postdiplomski u svedskoj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
manki

#201 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

Nisam prošao ni Basileus. Lund je sve dalji i dalji (a primljen na isti, da ironija bude veća) :(
abaskusm009

#202 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by abaskusm009 »

manki wrote:Nisam prošao ni Basileus. Lund je sve dalji i dalji (a primljen na isti, da ironija bude veća) :(
JBG.... :(.... Pa kad si dobio mail?
Ja nisam jos uvijek dobio :(
manki

#203 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

abaskusm009 wrote:
manki wrote:Nisam prošao ni Basileus. Lund je sve dalji i dalji (a primljen na isti, da ironija bude veća) :(
Dobio prije sat vremena.. A znaš kako ćeš skontati jesi primljen bez obzira na mail, otiđi na basileusov web site i otiđi na link "grant holders web page" i pokušaj se logovati s mailom i passwordom koji si imao kad si se logovao za aplikaciju, i ako se uspiješ logovati - youre in. ;)
abaskusm009

#204 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by abaskusm009 »

manki wrote:
abaskusm009 wrote:
Dobio prije sat vremena.. A znaš kako ćeš skontati jesi primljen bez obzira na mail, otiđi na basileusov web site i otiđi na link "grant holders web page" i pokušaj se logovati s mailom i passwordom koji si imao kad si se logovao za aplikaciju, i ako se uspiješ logovati - youre in. ;)
Odoh pokusati... Zao mi je sto nisi dobio...
Evo ja jos uvijek nisam dobio email... ne znam zasto.. :( Evo svaku minutu provjeravam mail...
Gray

#205 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

manki wrote:
abaskusm009 wrote:
Zao mi je manki. Mozda bude SI.
abaskusm009

#206 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by abaskusm009 »

I ja mogu login... :)
Nadaj mo se da je tako... Cestitam ti unaprijed Grey... :)
abaskusm009

#207 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by abaskusm009 »

Dobio sam stipendiju... Kad se logujem na grand holder page, imaju svi koji su dobili :D
Samo ne znam zasto jos uvijek nisam dobio mail...
Gray

#208 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

abaskusm009 wrote:Dobio sam stipendiju... Kad se logujem na grand holder page, imaju svi koji su dobili :D
Samo ne znam zasto jos uvijek nisam dobio mail...
Polako, ne treba se prerano radovati, da se covjek ne razocara ;)
manki

#209 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

@ Gray: Pa kako će biti SI kad su SI rezultati objavljeni prije 10tak dana? :D

@ abaskus: Čestitke kolega, mislim da si dobio, znam još par ljudi koji se mogu loginovati a nisu dobili mail.. Sigurno će sutra stići. :)
Gray

#210 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

manki wrote:@ Gray: Pa kako će biti SI kad su SI rezultati objavljeni prije 10tak dana? :D

@ abaskus: Čestitke kolega, mislim da si dobio, znam još par ljudi koji se mogu loginovati a nisu dobili mail.. Sigurno će sutra stići. :)

Pardon, potpuno sam zaboravio. :sad:
abaskusm009

#211 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by abaskusm009 »

Evo dobio i mail... :D
@ Grey: Sad je zvanicno... Cestitke ... ;)
@ Manki: Hvala kolega... Nadam se da ces se i ti snaci, jos je u igri groeningen... mada bi vise volio da smo zajedno na Lundu... :D
manki

#212 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

Gray i mgogic, imam pitanje što se tiče boravišne dozvole. Vama su 2 godine studiji kao i meni je li tako? Kako ste riješili ono s 100 i kusur hiljada kruna kad ste aplicirali za istu? Jel te pare moraju biti čitavo vrijeme tokom studija na računu, ili samo prilikom apliciranja?
mgogic

#213 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Kod mene je 1 godina (sve sabili u 1 godinu, pa je raspored predavanja ubitacan). A pare ti trebaju za potvrdu koju ces dobiti iz banke da imas taj iznos na racunu u datom momentu! Preporucujem da novac ostane na racunu dok ne dobijes dozvolu (koja se izdaje max na godinu dana).Posle ne mora stojati na racunu, ali kad naredne godine aBd opet budes aplicirao za produzenje, moras imati cini mi se 78000 Kr da je bilo - dok ti ne odobre! Onda sta hoces radi sa lovom!
Sretno!!!
manki

#214 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

mgogic wrote:Kod mene je 1 godina (sve sabili u 1 godinu, pa je raspored predavanja ubitacan). A pare ti trebaju za potvrdu koju ces dobiti iz banke da imas taj iznos na racunu u datom momentu! Preporucujem da novac ostane na racunu dok ne dobijes dozvolu (koja se izdaje max na godinu dana).Posle ne mora stojati na racunu, ali kad naredne godine aBd opet budes aplicirao za produzenje, moras imati cini mi se 78000 Kr da je bilo - dok ti ne odobre! Onda sta hoces radi sa lovom!
Sretno!!!
Ok dakle treba mi potvrda da imam taj novac na računu barem dok ne dobijem dozvolu... Hvala.... hoću ovih dana da apliciram za boravišnu...

Stigao i račun s faksa za prvi semestar, 50 000kr :cry: Ali nekako me tješi Gray-ev slučaj, da izguram tu prvu godinu nekako, a da apliciram za stipendiju na drugoj. :lol:

Hvala mgogic. :thumbup:
Gray

#215 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

manki wrote:Gray i mgogic, imam pitanje što se tiče boravišne dozvole. Vama su 2 godine studiji kao i meni je li tako? Kako ste riješili ono s 100 i kusur hiljada kruna kad ste aplicirali za istu? Jel te pare moraju biti čitavo vrijeme tokom studija na računu, ili samo prilikom apliciranja?

Kao što ti je rekao mgogic, trebaš pare za potvrdu iz banke da imaš barem taj dan. Znam da su neki ljudi čim dobiju potvrdu novac isti ili naredni dan dizali sa računa, ali ja sam držao na računu svo vrijeme dok nism dobio dozvolu, nekih 2 mjeseca.

Čini mi se da je uslov 73 hiljade kruna godišnje, znači 146 za dvije godine. Samo je kurs ubitačan, prije dvije godine je to bilo oko 25000 KM, sada je skoro 32000.
manki

#216 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

Gray wrote:
manki wrote:Gray i mgogic, imam pitanje što se tiče boravišne dozvole. Vama su 2 godine studiji kao i meni je li tako? Kako ste riješili ono s 100 i kusur hiljada kruna kad ste aplicirali za istu? Jel te pare moraju biti čitavo vrijeme tokom studija na računu, ili samo prilikom apliciranja?

Kao što ti je rekao mgogic, trebaš pare za potvrdu iz banke da imaš barem taj dan. Znam da su neki ljudi čim dobiju potvrdu novac isti ili naredni dan dizali sa računa, ali ja sam držao na računu svo vrijeme dok nism dobio dozvolu, nekih 2 mjeseca.

Čini mi se da je uslov 73 hiljade kruna godišnje, znači 146 za dvije godine. Samo je kurs ubitačan, prije dvije godine je to bilo oko 25000 KM, sada je skoro 32000.
Zar se 2 mjeseca čeka dozvola? :shock:

Meni će smanjiti za 1500kr po mjesecu, jer imam obezbijeđen smještaj kod rodbine, tako da će izaći malo manje koliko-toliko...

Jel' se plaća šta kad se podnosi za dozvolu, i kako to ide uopće? Nazovem ambasadu zakažem termin ili?
Gray

#217 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

manki wrote:
Gray wrote:

Zar se 2 mjeseca čeka dozvola? :shock:

Meni će smanjiti za 1500kr po mjesecu, jer imam obezbijeđen smještaj kod rodbine, tako da će izaći malo manje koliko-toliko...

Jel' se plaća šta kad se podnosi za dozvolu, i kako to ide uopće? Nazovem ambasadu zakažem termin ili?

Tako je bilo prošle godine, ove vjerovatno neće biti jer nema toliko aplikacija van EU. Pripremiš samo svu dokumentaciju, nazoveš ambasadu i zakažeš termin kada ćeš doći i tom prilikom moraš nešto platiti u ambasadi, čini mi se da je bilo oko 200 KM, trebali bi ti reći kada ih nazoveš.

Kada predaš sve reći će ti da čekaš, da će ti oni javiti ili će ti reći da pratiš na web stranici migrationsverket, i tamo možeš vidjeti status svoje aplikacije. Sva tvoja dokumentacija se šalje u Švedsku, kada oni donesu odluku nazoveš opet da zakažeš termin da im predaš pasoš, za dan ili dva ti bude dozvola gotova.
melker

#218 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by melker »

Ako neko bude zelio da se nadjemo na kafici u Lundu, posaljite mi PP. Tu zivim 3 godine (nisam student) tako da mogu valjda biti od koristi a i fino je popricati sa zemljacima :)
mgogic

#219 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

@ melker
ja bih rado fika, ali sam podaleko! ali zato su Gray i manki u tvom pasaluku, pa bujrum. pomogne kad je covjek sa nasom rajom, ovdje je to malo tanje, kol'ko sam mogao skopcati, bosanci su uglavnom juznije.

@manki
drago mi je sto si odlucio da dodjes u Lund, zelim ti svu srecu, mislim da je finansijski tesko, ali vjeruj mi, isplatice ti se mnogostruko! ja nazalost brojim zadnje dane, ceremonija dodjele diploma je za 15 dana, i onda aBd za 18 dana se vracam kuci! ovo je bilo vjerovatno najbolje iskustvo u mom zivotu zasad, a vjerujem da ni tebi nece biti nista losije! samo naprijed kralju, zelim ti svu srecu!!!
Gray

#220 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

@melker i manki: Može, sada sam u frci zbog ispita a onda ko zna gdje ću biti preko ljeta. Ali zato kada manki dođe možemo svi na kafu da ga malo uputimo :D

@mgogic: znači ti se odmah vraćaš? Jesi li mislio tražiti posao ili ostati u Švedskoj ili se želiš odmah vratiti u BiH?
Gray

#221 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

btw manki, ti ćeš živjeti u Malmeu, je li? Znam da imaš familije tu ali slobodno i mene možeš uvijek pitati za šta i kako, i ja živim u Malmeu (jer nisam našao stan u Lundu), tako da ti mogu pomoći oko tih praktičnih stvari šta i kako.
mgogic

#222 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Gray wrote: @mgogic: znači ti se odmah vraćaš? Jesi li mislio tražiti posao ili ostati u Švedskoj ili se želiš odmah vratiti u BiH?
A ne zelim se vratiti stari moj, ali cu morati! Posto nisam uspio posao naci, bar u struci (malo me zeza Svedski) a ostalo nisam ni trazio jer mi se ne ostaje po svaku cijenu. Sad idem nazad par dana nakon ceremonije, moram jos malo raditi na jeziku, pa onda planiram za nekih cca 1-1,5 godinu ganjati posao u Svedskoj, u zavisnosti od toga kakva situacija bude u BiH!
Mislim da mi je nekih 18 mjeseci max dovoljno da savladam jezik da bih mogao raditi k'o covjek ovdje, mada zavisi opet kako se stvari budu odvijale. Meni bi godilo da je program bio 2 godine, radi jezika, ali sastavili ovdje 2u1, tako da sam se polomio ganjajuci predavanja, a posle toga trci na kurs na faxu, pa na folksuniversitet, ali nadam se da ce se sve isplatiti aBd! Prvo da vidimo kakva je situacija dole kod nas!
Gray

#223 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

Koliko se sjećam ti si upisao sličan program kao ja (Evropsko pravo)? Jako je teško naći posao u pravnoj struci bez švedske dodiplomske diplome, meni je 2 godine program ali ne nadam se ni ja nešto previše da ću uspjeti naći posao u Švedskoj, dosta sam zaboravio jezik (mada se vraća, ali nije isto svakodnevni švedski i pravni švedski) a ne znam švedsko pravo, tako da nisu velike šanse :(
manki

#224 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

@ melker i gray: Hvala, ja sam definitivno za, povući ću i kolegu abacusa s mog faxa koji je isto primljen na Lund. :D

@ gray: Hvala puno to Malme i savjete, trebat će mi definitivno. Jest' da mi je rodbina tu, a i sam sam živio u Malmeu, mada je to poodavno bilo pa sam malo ispao iz štosa, tako da će definitivno dobro doći. :thumbup:

@ mgogic: Hvala na lijepim željama i savjetima, ja se nadam da će mi se isplatiti, ono malo mi je frka zbog roditelja i plaćanja, ali kontam da tu drugu godinu barem sam nekako sredim, a i sva sreća ne moram za smještaj i hranu izdvajati.. Nadam se da ćeš i ti srediti nešto kad se vratiš u Bosnu. :thumbup:
manki

#225 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

E raja, imam pitanje za boravišnu dozvolu.. Koji su vam dokumenti sve trebali? Ja zvao tetu u ambasadi, nešto mi je smuljala nisam ni skontao šta treba, i na kraju mi rekla da pogledam na migrationsverket.se šta mi treba. :-? :-)

Ako možete samo napisati šta je vama trebalo, ja nisam vidio na migrationsverket.se da piše npr da trebaju slike, a ona mi reče kad sam ih zvao da treba itd..
Post Reply