(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vjesticanametli

#201 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by vjesticanametli »

cuj zaovu jabukom...........a cime je gaĐŽala svekrvu
pustopoljina

#202 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

vjesticanametli wrote:cuj zaovu jabukom...........a cime je gaĐŽala svekrvu
dunjom, tvrdja je :skoljka:

je li kod "vas" potpuna ceremonija ide ovako:
prvo se skupe kratko kod mladozenje...sokic,limunic...
onda se ide po mladu...svatovi...kod mlade ima hrane i pica...
e tu sad dolaze one brklje
onda se ide u opcinu (ili prije toga i u dzamiju)
vjencanje
poslije vjencanja se voza kroz grad (neko sa zastavama,neko bez...manje-vise glasno)...uglavnom se kolona negdje presjece,pa hvatas pola sata da opet udjes u kolonu :)
i ide se na mjesto gdje ce se slaviti...
jede se
mlada i mladozenja otvaraju prvi ples
gdje se slavi do sitnih sati
tu ima ono sa cipelom/kafom...pokloni se stavljaju na stol ili se koverte licno urucuju...
u ponoc se iznosi torta
a ujutru mlada i mladozenja idu na bracno putovanje?

ovo okupljanje pred kucom (npr.kad neko zivi u zgradi) se nekad preskoci i ide se odmah u opcinu,ili gosti dodju tamo gdje ce se slaviti.

p.s. gdje je (bio) rasiren taj obicaj sa jabukom? ja sam iz krajine i nikad nisam cula za to.
Last edited by pustopoljina on 02/08/2010 20:01, edited 1 time in total.
Josip

#203 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Josip »

Kod nas je običaj da se poslije jabuke, kada se svi dobro napijemo, potučemo. A ako se nekome ne tuče onda on pijan napada curu/e. :D :lol: :D
metar_drva

#204 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by metar_drva »

Josip wrote:Kod nas je običaj da se poslije jabuke, kada se svi dobro napijemo, potučemo. A ako se nekome ne tuče onda on pijan napada curu/e. :D :lol: :D
jebeš svadbu bez 5 mrtvih :lol:
Josip

#205 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Josip »

metar_drva wrote:
Josip wrote:Kod nas je običaj da se poslije jabuke, kada se svi dobro napijemo, potučemo. A ako se nekome ne tuče onda on pijan napada curu/e. :D :lol: :D
jebeš svadbu bez 5 mrtvih :lol:

Nemoj tako. Ma dobri su sada svatovi u salu i sve riješeno. Što bi da su kao prije u Slavoniji po 7 dana.
high_volume

#206 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by high_volume »

pustopoljina wrote:p.s. gdje je (bio) rasiren taj obicaj sa jabukom? ja sam iz krajine i nikad nisam cula za to.
To je srednjevjekovni običaj, najrasprostranjeniji u Dalmaciji i Hercegovini, zadržan do prije 50-tak godina uglavnom u katoličkim selima.

Nedavno je jedna sarajevska ženidba protekla u duhu ove tradicije.
Josip

#207 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Josip »

Pa kod nas se još na dosta svadbi baca jabuka preko kuće, mlada baca.

A ako razbije prozor mladoženja nju baci .. :D :D :D .

Bacala se jabuka ali se pomalo to ukida radi zgrada i visokih kuća.
Ljuska_u_BaklaFi

#208 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Jos malo pa che mlade prije svadbe ichi na visinske pripreme :lol: Ja, neki dotichni i maticar aBd :-)
pustopoljina

#209 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

mi u krajini imamo divljacke obicaje :lol: brklje i kradje i otkupi :lol:
nista te jabuke...
ako prebaci jednu preko zgrade, moze odmah u reprezentaciju :)
JThomas

#210 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by JThomas »

tri se dana pjevalo, pet je puta dolazila murija... :D
ja.neron

#211 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ja.neron »

Admir_1984 wrote:Meni nekako ok zastava maticne drzave, al one zelene, stranacke fakat ne kontam :-) :-) Jos nikad nisam vidio zastavu sdp, liberala, sdu, samo sda :? :-) :-)

Neki dan gledam drzavnu, ljiljane, sda i onu zelenu mjesec i zvijezda :-) :-)
moj komšija kad mu se sestra udavala uvalio drugoj komšinici zastavu Ferrarija :( :lol: da ona maše njom dok se budu vozili u svatovskoj koloni
pa sad ti vidi ima li većeg debila od njega
ja.neron

#212 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ja.neron »

:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
Josip

#213 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Josip »

ja.neron wrote:
Admir_1984 wrote:Meni nekako ok zastava maticne drzave, al one zelene, stranacke fakat ne kontam :-) :-) Jos nikad nisam vidio zastavu sdp, liberala, sdu, samo sda :? :-) :-)

Neki dan gledam drzavnu, ljiljane, sda i onu zelenu mjesec i zvijezda :-) :-)
moj komšija kad mu se sestra udavala uvalio drugoj komšinici zastavu Ferrarija :( :lol: da ona maše njom dok se budu vozili u svatovskoj koloni
pa sad ti vidi ima li većeg debila od njega

sada on zna tko je napisao post :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#214 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Djeca više na svadbama ne uzvikuju: ''Kume izgori ti kesa'', nego: ''Kume izgori ti bubreg!''
Image
Bubreg
high_volume

#215 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by high_volume »

Josip wrote:Pa kod nas se još na dosta svadbi baca jabuka preko kuće, mlada baca.
Da, neki od običaja zadržani su do danas, izuzetno rijetko. Svadbama se u prošlosti pridavao značaj i zbog toga su u pravilu trajale tri dana – najčešće od ponedjeljka do srijede. Danas svadba traje jedan dan, ali što duže...

O "jabuci":

I nekadašnja "svadba s jabukom" trajala je tri dana, od ponedjeljka do srijede, a najzastupljenije područje je hercegovačko i dalmatinsko. Evo u kratko kako je tekla ceremonija:

Ponedjeljkom su se najprije u kući mladoženje okupljali svatovi, u kojoj se, uz pjesmu i dobro raspoloženje, vršio raspored svatova – dodjeljivana im uloga. U određivanju rasporeda glavnu ulogu su imali rodbinski odnosi, a najvažniju, redom: stari svat, kum, djeverovi, buljubaša i barjaktar.
Stari svat je pravilu bio mladoženjin ujak (majčin brat) ili neko drugi iz bliske rodbine, a brinuo se da sve prođe u najboljem redu. Kum je morao biti mladoženjin zet, a glavna mu je briga bila da ceremonijal "jabuke" prođe uredno (dodjela darova svatovima i briga oko “darovanja” novca mladencima). Djeverovi su bila mladoženjina braća ili najbliža muška rodbina, buljubaša je bio kolovođa, i biran je među najveselijim i najtemperamentnijim seljanima, a barjaktar je i tada nosio barjake – zastave nacionalne pripadnosti.
Potom je mladoženjina bliža rodbina odlazila po mladin sanduk (“zavežanj”), u kojem se nalazila “sprema”, (ruho - čarape, pokoja zobnica, gunjevi, jastuci, pregače, suknene haljine, poneki prostirač, predmeti za kućne potrebe, tj. ono uobičajeno što bi udavača trebala za zajednički život i za darove u svatovima, zavisno od mogućnosti te porodice)
Sanduk se prvo “otkupljivao” cjenkanjem, a nakon nagodbe tovario bi se na konja i odnosio kući mlade, u kojoj bi prvo bili počašćeni pićem i mezom. Nakon toga “ruho” bi bilo uredno spakovano, natovareno na konja i odnošeno mladoženjinoj kući. Cilj je bio stići prije mraka kako bi uspjeli “pokazati” šta je sve mlada spremila za udaju. “Ruho” bi nakon toga bilo posloženo na dogovoreno mjestu u kući da bi ih mladenci našli u svadbenoj noći.
U isto vrijeme kada se odlazilo po sanduk, u kuću mladoženje donosili su se “prinosi” – poklon svakog pojedinačnog svata u naturi (tele, pogača, litar rakije i 5 litara vina).
U utorak ujutro svatovi bi se okupljali kući mladoženje, nakon čega “stari svat” preuzima glavnu ulogu u svadbi, što započinje kićenjem svatova, a što je najčešće vršila mladoženjina mlađa sestra grančicom ružmarina, i za to je bila nagrađivana od svatova.
Nakon ručka išlo se na crkveno vjenčanje koje se obavljalo u crkvi djevojke. Tu bi mlada darovala i svećnika (peškirom i sl.), a nakon toga svatovi bi se u koloni vraćali kući mladoženje, a pred njih bi izlazili ukućani časteći ih pićem, na što bi svatovi uzvraćali hranom koja se obično sastojala od komadića pogače i pečenog mesa. U dolasku pred kuću svatove je uvijek dočekivao domaćin zajedno s ostalom rodbinom, prijateljima i komšijama, nakon čega se započinjalo pjevanje – “pripjev”, koje su uvijek izvodile po tri djevojke u dvije grupe. Pjevanje je završavalo riječima: “Dobro došao stari svate", "Dobro došao buljubašo”, “Dobro došle kite svata i sa njima neva naša" i sl..

Nakon pjevanja mlada bi prebacivala jabuku preko mladoženjine kuće. Jabuka je bila ispunjena metalnim novčićima, a kod bogatijih porodica i dukatima, i smatrana je simbolom sreće i darivanja. Pored jabuke mlada bi okupljeni narod darovala bacanjem oraha ili smokava.

Nakon što bi prebacila jabuku preko kuće, mlada bi ušla u nju - u svoj novi dom, uz pozdravljanje sa ukućanima i ljubeći svekra i svekrvu. Nakon toga mlada mora da zavrti poklopac lonca, čime je simbolizirala i ozvaničila svoj dolazak u kuću, postajući tako član domaćinstva.
Nakon čina "udomljavanja" započinjao bi svadbeni ručak u trajanju 2-3 sata. Ručak je započinjao veselim razgovorom i pjesmom uz kafu i rakiju, nakon čega su slijedila svadbena jela: uštipci, pogače, juha, lešo meso, a kao posebna poslastica pečenje - pečeno meso.

Nakon završenog ručka slijedila bi podjela darova. Strogo se vodilo računa da se darovi, koji su imali različite vrijednosti, pravilno rasporede, u zavisnosti od srodstva svata i mladoženje. Po pravilu – bliža rodbina dodjeljivala je vrijedniji dar, a on se se najčešće sastojao od papuča i čarapa, a u kasnijoj fazi košulja, peškira i sl.

Nakon podjele darova sva¬tovi bi neko vrijeme bili slobodni, do ponovnog okupljanja uveče. Za to vrijeme mladoženja bi išao od kuće do kuće noseći rakiju i pozivajući ostale seljane na svadbeno sijelo. U isto vrijeme i rodbina mlade se spremala kako bi se pridružila svadbenom veselju, i njihov dolazak u kuću mladoženje i pridruživanje veselju obavljao se u pravilu uveče. Majka mlade nije odlazila…

Nakon završene večere slijedilo je “pripjevanje jabuke” što je predstavljano kao glavni događaj svadbenog veselja. Pjevalo se riječima: "Dar jabuke neve naše" i to redom prema svakom od svata do svata oslovljavajući svakog njegovom sva¬tovskom ulogom. U tim prilikama nastojalo se naznačiti neku od karakteris¬tika te osobe kako bi bilo stvoreno što bolje raspoloženje i tako bolje darovala "jabuka".
Sve dok svat kome se vrši pripjev ili oni koji otežu sa davanjem novca, pretvarajući se da ga nemaju, ne daruje "jabuku", pjevačice redovnom pripjevu dodaju još i riječi: "Oduži se, ne ruži se".
Sve dok traje pjevanje, uz mladu ide kum noseći jabuku zavezanu za na privez, a uz jabuku se običavalo i nanizati nešto vrijednijeg papirnatog novca, kako bi to poticajno djelovalo na svatove prilikom darivanja.
Kum bi jabukom mahao ispred i oko glave svakog pojedinačnog svata, sve dok se "jabuka" ne bi da¬rovala. Na kraju su darivane i pjevačice.
Po završetku "jabuke" veselje bi se u kući produžilo dugo u noć, a ispred kuće grupe djevojaka i mladića pjevali bi i igrali kolo, jer je svadba bila glavno sijelo u selu.

Mladu su cijelo veče čuvali djeverovi, jer je bio običaj da se mladu pokušalo ukrasti ili joj barem izuti cipelu. Ovo bi se radilo radi stvaranja dobrog raspoloženja, jer se tako dolazilo do ceremonije otkupa mlade ili cipele, zavisno od toga šta se uspjelo ukrasti. Djeverovi nisu smjeli dopustiti krađu jer se to smatralo lošim znakom - vjerovalo se da mlada neće biti dobra.

Nakon završetka darivanja "jabuke" mlada je presvlačila bijelu haljinu (vjenčanicu) i time definitivno postajala članom ukućana.

U srijedu, trećeg dana svadbe, po selu bi bile sakupljane kokoši koje bi zajedno sa ostalim darovima hrane bivale nanizane na motku, od čega je bivao spreman zadnji ručak. Poslije ručka svatovi bi odlazili svojim kućama, čime bi svadba bila završena.

Sedam dana nakon svadbe mlada s mužem, svekrom, svekrvom te ostalom bližom rodbinom ide u posjetu kući svo¬jih roditelja, noseći sa sobom uštipke i sl jela i druge poklone (odlazak u rod).
callmethebreeeze

#216 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by callmethebreeeze »

fin tekst. cudno, citajuci ovaj tekst pred ocima mi neko hercegovacko selo, i citav dogadjaj onako kako zamisljam da je to moglo izgledati prije sto godina. i simpaticno mi. a kad se ti obicaji prebace u danasnje sarajevo, to ispadne krkanluk.
minjonja

#217 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by minjonja »

komi wrote:meni je glupo trubiti na svadbi kroz grad

koga briga sto je neko potpisao da moze legalno mećat :? :? :?
komiju u zadnje vrijeme sve cesci postovi o svadbi i zenidbi. mora da ga neka nervoza puca :D
BSn

#218 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by BSn »

ImageImageImageImageImageImageImageImage

i onda ga zacinis sa: Image
ljubav_aha

#219 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

skydive wedding :-D

ljubav_aha

#220 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

wedding in a hot air baloon :-D

odlicna ideja :-D
xsk

#221 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by xsk »

ljubav_aha wrote:wedding in a hot air baloon :-D

odlicna ideja :-D
odlicna!!! ja bih da se udam samo da ispucam ovakvih par ideja, i onda mogu da se razvedem odmah he he he!
Michun

#222 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Michun »

E pa ovi sto su plesom usli...fakat su mi dan popravili :D
Ateista

#223 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ateista »

callmethebreeeze wrote:fin tekst. cudno, citajuci ovaj tekst pred ocima mi neko hercegovacko selo, i citav dogadjaj onako kako zamisljam da je to moglo izgledati prije sto godina. i simpaticno mi. a kad se ti obicaji prebace u danasnje sarajevo, to ispadne krkanluk.
:thumbup:

Upravo ono sto sam i ja govorio, tad su ti obicaji imali odredjeni smisao i bili su u duhu vremena, danas se praktikuju iz navike i na silu i ispada pravi seljakluk.
SsTtEeLlAa

#224 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by SsTtEeLlAa »

mada mi vecina obicaja smeta ( trubljenje po gradu, bacanje para na serbe i koje kakve gluposti ) najvise mi smeta taj obicaj da roditelji od mlade ne idu na svadbu ,vec ostaju kuci ..bas nigdje veze :roll:
Tiberije

#225 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Tiberije »

Ja, žena, kum(+njegova žena), kuma(+njen muž), svi u farmerkama i papučama, upali kod matičarke, žena mislila da nas policija ganja :D , kaže sačekat ćemo da uđu i svatovi pa da nastavimo, :-) :-) :-) , onda je skontala da smo svi tu :-) ceremonija po sata, dao 50 EUR onoj curi sa digitalcem i razgulili na vikendicu, dva dana se gruvali sa svim i svačim, u ponedjeljak na poso' :D

Vjenčanje iz snova :D

Starcima reko' da sam se oženio poslije 2 mjeseca, samo je mama rekla "aj nek vam je sretno djeco" :D ( i punici isto) :-)
Locked