A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
yellow cat

#201 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by yellow cat »

Vragolan wrote:cemu onda takve izjave o tetama i podsmjesi,
kockica_kockica wrote:Pricas o tome kako tete ne zasluzuju posao jer ti imas pravo na njega ( po tvome one su razlog tvog nezaposlenja) jer si mlada lijepa pametna i imas fakultet... Doci ces i ti u njihove godine 30 i kusur .. Pitat cu te onda sta mislis o tome da ti svoje radno mjesto prepustis sa 35 godina mladim i lijepim i pametnim djevojkama i deckima sa fakulteta.... I ja sam sa 20 mislila da je cijeli svijet moj... A nije bio... I nas sistem je pomalo da ne kazem ruznu rijec, ali je svakako grozan, pa ljudi rade do u nedogled zbog penzije sto mladim generacijama ne ostavlja mnogo prostora... Svakako da ona granica za penziju treba biti manja i da bi se onda dala prilika mladim ljudima da rade .. ali... svi mi znamo da to kod nas nece zaziviti jos 100 godina... jer kod nas da ljudi sto manje idu penzije dizu tu granicu ... na zalost
Stvarno smo se udaljili od teme, ali evo, rekla sam već jednom i opet ću, niko im se ne podsmijava, niti ja smatram da su mi one krive ako ja ne radim, pobogu, upisivaj ti fakultet sa 80 godina ako hoćeš, ali studiraj onda pošteno i budi uzor ostalim "mlađim" studentima, a ne da svaki ispit polažeš cmoljeći i drhteći pred profesorom! Ko to uradi i ko to radi ja mu skidam kapu!
bubica123 wrote:Ne smatram te tete problematičnom skupinom, samo iznosim nepravilnosti i neefikasnost takvog sistema, a takva nam je i cijela država (ruku na srce).
Upravo tako, naravno da na fakultetu ima puno većih problema i kad bi mene neko pitao koji su glavni problemi na fakultetu i poslije njega, naravno da bi se te tete nalazile na dnu ljestvice problema, ali da nije i to jedan problem- jeste.
amrica wrote:Ukratko, znale one ili ne, plakale ili ne, polozile ili ne... njihovo mjesto je njihovo mjesto do penzije. A bolje da malo parica iz budzeta ode tim zenama nego na provode ministara, kupovinu glasova, davanje para za besmislene projekte po stranackim linijama...itd.
Gospođo draga, hajmo onda i političarima dati da budu na vlasti do penzije, jer ispade da ih nije pošteno mijenjati, ako dobro ne rade svoj posao, ipak oni imaju porodice, žene koje su navikle na luksuz, pa treba to sve nekako razumijeti, ali i usput neka čuvaju svoja stara radna mjesta doživotno, zlu ne trebalo. To baš nije demokratično, zar ne? Putuj Europo....
kockica_kockica

#202 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by kockica_kockica »

bubica123 wrote:Takva mjesta itekako postoje, predviđena su pravilinikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, vode se kao upražnjena i ne popunjavaju se do ispunjenja uslova od strane planiranih za ista. Ne smatram te tete problematičnom skupinom, samo iznosim nepravilnosti i neefikasnost takvog sistema, a takva nam je i cijela država (ruku na srce).
Podržavam tezu da su prijašnje srednje škole imale jače kriterije, ali takođe stoji i činjenica da se gradivo, u skladu sa ukupnim razvojem, proširuje, što znači da je bio znatno manji fond gradiva koji se obrađivao. Danas je srednja škola samo usputna stanica i kadar koji završava nije osposobljen za samostalno obavljanje bilo kakvih poslova i to je činjenica, za razliku od prijašnjih škola. Ali isto tako, postoji i činjenica da je neko ko je završio školu prije 30 godina tehnički nepismen, a to je veliki problem. Ima li smisla iskustvo i znanje ako vam za jedno slanje e-mail poruke, npr, treba sat vremena? Mislim da ne! Naravno, čast izuzecima kojih je jako malo. A kad se prima novi kadar, od njih se zahtijeva da imaju razvijene sposobnosti prosječnog astronauta! Npr poznavanje ili aktivno znanje stranih jezika je obavezno, a svi koji direktno kontaktiraju sa strancima uredno vodaju prevodioce. Naravno, ne morate imati sve te sposobnosti ako imate finu, jaku štelu, a to je sad druga priča. Možda bi jedino što se toga tiče trebalo pomenuti činjenicu da se namještenici npr. u državnim organima ne primaju javnim konkursom pa je jasno na koji način dolaze do posla.

A što se tiče kredita za školovanje, napomenula sam da bi plata za navedenu novu socijalnu kategoriju (samohrane majke troje djece, udovice i sl) morala iznositi 4000 KM da se podmire svi troškovi, zajedno sa tom ratom kredita.

Bilo kako bilo, ovo je trebao biti samo kratki osvrt, a u stvari smo se bitno udaljili od teme.

A što se tiče početne teme, podržavam stav da ne treba izjednačavati stare i nove studente. Tu ću citirati jednog profesora sa prve godine mog fakulteta: - "drage kolege, vi ćete od svega što budete proučavali na ovom fakultetu u daljem profesionalnom životu koristiti najviše 30%, a onaj ostatak služi za mentalno razvijanje, jer mnogi od vas danas nisu sposobni da spreme knjigu od 300 strana obzirom da ste dosad učili iz udženika koji ne broje toliko, ali će i te kako, oni koji budu ovo ozbiljno shvatili za par godina biti u stanju da spreme literaturu od 800 stranica". To sa današnjim sistemom obrazovanja, barem koliko sam ja upoznata, nije slučaj, jer se ispiti parčaju i polažu kroz kolokvije.
Ja imam sposobnosti astronauta a imam preko 30 godina... Naime tecno govorim jedan strani jezik, razumijem i pasivno govorim jos dva.
Rad na racunaru i vise nego se trazi.
Imam zavrsen fakultet
Organizatorske sposobnosti
Komunikativnost itd.... :lol:

Dalje sto se tice kredita otplacujem jedan takav i nemam 4000 KM mjesecno... ovoliko zaradim za skoro pa 4 mjeseca rada.. i nemam mamu i tatu na polozaju da me guraju....

Fakultet se ne polaze kolokvijem jer se zna sta je kolokvij... A sjecam se da sam za samo jedan ispit za koji sam ja mislila da je bezveze morala nabaviti doslovno 5 knjiga... Svaka od njih je imala minimalno 250 stranica... I ti ces sad meni reci da sam ja to sve sanjala odnosno trebam vise vjerovati tebi nego svojim ocima...
amrica

#203 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by amrica »

yellow cat wrote:[
Gospođo draga, hajmo onda i političarima dati da budu na vlasti do penzije, jer ispade da ih nije pošteno mijenjati, ako dobro ne rade svoj posao, ipak oni imaju porodice, žene koje su navikle na luksuz, pa treba to sve nekako razumijeti, ali i usput neka čuvaju svoja stara radna mjesta doživotno, zlu ne trebalo. To baš nije demokratično, zar ne? Putuj Europo....

Ne znam sto mene prozivas? Gospodjo draga :roll:

Takav je sistem, drzava stiti svoje uposlenike, nisam ga ja izmislila. I ja bih milion puta pozeljela neku tuku sa saltera, bezobraznu, lijenu, nesposobnu ili bahatog cinovnika kojem treba 7 dana da napise dopis od dvije recenice...itd.... prijaviti, ali kome...? Zasto? Da je/ga sef riba 5 minuta? U najgorem slucaju 10% od plate (aha, u praksi ili u panjevima isto).

A ko je rekao da one ne rade svoj posao dobro? Ne idu u skolu zato sto ne rade dobro, nego zbog formalnosti. Duze rade nego sto ti imas godina, i sad bi ti njih sve na ulicu da super ekstra ultra pametni i zasvesposobni mladi ljudi dobiju njihova mjesta? A ko ce onda raditi?
Probaj zamisliti situaciju: za 15-20 godina ces i ti nekome biti "teta" koja smeta. A ko sisa tvoju djecu sto nece imati sta da jedu, da idu u skolu, na fax.... suplja socijala...

A malo procitaj moje postove o politicarima, ministrima, platama, lopovima...
Shoshana

#204 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by Shoshana »

yellow cat wrote: Stvarno smo se udaljili od teme, ali evo, rekla sam već jednom i opet ću, niko im se ne podsmijava, niti ja smatram da su mi one krive ako ja ne radim, pobogu, upisivaj ti fakultet sa 80 godina ako hoćeš, ali studiraj onda pošteno i budi uzor ostalim "mlađim" studentima, a ne da svaki ispit polažeš cmoljeći i drhteći pred profesorom! Ko to uradi i ko to radi ja mu skidam kapu!
Ja mislim da bi se svako pametan slozio sa ovim gore. Samo sto si to onda trebala tako i reci, a ne grubo generalizovati kao sto si ti ucinila u svome uvodnom postu. Pa u tu jednacinu uvesti i svoje vrsnjake koji isto tako placu, kukaju i placaju za prolaznu ocjenu.

Ti skoci da se pobunis protiv necijeg tudjeg generalizovanja o kvalitetu danasnjih studenata... Dakle imas sposobnosti za donosenje zakljucka da je generalizacija ruzna i nepravedna stvar. Eh, jos kad se svijet ne bi vrtio oko nas samih :-)
Vragolan

#205 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by Vragolan »

Klodovik wrote:Izjednačavanje starih i novih studenata desit će se samo po sebi. Brojevi će poslodavce natjerati na to.

I... oni koji idu do doktorata sada trebaju ići 3+2+3 godine (ukupno osam godina) na nastavu. Ranije je to bilo 4+2 za magisterij i onda se može prijaviti doktorat, ali bez pohađanja nastave još godinu, dvije. Ova računica ne vrijedi za sve pojedinačne fakultete, ali poenta je jasna. Ko bi, onda, bio "bolji" doktor nauka? Stari ili novi student?

Da ne spominjem da stari studenti mogu bez velikih problema nastaviti MA studij po Bolonji i magistrirati dosta brzo. I to mnogi i čine. U tom slučaju, Bolonja im nije mrska.
ma da se Bolonjski sistem sprovodi kako treba to bi bila skroz drugacija prica, koliko sam ja skontao (kokretno FPN)
ostavilo im isti broj predmeta (36) a skratilo in skolovanje sa 4 na 3 godine i sada nisu vise dipl nego bakalaureati
bubica123

#206 Re: A da im na licu mjesta izdaju diplome?!

Post by bubica123 »

Sve u svemu, nisu se trebali ni upuštati u reformu bez prethodne pripreme u zakonodavstvu. Ovako se reforma provodi već godinama, a zakonodavstvo nema odgovora na osnovna pitanja.
Post Reply