Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
Lunizz

#201 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

wels wrote:
Ratatata wrote:Krivi su ljudi sami.Neko ko zivi duze od 3 godine u drzavi a nije jos naucio da govori jezik tecno i da moze sastaviti komplikovaniju recenicu od Ich nix machen i nije zasluzio da mu se ista prasta i dopusta.
Vlasti su krive najvise .Sta su ocekivali da ce im radnik kojega se tetosi od jutra do mraka nauciti da tecno govori jezik? Ako su htjeli obrazovanog baustelca mogli su mu bar platiti par kureseva.Bez uloga nema dobitka.
Govorim o radnicima,ne o lezi hljebovicima.
Svakom doseljeniku se nudi kurs kad dolazi u drzavu.kad se prijavljujes u KVR dobijes papire za kurs ;-)
wels

#202 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by wels »

Za pocetnike
Koliko je meni poznato malo je drzava koje nude vise stupnjeva besplatnih kurseva
halo_ba

#203 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by halo_ba »

Ratatata wrote:http://www.loester.net/fakten1.htm
http://www.zeit.de/2006/19/Fragen_arbeiten
http://www.migrationsrecht.net/nachrich ... utsun.html

Im Jahresdurchschnitt 2005 betrug die Arbeitslosenquote unter Ausländern - bezogen auf die sozialversicherungspflichtig Beschäftigten - 25,5 Prozent
Radis li ti za "Bild zeitung"?
Lici na njih da iz statistika izvlace ono sto im pase.
Kao prvo, procitala sam clanke, ni jedan nije tako negativan kao tvoja tvrdnja. Vise se ukazuje na problem diskriminacije i predrasuda, a ti si izvukao samo ono sto ti ide u koncept.
Drugo, tacno je da stranci imaju vecu nezaposlenost u "jahresdurchschnitt", jer ih natprosjecno mnogo radi na gradjevini, koja je sezonski posao, jer se zimi ne radi. Ali, zaboravio si reci da se njihov "nerad" finansira djelimicno i iz fondova za gradjevince, u koje i sami ostatak godine uplacuju.
Sto ne gumo ovih koji su juce iz Bosne, a sad su veci nijemci od Nijemaca.
Lunizz

#204 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

wels wrote:Za pocetnike
Koliko je meni poznato malo je drzava koje nude vise stupnjeva besplatnih kurseva
A cekaj sad,jel drzava treba finansirati kompletno obrazovanje covjeka koji je dobio posao u istoj?meni to nema smisla.ako covjek ne zeli od sebe i za svoje dobro da nauci jezik onda ja stvarno ne znam...

Samo logicno razmisljanje:Ako bolje govorim jezik imam vece mogucnosti u poslu i mogu se nadati da cu nekada prestati da cistim podove...(bez da uvrijedim higijenicarski posao)
Lunizz

#205 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ja nit radim za Bild niti ista.Ja samo kritikujem ljude koji ne rade,jer ne zele a ne one koji stvarno ne mogu naci posao nista vise.Ove statistike sam nasao samo za to jer me jedan forumas pitao za njih da procita.

Ja se ne dicim time nit sam neki posebni veliki Svabo.Ja dobro znam odakle sam ali sam na vrijeme skontao sta se cijeni ovdje i to je sve.Na radnom mjestu na kojem sam ja rade ljudi iz najmanje 20 zemalja svijeta da ne pretjeram, a prica se isto toliko jezika kad je pauza,za vrijeme rada je njemacki jedini jezik na kojem komuniciramo iz postovanja i reda prema domacim radnicima.
Hemel

#206 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Hemel »

Sta znaci biti integrisan u neko drustvo i kulturu?
Je li to znanje jezika, poznavanje kulture, poznavanje zakona, poznavanje nacina zivota...ili sve to zajedno ?
Mora li gore navedeno poznavati samo stranac ili i domaci zitelji ?
Sta je sa autohtonim stanovnistvom koje se nije integrisalo (obrazovalo) u vlastitoj drzavi ?
Je su li dobri oni (stranci) koji posteno rade, drzavi placaju porez a ne znaju neke najosnovnije formulare popuniti ?
Je li njima smetaju clanovi porodice zaposlenog koji ne rade ?
Ima li domicilnog stanovnistva da ne radi?
Eto ti diskriminacije.
...
Hiljade pitanja. Ko ima odgovore neka pokusa.

Jedan doktor nauka, magistar, inzinjer, ekonomista, ICT strucnjak...moze otvoriti sva vrata svuda u EU i Svijetu. Za njih se ne trazi nista drugo osim znanja struke a mogu komunicirati i na bilo kom jeziku bez obzira da li zna i najosnovnije stvari o doticnoj zemlji.

Kada su radnici '70-tih godina (jugosloveni, grci, turci, spanci...) spavali po barakama, pisali u kofe, jeli konzerve...i gradili tu istu Njemacku, ne moze i ne smije ni ta Njemacka da to zaboravi.

Ovo nece na dobro.
baustelac

#207 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by baustelac »

halo_ba wrote: Sto ne gumo ovih koji su juce iz Bosne, a sad su veci nijemci od Nijemaca.
E upravo takvi stranci trebaju nijemcima, doslje koje ce se busati da su veci nijemci od samih nijemaca.

Definitivno se nesto kuha i tesko da ce na dobro izaci ako malo duze potraje ova "kampanja". Sta je razlog ovoj kampanji, vjerovatno uspjeh koji je postigao sarazzin sa slicnom pricom tako da CDU/CDU nastoji da iskoristi priliku i malo popravi rejting koji im je u padu.

Sve u svemu, kod mene se pale lampice i pocinjem da se pitam da li je bas moja buducnost u njemackoj.
Lunizz

#208 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Hemel wrote:Sta znaci biti integrisan u neko drustvo i kulturu?
Je li to znanje jezika, poznavanje kulture, poznavanje zakona, poznavanje nacina zivota...ili sve to zajedno ?
Mora li gore navedeno poznavati samo stranac ili i domaci zitelji ?
Sta je sa autohtonim stanovnistvom koje se nije integrisalo (obrazovalo) u vlastitoj drzavi ?
Je su li dobri oni (stranci) koji posteno rade, drzavi placaju porez a ne znaju neke najosnovnije formulare popuniti ?
Je li njima smetaju clanovi porodice zaposlenog koji ne rade ?
Ima li domicilnog stanovnistva da ne radi?
Eto ti diskriminacije.
...
Hiljade pitanja. Ko ima odgovore neka pokusa.

Jedan doktor nauka, magistar, inzinjer, ekonomista, ICT strucnjak...moze otvoriti sva vrata svuda u EU i Svijetu. Za njih se ne trazi nista drugo osim znanja struke a mogu komunicirati i na bilo kom jeziku bez obzira da li zna i najosnovnije stvari o doticnoj zemlji.

Kada su radnici '70-tih godina (jugosloveni, grci, turci, spanci...) spavali po barakama, pisali u kofe, jeli konzerve...i gradili tu istu Njemacku, ne moze i ne smije ni ta Njemacka da to zaboravi.

Ovo nece na dobro.

Niko te ljude i ne spominje sto su gradili drzavu.Problem je nastao u tome sto drugi i treci narastaj pridoslica ne govori jezik kako bi trebalo da bude i zbog toga ne mogu naci posao.Isto tako je i evidentno da po svim statistikama koje su sprovedene vise nezaposlenih i neobrazovanih ima medju ljudima bez njemackog pasosa.
Niko od politickog vrha njemacke nije rekao da su SVI takvi.Navodili su i pozitivne primjere gdje ljudi iz vana uspjesno rade i vode svoje firme u njemackoj.
gumifufna

#209 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by gumifufna »

Bila je skoro tema gdje jedna forumasica pita kako da radi u radnji u kojoj se prodaju svinjski proizvodi,mislim da je iz austrije.Upoznao sam covjeka u Njemackoj koji je napustio posao u pivari jer nije htjeo da vozi alkohol.I koliko jos ima takvih primjera.Svi se obraduju novcu za bozic (weihnachtsgeld)i jedva cekaju da ga dobiju.
I onda se pitamo zasto je zapad ostar prema muslimanima.
Last edited by gumifufna on 19/10/2010 07:38, edited 2 times in total.
nista novo

#210 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nista novo »

Nisu problem Jugovici bivsi , ni Grci, ni Spanci, kad se govori o neintegrisanim strancima, prikazuje se samo Turke, sta mislis zasto?? Ove druge ne primjecuju, ali Turke da. Zene im ne znaju beknuti njemacki, vode copor djece, svaka, samo covjek radi, a na djeciji dodatak se izdvaja od oni koji nemaju djece a takvi je puno na zapadu, znaci oni financiraju njihovu djecu. Ono po cemu se najvise izdvajaju je nacin oblacenja, danas gledam djevojcicu od neki 7 god zamotana sa maramom na glavi, pa jebemu misa, ako je moja baka nosila maramu ne mora je moja curica nositi, zasto praviti debila od djeteta zdravog. Nedavno bart ubio sestru nozem zato sto se usudila voljeti covjeka druge vjere. Te i takve stvari se primjecuju, djece vjerujte samo Turski medjusobno, vecina u skoli ima problema sa jezikom zato sto prije skole ne idu u vrtic, a zasto? Zene im ne rade i normalno ne salju djecu u vrtic, tako da jezik tek pocnu uciti u skoli.Znaci nisu problem drugi evropski narodi, vec Turci i doseljenici iz arapski zemalja i naravno crnci. Te tri grupe se skoro nikako ne uklapaju u Evropski nacin zivota.
kiky

#211 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

pozivam sve imigrante, a posebno muslimanskog vjerskog opredjeljenja, da napuste zapadne zemlje i vrate se kući ...
i na taj način ne dozvole sebi sramotu da budu protjerivani, izbacivani ili ponižavani na svaki drugi način ...
( mada znam da su u kontekstu "balkanci", kolektivno, bez obzira na naciju i vjeru, kako u njemačkoj tako i u švedskoj, danskoj, holandiji ... ) ...
" albanci, marš u bosnu !! " - pisalo je nekad u parku "tivoli" u ljubljani ...
:D
kiky

#212 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

nista novo wrote:Nisu problem Jugovici bivsi , ni Grci, ni Spanci, kad se govori o neintegrisanim strancima, prikazuje se samo Turke, sta mislis zasto?? Ove druge ne primjecuju, ali Turke da. Zene im ne znaju beknuti njemacki, vode copor djece, svaka, samo covjek radi, a na djeciji dodatak se izdvaja od oni koji nemaju djece a takvi je puno na zapadu, znaci oni financiraju njihovu djecu. Ono po cemu se najvise izdvajaju je nacin oblacenja, danas gledam djevojcicu od neki 7 god zamotana sa maramom na glavi, pa jebemu misa, ako je moja baka nosila maramu ne mora je moja curica nositi, zasto praviti debila od djeteta zdravog. Nedavno bart ubio sestru nozem zato sto se usudila voljeti covjeka druge vjere. Te i takve stvari se primjecuju, djece vjerujte samo Turski medjusobno, vecina u skoli ima problema sa jezikom zato sto prije skole ne idu u vrtic, a zasto? Zene im ne rade i normalno ne salju djecu u vrtic, tako da jezik tek pocnu uciti u skoli.Znaci nisu problem drugi evropski narodi, vec Turci i doseljenici iz arapski zemalja i naravno crnci. Te tri grupe se skoro nikako ne uklapaju u Evropski nacin zivota.
kurdi imaju problema sa svim i svačim ...
nijemci pod turke trpaju i kurde ... ( jer su došli i još dolaze iz turske )
turci manje, niče več treča generacija turaka na zapadu i ima ih koji nikad nisu bili u turskoj. oni su dobro uklopljeni, ali da se drže zajedno, drže ...
nista novo

#213 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nista novo »

kiky wrote:
nista novo wrote:Nisu problem Jugovici bivsi , ni Grci, ni Spanci, kad se govori o neintegrisanim strancima, prikazuje se samo Turke, sta mislis zasto?? Ove druge ne primjecuju, ali Turke da. Zene im ne znaju beknuti njemacki, vode copor djece, svaka, samo covjek radi, a na djeciji dodatak se izdvaja od oni koji nemaju djece a takvi je puno na zapadu, znaci oni financiraju njihovu djecu. Ono po cemu se najvise izdvajaju je nacin oblacenja, danas gledam djevojcicu od neki 7 god zamotana sa maramom na glavi, pa jebemu misa, ako je moja baka nosila maramu ne mora je moja curica nositi, zasto praviti debila od djeteta zdravog. Nedavno bart ubio sestru nozem zato sto se usudila voljeti covjeka druge vjere. Te i takve stvari se primjecuju, djece vjerujte samo Turski medjusobno, vecina u skoli ima problema sa jezikom zato sto prije skole ne idu u vrtic, a zasto? Zene im ne rade i normalno ne salju djecu u vrtic, tako da jezik tek pocnu uciti u skoli.Znaci nisu problem drugi evropski narodi, vec Turci i doseljenici iz arapski zemalja i naravno crnci. Te tri grupe se skoro nikako ne uklapaju u Evropski nacin zivota.
kurdi imaju problema sa svim i svačim ...
nijemci pod turke trpaju i kurde ... ( jer su došli i još dolaze iz turske )
turci manje, niče več treča generacija turaka na zapadu i ima ih koji nikad nisu bili u turskoj. oni su dobro uklopljeni, ali da se drže zajedno, drže ...
Problem i jeste sto se ta treca generacija nista ne razlikuje od prve, i dalje se idu zeniti u Tursku, i dalje se ne zene sa pripadnicima drugi naroda, zene i djeca im zamotana i u trecoj generaciji, jednostavno ne pomjeraju se, stoje na stupnju iz 1400 i neke god...
kiky

#214 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

Problem i jeste sto se ta treca generacija nista ne razlikuje od prve, i dalje se idu zeniti u Tursku, i dalje se ne zene sa pripadnicima drugi naroda, zene i djeca im zamotana i u trecoj generaciji, jednostavno ne pomjeraju se, stoje na stupnju iz 1400 i neke god...[/quote]

tu se nebih složio s tobom ...
uglavnom se radi o kurdima ali svejedno, nemijenja stvar ...
i jednim i drugim je "raus !!!" ...
zlajo

#215 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajo »

Ova izjava Andje Merkel uopce nije iznenadujuca, obzirom na svu diskusiju i promjene koje su se odigrale zadnjih decenija kako u Njemackoj, tako i ostalim drzavama Zapadne Evrope. Bilo je samo pitanje vremena kada ce se politika Zapadnih drzava okrenuti u suprotno od onog sto je pokrenuto krajem 60-tih i pocetko 70-tih proslog stoljeca.

Tih prvih godina se smatralo da su stranci "gastarbeiteri" i da ce nakon sto zarade novac, vratiti se ponovo su svoje domovine. Nitko nije racunao na to da ce ti ljudi tada, zbog socijalnih i ekonomskih prednosti vremenom dovoditi svoje obitelji, i rodbinu. 80-tih je vec postajalo jasno da "gastarbeteri" nisu vise gosti, vec usleljenici koji su sve cesce uzimali i drzavljanstvo date drzave. Tada se krenilo sa "integracijskim" programima, koji su imali za cilj od doseljenika druge, trece i narednih generacija naprave vlastite gradane. Drzave su financirale ( a financiraju jos i uvijek) mnoge integracijske projekte, ali vec krajem 90-tih i u zadnjoj deceniji je postajalo sve jasnije da dobar dio (pogotovo muslimanskog) doseljinistva se niti integrira kako je ocekivano, a niti za takvim cim kod istih i postoji neka velika zelja....

Ulaskom istocnoevropskih zemalja u EU, se u velikoj mjeri rjesilo pitanje nove radne snage. Ocekivati je da ce u buducnosti viza biti odobravana samo onima koji imaju visoko i vise obrazovanje, tj. osobama koje su potrebni gospodarstvu.

Kako je "integracija zakazala" najvise kod muslimanskih doseljenika, samim tim se protiv istih i podigla najveca kritika. Domicilno stanovnistvo vremenom pokazuje sve vecu netrpeljivost prema muslimanskim doseljenicima. I to uzima sve veceg maha, sto i vodeci politicari ne zanemaruju. Ako su jos prije nekoliko godina "integracijsku politiku" kritizirale uglavnom ekstremne desne stranke, zadnjih godina i umjerene gradanske stranke su sve glasnije. Vremenom ce najvjerovatnije i socijalisticke stranke morati korigirati svoje "vizije drustva", jer ce u protivom ostati bez dobrog dijela svog birackog tijela.
Hemel

#216 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Hemel »

ovdje ima komentara da bi se i merkelova postidjela... :oops:

sta je multikultura ?
Lunizz

#217 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

http://www.rp-online.de/politik/deutsch ... 19677.html

Eh napokon ga nadjoh na netu.Ovo je novi plan i program po kojem Seehofer zeli da pokusa integrisati strance u njemackoj
cyprus

#218 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by cyprus »

psydelija wrote:uvek sam mislio da su se nemci dozvali pameti, bio zadivljen kako su se od zveri regenerisali u ljude.., no germanska geneza je ocigledno proradila... bice problema, uskoro!
A ti si ono antifašista, koji ne bi slučajno ni pomislio da lijepi kolektivne etikete svim pripadnicima jednog naroda i ne bavi se genetikom etničkih grupa, jer je upravo to jedan od stubova na kojima počiva fašizam? :oops:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#219 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by PipiDugaDevetka »

Evo jednog što se prilagodio, uklopio, prihvataju ga, njihov je, vole ga, a musliman - Turčin:

Na drugom videu, nakon gola je stao i nešto ''proučio''.
ljubav_aha

#220 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:Evo jednog što se prilagodio, uklopio, prihvataju ga, njihov je, vole ga, a musliman - Turčin:

Na drugom videu, nakon gola je stao i nešto ''proučio''.

pravi im novac,uspjesan je,zasto bi IM smetao,a da li ga vole,to uopste nije bitno,drugomasma fudbalera se prekrsti tokom utkakmica,nista neobicno ako je tip nesto proucio
vee-jay

#221 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vee-jay »

Merkelovka sere, da ne moze vise...
Normalno da odredjeni dio Turaka nije u stanju da se integrise, niti on to zeli... razlozi se mogu traziti svugdje ali najmanje u islamu...
Nikada nisam mogao razumijeti strance, a pogotovo ne Turke, koji su politicari stranke CDU...
BaileyS

#222 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by BaileyS »

Evropa je bolesna, to je sve ociglednije.

Nije problem u jeziku, svakako da je to opravdan zahtijev ali sta se podrazumjeva pod onim da stranci trebaju "prihvatiti njemacki nacin zivljenja" ?

Merkelovoj ne smeta globalizam dok moze prodavati svoje prozivode sirom svijeta ali smeta joj globalizam kad doseljenik kaze da ne zeli da mu dijete jede svinjetinu u skoli ili on ne zeli da radi sa alkoholom npr. (primjere koje navodi jedan "hriscanin" u svom postu)

Gradjanin (bio on doseljenik ili domicilni) treba da postuje zakone i placa porez, sve ostalo spada pod slobodu misljenja i odlucivanja o sebi i svojoj porodici.

Btw, svaka cast @Hemelu za nacin razmisljanja i fokusiranje na prave probleme dok sa druge strane moram reci da se pojedinih komentara sa ove teme ne bi postidio ni Goebels.
kamen spoticanja

#223 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kamen spoticanja »

kazu 10% njemaca po radjenim anketama zeli da vlast u njemackoj preuzme neki novi firer koji ce zemlju voditi cvrstom rukom :shock:
dakle magicna cifra 10%...nece ba na dobro
Lunizz

#224 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

kamen spoticanja wrote:kazu 10% njemaca po radjenim anketama zeli da vlast u njemackoj preuzme neki novi firer koji ce zemlju voditi cvrstom rukom :shock:
dakle magicna cifra 10%...nece ba na dobro
Kazu gdje i pise gdje?
suncica24

#225 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by suncica24 »

Postovana gospodjo Merkel,

Integracija je dvosmjeran pristup. Ne samo da podrazumjeva "asimiliranje" imigranta na kulturu, obicaje i norme podrucja u koje je imigrirao, vec podrazumjeva i prilagodjavanje i samog podrucja pridoslici koju prihvaca.
Naime, multikulturalnost kao princip ne pordrazumjeva samo "toleliranje" vrijednosti onog drugog, drugacijeg i cesto manjinskog, vec, kao sto i sam pojam kaze, podrazumjeva integrisanje, spajanje kultura medjusobno, sa svim aspektima do kojih takva suceljavanja dovode. Pod tome podrazumjevam i dobre, kako i lose aspekte.
Da pojednostavimo. Ukoliko Vi, kao gosca, dodjete i budete primljeni boraviti u mom domu neki vremenski period, to podrazumjeva kako cinjenicu da cete se Vi prilagoditi "pravilima", ili bolje reci obicajima kuce u koju ste dosli, tako i cinjenicu da ce se i kuca, tj. domacini i njihova ustaljena rutina prilagoditi Vasem dolasku. Stoga, budite slobodni pomaci se od popularistickih desnicarskih stavova i posmatrati pitanje integrisanosti kao pitanje mijenjanja kultura u skladu sa globalizacijskim aspektima.
S tim u vezi, zapitati se je koliko je Njemacka, kao drzava, doprinjela samom procesu integracije. Da li se Njemacka, kao zemlja, prilagodila vjerskim potrebama svoji novih zitelja? Da li je svoju kulturu prilagodila njihovim kulturalnim potrebama? Da ne idemo dalje pa se upitamo koliko je prilagodjen obrazovni sistem, ili cak sistem slobodnih aktivnosti?
U svemu ovom, postovana gospodjo Merkel stoji cinjenica da postoje imigranti i "imigranti", jedni koji se trude i nastoje uklopiti u novi sistem kojem su prisli, te stavise nadograditi i poboljsati okruzenje u kojem zive, te doprinjeti njegovom razvoju svojim obrazovanjem i radom, te i oni drugi koji ignoriraju cinjenicu da se radi o njihovoj novoj domovini, kuci koju trebaju upoznati, odrzavati i voljeti, ali to Vam ne daje za pravo da govorite o neuspjehu multikulturalnog pristupa, jer, kao sto je ocito, krivica nije samo na jednoj strani, ali sto vise ne daje am za pravo da imigrantima koji su prihvatili Njemacku kao domovinu, tu osnovali obitelji i zivote, oduzimate pravo da istu zovu svojom i osjecaju se jednako njemcima kao oni koji su tu dosli samo par desetina ili stotina godina prije.
Zapitajte se, molim Vas, koliko bi Njemacka bila napredna da tih doseljenika iz davnih vremena bilo nije?

S postovanjem,
Vasa suncica24
Post Reply