Srpski, srbijanski

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mig

#201 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:05, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#202 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig pitanje,plz :-D

cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tome :?: hvala :)

naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tome :?: hvala
Redondo

#203 Re: Srpski, srbijanski

Post by Redondo »

ljubav_aha wrote:mig pitanje,plz :-D

cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tome :?: hvala :)

naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tome :?: hvala
Kakve glupe generalizacije. :-) Djindjica iz Bosanskog Samca su toliko ismijavali da je dogurao do predsjednika Vlade. Draskovic, Seselj, Tadic... Savo Milosevic, Dejan Bodiroga, braca Grbic, Vlada Vujasinovic i hiljade i hiljade drugih poznatih i manje poznatih Srba preko Drine je doslo u Srbiju u kojoj se ostvarilo kako na licnom tako i na profesionalnom planu. Niko im to pitanje nije postavljao. To "ismijavanje" je samo plod necije bolesne zelje koja se hrani mrznjom, nista drugo.
ljubav_aha

#204 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

Redondo wrote:

Kakve glupe generalizacije. :-) Djindjica iz Bosanskog Samca su toliko ismijavali da je dogurao do predsjednika Vlade. Draskovic, Seselj, Tadic... Savo Milosevic, Dejan Bodiroga, braca Grbic, Vlada Vujasinovic i hiljade i hiljade drugih poznatih i manje poznatih Srba preko Drine je doslo u Srbiju u kojoj se ostvarilo kako na licnom tako i na profesionalnom planu. Niko im to pitanje nije postavljao. To "ismijavanje" je samo plod necije bolesne zelje koja se hrani mrznjom, nista drugo.
Redondo,lakse malo,pricam o sitnoj raji,imam licno rodbinu u Vojvodini,prijatelje iz BiH u Beogradu,pricaju ekvaski,jer su tamo decenijama,ali pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom,razumijem kad neko zivi godinama u novoj sredini ,pricam o osobama koje su tek presle granicu ;-)

kako obajsnajvas pricanje ekavice u RS tj, u BiH :?:
PasoDzigera007

#205 Re: Srpski, srbijanski

Post by PasoDzigera007 »

Redondo wrote:

Savo Milosevic,zar to nije onaj sto mu umal ne zabranise nastupe za SCG da nebi pretekao domacu legendu Dzajica po broju utakmica,Kezman,zar to nije onaj "Slovenac" sto dobi nogu jer nije autohtoni,pa Koroman u svoje vrijeme jedan od boljih igraca Srbije bi sutnut sto li? SVE TE POLITICARE KOJE SI NABROJAO I JESU SAV SLJAM U SRBIJI,kao i govna koja su dovela do toga da Srbija bude u ocima svijeta,takva kakva je sad.
Srbiju kad budu vodili ljudi koji su rodjeni u Srbiji,tad ce zemlja i biti prosperitetna,a sve dok je vode govnari Nikolic-Hrvatska,Draskovic,Kostunica,Seselj,Tadic iz BIH,namazani nacisti koji se prave vecim Srbima od onih iz Srbije ,do tad ce Srbija uvjek da ima probleme. Kosovo ode njihovom krivicom, Vojvodina slijedi,Sandzak prijeti,a oni i dalje turaju labrnju u susjednu Bosnu.
ljubav_aha

#206 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

nemojte Zoran Đinđića trpati u isti kos sa ostalim,covjek je bio :thumbup: :-D
Redondo

#207 Re: Srpski, srbijanski

Post by Redondo »

ljubav_aha wrote:
Redondo,lakse malo,pricam o sitnoj raji,imam licno rodbinu u Vojvodini,prijatelje iz BiH u Beogradu,pricaju ekvaski,jer su tamo decenijama,ali pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom,razumijem kad neko zivi godinama u novoj sredini ,pricam o osobama koje su tek presle granicu ;-)

Ekavicu u BiH danas forsiraju uglavnom oni doseljeni sa Pesterske visoravni, predvodjeni Ganicem. Onaj tragikomicni karadzicevski pokusaj je, srecom, ostao samo pokusaj. Srpski jezik nije samo ekavica, kao sto ni pismo nije samo latinica ili samo cirilica. Neko ko ode u Srbiju zeli da se sto prije asimiluje pa pocne da prica ekavski, neko kao Cola, Nele, Kusta ostane pri ijekavskom. To tamo nikoga ne tangira, time se bave samo dokoni u BiH.

Dzigera, nidje veze, po obicaju. Kezman Slovenac, Nikolic i Kostunica nisu iz Srbije i tako dalje i tako dalje. Nemoj vise. :D
ljubav_aha

#208 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

Redondo wrote:
ljubav_aha wrote:

Ekavicu u BiH danas forsiraju uglavnom oni doseljeni sa Pesterske visoravni, predvodjeni Ganicem. Onaj tragikomicni karadzicevski pokusaj je, srecom, ostao samo pokusaj. Srpski jezik nije samo ekavica, kao sto ni pismo nije samo latinica ili samo cirilica. Neko ko ode u Srbiju zeli da se sto prije asimiluje pa pocne da prica ekavski, neko kao Cola, Nele, Kusta ostane pri ijekavskom. To tamo nikoga ne tangira, time se bave samo dokoni u BiH.

Dzigera, nidje veze, po obicaju. Kezman Slovenac, Nikolic i Kostunica nisu iz Srbije i tako dalje i tako dalje. Nemoj vise. :D
povecani/uvecani dio teksta > to je sasvim normlano,ali nije to dio mog komentara :-D
ljubav_aha

#209 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom
Ovo je glupost koja se godinama provlači po ovom forumu kao urbana legenda.

Ja ti iz prve ruke mogu reći, da nekim domaćim Srbima smeta što neke izbjeglice iz BiH i Hrvatske i nakon 10 i više godina pričaju ijekavski. I na to komentiraju, kad su već toliko dugo u Srbiji neka pričaju srpski. :lol: :lol:

Znači, lično sam čuo da malom broju Srba smeta ijekavica, ali da nekom smeta ekavica kod Bosanaca to nisam čuo.[/quote]

eto sad si i to cuo :D ja pricam o BiH srbima koji prvi mjesec tokom zivljenja u Srbiji forsiraju ekavicu :D
mig

#210 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:06, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#211 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:@ljubav_aha

Zbog zlonamernih komentara na ovom forumu, neka svoja misljenja cu zadrzati za sebe. Mada znam da ce i ovo biti protumaceno na razne nacine, ali hajd’….
NIKADA za sve ove godine nisam srela Bosanca koji pokusava da govori ekavicu.
mog,moji komentari nemaju zlonamjeran cilj,vec saljiv

ja jesam srela ,i to je to ... nema potrebe opovrgavati primjer primjerom,ima svih kombinacija

mene niko nikad nije proganjao u srbiji jer nisma pricala ekavicu,to nikad ne bih ni pomislila,to cak,nema veze ni sa mojim primjerom o mom kolegi,potpuo pogresno shvacena poenta
mig

#212 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:06, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#213 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote:
mig wrote:@ljubav_aha
mog,moji komentari nemaju zlonamjeran cilj,vec saljiv

ja jesam srela ,i to je to ... nema potrebe opovrgavati primjer primjerom,ima svih kombinacija

mene niko nikad nije proganjao u srbiji jer nisma pricala ekavicu,to nikad ne bih ni pomislila,to cak,nema veze ni sa mojim primjerom o mom kolegi,potpuo pogresno shvacena poenta
Na tebe nisam cak ni pomislila, ti si mi vrlo draga i simpaticna. I kada bismo sele na kafu ili sokic, vrlo rado bih sa tobom popricala o mnogim temama. Ali imam onih koji vrebaju svaku moju rec i samo cekaju da mi se nakace sa nekom zlonamernom primedbom, pa ne zelim da im pruzim materijal za to.

Nisam imala nameru da opovrgenem tvoju tvrdnju, vec da napisem svoje iskustvo po tom pitanju. A naravno da ne mogu garantovati da je moje iskustvo iskustvo i drugih ljudi.

Izgleda je doslo do misunderstanding-a :-D

mig,hvala :-D same here , ma sto god pile,kafu,kavu,kahvu,nek traje uz dobru pricu :-D

ma ne brigaj,ima svega i svacega na forumu :-D
PalaSa Marsa

#214 Re: Srpski, srbijanski

Post by PalaSa Marsa »

karanana wrote:kako onda nemamo nista slicno za rijec hrvatski/ka. kazemo hrvatski ambasador jelde, iako je on mozda po nacionalnosti srbin ili madjar ili bosnjak.

ja sam jedan od onih koji ne vide razliku i koji misli da je ovo samo jezicna mogucnost da se izgovara na dva nacina, mada se ovdje i ona politizira.
jeli austrijska ili austrijanska; spanska ili spanjolska?
:thumbup: Mada je i Sajprus djelimicno objasnio ustvari dotok te dvije razlicite, a iste rijeci. :D
mig

#215 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:07, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#216 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: mig,hvala :-D same here , ma sto god pile,kafu,kavu,kahvu,nek traje uz dobru pricu :-D

ma ne brigaj,ima svega i svacega na forumu :-D
Drago mi je da smo to resile :-D Mozes me bilo sta pitati, i bice mi drago da ti odgovorim... kao i uvek - iskreno, ali imaj na umu da bih bila mnogo otvorenija u nekim drugim okolnostima ;-)
:-D
Control panel

#217 Re: Srpski, srbijanski

Post by Control panel »

cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''
poznanik

#218 Re: Srpski, srbijanski

Post by poznanik »

Control panel wrote:cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''

Pa Tadić, npr. je srbijanski predsjednik, ne srpski. Dok je Dodik entitetski predsjednik, opet ne srpski.
mig

#219 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
ljubav_aha

#220 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

poznanik wrote:
Control panel wrote:cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''

Pa Tadić, npr. je srbijanski predsjednik, ne srpski. Dok je Dodik entitetski predsjednik, opet ne srpski.
stoga , Dodik je _______________ predsjednik .
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#221 Re: Srpski, srbijanski

Post by PipiDugaDevetka »

Jelek, anterija i opanci po tome se znaju Srbijanci,...
mig

#222 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#223 Re: Srpski, srbijanski

Post by PipiDugaDevetka »

Piši i dalje, ali za moj jezik, bosanski, mogu reći da će uvijek i vazda praviti razliku između nečega srpskog i srbijanskog.
nellington

#224 Re: Srpski, srbijanski

Post by nellington »

Eh, kad bi još pravio razliku između hrvatskog i hrvatskog, pa mirna Bosna :)
mig

#225 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Post Reply