Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
p206

#201 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by p206 »

Jutros sam vidio jedan sa 5-6 vagona
Armadilo

#202 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Super tema... Zavrsio sam zeljeznicku skolu i godinama se govorilo o tim vozovima, ja jedva cekam da pocnu voziti nasim prugama..
lajkujMe

#203 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

p206 wrote:Jutros sam vidio jedan sa 5-6 vagona
svaka garnitura ima po 9 vagona
Armadilo

#204 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Zna li se na kojim ce relacijama voziti talgo vozovi.. Medjunarodni prijevoz ili ce ici i do Ploca npr?
lajkujMe

#205 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Armadilo wrote:Zna li se na kojim ce relacijama voziti talgo vozovi.. Medjunarodni prijevoz ili ce ici i do Ploca npr?
Plan je da se upotrebe iskljucivo na medjunarodnim destinacijama a to su Sarajevo-Budimpesta, Sarajevo-Beograd, Sarajevo-Zagreb i mozda Sarajevo-Ploce stim da mislim da ce na toj relaciji voziti koncarev emv a ne talgo, glavni razlog zasto jos ne voze je da zfbih ne daju da se voz uportebljava za unutrasnji saobracaj a nasi susjedi odugovlace s dozvolama kako sam upoznat tek nedavno su madjarska i hrvatska dali dozvole ceka se sad na srbiju, plan postoji i za Sarajevo-Ljubljana.
victom

#206 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

Stani zelis reci da je original talgo lokomotiva vukla talgo garnituru jel ti to ozbiljno?
Nije ona dizelska lokomotiva.
Evo tačno ovako je bilo:

Image
Last edited by victom on 01/03/2021 05:51, edited 6 times in total.
victom

#207 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

To ta je lokomotiva, right ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:51, edited 2 times in total.
lajkujMe

#208 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

victom wrote:Evo tačno ovako je izgledao. Ovo je lokomotiva, right ?

Image
To nije talgo, to je Koncarev EMV samo jedan primjerak toga je nabavljen istovremeno kad i talgo, ovo je cak prototip :), e taj ti je prekjucer postavio rekord na BIH prugama moze on 160 ali nisu smjeli da ga poguraju do te brzine ima video kako su postigli taj rekord dok je ovaj koji ga je vozio govorio moze on jos moze pusti ga ... ovaj drugi iza njega kaze na nulu na nulu jesi lud :lol:

talgo:

Koncar Emv

Last edited by lajkujMe on 17/04/2012 01:51, edited 1 time in total.
victom

#209 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

To nije talgo, to je Koncarev EMV samo jedan primjerak toga je nabavljen istovremeno kad i talgo, ovo je cak prototip :), e taj ti je prekjucer postavio rekord na BIH prugama moze on 160 ali nisu smjeli da ga poguraju do te brzine ima video kako su postigli taj rekord dok je ovaj koji ga je vozio govorio moze on jos moze pusti ga ... ovaj drugi iza njega kaze na nulu na nulu jesi lud :lol:
hahaha.sorry nisam stručnjak, ja mislio evo ga.
Iako je i 130kmh veliki napredak. Nadam se da će iznaći sredstva da kupe još ovih prototipa.
nema smisla da dizel vuče kompoziciju. Il ima ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:50, edited 2 times in total.
lajkujMe

#210 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

victom wrote:
hahaha.sorry nisam stručnjak, ja mislio evo ga.
Iako je i 130kmh veliki napredak. Nadam se da će iznaći sredstva da kupe još ovih prototipa.
nema smisla da dizel vuče kompoziciju. Il ima ?
Ovaj koncarev emv ide na struju, i talgo ide na struju samo sto talgo bude vucen od zasebne lokomotive (elektricne)

evo kako to izgleda

victom

#211 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

Hvala na objašnjenju.

Znači imaju 2 vrste vozova u ZFBiH.

Talgo i ovi niskopodni.

Da li znaš šta je svrha? Je li ih testiraju, porede...
Kako sam shvatio ima samo jedan ovaj končarev, kojeg sam i ja vidio ustvari i mislio da je talgo.
Šta je svrha jednog voza ?
lajkujMe

#212 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

victom wrote:Hvala na objašnjenju.

Znači imaju 2 vrste vozova u ZFBiH.

Talgo i ovi niskopodni.

Da li znaš šta je svrha? Je li ih testiraju, porede...
Kako sam shvatio ima samo jedan ovaj končarev, kojeg sam i ja vidio ustvari i mislio da je talgo.
Šta je svrha jednog voza ?
E pa niskopodni je kao prvo nabavljen kao testni model to je bio prvi model koji je sisao s proizvodne trake koncara, taj voz je prosao mnoga testiranja ne samo u BIH nego i u Hrvatskoj i Ceskoj (specijalnoj tesntoj pruzi) meni se cini nakon toga trebao je u redovni saobracaj na Zfbih ali zbog politike to je odlozeno to jest ovi hrvati nam nisu dali dozvole pa mi nismo ni platili taj emv kako treba niti smo ga koristili (za uspjesnu prodaju novog voza treba ti referenca a zfbih nije htjela da je da dok ovi hrvati ne odobre talgo), uglavno ovaj niskopodni je ponovo bio na testiranjima prije dva dana i vjerovatno ce iducih sedmica u redovni unutrasnji promet posto nije dovoljno udoban niti je osmilsljen za duga putovanja on je intercity train to jest medjugradski.

Talgo s druge strane nije bio kupljen kao testni kunic on je vec establiran u Spaniji (multi milijardski projekat revitalizacije spanskih zeljeznica izgradnja brzih pruga itd) + prodan je u mnogo zemalja svijeta i u rangu je s njemackim ice vozom....., talgo je trebao poboljsati putnicki saobracaj u BIH i to najbolje moguce da se ponudi, ali je projekat zastao na velikim greskama rukovodstva zfbih koji su prvo kupili vozove pa onda pitali susjede za dozvole e pa jbg evo vec 2 godine se radi na dozvolama dok su garniture stizale i stizale u zadnje 2 godine.

Btw razlog zasto odugovlace s dozvolama je cista ljubomora ni Hrvati ni Srbijanci nemaju nista slicno ma naspram nasih vozova njihovi su smece, inace Zfbih je ogromne pare ulozila u svoj vozni park i infrastrukturu vise nego srbija i hrvatska zajedno, samo na juznu prugu otislo je 85 mln eura, pa za talgo oko 80 mln km, za koncar mislim oko 5-10 mln km, pa evo vec dugo svoje elektro lokomotive rekonstrujisu i moderniziju (potpuno obnavljaju lokomotive od A do Z), kupilo se dosta teretnih vagona (oko 900 komada razlicitih vrsta sve novi) sad se stalo nestalo para.... ali imaju plan i da potpuno obnove prugu Sarajevo-Doboj vjerujem cak da ce to uskoro i realizovati, ima cak plan da se napravi pruga nova od Capljine do Podgorice
victom

#213 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

Hvala na detaljnog odgovoru.
A jel imalo logike pustiti Talgiće na relaciji Sarajevo- Zenica, ili Sarajevo-Bos Brod. , ako već zbog "dozvola" ne smiju vani.
lajkujMe

#214 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

victom wrote:Hvala na detaljnog odgovoru.
A jel imalo logike pustiti Talgiće na relaciji Sarajevo- Zenica, ili Sarajevo-Bos Brod. , ako već zbog "dozvola" ne smiju vani.
Vidis ovi u Zeljeznicama znaju da mnogo papana ima na toj relaciji koji jedva cekaju da otvore svoj flomaster da ostave poruku kako su oni bili tu :dance: i jednostavno nece da im 8-9 mln km skup voz bude isaran flomasterima :skoljka:
victom

#215 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by victom »

lajkujMe wrote:
victom wrote:Hvala na detaljnog odgovoru.
Vidis ovi u Zeljeznicama znaju da mnogo papana ima na toj relaciji koji jedva cekaju da otvore svoj flomaster da ostave poruku kako su oni bili tu :dance: i jednostavno nece da im 8-9 mln km skup voz bude isaran flomasterima :skoljka:
Znam. Ali to je neminovno. Huligana ima svugdje.
Biće: Od prije poznat policiji, izvalio sjedište :)
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#216 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

Ispitivanje druge talgo-garniture Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na desnom kolosijeku između stanica Zavidovići i Žepče:

"Končarova" niskopodna elektromotorna garnitura postigla nezvanični rekord brzine na bosansko-hercegovačkim prugama. 15.04.2012. godine oko 14 sati, EMG je dostigla brzinu od 131 km/h na desnom kolosijeku pruge Bosanski Šamac - Sarajevo između stanica Zavidovići i Žepče. Brzina dostignuta pri testiranju garniture:
lajkujMe

#217 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

stetoskop wrote:Ispitivanje druge talgo-garniture Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na desnom kolosijeku između stanica Zavidovići i Žepče:

"Končarova" niskopodna elektromotorna garnitura postigla nezvanični rekord brzine na bosansko-hercegovačkim prugama. 15.04.2012. godine oko 14 sati, EMG je dostigla brzinu od 131 km/h na desnom kolosijeku pruge Bosanski Šamac - Sarajevo između stanica Zavidovići i Žepče. Brzina dostignuta pri testiranju garniture:
Prestigao si me s Niskopodnim videom :-D btw kako sam vidio dostigao je 132 km/h
Hadzi Lojo

#218 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Hadzi Lojo »

Za pauance su samo hajvan vagoni i nista drugo. Zali oze para za ove vlakove.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#219 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by stetoskop »

lajkujMe wrote: Prestigao si me s Niskopodnim videom :-D btw kako sam vidio dostigao je 132 km/h
:D
Ja se nadam da bi se mogao novi rekord postići, kada bude testiranje prema Čapljini.
Poredeći ova dva snimka, vidi se velika razlika u amortizaciji između lokomotive 441 i niskopodnog, a test je rađen na istom djelu pruge.
Mislim da bi Talgo mogao sa većom brzinom bolje podnositi naše pruge, ali mu ne dozvoljava lokomotiva, jer joj je stabilnost dosta ugrožana pri većim brzinama.
drndalo

#220 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by drndalo »

Zar nije Koncarov prototip samo na testiranju, u zelji da bi nam se mogao svidjeti, pa i da ga platimo ?
lajkujMe

#221 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Na ovoj dionici plaho bi ga mogli do 160 dogurati a?

Image
neki

#222 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by neki »

Naravno da bi mogli postici puno vece brzine ali niko u upravi zeljeznica nece da preuzme odgovornost i postavi vece max brzine. Cak i na dionicama juzne pruge koje su rekonstruisane i u puno boljem stanju nego prije rata, odobrene brzine su nize nego prije rata.
drndalo

#223 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by drndalo »

neki wrote:niko u upravi zeljeznica nece da preuzme odgovornost i postavi vece max brzine.
Super, pa daj da bar onda na ta mjesta stavimo Nailovu mater, ona ce bar manje para potrositi na reprezentaciju i tako to... :-)
lajkujMe

#224 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

neki wrote:Naravno da bi mogli postici puno vece brzine ali niko u upravi zeljeznica nece da preuzme odgovornost i postavi vece max brzine. Cak i na dionicama juzne pruge koje su rekonstruisane i u puno boljem stanju nego prije rata, odobrene brzine su nize nego prije rata.
Ma hebo upravu nek masinovodja gurne do Vmax :mrgreen:
oridjidji

#225 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by oridjidji »

kakve su cijene prema pojedinim gradovima u bih i van nje?
Post Reply