Ako čemo iz Bošnjačkog ugla šta ako se udaljimo pa nas drugi put istrijebe. Prosječni bošnjak nije baš neki poznavalac islama u drugim zemljama a nije ni neki islamski fundamentalista više su naši ljudi ono što su nekad nazvali dobri bošnjani, ljudi pravovjernici ali nimali radikalni u vjeri, zna za sunite i šite ali nije vezanje ako si doslijedan i poštuješ onog tko ti je pomogao kad ti je bilo najteže. Prvo bili nas bilo ikako bez tih muslimana svejedno koji su, i najmanje što možemo učiniti je nekažnjavati ih za nešto hipotetski kao što je oni hoće da proizvedu nuklearno oružje a šta ako baš neće a mi sudjelujemo u kažnjavanju na osnovu predpostavke, dosada Iran nije napao ni jednu zemlju nitije negdje uspostavio marionetsku vladu.rajvosa033 wrote:Istina da nam je Iran pomagao......ali isto tako istina gdje je god Iran imao uticaja da te drzave
nemaju sretnu buducnost...tacnije gdje god ima veci broj Sija(Sita) tu je belaj...Pakistan,Irak,svako
malo na vijestima sukob Sunija(sunita) I Sija(sita),Liban(Hesbolah Sije).
Gledajuci da smo mi Bosnjaci uglavnom Muslimani Sunije koji slijede vecinom
Hanefiski Mesheb i manji dio su Selefije ili Vehabije(Engleski naziv koji je u velikoj
mjeri prihvacen kod Bosnjaka) i da i po jednom i po drugom pravcu Sije nemaju bas simpatije,
pa zbog toga se nebi ni politicki vezao za Iran...
Ako cemo gledati iz Bosnjackog ugla,sto se prije udaljimo od Irana to bolje.Nama ne treba novi
Irak ili Pakistan, sto se tice sankcija Iranu,mislim da Iran ima ambicije da napravi nuklearnu bombu,
znamo stav Irana prema Izraelu i nebi bilo lijepo za Bliski Istok a i za cjeli svijet da Iran postane
nuklearna sila.Ali ako se vec mora birati izmedu SAD I Irana.....moj izbor SAD...
Iraku nisu našli oružje zbog kojeg su ga napali. Hvala ali ja sam protiv našeg glasa za sankcije.
Vjerujem da bi Iran mogao dosta lakše doći do nuklearnog oružja naprimjer od Sjeverne Koreje ili nekog drugog ako bi baš želio. Pakistan ima nuklearno oružje ali ga neupotrebljava pa da ga ima i Iran nevjerujem da bi napao ikog.
Bilo bi najbolje da se svijet okrene saradnji na poštenim i ravnopravnim odnosima, netreba Iranu nuklearno oružje da bi se odbranio ima i drugih mjera koje mogu biti dosta efikasnije. A šta svijet dobiva ako se radikalizuje situacija, ništa dobro, možda kao krajnju mjeru napadne na Iran , šta ako tad Iran zapali naftna polja da gore kao što je uradio Irak, koliko će to naštetiti svim stanovnicima svijeta koliko će to utjecati na promjenu klime hoćeli se svi nakraju pokajati zbog nesagledivih posljedica, šta mislite koliki su utjecaji na topljenje ledenjaka uslijed proizvedene temperature i gasova proizvedenih dugoročnim gorenjem naftnih polja.
Zašto nigdje nemamo analize o utjecaju tih događaja po klimu. Mislimo sad poslije možda bude kasno.