Marokanski iscjelitelj u Bosni

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
narcisaa

#201 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by narcisaa »

Jara wrote:@narcisaa, zašto si ponovio išla ?
Nakon što sam u nedjelju na tvsa, na dnevniku u pola sedam, vidjela kako je ono dijete napravilo prve korake otišla u ponedjeljak iz čiste radoznalosti.

Danas bila sa par osoba koje su također htjele da se vlastitim očima i "čulima" uvjere u "nadnaravne moći" :D dotičnog.

I naravno uvjerili smo se. :D Uvjerio nas je direktor zetre glavom i bradom. :oops:
Cyber-harambashica

#202 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by Cyber-harambashica »

sad sam pogledala video...dete sa Down-Syndromom...to je neizlecivo......
i o sa podizanjem majice..jako mi je cudno..ako ima bionergiju, onda ce da prodje i kroz beton,,,sta mu smeta pamuk???
Jara

#203 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by Jara »

Narod ide u Međugorje, do "piramida", u Ajvatovicu, u manastire sa čudotvornim ikonama i moštima, 7 braće, stravašicama, hodžama po zapise. Ništa novo. ;-)
Psiha je čudo! :) Placebo efekt izgleda blesavo, ali rezultati ispitivanja pokazuju da mnogima pomaže.
roki

#204 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by roki »

U jednom trenutku prevodilac govori da se zatvara ulaz za invalide jer su redari pustali i neinvalide,i da od sutra svi cekaju zajedno.Na ove rijeci covjek dobiva ogroman aplauz.Ja stao pa kontam kakva smo mi stoka,jal je narod gluh jal glup pa aplauzira na ovakvu izjavu.Da ne spominjem stampedo u redovima i naguravanje ko da se unutra sve dzaba djeli
because_of_you

#205 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by because_of_you »

roki wrote:U jednom trenutku prevodilac govori da se zatvara ulaz za invalide jer su redari pustali i neinvalide,i da od sutra svi cekaju zajedno.Na ove rijeci covjek dobiva ogroman aplauz.Ja stao pa kontam kakva smo mi stoka,jal je narod gluh jal glup pa aplauzira na ovakvu izjavu.Da ne spominjem stampedo u redovima i naguravanje ko da se unutra sve dzaba djeli
Tamo se, izgleda, ne zna ni ko pije ni ko ne pije :lol: :lol: :lol:
mrtva kokoš

#206 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by mrtva kokoš »

evo naidjoh na jedan tekst pisan sa krscanskog aspekta i kako oni gledaju na ovu pojavu...
"Ima tu nešto!" uobičajen je komentar ljudi kad se susretnu s raznoraznim duhovnim tehnikama. Ukoliko pri tom ono što vide, čuju ili osjete bude spektakularno i medijski popraćeno, tada i njihovo zanimanje i daljnja uključenost rastu. Ipak, svatko od nas trebao bi se zapitati: "Iz kakvog duhovnog izvora dolaze raznorazne tehnike i učenja?" Osim nekih ekstremnih, zastupnici svih duhovnih tehnika u glas se pozivaju na Boga, Krista ili Svetog Duha, čak i kad ne skrivaju pripadnost istočnjačkim religijama kao što su hinduizam, budizam i sl. Termini kao što su "božanska energija", "božanska iscjeliteljska sila", "božanski dar koji imam od djetinjstva" i sl. mogu stvoriti atmosferu u kojoj podrazumijevamo i bez neophodne provjere prihvaćamo da na nekom seminaru ili privatnoj seansi u ordinaciji uistinu djeluje Bog koji se objavio u Bibliji.

Kad bismo trebali suvislo objasniti zašto apriori vjerujemo da je Bog uključen gotovo sigurno bismo ponovili upravo ono što nam je prethodno servirano. Na kraju se sve svodi na to da vjerujemo u Božje djelovanje samo zato što nam je osoba koja djeluje u duhovnoj tehnici rekla da je Božji poslanik koji ima Njegovu energiju. To je slično situaciji da nam netko pozvoni i predstavi se kao državni službenik, policajac naprimjer. Nije nam pokazao službenu iskaznicu, nije rekao razlog dolaska, ali mi ga puštamo u kuću samo zato što je rekao to što je rekao. Možda mislimo, zar bi netko stvarno bio toliko naivan? Nažalost, odgovor je potvrdan, a slična situacija događa se i u duhovnom području kad mnogi vjeruju onima koji se predstavljaju kao Božji poslanici, iako to nisu. Oni puštaju preko praga svojeg života duhovnu silu koja djeluje kroz takve ljude, ne sluteći kakvoj opasnosti izlažu sebe i svoje bližnje, a kamoli kakve to posljedice ima za konačnu sudbinu njihove duše.

Mekki Torabi je marokanski iscjelitelj koji je vrlo popularan u Hrvatskoj. Njegove seanse posjećuju i pripadnici političkog, športskog i estradnog miljea. U jučerašnjem razgovoru u shout box-u iznio sam stav da je njegovo iscjeliteljsko djelovanje plod djelovanja vračarskog duha. Za one neupućene, to je sotonina duhovna sila koja se protivi Bogu i kroz zavodničko djelovanje uništava ljudske živote. Okultizam (occultus - skriven mračan, tajan) djeluje kroz tri područja.

Okultno područje sile: akupresura, akupunktura, astralna, projekcija, levitacija, hipnoza, kontrola uma, dinamika uma, parakineza, telekineza, čarobnjaštvo, reiki, yoga i dr.

Okultno područje znanja: astrologija, automatsko pisanje, kanaliziranje, vidovnjaštvo, proricanje, kristalne kugle, koloroterapija, kristaloterapija, gatanje iz kave, čaja, kostiju, graha i sl. kabala, čitanje misli, numerologija, analiziranje rukopisa, frenologija, tarot, telepatija i dr.

Okultno područje materijalnih predmeta: amajlije, anke, droga, heksagrami, pentagrami, talismani, ouija ploče, znaci zodijaka i dr.

Torabi je u Tv emisiji "Deset do osam" voditeljici Mirjani Hrgi izjavio: "Energiju primam od pet planeta." Svatko iole upućen u osnove new age pokreta zna da je primanje i davanje onoga što se u terminologiji tog miljea zove svemirska energija okosnica većine učenja i djelovanja. Reikisti, yoga majstori i drugi u razgovoru redovito spominju pojam energije. Biblija niti na jednom mjestu ne spominje nekakvu neutralnu svemirsku ili sličnu energiju. Takvo što ne postoji. Prema učenju Pisma postoji Božje i sotonino kraljevstvo, svako sa svojom silom i ljudskim kanalima kroz koje se te dvije sile očituju. Kanali Božje sile jesu kršćani, ljudi koji su se obratili od grijeha, rođeni su od vode i Duha i koji žive u punini istine Božje riječi. Kanali sotonine sile jesu neobraćeni ljudi, oni čijim srcima još uvijek vlada pala priroda.

Kad bi Torabi bio Božji čovjek, tada zasigurno ne bi koristio terminologiju new age pokreta, a kamoli vjerovao i učio druge da će im pomoći energija koju on posjeduje. Pogledajmo što je izjavio u spomenutoj tv emisiji: "Na završnom, skupnom tretmanu, svi u zrak dignu bocu vode, a ja je energiziram i duhovno obogaćujem." Možda se pitamo, što je to uopće energiziranje vode? Postoji nekoliko opcija, ovisno o smjeru pojedinih iscjelitelja i ljudi koji se bave alternativnom medicinom, ali u osnovi je stremljenje da se pomoću kristala ili nekih drugih tehnika pozitivna energija poveže s vodom koju će korisnici konzumirati. U Bibliji postoji puno opisa ozdravljenja ljudi posredstvom Božje sile, pogotovo za vrijeme Isusove zemaljske službe, a kasnije i apostolske. Nitko od njih nije energizirao kao što to čini Torabi i slični iscjelitelji. Ovdje se postavlja važno pitanje. On tvrdi da je dar ozdravljanja primio od Boga kad je bio dijete. Logikom stvari, kao Božji čovjek podrazumijeva se da je ispunjen Svetim Duhom., kao što su bili Isus, apostoli i drugi zabilježeni vjernici. Ali tu se javlja problem. Njegovo djelovanje nije istovjetno njihovom, a navodno imaju isti duh. U tom slučaju njegove riječi da duhovno obogaćuje vodu koju energizira dokazuju da on doduše djeluje duhovno, ali ne na poticaj Svetog Duha.

Božji ljudi opisani u Bibliji nisu samo djelovali u službi ozdravljenja, nego su i propovijedali Evanđelje. To u osnovi znači da su pozivali grešnike na pokajanje i vjeru u Isusa Krista. Torabi ne propovijeda Evanđelje. Naravno, on to i ne može zato što nije kršćanin. On samo spominje Boga, onako usput da potencira svoju karizmu, uvjeren da ono što čini potiče od Njega. Kao i mnogi drugi slični iscjelitelji, tvrdi da je dar primio od Boga kao dijete. Bog nikada nije djelovao na taj način i to je još jedan dokaz da ga On nije poslao. Bog radi u nečijem životu i prije obraćenja, ali darove dijeli tek kad čovjek uđe u Krista. Dar ozdravljenja jedan je od devet duhovnih darova Svetog Duha. Dobivaju ga vjernici koji čeznu za njim i žele biti upotrijebljeni Kristu na slavu ili suverenom Božjom odlukom. Tu je i osobna vjera u silu Isusovog imena i ispunjavanje Njegove zapovijedi da molimo za bolesnike i istjerujemo zle duhove. Zamislimo Pavla ili Petra kako energiziraju vodu kao Torabi. To je nemoguće ukoliko znamo što Božja riječ uči i slijedimo Krista.

Problem u cijelom slučaju ne predstavlja samo Torabi, nego i korisnici njegovih usluga. Svemirsku silu kojom energizira vodu treba nazvati pravim imenom, a to je sotonina sila. Svi oni koji su se u bilo kojoj formi izložili utjecaju te sile izložili su svoje živote djelovanju oca svake laži, starom zmaju i zmiji, zavodniku i bogu ovog svijeta, eonu zračnog kraljevstva, duhu koji sada djeluje među nepokornima. Ne samo to. Sudjelovanjem se izlažemo i Božjem gnjevu i srdžbi, zato što On mrzi i osuđuje bilo koju formu čarobnjaštva i magije. Moramo znati da sotona čovjeku nudi sve što i Bog. Imenujmo bilo koji blagoslov koji nam Bog želi dati i možemo biti sigurni da postoji imitacija u sotoninom kraljevstvu. Tako je i sa zdravljem. Svoju potrebu za zdravljem trebamo ispuniti u Isusu Kristu, vjerom u Njegovo ime i Njegovu riječ, vjerom u ono što je za naše ozdravljenje učinio na golgotskom križu.
Cyber-harambashica

#207 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Zaista, psiha je cudo.
negde 80-tih moja je majka otisla sa mojom sestrom u Zadar kod Zdenka Domancica (bioenergicar). Situacija slicna ovoj u Sarajevu. Cekali su po ceo dan. 7 dana. 7. dana su imali "srecu".
Pokazao je prstom na moju majku i rekao joj, vasa starija kcerka ima dugu kosu. Ne smije da je krati, bude li je odsjekla, pogorsace se stanje vase bolesne kcerke.

To je bilo to. Bila je ocajna. Ja sam tad imala jedno 10 - 12 godina, ne secam se...ali do svoje 23. godine nisam sekla kosu (sem krajeva, tako da mi je kosa uvek bila preko celih ledja).

Nisam nikad verovala u te sarlatane, ali nisam se usudila da osecem kosu....
PalaSa Marsa

#208 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

Sto li Harambasice. :lol: :-) :D
Cyber-harambashica

#209 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

PalaSa Marsa wrote:Sto li Harambasice. :lol: :-) :D
Zato sto volim moju sestru i nisam htela da joj se pogorsa stanje
PalaSa Marsa

#210 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

Cyber-harambashica wrote:
Ahaa, znaci da ipak dal' svjesno, dal' podsvjesno, vjerujes u ove kako Ti rece, "sarlatane". :-) :lol: :D
ladyada

#211 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by ladyada »

sve i svasta napisaste ali niko se ne hvali da je ozdravio ...
vertigo24

#212 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by vertigo24 »

Carevo novo ruho

Pisac:Hans Christian Andersen

Mjesto radnje: Veliki grad

Vrijeme radnje: Prije mnogo godina

Glavni likovi: Car, lopovi(tkalci), carevi podanici

Kratak sadržaj:

Prije mnogo godina živio je car koji je mislio samo na svoje ruho.

Jednog dana dođu dvije lopuže, predstavivši se kao tkalci. Oni kažu caru da će sašiti novo ruho te svatko tko ga ne vidi znati će se da je glup.

Car lopovima da puno zlata, srebra I svile. A lopuže sve to trpaše u svoju torbu. Tkalci zatraže još više srebra, zlata I svile, a u tkalački stan ne dospije niti jedna nit. Car je poslao svog starog ministra da pogleda kako napreduje tkanje. Kada je ministar došao u tkalački stan nije vidio ništa jer nije ni bilo ničega, a ministar pomisli da je glup. Lopuže započnu nabrajati sve šare, a ministar rekne da su vrlo lijepe.

Kada dođe caru nabroji mu sve boje I šare koje je “vidio”. Zatim car pošalje svog drugog službenika, a sa njim bude isto kao I sa ministrom. Na kraju ode I sam car sa grupom odabranih službenika, ali ni car nije vidio ništa te pomisli da je bolje da se pretvara da vidi ruho nego da drugi misle da je on glup…

I tako se car pretvarao da oblači novo ruho. Kada je izašao pred puk nitko nije ništa vidio, a jedno dijete u taj čas poviče “car je gol !!!”, a za njim I cijeli puk. Car je nastavio još ponosnije hodati ne obazirući se na puk…
psiho

#213 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by psiho »

...čudno je kako su ovi ljudi u Zetri spremni dati novce za očitu prevaru, dok prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu očekuju besplatan tretman, tj odbijaju plaćanje zdr. usluge??? imamo mnogo problema sa narodom što se tiče naplate, a u Zetri bez pogovora iskašlju novac...
Cyber-harambashica

#214 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

PalaSa Marsa wrote:
Ahaa, znaci da ipak dal' svjesno, dal' podsvjesno, vjerujes u ove kako Ti rece, "sarlatane". :-) :lol: :D
Da je tebi neko u 12. godini rekao da zdravlje tebi drage osobe zavisi od tvoje jebene kose....sta bi ti uradio/-la????
Ne radi se tu o verovanju ili ne...radi se o tome da neki sarlatan ume da izvrsi veliki pritisak na ljude, i da se osecas odgovoran za necije zdravlje. Hoces li i dalje da se :-) :D ?????
PalaSa Marsa

#215 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

Ma hocu br'te, sto necu. :-) :lol: :D ko nebi kolut'o. :D
Mislim da sa 12 godina djevojcica/dijete nebi smjelo imat' ikakve veze s' tim, al' hele nejse, tako je kako je.
tesla_001

#216 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by tesla_001 »

psiho wrote:...čudno je kako su ovi ljudi u Zetri spremni dati novce za očitu prevaru, dok prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu očekuju besplatan tretman, tj odbijaju plaćanje zdr. usluge??? imamo mnogo problema sa narodom što se tiče naplate, a u Zetri bez pogovora iskašlju novac...
Kao prvo u zdravstvenu ustanovu se niko ne lijeci besplatno. Svi mi to debelo placamo, svaki mjesec nam se odbija ili se odbijalo od plate za zdravstvo. Da nam se odbija od plate za isjeljitelje, onda bi se bunili.

Druga stvar je da medicina nema veze sa ovim. Ljudi koji traže pomoc, sigurno da su probali medicinskim putem riješiti problem, ali nisu uspjeli, pa sad traže pomoc od nekoga isjeljitelja, kojem i vjeruju i nevjeruju, ali ipak odu, jer zdravlje baš zna muciti covjeka, pa vrijedi pokušati. Takve ljude uopšte ne treba okrivljivati.
Cyber-harambashica

#217 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

PalaSa Marsa wrote:Ma hocu br'te, sto necu. :-) :lol: :D ko nebi kolut'o. :D
Mislim da sa 12 godina djevojcica/dijete nebi smjelo imat' ikakve veze s' tim, al' hele nejse, tako je kako je.
jbg, izvini...ja tumacim izgleda te smajlice pogresno, al sam jako osetljiva sto se tice moje sestre i meni su licili tvoji komantari kao ismijavanje. sigurno gresim, sigurne se ne smijes tudjoj nesreci
Cyber-harambashica

#218 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

tesla_001 wrote:
psiho wrote:...čudno je kako su ovi ljudi u Zetri spremni dati novce za očitu prevaru, dok prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu očekuju besplatan tretman, tj odbijaju plaćanje zdr. usluge??? imamo mnogo problema sa narodom što se tiče naplate, a u Zetri bez pogovora iskašlju novac...
Kao prvo u zdravstvenu ustanovu se niko ne lijeci besplatno. Svi mi to debelo placamo, svaki mjesec nam se odbija ili se odbijalo od plate za zdravstvo. Da nam se odbija od plate za isjeljitelje, onda bi se bunili.

Druga stvar je da medicina nema veze sa ovim. Ljudi koji traže pomoc, sigurno da su probali medicinskim putem riješiti problem, ali nisu uspjeli, pa sad traže pomoc od nekoga isjeljitelja, kojem i vjeruju i nevjeruju, ali ipak odu, jer zdravlje baš zna muciti covjeka, pa vrijedi pokušati. Takve ljude uopšte ne treba okrivljivati.
Ja ne okrivljujem te ljude koji se nadaju lecenju, ka okrivljujem ljude koji iskoristavaju te lude
PalaSa Marsa

#219 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

PalaSa Marsa wrote:Ma hocu br'te, sto necu. :-) :lol: :D ko nebi kolut'o. :D
jbg, izvini...ja tumacim izgleda te smajlice pogresno, al sam jako osetljiva sto se tice moje sestre i meni su licili tvoji komantari kao ismijavanje. sigurno gresim, sigurne se ne smijes tudjoj nesreci
Ma kakvi. Ne znam sto shvati ti ovo licno. Samo sam se nadovezala na male kontradiktornosti, koje ispadose u tvoja dva posta, moras priznat. Al' skontah da si tad imala 12 godina. :)
narcisaa

#220 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by narcisaa »

Ova prevara je inteligentno osmišljena i dobro medijski propraćena ( tvsa je zvanično medijski promoviše dotičnog).

Ovaj čovjek da bi došao ovo raditi u BiH trba vizu, nekakvu dozvolu za rad, policija osigurava red i mir ako je potrebno, hitna pomoć također.
Znači pravara na nivou Federacije, Kantona i naravno vlasnika i menadžmenta Zetre.

Da je ulaz tamo 50 - 100 KM bilo bi maks. 1000 duša sedmično.
Ovako za sirotinju markica.
Dnevno dođe 10 000 "siromašnih" i organizatorima i Torabiju 10 000 KM dnevno plus voda puta 30 dana i već imamo astronomsku cifru.
Naravno sve je prikazano kao čisti dobrotvorni "poklon" "siromašnom" bh narodu.
Cyber-harambashica

#221 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

joooj, pa citaj me onda :) , mnogo je kasno a ja se palim kao sibica :)
PalaSa Marsa

#222 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

Pa eto kako govorite, ulaz markica, dali vam to ista govori, onako ljudski? :-) :D

I to sto ja procitah, stoji da ta markica ide za troskove, odnosno ide Zetri za prostor, sta li. :-) :zoka:
PalaSa Marsa

#223 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by PalaSa Marsa »

Cyber-harambashica wrote:joooj, pa citaj me onda :) , mnogo je kasno a ja se palim kao sibica :)
:lol: Pa citaj i ti mene, mescini bice bolje. :lol: :D
narcisaa

#224 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by narcisaa »

PalaSa Marsa wrote:Pa eto kako govorite, ulaz markica, dali vam to ista govori, onako ljudski? :-) :D

I to sto ja procitah, stoji da ta markica ide za troskove, odnosno ide Zetri za prostor, sta li. :-) :zoka:
http://tvsa.ba/ba/vijesti/od_subote_ula ... ija_-_1_km

Citat sa ove ,gore, stranice:

"Odluka o naplaćivanju ulaza zvanično stupa na snagu od subote, 9.oktobra, te će novac od prihoda biti utrošen na slijedeći način: 17 posto PDV; 43 posto - zavisni troškovi olimpijskog kompleksa Zetra; 40 posto predstavniku gospodina Torabija, Asadu Sobo Ajelu, koji će novac dati u humanitarne svrhe.

"Gospodin Asad Sabo će prihode u iznosu od 40 posto dati u dobrotvorne svrhe u BIH, nakon čega će detaljno obavjestiti javnost kome je tačno proslijeđen novac."
atko

#225 Re: Marokanski iscjelitelj u Bosni

Post by atko »

Hajd recimo da torabi "pomaze" kod onih osoba kojima u stvari autosugestija pomogne ...

al porazavajuca je cifra da desetine hiljada ljudi dolazi ... pa ne mogu svi biti bolesni ...

ok ljudi sa karcinomom ... i slicnim stvarima ... starij koji se upecaju na to da je on nakav hafiz itd itd

... al to je uzelo maha ... to se ide porodicno ... da ne kazem plemenski ... vecina njih zdravi ... sta oni u stvari zele od torabija ... stvarno porazavajuci pokazateelj koliko je ovaj balkan pun polupismenih tupana :-) :-) :-)
Locked