Geronimo81 wrote:hercegovac_pravi wrote:travnik wrote:hercegovac_pravi
Tvoja intencija, da eto Hrvati imaju mogućnost večeg učešća u vlasti, bilo bi nam svima gore, me nagnula ta napišem onakav post. Jer, koliko sam shvatio tvoje razmatranje, to bi bilo pogubno, pa mene kao nekog tko nije Bošnjak interesira zašto je pogubno da zajedno odlučuju Bošnjaci i Hrvati (naravno i Srbi i ostali), a nije da to rade samo Bošnjaci? Iskreno, isto bi me zanimalo da su obrnute uloge. Rezultati u FBiH pokazuju katastrofalnu situaciju, pa tako da smanjenje ovlasti Hrvatima, nije polučilo neke rezultate za boljitak svih u FBiH. Također, ne znam zašto bi veće mogućnosti za Hrvate odmah značile i blokadu, zastoj i itd? Pa evo sada je u FBiH zastoj na svakom polju, a ti blokada nema. Da je tako, onda bi se i na razini kantona vidjele neke značajne razlike, a nema ih, pa bi kantoni sa B većinom bili drastično efikasniji i napredniji u odnosnu na one sa H većinom.
Drugo, ako sam te dobro razumio, brojnost određuje i prava. To sam shvatio iz one rečenice koju sam ti citirao i to je pogrešno. Svaki građanin bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost treba da uživa jednaka prava.
Dakle, osobno, ne želim blokade, zastoj i komplikacije, već želim da političari rade svoj posao i da nam bude svima bolje, ali isto tako ne mogu podržavati postojeće stanje jer smatram da nije pravedno u određenim segmentima.
travnik,
Uopšte mi nije bila namjera da napišem post u kojem stoji insinuacija "da bi svima bilo gore ako bi Hrvati imali većeg učešća u vlasti". Međutim, ako se vratim pa pročitam svoj post, jasno mi je da se može interpretirati i na tvoj način. Dakle, izvinjenje od mene jer nisam dobro formulisao suštinu posta.
Evo da probam ponovo.
Moj post nije napravljen sa ciljem da ukažem na potrebu da se Hrvatima ne dozvoli veće učešće u vlasti kako bi nama svima bilo bolje. Ustavne promjene u Federaciji koje su se desile nakon pokušaja državnog udara su jednostavno oduzele Hrvatima mogućnost blokiranja donešenja krucijalnih odluka na nivou federacije. Odnosno, tim promjenama Ustava data je mogućnost Bošnjacima da preglasaju Hrvate u federaciji. Na taj način je otklonjena svaka mogućnost blokade federalnih institucija. Zašto je to urađeno od strane MZ-a, mislim da ne treba objašnjavati. Dalje, preglasavnje Hrvata u federalnom Parlamentu su se počela događati (odokativno) prije 3-4 godine i traju sve do danas. Dakle očigledana je promjena kurasa bošnjačke politike. Već sam na nekim drugim temama pisao o tome koji je novi kurs bošnjačke politike tako da me mrzi ponavljati iste postove.
Ako sastaviš ove dvije činjenice (MZ i boošnjačku politiku) dobiješ dva decidna faktora koji formulišu stanje Hrvata u BiH, što sam već napisao u prijašnjem postu.
U potpunosti mi je jasno da situacija u Federaciji nije sjajna ali to nema veze sa udjelom Hrvata u vlasti i nevezano je za moj post.
Brojnost ne odlučuje ravnopravnost, slažem se sa tvojm tvrdnjom. Međutim brojnost odlučuje sprovedbu zakona koji omogućuju ravnopravnost. Znam da ova rečenica djeluje malo blesavo ali to je realnost. Upravo zbog toga bošnjačkim političirima ne pada napamet da "naturaju" nekakve zakone po zapadnoj eraniji. Njih to uopšte ne interesuje. Ali ono šta ih interesuje je položaj Bošnjaka u Mostaru, Stocu....itd..i zbog tog se koristi preglasavanje da bi se Hrvatima onemogućila sistemska diskriminacija Bošnjaka. I onda dolazimo do priče o "hrvatskoj ugroženosti" jer su poluge vlasti kojima su Hrvati "mlatili Bošnjake" jednostavno oduzete iz njihovih ruku.
Npr. Svjedoci smo ponašanja gradskih vlasti u Stocu koji godinama odbijaju da usvoje Statut škole čije je ne usvajanje prouzrokovalo odsutnost legalnog školskog programa na bosanskom jeziku. Solucija je pronađena na taj način što je ukinut i školski program na hrvatskom jeziku i sama škola stavljena van zakonskih okvira. Dakle, "klin se klinom izbija"
Šta hoću da kažem? Jednostavno, nije ugroženost ako ti se onemogući da diskrimišeš drug/drugačije od sebe.
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)
Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto
Ps : Mostar nije problem posto imas statut pa nepostoji mogucnost da politickim putem zezas bošnjake jedino ako ti mislis da je problem hrvat kao gradonačelnik
Evo kako prođu oni koje si na drugoj temi postao kao primjer u ratu evo ti o tuzli i multietnickoj politici bošnjaka
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38017
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da kad se u BiH vratio Haris Veličanstveni koji je prije toga otišao u Tursku podvijena repa i prije 4 godine se vratio sa novom taktikom unitarne bih korak po korak ka stvaranju jednonacionalone drzave gdje ce ova druga dva naroda da politicki rijesi (baren on tako misli)
geronimo,
Tvoja naivnost je nesvrsishodna ovoj raspravi. Zašto misliš da se Hare vratio prije četiri godine? Hare je vraćen u BiH po inerciji jednog dijela MZ-a (samo da objasnim da MZ kao uniformna tvorevina ne postoji, postoje samo interesne grupcije koje djeluju u sklopu iste).Ista ta MZ i dalje gura Hareta. U protivnom, kako misliš da opstaje na političkoj sceni? Bolje je pitanje, zašto je Hare vraćen u BiH? Ako ne znaš, sjeti se one izjave američkog ambasadora u konverzaciji sa Dodikom o "stvaranju i postojanju većine koja je zainteresovana za opstanak države" (parafraziram).
Ta moc je data bošnjacima i ja sam za to da mogu braniti bošnjake u stocu politickim putem međutim sta je sa hrvatima po bosni tamo gdje nisu preko 50 % tamo se bošnjaci ponasaju isto kao i hrvati u Stocu ali za razliku od bošnjaka hrvati nemogu to da sprijece i normalno da ih boli briga za zapadnu hercegovinu pa tu i nema bošnjaka nit ih je bilo prije rata.
P nije im dato ništa, to ti i govorim čitavo vrijeme. A zašto im nije dato ništa od strane MZ-a je već objašnjeno u predhodnim postovima.
Polako hrvati se sele iz srednje bosne vecinom za HR nesto malo po Mostaru ali mizeran broj. Sa vremenom tu ce bošnjaci da cine 90% stanovnistva i kada to odrade idu ka mostaru i stocu ka sledec cilju i nakon toga nece ni biti problem treci entitet hebo zapadnu hercegovinu ionako je Veliki vođa davao tuđmanu a ionako tu su samo hrvati.
Nema nikakve potrebe da "krenu prema Mostaru ili Stocu". Pa Bošnjaci su već tu unazad stotinama godina.
Stipu ti skole rekoh ti de mi jednu skolu na podrucju gdje su bošnjaci u većini da ima hrvatski jezik ???
Ne znam
To je samo prosipanje sile tamo gdje smo mi vecina nema sanse za HR a tamo gdje nas ima do 30 % necete ga ni vi imati.Recimo i primjer Tuzle koja je koliko toliko bjezala od nacionalizma i ona danas ima problema pa recimo na tuzla net procitas da je 1 ravnatelj hrvat a i on ide u penziju.
Ne, to je samo pritisak na hrvatske političare da promijene smjer svoga djelovanja i postanu integralni a ne disfunkcionalni dio BiH političke scene.
Bošnjaci koliko god vi pricali o hrvatskom nacionalizmu i vas je isti i radi sve isto

Nacionalizam sam po sebi uopšte nije upitan, problem su konkretne akcije prouzrokovane nacionalističkim pobudama. Upravo zbog toga MZ i jeste oduzela one poluge vlasti, o kojima sam ranije pisao, iz ruku BiH Hrvata.
Ps : Mostar nije problem posto imas statut pa nepostoji mogucnost da politickim putem zezas bošnjake jedino ako ti mislis da je problem hrvat kao gradonačelnik
Evo kako prođu oni koje si na drugoj temi postao kao primjer u ratu evo ti o tuzli i multietnickoj politici bošnjaka
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=38017
Pa upravo taj primjer koji si naveo, a tiče se gradonačelnika Mostara, je slika i prilika djelovanja hrvatske politike u BiH, izigraj dogvor gdje god stigneš a poslije kad ti se takve stvari vrate poput bumeranga, udri mantru o ugroženosti.
Dalje, ova vijest koju si naveo samo potvrđije moje ranije stavke o promjeni bošnjačke politike zadnjih nekoliko godina.[/quote]
Alo hercegovac nisam ja paglu bolan hrvati imaju jednu mjesto gdje zajebaju a bošnjaci cilu bosnu i sa mostarom u kojem imaju statut dok ga hrvati nigdje nemaju gdje ih jebu.
To je u zadnji 8 godina e sada de ti meni jedan primjer gdje su bošnjaci dokazali da zele hrvate u BiH a imaju manevar veliki da puste u jednom gradu Hr jezik kao primjer pa da hrvati ne zezaju tvoje sugrađane a i tebe.
Vas boli briga za zapadnu hercegovinu i danas bi je ustupili Hr samo da vam prpadnu svako mjesto gdje ima bošnjaka i Neum.Hocete jezik u jednom gradu a u 20 ih nedate .
Nisam ja tebe pitao zasto je uzeta moć već rade li bošnjaci isto to kao sto su radili hrvati ??
Nisi mi odgovorio za tuzlu.
Imas xy primjera da hrvati netrebaju da vjeruju bošnjacima i svakim danom ih sve vise i vise ima i netrebate se buniti za zahtjeve 3 entiteta jer svakim danom gurate ljude da to zahtjevaju a vi ako najbrojniji narod bi trebali da gradite drzavu i dajete primjere buduce drzave e ako ce ovakva biti puskarace se ovdje opet samo sada mislim dace se hrvati udruziti sa srbima a vi samo vjerujte Harisu i SAD i sam znas kako je prosao pokusaj srba da vladaju jugom a ovo ti je juga
I jedno malo pitanje ko finacira taj lobij koji gura Silajdžića i da BiH postane većinska drzava jer boli neka stvar amerike oce li se od BiH napraviti 1 drzava ili 3 .
Ja mislim one silne arapine pa prema tome nista ja nisam pogrijesio samo si ti naveo lobij sa Silajdžićev san koji je ionako rekao 94 u bih parlamentu.
Evo malo sam potrazio taj razgovor i samo sam nasao ovo
Bošnjačkim liderima poručio je da politika zasnovana na vladavini većine vodi ka produbljivanju nepovjerenja i ne može dovesti do stabilne demokratije.
Mislim da dijelim isto mišljenje sa Ambasadorom
http://tuzlalive.ba/portal/2008/04/amwe ... rcegovine/