Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post Reply
koledo

#201 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by koledo »

Murat Sabanovic wrote: hajd ,nabroj par prijateljskih zemalja...
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek%E2%8 ... _relations
sandra01

#202 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by sandra01 »

Ja mislim da tragedija Bosne i jeste u tome sto svi traze , zele ili osjecaju da imaju rezervnu zemlju.
Dok god svi do jednoga u Bosnu ne budemo gledali i osjecali je kao JEDNU I JEDINU ,kao zemlju kojoj nema zamjene i kojoj NE TREBA zamjena ,Bosna ce biti pretuzno mjesto za zivjeti.

Meni ne treba rezervna zemlja!!!!
Puno volim ovu sto imam. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Murat Sabanovic

#203 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Murat Sabanovic »

vidis,ja sam spreman za jednog prijatelja na robiju ici,makar i dozivotnu.a znas sto? jer sam uvjeren da bi i on to za mene isto ucinio.

trebao si navesti jos rusija-srbija.. :D
zajednicki ineteresi ih cine "prijateljima". a jalovo je to i licemjerno prijateljstvo.
znaci ,prijateljstvo izmedju zemalja je bazirano na interesu i sve dok interes postoji ono i traje.
nokia6170

#204 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nokia6170 »

Duje Parangal wrote:
nokia6170 wrote:Vecina Srba iz RS-a ima mentalni problem percepcije stvarnosti uredjenja drzave, jer je njima postalo prirodno i normalno stanje da je svaka drzava mora biti uredjena na principu entiteta i na principu konstitutivnih naroda....osim naravno entiteta Republike Srpske, koji i pored toga sto u Ustavu pise da je u vlasnistvu tri konstitutivna naroda u svakom politicko-drustvenom aspektu zivota ne jebe svoj vlastiti Ustav ni 2% i promovise "gradjanski" model uredjenja, kojeg naravno na drzavnom nivou predstavlja kao zvijezdu vodilju propasti srpskog naroda.

Tako smo nedavno imali priliku gledati oblahajnu kokoskastu voditeljicu sa RTRS-a (politicka emisija povodom godisnjice Oluja) kada ona pita one Srbe iz Hrvatske pa kako to da Srbi nisu konstitutivni i kako to ovo kako to ono...jer je njoj neshvatljivo da neka druga drzava nema isto uredjenje kao Bosna i Hercegovina, jer ona u ovako uredjenoj Bosni ne vidi nikakav problem..Dejtonski model uredjenja drzave je za nju jednostavno jedini moguc idealan model kad je zastita Srba u pitanju.

Naravno voditeljici nije palo na pamet da se upita kako to da se u takvu centralisticko-homogenu-unitarnu Hrvatsku vise vratilo Srba nego sto se vratilo protjeranih sva tri kosntitutivna naroda u Dejtonski uredjenju decentralizovanu drzavu Bosni i Hercegovinu.

Ocigledno da unitarizacija i centralizacija drzave i nije tako veliki bauk zastite bilo kojeg manjinskog naroda, kako se to zeli predstaviti iz Republike Srpske...ili se mozda Republika Srpska povodi vlastitim primjerom povratka izbjeglica na svoj teritorij i ostvarivanja njihovih-nesprskih prava.
odakle ovaj podatak i kako znas da se neko nije samo prijavio da uzme pasos.
Zvanicni gosti Srbi iz Hrvatske, koji su gostovali u toj emisiji, su iznijeli podatke da je od oko 300 000 izbjeglih Srba njih oko 200 000 se vratilo u Hrvatsku.

A u Bosni i Hercegovini se izbjeglih i raseljenih vratilo na svoja prijeratna prebivalista manje od 10 %

Ako lazu oni, lazem i ja....a ti mozes pogledati emisiju pa vidjeti ovo sto spominjem.
theTruePath

#205 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Neki takozvani bosnjacki politicari kao i neki takozvani bosnjacki vjerski predstavnici su pokvarili bosnjacima/Bosancima K O M P A S pa sad dobar dio tih gradjana luta bez nekog zadatog strateskog, drzavnog, politickog, ekonomskog, vjerskog cilja na sve moguce strane.

Tihic & CO gura Bosnjake sa njegovom politikom u ruke na jednu stranu Srbiji i Srbima a na stetu teritorije drzave Bosne i Hercegovine i na stetu Bosnjaka/Bosanaca. On ne trazi od R. Srpske i Dodika procentualno vecu teritoriju za Bosnjake/Bosance na unutrasnjem planu nego obratno pomaze Srbima kako oni da zacementiraju postojece unutrasnje teritorijalno i politicko stanje.

S druge pak strane Silajdzic, Ceric & CO guraju Bosnjake u ruke Turskoj i Turcima (I na taj nacin pomazu Srbiji i Hrvatskoj da oni ostvare njihove teritorijalne, politicke, demografske i ekonomske interese u Bosni i Hercegovini) objasnjavajuci im kako im je Turska maticna drzava, kako oni imaju mjesovito tursko/bosnjacko/bosansko porjeklo itd.

Silajdzic i Ceric se dodvoravaju Turcima iz najmanje dva razloga a oni su:

1. Da bi pokazali Bosnjacima kako su oni eto kao neki veliki igraci gdje igarju u timu sa Turskom te da bi na taj nacin animirali Bosnjake da ovi ponovo glasaju za njih i da bi oni mogli da nastave da vladaju kod Bosnjaka sljedeci mandatni period.

2. Oni to rade isto i zbog njihovih najvise licnih (a onda nesto malo i bosnjackih) privatnih ekonomskih razloga.

Sve ove politicke i druge igre jednog dijela tzv. bosnjackih politicara i vjerskih predstavnika sto svjesno sto nesvjesno, pomazu Srbiji i Hrvatskoj da preko Bosne i Hercegovine i Bosnjaka ostvare sve njihove teritorijalne, demografske, ekonomske i sve druge ciljeve.

Do unazad 120 godina u Srbiji i Bosni i Hercegovni je bilo mozda oko 5 miliona Bosnjaka koji su etapno raseljavani i raseljeni po drugim drzavama. Srbi su u Srbiji zadnjih 100-tinjak godina porusili stotine Dzamija i protjerali preko 2 miliona Bosnjaka u Tursku, na Kosovo i Albaniju a u zadnjem nametnutom ratu preko milion su protjerali iz Bosne i Hercegovine i Sandzaka po zapadnoj Evropi i cijelom svijetu.

Ovo malo Bosnjaka sto je sada ostalo u Bosni i Hercegovini i u Sandzaku su nabijeni u male teritorijalne enklave ili rezervate. Jos jedan mali pogresni politicki, vjerski, ekonomski potez bosnjackih politickih i vjerskih predstavnika moze Bosnjacima zadati zadnji udarac i definitivno ih za sva vremena sve raseliti iz BiH i Sandzaka u Tursku i po drugim drzavama svijeta. S tim i takvim potezima bi se srpsko-hrvatski san o teritorijalnoj i demografskoj podjeli BiH ostvario a Bosnjaci kao narod bi izgubili njihovu maticnu drzavu i bili svi definitivno i za sva vremena raseljeni po citavom svijetu.

Mislim da bi od sada pa nadalje Bosnjacki politicki i vjerski predstavnici morali strogo da vagaju svaku politicku rjec koju ce izgovoriti ili korak koji ce poduzeti a koji idu na stetu Bosnjaka i njihove maticne drzave Bosne i Hercegovine.

Halo ,,bosnjaka nema ni 2 miliona,u sred neprijateljskog nam okruzenja..mi moramo imati nekog svog jaceg igraca-to SVAKI mali narod ima.Turska je jedina koja ispunjava sve kriterije da bude "historijski prijateljska zemlja"...ostale mogu biti prijateljske,ali ne na isti nacin,danas su ti malezija,usa,spanija prijateljska sutra kada im bude u interesu nece biti itd
palermo

#206 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by palermo »

Murat Sabanovic wrote:vidis,ja sam spreman za jednog prijatelja na robiju ici,makar i dozivotnu.a znas sto? jer sam uvjeren da bi i on to za mene isto ucinio.

zajednicki ineteresi ih cine "prijateljima". a jalovo je to i licemjerno prijateljstvo.
znaci ,prijateljstvo izmedju zemalja je bazirano na interesu i sve dok interes postoji ono i traje.
nevermind :D , pa i obična prijateljstva su zasnovana na interesima.......treba ti neko za kafu, da muhabetiš o večerašnjoj utakmici, treba ti neko u nevolji da se osloniš na njega...........mislim, jel stvarno BiH može sama......ili treba imati prijatelja, nekog prijatelja koji je bliži njoj nego drugima (što naravno ne znači da ne može i ne treba imati i druge prijatelje, niti da taj njen prijatelj ne može imati i druge prijatelje). Opet ću ja na ono Detroitovo......ja mislim da je u svoj ovoj priči jedini problem što se priča o Turskoj.......
koledo

#207 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by koledo »

Murat Sabanovic wrote:vidis,ja sam spreman za jednog prijatelja na robiju ici,makar i dozivotnu.a znas sto? jer sam uvjeren da bi i on to za mene isto ucinio.

Ne bih rekao da je to licemerno prijateljstvo. Od srpskih ustanaka do danas ruska i srpska politika deluje kroz međusobne dogovore, dele se pobede i porazi. Rusi podržavaju Prvi srpski ustanak, a on propada onda kada je Napoleon zauzeo Moskvu, Drugi započinje čim se Rusija uspravila, dve godine posle pada prvog. U teritorijalna proširenja Srbija ulazi u drugoj polovini 19. veka u vreme kada dolazi do sukoba Rusije i Turske. Zajedničkim akcijama se uvek pridružuje i Crna Gora. Meni je najindikativniji početak Prvog svetskog rata. Rusi traže od Srbije da popuste malo Austrougarskim zahtevima, jer nije vreme za rat. Srbija naravno ne popušta. Austrija objavljuje rat Srbiji, i odmah po tom Rusija Austriji, iako nije morala, niti je imala interesa, da se zbog "beznačajnog" saveznika izlaže nemačkoj sili. Kada Srbija pada u tom ratu, i kad čeka italijanske brodove da vojsku prebace na Krf, brodovi kasne, a Rusija preti izlaskom iz rata ako Saveznici ne pomognu Srbiji. Postoji teorija da su Srbi prihvatili partizane i komunizam zbog toga što su Rusi imali komunističku vladu.
Duje Parangal

#208 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Duje Parangal »

nokia6170 wrote:
Duje Parangal wrote:
nokia6170 wrote:Vecina Srba iz RS-a ima mentalni problem percepcije stvarnosti uredjenja drzave, jer je njima postalo prirodno i normalno stanje da je svaka drzava mora biti uredjena na principu entiteta i na principu konstitutivnih naroda....osim naravno entiteta Republike Srpske, koji i pored toga sto u Ustavu pise da je u vlasnistvu tri konstitutivna naroda u svakom politicko-drustvenom aspektu zivota ne jebe svoj vlastiti Ustav ni 2% i promovise "gradjanski" model uredjenja, kojeg naravno na drzavnom nivou predstavlja kao zvijezdu vodilju propasti srpskog naroda.

Tako smo nedavno imali priliku gledati oblahajnu kokoskastu voditeljicu sa RTRS-a (politicka emisija povodom godisnjice Oluja) kada ona pita one Srbe iz Hrvatske pa kako to da Srbi nisu konstitutivni i kako to ovo kako to ono...jer je njoj neshvatljivo da neka druga drzava nema isto uredjenje kao Bosna i Hercegovina, jer ona u ovako uredjenoj Bosni ne vidi nikakav problem..Dejtonski model uredjenja drzave je za nju jednostavno jedini moguc idealan model kad je zastita Srba u pitanju.

Naravno voditeljici nije palo na pamet da se upita kako to da se u takvu centralisticko-homogenu-unitarnu Hrvatsku vise vratilo Srba nego sto se vratilo protjeranih sva tri kosntitutivna naroda u Dejtonski uredjenju decentralizovanu drzavu Bosni i Hercegovinu.

Ocigledno da unitarizacija i centralizacija drzave i nije tako veliki bauk zastite bilo kojeg manjinskog naroda, kako se to zeli predstaviti iz Republike Srpske...ili se mozda Republika Srpska povodi vlastitim primjerom povratka izbjeglica na svoj teritorij i ostvarivanja njihovih-nesprskih prava.
odakle ovaj podatak i kako znas da se neko nije samo prijavio da uzme pasos.
Zvanicni gosti Srbi iz Hrvatske, koji su gostovali u toj emisiji, su iznijeli podatke da je od oko 300 000 izbjeglih Srba njih oko 200 000 se vratilo u Hrvatsku.

A u Bosni i Hercegovini se izbjeglih i raseljenih vratilo na svoja prijeratna prebivalista manje od 10 %

Ako lazu oni, lazem i ja....a ti mozes pogledati emisiju pa vidjeti ovo sto spominjem.

ti brojevi su suludi. ali hrvartska ce imati popis pa ce se vidit.

niko nikom u be-ha ne brani da se vrati bilo gdje. druga je stvar sto to neko nece jer mu je bolje na drugom mjestu. treba gledati broj doseljenih u sarajevo iz drugih gradova federacije ili broj otislih bilo koga iz njemacke nazad u bilo koju zemlju. ako neko iz zavidivica seli u sarajevo, sto bi se iz istog vracao u rogaticu? ili, ako neko iz zenice ide u minhen, sto bi se iz istog vracao u zvornik? nema entitet veze s tim.
Richard Sorge

#209 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Richard Sorge »

A ja cu vam ponoviti da vam je postavljeno pitanje - podmetnuto kukavicje jaje. K tome josh - poglupo. Turska nije, nece i ne moze biti maticna zemlja Bosnjaka. Ni sa ove ni sa one strane. Turska kao " maticna zemlja Bosnjaka " je realno kao otprilike " Saudijska Arabija ili Njemacka kao amticna zemlja Bosnjaka ". Ili Kipar ili Togo ili Fidji ... Tako da je rasprava na temu " Turska maticna zemlja Bosnjaka " besmislena i glupa. Mozda je autor htio da prica koristi od dobrih diplomatskih i inih odnosa sa zemljom koja prema predvidjanjima statsfora do 2025 ulazi u top 10 najjacih ekonomija svijeta ... to je ok .. o tome se ima sta reci ... za pocetak .. dovoljno je spomenuti da se 10 x jace zemlje od nas, k tome josh clanice Eu-a ( citaj kao Grcka ) trude da imaju dobre odnose sa RT .. i ulazu nemale napore u to... ali kakva " maticna zemlja " kakvi bakraci .... covjek se na ovom forumu moze samo iznervirat ... koliko se pameti nalazi na jednom mjestu
Richard Sorge wrote:Rijetko glupo, tendenciozno, neupuceno, neobrazovano i blesavo pitanje, da se suzdrzim od grubljih kvalifikacija, na ovom forumu - a bilo ih je svakakvih. Bosnjaci imaju svoju maticnu zemlju. U narodu koji se niakd ni oko cega nije uspio sloziti - to je jedna jedina stvar oko koje imaju koncenzus. Cak se i nazivaju Bosnjaci/Bosanci prema imenu te zemlje - Bosne. I jezik kojim govore imenuju Bosanskim. I kojom magijom ti mozesh to promjeniti da kao maticno pocnu dozivaljavati jezik kojim ne govore, kulturu kojoj ne pripadaju, zemlju sa kojom se ne identifikuju .... svashta ... bice da je ovo skolski primjer onog " u strahu su velike oci "

A zelje, Turske ili bilo cije druge, ne igraju nikakvu ulogu - zelio bi i ja opaliti Bar Rafaeli ili barem Angelinu Jolie ... al ybga ... desice se samo ako i one budu htjele :dance:
Murat Sabanovic

#210 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

palermo wrote:

nevermind :D , pa i obična prijateljstva su zasnovana na interesima.......treba ti neko za kafu, da muhabetiš o večerašnjoj utakmici, treba ti neko u nevolji da se osloniš na njega...........mislim, jel stvarno BiH može sama......ili treba imati prijatelja, nekog prijatelja koji je bliži njoj nego drugima (što naravno ne znači da ne može i ne treba imati i druge prijatelje, niti da taj njen prijatelj ne može imati i druge prijatelje). Opet ću ja na ono Detroitovo......ja mislim da je u svoj ovoj priči jedini problem što se priča o Turskoj.......
vidis, za mene prijateljstvo nije vezano za interes. dok ti to shvatas kao dobro druzenje. bosna je sama i nece niko, pa ni turska postaviti svoja ledja da je klepaju na racun bosne.ovo za prijateljstvo nije vezano samo za tursku,nego za sve zemlje.
Murat Sabanovic

#211 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

koledo wrote:

Ne bih rekao da je to licemerno prijateljstvo. Od srpskih ustanaka do danas ruska i srpska politika deluje kroz međusobne dogovore, dele se pobede i porazi. Rusi podržavaju Prvi srpski ustanak, a on propada onda kada je Napoleon zauzeo Moskvu, Drugi započinje čim se Rusija uspravila, dve godine posle pada prvog. U teritorijalna proširenja Srbija ulazi u drugoj polovini 19. veka u vreme kada dolazi do sukoba Rusije i Turske. Zajedničkim akcijama se uvek pridružuje i Crna Gora. Meni je najindikativniji početak Prvog svetskog rata. Rusi traže od Srbije da popuste malo Austrougarskim zahtevima, jer nije vreme za rat. Srbija naravno ne popušta. Austrija objavljuje rat Srbiji, i odmah po tom Rusija Austriji, iako nije morala, niti je imala interesa, da se zbog "beznačajnog" saveznika izlaže nemačkoj sili. Kada Srbija pada u tom ratu, i kad čeka italijanske brodove da vojsku prebace na Krf, brodovi kasne, a Rusija preti izlaskom iz rata ako Saveznici ne pomognu Srbiji. Postoji teorija da su Srbi prihvatili partizane i komunizam zbog toga što su Rusi imali komunističku vladu.
sankcije od 92-96...priznavanje kosova.. gdje su bili rusi???
palermo

#212 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by palermo »

Murat Sabanovic wrote:
palermo wrote:

vidis, za mene prijateljstvo nije vezano za interes. dok ti to shvatas kao dobro druzenje.bosna je sama i nece niko, pa ni turska postaviti svoja ledja da je klepaju na racun bosne .ovo za prijateljstvo nije vezano samo za tursku,nego za sve zemlje.
pa naravno da neće, jebo ga miš, niti bi ti išao na doživotnu zbog prijatelja, ali hoće pomoći......zbog niza razloga...

@Sorge....naravno priča o Turskoj kao matičnoj zemlji je besmislena, ali mislim da se sad već priča o nečem drugom, može li Turska kao velika i moćna zemlja biti glavni (ili među glavnima) zastupnik interesa Bosne i Hercegovine, odnosno onih koji ovu zemlju smatraju svojom.
koledo

#213 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by koledo »

Matična zemlja može biti samo ona u kojoj se osećaš kao kod kuće, gde se govori tvoj jezik i u kojoj žive tebi slični ljudi po mentalitetu i shvatanju života. Tako da matična zemlja Bošnjacima (ako to nije BiH) može biti jedino - Srbija.
i Bošnjaci i Srbi su gostoprimljivi ljudi, širokogrudi, vole da popiju i da se potuku, vole sevdah i feštanje uz narodnjak, govore isti jezik, pa ih je na prvi pogled teško razlikovati... :D
Nacionalniid_BOSANCI

#214 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Napisao: theTruePath
Halo ,,bosnjaka nema ni 2 miliona,u sred neprijateljskog nam okruzenja..mi moramo imati nekog svog jaceg igraca-to SVAKI mali narod ima.Turska je jedina koja ispunjava sve kriterije da bude "historijski prijateljska zemlja"...ostale mogu biti prijateljske,ali ne na isti nacin,danas su ti malezija,usa,spanija prijateljska sutra kada im bude u interesu nece biti itd
Nas ce Turska braniti a Turska izgubila rat na balkanu i po drzavama koje su okupirali a Bosnjake/Bosance i ostale ostavili u govnima da spasavaju gole zivote i maticnu teritoriju??? :-)

Znas onaj vic o sulji i muji kad su sulju tukli a mujo ga branio i kad ga na kraju suljo poslije mnogo batina koje je dobio zahvaljujuci mujinom branjenju moli i kaze; Mujo, nemoj me ti vise braniti molim te! :oops:

Znaci ovo vrijedi i za tebe, nemoj nas Bosnjake/Bosance ti i Turska braniti majke ti sto iz znanja sto iz neznanja, sto namjerno sto nenamjerno inace smo donji i gubitnici garantovano. Nauci se da branis sam sebe a ne da se sakrivas iza drugog i da zavisis da te neko drugi brani iz bilo kakvog razloga i interesa.
koledo

#215 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by koledo »

Murat Sabanovic wrote: sankcije od 92-96...priznavanje kosova.. gdje su bili rusi???
Pa to je vreme analogno onom kad je Napoleon zauzeo Moskvu. Rusi su bili previše zaokupljeni svojom bedom.
theTruePath

#216 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Nas ce Turska braniti a Turska izgubila rat na balkanu i po drzavama koje su okupirali a Bosnjake/Bosance i ostale ostavili u govnima da spasavaju gole zivote i maticnu teritoriju??? :-)

Znas onaj vic o sulji i muji kad su sulju tukli a mujo ga branio i kad ga na kraju suljo poslije mnogo batina koje je dobio zahvaljujuci mujinom branjenju moli i kaze; Mujo, nemoj me ti vise braniti molim te! :oops:

Znaci ovo vrijedi i za tebe, nemoj nas Bosnjake/Bosance ti i Turska braniti majke ti sto iz znanja sto iz neznanja, sto namjerno sto nenamjerno inace smo donji i gubitnici garantovano. Nauci se da branis sam sebe a ne da se sakrivas iza drugog i da zavisis da te neko drugi brani iz bilo kakvog razloga i interesa.

Naivan si do bola,politicka scena ne funkcionise tako...ako si sam i mal neces stici daleko.To uglavnom svi shvacaju i zato i imamo ovakve odnose prema islamskom svijetu
Murat Sabanovic

#217 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

meni se cini da ti mene shvacas kada kazem da bi za jednog prijatelja spreman svoja ledja postaviti.

vidis palermo , bosna je za dlaku nestala..dok su bosnjake neprijatelji tukli,turcin je bacio nesto oruzija da se bosnjo suprostavi.a nije zaprijetio neprijatelju svoga prijatelja,nije bio spreman da postavi ledja...nije bio spreman da kaze"stop ,ovo je moj prijatelj"....nama jest, to, nesta oruzja dobro doslo, i hvala ima na tome. ali mi je nekako licemjerno isto kao ona humanitarna pomoc koja je stizala avionima i padobranima.
prijateljastvo je velika rijec.
detroit-mercy

#218 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by detroit-mercy »

theTruePath wrote:

Naivan si do bola,politicka scena ne funkcionise tako...ako si sam i mal neces stici daleko.To uglavnom svi shvacaju i zato i imamo ovakve odnose prema islamskom svijetu
Prijatelju, problem ovdje je sto mnogi od nas nikako da pred sebe uzmu geografsku kartu i vidje gdje je i kolika je Bosna, ili da uzmu osnovne statisticke podatke, broj stanovnika, eknomija, GDP, GDPPC i da onda stave BiH na mjesto koje joj pripada.
Jok, ovi neki forumasi imam utisak da za Bosnu misle da smo ko Juzna Koreja, da saljemo svoje satelite u svemir, da u eknomiji jebemo pola svijeta, da imamo 60 miliona stanovnika i td, da nam je GDP po stanovniku $25,000.
Mi smo saka jada i bijede koja je stala izmedju dvije prijateljski nam nastrojene drzave koje da u svijetu ne vladaju odnosi kakvi vladaju danas i da mi kao takva kakva kurceva drzava nemamo ipak neke mocne drzave zastitnike (prije svih USA, pa onda dolaze koliko toliko islamske zemlje, Turska i td) davno prisvojili sebi dijelove zemlje koje istorijski/povijesno smatraju svojim.
Prema tome da se ne zavaravamo, mi prijatelje/saveznike trebamo, sto jaci u principu to bolji. Jer ipak je bolje imati za saveznika jednu Tursku nego jedan Luxemburg ili Moldaviju.
Samo sto to nekima ne mozes utjerati u vugla, pored svega toga problem je u tome sto je izbor ovdje pao na Tursku, mada ne vidim nesto da je pred zgradom predsjednistva u Sarajevu poduga linija stranih izaslanika koji nam se nude da nam budu prijatelji i saveznici. Nego budi pameta i uzmi ono sto ti se nudi :mrgreen:
Nacionalniid_BOSANCI

#219 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

theTruePath wrote:

Izgleda da se nismo dobro shvatili sto je i normalno jer nismo na istom nivou teoretskog, praktickog i zivotnog znanja te zbog toga ne pricamo isti jezik, nerazumijemo se kako treba i rezultat svega toga je odmah pogresna komunikacija i nerazumjevanje.

Normalno da treba gajiti prijateljske, privredne, ekonomske, kulturne i sve druge veze sa vecinom pozitivnih drzava svijeta tu se slazem s tobom ali da neki nasi tkz Bosnjacki politicki i vjerski predstavnici iz nekih njihovih privatnih razloga vicu/izjavljuju u ime svih Bosnjaka/Bosanaca da smo mi svi porjeklom Turci da nam je Turska i otac i mati, da nam je Turska maticna drzava i druge nebuloze to vec prelazi sve granice dobrog ukusa i ne spasava Bosnjake i njihovu maticnu drzavu Bosnu i Hercegovinu nego obrnuto raseljava Bosnjake i predaje njihovu maticnu drzavu Srbiji i Hrvatskoj sto je i njihov vjekovni cilj.
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 03/09/2010 17:18, edited 2 times in total.
HAVANA

#220 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by HAVANA »

Iš.
Murat Sabanovic

#221 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

koledo wrote:
Murat Sabanovic wrote: sankcije od 92-96...priznavanje kosova.. gdje su bili rusi???
Pa to je vreme analogno onom kad je Napoleon zauzeo Moskvu. Rusi su bili previše zaokupljeni svojom bedom.
pa kad se je kosovo priznalo...kad su rusi bili "bjeda"... srbi grijese ,jer misle da im je rus prijatelj....boli rusa hashim za srbijom ...hoce da je izmuzu maksimalno,pa ce je onda odbaciti...isto tako interes im je da preko srbije uticu na ovaj dio europe...
Student Exchange

#222 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Student Exchange »

theTruePath wrote:
hajd ,nabroj par prijateljskih zemalja.
Francuska i Armenija,Izrael i USA,Bosna i Turska,Rusija i Srbija,Svedska i Finska/Danska/Norveska itd
Pa kako Bosnjaci najgore prodjose majku mu!?
theTruePath

#223 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Student Exchange wrote:
theTruePath wrote:
hajd ,nabroj par prijateljskih zemalja.
Francuska i Armenija,Izrael i USA,Bosna i Turska,Rusija i Srbija,Svedska i Finska/Danska/Norveska itd
Pa kako Bosnjaci najgore prodjose majku mu!?
svakome je njegovo najbolje :D
palermo

#224 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by palermo »

Murat Sabanovic wrote:meni se cini da ti mene shvacas kada kazem da bi za jednog prijatelja spreman svoja ledja postaviti.

vidis palermo , bosna je za dlaku nestala..dok su bosnjake neprijatelji tukli,turcin je bacio nesto oruzija da se bosnjo suprostavi.a nije zaprijetio neprijatelju svoga prijatelja,nije bio spreman da postavi ledja...nije bio spreman da kaze"stop ,ovo je moj prijatelj"....nama jest, to, nesta oruzja dobro doslo, i hvala ima na tome. ali mi je nekako licemjerno isto kao ona humanitarna pomoc koja je stizala avionima i padobranima.
prijateljastvo je velika rijec.
E, jebi ga Murate, ne funkcionira svijet tako, da nije bilo prijatelja i onih koji su koliko toliko vjerovali u Bosnu i Hercegovinu teško bi mi opstali, naravno prvo je trebalo pokazati da vrijedimo, da možemo, ..........možemo mi sad ovdje na nekoj filozofskoj razini raspravljati o pojmu prijatelja, šta znači prijatelj i slično........ali Turska je nama prijateljska zemlja, ne samo prijateljska nego jedna od rijetkih zemalja, koja zbog niza razloga ( neki od njih su svakako i turski specifični interesi) spremna da ovoj zemlji pomogne, i naprosto su neki od postova koje su ovdje mogu pročitati meni neshvaljivi.
detroit-mercy

#225 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by detroit-mercy »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:[quote="theTruePath

Naivan si do bola,politicka scena ne funkcionise tako...ako si sam i mal neces stici daleko.To uglavnom svi shvacaju i zato i imamo ovakve odnose prema islamskom svijetu[/quote]

Izgleda da se nismo dobro shvatili sto je i normalno jer nismo na istom nivou teoretskog, praktickog i zivotnog znanja te zbog toga ne pricamo isti jezik, nerazumijemo se kako treba i rezultat svega toga je odmah pogresna komunikacija i nerazumjevanje.

Normalno da treba gajiti prijateljske, privredne, ekonomske, kulturne i sve druge veze sa vecinom pozitivnih drzava svijeta tu se slazem s tobom ali da neki nasi tkz Bosnjacki politicki i vjerski predstavnici iz nekih njihovih privatnih razloga vicu/izjavljuju u ime svih Bosnjaka/Bosanaca da smo mi svi porjeklom Turci da nam je Turska i otac i mati, da nam je Turska maticna drzava i druge nebuloze to vec prelazi sve granice dobrog ukusa i ne spasava Bosnjake i njihovu maticnu drzavu Bosnu i Hercegovinu nego obrnuto raseljava Bosnjake i predaje njihovu maticnu drzavu Srbiji i Hrvatskoj sto je i njihov vjekovni cilj.[/quote]
Da se malo pojednostavi, to ti je k'o kad seljak istjera kravu na pijacu, pa stane da hvali te daje toliko mlijeka, te svake godine oteli po dvoje, te ovo te ono, sve samo da bi je prodao.
To sto politicari pricaju dok je Gul tu je jedno a sto narod pa isti ti politicari misle je drugo. Prema tome ne vidim da iko od Bosnjaka ima plan kupovati nekretnine (osim onih extra bogatih koji kupuju svugdje u svijetu) u Istanbulu ili Antaliji, nasuprot bratskim narodima iz BiH koji su navalili na Zagreb, Split, Beges i Novi Sad. To ti valjda dovoljno govori ko koga smatra maticnom drzavom, ne vidim da se pretjerano razgulise da uce Turski ili da djecu salju u maticu na skolovanje, sto nam bratski narodi uveliko rade.
Jedina stvar je u tome sto se sa simpatijama gleda na vecu ulogu jedne ako nista regionalne sile na ove nase prilike. Sa tim sto sam clanak po sebi je jedno veliko sranje jer mi dileme nikada nismo imali ko nam je matica (kao pojedini sa ovih prostora), niti ce nam to ikada biti dilema. A sto se tice raseljavanja, pogledaj malo koliko se stvarno koga raselilo i jos uvijek raseljava u "matice".
Ja opet podvlacim, citav problem je u tome sto je to Turska, jer u podsvijesti mi Tursku jos uvijek vidimo iz onga sto smo ucili u istoriji, dekadentno carstvo u propadanju koje je jedva sposobno da se brine o samom sebi.
Mi i o Koreji imamo misljenje da je to jad i bijeda, a ta ista Koreja je svjetlosnim godinama isred nas u svakom pogledu :mrgreen: .
Post Reply