Srpski, srbijanski
-
mig
- ljubav_aha
#202 Re: Srpski, srbijanski
mig pitanje,plz
cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tome
hvala
naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tome
hvala
cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tome
naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tome
- Redondo
#203 Re: Srpski, srbijanski
Kakve glupe generalizacije.ljubav_aha wrote:mig pitanje,plz![]()
cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tomehvala
![]()
naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tomehvala
- ljubav_aha
#204 Re: Srpski, srbijanski
Redondo,lakse malo,pricam o sitnoj raji,imam licno rodbinu u Vojvodini,prijatelje iz BiH u Beogradu,pricaju ekvaski,jer su tamo decenijama,ali pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom,razumijem kad neko zivi godinama u novoj sredini ,pricam o osobama koje su tek presle granicuRedondo wrote:Kakve glupe generalizacije.ljubav_aha wrote:mig pitanje,plz![]()
cula sam da sirbi iz srbije ismijavaju srbe iz BIH koji silom pokusvaju pricati ekavicu prilikom zivljenja u Srbiji ,sto je tvoje misljenje o tomehvala
![]()
naravno,cak je u RS bilo pokusaja koristenja ekvaice od pojedinaca ,sto je tvoje misljenje o tome i misljenje vecina srba iz srbje o tomehvala
Djindjica iz Bosanskog Samca su toliko ismijavali da je dogurao do predsjednika Vlade. Draskovic, Seselj, Tadic... Savo Milosevic, Dejan Bodiroga, braca Grbic, Vlada Vujasinovic i hiljade i hiljade drugih poznatih i manje poznatih Srba preko Drine je doslo u Srbiju u kojoj se ostvarilo kako na licnom tako i na profesionalnom planu. Niko im to pitanje nije postavljao. To "ismijavanje" je samo plod necije bolesne zelje koja se hrani mrznjom, nista drugo.
kako obajsnajvas pricanje ekavice u RS tj, u BiH
- PasoDzigera007
#205 Re: Srpski, srbijanski
Savo Milosevic,zar to nije onaj sto mu umal ne zabranise nastupe za SCG da nebi pretekao domacu legendu Dzajica po broju utakmica,Kezman,zar to nije onaj "Slovenac" sto dobi nogu jer nije autohtoni,pa Koroman u svoje vrijeme jedan od boljih igraca Srbije bi sutnut sto li? SVE TE POLITICARE KOJE SI NABROJAO I JESU SAV SLJAM U SRBIJI,kao i govna koja su dovela do toga da Srbija bude u ocima svijeta,takva kakva je sad.Redondo wrote:Kakve glupe generalizacije.ljubav_aha wrote:mig pitanje,plz![]()
![]()
Djindjica iz Bosanskog Samca su toliko ismijavali da je dogurao do predsjednika Vlade. Draskovic, Seselj, Tadic... Savo Milosevic, Dejan Bodiroga, braca Grbic, Vlada Vujasinovic i hiljade i hiljade drugih poznatih i manje poznatih Srba preko Drine je doslo u Srbiju u kojoj se ostvarilo kako na licnom tako i na profesionalnom planu. Niko im to pitanje nije postavljao. To "ismijavanje" je samo plod necije bolesne zelje koja se hrani mrznjom, nista drugo.
Srbiju kad budu vodili ljudi koji su rodjeni u Srbiji,tad ce zemlja i biti prosperitetna,a sve dok je vode govnari Nikolic-Hrvatska,Draskovic,Kostunica,Seselj,Tadic iz BIH,namazani nacisti koji se prave vecim Srbima od onih iz Srbije ,do tad ce Srbija uvjek da ima probleme. Kosovo ode njihovom krivicom, Vojvodina slijedi,Sandzak prijeti,a oni i dalje turaju labrnju u susjednu Bosnu.
- ljubav_aha
#206 Re: Srpski, srbijanski
nemojte Zoran Đinđića trpati u isti kos sa ostalim,covjek je bio

- Redondo
#207 Re: Srpski, srbijanski
Ekavicu u BiH danas forsiraju uglavnom oni doseljeni sa Pesterske visoravni, predvodjeni Ganicem. Onaj tragikomicni karadzicevski pokusaj je, srecom, ostao samo pokusaj. Srpski jezik nije samo ekavica, kao sto ni pismo nije samo latinica ili samo cirilica. Neko ko ode u Srbiju zeli da se sto prije asimiluje pa pocne da prica ekavski, neko kao Cola, Nele, Kusta ostane pri ijekavskom. To tamo nikoga ne tangira, time se bave samo dokoni u BiH.ljubav_aha wrote:
Redondo,lakse malo,pricam o sitnoj raji,imam licno rodbinu u Vojvodini,prijatelje iz BiH u Beogradu,pricaju ekvaski,jer su tamo decenijama,ali pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom,razumijem kad neko zivi godinama u novoj sredini ,pricam o osobama koje su tek presle granicu
Dzigera, nidje veze, po obicaju. Kezman Slovenac, Nikolic i Kostunica nisu iz Srbije i tako dalje i tako dalje. Nemoj vise.
- ljubav_aha
#208 Re: Srpski, srbijanski
povecani/uvecani dio teksta > to je sasvim normlano,ali nije to dio mog komentaraRedondo wrote:Ekavicu u BiH danas forsiraju uglavnom oni doseljeni sa Pesterske visoravni, predvodjeni Ganicem. Onaj tragikomicni karadzicevski pokusaj je, srecom, ostao samo pokusaj. Srpski jezik nije samo ekavica, kao sto ni pismo nije samo latinica ili samo cirilica. Neko ko ode u Srbiju zeli da se sto prije asimiluje pa pocne da prica ekavski, neko kao Cola, Nele, Kusta ostane pri ijekavskom. To tamo nikoga ne tangira, time se bave samo dokoni u BiH.ljubav_aha wrote:
Redondo,lakse malo,pricam o sitnoj raji,imam licno rodbinu u Vojvodini,prijatelje iz BiH u Beogradu,pricaju ekvaski,jer su tamo decenijama,ali pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom,razumijem kad neko zivi godinama u novoj sredini ,pricam o osobama koje su tek presle granicu
Dzigera, nidje veze, po obicaju. Kezman Slovenac, Nikolic i Kostunica nisu iz Srbije i tako dalje i tako dalje. Nemoj vise.
- ljubav_aha
#209 Re: Srpski, srbijanski
Ovo je glupost koja se godinama provlači po ovom forumu kao urbana legenda.ljubav_aha wrote:pricam o primjerima,znam licno jedan,sretnem tipa iz srednje skole na trgu Novom Sadu,pricao sa mnom ekavski sa BiH akcentom
Ja ti iz prve ruke mogu reći, da nekim domaćim Srbima smeta što neke izbjeglice iz BiH i Hrvatske i nakon 10 i više godina pričaju ijekavski. I na to komentiraju, kad su već toliko dugo u Srbiji neka pričaju srpski.
Znači, lično sam čuo da malom broju Srba smeta ijekavica, ali da nekom smeta ekavica kod Bosanaca to nisam čuo.[/quote]
eto sad si i to cuo
-
mig
- ljubav_aha
#211 Re: Srpski, srbijanski
mog,moji komentari nemaju zlonamjeran cilj,vec saljivmig wrote:@ljubav_aha
Zbog zlonamernih komentara na ovom forumu, neka svoja misljenja cu zadrzati za sebe. Mada znam da ce i ovo biti protumaceno na razne nacine, ali hajd’….
NIKADA za sve ove godine nisam srela Bosanca koji pokusava da govori ekavicu.
ja jesam srela ,i to je to ... nema potrebe opovrgavati primjer primjerom,ima svih kombinacija
mene niko nikad nije proganjao u srbiji jer nisma pricala ekavicu,to nikad ne bih ni pomislila,to cak,nema veze ni sa mojim primjerom o mom kolegi,potpuo pogresno shvacena poenta
-
mig
- ljubav_aha
#213 Re: Srpski, srbijanski
mig wrote:Na tebe nisam cak ni pomislila, ti si mi vrlo draga i simpaticna. I kada bismo sele na kafu ili sokic, vrlo rado bih sa tobom popricala o mnogim temama. Ali imam onih koji vrebaju svaku moju rec i samo cekaju da mi se nakace sa nekom zlonamernom primedbom, pa ne zelim da im pruzim materijal za to.ljubav_aha wrote:mig wrote:@ljubav_aha
mog,moji komentari nemaju zlonamjeran cilj,vec saljiv
ja jesam srela ,i to je to ... nema potrebe opovrgavati primjer primjerom,ima svih kombinacija
mene niko nikad nije proganjao u srbiji jer nisma pricala ekavicu,to nikad ne bih ni pomislila,to cak,nema veze ni sa mojim primjerom o mom kolegi,potpuo pogresno shvacena poenta
Nisam imala nameru da opovrgenem tvoju tvrdnju, vec da napisem svoje iskustvo po tom pitanju. A naravno da ne mogu garantovati da je moje iskustvo iskustvo i drugih ljudi.
Izgleda je doslo do misunderstanding-a
mig,hvala
ma ne brigaj,ima svega i svacega na forumu
-
PalaSa Marsa
#214 Re: Srpski, srbijanski
karanana wrote:kako onda nemamo nista slicno za rijec hrvatski/ka. kazemo hrvatski ambasador jelde, iako je on mozda po nacionalnosti srbin ili madjar ili bosnjak.
ja sam jedan od onih koji ne vide razliku i koji misli da je ovo samo jezicna mogucnost da se izgovara na dva nacina, mada se ovdje i ona politizira.
jeli austrijska ili austrijanska; spanska ili spanjolska?
-
mig
- ljubav_aha
#216 Re: Srpski, srbijanski
mig wrote:Drago mi je da smo to resileljubav_aha wrote: mig,hvalasame here , ma sto god pile,kafu,kavu,kahvu,nek traje uz dobru pricu
![]()
ma ne brigaj,ima svega i svacega na forumuMozes me bilo sta pitati, i bice mi drago da ti odgovorim... kao i uvek - iskreno, ali imaj na umu da bih bila mnogo otvorenija u nekim drugim okolnostima
- Control panel
#217 Re: Srpski, srbijanski
cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''
- poznanik
#218 Re: Srpski, srbijanski
Control panel wrote:cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''
Pa Tadić, npr. je srbijanski predsjednik, ne srpski. Dok je Dodik entitetski predsjednik, opet ne srpski.
-
mig
- ljubav_aha
#220 Re: Srpski, srbijanski
stoga , Dodik je _______________ predsjednik .poznanik wrote:Control panel wrote:cesto se reporterima iz Banja Luke ''omakne'' pa koriste termin srbijanski. evo maloprije gledam i na dnevniku spomenuse ''srbijanski predsjednici''
Pa Tadić, npr. je srbijanski predsjednik, ne srpski. Dok je Dodik entitetski predsjednik, opet ne srpski.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#221 Re: Srpski, srbijanski
Jelek, anterija i opanci po tome se znaju Srbijanci,...
-
mig
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#223 Re: Srpski, srbijanski
Piši i dalje, ali za moj jezik, bosanski, mogu reći da će uvijek i vazda praviti razliku između nečega srpskog i srbijanskog.
- nellington
#224 Re: Srpski, srbijanski
Eh, kad bi još pravio razliku između hrvatskog i hrvatskog, pa mirna Bosna 
-
mig