Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
shiz

#201 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:
babyline wrote:nesto si ti tu pogresno skontao... a sudeci po budgetu za cajeve imas i za filter.
bokal kupis jednom, filtere mjenjas mjesecno troska oko 10 km
imas vode za piti, kuhanje, cafu caj... ukusnija od flasirane iz plasticnih boca....
ja se pokajala nisam :-D
Pa tako reci :D Ja nisam baš obratio pažnju na to da bi filter mogao biti jeftiniji da se zamijeni, hehe. Pogledaću, hvala još jednom :)
hocu i ja bokal :D
kOmpir

#202 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

babyline wrote: obidji DM, a moze pogledati i po vecim centrima, nekad na sajmu meda...ja svoj u dm-u na ponudi uzela... filtera mozda ima i u apotekama, ne znma gdje su povoljniji :) zove se brita
DM je uvijek malo skuplji, jel tako ? Ono u prosjeku mislim. Znam da sam kod njih nekad vidio one Big Corny žitne štanglice da su 1,20 dok su inače oko 1,05-1,10.
kOmpir

#203 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

babyline wrote:
kOmpir wrote:
babyline wrote: obidji DM, a moze pogledati i po vecim centrima, nekad na sajmu meda...ja svoj u dm-u na ponudi uzela... filtera mozda ima i u apotekama, ne znma gdje su povoljniji :) zove se brita
DM je uvijek malo skuplji, jel tako ? Ono u prosjeku mislim. Znam da sam kod njih nekad vidio one Big Corny žitne štanglice da su 1,20 dok su inače oko 1,05-1,10.
za stanglice ne znam, ostalo je povoljno u dm-u :-D
Odem, još danas možda :) Nego šta se pije ovih dana ? Ja evo upravo zalio English Breakfast od F&S.
Majlo

#204 Re: Dobri čajevi

Post by Majlo »

kOmpir wrote:
Majlo wrote:kOmpir - a da pises blog? Mozda je bolja varijanta od FB.

Moram da pohvalim Plantago, dobila sam mail u kojem mi cestitaju Bajram, bas pazljivo ;)
I vidjela sam na njhovoj FB stranici, da nude 2 radna mjesta pa ako neko zna nekog da mu treba posao nek' pogleda.

Trenutno pijuckam Rituals Rooibos, nije los, samo me filter nervira prekratak je onaj koncic.
Hehe, i meni je stigla čestitka, baš fino od njih :) A mislio sam FB page iz razloga što mogu okupiti veliki broj potencijalnih ljubitelja čaja u kratkom roku. A možda bi mogao i blog, samo ne znam da li da kupujem domenu ili da blog otvorim na blogspotu i sl. Ako imaš iskustva s blogovima javi, ja baš i nemam.
Kada sam išao u Altu da provjerim Rituals čajeve, svaki od njih je imao fiksnu težinu i cijenu - 14 KM / 40 gr, što mi se baš i nije svidjelo :(
Sorry nemam pojma o pisanju bloga, ali citam neke i sve se moze sa bloga povezati sa FB, pogledaj malo blogger.hr ili blogspot
A rituals dodje 20 kesica, 1 na 1l caja, nije privlacna cijena ali eto :)
vazi

#205 Re: Dobri čajevi

Post by vazi »

sve ove cajeve ovdje imamo po jako prihvatljivim cijenama, sto u vrecicama sto u refuzi ali zaista nicega ne nedostaje.

Meni je , ipak, najdraze zaliti kljucalom vodom nase travcice, kuca zamirise, milina...I tako svake godine donesemo godisnje potrebe tih travica, bude tu:

majcina dusica

bokvica

srcanik

kantarion

konjogriz ili vodopija

tresnjine peteljke

kopriva

nana

I ove godine nam rece granicar na BiH - HR granici hajde jos ovaj put ali od sada je dozvoljeno samo malo pakovanje s certifikatom. pomenu neko skroz malo pakovanje , ma nisam sigurna jel' rece 14 ili 140 grama :-)
kOmpir

#206 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

@babyline

Uzeo sam Brita bokal sa Maxtra filterom. Platio sam ga 25 KM i prodavačica mi reče da mogu u roku od 30 dana vratim bokal nazad a oni će meni novac nazad, ukoliko nisam zadovoljan istim.

Prvih par filtriranih bokala su bili jako čudnog "plastičnog" okusa. Nakon toga se primjeti odsustvo hlora u vodi, i mnogo je ukusnija. Mostarska gradska voda je jedna od nalošija gradska voda koju sam do sada pio.

A sad ono najbitnije - čaj. Zalio sam jedan crni čaj sa filtriranom vodom i mogu reći da je čaj doslovno bez ukusa. Uz to i boja mu je suviše blijeda, kao da sam čaj zalio i procijedio u par sekundi. Aroma je doduše prisutna, ali je prvi dojam razočaravajući.
Zatim sam po netu tražio iskustva drugih u pripremi čaja sa (Brita) filtriranom vodom. Svi su se manje više žalili da čajevi nemaju ukus kada se pripreme sa ovom filtriranom vodom, međutim neko je preporučio da ista ta voda prenoći pa da se onda tek priprema čaj. Odlučio sam da pokušam sa tim savjetom.
Ovaj put čaj jeste imao intenzivniji okus, ali ipak nedovoljan. Aroma je bolje definisana, a boja kristalna.

To su moja iskustva u 2 dana korištenja Brita filtera. Ne znam da li je to zbog gradske vode ovdje, ili Brita odstrani većinu minerala koji su neophodni da se razvije okus čaja.

Kakvo je tvoje iskustvo, babyline?
kOmpir

#207 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Sutra ću profiltrirati flaširanu vodu i napraviti isti čaj sa flaširanom i filtriranom vodom. Pa možda i slike okačim :)
kOmpir

#208 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Nakon kraće pauze našao sam vremena da napišem jednu recenziju. Ovaj put ću iznijeti i svoje iskustvo sa Brita sistemom filtriranja vode.

Čaj koji ću danas da recenziram je Darjeeling SFTGFOP "Selim Hill" First Flush, najbolji Darjeeling koji sam do sada probao. Ovaj čaj sam uzeo u čajdžinici Franz & Sophie po cijeni od 6,25 KM / 50 gr, tj s popustom od 10% kao student (6,95 KM bez popusta) :)

Image

"Prva proljetna berba tzv. 'first flush' iz poznate bašte 'Selim Hill Tea Estate' u Darjeeling regionu na padinama Himalaja. Svjež i harmoničan u okusu, cvjetan. Biodinamična proizvodnja."

Kao što se na slici vidi, riječ je o ne potpuno oksidiranom crnom čaju cijelog lista. Stručni termin SFTGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) potvrđuje da je riječ o najkvalitetnijoj kategoriji lista čaja. Lišće ima sladunjavu, kremastu aromu koja malo podsjeća na čokoladu.

Image

"PRIPREMA: 12 gr (5-6 čajnih kašika) na 1l ključale (100 C) vode. Nakon 2 minute procijediti."

Budući da ću ovaj čaj spremati dva puta zaredom odlučio sam se na 2 x 2gr na nekih 180ml vode po zaljevanju.

Image

Prvo zaljevanje je sa običnom flaširanom vodom.

Image

Procjeđivanje nakon dvije minute...

Image

Degustacija i zapisivanje utisaka koje možete pročitati na dnu članka.

Image

A sada drugi dio recenzije. Brita sistem filtriranaj vode. Prošle nedjelje sam uzeo Britu sa Maxtra filterom za 25 KM u nadi da ću više uživati (a i ostali :) ) u čajevima koje pripremam. Budući da moje prvo iskustvo sa Brita filtriranom vodom nije bilo baš najbolje (crni čaj bez ukusa), proguglao sam malo u potrazi za iskustvima ostalih. Dobar dio iskustava se osvrće na to da su čajevi pripremljeni sa Brita filtriranom vodom skoro bezukusni, iako je miris tih čajeva istančan i boja kristalna. Izmeđuostalog, neko je preporučio da profiltrirana voda prenoći, te da će onda čaj s takvom vodom biti mnogo bolji.

Nasuo sam u filter sistem istu flaširanu vodu s kojom sam zalio čaj iznad i pustio da prenoći.

Image

Ono što je zanimljivo je da ovaj filter sistem zaista odstranjuje skoro sav kamenac i hlor. Nakon par dana korištenja filtrirane vode nije se pojavio niti trag kamenca na grijaču.

Image

Druga 2 gr čaja pred zaljevanje.

Image

Zaljevanje čaja Brita filtriranom (flaširanom) vodom.

Image

Procjeđivanje nakon 2 minute...

Image

Degustiranje i zapisivanje utisaka :)

Image

Čaj od nefiltrirane flaširane vode (Planinski biser):

Pri pogledu na čaj mogu reći da je riječ o kristalno bistroj svjetlijoj nijansi bakra. Što se tiče arome najbolje je mogu opisati kao cvijetnu uz biljnu notu (majčina dušica, i sl.) sa sladunjavim završetkom. Okus je pun i bogat, bez gorčine i suptilan, te dolazi do širenja prijatne arome u ustima nakon gutanja.

Čaj od filtrirane (Brita) flaširane vode:

Istančana aroma uz nešto manju intenzivnost i punoću. Boja također nešto svjetlija, ali više kristalna, dok je okus skoro nepostojan, uz okusnu notu profiltrirane brita vode. Također ne dolazi do zadržavanja arome u ustima nakon gutanja.

Sažetak:

Kao što sam i na početku rekao, ovo je najbolji Darjeeling koji sam do sada imao priliku probati. Definitivno ga uzimam opet i serviram svakom gostu :) U odnosu na kvalitet ovaj čaj je veoma povoljan te ostavlja jak dojam pri prvom gutljaju.

Što se tiče Brita sistema filtriranja vode i spremanja čaja sa istom, mogu reći da sam razočaran. Probao sam više čajeva sa filtriranom vodom, ali svi su bili bezukusni, uprkos istančanoj aromi i kristalnoj boji. Voda po okusu me podsjeća na vodu iz dispanzera, kao npr. onih u bankama. Voda kao voda nije loša, ali imam jako loše iskustvo kada je riječ o pripremi čaja s njom.
Last edited by kOmpir on 13/10/2011 20:03, edited 1 time in total.
alica.k

#209 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

ne svidja ti se brita..meni brita super i super mi i caj s njom. elem, u tom slucaju, kupuj samo studenu vodu, jer ona jedina kod nas nema pet pakovanje (plasticna flasa).
mada cak i na toj flasi pise pet, iako na etiketi pise PP (to je nestetna plastika..il barem manje stetna nego pet).

ako kupujes flasiranu vodu sa PET amabalazom, radje onda pij sa cesme vodu...
shiz

#210 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

babyline wrote:Prva. Dva punjenja se uvijek proliju kada je filter Nov, Nr zalijes cvijece vodom.
E Sa statt je Sa ukusom ca ja, He znam mein je svaki ca puno bolji, doduse stoji mi voda u bokalu otprilike Pol dana, San i,i tako nesto. U svakom slucaju je voda Sam ukusnija, mein i cajevi... He znam probaj mozda se i naviknes... misim svi ti metali i slicno so se izfliltrira He moze biti pozeljno ja ukus, Tor su dodaci i suvisni u vodi.aaa sori imam Problem Sa unosom teksta :oops:
Sjajan text :D
kOmpir

#211 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Nego da ja vas pitam: koje čajeve pijete ovih dana? Kako ih pijete? Kada ih pijete?

Ja sam zadnjih dana poprilično bio monoton glede toga - obično 2 crna ujutro (darjeeling, ceylon, ponekad earl gray ili neki aromatizirani), crni ili zeleni popodne (kao gunpowder, marokanski, i sl.), i eventualno zeleni naveče.

Sinoć sam popio par čajeva zalivši po 1 gram, u cilju odabira slijedećeg za recenziju :) Danas sam uzeo od Plantaga rooibus mješavinu "Ledeno doba". Aroma me podsjeća malo na Čunga Lunga :D :run:
saga

#212 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Ja sam ledeno doba na moru pila sve vrijeme, i nije me previse odusevio, al valjalo ga je popiti :D
Inace i ja umonotonila... nesto mi crni i zeleni ne prijaju nimalo u zadnje vrijeme. Tako da ide nana ujutro cim otvorim oci, popdne uglavnom onaj "pametni caj" :D (Brain power, Teekanne - kao pomoci ce mi, ha ha)... a navece obavezno kamilica (sama uglavnom, a kad malo dosadi mijesam sa malo nane, zove i nevena :) )
KenCo

#213 Re: Dobri čajevi

Post by KenCo »

kOmpir wrote:Nego da ja vas pitam: koje čajeve pijete ovih dana? Kako ih pijete? Kada ih pijete?

Ja sam zadnjih dana poprilično bio monoton glede toga - obično 2 crna ujutro (darjeeling, ceylon, ponekad earl gray ili neki aromatizirani), crni ili zeleni popodne (kao gunpowder, marokanski, i sl.), i eventualno zeleni naveče.

Sinoć sam popio par čajeva zalivši po 1 gram, u cilju odabira slijedećeg za recenziju :) Danas sam uzeo od Plantaga rooibus mješavinu "Ledeno doba". Aroma me podsjeća malo na Čunga Lunga :D :run:

ja zadnjih mjesec dana pijem samo zeleni caj i to Pi Lo Chun Bai Ye. negdje oko 7 decilitara na dan. za mene ovo je daleko najbolji zeleni caj, bez trpkosti i sa malo kofeina (ne godi mi kofein).
dobio sam i Bijeli caj na degustaciju, izgleda primamljivo mada nisam probao. u svakom slucaju preporucujem svakome Franz & Spohie,u petrarkijinoj, sirok izbor cajeva, vlasnik ljubazan i strucan, i naravno uvijek zna uputiti koji caj kupit ( kao sto je meni bilo sa zelenim cajem).

btw. je li se meni cini ili imas cjediljku na ovoj posudi u kojoj cijedis caj ?
kOmpir

#214 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

KenCo wrote: ja zadnjih mjesec dana pijem samo zeleni caj i to Pi Lo Chun Bai Ye. negdje oko 7 decilitara na dan. za mene ovo je daleko najbolji zeleni caj, bez trpkosti i sa malo kofeina (ne godi mi kofein).
dobio sam i Bijeli caj na degustaciju, izgleda primamljivo mada nisam probao. u svakom slucaju preporucujem svakome Franz & Spohie,u petrarkijinoj, sirok izbor cajeva, vlasnik ljubazan i strucan, i naravno uvijek zna uputiti koji caj kupit ( kao sto je meni bilo sa zelenim cajem).

btw. je li se meni cini ili imas cjediljku na ovoj posudi u kojoj cijedis caj ?
Jesi probao rooibus? On nema kofeina. Da, čajnik ima na sebi cjediljku u vidu žice koja je savijena u krug. Veoma je efikasna za filtriranje za sve čajeve osim najsitnijih.
Ciprol

#215 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

a gdje ima plantago čajeva u rinfuzi?
u dm-u ima samo u vrećicama koliko sam vidio :/
pringless

#216 Re: Dobri čajevi

Post by pringless »

probaj u nekoj biljnoj apoteci
kOmpir

#217 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

babyline wrote:Ja pijem kadulju Sa eukaplitusom :-D
I nanu
Kupuješ gotovo ili miješaš sebi? Ako miješaš gdje eukaliptus nabavljaš, u kojem obliku?
kOmpir

#218 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Ciprol wrote:a gdje ima plantago čajeva u rinfuzi?
u dm-u ima samo u vrećicama koliko sam vidio :/
Obiđi veće trgovinske lance, ja sam danas u Tušu uzeo Ledeno doba od Plantaga.
kOmpir

#219 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Upravo sam popio po 2 zelena i crna čaja s Nevra vodom. Odabrao sam je što ima manje kalcija i hlora u odnosu na druge flaširane vode. Crni čajevi su imali prisutnost gorčine, kao i jedan zeleni. Međutim, okus je nešto više istaknut dok je aroma suzbijena. Inače čajeve zaljevam sa Planinskim biserom. Koristi li još neko flaširanu vodu za čaj, i koju?
shiz

#220 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:Upravo sam popio po 2 zelena i crna čaja s Nevra vodom. Odabrao sam je što ima manje kalcija i hlora u odnosu na druge flaširane vode. Crni čajevi su imali prisutnost gorčine, kao i jedan zeleni. Međutim, okus je nešto više istaknut dok je aroma suzbijena. Inače čajeve zaljevam sa Planinskim biserom. Koristi li još neko flaširanu vodu za čaj, i koju?
Ja sam još "na česmi" i dobro mi je :) Jasmin mi opasno prija :D
kOmpir

#221 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Dobra ti voda izgleda:) Evo usput da se malo pohvalim kako sušim kadulju s balkona ovih dana :D

Image
shiz

#222 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:Dobra ti voda izgleda:) Evo usput da se malo pohvalim kako sušim kadulju s balkona ovih dana :D

Image
Dobra voda a dobra i kadulja :) Imal' još kakvog dobrog zelenisha tamo južnije?! :D
piupiu

#223 Re: Dobri čajevi

Post by piupiu »

shiz wrote:
kOmpir wrote:Upravo sam popio po 2 zelena i crna čaja s Nevra vodom. Odabrao sam je što ima manje kalcija i hlora u odnosu na druge flaširane vode. Crni čajevi su imali prisutnost gorčine, kao i jedan zeleni. Međutim, okus je nešto više istaknut dok je aroma suzbijena. Inače čajeve zaljevam sa Planinskim biserom. Koristi li još neko flaširanu vodu za čaj, i koju?
Ja sam još "na česmi" i dobro mi je :) Jasmin mi opasno prija :D
I meni, ja ga mLogo volim ... kao i caj od djumbira (sam ga covjek moze napraviti), i zeleni japanski s onim rizinim zrncima -- genmaicha, ili kako li se vec zove.
kOmpir

#224 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Ima svašta. Neki dan sam bio u Blagaju, pa neki stari čiča prodavao čajeve onako u rifuzi, može ti biti ihaj-haj, a samo 2-3 KM, pa sam se podmirio domaćom nanom barem do kraja godine :D A meni se neda hodati po kršu i tražiti te travke kao što bih na poljani, ali i ovo mi je dosta budući da ne pijem puno biljnih čajeva.
Kako su mi ispiti prošli lagano svoj hobi uvodim i na FB, kao što vidiš. Pije li se šta novo? Kači li još neko slike osim mene? :D
shiz

#225 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:Ima svašta. Neki dan sam bio u Blagaju, pa neki stari čiča prodavao čajeve onako u rifuzi, može ti biti ihaj-haj, a samo 2-3 KM, pa sam se podmirio domaćom nanom barem do kraja godine :D A meni se neda hodati po kršu i tražiti te travke kao što bih na poljani, ali i ovo mi je dosta budući da ne pijem puno biljnih čajeva.
Kako su mi ispiti prošli lagano svoj hobi uvodim i na FB, kao što vidiš. Pije li se šta novo? Kači li još neko slike osim mene? :D
Izgleda da si jedini sa fotkama :D Ponesi te nane kad krenes... :)

Ja sa drzim favorita: Pai, Djumbir-Limun, Unutrasnji mir, White monkey, Selim hill :thumbup:
Post Reply