"Nekoliko" godina...od 1987Ponovo zajedno u Sarajevu
Jadranka Stojaković plačući potvrdila povratak u Sarajevo
U prostorijama Bosanskog kulturnog centra danas je održana konferencija za medije povodom ponovnog susreta velike umjetnice Jadranke Stojaković, koja je nekoliko godina boravila u Japanu i Damira Imamovića, istaknutog mladog umjetnika koji se bavi sevdalinkom.
Novinarska nepismenost
Moderator: anex
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#201 Re: Novinarska nepismenost
Sarajevo-x:

- nellington
#202 Re: Novinarska nepismenost
Pitanje za milion: je li autor ovog članka pokušava pisati fonetski ili etimološki? Pobogu, šta je Virginija, je li to Virginia ili Virdžinija?
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110604072/
Vijesti iz svijeta
Umro bivši američki državni sekretar Eagleburger
Bivši američki državni sekretar Lawrence Eagleburger, koji je bio na toj funkciji u administraciji predsjednika georgea Busha, umro je danas u 80. godini, rekla je portparol njegove porodice.
Ona je dodala da je Eagleburger umro u Charlottesvilleu u američkoj državi Virginija nakon kraće bolesti.
Eagleburger je bio na čelu State departmenta od augusta 1992. godine do januara 1993. godine, nakon karijere diplomate za vrijeme mandata osam američkih predsjednika, i republikanaca i demokrata.
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Eagleburger "pomogao američkoj naciji da prođe sudbonosne dane u vrijeme pada Berlinskog zida i kraja hladnog rata".
Eagleburger je 1957. godine počeo da se bavi inostranom politikom, ali je njegova karijera krenula uzlaznom linijom kada je postao pomoćnik Kissingera 1969. godine, tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Richarda M. Nixona.
Eagleburger, koji je sam sebe opisivao kao umjerenog političara, smatran je čvrstim pragmatičarem u domenu spoljne politike.
Nakon što su republikanci izgubili Bijelu kuću pobjedom Džimija Kartera 1976. godine od Eagleburger je zatraženo da ostane i administracija demokrata ponudila mu je mjesto ambasadora u Jugoslaviji.
On je bio u Stejt dipartmentu u vrijeme administracije Ronalda Regana, koju je napustio 1984. godine i priključio se konsulting kompaniji Henrija Kisindžera.
Džordž Buš ga je ponovo doveo u vladu 1989. godine kao zamjenika državnog sekretara, a postaje državni sekretar kada James Baker napušta to mjesto kako bi vodio Bushovu predsjedničku kampanju u augustu 1992. godine.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110604072/
Vijesti iz svijeta
Umro bivši američki državni sekretar Eagleburger
Bivši američki državni sekretar Lawrence Eagleburger, koji je bio na toj funkciji u administraciji predsjednika georgea Busha, umro je danas u 80. godini, rekla je portparol njegove porodice.
Ona je dodala da je Eagleburger umro u Charlottesvilleu u američkoj državi Virginija nakon kraće bolesti.
Eagleburger je bio na čelu State departmenta od augusta 1992. godine do januara 1993. godine, nakon karijere diplomate za vrijeme mandata osam američkih predsjednika, i republikanaca i demokrata.
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Eagleburger "pomogao američkoj naciji da prođe sudbonosne dane u vrijeme pada Berlinskog zida i kraja hladnog rata".
Eagleburger je 1957. godine počeo da se bavi inostranom politikom, ali je njegova karijera krenula uzlaznom linijom kada je postao pomoćnik Kissingera 1969. godine, tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Richarda M. Nixona.
Eagleburger, koji je sam sebe opisivao kao umjerenog političara, smatran je čvrstim pragmatičarem u domenu spoljne politike.
Nakon što su republikanci izgubili Bijelu kuću pobjedom Džimija Kartera 1976. godine od Eagleburger je zatraženo da ostane i administracija demokrata ponudila mu je mjesto ambasadora u Jugoslaviji.
On je bio u Stejt dipartmentu u vrijeme administracije Ronalda Regana, koju je napustio 1984. godine i priključio se konsulting kompaniji Henrija Kisindžera.
Džordž Buš ga je ponovo doveo u vladu 1989. godine kao zamjenika državnog sekretara, a postaje državni sekretar kada James Baker napušta to mjesto kako bi vodio Bushovu predsjedničku kampanju u augustu 1992. godine.
- karanana
#203 Re: Novinarska nepismenost
htjedoh ih braniti i htjedoh reci da su oni to samo copy/paste sa nepismene srne. medjutim odem na srnu i oni su dosljedni, kod njih je po srpski...lorens, iglburger, virdzinija....
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#204 Re: Novinarska nepismenost
pa to je onaj ko je postavljao tekst malo ispravljao, pa mu dotuzhilokaranana wrote:htjedoh ih braniti i htjedoh reci da su oni to samo copy/paste sa nepismene srne. medjutim odem na srnu i oni su dosljedni, kod njih je po srpski...lorens, iglburger, virdzinija....
- samo malo reloaded
#205 Re: Novinarska nepismenost
Kolegicu je tata privatni poduzetnik ubacio u igruevo mene wrote:Taj Dejan Kukurić, kako se već preziva je slika i prilika medijske scene u BiH. Prokleti paritet. Da mu nije ime Dejan ne bi bio ni portir na televiziji, kao i njegova koleginica Maja, pa dalje onaj Belmin poltron što je kakvog-takvog Bahu otjerao sa televizije. Ovaj nikakvi Hayat je sa BHT CNN!
-
Margita81
#206 Re: Novinarska nepismenost
erni3 wrote:Prije nekoliko mjeseci je odrzan koncert u zenici, a na sa-x ide clanak o tome s naslovom: "U zenici pjevalo 15.000 grla" (broj sam lupio)
ma kingovi
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#207 Re: Novinarska nepismenost
A to je onaj "Čenga d.o.o."?samo malo reloaded wrote:Kolegicu je tata privatni poduzetnik ubacio u igruevo mene wrote:Taj Dejan Kukurić, kako se već preziva je slika i prilika medijske scene u BiH. Prokleti paritet. Da mu nije ime Dejan ne bi bio ni portir na televiziji, kao i njegova koleginica Maja, pa dalje onaj Belmin poltron što je kakvog-takvog Bahu otjerao sa televizije. Ovaj nikakvi Hayat je sa BHT CNN!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#208 Re: Novinarska nepismenost
kad čujem koleginica ospem se 
- nellington
#209 Re: Novinarska nepismenost
Dva jezika, dvije norme. Ja recimo kažem koleginicakomi wrote:kad čujem koleginica ospem se
-
Pera Trta
#210 Re: Novinarska nepismenost
Zar nije koleginica koleZina žena?nellington wrote:Dva jezika, dvije norme. Ja recimo kažem koleginicakomi wrote:kad čujem koleginica ospem se
- nellington
#211 Re: Novinarska nepismenost
A zar nije kolegica mali kolega?Pera Trta wrote:Zar nije koleginica koleZina žena?nellington wrote:Dva jezika, dvije norme. Ja recimo kažem koleginicakomi wrote:kad čujem koleginica ospem se
-
Pera Trta
-
mig
-
Pera Trta
#214 Re: Novinarska nepismenost
Ma i ja mislim da je tačno, samo se zezam. U Srbiji se to mnogo opuštenije shvata, ovdje su svi jezičari.mig wrote:Hahahanellington wrote:A zar nije kolegica mali kolega?Pera Trta wrote:Zar nije koleginica koleZina žena?![]()
Ja takodje kazem kolegiNIca.
Meni su se, npr.dok sam predavao u školi, djeca smijala kada nekome kažem "izIđi pred tablu."
Ja i danas mislim da je pravilno i "izići" (u srpskom znam da jeste) i "izaći".
- plain vanilla
#215 Re: Novinarska nepismenost
ma komi voli da se osipanellington wrote:Dva jezika, dvije norme. Ja recimo kažem koleginicakomi wrote:kad čujem koleginica ospem se
-
mig
- plain vanilla
#217 Re: Novinarska nepismenost
je li neretko ili ne retko 
-
mig
- plain vanilla
#219 Re: Novinarska nepismenost
pitat cemo nellingtona, kako on kaze-tako jemig wrote:Pitaj pismene novinareplain vanilla wrote:je li neretko ili ne retko![]()
Pokusala na Googlu, pise ko kako stigne
- nellington
#220 Re: Novinarska nepismenost
Ja kažem neretko 
-
mig
- nellington
#222 Re: Novinarska nepismenost
I izgovaram i pišem na isti način.
-
Pera Trta
#223 Re: Novinarska nepismenost
Svog "kolegicu" uvijek sa sobom nosim

-
mig
- plain vanilla
#225 Re: Novinarska nepismenost
bez veze je bez vezemig wrote:Eto dileme.nellington wrote:I izgovaram i pišem na isti način.
Kao sto se ovde "bez veze" izgovara kao dve reci, a ako se ne varam, u Bosni kao jedna rec... ili bar tako meni zvuci.
a bezveze je bezveze
i slazhem se s nelijem za neretko