Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljubav_aha

#201 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ljubav_aha »

Chami wrote:Fulili ste temu vas trojica zadnjih....
Pitanje nije bilo dali je tema glupa ili ne....nego kako naslov vec kaze...a da su vam guzovi osjetili tu razliku na koju ovo pitanje upucuje, drugacije bi pisali sigurno... :thumbup:

ma i ti sve znas :lol: :dance: :mrgreen:
Chami

#202 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Chami »

jbg sta's...nalandaro se po bijelome svijetu...pa po'fato stosta :D
ljubav_aha

#203 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ljubav_aha »

Chami wrote:jbg sta's...nalandaro se po bijelome svijetu...pa po'fato stosta :D

ali izgleda da nisi dovoljno :lol:
andolC

#204 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by andolC »

Chami wrote:Fulili ste temu vas trojica zadnjih....
oprosti druze, za skretanje s teme
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#205 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ladyblue18 »

Tema je "Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata". Ko nema sta reci, nek zaobidje.
Klodovik

#206 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Klodovik »

Ne znam kako bi mi život izgledao da nije bilo rata. Ne znam kako će mi život izgledati za pola godine ili godinu, da ne govorim za deset godina. Da znam, imao bih razlog manje da živim.
Sofija89

#207 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Sofija89 »

Da nije bilo rata, ja bih imala tatu
k3ngur

#209 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by k3ngur »

Eh da nije bilo, neg je bilo... :(

Da nije bilo rata, ja bih danas zivio u mom Sarajevu a ne u dalekom Melburnu...
Da nije bilo rata, moj babo bi radio kao pravnik u centru grada, a ne ponovo zavrsavao pravni fakultet u dalekoj Australiji i sve iz pocetka...
Da nije bilo rata, ne bih strepio i plakao u izbjeglistvu za svojim ocem dvije i po godine koji je proveo svoje ratne dane u Sarajevu kao i sve sarajlije...
Da nije bilo rata, moj amidza i moj amidzic bi jos bili medju zivima i ja bih kod njih u Semizovac isao skoro svaki vikend kao nekad davno, a ne da im obilazim mezare na Kovace i u Tarcinu...
Da nije bilo rata, ja se ne bih osjecao strancem u svom gradu Sarajevu...
Da nije bilo rata, ja se ne bih u ovih 18 godina selio 10 puta iz jedne kuce u drugu, iz jednog grada u drugi, iz jedne zemlje u drugu...
Da nije bilo rata, moja zena bi imala svog babu, i svoje amidze, i svog dajdzu, i ne bi njezina majka oblacila njenu malodobnu bracu u dimije samo da bi izasli zivi iz Srebrenice '95...
Da nije bilo rata, moje dajdze nikad ne bi napustili Banja Luku na silu, i ne bi zivjeli danas u Zenici, nego bi sa rahatlukom uzivali u njihovoj novoj sagradjenoj kuci pred rat...
Da nije bilo rata, ja ne bih sad sjedio na komp. i pisao ove budalastine...

Al sta ces Bog je tako htio...
Opet na drugu ruku, da nije bilo rata ne bih prosao svijetom i ne bih sreo svoju zenu...

Neznam sta bi bilo, al jedno znam zasigurno da nije bilo rata ne bih spoznao pravu ljubav prema Bosni...
saraj.ba

#210 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by saraj.ba »

Da nije bilo rata moj otac bi bio ziv,a sto je najgore nisam ga imala kad ni zaliti jer je bila svakodnevna borba prvenstveno kako ostati ziv.
Vjerovatno bi imala djetinjstvo koje mi je proslo u cekanju za vodu,sakupljanu drva po Zuci,i nocima prespavanim u haustoru.
Ne bi strepila svaki put kad mama pode po hljeb,ili na posao.
Ne znam kakav bi mi danas zivot bio da nije bilo rata,ali znam da mi je odrastanje odnosno djetinjstvo bilo surovo,imala sam osam godina kad je poceo rat,skoro pa preko noci sam odrasla.
Ne bi 15.08.1993 bio datum koji nam je obiljezio zivot i rijeci koje mi i danas odzvanjaju u glavi:"Poginuo je".
Te ljetne noci sam odrasla,kao da mi je zabranjeno biti ono sto jesam -dijete.
Moja porodica je imala nenadoknadive gubitke.
Da nije bilo prokletog rata rodena sestra mog rahmetli oca danas bi bila sretna zena a ne kao stijena okamenila se od bola,nazvala bi me i dosla 18.06 i cestitala mi rodendan,ne bi tog istog datuma obiljezavala smrt svog sina( bilo mu je samo 18 godina kada je dao zivot za ovu drzavu na Zuci). Izgubila je sina i jedinog brata za manje od dva mjeseca.
Da li bi mi zivot bio drugaciji da rata nije bilo..................
Aphex_

#211 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Aphex_ »

komi wrote:zanima me samo osobni nivo :D

znam da sigurno ne bih upisao gimnaziju niti bih završio fakultet :D jer sam bio pravo loš učenik koji je upao u loše društvo tamo negdje 1991./92 izbjeglištvo me je iz temelja promijenilo tako da barem nešto dobro izađe na kraju :mrgreen:

nekom rat nekom fax :lol: :lol: :lol:
Dobro je pa barem neki priznaju :)
Cyber-harambashica

#212 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Cyber-harambashica »

bila bi u nekom bendu
Bloo
Globalna šefica

#213 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Bloo »

ne bi bilo troclanog predsjednistva ni troclanog svega :-?

i dalje bi bili republika

ne bi nam trebale vize

jeli bismo i dalje sarabon paketice slatkisa

ne bi me niko pitao "a cija si ti?"

niko mi ne bi brojao krvna zrnca nit me zvao kopiletom iz mjesanog braka

ne bih morala paziti sta pricam u zavisnosti od kantona/entiteta/drzave u kojoj se nalazim

idalje bih plakala na Hej Slaveni
arslanica

#214 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by arslanica »

Bloo wrote:ne bi bilo troclanog predsjednistva ni troclanog svega :-?

i dalje bi bili republika

ne bi nam trebale vize

jeli bismo i dalje sarabon paketice slatkisa

ne bi me niko pitao "a cija si ti?"

niko mi ne bi brojao krvna zrnca nit me zvao kopiletom iz mjesanog braka

ne bih morala paziti sta pricam u zavisnosti od kantona/entiteta/drzave u kojoj se nalazim

idalje bih plakala na Hej Slaveni

potpisujem :thumbup:
zecko_kupuz

#215 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by zecko_kupuz »

Nekog je rat više "oštetio", a nekog manje. Ipak, svi smo sada žestoko zaglavili u društvu punom licemjerstva, sebičnosti i sa poremećenim sistemom vrijednosti. Tako da... pa svi bi imali bolje živote sigurno. Ako ne materijalno, onda sigurno društveno.

Ja se divim nama i našoj sposobnosti da duramo sa svim ovim svakodnevnim glupostima koje direktno udaraju u ljudsku psihu.
Sandra D.

#216 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Sandra D. »

Kako bi izgledao moj život da nije bilo rata?

Ćale i keva bi bili skupa i ne bi ovoliko kenjali a znam da se još uvek vole, a ja bi verovatno živela ili u Sarajevu ili u Berlinu kod deda a ne u Beogradu.
mofo33

#217 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by mofo33 »

mozda bi nam nesto drugo ukakilo zivot
rat ili nesto drugo, vrlo vazno
treba piciti dalje i ne okretati se (previse cesto)
Vrteska

#218 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Vrteska »

.
Last edited by Vrteska on 28/08/2013 22:54, edited 1 time in total.
Vrteska

#219 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Vrteska »

h_poaro wrote:Da nije bilo rata danas bi mnogi posjećivali ordinaciju Radovana Dr.Karadžića... :D

Neki bi čitali djela velikog Nikole Koljevića, a drugi bi s pažnjom pratili predavanja Prof.Dr.Plavšić Biljane...

Risto Đogo bi bio već pozivan na intervju za posao u Al Jazeera Balkan, A Haris Silajdžić bi i dalje bio trgovački putnik u Libiji i zemljama Magreba.

A ja bih to sve čitao u Ven-u, u kojem bi honorarni dopisnik iz Podgorice bio izvjesni Fahrudin Radončić :D
da nije isuviše tužno, bilo bi smiješno. :|
ma_zdraoooo

#220 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ma_zdraoooo »

Da nije bilo rata, ja sad ne bih sjedio na lokaciji 30°11′08″S, 139°34′44″E u 4 u jutro i gledao kako kisa lije ko iz kabla. Ma nema veze, ima gore i od goreg ...
Bluemore

#221 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Bluemore »

ma_zdraoooo wrote:Da nije bilo rata, ja sad ne bih sjedio na lokaciji 30°11′08″S, 139°34′44″E u 4 u jutro i gledao kako kisa lije ko iz kabla. Ma nema veze, ima gore i od goreg ...
s'a imas protiv kishe :?
NinoM

#222 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by NinoM »

willson wrote:
Meni su nekako djeca iz mjesanih brakova najvece zrtve sto se tice podsljedica rata. Imam par drugova kojima je otac Srbin a majka Muslimanka i kada se vrate imaju problema i u RS i Federaciji. Malo ih prezime izvuce u RS, ali zato prezime im zapara usi u Federacija. Ipak oni tvrde, sto se tice nacinalizma cjelokupna BH je maciji kasalj sta je diaspora, u ovom slucaju Amerika.
Jarane lazu te sto se tice Amerike ima par mjesta kao Saint Louis koji su puni Bosnjaka, Cleveland OH Hrvata i Las Vegas
i Phoenix Srba i u tim sredinama moze biti glupih komentara od strane njihovih vrsnjaka ono cista djecija pakost samo sada neprozivaju se oni ko mi vidi ti u starog fice nego po onim nacionalnim komentarima po sistemu ma ja bolji jer sam cist. Tako je jednom mom prijatelju koji je djete iz mjesanog braka svratio tip cija se sestra udala za momka iz mjesanog braka ono M-S i kaze taj genije njemu :"Ma nama je najgore sto on nije cisti :-) .A moj ce ti jaro :Pa de kupi te mu sapun . :) Kaze tip ma ne mislim ja da on nije tako cisti nego znas ono polutan . Mog jare komentar :"Suti mogo je biti Cigan .' Jedan od roditelja mlade a samim time i njenoga brata koji se brine cistocom je Romske nacionalnosti .
Tako da se "Cisti " pokupio i nikada vise nije svratio kod mog "necistog " prijatelja .
U Americi se kaznjava strogo svaki ispad motivisan Vjerskom ili Nacionalnom mrznjom.
U Americi imas puno nasih kojima je autobus bio cudo tehnike i veza sa svijetom a danas su se zahvaljujuci ratu nasli u dalekoj Americi i donijeli svoje obicaje da se sa komsijom druge vjere gledaju preko nisana.
A ja sam licno gledao kada se jedan vako grlat iz jedne nacionalne skupine nasao u okruzenju grupe pripadnika druge nacionalne skupine izvan njegovog prebivalista suti ko mis nesmije pisnuti a ljudi ga nutkaju i sve pitaju ma sta to nije u redu ?

Ko zna sta bi bilo , mozda bi se danas borio sa debljinom jer sam se poceo debljati ko krme '90 a onda me na dijetalnu ishranu stavio izvjesni dr. K.R. sto ovih dana objasnjava te metode po Holandiji i sada sam lak ko ptica. :) i ko zna mozda bih se zabavljao sa jednom Lidijom i mozda bio ozenjen njome .

I definitivno bih imao bolji smisao za salu i bolje zivce.

ja ne znam gdje vi zivite pa da ima nacionalizma. Ja sam u njujorku i ovdje se druzimo svi kao da je bivsa jugoslavija. I skontali smo svi da se bolje druzimo kad izadjemo iz okruga bivse juge nego kad bi bili u bivsoj jugi.

imao sam problema sa tim nacionalizmom kad sam tek dosao u ameriku. Cijeli rat sam proveo u Sarajevu, buraz mi ruku izgubio, cetnici mi nanu zapalili u kuci, rodjaci poginuli itd. Dok sam bio dole bio sam pun mrznje, svi oko mene su bili puni mrznje prema srbima i hrvatima. Svi srbi su bili cetnici a svi hrvati ustase i tacka. S takvim razmisljanjem sam dosao u Ameriku. Poslije par godina, mrznja je nestala i sad se zahvaljujem bogu sto nisam vise nacionalisticki nastrojen kao sto sam bio za vrijeme rata.

Hvala bogu pa odoh iz Bosne!
EdoFmjam

#223 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by EdoFmjam »

Da nije bilo rata vjerovatno bi im'o internet od svoje 5-e a ne od 15-e godine

mozda je to ipak pozitivna stvar ?
Adnansu

#224 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Adnansu »

Da nije bilo tada rata,sad bi bio ;)
Jack Be Nimble

#225 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Jack Be Nimble »

willson wrote:
Meni su nekako djeca iz mjesanih brakova najvece zrtve sto se tice podsljedica rata. Imam par drugova kojima je otac Srbin a majka Muslimanka i kada se vrate imaju problema i u RS i Federaciji. Malo ih prezime izvuce u RS, ali zato prezime im zapara usi u Federacija. Ipak oni tvrde, sto se tice nacinalizma cjelokupna BH je maciji kasalj sta je diaspora, u ovom slucaju Amerika.
Jarane lazu te sto se tice Amerike ima par mjesta kao Saint Louis koji su puni Bosnjaka, Cleveland OH Hrvata i Las Vegas
i Phoenix Srba i u tim sredinama moze biti glupih komentara od strane njihovih vrsnjaka ono cista djecija pakost samo sada neprozivaju se oni ko mi vidi ti u starog fice nego po onim nacionalnim komentarima po sistemu ma ja bolji jer sam cist. Tako je jednom mom prijatelju koji je djete iz mjesanog braka svratio tip cija se sestra udala za momka iz mjesanog braka ono M-S i kaze taj genije njemu :"Ma nama je najgore sto on nije cisti :-) .A moj ce ti jaro :Pa de kupi te mu sapun . :) Kaze tip ma ne mislim ja da on nije tako cisti nego znas ono polutan . Mog jare komentar :"Suti mogo je biti Cigan .' Jedan od roditelja mlade a samim time i njenoga brata koji se brine cistocom je Romske nacionalnosti .
Tako da se "Cisti " pokupio i nikada vise nije svratio kod mog "necistog " prijatelja .
U Americi se kaznjava strogo svaki ispad motivisan Vjerskom ili Nacionalnom mrznjom.
U Americi imas puno nasih kojima je autobus bio cudo tehnike i veza sa svijetom a danas su se zahvaljujuci ratu nasli u dalekoj Americi i donijeli svoje obicaje da se sa komsijom druge vjere gledaju preko nisana.
A ja sam licno gledao kada se jedan vako grlat iz jedne nacionalne skupine nasao u okruzenju grupe pripadnika druge nacionalne skupine izvan njegovog prebivalista suti ko mis nesmije pisnuti a ljudi ga nutkaju i sve pitaju ma sta to nije u redu ?

Ko zna sta bi bilo , mozda bi se danas borio sa debljinom jer sam se poceo debljati ko krme '90 a onda me na dijetalnu ishranu stavio izvjesni dr. K.R. sto ovih dana objasnjava te metode po Holandiji i sada sam lak ko ptica. :) i ko zna mozda bih se zabavljao sa jednom Lidijom i mozda bio ozenjen njome .

I definitivno bih imao bolji smisao za salu i bolje zivce.
Ako iko ikoga laze, onda ja lazem sam sebe, jer su moji dozivljaji. Istina je da nisam morao da stavim citavu Ameriku, ali samo sam opisao sta se desava u mojoj mahali. Npr. ja sam bio iznenadjen kada sam zivo par godina izmedju Bostona-New York kako se Muslimani, Srbi, i Hrvati druze kao da rata uopste nije bilo.
Post Reply