Sankcije Iranu?

Post Reply

Kako mislite da je najbolje da BIH reagira ako bi doslo do toga?

Da podrzi sankcije Iranu
42
26%
Da bude protiv
76
46%
Da bude suzdrzana
46
28%

Total votes: 164

HORN1

#201 Re: Sankcije Iranu?

Post by HORN1 »

rajvosa033 wrote:Istina da nam je Iran pomagao......ali isto tako istina gdje je god Iran imao uticaja da te drzave
nemaju sretnu buducnost...tacnije gdje god ima veci broj Sija(Sita) tu je belaj...Pakistan,Irak,svako
malo na vijestima sukob Sunija(sunita) I Sija(sita),Liban(Hesbolah Sije).
Gledajuci da smo mi Bosnjaci uglavnom Muslimani Sunije koji slijede vecinom
Hanefiski Mesheb i manji dio su Selefije ili Vehabije(Engleski naziv koji je u velikoj
mjeri prihvacen kod Bosnjaka) i da i po jednom i po drugom pravcu Sije nemaju bas simpatije,
pa zbog toga se nebi ni politicki vezao za Iran...

Ako cemo gledati iz Bosnjackog ugla,sto se prije udaljimo od Irana to bolje.Nama ne treba novi
Irak ili Pakistan, sto se tice sankcija Iranu,mislim da Iran ima ambicije da napravi nuklearnu bombu,
znamo stav Irana prema Izraelu i nebi bilo lijepo za Bliski Istok a i za cjeli svijet da Iran postane
nuklearna sila.Ali ako se vec mora birati izmedu SAD I Irana.....moj izbor SAD...
Ako čemo iz Bošnjačkog ugla šta ako se udaljimo pa nas drugi put istrijebe. Prosječni bošnjak nije baš neki poznavalac islama u drugim zemljama a nije ni neki islamski fundamentalista više su naši ljudi ono što su nekad nazvali dobri bošnjani, ljudi pravovjernici ali nimali radikalni u vjeri, zna za sunite i šite ali nije vezanje ako si doslijedan i poštuješ onog tko ti je pomogao kad ti je bilo najteže. Prvo bili nas bilo ikako bez tih muslimana svejedno koji su, i najmanje što možemo učiniti je nekažnjavati ih za nešto hipotetski kao što je oni hoće da proizvedu nuklearno oružje a šta ako baš neće a mi sudjelujemo u kažnjavanju na osnovu predpostavke, dosada Iran nije napao ni jednu zemlju nitije negdje uspostavio marionetsku vladu.
Iraku nisu našli oružje zbog kojeg su ga napali. Hvala ali ja sam protiv našeg glasa za sankcije.
Vjerujem da bi Iran mogao dosta lakše doći do nuklearnog oružja naprimjer od Sjeverne Koreje ili nekog drugog ako bi baš želio. Pakistan ima nuklearno oružje ali ga neupotrebljava pa da ga ima i Iran nevjerujem da bi napao ikog.

Bilo bi najbolje da se svijet okrene saradnji na poštenim i ravnopravnim odnosima, netreba Iranu nuklearno oružje da bi se odbranio ima i drugih mjera koje mogu biti dosta efikasnije. A šta svijet dobiva ako se radikalizuje situacija, ništa dobro, možda kao krajnju mjeru napadne na Iran , šta ako tad Iran zapali naftna polja da gore kao što je uradio Irak, koliko će to naštetiti svim stanovnicima svijeta koliko će to utjecati na promjenu klime hoćeli se svi nakraju pokajati zbog nesagledivih posljedica, šta mislite koliki su utjecaji na topljenje ledenjaka uslijed proizvedene temperature i gasova proizvedenih dugoročnim gorenjem naftnih polja.
Zašto nigdje nemamo analize o utjecaju tih događaja po klimu. Mislimo sad poslije možda bude kasno.
HORN1

#202 Re: Sankcije Iranu?

Post by HORN1 »

Static-X wrote:Onda nam nista drugo ne preostaje nego biti za.
Mi nismo dio NATOA jer nas nisu htjeli pre prihvatiti i nemamo nikakvu obavezu po tom pitanju, da su nas primili u NATO to bi imalo obavezivajuću ulogu a ovako trebamo glasati po savjesti kako je najbolje u interesu BiH a to je da pokažemo da nećemo izdati onog tko nam pomogne i samo u tom slučaju možemo se nadati pomoći i u buduće iz više izbora, šta mislite kako bi nas gledale te iste SAD kad bi glasali ulizujući se a zaboravljajući onog koji nam je pomogao kad nam je bilo najteže.
Hypo-Alpe-Adria

#203 Re: Sankcije Iranu?

Post by Hypo-Alpe-Adria »

HORN1 wrote:
Mi nismo dio NATOA jer nas nisu htjeli pre prihvatiti i nemamo nikakvu obavezu po tom pitanju, da su nas primili u NATO to bi imalo obavezivajuću ulogu a ovako trebamo glasati po savjesti kako je najbolje u interesu BiH a to je da pokažemo da nećemo izdati onog tko nam pomogne i samo u tom slučaju možemo se nadati pomoći i u buduće iz više izbora, šta mislite kako bi nas gledale te iste SAD kad bi glasali ulizujući se a zaboravljajući onog koji nam je pomogao kad nam je bilo najteže.
Pa tko nam je to pomogao kada je bilo najteže?? Iran???

Kad ove naše zovnu telefonom iz Washingtona dan uoči glasanja (ako dođe do toga u mandatu BiH u VS-u) ima da dižu i ruke i noge za rezoluciju.
Živi bili pa vidjeli.

Vidjeste li kako se Kosovo priznaje. Čak i Makedonci i Crnogorci. Nema sentimentalnosti u politici. Uvuci se u zicagu dok još ima mjesta.
Static-X

#204 Re: Sankcije Iranu?

Post by Static-X »

Pa nemozemo reci da nam arapski svijet nije pomogao,
ali smo mi u situaciji takvoj da moramo igrati onako kako zapad svira.
Pogotovo u ovom slucaju, sta mozemo danas dobiti od irana koji je izolovan pa cak i od sami arapa, dok nam amerika ipak jos i dalje kroji sudbinu i bice kako ona kaze.
Realist-idealist

#205 Re: Sankcije Iranu?

Post by Realist-idealist »

Da su pametni bosanski predstavnici danas - a uopste je upitno ko koga ovdje salje u vijece sigurnosti - ne bi olahko glasali vec bi trazili od Amerike neke ustupke na racun jacanja nase domovine, poput snaznije inicijative da se ukine na pr. entitetsko glasanje.

Nametanje sankcija iranu je besmisleno i nepravedno iz vise razloga. Americko pravdanje da ce toboznji iranski nuklearni arsenal potaci druge okolne zemlje da urade isto je apsurdan. Imao sam priliku prije sedmicu dana postaviti licno ovo pitanje jednom od rijetko casnih i moralnih zapadnih reportera/novinara na bliskom istoku Robertu Fisku koji je odgovorio da se regionalne zemlje i onako, s iranom ili bez irana, iz straha od izraela i zarad trazenja osiguranja svoje zemlje trcati za razvojem nuklearnog oruzja i dva, cak i ako iran dobije nuklearno oruzje on nikada nece napasti izrael jer tim napadom bi unistio i palestince (zaboravimo cinjenicu da bi izazvao globalnu krizu koja bi dovela do kolapsa samog irana) za cija se prava tako usrdno zalaze.

Iran, i ako zeli nuklearno oruzje zeli ga iz razloga kopovanja vece medjunarodne stabilnosti i nedodirljivosti a ne iz neke iracionalne zelje da sravni svijet (takav se dojam dobija citanjem vecine americkih stampanih medija, primarno New York Times-a). Oni koji prikazuju iran na takav nacin rade to iz svojih ideoloskih razloga. Ovdje n tvrdim da je Iran savrsena zemlja koja postuje ljudska prava par exellence ali cinjenica je da je Iran mnogo stabilniji, racionalniji i manje korumpiran od mase drugih americkih saveznika na bliskom istoku od kojih je najbolji primjer militaristcki Pakistan (koji je takodjer pribavio nuklearke iz istog razloga zato ga i jedna medjunarodno labilna zemlja zeli). A ideoloski razlozi koji su pokretac Obamine administracije je daljnja promococija americkog uticaja koji treba da se sto vise priblizi Kini i Rusiji s ciljem "davljenja".

Ali, bez obzira na sve to, Bosna ce morati da se povinuje americkoj odluci i to je za nas - posto nismo u stanju politicki se ponasati drugacije nego slijediti dictate of the powers that be - i jedino rjesenje koje diktira oportunizam i realpolitika. Pitanje je samo da li ce se Bosna umjeti u ovom slucaju ponasati oportunisticki tj. da li ce moci ista isposlovati za sebe u ime ove odluke ili ce se ici po starom posanskom shablonu davanja koncesija bez i najmanje beneficije. Ovdje bi bila najbitnija personalna diplomatija - jer svjesni smo i da oni koji zele da uniste BiH imaju svoj uticaj na odredjivanje nase politike u Vijecu sigurnosti - gdje bi se neka jaka diplomatska licnost (kakvu trenutno nemamo a imali smo na pr. u licnosti Muhameda Sacirbegovica) mogla dogovoriti sa pro-bosanskim duznosnicima u Obaminoj administraciji da jace lobiranju na stabilizaciji BiH kroz KONKRETNE mjere sto bi svakako bilo izvodivo.

Medjutim, stanje kakvo jeste ne dozvoljava nikakav ozbiljan angazman. Niti nasi ljudi znaju generalno sta je diplomatija (a jedan nasih ambasadora i njihovih pomocnika sam imao priliku upoznati) niti imaju komandu engleskog jezika, stav niti hrabrost da se zalazu za tavko nesto. A da ne govorim o nekom back-chanell dogovoru koji bi snosio licne rizike itd.
zonbirile

#206 Re: Sankcije Iranu?

Post by zonbirile »

kada shvatimo da svijetom vlada interes ,a ne ljubav i razumjevanje,kao i da nama nije činjeno iz ljubavi već interesa,onda je lako odlučiti.Interes i samo ono što je interes treba da odluči.
theTruePath

#207 Re: Sankcije Iranu?

Post by theTruePath »

Turska i Brazil pripremaju platformu o Iranu
Dvije zemlje dogovorile su se da predlože plan za pregovaračko rješenje iranskog problema
Autor: Tanjug
27.04.2010. 22:30
Teheran
Foto: Arhiv

Turska i Brazil rade na platformi o diplomatskom riješenju spora oko iranskog nuklearnog programa kako bi se izbjeglo uvođenje novih sankcija protiv Teherana, potvrđeno je u Ankari.

Dvije zemlje, koje su nestalni članovi Savjeta bezbjednosti UN, dogovorile su se da predlože plan za pregovaračko rješenje iranskog problema, kako bi se izbjegle sankcije, prenose turski mediji.

Šefovi diplomatija Turske i Brazila u stalnom su kontaktu, ali zasad ne otkrivaju pojedinisti iz te platforme koja bi trebalo da otvori put za rješenje ovog međunarodnog spora.

Velike sile predvođene SAD najavile su novi paket sankcija pošto se sumnja da Iran obogaćuje uranijum kako bi proizveo nuklearno oružje. U Teheranu, međutim, demantuju te sumnje i tvrde da je njihov cilj proizvodnja energije.

Premijer Tajip Erdogan će idućeg mjeseca posjetiti Brazil, dok će predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sredinom maja boraviti u Teheranu.

Lideri dvije zemlje smatraju da nove sankcije, kao i dosadašnje, neće skinuti s dnevnog reda taj spor, i zato će pokušati da pronađu i predlože diplomatsko rješenje.
HORN1

#208 Re: Sankcije Iranu?

Post by HORN1 »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
HORN1 wrote:
Pa tko nam je to pomogao kada je bilo najteže?? Iran???

Kad ove naše zovnu telefonom iz Washingtona dan uoči glasanja (ako dođe do toga u mandatu BiH u VS-u) ima da dižu i ruke i noge za rezoluciju.
Živi bili pa vidjeli.

Vidjeste li kako se Kosovo priznaje. Čak i Makedonci i Crnogorci. Nema sentimentalnosti u politici. Uvuci se u zicagu dok još ima mjesta.
Da i zbog takvih stavova će često nastradati nikad nemajući pravih prijatelja. Jadani su oni ako se priklone ulizivanju po svaku cijenu. Šta kad sutra budu Kinezi najmoćniji hoćeš li isto tako biti zagovorbik ulizivanja bez obzira na pravdu i humanost.
HORN1

#209 Re: Sankcije Iranu?

Post by HORN1 »

Static-X wrote:Pa nemozemo reci da nam arapski svijet nije pomogao,
Pogotovo u ovom slucaju, sta mozemo danas dobiti od irana koji je izolovan pa cak i od sami arapa, dok nam amerika ipak jos i dalje kroji sudbinu i bice kako ona kaze.
Uopšte se neradi o tome šta možemo dobiti, već o tom dali znamo cijeniti pomoć i možemoli biti pošteni i na neki način uzvratiti tu pomoć pogotovo ako činimo ispravnu humanu stvar. Nama je ovo možda jedina prilika da se ponašamo u skladu sa kodeksom časti i uzvratimo primljenu nesebičnu pomoć. Možda nikad više nećemo biti u mogućnosti pokazati sebi i svijetu da možemo biti pošteni pa čak i na svoju štetu braneći međunarodno pravo na slobodan život i razvoj svih stanovnika na ovom planetu.
derion

#210 Re: Sankcije Iranu?

Post by derion »

Bh. diplomatija u ovom slučaju bi definitivno trebala raditi oportunistički, tj. "đe sam ja tu", kako bi izvukli neku korist u smislu poboljšanja funkcionisanja ove naše nam domovine. Na stranu činjenica što je razlog za eventualno glasanje za sankcije Iranu dvoličan i nepravedan.
Međutim, BiH mora raditi na planu "moram postati jak da bih pomogao sebi (i drugim)". To se u velikoj mjeri postiže upravo diplomatijom.
vivaldi

#211 Re: Sankcije Iranu?

Post by vivaldi »

Realist-idealist wrote:Da su pametni bosanski predstavnici danas - a uopste je upitno ko koga ovdje salje u vijece sigurnosti - ne bi olahko glasali vec bi trazili od Amerike neke ustupke na racun jacanja nase domovine, poput snaznije inicijative da se ukine na pr. entitetsko glasanje.
Bas me cudi sto ovako nesto nije predlozio radmanovic ili premijer drzavne vlade spiric :-) . Moj Realist pa nije federacija clanica, vec drzava.
derion wrote:Bh. diplomatija u ovom slučaju bi definitivno trebala raditi oportunistički, tj. "đe sam ja tu", kako bi izvukli neku korist u smislu poboljšanja funkcionisanja ove naše nam domovine. Na stranu činjenica što je razlog za eventualno glasanje za sankcije Iranu dvoličan i nepravedan.
Međutim, BiH mora raditi na planu "moram postati jak da bih pomogao sebi (i drugim)". To se u velikoj mjeri postiže upravo diplomatijom.
Kakav crni oportunizam? Pa mi godinama zivimo od donacija i kredita. Pa da nije bilo amera mi bi jos imali unhcr plasticnu foliju na prozorima umjesto stakala. Mi da ucjenjujemo amere :-) :-) :-) -duhovito.

Ameri su Irak napali bez podrske stalnih clanica vijeca sigurnosti koje jos imaju pravo veta- znaci rusija, kina, francuska.. i sada se neko ovde zanosi kako je nas glas presudan u rjesavanju jednog od najvecih svjetskih problema...Unbeliveable.. :lol:
Static-X

#212 Re: Sankcije Iranu?

Post by Static-X »

HORN1 wrote:
Static-X wrote:Pa nemozemo reci da nam arapski svijet nije pomogao,
Uopšte se neradi o tome šta možemo dobiti, već o tom dali znamo cijeniti pomoć i možemoli biti pošteni i na neki način uzvratiti tu pomoć pogotovo ako činimo ispravnu humanu stvar. Nama je ovo možda jedina prilika da se ponašamo u skladu sa kodeksom časti i uzvratimo primljenu nesebičnu pomoć. Možda nikad više nećemo biti u mogućnosti pokazati sebi i svijetu da možemo biti pošteni pa čak i na svoju štetu braneći međunarodno pravo na slobodan život i razvoj svih stanovnika na ovom planetu.
To sve stoji,

ali ovdje govorimo o nasim politicarima koji ce donijeti tu odluku. Znamo da oni nisu posteni i pravedni prema svojoj domovini pa kako ocekujemo da budi prema nekom drugom.
Realist-idealist

#213 Re: Sankcije Iranu?

vivaldi wrote:
Realist-idealist wrote:Da su pametni bosanski predstavnici danas - a uopste je upitno ko koga ovdje salje u vijece sigurnosti - ne bi olahko glasali vec bi trazili od Amerike neke ustupke na racun jacanja nase domovine, poput snaznije inicijative da se ukine na pr. entitetsko glasanje.
Bas me cudi sto ovako nesto nije predlozio radmanovic ili premijer drzavne vlade spiric :-) . Moj Realist pa nije federacija clanica, vec drzava.
Jasno je meni to, ali kod nas u blokiranom sistemu treba da se prevazilazi i zaobilazi RS koliko je god moguce. Ja sam ovdje apleirao na personalnu diplomatiju al nisi izgleda razumio sta sam rekao.
derion wrote:Bh. diplomatija u ovom slučaju bi definitivno trebala raditi oportunistički, tj. "đe sam ja tu", kako bi izvukli neku korist u smislu poboljšanja funkcionisanja ove naše nam domovine. Na stranu činjenica što je razlog za eventualno glasanje za sankcije Iranu dvoličan i nepravedan.
Kakav crni oportunizam? Pa mi godinama zivimo od donacija i kredita. Pa da nije bilo amera mi bi jos imali unhcr plasticnu foliju na prozorima umjesto stakala. Mi da ucjenjujemo amere :-) :-) :-) -duhovito.
Oportunizam se ne sastoji samo od ucjenjivanja, oportunizam se sastoji iz postizanja maksimalnog iz neke situacije sto podrazumije tit for tat. Nisu amerikanci barbari koji ne zele davati ustupke onda kada im je to u interesu. Ovdje se ne radi o ucjenama vec nasem pokusaju da iskoristimo americku dobru volju koja bi nam dala nesto za ovaj glas. Ko god poznaje americku politiku shvatice da to ne bi bilo nemoguce. To je sve
Ameri su Irak napali bez podrske stalnih clanica vijeca sigurnosti koje jos imaju pravo veta- znaci rusija, kina, francuska.. i sada se neko ovde zanosi kako je nas glas presudan u rjesavanju jednog od najvecih svjetskih problema...Unbeliveable.. :lol:
Ne, nece biti presudan, ne znam od kuda ti ta ideja. Helem nejse
Realist-idealist

#214 Re: Sankcije Iranu?

vivaldi wrote:
Jasno je meni to, ali kod nas u blokiranom sistemu treba da se prevazilazi i zaobilazi RS koliko je god moguce. Ja sam ovdje apleirao na personalnu diplomatiju al nisi izgleda razumio sta sam rekao.
Oportunizam se ne sastoji samo od ucjenjivanja, oportunizam se sastoji iz postizanja maksimalnog iz neke situacije sto podrazumije tit for tat. Nisu amerikanci barbari koji ne zele davati ustupke onda kada im je to u interesu. Ovdje se ne radi o ucjenama vec nasem pokusaju da iskoristimo americku dobru volju koja bi nam dala nesto za ovaj glas. Ko god poznaje americku politiku shvatice da to ne bi bilo nemoguce. To je sve
Ne, nece biti presudan, ne znam od kuda ti ta ideja. Helem nejse
osa

#215 Re: Sankcije Iranu?

Post by osa »

ma šta ćeš ti kopijo od kopije, kad je to želja rekao, nego da li je on patentirao izjavu o zubima, možda bi se kakva para dala uzeti od prava...

Ahmadinedžad obećao da će "razbiti zube" onima koji se usude dirati Iran

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je kako će njegova zemlja "razbiti zube" svakome tko se ohrabri napasti ih.

"Oni žele dominirati Bliskim istokom. Treba spomenuti kako nisu ispunili svoj cilj, a neće uspjeti to učiniti niti u budućnosti", kazao je iranski lider na otoku Kish u Perzijskom zaljevu. "Danas je Iran najmoćnija svjetska sila. Volimo sve države i drago nam je vidjeti njihov napredak", kazao je Ahmadinedžad te dodao kako su Iranci pristaše prijateljstva i dijaloga, pišu svjetski mediji.

Iranski predsjednik tvrdi kako je prisutnost američkih vojnika najveći problem u Perzijskom zaljevu. Dodao je kako su Amerikanci već u zaljev doveli svoj obrambeni sustav Patriot te da žele proširiti suradnju sa zemljama u regiji kako bi dovezli još radarskih stanica.
jugasvili

#216 Re: Sankcije Iranu?

Post by jugasvili »

osa wrote:

"Oni žele dominirati Bliskim istokom. Treba spomenuti kako nisu ispunili svoj cilj, a neće uspjeti to učiniti niti u budućnosti", kazao je iranski lider na otoku Kish u Perzijskom zaljevu. "Danas je Iran najmoćnija svjetska sila. Volimo sve države i drago nam je vidjeti njihov napredak", kazao je Ahmadinedžad te dodao kako su Iranci pristaše prijateljstva i dijaloga, pišu svjetski mediji.

:lol: :lol:

tako pametan narod a toliko glupi politicari , stvarno nema smisla .
i takva budala prijeti da ce nekom razbiti zube , ustvari kad bolje razmislim to je uvrijeda za budale jer Ahmadinedžad nije ni blizu tog nivoa inteligencije .
simpozijum delirijum

#217 Re: Sankcije Iranu?

Post by simpozijum delirijum »

kviz pitanja o Iranu
sta u stvari znamo o toj zemlji osim propagande zapadnih medija ?
na primjer; prvi put saznajem da Iran ima najvecu populaciju Jevreja od svih drzava sa Islamskom vecinom, te Jevreji i ostale manjine su zasticene fetvom jos od doba Homeinija (takodjer prvi put saznajem !)
60% zena u Iranu je zaposleno
Iran nije napao svoje susjede ili zapoceo rat u zadnjih 150 godina
Iran jeste potpisnik ugovora o zabrani liferovanja nuklearnoga oruzja (a Izrael nije )
sada mijenjam misljenje ; NE sankcije Iranu !
ostala pitanja i odgovori na ovome linku;
http://www.informationclearinghouse.inf ... e25358.htm
laki1

#218 Re: Sankcije Iranu?

Post by laki1 »

Eeee, pozdrav svima!
Dugo pratim ovaj forum pa, reko da se i ja uclanim. Nadam se da vam nece smetati moja ekavica, ali i ako vam smeta bas me brika, iskreno. :-D Forum i sami forumasi? Vrlodobar 4 :-)

U vezi Irana i sankcija?! Pffff, smatram ih totalno ispolitizovanim, ali i nacionalno obojenim. U fazonu, jedni mogu imati sve, drugi nista. Kapiram ja i amere, zbog opste globalizacije bilo bi im malo puno i Iran kao atomska slila. Ali, gde je tu jednakost koju nam prosipaju kroz razne demokratske norme?!

Ako BiH, kako citam, ima neku "presudnu" ulogu u vecu UN-a u vezi sankcija Iranu, smatram da bi velika greska BH politike bila podrska amerima i njihovim EU satelitima. BiH mora sagledati realno, citavu situaciju i svetla obraza ostati.
Podsecam, Iran jos nikome nikada kroz istoriju nije nazao ucinio! Problem zapada je to sto nemogu aktivnije ucestvovati u razbijanju moralnih vrednosti te zajednice, kao sto su nas kreirali da zaboravimo sve nase i pohrlili za tudjim, relativno pokvarenim vrednostima.

Moja puna podrska narodu Irana!
theTruePath

#219 Re: Sankcije Iranu?

Post by theTruePath »

laki1 wrote:Eeee, pozdrav svima!
Dugo pratim ovaj forum pa, reko da se i ja uclanim. Nadam se da vam nece smetati moja ekavica, ali i ako vam smeta bas me brika, iskreno. :-D Forum i sami forumasi? Vrlodobar 4 :-)

U vezi Irana i sankcija?! Pffff, smatram ih totalno ispolitizovanim, ali i nacionalno obojenim. U fazonu, jedni mogu imati sve, drugi nista. Kapiram ja i amere, zbog opste globalizacije bilo bi im malo puno i Iran kao atomska slila. Ali, gde je tu jednakost koju nam prosipaju kroz razne demokratske norme?!

Ako BiH, kako citam, ima neku "presudnu" ulogu u vecu UN-a u vezi sankcija Iranu, smatram da bi velika greska BH politike bila podrska amerima i njihovim EU satelitima. BiH mora sagledati realno, citavu situaciju i svetla obraza ostati.
Podsecam, Iran jos nikome nikada kroz istoriju nije nazao ucinio! Problem zapada je to sto nemogu aktivnije ucestvovati u razbijanju moralnih vrednosti te zajednice, kao sto su nas kreirali da zaboravimo sve nase i pohrlili za tudjim, relativno pokvarenim vrednostima.

i ovako razmislja velika vecina naroda BIH,a vjerujem i Balkana...dosta vise Americkom imperijalizmu,svi su kao zli osim njih,,,a nema rata u kojem nisu bili umjesani oni
BiH-x

#220 Re: Sankcije Iranu?

Post by BiH-x »

theTruePath wrote:i ovako razmislja velika vecina naroda BIH ,a vjerujem i Balkana...dosta vise Americkom imperijalizmu,svi su kao zli osim njih,,,a nema rata u kojem nisu bili umjesani oni
Da, Bosnjaci, Hrvati i pogotovo Albanci ( :lol: ) bas smatraju SAD neprijateljskom drzavom :-) :-)
theTruePath

#221 Re: Sankcije Iranu?

Post by theTruePath »

Da, Bosnjaci, Hrvati i pogotovo Albanci ( :lol: ) bas smatraju SAD neprijateljskom drzavom :-) :-)
koliko me sluzi sjecanje radilo se istrazivanje medju muslimanskim narodima po svijetu o raspolozenju prema Americi,bosnjaci su vise bili anti,,albanci i nigerijci su jedini bili proamericki nastrojeni.Vjerujem da ljudi uglavnom podrzavaju Ameriku ali bas kada je rijec o odnosima s muslimanskim zemljama primjetno je da je narod vecinom protiv jer vidi licemjerstvo americke politike
BiH-x

#222 Re: Sankcije Iranu?

Post by BiH-x »

theTruePath wrote:koliko me sluzi sjecanje radilo se istrazivanje medju muslimanskim narodima po svijetu o raspolozenju prema Americi,bosnjaci su vise bili anti,,
Link? :)
zonbirile

#223 Re: Sankcije Iranu?

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:
laki1 wrote:Eeee, pozdrav svima!

i ovako razmislja velika vecina naroda BIH,a vjerujem i Balkana...dosta vise Americkom imperijalizmu,svi su kao zli osim njih,,,a nema rata u kojem nisu bili umjesani oni
-----------------------------------
neće Sanđo i da nisi rekao za ekavicu skontali bi.Nego svijet uvijek ima izvjestan kvantum budala da bi mogo funkcionirati,a ljudi to prozvaše život.
bogoljub

#224 Re: Sankcije Iranu?

Post by bogoljub »

Zonbirile!
De molim te objasni svima nama pojam života, pa da i nama (kao i tebi) bude već jednom jasno zašto se živi, te da možemo prenijeti svima pa i onim irancima koji ''nemaju'' pojma život šta je.

Opiši nam stručno sva svoja saznanja da se i mi okoristimo!?
Zašto se čovjek radja, zašto živi, i zašto umire, i koja je to filozofija postojanja!?
zonbirile

#225 Re: Sankcije Iranu?

Post by zonbirile »

bogoljub wrote:Zonbirile!
De molim te objasni svima nama pojam života, pa da i nama (kao i tebi) bude već jednom jasno zašto se živi, te da možemo prenijeti svima pa i onim irancima koji ''nemaju'' pojma život šta je.

Opiši nam stručno sva svoja saznanja da se i mi okoristimo!?
Zašto se čovjek radja, zašto živi, i zašto umire, i koja je to filozofija postojanja!?
-----------------------------
jarane ne znam,ali znam da sam napisao,ljudi TO proglasiše životom.
Post Reply