otprilike kao i između armije i tih istih srba, gotovo ništa...kv99 wrote:Znaci jedna akcija i to prije nego sto je pocela otvorena agresija u Bosni i Hercegovini . I kada nam ti iz Siska onako dobro znas sta se desavalo u Bosni i Hercegovni da nam reci koliko je to bilo akcija / sukoba izmedzu Tudzmanovog HVO - cetnika od oktobra 1992 ( pada Jajca ) - oktobra 1994 ( kada je HVO usetao u vec prazana Kupres) tj pune 2 godine rata ?osa wrote:akcija maslenica.
Odnos RH prema BiH od 1990-1995
- osa
#201 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
-
Alfa_Ze
#202 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Naravno ''Osa'' da uvijek lazes, a da svoje pisanije nemozes podkrijepiti validnim cnjenicama.osa wrote: otprilike kao i između armije i tih istih srba, gotovo ništa...
Broj ubijenih pripadnika VRS, tokom 1993. i 1994. godine:
- 1993. 2.988 ubijenih VRS
- 1994. 2.880 ubijenih VRS
Ko pobi ove pripadnike VRS, ako nisu pali od metka bojovnika HVO ??
Uz to ide ( planirani ) sukob ABiH i Abdicevih falangi !!
Dana 29. septembra 1993., Fikret Abdić Babo preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši (sa namjerom da isto učini i u Bihaću), i uspostavio tzv. "Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu".
-
Alfa_Ze
#203 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
osa wrote: otprilike kao i između armije i tih istih srba, gotovo ništa...
Broj ubijenih vojnika tokom ( samo ova cetiri mjeseca ) 1993. godineTužiteljstvo Haškog suda iznijelo je danas nove izvode iz ratnih bilježaka optuženog generala Ratka Mladića, javlja B92. Prema njima, nekadašnji predsjednici SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman "nudili" su bosanske Muslimane jedan drugome, a nijedan ih nije htio. U bilješkama sa sastanka s Miloševićem,8. srpnja / juli 1993. u Beogradu , Mladić citira predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića: "Pomoći Hrvatima da bi se prisilili Muslimani za podjelu Bosne''.
U istom zapisu Mladić navodi i Miloševićeve riječi: "Muslimanima nuditi prihvatljive opcije... a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presijecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a (tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo) Tuđman je rekao: 'Uzmite ih vi'". Milošević je također rekao da "rat mora što prije završiti" i da "ne bi trebalo davati preveliku podršku Hrvatima da se ne bi ustalili u centralnoj Bosni", stoji u Mladićevoj bilježnici.
Mladić je u bilješkama detaljno opisao i međusobne isporuke oružja i streljiva između VRS i Hrvatskog vijeća obrane u BiH 1993., kao i davanje vatrene podrške za novac, o čemu je razgovarao na Jahorini 1993. sa zapovjednikom HVO-a Milivojem Petkovićem. Praljak i Petković optuženi su pred Tribunalom, zajedno s drugim liderima bosanskih Hrvata, za zločine nad Muslimanima od 1993. do 1994.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ratn ... 93077.aspx
HVO :
juni 577 ubijenih pripadnika HVO
juli / 548 ubijenih pripadnika HVO
august 185 ubijenih pripadnika HVO
septembar 308 ubijenih pripadnika HVO
VRS :
juni 232 ubijenih pripadnika VRS
juli / 321 ubijenih pripadnika VRS
august 237 ubijenih pripadnika VRS
septembar 148 ubijenih pripadnika VRS
ABiH :
juni 974 ubijenih pripadnika ABiH
juli / 1.392 ubijenih pripadnika ABiH
august 657 ubijenih pripadnika ABiH
septembar 557 ubijenih pripadnika ABiH
-
hercegovac_pravi
#204 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Geronimo81 wrote:Mozes ti hercegovac malo bolje.
Tvrdis da se nisu desavali zlocini trazis linkove i kad ih dobijes onda lijepis zlocine hrvata koje nitko neosporava bilo ih je i ja ih se stidim i nikada za razliku od tebe (kao sto pricas za muzej)necu reci da je na heliodromu bio hotel i da su tu isto tako bili smjesteni i hrvati sto je i istina samo ko u kakvim je uvjetima bio zna se kao sto se zna i za Muzej.
Cuj zar ste se nadali dacemo vas gađati tufahijama pa i nisam se nadao zato sam i pobjegao kad sam krajem 92 vidio da se kopaju rovovi po Doljanima i sovićima od strane ABIH pa zato nisam zavrsio kao moja familija iz Doljana koja je zavrsila u muzeju ili zaklani rođak 150 m od Stipića Livade
Sad smo dosli sa mojim i tvojim linkovima do jednog zakljucka da su posve iste stvari rađene i sa bošnjacke i sa hrvatske strane sada ko je vise pocinio ili manje nije vazno.Ubijani su nevini zatvarani su civili potpuno isto bugojno ili Heliodrom nije vazno u dalnjem suđenju Bugojna i Trusine ces da vidis koliko je ko bio umjesan od vrha ratnog vijeća općina pa i vrha ABIH.
PS:opet ti meni izbjegavas Kljuića jel ovo on nesto laže ???
Boban se nije sam sa sobom dogovorio transkripte imas u haag na istom svjedočenju šestorki kao isto i u međugorju sto je bio sastanak u kojem su se dogovorili da se pocme sprovoditi plan izemšu hrvata i bošnjaka.
Link ti je od 5 minuta mislim da imas vremena da ga pogledas a u njemu Stjepan kaze kako je pronašao dokument u kojem je Alija sklopio sporazum dace bošnjacka republika ili entitet imati izlaz na more.I kaze da se sa tim izaslo u ratu niko se nebi borio .Sa tim je samo dokazao ono sto svi znaju sa Tuđmanom Se dogovarao o uređenu drzave BiH na etnickoj ili teritorijalnom a kad dode u sa veci komunista od Tite..
Kako je Tuđman mogao urediti granice nove Hr kad je potpisao sporazume u kojima bi BiH bila u svojim granicama .
Tisu ni hrvati slali ljude u irak,saudisku arabiju i ostale drzave sa islamskim svijetom pa su oni dosli ovamo i kakve to veze ima.Ako imas dokaz da je slao postrojbe mimo potpisani sporazuma između Alije kako rece imas haag digni optuzbu i dobi je..
Ali neces naci jer nije slao brigade mimo tih dogovora sve sto imas je na suđenju praljku a to je da su slali ljude koji su iz BiH pa tako si imao u mostaru 50-tak hercegovaca koji zive u slavoniji a ne 5 brigada sto se prepricavalo, sto je smjesno do boli jer sa 5 brigada koje su sagorile na hr ratistima hrvati bi uzeli Mo.Joj sada mi je jos smjesnije
120 k VRS 60 k HVO + 5 HV brigada i bošnjaci se obranise.
Mislim da bi trebao da posalje prijedlog west pointu da im pokaze nove doktrine kako se mozes obraniti od toliko vojske a da pritom imas 7 metaka u okviru.
Naravno da mogu bolje, to čak nije ni upitno, ali je više već očigledno da za ovu vrstu konverzacije i ovo što dajem je previše.Mozes ti hercegovac malo bolje.
Ponovo pričaš neistine po ko zna koji puta tako da počinjem sumjnati u tvoju dobronamjernost.Tvrdis da se nisu desavali zlocini trazis linkove i kad ih dobijes onda lijepis zlocine hrvata koje nitko neosporava bilo ih je i ja ih se stidim i nikada za razliku od tebe (kao sto pricas za muzej)necu reci da je na heliodromu bio hotel i da su tu isto tako bili smjesteni i hrvati sto je i istina samo ko u kakvim je uvjetima bio zna se kao sto se zna i za Muzej.
1) Nismo pričali o zločinima već smo pričali o agresiji Hrvatske na BiH što je službena prsuda Haškog Suda i potvrdila. Da pdsjetim na direktnu kvotaciju Suda koju sam dostavio u jednom od predhodnih postova a ti je ignorisao baš kao i obično.
2) Ti si pomenuo Bugojno i sudske procese koji se vode protiv Kubure kao dokaz "agresije" ABiH na Hrvate u srednjoj Bosni. Međutim ono što si namjerno propustio da pomeneš, jeste agresija HVO-a/HV-a na ABiH (i onaj pokolj nevinih civila za koji sam ti dostavio link) koja je predhodila akciji ABiH. Dakle, isti scenario svugdje krenuvši od Prozora, Vakufa, Bugojna, Travnika, Mostara, Konjica...HVO/HV napadaju ABiH i onda se žale na agresivni odbranu koju pruža ABiH. E to ti je ono moje pominjanje "gađanja Tufahijama".Između ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Vijeće je također potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da su napadi na Ahmiće i druga sela u Lašvanskoj
dolini imali za cilj etničko čišćenje tog područja iz strateških razloga i da je Dario Kordić planirao i
poticao zločine koji su se dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci.
http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerk ... _bcs_1.pdf
3) Moj odnos prema zločinu i ratnim zločincima ti je objašnjen najmanje deset puta do sada a ti i dalje trpaš svoje riječi u moja usta. Da li će biti od pomoći ako ti dostavim svoje mišljenje i 11 put? Sumnjam ali evo da pokušam. ČITAJ PAŽLJIVO JER AKO I JEDANAESTI PUT NISI U STANJU DA RAZUMIJEŠ ŠTA PIŠEM ONDA STVARNO IMAŠ PROBLEMA SA INTELIGENCIJOM.
Dakle, po mom sudu i poimanju rata i ratnog zločina, svaki počinioc i nalogadavaoc istog moraju biti, pronađeni, uhapšeni i osuđeni na najstrožiju moguću kaznu koja egzistira u našem zakonskom sistemu. Ja kao bivši pripadnik ABiH to zahtjevam, zbog mene i moje dijece.
Međutim, poistovjećivati zločine pojedinaca sa udruženim zločinačkim poduhvatom (to je ono što ti radiš) može samo totalno neinformisana osoba ili krajnje maliciozna osoba koja se bavi prekrajanjem istorijskih činjenica koje su utvrđene neoborivom dokumentacijom u Haškom Tribunalu.
4) U Jablaničkom muzeju su u istom vremenskom periodu bili smješteni Bošnjački civili iz Hercegovine (Čapljina, Dubrave, i djelimično Stolac) i Hrvatski civili iz okolice Jablanice. Zar bi ABiH svoje civile smjestila u "logor"? Ne budi smiješan.
Koliki broj Hrvatskih civila je bio smješten u Jablaničkom muzeju? Koliki broj Hrvatskih civila je uopšte bio zatvoren u Konjicu? U Bugojnu?
Ponovo ista stvar...ali kada si ti uporan i ja ću biti. Pobjegao si od ABiH zbog zločina koji je HVO/HV provela na nevinim civilima Prozora. Eto zašto si pobjegao. Jesil li mislo da će vas Armija gađati tufahijama a vi slati Tutue i Štele da kolju nevine civile? Iz postavljanja mojih linkova nikako ne možeš izvući zaključak koji namećeš. Iz mojih linkova se jasno vidi da je čin agresije učinjen od strane HVO-HV-a prema nedužnim Bošnjačkim civilima što je naravno bila inicijalna kasula za odbrambene akcije koje je poduzela ABiH. Zvanična dokumentacija pokazuje nepobitnost ove teze. Broj ubijenih civila itekako je bitan jer se tim masivnim zločinima jasno pokazuje namjera isterbljenja jednog naroda i upravo zbog tog broja hrvatsko vojno/političko rukovodstvo sjedi u Haaškom zatvoru gdje mu se sudi za udruženi zločinački poduhvat. Niti jednom, oficiru niti BiH političaru iz tog vremena se ne sudi za takvu gnusnu stvar. Zašto? Da nije možda Haag "Bošnjačkozapadnoevropskamuđžahedinsko SDP-ovska" urota protiv nedužnog Hrvatskog naroda?Cuj zar ste se nadali dacemo vas gađati tufahijama pa i nisam se nadao zato sam i pobjegao kad sam krajem 92 vidio da se kopaju rovovi po Doljanima i sovićima od strane ABIH pa zato nisam zavrsio kao moja familija iz Doljana koja je zavrsila u muzeju ili zaklani rođak 150 m od Stipića Livade
Sad smo dosli sa mojim i tvojim linkovima do jednog zakljucka da su posve iste stvari rađene i sa bošnjacke i sa hrvatske strane sada ko je vise pocinio ili manje nije vazno.Ubijani su nevini zatvarani su civili potpuno isto bugojno ili Heliodrom nije vazno u dalnjem suđenju Bugojna i Trusine ces da vidis koliko je ko bio umjesan od vrha ratnog vijeća općina pa i vrha ABIH.
Ne izbjegavem, jasno sam ti rekao u prijašnjem postu da ću video klipove pregeldati i komentarisatiPS:opet ti meni izbjegavas Kljuića jel ovo on nesto laže ???
Boban se NIJE sam sa sobom dogovarao, dogovarao se sa Karžđićem i za to postoji hiljade validnih dokumenata. Gdje je dokument o kom pričaš? Kada je napravljen i kada pronađen? Sa kim je Alija sklopio takav sporazum?Boban se nije sam sa sobom dogovorio transkripte imas u haag na istom svjedočenju šestorki kao isto i u međugorju sto je bio sastanak u kojem su se dogovorili da se pocme sprovoditi plan izemšu hrvata i bošnjaka.
Link ti je od 5 minuta mislim da imas vremena da ga pogledas a u njemu Stjepan kaze kako je pronašao dokument u kojem je Alija sklopio sporazum dace bošnjacka republika ili entitet imati izlaz na more.I kaze da se sa tim izaslo u ratu niko se nebi borio .Sa tim je samo dokazao ono sto svi znaju sa Tuđmanom Se dogovarao o uređenu drzave BiH na etnickoj ili teritorijalnom a kad dode u sa veci komunista od Tite..
Jednostavno, ratom baš kao što je i uradio. Protjeraj i pobi Bošnjake, ostavi im ono malo "zemljice Bosne"...eto kako. Zato i jeste počeo rat između HVO-aHV-a i ABiH.Kako je Tuđman mogao urediti granice nove Hr kad je potpisao sporazume u kojima bi BiH bila u svojim granicama .
Pa već jesam....i izrazio sumnju da ćeš raumjeti magnitud dostavljenog...Tisu ni hrvati slali ljude u irak,saudisku arabiju i ostale drzave sa islamskim svijetom pa su oni dosli ovamo i kakve to veze ima.Ako imas dokaz da je slao postrojbe mimo potpisani sporazuma između Alije kako rece imas haag digni optuzbu i dobi je..
Između ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Vijeće je također potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da su napadi na Ahmiće i druga sela u Lašvanskoj
dolini imali za cilj etničko čišćenje tog područja iz strateških razloga i da je Dario Kordić planirao i
poticao zločine koji su se dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci.
Pa našao sam i već ti postavio i to sa linkom presude..Ali neces naci jer nije slao brigade mimo tih dogovora sve sto imas je na suđenju praljku a to je da su slali ljude koji su iz BiH pa tako si imao u mostaru 50-tak hercegovaca koji zive u slavoniji a ne 5 brigada sto se prepricavalo, sto je smjesno do boli jer sa 5 brigada koje su sagorile na hr ratistima hrvati bi uzeli Mo.Joj sada mi je jos smjesnije
120 k VRS 60 k HVO + 5 HV brigada i bošnjaci se obranise.
Mislim da bi trebao da posalje prijedlog west pointu da im pokaze nove doktrine kako se mozes obraniti od toliko vojske a da pritom imas 7 metaka u okviru.
Ponovo ista stvar sa ignorisanjem dokumentacije....
Evo ti direktna kvotacija iz Tuđmanovog stenograma. Datum, mjesto i prisutno su navedeni u kovtaciji..
Eto imena jedne brigade..jel ovo dosta ili želiš da čeprkamo dalje? Mada ti je ovo sve plus imena 3 preostale brigade HV-a koje su učestvovale u ratu u BiH, već dostavljeno na ovom forumu samo na drugoj temi...ali šta se možeDana 22. oktobra 1993. pored Tuđmana prisustvovali i Janko Bobetko, Imra Agotić, Josip Lucić i Gojko Šušak, Franjo Tuđman o napadu na Gornji Vakuf i ostale bosanskohercegovačke gradove kaže
Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je tačno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (...) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (...)“
A ti sada postavi nešto sa praljkove stranice
Dalje, ako Tuđman nije slao HV u BiH, odkuda onda presuda u Haškom tribunalu koja sam postavio na dva mjesta iznad u ovome postu a koja kaže sljedeće..
Da nećeš možda reći da je ABiH ratovala u Hrvatskoj pa je zbog toga donešena presuda o oružanom sukobu Hrvatske i BiH ? Kakve djetinjarije pišeš ni takva stvar me nebi iznenadila.Između ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ...
...... i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ti opet o sedam metaka u okviru...dijete drago, neko kome je bilo 13 godina u ratninm zbivanjima a rat posmatrao sa balkona svoje zgrade, NIJE KOMPETENTNA ličnost za ozbiljnu konverzaciju o ratnim događanjima u MO. dakle..razligu.
-
hercegovac_pravi
#205 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Smiješan, dobro da si napokon primjetio da na tvoje postove odogovaram sa velikom dozom humora. Zar si zaista očekivao da ću forumašu koji citira web stranicu slobodana praljka odgovarati ozbiljnodomy wrote:hercegovac, ispadaš smiješan.
Tražiš izvore, kad ti ih stavim imaš primjedbu s koje su stranice. Stavio sam ti poveznice na dokumente, ne na praljkove prosudbe i razmišljanja. Isto tako sam ti stavio argumentirano pobijanje mesićevog svjedočenja u Haagu, a koje nema veze s Praljkom. Ti samo drviš po svome, kada ti stavim dokument koji govori suprotno, onda ti ne paše s koje je stranice.
Uostalom, ti dokumenti su i prihvaćeni od Haaga kao vjerodostojni. Ali, od tebe nisu. A stalno se pozivaš na Haag. Daj budi dosljedan.
Tražim izvore, naravno da tražim izvore i to validirane od strane institucije sa kredibilitetom. Ako je tebi praljkova stranica relavantan izvor informisanja ili knjiga tuđmana "juniora" onda ti ja samo mogu reći priče koje sam čuo od moje "hale Fadile", jer su naravno i moja "hala Fadila" i praljkova stranica kredibilni u istom nivou.
Ako su dokumenti dostupni u Haagu, zašto ne postaviš poveznicu sa icty.org ? U čemu je problem ili baš stvari ne "štimaju" onako kako bi ti htio?
-
domy
#206 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
U nedostatku argumenata počinješ lupetati.hercegovac_pravi wrote:Smiješan, dobro da si napokon primjetio da na tvoje postove odogovaram sa velikom dozom humora. Zar si zaista očekivao da ću forumašu koji citira web stranicu slobodana praljka odgovarati ozbiljnoSvašta i na forumu pročita živ čovjek
![]()
Tražim izvore, naravno da tražim izvore i to validirane od strane institucije sa kredibilitetom. Ako je tebi praljkova stranica relavantan izvor informisanja ili knjiga tuđmana "juniora" onda ti ja samo mogu reći priče koje sam čuo od moje "hale Fadile", jer su naravno i moja "hala Fadila" i praljkova stranica kredibilni u istom nivou.
Ako su dokumenti dostupni u Haagu, zašto ne postaviš poveznicu sa icty.org ? U čemu je problem ili baš stvari ne "štimaju" onako kako bi ti htio?
U Haagu su predočene tisuće dokumenata, oprosti što nemam toliko vremena da tražim linkove na svaki od njih na stranici Haaga.
Uostalom mogao sam te poveznice preimenovati i staviti ovdje. Onda bi bili vjerodostojniji?
Ako pratiš suđenje Praljku onda znaš da su svi ovi dokumenti koje sam stavio (i stotine drugih) prihvaćeni kao vjerodostojni dokumenti.
To što ti inzistiraš da oni budu skinuti s ove, a ne s ove internetske stranice samo pokazuje koliko nemaš argumenata protiv njih.
-
domy
#207 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Evo da se ponovim:
Kaže hercegovac da daje za pravo Haliloviću što je planirao strategiju protiv Hrvata još prije početka rata, zbog nekih dokumenata koji su kasnije izašli na vidjelo, pa opet pitam jesu li možda ovo dokumenti koji mu daju za pravo?
Jel možda Halilović već tada znao za ovaj dokument? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... bih/67.pdf
Ili ovaj koji je izdao Ante Gotovina? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/48.pdf
Ili možda ovaj o preobuci bošnjačkih pilota u RH? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/47.pdf
Amožda je Halilović unaprijed znao da će se bošnjačka djeca liječiti u Splitu za vrijeme rata, pa je zato planirao "lukavu strategiju" protiv Hrvata? http://www.slobodanpraljak.com/materija ... ENTI/8.pdf
Kaže hercegovac da daje za pravo Haliloviću što je planirao strategiju protiv Hrvata još prije početka rata, zbog nekih dokumenata koji su kasnije izašli na vidjelo, pa opet pitam jesu li možda ovo dokumenti koji mu daju za pravo?
Jel možda Halilović već tada znao za ovaj dokument? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... bih/67.pdf
Ili ovaj koji je izdao Ante Gotovina? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/48.pdf
Ili možda ovaj o preobuci bošnjačkih pilota u RH? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/47.pdf
Amožda je Halilović unaprijed znao da će se bošnjačka djeca liječiti u Splitu za vrijeme rata, pa je zato planirao "lukavu strategiju" protiv Hrvata? http://www.slobodanpraljak.com/materija ... ENTI/8.pdf
- and
#208 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
da ponovim pitanje
and wrote:da li je hrvatska bila pred sankcijama zbog službene politike prema bih?
- osa
#209 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
nije hrvatska bila pred sankcijama, nego pod sankcijama, zbog istupanja iz juge....and wrote:da ponovim pitanje
and wrote:da li je hrvatska bila pred sankcijama zbog službene politike prema bih?
-
Pitajte_me
#210 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Sluzbena politika Hrvatske i Srbije je 1992 -1995 bila da se BiH podjeli. To nije nikakva tajna. Ili kao sto je Tudjman volio reci:"A muslimani mogu dobiti Zenicu i okolinu."
Evo ova pjesma fino opisuje tu politiku:
Evo ova pjesma fino opisuje tu politiku:
- and
#211 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
osa wrote:nije hrvatska bila pred sankcijama, nego pod sankcijama, zbog istupanja iz juge....and wrote:da ponovim pitanje
ZAGREB, 06.02.1994. Evo sankcija i na vratima Hrvatske. Nitko ne moze reci da se to nije ocekivalo, jer se isto moglo dogoditi prakticki u bilo kom trenutku proteklih mjeseci. Ipak, na hrvatskoj strani je najava sankcija docekana kao faux pas svjetske diplomacije, pa je Mate Granic izjavio da je nepravedno kaznjavati zrtvu rata, a Mario Nobilo je dodao da je ovo izraz nemoci da se djelotvorno kazni srpsku stranu koja je zapocela agresiju u BiH i prije toga u Hrvatskoj.
Ni ovakva reakcija nije neocekivana - bilo bi previse ocekivati da se Hrvatska slozi sa sankcijama - ali je u to ugradjen jedan, reklo bi se, namjeran previd. Srbija (SR Jugoslavija) je kaznjena sankcijama tri-cetiri mjeseca nakon sto se vojno umijesala u BiH, a Hrvatskoj se taj grijeh spominje, i presutno abolira, barem godinu dana. Dakle, onaj tko drzi prst na okidacu sankcija nije zaboravio na razliku izmedju Srbije i Hrvatske. Stovise, moze se reci da je on tu razliku imao na umu cak vise od Hrvatske, koja je u BiH vodilo toliko "srpsku" politiku da je gotovo otvoreno izazivalo i takve kaznene mjere.
- osa
#212 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
and wrote:osa wrote:
nije hrvatska bila pred sankcijama, nego pod sankcijama, zbog istupanja iz juge....ZAGREB, 06.02.1994. Evo sankcija i na vratima Hrvatske. Nitko ne moze reci da se to nije ocekivalo, jer se isto moglo dogoditi prakticki u bilo kom trenutku proteklih mjeseci. Ipak, na hrvatskoj strani je najava sankcija docekana kao faux pas svjetske diplomacije, pa je Mate Granic izjavio da je nepravedno kaznjavati zrtvu rata, a Mario Nobilo je dodao da je ovo izraz nemoci da se djelotvorno kazni srpsku stranu koja je zapocela agresiju u BiH i prije toga u Hrvatskoj.
Ni ovakva reakcija nije neocekivana - bilo bi previse ocekivati da se Hrvatska slozi sa sankcijama - ali je u to ugradjen jedan, reklo bi se, namjeran previd. Srbija (SR Jugoslavija) je kaznjena sankcijama tri-cetiri mjeseca nakon sto se vojno umijesala u BiH, a Hrvatskoj se taj grijeh spominje, i presutno abolira, barem godinu dana. Dakle, onaj tko drzi prst na okidacu sankcija nije zaboravio na razliku izmedju Srbije i Hrvatske. Stovise, moze se reci da je on tu razliku imao na umu cak vise od Hrvatske, koja je u BiH vodilo toliko "srpsku" politiku da je gotovo otvoreno izazivalo i takve kaznene mjere.
i šta ovo dokazuje...
- and
#213 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
kakva je bila službena politika republike hrvatske prema republici bih.
-
domy
#214 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Kako ne shvaćaš...Srbi i JNA su u drugoj polovici 1991. okupirali skoro trećinu Hrvatske. Okupirali bi i više, ali više nisu mogli. Tada, početkom 1992. se potpisuje primirje u Sarajevu i nakon toga je strateški cilj Miloševića te okupirane dijelove zadržati pod svojom vlašću. Promijenio se i odnos snaga u RH i međunarodne prilike (RH je međunarodno priznata) i jednostavno, tada je to bio maksimum koji su Srbi mogli ratom dobiti.Alfa_Ze wrote:
@ ''Geronimo81'', @ ''domy'' . . . . . , navedite samo jedan veci sukob HV i JNA u Hrvatskoj i HVO i VRS u BiH,tokom 1993. i 1994. godine ??
Znači, nakon sarajevskog primirja Srbima je interes zadržati te teritorije, a Hrvatima je interes te teritorije vratiti pod kontrolu hrvatskih vlasti. Ako se ne sjećaš pregovaralo se praktički tri godine, Tuđman je prihvatio čak i plan Z4 kojim bi Srbi dobili državu u državi, ali je Martić odbio.
Kada su svi pregovori propali i kada je Hrvatska vojno ojačala i kada su međunarodne okolnosti bile takve da smo imali odobrenja za napad, krenuo je Bljesak, krenula je Oluja, a prije toga niz manjih oslobodilačkih akcija.
Dakle, ne vidim poantu toga što na teritoriju RH nije bilo većih sukoba s JNA od 1992-1995. I bolje da nije bilo, svatko normalan će pregovarati ako može, ne ratovati.
Za BiH ne znam točno, ali načelno vrijedi isto što i za RH.
- osa
#215 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
kakva, kažeš mz skoro uvela embargo, znači to je bila loša politika, hrvatska i ostale zemlje se osamostalile, mz uvela embargo, znači i to je tek bila loša politika...and wrote:kakva je bila službena politika republike hrvatske prema republici bih.
-
domy
#216 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Pa naravno da je HV ratovao i u BiH, obzirom da je agresija na RH vršena i s teritorija BiH, šta je u tome sporno? Pogotovo ako uzmeš u obzir da je Alija u ljeto 1991. kada je teritorij BiH napadnut rekao: Zapamtite, ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji žele da ga vodehercegovac_pravi wrote:Da nećeš možda reći da je ABiH ratovala u Hrvatskoj pa je zbog toga donešena presuda o oružanom sukobu Hrvatske i BiH ? Kakve djetinjarije pišeš ni takva stvar me nebi iznenadila.
Ti opet o sedam metaka u okviru...dijete drago, neko kome je bilo 13 godina u ratninm zbivanjima a rat posmatrao sa balkona svoje zgrade, NIJE KOMPETENTNA ličnost za ozbiljnu konverzaciju o ratnim događanjima u MO. dakle..razligu.
Opet pitam: napadnut je teritorij BiH (tri puta), a Alija kaže da to nije njihov rat. Kako nije, ako je napadnut teritorij države čiji si predsjednik?
Iz BiH su letili avioni koji su bombardirali hrvatske gradove, iz BiH je poletio avion kojim je onemogućen pokušaj hrvatskog MUP-a da u kolovozu 1990. u Kninu suzbiju balvan-revoluciju, s teritorija BiH je napadana RH. Bili bi blesavi da nismo ratovali na teritoriju BiH.
U vrijeme kada je i BiH napadana s okupiranih teritorija RH (vidi pod: Ovo nije naš rat) zašto vi niste išli ratovati u RH, na tada okupirana područja?
Da se ne bi zamjerali JNA i KAdijeviću kojem je Alija vjerovao da će čuvati bratstvo i jedinstvo u BiH.
Naravno da je osnovana HZHB, obzirom da smo mi već proživljavali rat i znali što se sprema (kao što je Praljak rekao: svaka budala je vidjela što se sprema), a Alija je u to vrijeme pregovarao s Kadijevićem i vjerovao da će JNA štititi BiH i njeno bratsvo i jedinstvo. Da nije bilo HVO-a u početku rata, ne bi "B" od BiH ostalo.
Zašto ste tamo ostavili Srebrenicu i Goražde pa krenuli na srednju BiH? Srbi su vam nanosili poraz za porazom, imali su pod kontrolom 70% BiH, pa ste izgleda iz očaja i frustracije krenuli na Hrvate računajući da ćete nas lako poraziti. Međutim, ništa i od toga.
Kada je 1995. HV krenuo u spas Bihaćke enklave i kada bi potukao Srbe do nogu i poništio njihova ratna osvajanja, tada vam nije smetalo što ratujemo na teritoriju BiH?
-
Nuclear Winter
#217 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Ovo je istina samo sa malom razlikom.Naime niste se sukobljavali sa četnicima,nego ste se DOGOVORILI sa istim onim zlikovcima koji su vam okupirali trećinu hrvatske i pobili 20.000 vaših sugrađana,od toga čak 4500 u VUKOVARU(VELIKIM SLOVIMA ZA GRAD HEROJ,KAO ŠTO SU I SARAJEVO,GORAŽDE,MOSTAR),da napadnete nas i da "namirite trećinu izgubljenih teritorija tako što ćete nas sa bradatim koljačima pobiti,protjerati,i svesti na "indijanski rezervat" od zenice do tuzle.Samo što vam se plan izjalovio,a ti nastavi stavljati dokaze sa slobodanpraljakRATNIZLOČINAC.com,i furaj se ko nacisti 1945 da nisi ništa pogriješio..domy wrote:Kako ne shvaćaš...Srbi i JNA su u drugoj polovici 1991. okupirali skoro trećinu Hrvatske. Okupirali bi i više, ali više nisu mogli. Tada, početkom 1992. se potpisuje primirje u Sarajevu i nakon toga je strateški cilj Miloševića te okupirane dijelove zadržati pod svojom vlašću. Promijenio se i odnos snaga u RH i međunarodne prilike (RH je međunarodno priznata) i jednostavno, tada je to bio maksimum koji su Srbi mogli ratom dobiti.Alfa_Ze wrote:
@ ''Geronimo81'', @ ''domy'' . . . . . , navedite samo jedan veci sukob HV i JNA u Hrvatskoj i HVO i VRS u BiH,tokom 1993. i 1994. godine ??
Znači, nakon sarajevskog primirja Srbima je interes zadržati te teritorije, a Hrvatima je interes te teritorije vratiti pod kontrolu hrvatskih vlasti. Ako se ne sjećaš pregovaralo se praktički tri godine, Tuđman je prihvatio čak i plan Z4 kojim bi Srbi dobili državu u državi, ali je Martić odbio.
Kada su svi pregovori propali i kada je Hrvatska vojno ojačala i kada su međunarodne okolnosti bile takve da smo imali odobrenja za napad, krenuo je Bljesak, krenula je Oluja, a prije toga niz manjih oslobodilačkih akcija.
Dakle, ne vidim poantu toga što na teritoriju RH nije bilo većih sukoba s JNA od 1992-1995. I bolje da nije bilo, svatko normalan će pregovarati ako može, ne ratovati.
-
domy
#218 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Ma naravno, ti bubneš da su se dogovorili i to je to. To što nemaš nikakvih dokaza i što te elemntarna logika demantira nije bitno.Nuclear Winter wrote:Ovo je istina samo sa malom razlikom.Naime niste se sukobljavali sa četnicima,nego ste se DOGOVORILI sa istim onim zlikovcima koji su vam okupirali trećinu hrvatske i pobili 20.000 vaših sugrađana,od toga čak 4500 u VUKOVARU(VELIKIM SLOVIMA ZA GRAD HEROJ,KAO ŠTO SU I SARAJEVO,GORAŽDE,MOSTAR),da napadnete nas i da "namirite trećinu izgubljenih teritorija tako što ćete nas sa bradatim koljačima pobiti,protjerati,i svesti na "indijanski rezervat" od zenice do tuzle.Samo što vam se plan izjalovio,a ti nastavi stavljati dokaze sa slobodanpraljakRATNIZLOČINAC.com,i furaj se ko nacisti 1945 da nisi ništa pogriješio..domy wrote:Kako ne shvaćaš...Srbi i JNA su u drugoj polovici 1991. okupirali skoro trećinu Hrvatske. Okupirali bi i više, ali više nisu mogli. Tada, početkom 1992. se potpisuje primirje u Sarajevu i nakon toga je strateški cilj Miloševića te okupirane dijelove zadržati pod svojom vlašću. Promijenio se i odnos snaga u RH i međunarodne prilike (RH je međunarodno priznata) i jednostavno, tada je to bio maksimum koji su Srbi mogli ratom dobiti.Alfa_Ze wrote:
Evo da se opet ponovim:
1) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH, zašto je došlo do rata u RH i zašto je u tom ratu poginulo 15000 ljudi s hrvatske strane?
2) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je HVO cijelo vrijeme rata u BiH ratovao konstantno protiv Srba u savezu s Bošnjacima?
3) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto su na kraju Srbi dobili svoj entitet, a Hrvati su u najtežem položaju od sva tri naroda?
4) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto Hrvatska 95 nije pustila da padne Bihać i dođe do pokolja muslimana kao u Srebrenici?
5) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto su Hrvati na referendumu 92 glasali za nezavisnu BiH, a Srbi glasali protiv?
6) Ako su se Milošević i Tuđman dogovorili oko BiH zašto je Hrvatska puštala humanitarnu i vojnu pomoć Muslimanima u BiH za ratovanje protiv Srba? Zašto su bošnjački piloti i vojnici išli na obuku u RH? Zašto je RH dopuštala prijevoz oružja i municije kroz RH i HZHB? Zašto je u RH bez problema djelovalo desetine "islamskih centara" koji su na sve načine pomagali Bošnjacima čak i za vrije rata između hrvata i bošnjaka?
7) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je RH primila 200.000 muslimanskih izbjeglica iz BiH za vrijeme rata i molila Europu da primi dio jer više ne može financijski podnjeti??
Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je hrvatska strana u BiH jedina bezpogovorno prihvatila sve mirovne sporazume predložene od strane međunarodne zajdnice?
9) Zašto bi se Tuđman i Milošević dogovarali oko BiH ako znamo da je Srbija tada imala u rukama JNA, a Hrvatska vojna snaga je u odnosu na tu JNA bila nula?
- osa
#219 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
stvarno se izjalovio tuđmanov plan, zeznula ga hv, naime oslobodila je onih 30% okupiranog teritorija, propade plan, kao da ga nikad nije ni bilo....Nuclear Winter wrote:Ovo je istina samo sa malom razlikom.Naime niste se sukobljavali sa četnicima,nego ste se DOGOVORILI sa istim onim zlikovcima koji su vam okupirali trećinu hrvatske i pobili 20.000 vaših sugrađana,od toga čak 4500 u VUKOVARU(VELIKIM SLOVIMA ZA GRAD HEROJ,KAO ŠTO SU I SARAJEVO,GORAŽDE,MOSTAR),da napadnete nas i da "namirite trećinu izgubljenih teritorija tako što ćete nas sa bradatim koljačima pobiti,protjerati,i svesti na "indijanski rezervat" od zenice do tuzle.Samo što vam se plan izjalovio,a ti nastavi stavljati dokaze sa slobodanpraljakRATNIZLOČINAC.com,i furaj se ko nacisti 1945 da nisi ništa pogriješio..domy wrote:
Kako ne shvaćaš...Srbi i JNA su u drugoj polovici 1991. okupirali skoro trećinu Hrvatske. Okupirali bi i više, ali više nisu mogli. Tada, početkom 1992. se potpisuje primirje u Sarajevu i nakon toga je strateški cilj Miloševića te okupirane dijelove zadržati pod svojom vlašću. Promijenio se i odnos snaga u RH i međunarodne prilike (RH je međunarodno priznata) i jednostavno, tada je to bio maksimum koji su Srbi mogli ratom dobiti.
-
kv99
#220 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Opet ponavlja iste teze i tada si se mogao da vadis na neznanje a kada ih ponavlja onda je to laz. A laz je tvoja tvrdnja da je HV 1995 kranuo da spasi Bihac vec je spasavao Hrvatsku. Kada su cetnici napadali Bihac 1993-94 tada ne samo da vam niste prstom makli da pomognete vec ste naprotiv pomagali cetnike i njihove sluge.domy wrote:hercegovac_pravi wrote:Da nećeš možda reći da je ABiH ratovala u Hrvatskoj pa je zbog toga donešena presuda o oružanom sukobu Hrvatske i BiH ? Kakve djetinjarije pišeš ni takva stvar me nebi iznenadila.
Ti opet o sedam metaka u okviru...dijete drago, neko kome je bilo 13 godina u ratninm zbivanjima a rat posmatrao sa balkona svoje zgrade, NIJE KOMPETENTNA ličnost za ozbiljnu konverzaciju o ratnim događanjima u MO. dakle..razligu.Kada je izetbegovic to izjavio bio je napadan iz Beograda da je sa time stao na stranu Hrvatske a u Hrvatskoj su mu se zahvaljivali na pomoci jer su tada svi to shvatili kao pomoc Hrvatskoj jer je sa tom izjavom stavio na znanje svima iz Bosne i Hercegovine da ne idu u JNA i da ratuju za veliko srpske ciljeve...ali se to sada okrece i koristi da ga se ocrni .Pa naravno da je HV ratovao i u BiH, obzirom da je agresija na RH vršena i s teritorija BiH, šta je u tome sporno? Pogotovo ako uzmeš u obzir da je Alija u ljeto 1991. kada je teritorij BiH napadnut rekao: Zapamtite, ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji žele da ga vode
Opet pitam: napadnut je teritorij BiH (tri puta), a Alija kaže da to nije njihov rat. Kako nije, ako je napadnut teritorij države čiji si predsjednik?
Ratovati u Bosni i Hercegovini za sprijecavanje napada cetnika je jedna stvar , ratovati da bi se podjelila Bosna i Hercegovina i njen dio pripojio Hrvatkoj je skroz druga stvar .Iz BiH su letili avioni koji su bombardirali hrvatske gradove, iz BiH je poletio avion kojim je onemogućen pokušaj hrvatskog MUP-a da u kolovozu 1990. u Kninu suzbiju balvan-revoluciju, s teritorija BiH je napadana RH. Bili bi blesavi da nismo ratovali na teritoriju BiH.Bosnjaci su isli braniti Hrvatsku i dobrovoljno ratovati u HV ali se se to kao i obicno zaboravlja i negira.U vrijeme kada je i BiH napadana s okupiranih teritorija RH (vidi pod: Ovo nije naš rat) zašto vi niste išli ratovati u RH, na tada okupirana područja?
Da se ne bi zamjerali JNA i KAdijeviću kojem je Alija vjerovao da će čuvati bratstvo i jedinstvo u BiH.
AKo je normalno da se stvara HZHB u Bosni i Hercegovini onda je i normalno da se stvara i RSK u HR. Imali su isti cilj, iste metode i istu politku pa mije drago da se tako otvroeno stavlja na stranu onih koji su klali po Vukovaru i granatirali po Zadru i ZagrebuNaravno da je osnovana HZHB, obzirom da smo mi već proživljavali rat i znali što se sprema (kao što je Praljak rekao: svaka budala je vidjela što se sprema), a Alija je u to vrijeme pregovarao s Kadijevićem i vjerovao da će JNA štititi BiH i njeno bratsvo i jedinstvo. Da nije bilo HVO-a u početku rata, ne bi "B" od BiH ostalo.
Zato sto ste krenuli zajedno sa cetnicima da koljete, protjerivate, palite i rusite. Da niste to uradili ABIH je mogla da se okrene skroz protiv cetnika ali kada ste udarili noz u ledza onda se morala protiv vas vas da okrene.Zašto ste tamo ostavili Srebrenicu i Goražde pa krenuli na srednju BiH? Srbi su vam nanosili poraz za porazom, imali su pod kontrolom 70% BiH, pa ste izgleda iz očaja i frustracije krenuli na Hrvate računajući da ćete nas lako poraziti. Međutim, ništa i od toga.Kada je 1995. HV krenuo u spas Bihaćke enklave i kada bi potukao Srbe do nogu i poništio njihova ratna osvajanja, tada vam nije smetalo što ratujemo na teritoriju BiH?
-
kv99
#221 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Na ovo sam ti licno odgovorio prije nekoliko stranica tako da ponavljajuci jedne te iste tvrdnje za koje si dobio demantije postaje samo obicno trolanje.domy wrote:Ma naravno, ti bubneš da su se dogovorili i to je to. To što nemaš nikakvih dokaza i što te elemntarna logika demantira nije bitno.Nuclear Winter wrote:Ovo je istina samo sa malom razlikom.Naime niste se sukobljavali sa četnicima,nego ste se DOGOVORILI sa istim onim zlikovcima koji su vam okupirali trećinu hrvatske i pobili 20.000 vaših sugrađana,od toga čak 4500 u VUKOVARU(VELIKIM SLOVIMA ZA GRAD HEROJ,KAO ŠTO SU I SARAJEVO,GORAŽDE,MOSTAR),da napadnete nas i da "namirite trećinu izgubljenih teritorija tako što ćete nas sa bradatim koljačima pobiti,protjerati,i svesti na "indijanski rezervat" od zenice do tuzle.Samo što vam se plan izjalovio,a ti nastavi stavljati dokaze sa slobodanpraljakRATNIZLOČINAC.com,i furaj se ko nacisti 1945 da nisi ništa pogriješio..domy wrote: @ ''Geronimo81'', @ ''domy'' . . . . . , navedite samo jedan veci sukob HV i JNA u Hrvatskoj i HVO i VRS u BiH,tokom 1993. i 1994. godine ??
Kako ne shvaćaš...Srbi i JNA su u drugoj polovici 1991. okupirali skoro trećinu Hrvatske. Okupirali bi i više, ali više nisu mogli. Tada, početkom 1992. se potpisuje primirje u Sarajevu i nakon toga je strateški cilj Miloševića te okupirane dijelove zadržati pod svojom vlašću. Promijenio se i odnos snaga u RH i međunarodne prilike (RH je međunarodno priznata) i jednostavno, tada je to bio maksimum koji su Srbi mogli ratom dobiti.
Evo da se opet ponovim:
1) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH, zašto je došlo do rata u RH i zašto je u tom ratu poginulo 15000 ljudi s hrvatske strane?
2) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je HVO cijelo vrijeme rata u BiH ratovao konstantno protiv Srba u savezu s Bošnjacima?
3) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto su na kraju Srbi dobili svoj entitet, a Hrvati su u najtežem položaju od sva tri naroda?
4) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto Hrvatska 95 nije pustila da padne Bihać i dođe do pokolja muslimana kao u Srebrenici?
5) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto su Hrvati na referendumu 92 glasali za nezavisnu BiH, a Srbi glasali protiv?
6) Ako su se Milošević i Tuđman dogovorili oko BiH zašto je Hrvatska puštala humanitarnu i vojnu pomoć Muslimanima u BiH za ratovanje protiv Srba? Zašto su bošnjački piloti i vojnici išli na obuku u RH? Zašto je RH dopuštala prijevoz oružja i municije kroz RH i HZHB? Zašto je u RH bez problema djelovalo desetine "islamskih centara" koji su na sve načine pomagali Bošnjacima čak i za vrije rata između hrvata i bošnjaka?
7) Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je RH primila 200.000 muslimanskih izbjeglica iz BiH za vrijeme rata i molila Europu da primi dio jer više ne može financijski podnjeti??
Ako su se Tuđman i Milošević dogovorili oko BiH zašto je hrvatska strana u BiH jedina bezpogovorno prihvatila sve mirovne sporazume predložene od strane međunarodne zajdnice?
9) Zašto bi se Tuđman i Milošević dogovarali oko BiH ako znamo da je Srbija tada imala u rukama JNA, a Hrvatska vojna snaga je u odnosu na tu JNA bila nula?
A vidim da odbijas da odgovoris na pitanje koje ti je @Alfa postavio a to je :navedi neki sukob koji je HV/HVO pod komandom Tudzmana imala protiv cetnika od oktobra 1992 -oktobra 1994 tj pune dvije godine rate?
- exliberal
#222 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Jedno pitanje prvenstveno za Alfa ZE, hercegovca....kv ili and...
Zasto pored svih ovih dokaza o ucescu regularne hrvatske vojske nikad nije bilo spomena do tuzbi za agresiju?
Jebiga iz ovih stenograma se moze vidjet da su cijele brigade slate direktno na ratista po bosni...to ni srbija nije radila....koji je razlog tom ignorisanju hrvatske diretne agresije?
Zasto pored svih ovih dokaza o ucescu regularne hrvatske vojske nikad nije bilo spomena do tuzbi za agresiju?
Jebiga iz ovih stenograma se moze vidjet da su cijele brigade slate direktno na ratista po bosni...to ni srbija nije radila....koji je razlog tom ignorisanju hrvatske diretne agresije?
- osa
#223 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
kako nema pa tužio mrkonjić grad....exliberal wrote:Jedno pitanje prvenstveno za Alfa ZE, hercegovca....kv ili and...
-
Nuclear Winter
#224 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
Nadam se da se šališ sa ovim "to ni srbija nije radila"??? A novosadski,užički,podgorički KORPUS NA TERITORIJI BiH????exliberal wrote:Jedno pitanje prvenstveno za Alfa ZE, hercegovca....kv ili and...
A što se tiče hrvatske to su vjerovatno bili "savjeti" nekih prijateljskih zemalja (USA)
- osa
#225 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od
prouči djelovanja hv u livanjskom polju, imaš na net-u, možda naučiš nešto...kv99 wrote:
Opet ponavlja iste teze i tada si se mogao da vadis na neznanje a kada ih ponavlja onda je to laz. A laz je tvoja tvrdnja da je HV 1995 kranuo da spasi Bihac vec je spasavao Hrvatsku. Kada su cetnici napadali Bihac 1993-94 tada ne samo da vam niste prstom makli da pomognete vec ste naprotiv pomagali cetnike i njihove sluge.