ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#201 Re: ZOBS
Svjetla za maglu smiju biti upaljena samo kada je magla. Tj. u uslovima smanjene vidljivosti. Sve drugo, kazna. Znaci nema furanja, sminke, upalis pozicije i maglenke, ili nabolja furka, da ne trosim xenone
Kad je smanjena vidljivost, pali, kad nije, plati 
- respo
#202 Re: ZOBS
pa kad se upale maglenke ostaju raditi kratka jer za vrijeme magle kratka ionako ne smetaju nikome tako da ih ne moras gasiti
- kurty
#203 Re: ZOBS
ovo me je najvise zanimalo...Hvala na odgovoru...Qler wrote:Svjetla za maglu smiju biti upaljena samo kada je magla. Tj. u uslovima smanjene vidljivosti. Sve drugo, kazna. Znaci nema furanja, sminke, upalis pozicije i maglenke, ili nabolja furka, da ne trosim xenoneKad je smanjena vidljivost, pali, kad nije, plati
Ovo je ono "kad bi bilo"... jer sve vise i vise vidim kako su maglenjaci postali stalna upotreba... nit magle, nit bilo kakve smanjene vidljivoti, majnum maglenjake upaliorespo wrote:pa kad se upale maglenke ostaju raditi kratka jer za vrijeme magle kratka ionako ne smetaju nikome tako da ih ne moras gasiti
Zakleo sam se sebi, prvi put kad vidim policiju sa onim stapom za kontrolisanje svjetala, poslije smjenje ih vodim na rucak ili veceru...
- Tranquilizer
#204 Re: ZOBS
Mene su jednom zaustavili zbog upaljenih maglenki
, bilo magle na Komaru i ja upalio a zaboravio da iskljucim i uhvate me peglati iza Viteza...i drži, ne daj, plati, necu
...tako smo cekali dok nije naišlo još 5 vozila sa maglenkama pa su mi rekli vozi dalje...
a sada vidim svi voze sa malenkama, cak i novi golf i octavia imaju neku foru da im se pale maglenke umjesto onih zakretnih farova...bez veze

- respo
#205 Re: ZOBS
jbg valjda ljudi kontaju da im bolje izgleda auto kad upale maglenke ili cak samo maglenke cak i ljeti
jbg neki nikad nece nauciti za sta je sta u autu
jbg neki nikad nece nauciti za sta je sta u autu
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#206 Re: ZOBS
A zašto ljudima smetaju maglenke? Ne ometaju nikako ostatak saobraćaja, samo povećavaju vidljivost. Smetaju li vam (ako uopšte skontate da su upaljene) maglenke na golfu IV npr.? Gore je kad loli nije naštiman snop kratkih svjetala, ili kad mu pregori sijalica na kratkim, a on neće da da pet-deset maraka za sijalicu već vozi sa dugim.
- respo
#207 Re: ZOBS
pa valjda je s razlogom zabranjeno paliti maglenke kad nema magle
vjerovatno su strucnjaci i to testirali ovo ono i zakljucili da ne treba i uvrstili u zakon
ne samo u bih nego svuda
e sada nisam imao priliku da mi neko ovako dolazi u susret sa maglenkama po cistom vremenu pa ne znam to sam samo vidjao po gradu gdje se ne mimoilazim s njima
takodje gledajuci kuda bacaju maglenke i kako svjetle vrlo moguce da smetaju kao i duga svjetla
to isto vazi za zadnju maglenku koja je upaljena
meni zadnja smeta kad se vozim iza
vjerovatno su strucnjaci i to testirali ovo ono i zakljucili da ne treba i uvrstili u zakon
ne samo u bih nego svuda
e sada nisam imao priliku da mi neko ovako dolazi u susret sa maglenkama po cistom vremenu pa ne znam to sam samo vidjao po gradu gdje se ne mimoilazim s njima
takodje gledajuci kuda bacaju maglenke i kako svjetle vrlo moguce da smetaju kao i duga svjetla
- Neelix
#208 Re: ZOBS
zadnja pogotovo smeta, ako nema magle. bas bljesti. a i ne kontam poentu paljenja, ako nema magle. "vidite me trebe, ja imam maglenke". hu givs a fak.
- HaHaHa2
#209 Re: ZOBS
Ne lozi gaTranquilizer wrote:respo wrote:mene preksinoc zaustavili
gume su ljetne a imam i lance
i gleda policajac rekoh ljetne su
on kaze ovo je za kazne
rekoh imam lance
kaze treba imati zimske
e sada ne znam jeli na foru isao ili je stvarno tako
a ne sjetih se reci ljetne imaju profil veci od 4mm + lanci
i eto uglavnom zapisa samo podatke e hoce li pisati ili nece ne znam
nadam se da nece a ako bude valja se peglati zalbe sud ili kako vec to ide
Ma loži te drot:
Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od 8 sjedala, zimska oprema su:- zimski pneumatici na sva četiri kotača. Zimska guma (pneumatik) na svom boku ima oznake: MS, M+S ili M&S i znak sniježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, ili,
- gume s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta).
Clanom 155. Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterecenju vozila, o uredjajima koji moraju imati vozila i osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati uredjaji i oprema u saobracaju na putevima (Sluzbeni glasnik BiH. broj: 23/07) propisano je:
(1) Pod zimskom opremom motornih i prikljucnih vozila,podrazumjeva se:
a) Lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske tockove
b) Gume minimalne dubine utora na gaznoj povrsini 4mm, s tim da gume na pogonskim tockovima moraju
biti zimske ili gume s oznakom MS,M+S ili M&S
(2) Na vozilima se ne smiju postavljati gume s ekserima
(3) Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vrece pijeska
(4) Odredbe ovog clana ne primjenuju se za vozila oruzanih snaga BiH i policijskih agencija u BiH,ukoliko su to vozila usko specijalizirane namjene i kao takva se ne koriste ni u jednom segmentu drustva
- kurty
#210 Re: ZOBS
1946 wrote:A zašto ljudima smetaju maglenke? Ne ometaju nikako ostatak saobraćaja, samo povećavaju vidljivost. Smetaju li vam (ako uopšte skontate da su upaljene) maglenke na golfu IV npr.? Gore je kad loli nije naštiman snop kratkih svjetala, ili kad mu pregori sijalica na kratkim, a on neće da da pet-deset maraka za sijalicu već vozi sa dugim.
Pricalo se o kratkim svjetlima i podesavanju istih... Ili postavljanja halogenki na starija auta... Pa onda ubi brate mili...
Imam osjecaj da sam ja fakat neki peh i da ako u BiH ima 1000 auto kojima su oborena svjetla previse dignuta da svaki put kad sjedem za volan, da tih 1000 auta prodje pored mene...
Ovo oko maglenjaka... Isto kao kad vozis poslije kise, a sunce posljepodnovno sunce "udara" direktno u tebe. U tom trenutku ne znas jel gore sunce direktno ili refleksija od ceste... Tako i ovi maglenjaci... Ubise me...
Prije godinu dana sam cak isao i oftamologu, da vidim da nije do mene tj. do ociju mi, al sve je bilo ok...
- 1946
#211 Re: ZOBS
Baš to, gledajući kuda bacaju nemoguće da smetaju kao duga svjetla, prvo što su nisko postavljene, a uz to snop im je oboren i rasipa svjetlost okolo.respo wrote:takodje gledajuci kuda bacaju maglenke i kako svjetle vrlo moguce da smetaju kao i duga svjetla
Za zadnju se slažem.
@kurty: Nisu one toliko jake da te baš zasljepljuju, plus što rasipaju svjetlost. Nikad se vala nisam sreo sa autom da mi smeta što su mu upaljene maglenke.
Ne odgovoriste, smetaju li vam upaljene maglenke golfa IV (ili alfe 147)
Edit: Zna li ko, je li u drugim državama zabranjeno/dozvoljeno imati upaljene maglenke?
- kurty
#212 Re: ZOBS
Pricam o refleksiji kod mokre ceste...1946 wrote:Baš to, gledajući kuda bacaju nemoguće da smetaju kao duga svjetla, prvo što su nisko postavljene, a uz to snop im je oboren i rasipa svjetlost okolo.respo wrote:takodje gledajuci kuda bacaju maglenke i kako svjetle vrlo moguce da smetaju kao i duga svjetla
Za zadnju se slažem.
@kurty: Nisu one toliko jake da te baš zasljepljuju, plus što rasipaju svjetlost. Nikad se vala nisam sreo sa autom da mi smeta što su mu upaljene maglenke.
Edit: Zna li ko, je li u drugim državama zabranjeno/dozvoljeno imati upaljene maglenke?
Vjeruj da nisam razlikovao maglenke na golfu, audiju, skodi ili fiatu... Opcenito pricam
- 1946
#213 Re: ZOBS
O tome ti pričam...imaju maglenke u farovima, a time ti (ili policija) ne kontate da su upaljenekurty wrote:Vjeruj da nisam razlikovao maglenke na golfu, audiju, skodi ili fiatu... Opcenito pricam
- sheikh
#214 Re: ZOBS
neko pravo pametan napisa sto smetaju upaljenje maglenke???????
pa pametni prijatelju
ako imas na vozilu maglenke,upali ih,izadji iz auta i malo gledaj u njih 
pa onda koji krug po gradu
mislim imas par minuta do udes
smetaju ocima,poslije tri minute gledanja totalno te zaslijepe
a manje od minute zadnje maglenke(crvena boja) treba da te totalno zaslijepe
da izadjes na autoput i vozis 3000km pa bi znao sto ne valjaju
pa pametni prijatelju
pa onda koji krug po gradu
smetaju ocima,poslije tri minute gledanja totalno te zaslijepe
a manje od minute zadnje maglenke(crvena boja) treba da te totalno zaslijepe
da izadjes na autoput i vozis 3000km pa bi znao sto ne valjaju
- 1946
#215 Re: ZOBS
Ne kontam, ti autima koja ti dolaze u susret gledaš u svjetla
? Pa bolan ne radi to, gledaj u cestu ispred sebe, ovako će te zaslijepiti svako svjetlo nebitno maglenka, kratko, dugo...
Šta sada, kad neka auta budu dolazila sa dnevnim svjetlima koja se ne mogu ugasiti na poziciji maglenki?Auxiliary fog lights have a low, horizontal light cutoff to provide wide illumination over a relatively short distance ahead of the vehicle that enhances visibility in fog, rain, snow, or dust. An auxiliary fog light’s relatively wide illumination can also be used to enhance visibility around tight bends and corners in clear weather
- kurty
#216 Re: ZOBS
Haj dobro... Evo ja sam zaostao po pitanju moderne autoindustrije... Meni smetaju upaljena kratka svjetla u kombinaciji sa ona dva svjetla koja rade ispod ovih kratkih... odvojena su ...1946 wrote:O tome ti pričam...imaju maglenke u farovima, a time ti (ili policija) ne kontate da su upaljenekurty wrote:Vjeruj da nisam razlikovao maglenke na golfu, audiju, skodi ili fiatu... Opcenito pricam. Bacaju svjetlost na isti način kao i maglenke koje se nalaze ispod farova (nisko i na stranu).
- 1946
#217 Re: ZOBS
Ma dobro, nisam rekao da ih treba držati upaljene (maglenke)kurty wrote:Haj dobro... Evo ja sam zaostao po pitanju moderne autoindustrije... Meni smetaju upaljena kratka svjetla u kombinaciji sa ona dva svjetla koja rade ispod ovih kratkih... odvojena su ...
- kurty
#218 Re: ZOBS
1946 wrote:Ma dobro, nisam rekao da ih treba držati upaljene (maglenke)kurty wrote:Haj dobro... Evo ja sam zaostao po pitanju moderne autoindustrije... Meni smetaju upaljena kratka svjetla u kombinaciji sa ona dva svjetla koja rade ispod ovih kratkih... odvojena su .... Samo pitam kako policija to reguliše? A glupost mi je da će zaustaviti zbog maglenki i pisati kazne, a ove koji su po meni gori, što im pregori kratko, pa stalno voze sa dugim ili im kratko baca negdje visoko neće.
Ja sam prvim postom oko ove teme (maglenke) pitao sta je dozvoljeno...
A kad sam spomenuo policiju, onda sma mislio na one stapove koji stave ispred auta pa ako snop predje odredjenu visinu kazna slijedi...
A i ovo ovom sam pisao, da mi je cudno da kad pregori lijeva sijalica(recimo) ona desna je prejaka i previse dignuta ili su duga upaljena... i do je recimo u preko 50%slucajeva tako
- respo
#219 Re: ZOBS
u hr je sigurno zabranjeno mi kad smo isli i ovdje bila magla i zaboravili ugasiti1946 wrote:Baš to, gledajući kuda bacaju nemoguće da smetaju kao duga svjetla, prvo što su nisko postavljene, a uz to snop im je oboren i rasipa svjetlost okolo.respo wrote:takodje gledajuci kuda bacaju maglenke i kako svjetle vrlo moguce da smetaju kao i duga svjetla
Za zadnju se slažem.
kad na granici ovaj govori hoces da te kaznim
vozac govori sto?
pa maglenke ti upaljene
govorimo u sa i na ivanu bila magla blabla i tako on kaze ajd ok al ugasite jer ce vas kazniti
-
c0d14c
#220 Re: ZOBS
Sto se tice maglenjaka oni smetaju najvise po kisi navece zbog refleksije od podlogu i da se skontati ako gore u farovima a ja sam ovo ljeto bio zaustavljen jedno 500 puta bas zbog ovih pametnica drotova koji neznaju za dnevna svjetla koja se pale automatski kad upalim auto a na poziciji su maglenki kod nekih auta u pitanju je polo 6,a sto se tice kaznjavanja za kratka svjetla ako previse visoko bacaju to je regulisano u zakonu ali takoo da npr zaustave te i vide da ti bacaju svjetla previsoko ispunjava nalog i da ides na tehnicki i ako se tamo ustanovi da ti farovi nisu ok kazna je oko 100KM stim da je kod nas svaki zakon nakaradan pa u slucaju da ne odes na tehnicki kazna ti je 40KM samo 
-
_Astra_
#221 Re: ZOBS
Itekako ima veze... nenormalno se osjeti razlika izmedju malo potrosenih i novih ljetnih guma po snijegu-bljuzgi i sl... Iz iskustva govorim...c0d14c wrote:uvijek je bilo 2 pogonske stavis zimske zadnje mogu ljetne i lance da imas a sad ovo sa ljetnim fkt mi nikako nije jasno kakve veze ima kolika je dubina ljetne gume tj dubina sare ako je ona previse kruta i izgubila svojstvo na niskoj temperaturi
-
c0d14c
#222 Re: ZOBS
evo samo vi skidajte zakone da ne bi vise nagadjali kako ima razlike ljetne zimske eh sad da odma znate mozete naici na drota koji ce vam traziti ljetne sa dubinom sare 4mm minimalno i lanci ili ce vam drugi drot traziti sve 4 zimske ili ce vam pak treci trazit sve 4 zimske plus lanci zavisi koliko imate srece http://bihamk.ba/dokumenti/ostalo/obave ... %20web.pdf 
- van Basten
#223 Re: ZOBS
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... a-sat.html
eh eto... nakon što su popunili sve budžetske manjke slikajući raju na 61/h, odlučili su da podignu ograničenje na 71/h Sad bi ih svi koji su kažnjeni zbog prekoračenja brzine vozeći 63/h trebali tužiti za povrat love + određenu svotu za pretrpljeni stres
eh eto... nakon što su popunili sve budžetske manjke slikajući raju na 61/h, odlučili su da podignu ograničenje na 71/h Sad bi ih svi koji su kažnjeni zbog prekoračenja brzine vozeći 63/h trebali tužiti za povrat love + određenu svotu za pretrpljeni stres
-
Knoa
#224 Re: ZOBS
Meni je veceras drot trazio lance iako imam zimske gume, posto sam ga zacudjeno pitao otkad to zimske gume nisu dovoljne provjerio je dali su zaista zimske i pustio me uz upozorenje da kupim lance. Jel ovo pljasu ili fakat moram imati lance iako imam sve cetiri zimske gume.c0d14c wrote:evo samo vi skidajte zakone da ne bi vise nagadjali kako ima razlike ljetne zimske eh sad da odma znate mozete naici na drota koji ce vam traziti ljetne sa dubinom sare 4mm minimalno i lanci ili ce vam drugi drot traziti sve 4 zimske ili ce vam pak treci trazit sve 4 zimske plus lanci zavisi koliko imate srece http://bihamk.ba/dokumenti/ostalo/obave ... %20web.pdf
- daxon
#225 Re: ZOBS
Ne moraš imati lance! Ukoliko ti dubina kanala (šare) na pneumatiku (gumi) nije manja od 4mm, ustvari dovoljno je imati "zimske" (M+S, MS) pneumatike na pogonskim točkovima, a na drugoj osovini mogu biti pneumatici radialnog profila ali opet da dubina kanala na pneumatiku nije manja od 4mm.Knoa wrote:Jel ovo pljasu ili fakat moram imati lance iako imam sve cetiri zimske gume.
Zimi možeš voziti i na pneumaticima radialnog profila ako dubina kanala nije manja od 4mm ali u tom slučaju moraš imati lance.
Naravno ovo se odnosi na vozila čija dopuštena masa ne prelazi 3, 5 t.