. Da vidimo ko je u posljednjih 20 godina radio a ko je krao. Svu vrijednost bez porjekla oporezovati sa 30% a onda to raspodijeliti na PIO, zdravstveni fond i budžet. Otprilike u istim djelovima su zakinuti. Mislim da bi se moglo prikupiti od 3 do 5 milijarde bez ikakvih problema. Ko kaže da se nema para. 
-
zonbirile
#203 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
---------------------talić wrote:ima jedan sistem bolji od fiskalizacije. Bilo kojom cestom da krenete kroz BiH pokraj puta vidite objekte od par hiljada kvadrata, kovane ograde, vozni park. Takvih je "kućica" bar 10.000 u BiH. Uglavnom se radi o nekim trgovinama, švercalo se u ratu a i poslije rata. Treba uposliti 1000 inspektora koji će sve fino obići i odraditi na proviziju od 1% (dakle inspektorima 1% otkrivene utaje) tražiti dokaze o porjeklu. Da vidimo ko je u posljednjih 20 godina radio a ko je krao. Svu vrijednost bez porjekla oporezovati sa 30% a onda to raspodijeliti na PIO, zdravstveni fond i budžet. Otprilike u istim djelovima su zakinuti. Mislim da bi se moglo prikupiti od 3 do 5 milijarde bez ikakvih problema. Ko kaže da se nema para.
u pravu si,samo ti isti iz tih kuća b itrebali donjeti odluku da si oduzmu kuće.Jesu glupi,ali nisu ludi
-
udrch
#204 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ja ne znam o čemu ovdje pojedinci pričaju..
Fiskalizacija osim troška prilikom kupovine uređaja nema nikakav drugi negativan uticaj na privredu..firma koja nije u stanju kupiti uređaj od 600 do 1400 KM treba se svakako zatvoriti da se ljudi ne pate..
Ovdje se pojedinci zalažu za one koji ne plaćaju poreze i ne kucaju račune..
Fiskalizacija prvi put u ovoj zemlji u ravnopravan položaj stavlja poštene firme i kriminalne firme..
Sve one firme koje vidite da su se nakon fiskalizacije zatvorile su lopovske firme..kad takvo što vidite recite elhamdullilah..
Zonbrile je protiv zato što je on uvijek protiv i vječiti pesimista..
Fiskalizacija osim troška prilikom kupovine uređaja nema nikakav drugi negativan uticaj na privredu..firma koja nije u stanju kupiti uređaj od 600 do 1400 KM treba se svakako zatvoriti da se ljudi ne pate..
Fiskalizacija prvi put u ovoj zemlji u ravnopravan položaj stavlja poštene firme i kriminalne firme..
Sve one firme koje vidite da su se nakon fiskalizacije zatvorile su lopovske firme..kad takvo što vidite recite elhamdullilah..
- JThomas
#205 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
teoretski.
u praksi će uništiti male firme i radnje, a veliki lopovi će i dalje harati, isto k'o u RSu. kad cijediš dužnika, na duži rok ćeš naplatiti manje umjesto više.
u praksi će uništiti male firme i radnje, a veliki lopovi će i dalje harati, isto k'o u RSu. kad cijediš dužnika, na duži rok ćeš naplatiti manje umjesto više.
-
zonbirile
#206 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
----------------------------------------------------------------------udrch wrote:Ja ne znam o čemu ovdje pojedinci pričaju..
trebao si gledati Zabranjeni forum na tu temu,nešto bi naučio.Sem toga imaš lošu percepciju svijeta oko sebe.Ono nije inn,cool i sl.,ali firma u Bosni je često granap,šuster,kakav servis,brica i sl. sa gazdom i eventualno 1 zaposlenim.Pored 522 052 nezaposlena,otjerati će se nova vojska očajnika na biro.Sem toga "firma" je pijačar,koji plati 10KM dnevno tezgu i vagu,a upitno je hoće li povući uloženo.I more drugih besmislenih zanimanja i obrta,sa aspekta fisikalizacije.I ono osnovno,opet je na kraju čovjek-nema toga ko će kontrolisati i tjerati da otkucaš račun.Sem toga i praksa pokazuje da se to nije pokazalo kao dobro riješenje,a ozbiljne zemlje ga ni ne razmatraju uvesti.Ne moraš čekati fiskalizaciju,prođi Brekom,Ciglanama,Koševom i samo će ti se reći.Prostori koji su se pred rat plačali 4000KM/m2 stoje prazni,a velike firme,upravo lopovske će i dalje krasti.Među njima najveći lopov je država koja legalizuje kršenje svojih zakona zarad socijalnog mira.Zakon je izričit-prvo doprinosi ,pa što ostane.Samo državni "giganti" ne plačaju tako,male firme ,u pravu si gase,po istom tom zakonu.Ekonomija je nešto više od pukog zbira dohodovne i rashodovne strane.
-
udrch
#207 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ja moj drug radim u jednoj maloj firmi..doduše danas više nije ni mala, ima 40 zaposlenih, promet preko 7 miliona..zonbirile wrote:----------------------------------------------------------------------udrch wrote:Ja ne znam o čemu ovdje pojedinci pričaju..
trebao si gledati Zabranjeni forum na tu temu,nešto bi naučio.Sem toga imaš lošu percepciju svijeta oko sebe.Ono nije inn,cool i sl.,ali firma u Bosni je često granap,šuster,kakav servis,brica i sl. sa gazdom i eventualno 1 zaposlenim.Pored 522 052 nezaposlena,otjerati će se nova vojska očajnika na biro.Sem toga "firma" je pijačar,koji plati 10KM dnevno tezgu i vagu,a upitno je hoće li povući uloženo.I more drugih besmislenih zanimanja i obrta,sa aspekta fisikalizacije.I ono osnovno,opet je na kraju čovjek-nema toga ko će kontrolisati i tjerati da otkucaš račun.Sem toga i praksa pokazuje da se to nije pokazalo kao dobro riješenje,a ozbiljne zemlje ga ni ne razmatraju uvesti.Ne moraš čekati fiskalizaciju,prođi Brekom,Ciglanama,Koševom i samo će ti se reći.Prostori koji su se pred rat plačali 4000KM/m2 stoje prazni,a velike firme,upravo lopovske će i dalje krasti.Među njima najveći lopov je država koja legalizuje kršenje svojih zakona zarad socijalnog mira.Zakon je izričit-prvo doprinosi ,pa što ostane.Samo državni "giganti" ne plačaju tako,male firme ,u pravu si gase,po istom tom zakonu.Ekonomija je nešto više od pukog zbira dohodovne i rashodovne strane.
Jedva smo kraj sa krajem sastavljali do uvođenja PDV-a, drugi iz naše branše su bili giganti za nas, a onda nas krenulo, a ovi se polako počeli gasiti..
Dok moj šef nikad nije pomišljao da ne plaća poreze, da nas nekoliko radimo na crno, drugi su to masovno radili..gazde su vozale pasate i audije, a radnik radio na crno..
Sad ti misliš da su ovi radnici postali jadni, jer su ostali bez posla kad im je gazda crko..
Nisu drug..oni sad rade kod nas, prijavljeni su odmah, plata im je redovna..
Tebi je ovdje žao i pijačara misleći da su oni sirotinja, a vjeruj mi nisu..uglavnom su to gazdurine koje drže nekoliko tezgi i njih nikad nećeš vidjeti za štandom..moja komšinica radi za jednog od jutra do mraka za 400 markica, naravno bez prijave niti bilo kakvih radničkih prava..
-
zonbirile
#208 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
@udrich
pa more je primjera kao tvoj,ali generalno u zemlji koja sem trange-frange trgovine i par zanata,nema proizvodnju,tržište i bar 1-2 brenda,sve ostalo je fantazija.Uostalom mi baš na svakoj gluposti moramo učiti.Do sada su "biznismeni" mjenjali 2 x kase,ovo će biti 3 put.Svaki put je neko zgrnuo milione.Svugdje je fiskalizacija bila pogubna,i donjela mršav rezultat.
pa more je primjera kao tvoj,ali generalno u zemlji koja sem trange-frange trgovine i par zanata,nema proizvodnju,tržište i bar 1-2 brenda,sve ostalo je fantazija.Uostalom mi baš na svakoj gluposti moramo učiti.Do sada su "biznismeni" mjenjali 2 x kase,ovo će biti 3 put.Svaki put je neko zgrnuo milione.Svugdje je fiskalizacija bila pogubna,i donjela mršav rezultat.
-
enx
#209 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
@Avatar
udrch
Ma ne žalimo se mi ovdje na fiskalizaciju, neka se uvede, mada što reče kolega, ona neće donijeti ništa bolje nego što je sada. Ko nije prijavljivao do sada promet i radnike neće ni od sada. (Mislim na onih 10% famoznih gazda).
Ovde se uglavnom žalimo što država ništa nije uradila da zaštiti one koji su uredno sve plaćali do sada, (mislim na mali obrt), što ne suzbiju "rad na crno". Zaštićeni su samo zanati tipa kazandžija i zlatara i slično, (po nalogu Jabučara), a svi znamo šta oni rade, malo ih je koji sami prave džezve i tope zlato.
A gdje su Servisi za opravak kućanskih aparata, RTV servisi kojih je u kantonu ostalo 5-6, pa elektroradionice, pa autoelektričari, i zanati takvog tipa kojih više skoro nema. Ljudi koji plaćaju redovno sve namete, dok drugi s koferima idu po adresama, nisu registrovani, nikom ništa ne plaćaju i varaju narod, kad ti nešto ne valja nemožeš ga više dozvati, i nikog to nije briga, a u poplavi kineske robe ni posla više nema jer kome se isplati sad bilo šta popravljati kad je dio skuplji od aparata samog.
A mali trgovci STR imaju 0,10pf po kg robe. Koliko je trebaju prodati da zarade dnevnice.
I što neko rekao, po perifernim dijelovima grada više nemaš ni obućara ni krojača, ni servisa bilo kakvog, a vodoinstalatera, hajd nađi u Sarajevu, osim privatno ili preko oglasa.
ETO O TOME mi ovde pričamo. I sad još i to malo radnjica što je ostalo mora nekom da napuni džepove da bi kupio kasu koja košta 700 KM i 25km mjesečno da daje za održavanje i još 50 knjigovođi, i to SAMO ZATO DA BI SE KROZ 5-6 FIRMI KOJE PRODAJU KASE NAPRAVILA PLJAČKA STOLJEĆA.
Sorry slučajno mi se upalio Caps Lock, al mogu i ostati velika slova.
PS.Ja sam računovođa i meni je u interesu da ove firme opstanu a odgovorno tvrdim da ih za par godina neće više biti.
udrch
Ma ne žalimo se mi ovdje na fiskalizaciju, neka se uvede, mada što reče kolega, ona neće donijeti ništa bolje nego što je sada. Ko nije prijavljivao do sada promet i radnike neće ni od sada. (Mislim na onih 10% famoznih gazda).
Ovde se uglavnom žalimo što država ništa nije uradila da zaštiti one koji su uredno sve plaćali do sada, (mislim na mali obrt), što ne suzbiju "rad na crno". Zaštićeni su samo zanati tipa kazandžija i zlatara i slično, (po nalogu Jabučara), a svi znamo šta oni rade, malo ih je koji sami prave džezve i tope zlato.
A gdje su Servisi za opravak kućanskih aparata, RTV servisi kojih je u kantonu ostalo 5-6, pa elektroradionice, pa autoelektričari, i zanati takvog tipa kojih više skoro nema. Ljudi koji plaćaju redovno sve namete, dok drugi s koferima idu po adresama, nisu registrovani, nikom ništa ne plaćaju i varaju narod, kad ti nešto ne valja nemožeš ga više dozvati, i nikog to nije briga, a u poplavi kineske robe ni posla više nema jer kome se isplati sad bilo šta popravljati kad je dio skuplji od aparata samog.
A mali trgovci STR imaju 0,10pf po kg robe. Koliko je trebaju prodati da zarade dnevnice.
I što neko rekao, po perifernim dijelovima grada više nemaš ni obućara ni krojača, ni servisa bilo kakvog, a vodoinstalatera, hajd nađi u Sarajevu, osim privatno ili preko oglasa.
ETO O TOME mi ovde pričamo. I sad još i to malo radnjica što je ostalo mora nekom da napuni džepove da bi kupio kasu koja košta 700 KM i 25km mjesečno da daje za održavanje i još 50 knjigovođi, i to SAMO ZATO DA BI SE KROZ 5-6 FIRMI KOJE PRODAJU KASE NAPRAVILA PLJAČKA STOLJEĆA.
Sorry slučajno mi se upalio Caps Lock, al mogu i ostati velika slova.
PS.Ja sam računovođa i meni je u interesu da ove firme opstanu a odgovorno tvrdim da ih za par godina neće više biti.
-
udrch
#210 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Doći će vrijeme i za ove kofer firme, ali mi prvo moramo naučiti da uzmemo račun od onih koji imaju mogućnost da nam ga izdaju..
Što se tiče ovoga gore gazde koji je uspio zajebati fisklanu kasu, zajebo je sam sebe..
Putem softvera možeš da otkucaš račun kakav hoćeš i izvještaj kakav hoćeš i da ga kao takvog prijaviš, ali u biti samo si uputio poziv poreznoj da ti dođe..
Porezna je dobila podatke o onome što si ti danas radio prije nego si ti smjenu zaključio, podaci se uzimaju više puta dnevno..
Ali čak da i ovo uspiješ zajebati, postoji nešto što se zove fikalna memorija i do koje se ne može doći niti može uticati, a ona pamti sve što uradiš, ispravno ili pogrešno, bilo šta što se odnosi na nju..
Kad ovima bude sumnjivo, uzmu fiskalnu memoriju i pročitaju sve..
Što se tiče ovoga gore gazde koji je uspio zajebati fisklanu kasu, zajebo je sam sebe..
Putem softvera možeš da otkucaš račun kakav hoćeš i izvještaj kakav hoćeš i da ga kao takvog prijaviš, ali u biti samo si uputio poziv poreznoj da ti dođe..
Porezna je dobila podatke o onome što si ti danas radio prije nego si ti smjenu zaključio, podaci se uzimaju više puta dnevno..
Ali čak da i ovo uspiješ zajebati, postoji nešto što se zove fikalna memorija i do koje se ne može doći niti može uticati, a ona pamti sve što uradiš, ispravno ili pogrešno, bilo šta što se odnosi na nju..
Kad ovima bude sumnjivo, uzmu fiskalnu memoriju i pročitaju sve..
- JThomas
#211 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
ma džaba brate kad će to isti truli ljudi primjenjivati. u praksi ćeš sto posto više ujebati male nego što ćeš više uzeti od velikih. i sad se zna kome inspekcija dolazi a kome ne dolazi, i fiskalne kase tu neće promijeniti mnogo. ne mogu mašine raditi posao ljudi i riješiti problem u ljudima. za podobne ni do sad sistem nije važio i neće ni od sad. i kad pola malih trgovaca bude moralo zatvoriti...u ovakvoj privrednoj klimi, strožom naplatom ćeš u praksi naplatiti manje, a ne više.
-
udrch
#212 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Dobro, evo odustati od fiskalizacije..
Koje je drugo rješenje?
Koje je drugo rješenje?
- JThomas
#213 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
nije do nas, ne možemo mi odustati od fiskalizacije 
rješenje je da gospoda dignu guzice i počnu raditi svoj posao kako treba, razumno, s mjerom i makar otprilike jednako prema svima. al' jebiga - to zahtjeva promjenu u glavi. ovako svakome naložiš da mora kupiti mašinčinu od milju maraka (i lijepo te pare usmjeriš u džepove odabranih firmi), ubereš prvih par mjeseci nešto malo više (a onda se to strmoglavi...), i svi misle da nešto radiš. a u praksi će se razlika između onih koji kradu i koji ne kradu još više povećati.
rješenje je da gospoda dignu guzice i počnu raditi svoj posao kako treba, razumno, s mjerom i makar otprilike jednako prema svima. al' jebiga - to zahtjeva promjenu u glavi. ovako svakome naložiš da mora kupiti mašinčinu od milju maraka (i lijepo te pare usmjeriš u džepove odabranih firmi), ubereš prvih par mjeseci nešto malo više (a onda se to strmoglavi...), i svi misle da nešto radiš. a u praksi će se razlika između onih koji kradu i koji ne kradu još više povećati.
-
kakaljin
#214 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ne treba izmisljati toplu vodu, ako stremimo ka EU treba se samo ugledati na njih i da su svi isti pred zakonom i da ti kao porezni obaveznik imas prava kao svugdje u svijetu, ali ovdje onaj koji placa sve doprinose nema ga nigdje jedva prezivljava.udrch wrote:Dobro, evo odustati od fiskalizacije..
Koje je drugo rješenje?
Ako u cijeloj EU ima fiskalizacija i ja sam ZA
- mayab
#215 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Naravno, samo vece i cesce kontrole i kazne!Pa kad gazda pomisli da mu se u svako doba moze "ukazati" inspektor, u "civilu", i upratiti kako se radi , pa sankcionisati, nema onda puno muljazeudrch wrote:Dobro, evo odustati od fiskalizacije..
Koje je drugo rješenje?
Sta vrijedi fiskalna kasa kad se ljudima ne izdaju racuni, npr. pitara u Kovacicima, licno sjedio i gledao, mozda svaki 50-ti kupac dobije racun, a imaju bas finu fiskalnu kasu
-
zonbirile
#216 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
--------------------udrch wrote:Dobro, evo odustati od fiskalizacije..
Koje je drugo rješenje?
pa Hrvatska nema fisikalne kase,a račune ti svi izdaju i 10g ne možeš kupovati nego samo za kunu.Jednostavno je.
-
zonbirile
#217 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
---------------------------kakaljin wrote:Ne treba izmisljati toplu vodu, ako stremimo ka EU treba se samo ugledati na njih i da su svi isti pred zakonom i da ti kao porezni obaveznik imas prava kao svugdje u svijetu, ali ovdje onaj koji placa sve doprinose nema ga nigdje jedva prezivljava.udrch wrote:Dobro, evo odustati od fiskalizacije..
Koje je drugo rješenje?
Ako u cijeloj EU ima fiskalizacija i ja sam ZA
samo par država ima,a država/federacija sama amnestira ne plačanje doprinosa za 1000-e radnika u državnim firmama,a jadnike sa 1 zaposlenim kažnjava.
-
udrch
#218 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Glupo je porediti nas sa Hrvatskom, a da ne govorim sa Evropom..
Mi jednostavno (nažalost) nismo na tom intelektualnom nivou da skontamo da kad uzmemo račun da pomažemo sebi..
Naš intelektualni doseg je: Jebo račun, šta će mi..
Dok god smo takvi kakvi smo, mora se ići ovim nepopularnim metodama i silom ako treba..
Naš je dodatni problem što su nam i političari na tom intelektualnom nivou..
Fiskalizacija neće riješiti problem, ali će pomoći koliko toliko..bar neće biti više onih fora u kafićima gdje ti konobar odkuca račun, pa umjeto ENTER, on klikne tamo neko slovo i otkuca ti račun koji ostaje zabilježen samo na papiru, faktički ti naplati 17% poreza za budale..kratkoročno od nje je veća šteta nego korist, dugoročno će nas mobilizirati i dovesti u red..određene faze u našem odrastanju mi jednostavno moramo proći..
Sad ću bar znati da kad mi piše 17% PDV-a na računu u nekom ugostiteljskom objektu da nisam platio porez za budale..
Mi jednostavno (nažalost) nismo na tom intelektualnom nivou da skontamo da kad uzmemo račun da pomažemo sebi..
Dok god smo takvi kakvi smo, mora se ići ovim nepopularnim metodama i silom ako treba..
Naš je dodatni problem što su nam i političari na tom intelektualnom nivou..
Fiskalizacija neće riješiti problem, ali će pomoći koliko toliko..bar neće biti više onih fora u kafićima gdje ti konobar odkuca račun, pa umjeto ENTER, on klikne tamo neko slovo i otkuca ti račun koji ostaje zabilježen samo na papiru, faktički ti naplati 17% poreza za budale..kratkoročno od nje je veća šteta nego korist, dugoročno će nas mobilizirati i dovesti u red..određene faze u našem odrastanju mi jednostavno moramo proći..
Sad ću bar znati da kad mi piše 17% PDV-a na računu u nekom ugostiteljskom objektu da nisam platio porez za budale..
-
udrch
#219 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Pa mogla te je praviti budalom još uvijek, jer obavezna fiskalizacija nije još obuhvatila taj sektor, vidjećemo šta će ti reći nakon 15. aprila..DinoZe wrote:Fakticki se iz ove cijele price da zakljuciti da je narodu u BiH urodzen lopovluk. Nema veze sa koje strane "tezge" bili.
Skoro svi hoce da ukradu od radnika do gazde. Na drugoj strani je drzava i oni sto rade za nju, vecina tih istih hoce da ukrade od drzave. Pa se na kraju pitamo zasto ne nepradujemo. Kako cemo napredovati kada svako rad protiv svakoga i svako hoce da ukrade od nekoga.
Bio sam vec aktuelan na ovu temu, pa su mi objasnili da i za pijacu vazi fiskalizacija. Mozda jeste teoretski![]()
Preko vikenda sam isao kupiti povrce na pijacu i trazio racun. Ljudi me gledaju onako izgubljeno kao da sam sa marsa pao. Reko ja prodavacici a fiskalizacija ove godine, kaze ona meni ma kakva fiskalizacija jos treba i racune da izdajem i porez da placam.
Meni će morati dati račun ako misli da platim..
-
udrch
#220 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Postoji mobilna fiskalna kasa, jako mala, namijenjena za taxi, pijace, prevoznike i sl..
Ako hoćemo normalnu državu onda ćemo sve što prodajemo i da kucamo..
Nisam te baš razumio, jel ti opravdavaš to što on neželi da kuca sve što od tebe regularno naplati i to sa posebno iskazanim PDV-om..
Ako hoćemo normalnu državu onda ćemo sve što prodajemo i da kucamo..
Nisam te baš razumio, jel ti opravdavaš to što on neželi da kuca sve što od tebe regularno naplati i to sa posebno iskazanim PDV-om..
-
zonbirile
#221 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
------------------------------------------------------DinoZe wrote:Bila je gore jedna tema o maloj prodavnici i prometu pa i koliko radi.
Moji roditelji imaju u suterenu kuce, poslovni objekat. Taj objeakt su iznajmili jednom granapu.
Taj granap bukvalno radi 7 dana u sedmici svaki dan, nema praznika niti nekih karafeka. Svaki dan otvore u 6:30h kada ljudi idu zeljezaru na posao i zatvore u 22h sata.
Radi bracni par kao gazde i jedna djevojka kao ispomoc.
Ide ona klasika samo jedno je prijavljeno i ne kuca se sve. Uostalom kao sto svi rade. Gazda meni licno kaze da im je promet oko 400KM dnevno. Eh sada posto svi vole da umanje vjerovatno je visi.
Sacunajte koliko je to godisnje i kada sve poplaca da opet toliko lose ne zivi. Oni najvise prodaju osnovne stvari, kafa, mlijeko, cigare, hljeb, pasteta novine itd .Sve ono sto radnici trebaju.
Kaze da se jako zabrinuo zbog fiskalizacije jer misli da ce morati kucati sve.
Sve u svemu htio sam da kazem da ipak nije toliko pogresan predhodni post od onog forumasa sto je izveo racunicu koliko granap zaradi. Sve zavsi od lokacije.
pa jednostavno,uz prosječnu maržu od 10% ima 40KM dobiti.Iz toga sve plača,a kao što nije kucao do sada ne mora kada stigne ta kasa.Banditi prodali foru,nigdje veze,slobodno neće kucati i u čemu je fol,nego u uvaljivanju kasa.?
-
zonbirile
#222 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
------------------------------DinoZe wrote:Ma mi smo nekako nesposoban narod, kod nas sve izadze na problem. Ne sada samo ova fiskalizacija nego i prijasnji pokusaji uvodzenja reda u financijski promet.
Zabranili su prometovanje Eura i neka su, sve normalne zemlje zabranjuju prometovanje stranom valutom, ali istovremeno nema mjenjacnica jer ta oblast nije uredzena.
Pa neznam kako su to sve ljudi u EU rijeslili bez problema. I u Europi postoje male prodavnice i pijace koje ne zaradzuju neke velike sume , pa nije valjda da i one taje porez i varaju.
pa eto i mi riješismo eure preko noći.Ovo će biti 3. kase od rata,4.pasoš,3 saobraćajna,3.tablice.....
-
udrch
#223 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Kucaće račun ako mu tražiš..zonbirile wrote:------------------------------------------------------DinoZe wrote:Bila je gore jedna tema o maloj prodavnici i prometu pa i koliko radi.
Moji roditelji imaju u suterenu kuce, poslovni objekat. Taj objeakt su iznajmili jednom granapu.
Taj granap bukvalno radi 7 dana u sedmici svaki dan, nema praznika niti nekih karafeka. Svaki dan otvore u 6:30h kada ljudi idu zeljezaru na posao i zatvore u 22h sata.
Radi bracni par kao gazde i jedna djevojka kao ispomoc.
Ide ona klasika samo jedno je prijavljeno i ne kuca se sve. Uostalom kao sto svi rade. Gazda meni licno kaze da im je promet oko 400KM dnevno. Eh sada posto svi vole da umanje vjerovatno je visi.
Sacunajte koliko je to godisnje i kada sve poplaca da opet toliko lose ne zivi. Oni najvise prodaju osnovne stvari, kafa, mlijeko, cigare, hljeb, pasteta novine itd .Sve ono sto radnici trebaju.
Kaze da se jako zabrinuo zbog fiskalizacije jer misli da ce morati kucati sve.
Sve u svemu htio sam da kazem da ipak nije toliko pogresan predhodni post od onog forumasa sto je izveo racunicu koliko granap zaradi. Sve zavsi od lokacije.
pa jednostavno,uz prosječnu maržu od 10% ima 40KM dobiti.Iz toga sve plača,a kao što nije kucao do sada ne mora kada stigne ta kasa.Banditi prodali foru,nigdje veze,slobodno neće kucati i u čemu je fol,nego u uvaljivanju kasa.?
A ako budemo pametni otimaćemo im račune..
Mora se uvesti red..
-
enx
#224 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ima jedna stvar. Piše ti fino da ako ti ne da račun onda možeš uzeti robu i otići preko vrata da ne platiš.
Pa ako ne dobiješ metak u čelo slobodno izađi i nemoj platiti.
Ali šta ćemo sa inspektorima koji u jednoj firmi pronađu 10 neprijavljenih radnika i napišu zapisnik. A poslije zapisnika nigdje. Ni sankcija.
Pa ako ne dobiješ metak u čelo slobodno izađi i nemoj platiti.
Ali šta ćemo sa inspektorima koji u jednoj firmi pronađu 10 neprijavljenih radnika i napišu zapisnik. A poslije zapisnika nigdje. Ni sankcija.
-
kakaljin
#225 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Sve je lijepo krasno, ali kakve mi obicni korisnici imamo beneficije od trazenja racuna a da nije racun vezan za garanciju neke tehnicke stvari .udrch wrote:Glupo je porediti nas sa Hrvatskom, a da ne govorim sa Evropom..
Hoce li nam drzava na kraju godine umanjiti porez na platu ili nam napraviti od tih poreza ceste, parkove ili kao u nekim drzavama ako se novac ne iskoristi vrati gradjanima ili se napravi glasanje za sta da se utrosi preostali novac. Za dvoranu, za djecije igraliste, ili se srede fasada u ulici. Poboljsa se zivot penzionera ili zvotno ugrozenih gradjana. Poboljsaju se bolnice i zdravstvena zastita, smanji se kriminal na ulicama i u velikim firmama.
Ako sve ovako bude kao sto sam napisao onda cu ja prvi za svaku kupljenu stvar traziti racun bile one zvake ili nesto vece
Do sada je sav novac od poreza isao na plate dzavnika, tako da mi kao obicni gradjani nemamo neke koristi od fiskalizacije, jer ce samo pojedine firme i pojedinci oboagatiti na prodaji kasa,
samo da se pogleda koliko se sada poreza placa drzavi, pa trebalo bi da nam sve bude kao med i mljeko