Miješanje IZ u politiku

Locked
probuseni $

#201 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

Kenan-sa wrote:
Marlon Brando wrote:Ako je Bosna i Hercegovina sekularna drzava, kao sto u Ustavu pise, onda bi se ovakve stvari trebale ignorisati. Ovakvim izjavama uopce ne bi trebalo pridavati nikakvu vaznost. To je licno misljenje jednog vjerskog sluzbenika koji prekoracuje granice svoje profesije. Da je kod nas normalna i IZ, ona bi takvo ponasanje sankcionisala. Medjutim kako je u BiH sve okrenuto naglavce, to se nece desiti. Jos strasnija je cinjenica da veliki dio glasackog tijela tzv. bosnjackog korpusa pripada ruralnoj populaciji, gdje je "hodzina" rijec izuzetne vaznosti i koja se slusa. Ne bih da budem optuzen za generaliziranje zbog prethodno iznesene tvrdnje, ali dosadasnja praksa je pokazala da u bosnjackom korpusu pobjedjuju oni koji imaju reisa (citaj IZ) i Avaz na svojoj strani. Licno smatram da bi smo trebali biti jedna laicka, odnosno sekularna drzava, u kojoj religija ima svoju ulogu koju joj niko ne smije osporiti, ali isto tako zna gdje joj je mjesto i ne petlja se u pitanja koja je se ne ticu. Bojim se da ovo necemo zadugo docekati.
Sve dok se politika direktno mjesa u rad i funkcionisanje IZ dotad ce se i IZ mjesati u politiku! politika je srusila oko 700 dzamija u ovoj drzavi i sta sada treba IZ biti apoliticna pa da i preostale dzamije u skorijoj buducnosti dozive istu sudbinu od radikalnih ateista,ravnogorskih cetnika!? Reis Ceric je covjek kojeg vjernici vole i postuju,a kojeg radikalni ateisti ne vole jer se brine za Islam u ovoj drzavi,jer obnavlja porusene dzamije,jer pravi zgradu rijaseta koja ce do sudnjeg dana svjedociti o postojanju snazne IZ na ovim prostorima! e sad druga je stvar sto bi ti isti radikalni ateisti da postavljaju hodze i Reisa po svojoj mjeri,pa da se po mogucnosti ruse dzamije i prave parkovi kao u najcrnijim komunistickim vremenima...
Drugovi komunisti jedna preporuka,brinite se vi je li piva poskupila ili je konjak pojeftinio,a IZ ostavite vjernicima!!!

Vjerske objekte nisu rusili nikakvi ateisti niti komunisti vec vjernici jedni drugima. Ne smetaju ateistima dzamije u RS vec pravoslavcima. Kako kod njih tako i na drugoj strani. Nemoj podvaljivati pricu o "radikalnim ateistima"....smjesan si...
avicena

#202 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

Marlon Brando wrote:Jos strasnija je cinjenica da veliki dio glasackog tijela tzv. bosnjackog korpusa pripada ruralnoj populaciji, gdje je "hodzina" rijec izuzetne vaznosti i koja se slusa.
Prelistaj malo rezultate od prije dvije godine i idi po izbornim jedinicama pa ćeš vidjeti da nisi u pravu. Mene lično zanimalo zato što se ova teza vrti godinama ne samo ovdje na forumu nego i inače neki svoje neuspjehe na izborima pravdaju 'ruralcima' kao kategorijom ljudi valjda bez političke svijesti. Ne znam šta si ti mislio, ali tako zazvučalo.
udrch

#203 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by udrch »

U najvećoj demokratiji na svijetu LOBIRANJE je sasvim legalan posao..
U nas bi zabranili vjerskim zajednicama da se oglase u medijima..
Svašta..
piupiu

#204 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by piupiu »

Mili Boze, kako se o ovakvim temama nikad ne moze govoriti bez zestoke polarizacije! :-) Ne moze se, ljudi, o stvarima iz proslosti govoriti iz savremene perspektive, prihvatajuci pozitivisticki nacin gledanja na stvari -- da je ono sto je danas na stvari dokaz da je nesto u proslosti bilo totalno sranje ili totalno nesranje.

Svaki dogadjaj u istoriji ima svoju funkciju u vremenu u kojem se desavao, i ja moram reci da je ideja bratstva i jedinstva najbolja ideja koju je iznjedrio NOB, a iznjedrio je s razlogom (i to s mnogo idealistickijim razlogom nego sto to ljudima, posebno mladim ljudima, izgleda iz ove perspektive).

Sta je trebalo da se desi poslije jednog onako strasnog i krvavog rata kakav je bio Drugi svjestki rat? Trebalo je da ustane jos pet vodja i da kaze 'hajmo se svi sada dobro osvetiti jedni drugima', da fino zavrsimo ovu klanicu, pa kom obojci, kom opanci? Ili je trebalo da naprave jedan Dejton, pa da nastavimo narednih 20 godina ovako kako evo Bosna nastavlja poslije ovog rata? U tom istorijskom periodu, i u tom kontekstu, ovim se narodima nista bolje nije moglo desiti nego ideolosko insistiranje na 'bratstvu i jedinstvu' i rad na ekonomskom razvoju zemlje. Velika je greska sto Bosancima nije data narodnost u tom i takvom trenutku, ali im je data drzavnost kao i svim ostalim republikama. I to bratstvo i jedinstvo, koliko god to vecini izgledalo nemoguce, jeste zazivjelo i ja sam sretna sto sam ga iskusila dok je trajalo, koliko god da je nesavrseno bilo.

Problem kod Bosnjaka je taj sukob religijskog identiteta sa nacionalnim, problematicno je, naravno, jer su u suprotnosti jedno s drugima -- u islamu nema nacionalnog, a bosanstvo (kao nadreligijska i nadetnicka kategorija) bi mu trebalo biti prirodni saveznik, ali mi smo krenuli putem koji su nam drugi zacrtali. Zapravo mi najveci problem sa identitetom imamo sada -- u ono vrijeme, biti musliman i Jugosloven (zajednica ljudi slicnog porijekla u granicama jedne drzave) je bilo relativno lako, i na neki nacin mnogo logicniji nastavak otomanske tradicije pluralizma nego bilo koja druga opcija.

I ideja Bosne je na taj nacin zapravo puno kompatibilnija sa osjecanjem bosanskog muslimana, nego sa nacionalnistickom ostrascenoscu susjednih nam naroda, a prica se na kraju svede na sukob religija, jer je religija jedna od osnovnih komponenata identifikacije grupe kod sva tri naroda.

To sto se reis mijesa u politiku je isto tako jedan problem socioloske prirode -- reis, zapravo, i jeste predstavnik jedne grupe ljudi cija se okosnica identiteta duboko poklapa sa religijskom. Sustina islama kao kompletne filozofije zivota mu to na neki nacin nalaze. Do naroda je da odluci kojim ce, jadan i jos jednom na vjetrometini, putem krenuti u finalnom cinu borbe za svoj identitet i pravo postojanja.

Prema tome, ta pitanja su mnogo dublja i zahtijevaju mnogo vise saradnje i tolerancija UNUTAR bosnjackog korpusa nego ovo pateticno, povrsno i djecije prepucavanje na liniji je l' bolji Tito, il' je bolji reis. A to da su se bosanski muslimani bosnjastvom odrekli bosanstva je takodje zanimljivo pitanje za raspravu. To je jako tesko sustinsko pitanje jer bosnjastvo je, ovakvo kakvo je, nastalo ne oko identiteta jedne etnicke grupe (u etnickoj grupi moze biti vise vjerovanja), nego oko dijela etnicke grupe ciji je identitet usko povezan sa islamskim vjerovanjem i tradicijom, odnosno radi se o pretakanju religijskog identiteta u nacionalni gdje je nacionalno geografska odrednica zivota jedne grupe ljudi sa zajednickim religijskim identitetom.

Kad citam kako je Poslanik zapravo ujedinio Arape kroz jednu religiju, ja vidim jedan vrlo slican obrazac 'bratstvu i jedinstvu'. Jedno vjerovanje, jedna ideologija za ljude zajednickog porijekla koji dijele zivot na istom prostoru. Mozda je i zato bosanskim muslimanima "bratstvo i jedinstvo' i jugoslovenstvo bilo najprirodnije. Ne radi se uvijek o strasnim istorijskim prevarama, iako je neprepoznavanje Bosanaca kao naroda strasna politicka greska, ne radi se samo o tome da "nama neko nije dao", nego i da se mi nismo borili za to. Neko rece gore kako Jugoslovena vise nema. Nema ih s obzirom da im je identitet bio drzavni i nadetnicki, sa socijalizmom kao ideoloskom okosnicom. Kad su nestale granice zajednicke drzave i zajednicka ideoloska okosnica, nestalo je i Jugoslovena -- koji su odlucili da se nece boriti za Jugoslaviju, nego za svoje etnije, nacije i sta sve ne.

Kad sam se raspitivala i citala o, kao i sam tekst Alijine Islamske deklaracije, onda sam shvatila koliko je taj jaz problematican. Ideja te grupe je bila takodje ideja 'bratstva i jedinstva' (shvatite ovo kao metaforu), sa islamom kao okosnicom. Jedino sto ona ne pije vode kod nemuslimana. I u tom je smislu protivna opstanku Bosne kao drzave jednog naroda za zajednickim identitetom. I tako nama ostade bosnjastvo, kao jedna opcija koja je nit' tamo, nit' vamo, jer nije bazirana na kontinuitetu postojanja Bosne i Bosanaca sa zajednickom istorijom, kulturom, jezikom, nego na religijskoj okosnici.

A, kako nismo u stanju da uvedemo u Ustav da smo svi mi Bosanci za zajednickom istorijom, kulturom i jezikom, pa nakon toga dolaze nasa individualna etnicka porijekla i religijska pripadnost, tu smo gdje jesmo. I u tom je smislu probuseni$ u pravu kad kaze natovarite religije na magarce i posaljite ih nazad - takav komentar je rezultat ove istorijske zavrzlame, strasne frustracije, a ne neka ideoloske podlosti -- tako ja bar to vidim.

Bosnjaci moraju dovrsiti izgradnju svog sopstvenog identiteta, to je jasno, ali nemaju politicku snagu ni mudrost da pri tome dovrse i izgradnju zajednickog identiteta svih Bosanaca i Hercegovaca jer su krenuli istim putem kojim i one dvije grupe prije njega. E, u tome je problem mijesanja IZ u politicka pitanja, ako mene pitate. Iako ja smatram da su Bosnjaci jedan jako veliki mali narod u svom generalnom merhametu, politicki jednostavno nisu/smo dorasli zadatku ocuvanju (ili izgradnji novog) bosanskog identiteta za sve nas.

A ja bih jako voljela vidjeti na politickoj sceni nekoga ciji ce projekat biti prije svega Bosna, jer mi ocigledno nemamo dovoljno individualne svijesti, a izgleda vise ni dovoljno hrabrosti i volje, da kao jedinke doprinesemo tom projektu. Reis i IZ, samim svojim polozajem, ne mogu imati tu funkciju, koliko god da im namjere bile casne. Jednostavnim rjecnikom, ja ne mislim da se Bosna moze izgraditi u dzamiji. Politicki, takodje ne mislim da Bosnjaci imaju dovoljno mudrosti da odrade oba projekta o kojima se gore prica, bar sudeci po ovome kako stvari sada teku (a, cini mi se i po toku ove rasprave).
Co0l

#205 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

Ma dajte vise sa tim pricama kako Bosnjastvo potire Bosanstvo,stvarno je ta tvrdnja deplasirana kao i tvrdnja ovog lika da su se Muslimani nazvali Bosancima umjesto Bosnjacima da bi nesto drugacije bilo.Ustvari i bi-s obzirom da bi se time samo ime promjenilo a ne i sustina(jer bi opet 99% tih 'novih Bosanaca' bili islamske vjeroispovijesti a Srbi i Hrvati bi i dalje ostali Srbi i Hrvati) samo preimenovanje Muslimana u Bosance bi kod Srba i Hrvata koji su imali averziju prema Muslimanima(Bosnjacima) bi po automatizmu imalo i jos vecu averziju prema drzavi ciji bi naziv nosili i ti 'novi Bosanci' i tek tad bi opstojnost i drzavnost Bosne i Hercegovine dosli u pitanje!Pa nije BiH ni prva ni jedina drzava na svijetu koja ima razlicite etnicitete unutar jedne nacije.Evo samo primjer Svicarske u kojoj zive i etnicki Francuzi i Italijani i Nijemci i svi sa ponosom isticu to ali svi cine jednu naciju,svicarsku.Slicno je i u Sjedinjenim Drzavama,Kanadi,Belgiji,itd.Sadasnje uredjenje BiH je rezultat Dejtonskog sporazuma koji je u to vrijeme bio neophodan ali to ne znaci da ce biti i vjecno takvo uredjenje,pogotovo sto je odavno jasno da je ovakvo uredjenje nefunkcionalno a i nepravedno ali to ne znaci da ce nakon nekih buducih ustavnih promjena doci u pitanje vanjske granice Bosne i Hercegovine,koliko god to neki voljeli.Pogotovo je deplasirano tvrditi da je danasnje uredjenje BiH rezultat neke politike Bosnjaka i toga sto se oni uopste zovu Bosnjaci a ne Bosanci,Muslimani,Marsovci il' sta ti ja znam kako.Mozda je medju nekima medju Bosnjacima i bilo i jos uvijek ima onih kojima ovakvo stanje odgovara ali i ptice na granama vec znaju ko se u Bosni I Hercegovini zalagao i borio za jedinstvenu i cjelovitu biH a ko ju je(ili neke njene dijelove) htio vidjeti u sastavu nekih susjednih drzava!
Stvarno mi je smjesno cuti da neko tvrdi da je BiH neodrziva kao drzava kao zajednica tri konstitutivna naroda samo zato sto se najbrojniji narod u drzavi ne zove isto kao i drzava.Ustvari mi to djeluje kao jos jedan od pokusaja negiranja Bosne i Hercegovine kao drzave al ovaj put se kao izgovor i glavni krivci za rasturanje b-h drzavnosti koriste Bosnjaci.Kakav apsurd!Jasno je meni da jos uvijek medju nekima u ovoj drzavi ima onih koji BiH ne prihvataju kao svoju drzavu,90% takvih ne pripada Bosnjacima,ali traziti alibije za nedostatak ljubavi prema zemlji u kojoj zive i nespremnost da se prihvati BiH kao drzava a samim time i bosanska nacija u Bosnjacima je stvarno previse...
piupiu

#206 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by piupiu »

Co0l wrote:Ma dajte vise sa tim pricama kako Bosnjastvo potire Bosanstvo,stvarno je ta tvrdnja deplasirana kao i tvrdnja ovog lika da su se Muslimani nazvali Bosancima umjesto Bosnjacima da bi nesto drugacije bilo.Ustvari i bi-s obzirom da bi se time samo ime promjenilo a ne i sustina(jer bi opet 99% tih 'novih Bosanaca' bili islamske vjeroispovijesti a Srbi i Hrvati bi i dalje ostali Srbi i Hrvati) samo preimenovanje Muslimana u Bosance bi kod Srba i Hrvata koji su imali averziju prema Muslimanima(Bosnjacima) bi po automatizmu imalo i jos vecu averziju prema drzavi ciji bi naziv nosili i ti 'novi Bosanci' i tek tad bi opstojnost i drzavnost Bosne i Hercegovine dosli u pitanje!Pa nije BiH ni prva ni jedina drzava na svijetu koja ima razlicite etnicitete unutar jedne nacije.Evo samo primjer Svicarske u kojoj zive i etnicki Francuzi i Italijani i Nijemci i svi sa ponosom isticu to ali svi cine jednu naciju,svicarsku.Slicno je i u Sjedinjenim Drzavama,Kanadi,Belgiji,itd.Sadasnje uredjenje BiH je rezultat Dejtonskog sporazuma koji je u to vrijeme bio neophodan ali to ne znaci da ce biti i vjecno takvo uredjenje,pogotovo sto je odavno jasno da je ovakvo uredjenje nefunkcionalno a i nepravedno ali to ne znaci da ce nakon nekih buducih ustavnih promjena doci u pitanje vanjske granice Bosne i Hercegovine,koliko god to neki voljeli.Pogotovo je deplasirano tvrditi da je danasnje uredjenje BiH rezultat neke politike Bosnjaka i toga sto se oni uopste zovu Bosnjaci a ne Bosanci,Muslimani,Marsovci il' sta ti ja znam kako.Mozda je medju nekima medju Bosnjacima i bilo i jos uvijek ima onih kojima ovakvo stanje odgovara ali i ptice na granama vec znaju ko se u Bosni I Hercegovini zalagao i borio za jedinstvenu i cjelovitu biH a ko ju je(ili neke njene dijelove) htio vidjeti u sastavu nekih susjednih drzava!
Stvarno mi je smjesno cuti da neko tvrdi da je BiH neodrziva kao drzava kao zajednica tri konstitutivna naroda samo zato sto se najbrojniji narod u drzavi ne zove isto kao i drzava.Ustvari mi to djeluje kao jos jedan od pokusaja negiranja Bosne i Hercegovine kao drzave al ovaj put se kao izgovor i glavni krivci za rasturanje b-h drzavnosti koriste Bosnjaci.Kakav apsurd!Jasno je meni da jos uvijek medju nekima u ovoj drzavi ima onih koji BiH ne prihvataju kao svoju drzavu,90% takvih ne pripada Bosnjacima,ali traziti alibije za nedostatak ljubavi prema zemlji u kojoj zive i nespremnost da se prihvati BiH kao drzava a samim time i bosanska nacija u Bosnjacima je stvarno previse...
Ja rekoh to je pitanje za raspravu. Reci da Bosnjastvo kao politicki koncept nije dovoljno zrelo, mudro i razvijeno da samo odrzi Bosnu ... nije isto sto nedostatak ljubavi prema istoj, upravo suprotno. I ne podmeci, ne podmeci, ne podmeci ... kukavicja jaja tipa 'Bosnjastvo krivo za rasturanje drzave', nisko je.
Co0l

#207 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

piupiu wrote: Ja rekoh to je pitanje za raspravu. Reci da Bosnjastvo kao politicki koncept nije dovoljno zrelo, mudro i razvijeno da samo odrzi Bosnu ... nije isto sto nedostatak ljubavi prema istoj, upravo suprotno. I ne podmeci, ne podmeci, ne podmeci ... kukavicja jaja tipa 'Bosnjastvo krivo za rasturanje drzave', nisko je.
Ja prije svega nisam tebi replicirao nego nekom drugom al et,kad si se nasao/la u tome samo da kazem da ja nikom nista ne podmecem jer onaj kome sam replicirao je upravo to i tvrdio-da je 'Bosnjastvo krivo za rasturanje drzave' a mogu se sloziti sa tobom da Bosnjastvo mozda nije zrelo da kao politicki koncept samo odrzi BiH ali i ne mora da bude jer je upravo to Bosnjastvo(ili bar veci dio istog) nosilac politicke platforme koja podrazumijeva ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH i na taj nacin pokusava da obezbijedi opstojnost Bosne i Hercegovine.To mozda i nije tako lako kroz ovakvo ustavno uredjenje BiH ali za nadati se je nekom boljem uredjenju koje ce lakse garantovati odrzivost Bosne i Hercegovine kao cjelovite drzave u svojim 'avnojevskim' granicama.
piupiu

#208 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by piupiu »

Co0l wrote:
piupiu wrote: Ja rekoh to je pitanje za raspravu. Reci da Bosnjastvo kao politicki koncept nije dovoljno zrelo, mudro i razvijeno da samo odrzi Bosnu ... nije isto sto nedostatak ljubavi prema istoj, upravo suprotno. I ne podmeci, ne podmeci, ne podmeci ... kukavicja jaja tipa 'Bosnjastvo krivo za rasturanje drzave', nisko je.
Ja prije svega nisam tebi replicirao nego nekom drugom al et,kad si se nasao/la u tome samo da kazem da ja nikom nista ne podmecem jer onaj kome sam replicirao je upravo to i tvrdio-da je 'Bosnjastvo krivo za rasturanje drzave' a mogu se sloziti sa tobom da Bosnjastvo mozda nije zrelo da kao politicki koncept samo odrzi BiH ali i ne mora da bude jer je upravo to Bosnjastvo(ili bar veci dio istog) nosilac politicke platforme koja podrazumijeva ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH i na taj nacin pokusava da obezbijedi opstojnost Bosne i Hercegovine.To mozda i nije tako lako kroz ovakvo ustavno uredjenje BiH ali za nadati se je nekom boljem uredjenju koje ce lakse garantovati odrzivost Bosne i Hercegovine kao cjelovite drzave u svojim 'avnojevskim' granicama.
Pardoniram, onda, islo je odmah iza mog posta.
probuseni $

#209 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

Znas sta Piupiu,

Ovolika doza polarizacije u razgovoru je neminovna . Ona nije zelja sagovornika , vec stvarnost. Stvari na terenu su i vise nego polarizovane. One su alarmantne.Imas drzavu kod koje su za sad samo granice neupitne, a sve ostalo je haos. Koliko dugo ce te granice izdrzati je historijsko pitanje. Bosna je bolesna iznutra.
Ti u pisanju naprimjer koristis izraz nesto kao , "nesnalazenje muslimanskih politicara ", a ja to prosto nazivam , "nesposobnost i izdaja" ,ne samog obicnog muslimanskog puka, vec njihova vodstav,politicara i IZ . Zato ti imas osjecaj da je razgovor polarizovan. Kad pogledas kroz blizu historiju, od Berlinskog Kongresa pa do danas , svaki put kad se krojila "mala historija Bosne" u ime te iste Bosne su nastupali bas muslimanski politicari jer drugih nije bilo.I svaki put su nam ucinili medvjedju uslugu. Nikad jasno nisu mogli definisati Bosnu kao drzavu, jer u svojoj ideologiji imaju jedan jaci imput, Islam, koji ideoloski ima neke druge ciljeve. Kad su se prije kojih 150 g.pojavili srbi i hrvati poslije budjenja nacionalne svijesti, kako se to popularno kaze, muslimani su ostali muslimani, vjerska grupa. To je bio recimo prvi korak unazad. Vec tad je Bosna izgubila ravnopravnu poziciju kako sa susjedima, tako i sa samim unutarnjim elementom koji se prije 20g. pojavio sa zahtjevom da se izdvoji iz Bosne.
Potom, `95 Bosna stoji u krvi do koljena i opet o sudbini Bosne odlucuje jedna obicna grupa muslimanskih vjernika predvodjena SDA i IZ bez ikakvog etnickog, bez ikakvog nacionalnog identiteta, ranjena , obezglavljena , i u ruci drzi tapiju nad Bosnom, jednu komunisticku zaostavstinu u vidu jasno definisane drzave koju su ovi vrlo pametno promovisali i zaokruzili na svjetskom planu. I opet se te iste muslimanske vodje ponasaju kao i prije 150g. Potpisuju papir koji separatistima omogucuje formiranje zaokruzenih politickih zajednica u samoj Bosni. Potpisuju unutarnju kapitulaciju drzave.
Ja mislim da imamo razloga da svi vristimo kolektivno !
jarancuga

#210 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:Znas sta Piupiu,

Ovolika doza polarizacije u razgovoru je neminovna . Ona nije zelja sagovornika , vec stvarnost. Stvari na terenu su i vise nego polarizovane. One su alarmantne.Imas drzavu kod koje su za sad samo granice neupitne, a sve ostalo je haos. Koliko dugo ce te granice izdrzati je historijsko pitanje. Bosna je bolesna iznutra.
Ti u pisanju naprimjer koristis izraz nesto kao , "nesnalazenje muslimanskih politicara ", a ja to prosto nazivam , "nesposobnost i izdaja" ,ne samog obicnog muslimanskog puka, vec njihova vodstav,politicara i IZ . Zato ti imas osjecaj da je razgovor polarizovan. Kad pogledas kroz blizu historiju, od Berlinskog Kongresa pa do danas , svaki put kad se krojila "mala historija Bosne" u ime te iste Bosne su nastupali bas muslimanski politicari jer drugih nije bilo.I svaki put su nam ucinili medvjedju uslugu. Nikad jasno nisu mogli definisati Bosnu kao drzavu, jer u svojoj ideologiji imaju jedan jaci imput, Islam, koji ideoloski ima neke druge ciljeve. Kad su se prije kojih 150 g.pojavili srbi i hrvati poslije budjenja nacionalne svijesti, kako se to popularno kaze, muslimani su ostali muslimani, vjerska grupa. To je bio recimo prvi korak unazad. Vec tad je Bosna izgubila ravnopravnu poziciju kako sa susjedima, tako i sa samim unutarnjim elementom koji se prije 20g. pojavio sa zahtjevom da se izdvoji iz Bosne.
Potom, `95 Bosna stoji u krvi do koljena i opet o sudbini Bosne odlucuje jedna obicna grupa muslimanskih vjernika predvodjena SDA i IZ bez ikakvog etnickog, bez ikakvog nacionalnog identiteta, ranjena , obezglavljena , i u ruci drzi tapiju nad Bosnom, jednu komunisticku zaostavstinu u vidu jasno definisane drzave koju su ovi vrlo pametno promovisali i zaokruzili na svjetskom planu. I opet se te iste muslimanske vodje ponasaju kao i prije 150g. Potpisuju papir koji separatistima omogucuje formiranje zaokruzenih politickih zajednica u samoj Bosni. Potpisuju unutarnju kapitulaciju drzave.

da cujem tvoj prijedlog sta je se trebalo uraditi 95, kako bi ti mirnim putem privolio separatiste ( cetnike i ustase ) da postuju BiH i njeno drustveno-politicko uredjenje...
i opet ti ponavljam, zar zaista mislis da ne bi bilo ovog belaja da su se bosnjaci izjasnili bosancima...
von borojevic

#211 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by von borojevic »

Mislim da je zaboravljena činjenica da je uređenje u BiH takvo da je za bilo kakvu odluku potrebna saglasnost sva tri naroda koji su po ustavu konstitutivni. E upravo to je problem, jer je uvijek moguće opstruirati (bilo koji narod) sve ono što bi moglo biti od koristi za funkcionalniju državu...
probuseni $

#212 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

von borojevic wrote:Mislim da je zaboravljena činjenica da je uređenje u BiH takvo da je za bilo kakvu odluku potrebna saglasnost sva tri naroda koji su po ustavu konstitutivni. E upravo to je problem, jer je uvijek moguće opstruirati (bilo koji narod) sve ono što bi moglo biti od koristi za funkcionalniju državu...
To nije tacno !

Konstitutivnost naroda je jedna a donosenje politickih odluka druga kategorija. Tri naoda su s dogovorili da zejednicki formiraju drzavu, potpisali protokol i na tome se zavrsava ta famozna konstitutivnost. Ona u sebi naravno nosi i takozvane "kljuceve" koji omogucuju ravnopravnu raspodjelu u politickom zivotu, ravnopravnu raspodjeljenost politickih funcija na sva tri naroda.
A politicke odluke donose drzavna politicka tjela od opstine pa do Parlamenta BiH. Niko od ovih politicara se nema pravo pozivati na nekav "svoj narod" , jer on nije izabran od naroda , vec od neke politicke partije. Upotreba naroda u tom slucaju je zloupotreba. Ali za ovakvo nesto treba malo veca politicka pismenost.
jarancuga

#213 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
von borojevic wrote:Mislim da je zaboravljena činjenica da je uređenje u BiH takvo da je za bilo kakvu odluku potrebna saglasnost sva tri naroda koji su po ustavu konstitutivni. E upravo to je problem, jer je uvijek moguće opstruirati (bilo koji narod) sve ono što bi moglo biti od koristi za funkcionalniju državu...
To nije tacno !

Konstitutivnost naroda je jedna a donosenje politickih odluka druga kategorija. Tri naoda su s dogovorili da zejednicki formiraju drzavu, potpisali protokol i na tome se zavrsava ta famozna konstitutivnost. Ona u sebi naravno nosi i takozvane "kljuceve" koji omogucuju ravnopravnu raspodjelu u politickom zivotu, ravnopravnu raspodjeljenost politickih funcija na sva tri naroda.
A politicke odluke donose drzavna politicka tjela od opstine pa do Parlamenta BiH. Niko od ovih politicara se nema pravo pozivati na nekav "svoj narod" , jer on nije izabran od naroda , vec od neke politicke partije. Upotreba naroda u tom slucaju je zloupotreba. Ali za ovakvo nesto treba malo veca politicka pismenost.

cekam odgovor lafe...da li bi sepaatisti odustali od svojih namjera da su se bosnjaci izjasnili bosancima...
kako bi ti sprijecio stvaranje tkz.srpskih opstina pocetkom 90...tri naroda su se dogovorili da formiraju zajednicku drzavu...jes,jes...
probuseni $

#214 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:Znas sta Piupiu,

da cujem tvoj prijedlog sta je se trebalo uraditi 95, kako bi ti mirnim putem privolio separatiste ( cetnike i ustase ) da postuju BiH i njeno drustveno-politicko uredjenje...
i opet ti ponavljam, zar zaista mislis da ne bi bilo ovog belaja da su se bosnjaci izjasnili bosancima...
Stavljas me u nezgodnu situaciju da se ponavljam, samo zato sto ne citas predhodne postove kako treba. Na te tvoje upite sam vec odgovorio. Mozda ne direktno, ali se odgovori sigurno nalaze u onom sto pisem. Nemoj me pogeresno svatiti, ne ljutim se na tebe , i razumijem da si u dilemi jer si vjerovatno u kratkom periodu procitao nesto sto se ne uklapa u tvoj sistem razmisljanja i sto trazi vremena da se razumije i shvati.

Konflikt je bio neizbjezan . No, mozda se sve moglo rijesiti jednom veliko demonstracijom sile sa sve tri strane, zveckanjem oruzja a ne sa potocima krvi. Krv tece kod onih koji su najslabiji, kod onih koji su bolesni, ranjeni, sepavi, a takvi su upravo bili bosanci. Bili smo kao izgubljeno pile bez kvocke koje kvoce iz ocaja.

Ko se sjeca zna da su srbi u Bosni prvo proglasili ni manje ni vise nego "Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu". Pazi apsurda !? Citava Bosna vise nije bosanska vec srpska. A za to su imali vrlo jaku osnovu. Imali su etnicki i nacionalni identitet i igrali su na najjacu kartu, da u jednom potezu, u svom tom metezu uniste Bosnu za vjek vjekova. Nasa strana nije imala s cim da odgovori. Niti smo bili narod, niti smo imali naciju. Nismo ih ni njegovali niti stvorili zato sto su nam ideolozi bili muslimani koji te dvije kategorije dozivljavaju vrlo tesko ili nikako. Zasto je to tako naci ces u tumacenju globalne politike islama i samoj organizaciji islamskog svijeta. Mi smo jednostavno bili u pogresnim rukama, u rukama sistema koji nema odgovor na danasnje zahtjeve, koji zivi na premisama zakovanim daleko u proslosti.

Ali za divno cudo , sve se to danas moze rjesiti . Mi jos uvijek imamo vrlo jake adute u rukam samo ih nismo svjesni ili , oni koji nas vode nam ne dozvoljavaju da ih upotrebimo. Za ovaj dio je potrebna jedna nova tema. Reci cu samo kratko. Sazvati BOSANSKI SABOR ....!
avicena

#215 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

probuseni $ wrote: Ali za divno cudo , sve se to danas moze rjesiti . Mi jos uvijek imamo vrlo jake adute u rukam samo ih nismo svjesni ili , oni koji nas vode nam ne dozvoljavaju da ih upotrebimo. Za ovaj dio je potrebna jedna nova tema. Reci cu samo kratko. Sazvati BOSANSKI SABOR ....!
Ne uspjeh naći u tvom pisanju šta su to Bošnjaci mogli bolje uraditi sa onoliko snage i moći za stabilniju BiH. Sve se po običaju svodi na kritiku generala poslije bitke. Često si upotrebljavao ono...možda. Pristajanjem da Bosanstvo bude karakreristično za samo Tuzlu, Zenicu, Sarajevo i pola Mostara mi isto nije pametna ideja. Tek kada mogne pokrivati i bošnjačko i hrvatsko i srpsko onda će tek imati nekakvu funkciju, a do tada bi bila samo karakteristika jednog naroda ili bar 95% tog naroda.

Bošnjacima treba već odavno neki sabor pa zvao ga bosanskim ili bošnjačkim. Popucali smo po svim mogućim šavovima i uspjeli se polarizirati gdje god je moglo, a sve na korist svoje štete dok centrifugalne snage zadovoljno trljaju ruke i glasno razmišljaju o trećem entitetu ili vežu Kosovo za Bosnu.
Co0l

#216 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:
To nije tacno !

cekam odgovor lafe...da li bi sepaatisti odustali od svojih namjera da su se bosnjaci izjasnili bosancima...
kako bi ti sprijecio stvaranje tkz.srpskih opstina pocetkom 90...tri naroda su se dogovorili da formiraju zajednicku drzavu...jes,jes...
Hajd da ti ja odgovorim.Ne bi bilo sukoba da su se Bosnjaci izjasnili Bosancima jer bi po logici ovog lika bilo dovoljno da ti novi 'Bosanci' zveckaju home-made tandzarama,molotovljevim koktelima, podrum-made tromblonima itd. naspram tenkova,topova,haubica,vbr-ova,MIG-ova koji bi sa druge strane bili upereni u te nove 'Bosance'...uffff,pravo bi ih prepali tim svojim 'zveckanjem oruzja' i zavarali bi ih tom promjenom imena.Nidje veze.
A samo mi nije jasno kako i danas opstaju tolike brojne drzave na svijetu u kojima u muslimani vecina kad je toliko Islam nespojiv sa drzavom.Opet nidje veze.A sve i da jeste nespojiv to u BiH nije slucaj jer je ovo ipak sekularna drzava i takva ce ostati,i pored povremenih izleta ovdasnjih vjerskih vodja u politiku.Tih izleta ima u skoro svakoj drzavi svijeta pa opet to ne dovodi opstojnost tih drzava u pitanje.
probuseni $

#217 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

Co0l wrote:
Hajd da ti ja odgovorim.Ne bi bilo sukoba da su se Bosnjaci izjasnili Bosancima jer bi po logici ovog lika bilo dovoljno da ti novi 'Bosanci' zveckaju home-made tandzarama,molotovljevim koktelima, podrum-made tromblonima itd. naspram tenkova,topova,haubica,vbr-ova,MIG-ova koji bi sa druge strane bili upereni u te nove 'Bosance'...uffff,pravo bi ih prepali tim svojim 'zveckanjem oruzja' i zavarali bi ih tom promjenom imena.Nidje veze.
A samo mi nije jasno kako i danas opstaju tolike brojne drzave na svijetu u kojima u muslimani vecina kad je toliko Islam nespojiv sa drzavom.Opet nidje veze.A sve i da jeste nespojiv to u BiH nije slucaj jer je ovo ipak sekularna drzava i takva ce ostati,i pored povremenih izleta ovdasnjih vjerskih vodja u politiku.Tih izleta ima u skoro svakoj drzavi svijeta pa opet to ne dovodi opstojnost tih drzava u pitanje.
Ima nekih stvari koje su jace od tog oruzja koje opisujes ! Politika !

Ja cu tebi dati sestu americku flotu da sravnis sa zemljom RS. I znas sta ce se desiti ? Pojavice se sesta ruska flota da ih zastiti.Doci ce rusi sa potpunim pravom da brane jednu politicku zajednicu koja je ugrozena. Ta RS ima sve sto joj je potrebnoda funkcionise, teritorijalnu cjelinu, srpski narod, i srpsku naciju u njoj. A ti je pipni ako smijes. Nazalost moram biti ovako grubo slikovit da bi ti objasnio da Bosna ili oni koji su trbali da brane Bosnu nisu od svega toga imali nista. Dok je Bosna spavala pod muslimanskim jorganom 150g. srbi i hrvati su se cijelo vrijeme pripremali za udarac. Stvorili su sistem vrijednosti koji u politickim relacijama ima znacenje, dio su nekakvog svjetskog poredka. Bosna je ostala ZEMLJA. Kad kazem zemlja mislim na zemlju tipa divljeg zapada, ko prije stigne njegova je. Srbi su to dobro znali pa su zato u prvi mah postavili maksimalisticki zahtjev, Srpska Bosna i Hercegovina. Da je Bosna imala drugog idejnog vodju umjesto muslimana sigurno bi prosla mnogo bolje.
Ko je zaustavio i istjerao Ruse iz YU 1948 ? Komunisti ! Zato sto su imali zaledjinu u obliku drzave, naroda i nacije. Rusi su se povukli podvijena repa.
Da je Bosna prema srbima i hrvatima nastupila kao drzava , kao narod, i kao nacija sve bi bilo drugacije. Ovako su upali u zamku , a neki kazu da su to i namjerno napravili, i sad imas to sto imas.
Co0l

#218 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

Klasicna zamjena teza na djelu.
jarancuga

#219 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
Co0l wrote:

Ja cu tebi dati sestu americku flotu da sravnis sa zemljom RS. I znas sta ce se desiti ? Pojavice se sesta ruska flota da ih zastiti.Doci ce rusi sa potpunim pravom da brane jednu politicku zajednicu koja je ugrozena. Ta RS ima sve sto joj je potrebnoda funkcionise, teritorijalnu cjelinu, srpski narod, i srpsku naciju u njoj. A ti je pipni ako smijes. Nazalost moram biti ovako grubo slikovit da bi ti objasnio da Bosna ili oni koji su trbali da brane Bosnu nisu od svega toga imali nista. Dok je Bosna spavala pod muslimanskim jorganom 150g. srbi i hrvati su se cijelo vrijeme pripremali za udarac. Stvorili su sistem vrijednosti koji u politickim relacijama ima znacenje, dio su nekakvog svjetskog poredka. Bosna je ostala ZEMLJA. Kad kazem zemlja mislim na zemlju tipa divljeg zapada, ko prije stigne njegova je. Srbi su to dobro znali pa su zato u prvi mah postavili maksimalisticki zahtjev, Srpska Bosna i Hercegovina. Da je Bosna imala drugog idejnog vodju umjesto muslimana sigurno bi prosla mnogo bolje.
Ko je zaustavio i istjerao Ruse iz YU 1948 ? Komunisti ! Zato sto su imali zaledjinu u obliku drzave, naroda i nacije. Rusi su se povukli podvijena repa.
Da je Bosna prema srbima i hrvatima nastupila kao drzava , kao narod, i kao nacija sve bi bilo drugacije. Ovako su upali u zamku , a neki kazu da su to i namjerno napravili, i sad imas to sto imas.

komentar na zadnju recenicu...
pa zar nisi dosad tvrdio da su nam komunisti sve dali pa cak i drzavu?
probuseni $

#220 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:

Da , komunisti su vam dali potpuno funkcionalnu drzavu koju su priznali svi na klik prsta. Cijeli svijet je priznao BiH sa njenim granicama , sa njenim narodima i sa njenom nacijom. Time su srbi i hrvati bili u klopci jer ih je pravno pokrivala drzava sa svojim zakonima. Htjeli oni ili ne bili su dio bosanske nacije. Sve sto bi zeljeli uciniti mimo ustava se zove separatizam. I umjesto da Muslimani zadrze tu poziciju ustavotvornog naroda, oni se spustaju stepenicu nize, i poravnavaju sa separatistima , sto su ovi jedva docekali. Daljnji posao im je bio lak. Muslimansko rukovodstvo je unistilo bosansku naciju koja je bila najveci garant drzave. Sami sebe su degradirali i postali samo vjerski narod, bas kao Kurdi i to u svojoj vlastitoj zemlji. Da li je to bilo iz neznanja ili namjerno, pitanje je sad ?
avicena

#221 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

probuseni $ wrote: Dok je Bosna spavala pod muslimanskim jorganom 150g. srbi i hrvati su se cijelo vrijeme pripremali za udarac.
A gdje se izgubi Bratstvo i Jedinstvo?
jarancuga

#222 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:
probuseni $ wrote:

Da , komunisti su vam dali potpuno funkcionalnu drzavu koju su priznali svi na klik prsta. Cijeli svijet je priznao BiH sa njenim granicama , sa njenim narodima i sa njenom nacijom. Time su srbi i hrvati bili u klopci jer ih je pravno pokrivala drzava sa svojim zakonima. Htjeli oni ili ne bili su dio bosanske nacije. Sve sto bi zeljeli uciniti mimo ustava se zove separatizam. I umjesto da Muslimani zadrze tu poziciju ustavotvornog naroda, oni se spustaju stepenicu nize, i poravnavaju sa separatistima , sto su ovi jedva docekali. Daljnji posao im je bio lak. Muslimansko rukovodstvo je unistilo bosansku naciju koja je bila najveci garant drzave. Sami sebe su degradirali i postali samo vjerski narod, bas kao Kurdi i to u svojoj vlastitoj zemlji. Da li je to bilo iz neznanja ili namjerno, pitanje je sad ?
opet fulas...
vec sam jednom napisao, al hajd opet da ponovim...
termin bosanac biva mijenjan terminom bosnjak u junu 1993...agresija na BiH pocinje pocetkom 92...
znaci, godinu i kusur, cetnici ubijaju bosance...
Co0l

#223 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Co0l »

jarancuga wrote: opet fulas...
termin bosanac biva mijenjan terminom bosnjak u junu 1993...agresija na BiH pocinje pocetkom 92...
Napad na Ravno je jos 91.-ve bio...
jarancuga

#224 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

Co0l wrote:
jarancuga wrote: opet fulas...
Napad na Ravno je jos 91.-ve bio...

svakako, nije mi bila namjera da to izostavim... :bih:
Suti i trpi

#225 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by Suti i trpi »

probuseni $ wrote:

Pises jako zanimljive i dosta istinite komentare... Ali, nikako da konkretizujes cijelu pricu... Sve mislim, sada ce napisati nesto revolucionarno, a na kraju se sve svodi na pretpostavke i naklpanja.

Hrvati su imali izgradjen nacionalni identitet... Imali su sve ono sto govoris da Bosna nije imala. I? Kako se desi da udju u rat sa Srbima!?

Kako zamisljas Bosanski sabor? Jako me zanima kako si to zamislio!?
Locked